Şimdi Ara

Quad SLI - nVidia' nın 4 GPU' su bir arada

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
5.097
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Asus ve Gigabyte gibi firmaların 6600 serisi kartlar ile denediği fakat resmi destek alamadığı için tarihe gömülen tek pcb de çift GPU denemelerinin ardından, nVidia CES 2006' da resmi olarak çift işlemcili ekran kartlarını SLI ile birbirine bağlama üzerine kurulu Quad SLI teknolojisini duyurdu. Adından da anlaşıldığı gibi 4 GPU yu SLI ile haberleştirme mantığına dayanan teknolojide, nVidia şu anda hiç bir anakart yada çipset 4 farklı PCIe 16x slotu desteklemediği için oldukça ilginç denilebilecek bir yola başvurmuş. 6600 gibi basit yapılı kartlara nazaran çok daha kompleks olan 7900GTX işlemcisinden iki taneyi tek pcb üzerinde toplamak imkansız gibi gözüküyordu. Bunun üzerine iki farklı kartı üst üste koyarak tek bir PCIe portu üzerinden anakarta aktaran nVidia, üst üste binen iki kart arasında özel bir bağlantı ile, ikinci kartı birinci kart üzerinden PCIe slotuna aktarma yoluna gitmiş. Ayrıca SLI mod için ise bu kartlar ikinci bir Quad serisi kart ile SLI köprüsü üzerinden birbirlerine bağlanıyorlar.

    Güncel anakartlardaki dual PCIe slotlarının arasındaki mesafe sabit olduğu için, nVidia dört kartı da bu mesafe içine sığacak şekilde dizayn etmek zorunda kalmış. Her kart kendi yongasını taşıdığı için, bu 4 ayrı heatsink ve fan ikilisi anlamına geliyor. Doğal olarak alçak profilli soğucular tercih edilmiş. Düşen soğutma performansından dolayı kartların stabilitesini sağlamak için ise, çekirdek ve bellek hızları aşağı çekilmiş (normal 7900GTX 650/800 - 7900GX2 500/605). Her pcb de 512MB bellek bulunuyor yani bir 7900GX2 de toplam 1GB bellek var fakat bellekler arasında herhangi bir veriyolu optimizasyonu olmadığı için uygulamalarda ekran kartları 512MB' dan fazla bellek kullanamıyor.

    İki ayrı 7900 bu köprü ve yonga sayesinde birbirleri ile haberleşiyorlar ve Quad bağlantı gerçekleşiyor.

    Quad SLI' ın yük altında güç ihtiyacı 450watt civarında gezerken, sadece 2 GPU' ya sahip olan CrossFire sistemli X1900XTX' nin güç tüketimi 500watt' a kadar yaklaşıyor ve kartlar üst üste durmalarına rağmen X1900XTX' ten fazla ısınmıyorlar. Saat hızları düşürülen 7900GX2' ler burada iyi iş çıkartmış. Ayrıca yapısı gereği kısıtlı şekilde dizayn edilmiş soğutma sistemleri' de ısınınan havayı kasa dışına değilde, içeriye üflemek üzerine kurulu olan 7900GX2, ler kendi içlerinde fazla ısınmazken, kasa içi sıcaklığını önemli ölçüde arttırıyorlar.

    3D Mark' da normal çözünürlüklerde x1900xtx nomal olarak önde fakat maksimum çözünürlükte de değişen bişey yok gibi

    nVidia' nın her zaman önde olduğu OpenGL tabanlı bir oyun olan DOOM' da işler nVidia' açısından yoluna gibi

    Aynı şekilde Fear' da da nVidia yüksek çözünürlüklerde amacına ulaşmış

    Enteresan bir test daha, 2 GPU' lu crossfire 4 GPU' lu SLI' a %30 civarında fark atmış

    Bu kadar önbilginin ardından test sonuçlarına bakacak olursak, çok ilginç aynı zamanda ilginç olduğu kadar da beklenen bir tablo ile karşılaşıyoruz. 7900GX2' nin, tek başına kullanılıdığı zaman Quad moddaki 4GPU' lu haline göre 1600x1200 ve altı çözünürlüklerde çok ta geride kalmadığını görüyoruz. Aynı şekilde X1900XT crossfire, beklenmedik şekilde oldukça fazla sayıda testte Quad SLI 7900GX2' yi geride bırakmış. Ayrıca daha kurulum aşamasında ve oyunlarda oldukça fazla sürücü sorunu ile karşılaşılmış. Zaten nVidia yaptığı açıklamada, Quad SLI' ın 2560x1600 gibi çok yüksek çözünürlüklerde ve AA, AF, HDR gibi efektler ile beraber kullanılmak üzere tasarlandığını ve ancak bu gibi durumlarda gerçek performansını oraya koyacağını söyledi. Fakat güncel oyunların çoğu 1600x1200 üzerindeki çözünürlükleri desteklemediği için buda kafalarda başka bir soru işareti bırakıyor. Hatta nVidia sürücülerine eklenen bi reg dosyası ile 1600x1200 çözünürlük ve aşağısında SLI' ın otomatik olarak disable edilmesi ile performans artımına gidenlerde var. Çünkü Quad SLI' ın henüz tam oturmayan sürücüleri yüzünden, kartlar arasındaki veri transferi sırasında performans kaybı oluyor ve belli bir noktaya kadar tek kart daha yüksek performans veriyor.

    Ati' nin crossfire teknolojisi 2005' in son aylarında çıktığı ilk zamanlarda bir çok sorunla beraber gelmişti fakat şimdi bunların neredeyse tamamından arınmış durumda. Şu anda ortaya çıkan tabloda bazı testlerde QuadSLI gerçek potansiyelini ortaya koymasına rağmen, farklı oyunlarda bu kadar dengesiz performans göstermesinin sebebi büyük olasılıkla sürücü sorunu uymusuzlukları. Belki Quad SLI' da aynı şekilde zamanla olgunlaşır ve gerçek hedefi olan çok yüksek çözünürlüklerdeki geniş ekranlarda oyuncuların istediği performansı sunacak hale gelir. Aksi taktirde bu hali ile pek mantıklı bir çözüm gibi durmuyor. Bu arada Ati' ninde Quad Crossfire benzeri bir çözüm hazırlamakta olduğu internette dolaşan söylentiler arasında.


    Sayfanın Linki : http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/QuadSLI/1








  • sliden ne hayır geldiki quad sliden kral olsun
    ben yine herzamanki gibi tek kart diyorum
  • Önce piyasadaki performansı ileri sürerek kullunıcıları üzdükleri sli ları tek tek toplayıp özür dilesinler sonra bu tarz kartları nasıl satacaklarına karar versinler.
  • iyice abarttılar kim alır bunları ?
    Ucuk olanlar. Ne kadar ucuk olan var ki ?
    Onları tatmin etmeyecek kadar az kişi...
  • böyle araçözümlerler bir arpa boyu yol alıp rekabette öne geçecem sükse yapacam diye uğraşacaklarına , olayı baştan elealsınlar ve ölçeklenebilir bir grafik arabirimi geliştirsinler , 3 lü, 5 li veya 8 li , ama yaptığına değecek bir arttırım olmalı elbette kasaların ve anakartların boyutlarını da dikkate alarak
  • Kim 4 kart takar ki!!!
  • bunların kafaları iyiyken böyle şeyler çıkarıyorlar bence..ancak akşamdan kalma adamlar böyle şeyleri icat edebilir..şaşırmışlar artık..fizik kartları derken şimdide 4 tane ekran kartı..2 sindende pek birşey ummuyorum...
  • quad sli yapıp 4 tane 7900gtx alacaz.bide crossfirelı x1900xtx in çok az üzerine çıkacak.ben böle teknolojinin töbe töbesli çok gereksiz bi teknoloji.eğer 2 kart taktığımızda performans 2 kat artmayacaksa ne anlamı var.
  • Yanlız Kartların Uzunluğa Dikkat bunlara birde Quad kasa lazım.


    Quad SLI  -  nVidia' nın 4 GPU' su bir arada
  • quote:

    Orjinalden alıntı: xBl@dEx

    quad sli yapıp 4 tane 7900gtx alacaz.bide crossfirelı x1900xtx in çok az üzerine çıkacak.ben böle teknolojinin töbe töbesli çok gereksiz bi teknoloji.eğer 2 kart taktığımızda performans 2 kat artmayacaksa ne anlamı var.

    aynen katılıyorum 2 kart aldımı performans iki katına çıkmadımı boş masrafdan başka bir şey değil...
  • eğer iki kart kullanımında performans iki katına çıkmayacaksa bizim gibi orta sınıf kullanıcılar için para tuzağından başka bir şey olmayacak...bu daha çok küçük bir performans artışı için büyük paralar vermeye hazır (üst sınıf)kullanıcılar için uygundur diye düşünüyorum
  • SLi gibi Quad SLi de yalan oldu daha gelmeden :)

    x1900xtx Crossfire 4 tane 7900gtxi geçiyosa napayım ben Quad SLi yi

    Zaten bi de kasa değiştirirsin bunu takmak için ya da uzay montaj

    Cetvel kadar oldu bunlar yahu
  • eskiyi hatırlayan biri olarak acaba tarih tekerrür mü ediyor diye düşünmeye başladım bence pek farkı kalmayacak 3dfx in zamanında yaptığından ama burda dişli bi rakip göremiyorum nvidia yı devirebilecek kadar...
    Quad SLI  -  nVidia' nın 4 GPU' su bir arada
    bu nvidia nın yaptığı
    Quad SLI  -  nVidia' nın 4 GPU' su bir arada
    bu ise gigabyte ın yapmaya çalışıp yapamadığı...hepsi zamanında yapılmış ama nvidia işi tek kart ve yenilikçi bir çiple bitirmiş....şimdi kendisi aynı şeyi yapıyor bakalım biri çıkıp dur diyecek mi?




  • çok gereksiz olmuş.. tek kart çok daha mantık işi..
  • x1900 crossfire quad sli'den hem daha ucuz hem de daha performanslıysa(yani ati'nın 2 gpu'su nvidia'nın 4 gpu'sundan daha performanslıysa) böyle teknolojiye güler geçerim
  • Haberi tam olarak okursanız. Quad SLI' ın sadace çok yüksek çözünürlük ve bütün efektler aktifken kullanım amaçlı olarak duyurulduğunu fark edeceksiniz. Yani Wide screen ekranda 2500x1600 gibi çok uç noktalarda ancak işe yarıyor. Zaten mantıklı olanda bu, zira istediğiniz kadar kartı birbirine bağlayıp performansı katlamanız çok mümkün bir durum değil. Birçok optimizasyon gerekir ve bununda sürekli güncellenmesi gerekir.

    Zaten şu andaki performanına bakarsanız, mutemel optizasyon sorunlarından dolayı "serious sam" ve birkaç uygulamada daha 2500x1600 çözünürlükte crossfire x1900xtx e geçilmiş. Muhtemelen sürücü güncellemeleri ile bu uygulamalarda da normal performansına kavuşacaktır.
  • piyasada kac tane oyun o kadar yuksek cozunurlukleri destekliyor???? destekleyecek oyunlar ciktiginda bu kart o oyunlar icin yeterli olacak mi?? bu sadece bir teknoloji govde gosterisi. pratik anlami olmayan, gereksiz bi calisma.
  • encrypted @ iyi takip etmişsin, nvidia bu, her ne kadar çok yüksek çözünürlük ve bütün efektler aktifken kullanım amacımız olmasada zaman zaman yokluyor bizi.
  • aslında iyi bir ürün gibi , çünki daha üst çözünürlükler için planlanmış , daha zaten sürücüleride oturmamış , belki ürün bu şekilde kalmayıp değişirse ki bu sadece öncü bir deneme modelide olabilir arkadan daha farklı tasarımlarda gelebilir , beklemek ve son halini alınca yorum yapmak daha iyi olur
  • Ülkemizde kaç kişi sli kullanıyor (çift ekran kartı) allah aşkına söyler misiniz ?
    Bize çifti fazla geliyorken 4 lüsü mü ?Insanlar mal mı x1900xtx e daha az para vericem daha fazla perf alıcam iki tane 6800 ultra sli dan vay anasına ben bu işin ! Nvidia artık kral değil !(politika belirliyemiyecek kadar geriye düştü paso çipsete yönelecek galiba)
    3dfx in ölüm çırpınışları da böyleydi işte encrypted'in yukarıda gösterdiği gibi 4 tane voodoo 5 6500 ün bağlandığı; valla nvidia nın işi zor ati aldı başını gidiyor ne yapsa fayda etmiyor GT,GTX,extreme;overclocked extrem 512 olmuyo da olmuyo adam bi çıkartıyo x1900xtx diye yetiş artık yetişebiliyosan !
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.