Şimdi Ara

The Da Vinci Code (2006)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
79
Cevap
0
Favori
2.659
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Cannes Film Festivali'nin açılış filmi Da Vinci Şifresi hayal kırıklığı yarattı. Bir video oyunundan öteye geçemeyen filmin sürpriz ve gerilim yaratması gereken en kilit sahnesi bile salonda gülüşmelere yol açtı.


    59'uncu Cannes Film Festivali yılın beklenen gişe filmlerinden "Da Vinci Şifresi" ile açıldı. Ancak filmin talihinin eleştirmenlerden yana açık olduğunu söyleyemeyeceğiz. 16 Mayıs Salı akşamı önce basına gösterilen 2.5 saatlik film, genel olarak bir hayal kırıklığına neden oldu; filmin sürpriz ve gerilim yaratması gereken kilit sahnesi salonda gülüşmelere yol açtı. İtiraf etmeliyim ki, kendini tutamayıp gülenler arasında ben de vardım!

    "Da Vinci Şifresi" bu hafta bütün dünyayla aynı anda ülkemizde de gösterime giriyor. Filmin yüksek gişe hasılatı elde edip edemeyeceği ve Martin Scorcese'nin Kazancakis'ten uyarladığı "Günaha Son Çağrı" gibi protestolara neden olup olmayacağı merakla bekleniyor.

     The Da Vinci Code (2006)


    Eldeki hazır aksiyondan kullanmış

    Dan Brown'ın başka yazar ve araştırmacılarca da ileri sürülen İsa'nın Mecdelli Meryem ile tensel ilişki kurduğu, hatta evlendiği iddialarını bugüne uzanan bir gizli tarikatlar savaşı halinde kurguladığı "Da Vinci Şifresi" adlı kitap, dünya çapında yaklaşık 40 milyon adet sattı.

    İsa'nın Mecdelli Meryem'den bir çocuğunun olduğu ve soyunun bugüne dek geldiği, bu durumun tarikatlararası kanlı bir mücadeleye yol açtığı kurgusu bir solukta okunuyor ancak film hiç de öyle değil. Ron Howard, Jean Jacques Annaud'nun "Gülün Adı" gibi felsefi bir romandan polisiye gerilim çıkarmaktaki becerisini gösterememiş. Elinde hazır bulunan aksiyon ve entrika malzemesiyle heyecan yaratamıyor.

    'Hesapta eleştiriyor'

    Louvre Müzesi'nde işlenen bir cinayetle başlayan film, neredeyse hiç es vermeden bir takibe, bol bol semiyoloji, kriptoloji ve tarihi komplo teorisine argo deyişle "bodoslama dalıyor". Kilisenin otoritesi ve ataerkil düzenin devamının birbirine bağlı olduğunu vurgulayıp kadına alternatif bir kutsallık atfediyor. İsa'nın birlikte olduğu, onu tamamlayan, soyunun, kanının devamını sağlayan kişi olarak kadını farklı yönden kutsallaştırarak, erkek egemen dini örgütlenmeyi hesapta eleştiriyor. Ancak böylesi bir eleştiri için gereken felsefi zemin ve feminist bakış açısına sahip değil.

    Sonuçta aynı dili konuşuyor ve bu bağlamda aslında Vatikan'ı neden sinirlendirdiğini anlamak da mümkün değil. Opus Dei misali tarikatların kilisenin en üst düzeyine dek sızmış olması da pek o kadar sansasyonel sayılmaz. Kitabın ve filmin en büyük sırrının Mecdelli Meryem'in lahidinin dünyanın en göz önünde yerlerinden birinde bulunması da öyle!

     The Da Vinci Code (2006)


    Din ve gizem sosu

    Sonuçta film, bir video oyunundan öteye geçmiyor. Bir tür fantastik labirentin içinde bilmeceler, şifreler çözerek, kötü adamlarla dövüşerek, kaçıp saklanarak çıkış yolunu arayan biri kadın, biri erkek iki karakterin macerasını izliyoruz. Din ve gizem ise sadece sosu bu öykünün...
    Filmin bütün öğelerine sinen tekdüzelik, kalıplaşmış ifadeler ise bir tek Sir Ian McKellen'ın ihtiraslı kötü adam karakteri sayesinde kırılıyor. Filme biraz olsun heyecan, hareket katan tek şey onun yorumu.

    Alin Taşçıyan (milliyet)
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • 125 milyon dolarlık dev bütçeyle hazırlanan 'Da Vinci Şifresi' filmini, ilk kez önceki gün Cannes Film Festivali'nin açılış gecesinde 2 bin gazeteci izledi. Ancak gösterim tam bir fiyaskoyla sonuçlandı. Dan Brown'un aynı isimli kitabından sinemaya uyarlanan eseri seyreden ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen gazeteci ve sinema eleştirmenlerinin çoğu filmi beğenmedi.

    Eleştiri okları çoğunlukla kimyası tutmayan başrol oyuncuları Tom Hanks ve Audrey Tautou üzerinde yoğunlaştı. Cannes'ın entelektüel izleyicisi bile, diyalogları çok uzun, sıkıcı ve gereksiz buldu. Bir gazeteci film çıkışında, 'Kendimi film izliyormuş gibi değil, kitap okuyormuşum gibi hissettim' yorumunu yaptı.

     The Da Vinci Code (2006)



    TOM ZOMBİ GİBİYDİ!

    Dün Fransa'da, bugün Almanya'da, yarın da tüm dünyada gösterime girecek olan filmin ilk kez seyredildiği salonda film bittiğinde buz gibi bir hava esti. Eleştirmenler, şifreyle ilgili bir sahnede kahkahalarını tutamadı. İzleyiciler, filmin birçok sahnesiyle dalga geçti. The Boston Globe gazetesinden eleştirmen Peter Brunette, 'Filmi hiç beğenmedim. Neredeyse kitabı kadar kötü.

    Tom Hanks zombi gibiydi. Filmin tek iyi yanı Ian McKellen'dı. Filmde çok fazla müzik vardı ve fazla gösterişliydi' dedi. İngiliz IRN radyosundan Lina Hamchaoui de film karşısında hayal kırıklığına uğrayan basın mensupları arasında. Hamchaoui, 'Diyaloglar tatsız-tutsuz ve gereksizce uzatılmıştı' dedi. Büyük bir heyecanla beklenilen ve hayal kırıklığı yaratan film, İtalyan Rai 3 televizyonundan Margherita Ferrandino'nun da eleştiri oklarına uğradı.

    (Akşam)




  • yazık paaralara yaw

    daha hayırlı bi işte kullansaydılar parayı..

    kitabı cok begenildi aslında flim neden tutmadıkı.
  • Büyük bi merakla filmi bekliodum Kitabı cok supperdi cunku
    Gitmem artık
    Üzüldüm simdi Yazık olmus
  • Eleştirmenlerin yorumlarına bakmayın derim.

    Gidip gitmemeye normal izleyicilerin yorumlarına göre karar verin.

    Ben yorumlar ne olursa olsun izleyecem bu filmi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi beckhir -- 18 Mayıs 2006; 13:40:17 >
  • nezamandır bu filmi bekliyorum
    kötü olduğunu bilsem bile giderim
  • quote:

    Orjinalden alıntı: beckhir

    Eleştirmenlerin yorumlarına bakmayın derim.

    Gidip gitmemeye normal izleyicilerin yorumlarına göre karar vermenizi öneririm.

    Ben yorumlar ne olursa olsun izleyecem bu filmi.


    valla alin taşçıyan için söylediğin doğru olabilir o kadının bir filmi beğendiğine ben daha şahit olmadım.

    bu sefer durum farklı olabilir bilmiyorum. tabii ki izlemek lazım.

    ayrıca bir filme gidip gitmemeye normal ya da anormal izleyicilerin yorumlarına göre karar vermek biraz tuhaf geliyor

    ancak gitmekte kararsız olduğum film için izleyenler ne demiş diye özellikle dikkat ederim.




  • İnanılmaz heyecanla bekliyordum yarını. Şimdi bi garip oldum
  • Ben şahsen filmi başkasının beğenip beğenmemesine,veya eleştirmesine göre değilde,kendim gidip izleyip,sonunda kendimin bir yorum yapabileciğim noktada olmak isterim,ozaman ancak eleştirebilirim kendi adıma,bilirsiniz eleştirmenlerin de kendilerine göre kıstasları var,izleyenlerinde kendine göre,bence bireysel olarak izleyip sonunda yorum yapmak daha doğru gibi geliyor bana.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: beckhir

    Eleştirmenlerin yorumlarına bakmayın derim.

    Gidip gitmemeye normal izleyicilerin yorumlarına göre karar verin.

    Ben yorumlar ne olursa olsun izleyecem bu filmi.


    aslında doru.

    herkesın begenisi farklı..

    izlemek lazım genede bekir
  • bildiğim tek şey ;

    koş lola koş müthiş bir filmin konusuna ;

    "lola ile manny 2 sevgilidir.manny 20 dakka içinde 20 bin dolar bulmak zorundadır.
    klasik bir festival filmi" diyen zihniyet gibiyse eleştriler film acaip iyidir.

    çünkü

    koş lola koş da zaten konu 2. plandaydı. anlatmak istediği şeyler filmin içine serpilmişti.ama miyop olan gereksiz film eleştirmenlerimiz gözlük takmadan seyretmiş filmi.


    kitabı çok güzeldi.
    filmde güzeldir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yesil_ozgur_marti -- 18 Mayıs 2006; 16:39:57 >
  • bence herkes kitabı okurken hayal gücüyle filmleştirir zaten.eleştirenler farklı gözle bakarlar.biz sıradan insanlar o kadar büyük beklenti içerinde seyretmeyiz filmleri .ekrana baktığımızda bize gösterileni görürüz.eleştirmenler çok daha fazla şey görür yada görmeye çalışır.
  • Tom hanks'e zombi diyebilecek kadar ukala şahsiyetlerin yorumlarına aldanmayın arkadaşlar...
  • NEYSE YAKINDA SEYREDECEĞİZ ZATEN.KENDİ YORUMUMUZU,KENDİMİZ YAPARIZ
  • Bencede eleştirmenlere körü körüne bağlanmamak lazım. Çünkü çoğu eleştirmen pirim yapmak için filmlerde özellikle eksik bir yan arıyor.

    Ayrıca ilk önce kitabını okudugumuz ve olayları kendi kafamızda zanlandırdıgımız için bazı yerler istediğimiz gibi olamaz bence filmin karşılaşacağı en buyuk zorluk bu
  • kitabı süperdi ama dedikleri gibi filmi iyi olmamış olabilir..
    ben mesela kişilerin tiplerini fln çok farklı hayal etmiştim...

    aslında kesin gitmek istiyorum ama beğenilmemesi beni biraz düşündürdü açıkcası..
    kitabını okudum filmine gitmeye gerek varmı die düşündüm ama yine de gideceğim sanırım...
    iyi mi olmuş kötü mü bi de kendim yorumlamak istiyorum...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: tolgaserdar

    Bencede eleştirmenlere körü körüne bağlanmamak lazım. Çünkü çoğu eleştirmen pirim yapmak için filmlerde özellikle eksik bir yan arıyor.

    Ayrıca ilk önce kitabını okudugumuz ve olayları kendi kafamızda zanlandırdıgımız için bazı yerler istediğimiz gibi olamaz bence filmin karşılaşacağı en buyuk zorluk bu


    güzel yazmışsın arkadaşım bence de öyle
    filmdeki bir çok sahne kafamızda canlandırdığımız biçimden farklı olacak gibi
    en iyisi baştan çok fazla beklenti içine girmemek sonunda da hayal kırıklığına uğramamak
    en azından geçerli bi not alır diye düşünüyorum ama o kadar emek verilmiş sonuçta..

    kısacası gidicem, eleştirmenleri dikkate almıyorum..




  • kitap filmleri hiç bi zaman kitabın yerini tutamıo zaten çok eksik oluo kitabın yanında
  • kitabın yerini tutması çok zor zaten kitap apayrı
  • uyarlama zorlukları, kitaptaki duyguyu asla ve asla yansıtamıyorlar..

    en çok yaklaştıkları LOTR serisi oldu ancak o bile tam değil.

    bir başka kötü örnek, Kurtlar İmparatorluğu -birçok ülkede bestseller olmuştu- o kadar uzun süre filminin çıkmasını bekledim ki.
    Kitabını okuduğumda ağzım açık kalmıştı, filmi bir izledm

    Kitabını okumadım ancak, Da Vinci Şifre sini de ilk fragmanını izlediğimden beri bekliyorum. ne kadar kötü eleştiri olsa da gidip izleyeceğim. beni herşeye kulp bulan Ali Taşçıyan mı engelliycek
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.