Şimdi Ara

Kredi Risk Raporu (KKB) Kampanyaları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
353
Cevap
12
Favori
96.218
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SzolnoK

    Para alınması doğru mu değil mi tartışılır ama internet üzerinden bakılabilmesi güzel bir fırsat diye düşünüyorum
     Kredi Risk Raporu (KKB) Kampanyaları


    http://www.akbank.com/kkb-risk-raporu.aspx

    Akbank'ta 15 TL'ymiş.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kadirekinci

    quote:

    Orijinalden alıntı: redoksan

    quote:

    Orijinalden alıntı: kadirekinci

    quote:

    Orijinalden alıntı: redoksan

    quote:

    Orijinalden alıntı: cheetahonline

    Ben de anlamadım. Bu İşbankası'nın değil tüm bankaların hizmeti olması lazım (bkz. ilk paragraf) ama eğer öyleyse zaten bankanın elinde olan bir bilgiyi ben e-posta yoluyla (yazılı bile değil) öğreneceksem 5 TL kimin ne masrafı???

    Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Türkiyedeki tüm bankalara hizmet veren bir kuruluş. Tüm bankalar bu kuruluşa üyedirler ve verdikleri hizmetten yararlanırlar.
    Bankalar üyelik ücreti dışında sorguladıkları her bir kayıt için (müşteri kredi başvuru ve kullanım bilgileri) ayrıca KKB tarafından faturalandırılır, yani her sprgulama ayrıca bir maliyet unsurudur.

    Aşağıda arkadaş Akbank ta 15 TL demiş İş bank 5 TL maliyetin üzerine Marj (kâr) larınıda koyarak bu hizmeti 3. kişilere yani müşterilerine sunabiliyorlar.

    Bu hizmet içerisinde neler görülebilir tabiki Müşterinin görmesinde bir sakınca olmayan alanların gösterilmesine izin verilecektir.

    Bu güne kadar bankalara yapılan başvurular (kk, Kredi, KMH(Destek Hesabı))

    Yapılan başvurulardan red olmuş olanlar,

    Onaylanıp ürüne dönüşmüş olanların;

    * ödeme performansı;

    * Gecikmeli ödemeler

    * Kanuni takibe girmiş olanlar

    * Düzenli bir şekilde zamanında yapılan ödemeler

    * Ödeme tarihleri

    * Yapılan başvuru tarihleri


    * V.B.




    Bizim aldığımız raporlarda yapılan başvurular ile ilgili bir kısım yok.

    Tam olarak hangi alanlar var sistemi kullandıysanız Başlıklar neler yazabilirmisiniz İçerikleri yazmayın tabiki o sizin özeliniz.



    Teb üzerinden aldım,
    Her bir kredi/kredi kartı/kmh için birer adet satır ayrılmış.
    Yanlış hatırlamıyorsam her satır için 27 sütun var ve sütunlar 1 ayı temsil ediyor, her ay için o sütunlar ödeme zamanına göre renklendirilmiş.

    Diğer sayfada Toplam bildirim yapan banka sayısı, Toplam kart limiti, Toplam kredi sayısı, Toplam kredi tutarı, Gecikme bildiren banka sayısı, gecikme bakiyesi.

    Bu bilgiler yeterli Müşteri için bence...




  • Halkbank KBB yi geç mi vermeye başladı..3 haftadır yollamadılar bu sefer
    birde bu puanlama bana saçma gibi geldi

    5 kredi kartı farklı bankalar hepsi gold ve Premium

    en az 10 yıldır yani 120 ödemede 1 gün gecikmedi 5 kart için 600 ödeme de tarihinde ödendi

    limit 150 bin üzerinde son gelen puanım 1400 civarı

    daha ne yapar bir bilinçli kullanıcı da bilemedim doğrusu

    faiz ödememişim suçum bu sanırım
  • Merhaba arkadaslar,

    Kredi konusunda bu forumda bir defa bir bilgi paylasmistim. O bilgiyi buraya da ekliyorum. Konu ile ilgili daha fazla bilgiye kredimerkezi.blogspot.com adresindeki blogumdan da edinlebilirsiniz.

    ---------------------------------------

    Merhaba arkadaşlar,

    İlk olarak, özellikle kredi raporu ve kredi skoru konusunda 3-4 senedir bu blogda bilgilerimi paylaşıyorum. Ayrıca "Para Dediğin Elimin Kiri" adli kitabın da yazarıyım. Bu bilgileri nasıl elde ettiğimi soracak olursanız, 2003 yılından beri kredi raporları ve skoru üzerine ABD merkezli bir danışmanlık firmam var. Firmamın adı "Temiz Kredi" ve web sayfasıwww.temizkredi.com (sayfayı yenileme aşamasındayız şu sıralar). Yapmış olduğum iş, kredi raporlarında bulunan yanlış bilgileri düzeltmek, ve buna bağlı olarak da kredi skorunu yükselterek müşteriye hizmet vermek. Kredi skoru yükselen müşteri, konut, taşıt kredisi, kredi kartı gibi başvurularında onay alır ve yüksek kredi skoru sayesinde bu almış olduğu krediler, düşük faizlerde olur. Firmamın ABD merkezli olması demek, Türkiye'deki kredi raporu ve skoru konusunda bilgi sahibi olmadığım manasına gelmiyor, çünkü Kredi Kayıt Bürosu (KKB), teknik desteğini ABD merkezli Experian adlı kredi raporu firmasından alıyor. Yani, ABD'deki kredi uygulamaları ile Türkiye'deki kredi uygulamaları üç aşağı beş yukarı aynıdır, sadece küçük detaylar farklıdır.

    Bu kısa girişi yapmamdaki amacım, vereceğim bilgilerin uydurma veya sallama bilgiler olmadığını belirtmek içindi.

    Konuya geleyim...

    Kredi risk raporu ve risk skoru ile bundan sonra yaşamaya alışmamız lazım Türkiye'de. Öyle ki, ev kiralamak istediğinizde, ev sahibi, işe gireceğiniz zaman, iş veren, ev-araba sigortası yaptıracağınız zaman, sigorta firması, sizden risk raporunuzu isteyebilir. Kredi başvurularında zaten bankalar kredi risk raporunuzu anında talep ettiğinden, bankaların da isteyeceğini belirtmeye gerek yok sanırım.

    Ocak 2013'e kadar, bankalar ve finans kurumları dışında hiçbir kişi veya kuruluş kredi risk raporunuzu göremiyordu. Siz kendiniz bile göremiyordunuz. KKB, bu bilginin paylaşımını sadece kendi üye kurumlarıyla yapıyordu ve müşterinin yanı kişilerin bu bilgiye ulaşması kanuni yollardan imkansızdı. Ocak 2013 itibariyle bu düzeltildi ve kişilerin kendi bilgilerine ulaşmaları sağlandı. Sizlerin de yaşamış olduğunuz tecrübeyle gördüğünüz üzere herhangi bir bankaya gidip, belli bir ücret karşılığı raporunuzu elde edebiliyorsunuz. Bloğumda bu raporlardan bir kaç örnek resim görebilirsiniz.

    Birçok kişi için bu raporlardaki bilgiler pek fazla birşey ifade etmeyebilir, etmez de. Çünkü, birçok bilgi kısaltılmış ve sembolik harf veya rakamlarla belirtilmiş. Ama, büyük resimde, bu bilgiler önemli, çünkü sizin bütün finansal bilgileriniz bu raporda şifrelenmiş şekilde duruyor.

    Türkiye'de kredi skoru 880-2200 arası bir rakamdır. Bu rakam ne kadar yüksekse, kredi durumunuz o kadar iyi demektir. Şimdiye kadar bu rakamlar pek fazla bir şey ifade etmiyordu, çünkü bankalar kredi verirken herkese standart faiz oranı veriyordu. Yani, 1200 skoru olan da % X.XX faiz oranı alıyordu, 1900 skoru olan da. Ama, bu günden sonra bu değişecek ve bankalar kredi skoruna göre faiz oranı belirlemeye başlayacak. Yüksek skoru olan, düşük faiz alabilecek, düşük skoru olan da yüksek faiz ödeyecek.

    Kredi risk raporu ve risk skoru, insanın güvenilirliğini ve geri ödeyebilirliğini belirleyen bir göstergedir. Güvenilirseniz ve aldığınız krediyi geri ödeyebiliyorsanız, bankalar için riski düşük kategorisinde olursunuz. Banka, size rahat kredi açabilir, çünkü hem güvenilirliğiniz hem de geri ödeyebilirliğiniz kanıtlanmıştır kredi risk raporu ve risk skoru sayesinde. Ama, ödemelerde aksaklık yaşamışsanız, güvenilirliğiniz ve geri ödeyebilirliğiniz zedelenmişse, banka sizi riskli görecektir, çünkü vereceği krediyi zamanında ve tam olarak geri alamayabilir. Bundan dolayı da, riski büyük olan kişilerde yüksek faiz uygular. Bu, aslında kredi raporu ve skoru ile ilgili birşey değil de, tamamen kapitalist sistemin oluşturduğu bir kural. Yani, karşılıklı iki kişinin ilişkisinde de aynı şey geçerlidir. Borç verdiğiniz bir kişiden borcunuzu zamanında alamadıysanız, sizden bir sonraki borç istemesinde daha temkinli yaklaşır, hatta belki hiç vermeyebilirsiniz. Öbür taraftan, borç isteyen başka bir kişi hep zamanında geri ödediyse, artık siz o kişiye karşı daha rahat olursunuz, çünkü bilirsiniz şu gün şu tarihte getireceğim dediyse, getirecektir.

    Bugüne kadar bankalarla olan ilişkiler kredi risk raporuna yansırdı. Bugünden sonra elektrik, şu, doğalgaz ve hatta telefon faturaları da yansımaya başlayacak. Bankalardan tek farkı, bankalar bütün bilgileri aylık bazda paylaşırken, diğer saydığım kalemler sadece ödeme yapmadığınızda paylaşacak bilgileri KKB'yle.

    Bir de Varlık Yönetimi Firmaları var. Bu firmalar da, herhangi bir kurumun alamadığı ödemeleri üstlenir ve bu borçları tahsil etmeye çalışır. Çeşitli yöntemleri vardır bu firmaların. Ya borcu taksitlendirir, veya belli bir oranını siler veya sadece biriken faizi siler, ana parayı ödemenizi ister. Her ne türlü yöntemi kullanırlarsa kullansınlar, eğer bir varlık yönetimi firması sizinle bağlantıya geçtiyse, kredi risk raporunuza bu bilgi ya girdi veya girecek demektir. İyi birşey olmadığını da tahmin etmişsinizdir sanırım.

    Kredi risk raporunuzu oluşturan bir sistem olsa da, sonuçta her zaman bir insan faktörü vardır. Ve insan, hata yapabilir. Bu hatalardan dolayı, kredi raporunuza yanlış bilgi girmiş olabilir. Bu da kredi risk skorunuzu düşürecektir. Bu yanlışı düzeltmek için de KKB'nin MİDES adlı bir programı var. Eğer bir yanlış varsa, bankaya gidip, risk raporunuzda bulunan bazı bilgilerin yanlış olduğunu belirttiğinizde, banka bu bilgiyi KKB ile paylaşır ve KKB hemen adınıza bir dosya açar. Bilginin yanlışlığı konusunda ilgili bankayla bağlantıya geçer ve bilgiyi teyit etmesini ister. Banka, teyit edemezse, yanlış bilgi rapordan çıkartılır.

    KKB'de bulunan lekeli bilgiler 5 sene durur ve beşinci senesi dolduğunda rapordan düşer. 5 sene uzun zaman demeyin, göz açıp kapayana kadar geçiyor. Burada önemli olan nokta, bugünden itibaren başladığınızı farzedersek, önümüzdeki 5 sene boyunca, kesinlikle herhangi bir lekeli bilginin rapora girmesine izin vermemenizdir. Eğer rapora lekeli bilgi girerse, hem risk skorunuz düşecektir, hem de 5 senelik süreyi uzatmış olursunuz.

    Kredi risk raporunuzda sorgulamalar, diğer bilgilerin aksine, 5 sene değil de 6 ay kalır. Ve, dört-beş sorgulamadan sonraki sorgulamalar kredi skorunuzu negatif yönde etkiler. Burda küçük bir nokta var. Eğer konut kredisi bakıyorsanız, beş-altı bankadan baktığınızda, bütün sorgulamalar tek bir sorgulama olarak kabul edilir. Aynı şey taşıt kredisi için de geçerli. Bu süre 15-30 gün için geçerlidir. Ama bugün konut kredisine başvurursanız, yarın kredi kartına, öbür gün de taşıt kredisine, sonra tekrar konut kredisine başvursanız, bütün başvurularınız teker teker sorgulama olarak kabul edilir.

    Buz dağının görünen yüzünün ucundan bir noktaya değindik. Kredi dünyası gerçekten çok büyük bir dünya ve daha birçok incelikleri var.

    Bankalarla olan ilişkilerinizde ayaklarınızın sağlam basmasını istiyorsanız, özellikle kredi ve aile bütçesi konularında kendinizi eğitin ve bu eğitime kesinlikle ara vermeyin.




  • Para alınması doğru mu değil mi tartışılır ama internet üzerinden bakılabilmesi güzel bir fırsat diye düşünüyorum
     Kredi Risk Raporu (KKB) Kampanyaları



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SzolnoK -- 29 Temmuz 2013; 23:27:45 >



  • tam olarak ne oluyor anlamadım. Bizim kredi risk raparumuzu mu veriyorlar. Yoksa kredi oranlarıyla ilgili öngörü niteliğinde birşey mi?
  • Ben de anlamadım. Bu İşbankası'nın değil tüm bankaların hizmeti olması lazım (bkz. ilk paragraf) ama eğer öyleyse zaten bankanın elinde olan bir bilgiyi ben e-posta yoluyla (yazılı bile değil) öğreneceksem 5 TL kimin ne masrafı???
  • Başkasının kredi borçlarını bu sistemle öğrenebilir miyiz? Evetse cevap bunun için hangi bilgilere ihtiyaç var?
  • Bankalara kredi için başvurduğunuzda bankanın ilk bakacağı şey bu puandır. Bu puan merkez bankasında kayıt edilir. Kredi kartı ödemeniz geciktiği zaman veya faturalarınız geciktiği zaman veya çekiniz döndüğü zaman bu puanınız düşer. Bu puanınız ne kadar yüksek ise kredi çekmeniz o kadar kolay olur. Bunu bankalar müşterilerine söylemez genelde. Ama herhangi bir bankada bir tanıdığınız varsa bunu size söyler.

    Bu raporda hangi bankada kaç tane kredi kartınız var, limitleri neler, en son ne zaman ödeme yapmışsınız gibi detaylar olur.
    aynı şekilde hangi bankalardan kredi çekmişsiniz ne kadar ödememişsiniz vs gibi bilgiler içerir.
  • @Gıda Ambarı'nın söylediği gibi, şimdiye kadar hangi bankadan kredi kartınız vardı, hangi bankadan kredi kullandınız ve ödemelerini hangi ay ne kadar geciktirdiniz tüm bilgiler KKB'de tutulur. Yukarıdaki ilana bakarak, sadece kendi geçmişinizi görebileceğiniz sonucunu çıkarıyorum, -ki bazı uç durumlar dışında bir işe yaramaz. Bir örnek vereyim, bir bankadan kredi çekmek istediniz ve banka size önceki kredi kullanımlarınızdan birisinin yasal takibe düştüğünü ve borcunuz kaldığını söyledi. Halbuki siz borç yok diye biliyorsunuz ve bankada hangisi olduğunu söylemiyor. İşte bu durumda sorgulayıp öğrenebilirsiniz. Onun dışında ben pek bir işe yarayacağını sanmıyorum. Bu arada, KKB'ye sorgu maliyeti sorgu başına 50 cent idi en son.
  • ben istedim ama puan görünmüyor yada ben göremiyorum.
    Sadece toplam limit,bakiye,,kredi ve kredi kartlarının durumları gözüküyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ruf

    Aynen öyle. TEB'den aldım. Puan görünmüyor sadece yukarıda dendiği gibi kullanılan krediler, kredi kartları ödemeler vs. görünüyor.
  • yakında millet risk raporu ile caka atmaya başlarsa şaşırmam ha.
  • Ziraat 2 TL'ye veriyor Sıcak değil.
  • Arkadaşlar zaten MB tüm bankalardan sorgualama başı 1,5 usd para alıyor. Üstüne biraz da kar koymuşlar.
    Normaldir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ruf

    ben istedim ama puan görünmüyor yada ben göremiyorum.
    Sadece toplam limit,bakiye,,kredi ve kredi kartlarının durumları gözüküyor.

    puanı göstermiyorsa pek bir esprisi yok gibi
  • beyler linki falan yok mu nereden bakılıyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: seyffullah

    beyler linki falan yok mu nereden bakılıyor

    İnternet şubesi>> Krediler>> Kredi Risk Raporu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kadirekinci

    Ziraat 2 TL'ye veriyor Sıcak değil.

    Ziraat internet şubesinden nasıl bakılıyor? Bilgi verirseniz sevinirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 58_transporter_58


    quote:

    Orijinalden alıntı: kadirekinci

    Ziraat 2 TL'ye veriyor Sıcak değil.

    Ziraat internet şubesinden nasıl bakılıyor? Bilgi verirseniz sevinirim.

    1 haftadır hattımın operatörünü değiştirdiğim için giremiyorum güncelleme olmuş olabilir,
    Hesaplarım kısmına gelin orada risk raporu ile ilgili bir bölüm olması gerekiyor.
    Veya arama kısmına risk raporu yazın.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.