Şimdi Ara

Konsol Oyuncuları için Grafikler İkinci Plandadır

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
111
Cevap
0
Favori
1.969
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  •       Öncelikle bu kısa makalede fikirlerin tamamen kişisel görüşler olduğunu belirtmem gerekir. Tabi bu kişisel görüşlerimin dayanaksız oldukları anlamına da gelmiyor. Konsol dünyasında şu ana kadar olan gelişmeler fikirlerim için yeterli örnekler sunacaklardır.
     
         Grafikler konusundaki tartışmalardan artık sıkılmış birisi olarak bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim. Yeni nesil konsolların gelmesi için avaz avaz bağıran, bu nesil konsolların artık "işe yaramaz" olduğunu söyleyen, hatta konsolların oyun dünyasının gelişmesini önlediği yönündeki iddialar karşısında bir şeyler yazmak gerekiyordu.
     
         Peki konsol oyuncuları grafikleri bu kadar önemsiyor mu? Onların önceliği grafik mi? Şunu hemen belirtelim ki "herkes süper grafikli oyunlar oynamak ister" Yine de bugüne kadarki verilere baktığımızda konsol oyuncularının grafikleri hep ikinci planda bıraktıklarını görüyoruz. İsterseniz oyun tarihinden örnekler verelim. Birbirine rakip olarak çıkmış konsollardan grafik kalitesi iyi olan asla yarışı kazanamamış. Çok ilginç bir veri öyle değil mi?

    Sol Taraftakiler Grafik Kalitesi Daha Düşük, Ama Satışları Yüksek Olanlar:
    Playstation 1: (104 milyon) = Nintendo 64 (33 milyon), Sega Dreamcast (8.5 milyon)
    Nintendo DS: (153 milyon) = PSP: (75.55 milyon)
    PlayStation 2:  (153 milyon) = Gamecube: (22 milyon) Xbox = (25 milyon)
    Nintendo Wii: (100 Milyon)  = Xbox 360: (73 milyon), PS3 (71 milyon)

        Yukarıdaki satış rakamları konsol oyuncularının oyun kütüphanesine, kaliteli oyunların sayısına grafiklerden daha fazla önem verdiğinin göstergesidir. O nedenle bugün konsol oyuncularının büyük bölümünün "yeni nesil hemen süper grafiklerle gelsin, bıktık artık" diye çıldırdığını düşünmüyorum. Aksine konsol oyuncuları The Last of Us, God of War: Ascension, Beyond: Two Souls, Dark Souls II, Gear of War: Judgement, Bayonetta II gibi heyecan verici oyunlara odaklanmış durumdalar. Bu oyunların şu anki hallerinden 3-4 kat daha iyi görünmesini kim istemez ki? Yine de 3-4 kat daha iyi görünmemeleri hiç de sorun değil. Zaten "yeterince" iyi görünüyorlar. Geliştiriciler deliler gibi grafiklerle uğraşacaklarına içeriklere odaklansınlar. Hiç kimse yeni nesil 10 yıl daha gelmesin demiyor, ama bu acele neden? 2-3 yıl daha beklemek gerçekten de sorun yaratır mı?
    ICO hayranı bir kişinin grafik hastası olması mümkün mü?
         Bugün Resident Evil 6'nın oldukça iyi grafiklere sahip olmasına rağmen yüzüne bakmayan serinin hayranlarının serinin ilk 3 oyununu unutamadıklarını belirtmek gerekir. ICO ve Shadow of Colossus gibi efsanelere elini sürmemiş bir kişinin "Playstation 4 çıksın artık" demeye hakkı var mı?
    Eğer bir oyuncu bu efsaneleri oynamış ise "grafik çılgını" olması da beklenmemeli. Bugün Resident Evil 6 gibi üst düzey grafiklere sahip bir aksiyon yerine, PS1'de korku unsurlarına sahip bir Resident Evil oynamayı yeğleyecek oyuncuların sayısı hiç de az değil.

        "Konsollar oyun dünyasının gelişmesini engelliyor" eleştirisi karşısında da şunu söylemek gerek. Yukarıdaki satış rakamlarının da gösterdiği gibi konsol oyuncuları hallerinden oldukça memnunlar. Gelişmişlik düzeyinin ölçütünü "grafik" sananlar "yenilikçi deneyim" sözünü daha önce duymamış olanlar olmalı. Bu konuda konsolları suçlayacaklarına oyunların PC sürümünde bu platformun son teknolojisini kullanmayan firmalara kızmaları gerekir. Örneğin Battlefield 3'ün PC sürümünü çok üst düzeyde yaptı da kim itiraz etti? Microsoft, Sony veya Nintendo'nun DICE'a kızdı mı? PC oyuncularının konsollar yerine kendilerini önemsemeyen geliştiricilere kızması daha doğru olmaz mı?
     
         Her ne kadar bazı yayıncı firmalar bile yeni nesil konsolların daha çabuk gelmesini (örneğin Ubisoft başkanı) söylese de konsol oyuncularının bunun için acelerinin olmadığını söyleyebiliriz. Onlar hala konsollarında keyiflerine bakıyorlar.
     








  • Kendi düşünceniz olduğunu biliyorum.Ama makale konsol fanı olarak ele alınmış.Ve de bu sitede öznel eleştirinin yer alması gerektiğini düşünmemekteyim.Nasıl olsa bu site tüm oyunculara hitap etmeli.Aslında oyuncular da yeni konsolları istiyorlar ama tabi ki para gökten yağmıyor

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • çok doğru ve yerinde bir yazı olmuş katılmamak elde değil teşekkürler
  • Oyunun içeriğine değil de ambalajına (grafiklerine) bakıp oyunları beğenmeyenler kendine gamer demesin.

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • Zaten konsollar ilk çıktığında bir grafiksel patlama oluyor ama konsolun son dönemlerine doğru yani yeni nesil konsolun çıkmasına 3-4 yıl kala grafiklere önem vermemek zzorundalar bence konsollar daha sık çıkmalı

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • Katılıyorum. Özellikle şu bölümüne:
    Bu oyunların şu anki hallerinden 3-4 kat daha iyi görünmesini kim istemez ki? Yine de 3-4 kat daha iyi görünmemeleri hiç de sorun değil. Zaten "yeterince" iyi görünüyorlar. Geliştiriciler deliler gibi grafiklerle uğraşacaklarına içeriklere odaklansınlar.

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • Kusura bakmayın ancak verdiğiniz bir iki bilgi yanlış
    "Playstation 1: (104 milyon) = Nintendo 64 (33 milyon), Sega Dreamcast (8.5 milyon)


    Playstation 1 nitendo 64'den daha iyi grafiklere sahipti. Dreamcast zaten ölü doğduydu firmanın mali durumu sebebiyle.

    PS2 ile satış konusunda ne XBOX nede GAMECUBE karşılaştırılması mümkün değil. Xbox ve Gamecube zaten anca dergilerde görüldü.

    Son satışlarla birlikte PS3'ün Xbox 360'tan daha çok sattığı söyleniyor.
    Ayrıca Wii ile PS3, Xbox 360 karşılaştırılamaz hitap ettikleri alanlar farklı
    Wii'nin hitap ettiği alan çocuklar için o alana hitap eden zaten başka konsol yok. Xbox360 ve PS3 çocuklara değil gençler ve yetişkinlere hitap ediyor. Satış konusunda nasıl karşılaştırırsınız anlamıyorum .

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • Sadece konsol oyuncuları için değil bütün oyuncular (gerçekten oyuncu olanlar) için grafikler ikinci, üçüncü hatta dördüncü plandadır. Eğer bir oyuncu oyunun ilk olarak grafiklerine bakıyorsa o gerçek bir oyuncu değildir.

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • tek konsolcular için değil ben tüm oyuncular için geçerli bence grafik önemli ama grafikten önce oyunun hikayesi ve oynanabilirlik daha önemli bence .. pc kullanıcılarına baktığımızda dayz , walking dead gibi oyunları beğenmediler mi yani ?

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • Grafikler zerre kadar umrumda değil. 2007 den sonrası oyunlar bana okadar az haz veriyor ki tat alamıyorum belki yaşımızın ilerlemesinden kaynaklanıyor sorunlar büyüyor odaklanamıyoruz olabilir. 24 Yaşındayım ve şunu söyleyebilirim ki NES oyunlarından yada Sega 16 bit oyunlarından aldıgım ruh en üst düzeyde grafikleri çamur PC oyunları daha gerçekçi geliyor gözüme. Çünkü kendi hayal gücümüzü devreye sokarak beynimizi daha kaliteli çalıstırıyor grafikleri eski oyunlar hayal ediyoruz tozlar yerde uçuyor falan diyerek. Özetlemem gerekirse Grafik tabikide önemli fakat bir oyunun en önemli noktası algılarımızın ötesine ne kadar girip bizi kendine bağlıyor.

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • PS1 ve PS2 dönemini dolu dolu yaşıyan biri olarak ve bu zaman diliminde PCyi hiç kullanmadım lakin PS3 çıktığında PC toplamaya karar verdim...Bu kararımın 7.jenarasyon'da kendimce doğru olduğunu düşünüyorum.PS3ün 3-5 exc oyunu dışında diğer 3.party oyun yapımcılarından özgün yada ses getiren 2-3 ya geldi ya gelmedi.Action Styla dışında pek farklı yapım göremedik...Umalım PS4 ile oyun yapımcıları karşımıza her türden oyunu görme şansımız olur..

    PC-Konsol tartışması yaratmak ahmakça bunuda genelde oyun dünyasına PS3-x360 ile oyun dünyasına giren casual çocuklar yapıyor.İpe sapan gelmeyen hatta 720p konsolda çok güzel diyebilen bunu'da PC ile karşılaştırıp nasıl haz alıyorsa

    Yukarıda ki yazı BSC editör sıfatı altında konsol funboy tarafından hazırlanmış benim açıdan taraflıdır..Hiç geçerliliği yoktur.... ICO ve Shadow of Colossus cümle içinde geçmesi bunun aksini ispatlamaz....

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >




  • Bir konsol oyuncusu olarak şunu söyleyeyim, grafik önemli olsa da, hiçbir zaman 1. önceliğim olmadı. Ama makul grafiklere sahip olmayan bir oyundan da fazla haz duymam eğer farklı bir yapıda oyun değil ise. Benim önceliğim senaryo-hikaye ve oynanabilirliktir. sonra grafik ve ses gelir. Ama atıyorum, Uncharted -gta4- gears of war gibi oyunlarıda hdmi kablosuz sd kaliteyle oynamaktan da hiç zevk almam. Yani diğcem o ki makul grafik ama üst düzey senaryo-hikaye ve oynanabilirlik arayan bir oyuncuyum.

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • yazı için teşekkürler yazdıklarınıza katılsam da grafikler makul bir biçimde olmalı diyorum

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • Konsol şirketlerini sıkıştıyorlar anlaşılan böyle bir açıkla gelmiş.Oyunda Grafik önemli olmasa Oyun siteleri not vermezdi.Grafik farkını kullanıcı vediolarında görün.

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • kesinlikle katılıyorum bu sözlere. Önceliği grafik olanlar zaten kendine gamer demesin. Asıl önemli olan içerik ve bize neler verebildiği. eğer bunlar zaten iyiyse grafiğin çok da bi önemi olmaz. Buna en iyi örnek Minecraft ve Fez'dir bence.

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • Bence çok haklısınız grafiğin çok önemli olmadığını zaten minecraft satış rakamlarıyla bunu gösterdi. Oyunun özgünlüğü yaratıcılığı grafikten çok daha önemli bence.

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • bu haber değilki, neden bu tür şahsi görüşler burada yayınlanıyor anlamıyorum. görüşünüze katılırım yada katılmam ama bence bu tür konular haber başlığı altında değilde, forumda bir yerde olmalı.

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • Katılmıyorum grafik te diğerleri gibi her zaman önemlidir.

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • editor arkadasa bazi yerlerde katilmiyorum.Grafik kalitesi gunumuz konsollari yuzunden gelecek konsollarda en cok arzu edilen etmen haline geldi cunku su an ki konsollar daha once hic gormedigimiz gorselligi onumuze sundular ve oyuncular artik yeni konsollarla cok daha iyi gorseller gormek icin sabirsizlaniyorlar.

    Konsol kismina bakarsak zaten "yeni nesil" adi altindaki yeni bir konsolun en buyuk al benisi cok daha gelismis gorsel kalite sunmasidir onun disinda pek de al benisi olmayan aletler.Buradaki bazi arkadaslar yeni konsollarin cok gucsuz olucagini savunup duruyorlar bos yere tekrar soyluyorum yeni bir konsolun satmasi icin ilk ve en onemi adim olan gorsel kaliteyi eskisine gore cok ust duzeylere cikarmasi gerekir yoksa dedigim gibi pek de al benisi olmaz makinelerin.O yuzden gorsel kalite ozellikle gunumuzde cok onemli.


    Piyasa konsollar uzerinden gittiginden ve maalesef pc platformu her ne kadar cok daha guclu olsada korsan oyunculugun da etkisiyle firmalara pek cazip gelen bir platform haline gelmiyor.Konsol oyunununun aynisinin ustune AA ve cozunurluk basip onumuze servis ediyorlar buda benim gibi bi oyuncu icin ozellikle o kadar para saydikdan sonra pek de ic acici bir durum haline gelmiyor.O yuzden yeni nesiller gelsede en azindan sistemin hakkini veren oyunar gelse millet biraz psikolojik olarak rahatlasa ama o da olmaz yeni nesil oyun derler cok daha guclu donanima ihtiyacin var derler,yeni parcalar cikar eldeki pc olur cop bu cark boyle doner gider...

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >




  • grafik benim için biraz daha ön planda sonra oynanabilirlik sonra ise gerçekçilik yer alıyor multiplayer bnm için çok önemli o yoksa far cry 3 gibi çok uzun oynanış süresi takdirimdir kesinlikle ps 4 biran önce çıkmalı çünki yapımcılar başarısız oyunların sebibini sistem buna elveriyor demeleri
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.