Şimdi Ara

Kredi Risk Raporu (KKB) Kampanyaları (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
354
Cevap
12
Favori
96.217
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: M@rvelous

    bu puanla ilgili bir şey sormak istiyorum. mesela kredi kartı dönem borcunuzu 2-3 ay geciktiriyorsunuz ama çok az bir rakam, diğer tarafta ciddi bir rakamı 1 ay geciktiriyorsunuz.. hangisi daha kötü olur, ilerde kredi çekmek istersem mesela? ya da bu kredi puanı önceki çektiğiniz kredilerin zamanında ödenip ödenmemesine mi bağlı

    hocam cok güzel bir soru sormuşsunuz.benimde cok merak ettiğim bir mevzu.bende biraz daha başka açıdan sormak istiyorum.
    yüksek kredi veya kredi kartı ve düzenli ödeme yüksek puan mı tersi gene yüksek puan düşmesi mi?ayrıca düşük kredi ve düşük kredi kartı borcu ve düzenli ödeme düşük puan ve terside düşük puan düşmesi mi?
    yoksa miktarlar önemli değil.puanlar aynı.kaç taksitli konut kredisi ödediniz veya ödemediniz veya kaç kredi kartınız var kaç ekstre ödediniz ödemediniz mi?

    dip not:hocam biraz cok soru sordugumun farkındayım ama cok merak ettiğim mevzular lütfen kusura bakmayın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cnrtr1 -- 18 Şubat 2013; 21:14:08 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    quote:

    Orijinalden alıntı: fusem


    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    Merhaba arkadaşlar,

    Bu konuyu internette küçük bir araştırma yaparken buldum. Baştan sona okuyamadım bütün yazılanları, ama bu konuda bildiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

    İlk olarak, özellikle kredi raporu ve kredi skoru konusunda bir bloğum var ve 3-4 senedir bu blogda bilgilerimi paylaşıyorum. Ayrıca "Para Dediğin Elimin Kiri" adli kitabın da yazarıyım. Bu bilgileri nasıl elde ettiğimi soracak olursanız, 2003 yılından beri kredi raporları ve skoru üzerine ABD merkezli bir danışmanlık firmam var. Firmamın adı "Temiz Kredi" ve web sayfasıwww.temizkredi.com (sayfayı yenileme aşamasındayız şu sıralar). Yapmış olduğum iş, kredi raporlarında bulunan yanlış bilgileri düzeltmek, ve buna bağlı olarak da kredi skorunu yükselterek müşteriye hizmet vermek. Kredi skoru yükselen müşteri, konut, taşıt kredisi, kredi kartı gibi başvurularında onay alır ve yüksek kredi skoru sayesinde bu almış olduğu krediler, düşük faizlerde olur. Firmamın ABD merkezli olması demek, Türkiye'deki kredi raporu ve skoru konusunda bilgi sahibi olmadığım manasına gelmiyor, çünkü Kredi Kayıt Bürosu (KKB), teknik desteğini ABD merkezli Experian adlı kredi raporu firmasından alıyor. Yani, ABD'deki kredi uygulamaları ile Türkiye'deki kredi uygulamaları üç aşağı beş yukarı aynıdır, sadece küçük detaylar farklıdır.

    Bu kısa girişi yapmamdaki amacım, vereceğim bilgilerin uydurma veya sallama bilgiler olmadığını belirtmek içindi.

    Konuya geleyim...

    Kredi risk raporu ve risk skoru ile bundan sonra yaşamaya alışmamız lazım Türkiye'de. Öyle ki, ev kiralamak istediğinizde, ev sahibi, işe gireceğiniz zaman, iş veren, ev-araba sigortası yaptıracağınız zaman, sigorta firması, sizden risk raporunuzu isteyebilir. Kredi başvurularında zaten bankalar kredi risk raporunuzu anında talep ettiğinden, bankaların da isteyeceğini belirtmeye gerek yok sanırım.

    Ocak 2013'e kadar, bankalar ve finans kurumları dışında hiçbir kişi veya kuruluş kredi risk raporunuzu göremiyordu. Siz kendiniz bile göremiyordunuz. KKB, bu bilginin paylaşımını sadece kendi üye kurumlarıyla yapıyordu ve müşterinin yanı kişilerin bu bilgiye ulaşması kanuni yollardan imkansızdı. Ocak 2013 itibariyle bu düzeltildi ve kişilerin kendi bilgilerine ulaşmaları sağlandı. Sizlerin de yaşamış olduğunuz tecrübeyle gördüğünüz üzere herhangi bir bankaya gidip, belli bir ücret karşılığı raporunuzu elde edebiliyorsunuz. Bloğumda bu raporlardan bir kaç örnek resim görebilirsiniz.

    Birçok kişi için bu raporlardaki bilgiler pek fazla birşey ifade etmeyebilir, etmez de. Çünkü, birçok bilgi kısaltılmış ve sembolik harf veya rakamlarla belirtilmiş. Ama, büyük resimde, bu bilgiler önemli, çünkü sizin bütün finansal bilgileriniz bu raporda şifrelenmiş şekilde duruyor.

    Türkiye'de kredi skoru 880-2200 arası bir rakamdır. Bu rakam ne kadar yüksekse, kredi durumunuz o kadar iyi demektir. Şimdiye kadar bu rakamlar pek fazla bir şey ifade etmiyordu, çünkü bankalar kredi verirken herkese standart faiz oranı veriyordu. Yani, 1200 skoru olan da % X.XX faiz oranı alıyordu, 1900 skoru olan da. Ama, bu günden sonra bu değişecek ve bankalar kredi skoruna göre faiz oranı belirlemeye başlayacak. Yüksek skoru olan, düşük faiz alabilecek, düşük skoru olan da yüksek faiz ödeyecek.

    Kredi risk raporu ve risk skoru, insanın güvenilirliğini ve geri ödeyebilirliğini belirleyen bir göstergedir. Güvenilirseniz ve aldığınız krediyi geri ödeyebiliyorsanız, bankalar için riski düşük kategorisinde olursunuz. Banka, size rahat kredi açabilir, çünkü hem güvenilirliğiniz hem de geri ödeyebilirliğiniz kanıtlanmıştır kredi risk raporu ve risk skoru sayesinde. Ama, ödemelerde aksaklık yaşamışsanız, güvenilirliğiniz ve geri ödeyebilirliğiniz zedelenmişse, banka sizi riskli görecektir, çünkü vereceği krediyi zamanında ve tam olarak geri alamayabilir. Bundan dolayı da, riski büyük olan kişilerde yüksek faiz uygular. Bu, aslında kredi raporu ve skoru ile ilgili birşey değil de, tamamen kapitalist sistemin oluşturduğu bir kural. Yani, karşılıklı iki kişinin ilişkisinde de aynı şey geçerlidir. Borç verdiğiniz bir kişiden borcunuzu zamanında alamadıysanız, sizden bir sonraki borç istemesinde daha temkinli yaklaşır, hatta belki hiç vermeyebilirsiniz. Öbür taraftan, borç isteyen başka bir kişi hep zamanında geri ödediyse, artık siz o kişiye karşı daha rahat olursunuz, çünkü bilirsiniz şu gün şu tarihte getireceğim dediyse, getirecektir.

    Bugüne kadar bankalarla olan ilişkiler kredi risk raporuna yansırdı. Bugünden sonra elektrik, şu, doğalgaz ve hatta telefon faturaları da yansımaya başlayacak. Bankalardan tek farkı, bankalar bütün bilgileri aylık bazda paylaşırken, diğer saydığım kalemler sadece ödeme yapmadığınızda paylaşacak bilgileri KKB'yle.

    Bir de Varlık Yönetimi Firmaları var. Bu firmalar da, herhangi bir kurumun alamadığı ödemeleri üstlenir ve bu borçları tahsil etmeye çalışır. Çeşitli yöntemleri vardır bu firmaların. Ya borcu taksitlendirir, veya belli bir oranını siler veya sadece biriken faizi siler, ana parayı ödemenizi ister. Her ne türlü yöntemi kullanırlarsa kullansınlar, eğer bir varlık yönetimi firması sizinle bağlantıya geçtiyse, kredi risk raporunuza bu bilgi ya girdi veya girecek demektir. İyi birşey olmadığını da tahmin etmişsinizdir sanırım.

    Kredi risk raporunuzu oluşturan bir sistem olsa da, sonuçta her zaman bir insan faktörü vardır. Ve insan, hata yapabilir. Bu hatalardan dolayı, kredi raporunuza yanlış bilgi girmiş olabilir. Bu da kredi risk skorunuzu düşürecektir. Bu yanlışı düzeltmek için de KKB'nin MİDES adlı bir programı var. Eğer bir yanlış varsa, bankaya gidip, risk raporunuzda bulunan bazı bilgilerin yanlış olduğunu belirttiğinizde, banka bu bilgiyi KKB ile paylaşır ve KKB hemen adınıza bir dosya açar. Bilginin yanlışlığı konusunda ilgili bankayla bağlantıya geçer ve bilgiyi teyit etmesini ister. Banka, teyit edemezse, yanlış bilgi rapordan çıkartılır.

    KKB'de bulunan lekeli bilgiler 5 sene durur ve beşinci senesi dolduğunda rapordan düşer. 5 sene uzun zaman demeyin, göz açıp kapayana kadar geçiyor. Burada önemli olan nokta, bugünden itibaren başladığınızı farzedersek, önümüzdeki 5 sene boyunca, kesinlikle herhangi bir lekeli bilginin rapora girmesine izin vermemenizdir. Eğer rapora lekeli bilgi girerse, hem risk skorunuz düşecektir, hem de 5 senelik süreyi uzatmış olursunuz.

    Kredi risk raporunuzda sorgulamalar, diğer bilgilerin aksine, 5 sene değil de 6 ay kalır. Ve, dört-beş sorgulamadan sonraki sorgulamalar kredi skorunuzu negatif yönde etkiler. Burda küçük bir nokta var. Eğer konut kredisi bakıyorsanız, beş-altı bankadan baktığınızda, bütün sorgulamalar tek bir sorgulama olarak kabul edilir. Aynı şey taşıt kredisi için de geçerli. Bu süre 15-30 gün için geçerlidir. Ama bugün konut kredisine başvurursanız, yarın kredi kartına, öbür gün de taşıt kredisine, sonra tekrar konut kredisine başvursanız, bütün başvurularınız teker teker sorgulama olarak kabul edilir.

    Buz dağının görünen yüzünün ucundan bir noktaya değindik. Kredi dünyası gerçekten çok büyük bir dünya ve daha birçok incelikleri var.

    Bankalarla olan ilişkilerinizde ayaklarınızın sağlam basmasını istiyorsanız, özellikle kredi ve aile bütçesi konularında kendinizi eğitin ve bu eğitime kesinlikle ara vermeyin.



    Amerikalıları banka kredileriyle refaha kavuşturdunuz! Şimdi sıra Türk vatandaşlarına geldi, öyle mi?

    http://www.youtube.com/watch?v=p0xNB9lM7ZA

    Sayin Fusem,



    Bakis acisina gore sormus oldugunuz sorunun cevabi hem hayir, hem de evet.

    Amerikalilari banka kredileriyle refaha kavusturdum mu? Hayir. Ben, kredi veren bir kurum degilim. Kredi brokerligi da yapmiyorum. Kimseye, sana su kadar kredi alabilirim gibi vaadlerde de bulunmuyorum. Amerika'da da bu vaadlerde bulunmadim.

    Bir profesor dusunun, alaninda cok basarili ve bircok da ogrencisi var. Bu ogrenciler, diploma alip, mezun olduklarinda hayata atiliyorlar. Ve, kimileri hayatta basarili olurken, kimileri de basarili olamiyor. Siz, basarili olamayan ogrencilerden dolayi, profesoru "Niye okuttun da, diploma sahibi olmalarina izin verdin? Simdi hayatlari mahvoldu!" diyerek suclayabilir misiniz? Ben suclayamam.

    ABD'de kredi raporu ve skoru cok onemlidir. Ve, her 3 raporun 2'sinde hatalar var. Ben, bu hatalari duzeltiyorum ve haksiz yere skoru dusen kisilerin skorlarinin tekrardan yukselmesini sagliyorum. Daha sonra, bu yuksek skorla ne yapacaklarina, kendileri karar veriyor.

    "Simdi, sira Turk vatandaslarina geldi, oyle mi?"

    Insan, bilmedigi konuda yanlislar yapar. Kredi risk raporu ve skoru da Turkiye'ye cok yeni bir kavram. Turk vatandaslari neyi, nasil yapacaklarini bu konuda tam bilemiyorlar. Bilgi sahibi olmalarinda bir mahsur gormuyorum ben. Ve, bildiklerimi de uygun olan her ortamda paylasiyorum.

    Ben, bilgiyi ortaya koyarim. Isteyen alir, isteyen almaz.



    burada en karlı çıkan bankalar ve işbirlikçileri. ülke farketmiyor.

    http://www.youtube.com/watch?v=0jG_JXa-sCY




  • quote:

    Orijinalden alıntı: tardu fergan

    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    quote:

    Orijinalden alıntı: tardu fergan

    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    Merhaba arkadaşlar,

    Bu konuyu internette küçük bir araştırma yaparken buldum. Baştan sona okuyamadım bütün yazılanları, ama bu konuda bildiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

    İlk olarak, özellikle kredi raporu ve kredi skoru konusunda bir bloğum var ve 3-4 senedir bu blogda bilgilerimi paylaşıyorum. Ayrıca "Para Dediğin Elimin Kiri" adli kitabın da yazarıyım. Bu bilgileri nasıl elde ettiğimi soracak olursanız, 2003 yılından beri kredi raporları ve skoru üzerine ABD merkezli bir danışmanlık firmam var. Firmamın adı "Temiz Kredi" ve web sayfasıwww.temizkredi.com (sayfayı yenileme aşamasındayız şu sıralar). Yapmış olduğum iş, kredi raporlarında bulunan yanlış bilgileri düzeltmek, ve buna bağlı olarak da kredi skorunu yükselterek müşteriye hizmet vermek. Kredi skoru yükselen müşteri, konut, taşıt kredisi, kredi kartı gibi başvurularında onay alır ve yüksek kredi skoru sayesinde bu almış olduğu krediler, düşük faizlerde olur. Firmamın ABD merkezli olması demek, Türkiye'deki kredi raporu ve skoru konusunda bilgi sahibi olmadığım manasına gelmiyor, çünkü Kredi Kayıt Bürosu (KKB), teknik desteğini ABD merkezli Experian adlı kredi raporu firmasından alıyor. Yani, ABD'deki kredi uygulamaları ile Türkiye'deki kredi uygulamaları üç aşağı beş yukarı aynıdır, sadece küçük detaylar farklıdır.

    Bu kısa girişi yapmamdaki amacım, vereceğim bilgilerin uydurma veya sallama bilgiler olmadığını belirtmek içindi.

    Konuya geleyim...

    Kredi risk raporu ve risk skoru ile bundan sonra yaşamaya alışmamız lazım Türkiye'de. Öyle ki, ev kiralamak istediğinizde, ev sahibi, işe gireceğiniz zaman, iş veren, ev-araba sigortası yaptıracağınız zaman, sigorta firması, sizden risk raporunuzu isteyebilir. Kredi başvurularında zaten bankalar kredi risk raporunuzu anında talep ettiğinden, bankaların da isteyeceğini belirtmeye gerek yok sanırım.

    Ocak 2013'e kadar, bankalar ve finans kurumları dışında hiçbir kişi veya kuruluş kredi risk raporunuzu göremiyordu. Siz kendiniz bile göremiyordunuz. KKB, bu bilginin paylaşımını sadece kendi üye kurumlarıyla yapıyordu ve müşterinin yanı kişilerin bu bilgiye ulaşması kanuni yollardan imkansızdı. Ocak 2013 itibariyle bu düzeltildi ve kişilerin kendi bilgilerine ulaşmaları sağlandı. Sizlerin de yaşamış olduğunuz tecrübeyle gördüğünüz üzere herhangi bir bankaya gidip, belli bir ücret karşılığı raporunuzu elde edebiliyorsunuz. Bloğumda bu raporlardan bir kaç örnek resim görebilirsiniz.

    Birçok kişi için bu raporlardaki bilgiler pek fazla birşey ifade etmeyebilir, etmez de. Çünkü, birçok bilgi kısaltılmış ve sembolik harf veya rakamlarla belirtilmiş. Ama, büyük resimde, bu bilgiler önemli, çünkü sizin bütün finansal bilgileriniz bu raporda şifrelenmiş şekilde duruyor.

    Türkiye'de kredi skoru 880-2200 arası bir rakamdır. Bu rakam ne kadar yüksekse, kredi durumunuz o kadar iyi demektir. Şimdiye kadar bu rakamlar pek fazla bir şey ifade etmiyordu, çünkü bankalar kredi verirken herkese standart faiz oranı veriyordu. Yani, 1200 skoru olan da % X.XX faiz oranı alıyordu, 1900 skoru olan da. Ama, bu günden sonra bu değişecek ve bankalar kredi skoruna göre faiz oranı belirlemeye başlayacak. Yüksek skoru olan, düşük faiz alabilecek, düşük skoru olan da yüksek faiz ödeyecek.

    Kredi risk raporu ve risk skoru, insanın güvenilirliğini ve geri ödeyebilirliğini belirleyen bir göstergedir. Güvenilirseniz ve aldığınız krediyi geri ödeyebiliyorsanız, bankalar için riski düşük kategorisinde olursunuz. Banka, size rahat kredi açabilir, çünkü hem güvenilirliğiniz hem de geri ödeyebilirliğiniz kanıtlanmıştır kredi risk raporu ve risk skoru sayesinde. Ama, ödemelerde aksaklık yaşamışsanız, güvenilirliğiniz ve geri ödeyebilirliğiniz zedelenmişse, banka sizi riskli görecektir, çünkü vereceği krediyi zamanında ve tam olarak geri alamayabilir. Bundan dolayı da, riski büyük olan kişilerde yüksek faiz uygular. Bu, aslında kredi raporu ve skoru ile ilgili birşey değil de, tamamen kapitalist sistemin oluşturduğu bir kural. Yani, karşılıklı iki kişinin ilişkisinde de aynı şey geçerlidir. Borç verdiğiniz bir kişiden borcunuzu zamanında alamadıysanız, sizden bir sonraki borç istemesinde daha temkinli yaklaşır, hatta belki hiç vermeyebilirsiniz. Öbür taraftan, borç isteyen başka bir kişi hep zamanında geri ödediyse, artık siz o kişiye karşı daha rahat olursunuz, çünkü bilirsiniz şu gün şu tarihte getireceğim dediyse, getirecektir.

    Bugüne kadar bankalarla olan ilişkiler kredi risk raporuna yansırdı. Bugünden sonra elektrik, şu, doğalgaz ve hatta telefon faturaları da yansımaya başlayacak. Bankalardan tek farkı, bankalar bütün bilgileri aylık bazda paylaşırken, diğer saydığım kalemler sadece ödeme yapmadığınızda paylaşacak bilgileri KKB'yle.

    Bir de Varlık Yönetimi Firmaları var. Bu firmalar da, herhangi bir kurumun alamadığı ödemeleri üstlenir ve bu borçları tahsil etmeye çalışır. Çeşitli yöntemleri vardır bu firmaların. Ya borcu taksitlendirir, veya belli bir oranını siler veya sadece biriken faizi siler, ana parayı ödemenizi ister. Her ne türlü yöntemi kullanırlarsa kullansınlar, eğer bir varlık yönetimi firması sizinle bağlantıya geçtiyse, kredi risk raporunuza bu bilgi ya girdi veya girecek demektir. İyi birşey olmadığını da tahmin etmişsinizdir sanırım.

    Kredi risk raporunuzu oluşturan bir sistem olsa da, sonuçta her zaman bir insan faktörü vardır. Ve insan, hata yapabilir. Bu hatalardan dolayı, kredi raporunuza yanlış bilgi girmiş olabilir. Bu da kredi risk skorunuzu düşürecektir. Bu yanlışı düzeltmek için de KKB'nin MİDES adlı bir programı var. Eğer bir yanlış varsa, bankaya gidip, risk raporunuzda bulunan bazı bilgilerin yanlış olduğunu belirttiğinizde, banka bu bilgiyi KKB ile paylaşır ve KKB hemen adınıza bir dosya açar. Bilginin yanlışlığı konusunda ilgili bankayla bağlantıya geçer ve bilgiyi teyit etmesini ister. Banka, teyit edemezse, yanlış bilgi rapordan çıkartılır.

    KKB'de bulunan lekeli bilgiler 5 sene durur ve beşinci senesi dolduğunda rapordan düşer. 5 sene uzun zaman demeyin, göz açıp kapayana kadar geçiyor. Burada önemli olan nokta, bugünden itibaren başladığınızı farzedersek, önümüzdeki 5 sene boyunca, kesinlikle herhangi bir lekeli bilginin rapora girmesine izin vermemenizdir. Eğer rapora lekeli bilgi girerse, hem risk skorunuz düşecektir, hem de 5 senelik süreyi uzatmış olursunuz.

    Kredi risk raporunuzda sorgulamalar, diğer bilgilerin aksine, 5 sene değil de 6 ay kalır. Ve, dört-beş sorgulamadan sonraki sorgulamalar kredi skorunuzu negatif yönde etkiler. Burda küçük bir nokta var. Eğer konut kredisi bakıyorsanız, beş-altı bankadan baktığınızda, bütün sorgulamalar tek bir sorgulama olarak kabul edilir. Aynı şey taşıt kredisi için de geçerli. Bu süre 15-30 gün için geçerlidir. Ama bugün konut kredisine başvurursanız, yarın kredi kartına, öbür gün de taşıt kredisine, sonra tekrar konut kredisine başvursanız, bütün başvurularınız teker teker sorgulama olarak kabul edilir.

    Buz dağının görünen yüzünün ucundan bir noktaya değindik. Kredi dünyası gerçekten çok büyük bir dünya ve daha birçok incelikleri var.

    Bankalarla olan ilişkilerinizde ayaklarınızın sağlam basmasını istiyorsanız, özellikle kredi ve aile bütçesi konularında kendinizi eğitin ve bu eğitime kesinlikle ara vermeyin.



    hocam vermiş oldugunuz bilgiler için çok teşekkürler.

    şimdi benim konut kredisi ve kredi kartlarına taksitli borçlarım var.ödemelerimde bir sorun zamanında ödüyorum.benim merak ettiim kkb raporunda toplam konur kredisi borcu ve toplam kredi kartı borcu gözüküyor.şimdi ben borç yapınca başta puanım düşüyor ve sonrasında ödedikçe puanım yükseliyormu.yani iyi bir müşteri bile olsanız kredi ve kredi kartı borcunuz artmıssa bu puanı başta düşüyormu?benim mantıgıma göre düşürmesi gerekiyor.çünkü her ne kadar düzenli iyi bir müşteri olsanızda toplam borc mıktarınız arttıgı için ödeme zorlugu yaşayacagınızdan puanın dümesi lazım diye düşünüyorum.

    yoksa bunların aksine puan sabit düzenli ödedikçe yukarı aksamlarda da aşağı doğru ilerliyor mu?

    Merhaba,

    Sormus oldugunuz soru cok guzel ve yaklasiminiz da mantikli bir yaklasim.

    Normal surecte, ne kadar cok kredi kullanirsaniz, yani ne kadar borclanirsaniz, o kadar skorunuz duser, limit-borclanma oraniniz yukselir. Bunun sebebi, limit-borclanma oraniniz ne kadar cok yukselirse, o kadar riskli oluyorsunuz.

    Iki cesit kredi vardir: Kredi karti hesaplari (revolving accounts) ve mortgage/tasit kredi hesaplari (installment accounts). Aralarindaki fark, birinci hesaplarda aylik odememiz her ay degisir, kullandigimiz krediye gore hesaplanir. Ikinci hesaplarda, aylik odememiz hep aynidir ve borc bitene kadar veya yeniden yapilandirilana kadar hic degismez. Bir baska fark da, ilk hesaplarda alinan kredinin karsiliginda bankanin el koyabilecegi somut birsey yoktur. Ikinci hesap cesidinde kredinin cesidine gore ev veya arabaya el koyabilir banka. Genelde kredi kartlari karsiliksiz (unsecured), ev/tasit hesaplari da karsilikli (secured) hesaplardir. Bu iki cesit kredi hesabinin kredi risk raporunda orantili bir sekilde yer almasi gerekir.

    Konut kredisi alindiginda, ilk 2-3 ay borc yuku fazlalastigi icin kredi skoru duser. Ama, bu sadece ilk 2-3 ay icindir. Aylik odemeler yapilmaya baslandiginda ve devam ettirildiginde skor tekrardan eski pozisyonuna geri doner. Sunu unutmayin; almis oldugunuz konut kredisinde borcunuz artiyor, ama ayni zamanda toplam kredi limitiniz de bir o kadar artiyor. Bu da, genel bakildiginda, iyi birsey.

    hocam aydınlatıcı ve fadyalı bilgilerinizden dolayı çok teşekkür ederim

    bende dediğim gibi konut kredisi var.ayrıca ödemelerde sorun olmasa da gerek taksitli gerekse diğer harcamalardan dolayı kredi kartı borçlanma oranı da yüksek.şimdiye kadar değişik bankalardan limitini bitirip veya oranı yüzde 90 lara getirdiğimde banka tarafından limit artışı olaylarımda çok oldu.sitenizde oranın yüzde 50 nin üzerine çıkmamasını yazmıssınız.en son puanıma baktıgımda 3 tanesinin oranı 80-90 civarındaydı.dediğiniz gibi karşılıksız ( unsecured ) oldugu için puanı sağlam etkilediğini düşünüyorum.sizde ki kkb puanı ile bankadan öğrendiğimiz puan aynı puanmıdır.bankacı bana bugune kadar en fazla 1600 civarı gördüğünü söylemişti.yukarıda bahsettiim olay tahmini ortalama ne kadarlık bir puanı etkiler.ayrıca kkb risk raporunu kendimiz alıyoruz ve 5-6 seferden sonra puanı negatif etkilediğini yazmıssınız.peki banka çalışanından arada puanımıza baktırmak gene puanımızı düşürürmü?kendisinin kendi puanına ayda bir kez bakma hakkı oldugunu ve her ay baktıgını belirtmişti.


    KKB'deki kredi risk raporu ve skoru, parmak izi gibidir, ve her insanin kendine ozel rapor ve skoru vardir. Kredi skorunu etkileyen kirk (40) kadar faktor vardir. Bu faktorlerin icine yasiniz, kariyeriniz, adresleriniz de dahildir. Boyle olunca, bir kisinin kredi risk skorunun ne olacagi konusunda net bir rakam vermek cok zordur. Skor karti denilen bir cesit hesaplama uygulandigindan, bazi durumlarda skoru sizden daha dusuk olmasini beklediginiz kisinin skoru, sizden yuksek cikabilir. Eger direk kendi skorunuzun yukselmesini istiyorsaniz, lekeli bilgilerin olmadigini farzedersek, yapmaniz gereken sey kredi borclanma oraninizi en kisa zamanda asagilara cekmek olacaktir.

    Bircok kiredi karti sahibi olup da, bu kredi borclanma oranini takip etmekte zorlananlar icin hazirlamis oldugum "Kredi Kartlari Kontrol Programi" var. Bu program hakkinda detayli bilgiyihttp://kredimerkezi.blogspot.com/p/kredi-karti.html adresinden bulabilirsiniz.

    KKB ile aranizda ucuncu bir kisi veya kurum varsa, kredi raporunuzu gordukleri anda, rapora sorgulama olarak girer ve bu da skorunuzu dusurur. Banka calisaninin, sizden habersiz kendisi sizin raporunuzu inceleyemez ve bakamaz. Her bakisinda sizden izin almasi gerekir. Banka genel merkezi ise sizin raporunuza her ay bakabilir. Bu bakmalar "Soft Inquiries" (turkceye "Hafif Sorgulama" olarak cevirebiliriz) olarak rapora girer ve skorunuzu etkilemez.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: fusem

    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    quote:

    Orijinalden alıntı: fusem


    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    Merhaba arkadaşlar,

    Bu konuyu internette küçük bir araştırma yaparken buldum. Baştan sona okuyamadım bütün yazılanları, ama bu konuda bildiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

    İlk olarak, özellikle kredi raporu ve kredi skoru konusunda bir bloğum var ve 3-4 senedir bu blogda bilgilerimi paylaşıyorum. Ayrıca "Para Dediğin Elimin Kiri" adli kitabın da yazarıyım. Bu bilgileri nasıl elde ettiğimi soracak olursanız, 2003 yılından beri kredi raporları ve skoru üzerine ABD merkezli bir danışmanlık firmam var. Firmamın adı "Temiz Kredi" ve web sayfasıwww.temizkredi.com (sayfayı yenileme aşamasındayız şu sıralar). Yapmış olduğum iş, kredi raporlarında bulunan yanlış bilgileri düzeltmek, ve buna bağlı olarak da kredi skorunu yükselterek müşteriye hizmet vermek. Kredi skoru yükselen müşteri, konut, taşıt kredisi, kredi kartı gibi başvurularında onay alır ve yüksek kredi skoru sayesinde bu almış olduğu krediler, düşük faizlerde olur. Firmamın ABD merkezli olması demek, Türkiye'deki kredi raporu ve skoru konusunda bilgi sahibi olmadığım manasına gelmiyor, çünkü Kredi Kayıt Bürosu (KKB), teknik desteğini ABD merkezli Experian adlı kredi raporu firmasından alıyor. Yani, ABD'deki kredi uygulamaları ile Türkiye'deki kredi uygulamaları üç aşağı beş yukarı aynıdır, sadece küçük detaylar farklıdır.

    Bu kısa girişi yapmamdaki amacım, vereceğim bilgilerin uydurma veya sallama bilgiler olmadığını belirtmek içindi.

    Konuya geleyim...

    Kredi risk raporu ve risk skoru ile bundan sonra yaşamaya alışmamız lazım Türkiye'de. Öyle ki, ev kiralamak istediğinizde, ev sahibi, işe gireceğiniz zaman, iş veren, ev-araba sigortası yaptıracağınız zaman, sigorta firması, sizden risk raporunuzu isteyebilir. Kredi başvurularında zaten bankalar kredi risk raporunuzu anında talep ettiğinden, bankaların da isteyeceğini belirtmeye gerek yok sanırım.

    Ocak 2013'e kadar, bankalar ve finans kurumları dışında hiçbir kişi veya kuruluş kredi risk raporunuzu göremiyordu. Siz kendiniz bile göremiyordunuz. KKB, bu bilginin paylaşımını sadece kendi üye kurumlarıyla yapıyordu ve müşterinin yanı kişilerin bu bilgiye ulaşması kanuni yollardan imkansızdı. Ocak 2013 itibariyle bu düzeltildi ve kişilerin kendi bilgilerine ulaşmaları sağlandı. Sizlerin de yaşamış olduğunuz tecrübeyle gördüğünüz üzere herhangi bir bankaya gidip, belli bir ücret karşılığı raporunuzu elde edebiliyorsunuz. Bloğumda bu raporlardan bir kaç örnek resim görebilirsiniz.

    Birçok kişi için bu raporlardaki bilgiler pek fazla birşey ifade etmeyebilir, etmez de. Çünkü, birçok bilgi kısaltılmış ve sembolik harf veya rakamlarla belirtilmiş. Ama, büyük resimde, bu bilgiler önemli, çünkü sizin bütün finansal bilgileriniz bu raporda şifrelenmiş şekilde duruyor.

    Türkiye'de kredi skoru 880-2200 arası bir rakamdır. Bu rakam ne kadar yüksekse, kredi durumunuz o kadar iyi demektir. Şimdiye kadar bu rakamlar pek fazla bir şey ifade etmiyordu, çünkü bankalar kredi verirken herkese standart faiz oranı veriyordu. Yani, 1200 skoru olan da % X.XX faiz oranı alıyordu, 1900 skoru olan da. Ama, bu günden sonra bu değişecek ve bankalar kredi skoruna göre faiz oranı belirlemeye başlayacak. Yüksek skoru olan, düşük faiz alabilecek, düşük skoru olan da yüksek faiz ödeyecek.

    Kredi risk raporu ve risk skoru, insanın güvenilirliğini ve geri ödeyebilirliğini belirleyen bir göstergedir. Güvenilirseniz ve aldığınız krediyi geri ödeyebiliyorsanız, bankalar için riski düşük kategorisinde olursunuz. Banka, size rahat kredi açabilir, çünkü hem güvenilirliğiniz hem de geri ödeyebilirliğiniz kanıtlanmıştır kredi risk raporu ve risk skoru sayesinde. Ama, ödemelerde aksaklık yaşamışsanız, güvenilirliğiniz ve geri ödeyebilirliğiniz zedelenmişse, banka sizi riskli görecektir, çünkü vereceği krediyi zamanında ve tam olarak geri alamayabilir. Bundan dolayı da, riski büyük olan kişilerde yüksek faiz uygular. Bu, aslında kredi raporu ve skoru ile ilgili birşey değil de, tamamen kapitalist sistemin oluşturduğu bir kural. Yani, karşılıklı iki kişinin ilişkisinde de aynı şey geçerlidir. Borç verdiğiniz bir kişiden borcunuzu zamanında alamadıysanız, sizden bir sonraki borç istemesinde daha temkinli yaklaşır, hatta belki hiç vermeyebilirsiniz. Öbür taraftan, borç isteyen başka bir kişi hep zamanında geri ödediyse, artık siz o kişiye karşı daha rahat olursunuz, çünkü bilirsiniz şu gün şu tarihte getireceğim dediyse, getirecektir.

    Bugüne kadar bankalarla olan ilişkiler kredi risk raporuna yansırdı. Bugünden sonra elektrik, şu, doğalgaz ve hatta telefon faturaları da yansımaya başlayacak. Bankalardan tek farkı, bankalar bütün bilgileri aylık bazda paylaşırken, diğer saydığım kalemler sadece ödeme yapmadığınızda paylaşacak bilgileri KKB'yle.

    Bir de Varlık Yönetimi Firmaları var. Bu firmalar da, herhangi bir kurumun alamadığı ödemeleri üstlenir ve bu borçları tahsil etmeye çalışır. Çeşitli yöntemleri vardır bu firmaların. Ya borcu taksitlendirir, veya belli bir oranını siler veya sadece biriken faizi siler, ana parayı ödemenizi ister. Her ne türlü yöntemi kullanırlarsa kullansınlar, eğer bir varlık yönetimi firması sizinle bağlantıya geçtiyse, kredi risk raporunuza bu bilgi ya girdi veya girecek demektir. İyi birşey olmadığını da tahmin etmişsinizdir sanırım.

    Kredi risk raporunuzu oluşturan bir sistem olsa da, sonuçta her zaman bir insan faktörü vardır. Ve insan, hata yapabilir. Bu hatalardan dolayı, kredi raporunuza yanlış bilgi girmiş olabilir. Bu da kredi risk skorunuzu düşürecektir. Bu yanlışı düzeltmek için de KKB'nin MİDES adlı bir programı var. Eğer bir yanlış varsa, bankaya gidip, risk raporunuzda bulunan bazı bilgilerin yanlış olduğunu belirttiğinizde, banka bu bilgiyi KKB ile paylaşır ve KKB hemen adınıza bir dosya açar. Bilginin yanlışlığı konusunda ilgili bankayla bağlantıya geçer ve bilgiyi teyit etmesini ister. Banka, teyit edemezse, yanlış bilgi rapordan çıkartılır.

    KKB'de bulunan lekeli bilgiler 5 sene durur ve beşinci senesi dolduğunda rapordan düşer. 5 sene uzun zaman demeyin, göz açıp kapayana kadar geçiyor. Burada önemli olan nokta, bugünden itibaren başladığınızı farzedersek, önümüzdeki 5 sene boyunca, kesinlikle herhangi bir lekeli bilginin rapora girmesine izin vermemenizdir. Eğer rapora lekeli bilgi girerse, hem risk skorunuz düşecektir, hem de 5 senelik süreyi uzatmış olursunuz.

    Kredi risk raporunuzda sorgulamalar, diğer bilgilerin aksine, 5 sene değil de 6 ay kalır. Ve, dört-beş sorgulamadan sonraki sorgulamalar kredi skorunuzu negatif yönde etkiler. Burda küçük bir nokta var. Eğer konut kredisi bakıyorsanız, beş-altı bankadan baktığınızda, bütün sorgulamalar tek bir sorgulama olarak kabul edilir. Aynı şey taşıt kredisi için de geçerli. Bu süre 15-30 gün için geçerlidir. Ama bugün konut kredisine başvurursanız, yarın kredi kartına, öbür gün de taşıt kredisine, sonra tekrar konut kredisine başvursanız, bütün başvurularınız teker teker sorgulama olarak kabul edilir.

    Buz dağının görünen yüzünün ucundan bir noktaya değindik. Kredi dünyası gerçekten çok büyük bir dünya ve daha birçok incelikleri var.

    Bankalarla olan ilişkilerinizde ayaklarınızın sağlam basmasını istiyorsanız, özellikle kredi ve aile bütçesi konularında kendinizi eğitin ve bu eğitime kesinlikle ara vermeyin.



    Amerikalıları banka kredileriyle refaha kavuşturdunuz! Şimdi sıra Türk vatandaşlarına geldi, öyle mi?

    http://www.youtube.com/watch?v=p0xNB9lM7ZA

    Sayin Fusem,



    Bakis acisina gore sormus oldugunuz sorunun cevabi hem hayir, hem de evet.

    Amerikalilari banka kredileriyle refaha kavusturdum mu? Hayir. Ben, kredi veren bir kurum degilim. Kredi brokerligi da yapmiyorum. Kimseye, sana su kadar kredi alabilirim gibi vaadlerde de bulunmuyorum. Amerika'da da bu vaadlerde bulunmadim.

    Bir profesor dusunun, alaninda cok basarili ve bircok da ogrencisi var. Bu ogrenciler, diploma alip, mezun olduklarinda hayata atiliyorlar. Ve, kimileri hayatta basarili olurken, kimileri de basarili olamiyor. Siz, basarili olamayan ogrencilerden dolayi, profesoru "Niye okuttun da, diploma sahibi olmalarina izin verdin? Simdi hayatlari mahvoldu!" diyerek suclayabilir misiniz? Ben suclayamam.

    ABD'de kredi raporu ve skoru cok onemlidir. Ve, her 3 raporun 2'sinde hatalar var. Ben, bu hatalari duzeltiyorum ve haksiz yere skoru dusen kisilerin skorlarinin tekrardan yukselmesini sagliyorum. Daha sonra, bu yuksek skorla ne yapacaklarina, kendileri karar veriyor.

    "Simdi, sira Turk vatandaslarina geldi, oyle mi?"

    Insan, bilmedigi konuda yanlislar yapar. Kredi risk raporu ve skoru da Turkiye'ye cok yeni bir kavram. Turk vatandaslari neyi, nasil yapacaklarini bu konuda tam bilemiyorlar. Bilgi sahibi olmalarinda bir mahsur gormuyorum ben. Ve, bildiklerimi de uygun olan her ortamda paylasiyorum.

    Ben, bilgiyi ortaya koyarim. Isteyen alir, isteyen almaz.



    burada en karlı çıkan bankalar ve işbirlikçileri. ülke farketmiyor.

    http://www.youtube.com/watch?v=0jG_JXa-sCY

    Adam gelmiş büyük çoğunluk(kredi+kredi kartı kullananlar) için yararlı bilgi paylaşımı yapmış verdiğin tepkiye bak

    Kimseyi kredi çekmeye teşvik eden bir yazı yok ortada, zaten çekmiş-çekecek olanların bankalarla ilişkilerini düzenleyen sistem hakkında tüketiciyi bilgilendiren bir yazı var.
    Benim raporumda da gerçek olmayan bir borç vardı ve puanımı düşük tuttuğu için kredi çekmemi engelliyormuş ama haberim yok, mides e mail attım 2 gün sonra düzelttiler.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kadirekinci

    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    quote:

    Orijinalden alıntı: kadirekinci

    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar


    Yaşar bey öncelikle bilgilendirmeniz için teşekkürler,

    Mümkünse bir sorum olacak, 2007 yılında bir kredi kartı aldım, ancak maddi sebeplerden dolayı borcu ödenemedi ve Kanuni takibe girerek kart kapatıldı. Şuan borcu hala ödemedik.

    Ağustos ayından itibaren olmak üzere her ay 1 yeni kredi kartı aldım ve düzenli ödemekteyim, Kredi skorum Kasım ayında sorgulama yaptığımda 838 idi.

    Asıl sormak istediğim soru, bu borç ödenmedi, bu yıl Nisan ayında kartın kapanmasının ardından tam 5 yıl geçmiş olacak bu Kartın Bilgisi KKB'den silinir mi?

    Eğer silinmezse düzenli kulandığım kartlardan dolayı puan 1000 üstüne çıkar mı?

    Teşekkürler.

    Kadir Bey,

    Odenmemis kredi, odenmemis kredidir. Bu kredinin ustunu cizmek, size krediyi veren kisi veya kuruma aittir. Bes sene de gecse, on sene de gecse bu gercek degismeyecektir.

    Obur taraftan, KKB kendi raporlama sisteminde lekeli bilgileri 5 sene (ABD'de 7 sene) bulundurmaktadir. 5 seneden sonra KKB'nin bu bilgiyi raporda bildirme zorunlulugu yoktur. Yani, size ait olan kredi borcu, 5 senelik sureyi gectigi icin, kredi risk raporunda gorunmeyebilir. Bu da, dogal olarak, kredi risk skorunuzun yukselmesine yardimci olacaktir.

    KKB'den bilginin silinmesi, bu borcun yarinlarda tekrar onunuze cikmayacagi manasina gelmesin. Kanuni olarak dosya zaman asimina ugramadigi surece, bu borcla her an yuzlesmeniz istenebilir.

    Bir diger noktaya degineyim; bu odenmemis kredi, size krediyi veren kurum tarafindan Varlik Yonetimi Sirketleri'nden birine devredilebilir. Eger bu devir islemi olduysa, kredi risk raporunuza bu da islenecektir. Bu bilginin raporunuzda bulunmasi, kredi skorunuzu negatif yonde etkileyecektir.

    Varlik Yonetimi Sirketleri ile ilgili yazimda daha detayli bilgi bulabilirsiniz:http://kredimerkezi.blogspot.com/2012/01/varlk-yonetimi-sirketleriyle-hala.html

    Agustos ayindan itibaren her ay 1 yeni kredi karti aldiginizi yazmissiniz. Uygun olan sayi, 1 sene icinde maksimum 3 veya 4 kredi karti almanizdir. Yani, 3-4 ayda bir kredi sorgulamasi demektir bu. Ne kadar cok sorgulama yaparsaniz, o kadar cok krediye ihtiyaciniz var demektir. Kredi de, ihtiyaci olana degil, parasi olana verilir. Kredi ihtiyaci olan kisi de riskli bir kisidir.

    Kredi kartlarinizi uygun sekilde kullanmak konusunda daha detayli bilgiyi burdan bulabilirsiniz:http://kredimerkezi.blogspot.com/2011/05/blog-post.html

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim,

    Krediye ihtiyacım yok, şuan ki limitim üstünde bir gelirim var.

    Kredi kartını krediye ihtiyaçtan değil, Kredi kartlarının puan kampanyalarına katılmak ve bozuk olan sicilimi düzeltmek amacıyla aldım.

    Kanuni takipli kartın kapanış tarihinden Bu yıl Nisan ayında tam 5 yıl dolacak, dediklerinize göre(KKB'nin insiyatifinde) eğer kayıt silinmezse KKB'ye başvurursak silinmesi söz konusu olabilir mi?

    Veya borçlu olduğumuz bankaya borcu ödesek ödeme yapılan tarihten 5 yıl sonra mı bekleyeceğiz?

    Tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

    Kadir Bey,

    KKB, kendisine bildirilen en son tarihi 5 senenin baslangici olarak kabul eder. Yani, eger borclu oldugunuz banka, KKB'ye en son 2011 yilinda bildirimde bulunduysa, bu 5 yillik sure 2016'da bitecektir. Burda, kartin kapanis tarihi degil, KKB'ye en son bildirildigi tarih baz olarak alinir.

    Tavsiyem: KKB raporunuza bakin, ve en son bildirim tarihini ogrenin. Eger en son 2008 Nisan'da bildirildiyse, su anda hicbir hamlede bulunmayin. 2013 Mayis'ta tekrar raporunuzu kontrol edin ve rapordan dusup dusmedigine bakin. Eger dusmemisse, en son bildirim tarihine bakin. En son bildirim tarihi 5 seneyi gecmisse, KKB'ye basvurup bu bilginin kalkmasini saglayabilirsiniz. Banka, yeni bir bildirim yaptiysa eger 2013 Mart'ta, bankayla gorusup borcu odemek istediginizi bildirin, ama buna karsilik da bilginin rapordan cikartilmasini sart kosun.

    Buradaki en onemli nokta, son bildirim tarihidir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: M@rvelous

    bu puanla ilgili bir şey sormak istiyorum. mesela kredi kartı dönem borcunuzu 2-3 ay geciktiriyorsunuz ama çok az bir rakam, diğer tarafta ciddi bir rakamı 1 ay geciktiriyorsunuz.. hangisi daha kötü olur, ilerde kredi çekmek istersem mesela? ya da bu kredi puanı önceki çektiğiniz kredilerin zamanında ödenip ödenmemesine mi bağlı

    Sayin M@rvelous,

    Kredi Risk Raporu ve Skoru rakamlari gormez, yapilan isi gorur. Yani, 10.000 TL limiti olan bir kisinin 5 TL odemesini geciktirmesiyle, 1000 TL limitli bir kisinin 100 TL odemeyi geciktirmesi, sistem uzerinde "Gec Odeme" olarak gorunur, skora ayni derecede zarar verir.

    30-60-90 gun gibi, devamli gec odemeler ise, kredi risk skoru icin en buyuk dusmandir. Devamlilik haline gelmis gec odemelerden kacinmak gerekir.

    Kredi risk skoru, 40 kadar faktorun bir araya getirilip, bir cesit formulle hesaplanmasi sonucu ortaya cikan bir rakamdir. Sadece gec odemeler veya kredi limitleri belirlemez kredi skorunu.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: tardu fergan

    quote:

    Orijinalden alıntı: M@rvelous

    bu puanla ilgili bir şey sormak istiyorum. mesela kredi kartı dönem borcunuzu 2-3 ay geciktiriyorsunuz ama çok az bir rakam, diğer tarafta ciddi bir rakamı 1 ay geciktiriyorsunuz.. hangisi daha kötü olur, ilerde kredi çekmek istersem mesela? ya da bu kredi puanı önceki çektiğiniz kredilerin zamanında ödenip ödenmemesine mi bağlı

    hocam cok güzel bir soru sormuşsunuz.benimde cok merak ettiğim bir mevzu.bende biraz daha başka açıdan sormak istiyorum.
    yüksek kredi veya kredi kartı ve düzenli ödeme yüksek puan mı tersi gene yüksek puan düşmesi mi?ayrıca düşük kredi ve düşük kredi kartı borcu ve düzenli ödeme düşük puan ve terside düşük puan düşmesi mi?
    yoksa miktarlar önemli değil.puanlar aynı.kaç taksitli konut kredisi ödediniz veya ödemediniz veya kaç kredi kartınız var kaç ekstre ödediniz ödemediniz mi?

    dip not:hocam biraz cok soru sordugumun farkındayım ama cok merak ettiğim mevzular lütfen kusura bakmayın.

    Soruyu anlamaya calistim, ama tam anlayamadim. Artik anladigim kadariyla cevap vereyim :)

    Yuksek kredi limiti ve dusuk borc = Yuksek Kredi Skoru
    Yuksek kredi limiti ve yuksek borc = Dusuk Kredi Skoru
    Dusuk kredi limiti ve dusuk borc = Yuksek Kredi Skoru
    Dusuk kredi limiti ve yuksek borc = Dusuk Kredi Skoru
    Devamli Odenen Uzun Vadeli Borc = Yuksek Kredi Skoru




  • quote:

    Orijinalden alıntı: fusem

    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    quote:

    Orijinalden alıntı: fusem


    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    Merhaba arkadaşlar,

    Bu konuyu internette küçük bir araştırma yaparken buldum. Baştan sona okuyamadım bütün yazılanları, ama bu konuda bildiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

    İlk olarak, özellikle kredi raporu ve kredi skoru konusunda bir bloğum var ve 3-4 senedir bu blogda bilgilerimi paylaşıyorum. Ayrıca "Para Dediğin Elimin Kiri" adli kitabın da yazarıyım. Bu bilgileri nasıl elde ettiğimi soracak olursanız, 2003 yılından beri kredi raporları ve skoru üzerine ABD merkezli bir danışmanlık firmam var. Firmamın adı "Temiz Kredi" ve web sayfasıwww.temizkredi.com (sayfayı yenileme aşamasındayız şu sıralar). Yapmış olduğum iş, kredi raporlarında bulunan yanlış bilgileri düzeltmek, ve buna bağlı olarak da kredi skorunu yükselterek müşteriye hizmet vermek. Kredi skoru yükselen müşteri, konut, taşıt kredisi, kredi kartı gibi başvurularında onay alır ve yüksek kredi skoru sayesinde bu almış olduğu krediler, düşük faizlerde olur. Firmamın ABD merkezli olması demek, Türkiye'deki kredi raporu ve skoru konusunda bilgi sahibi olmadığım manasına gelmiyor, çünkü Kredi Kayıt Bürosu (KKB), teknik desteğini ABD merkezli Experian adlı kredi raporu firmasından alıyor. Yani, ABD'deki kredi uygulamaları ile Türkiye'deki kredi uygulamaları üç aşağı beş yukarı aynıdır, sadece küçük detaylar farklıdır.

    Bu kısa girişi yapmamdaki amacım, vereceğim bilgilerin uydurma veya sallama bilgiler olmadığını belirtmek içindi.

    Konuya geleyim...

    Kredi risk raporu ve risk skoru ile bundan sonra yaşamaya alışmamız lazım Türkiye'de. Öyle ki, ev kiralamak istediğinizde, ev sahibi, işe gireceğiniz zaman, iş veren, ev-araba sigortası yaptıracağınız zaman, sigorta firması, sizden risk raporunuzu isteyebilir. Kredi başvurularında zaten bankalar kredi risk raporunuzu anında talep ettiğinden, bankaların da isteyeceğini belirtmeye gerek yok sanırım.

    Ocak 2013'e kadar, bankalar ve finans kurumları dışında hiçbir kişi veya kuruluş kredi risk raporunuzu göremiyordu. Siz kendiniz bile göremiyordunuz. KKB, bu bilginin paylaşımını sadece kendi üye kurumlarıyla yapıyordu ve müşterinin yanı kişilerin bu bilgiye ulaşması kanuni yollardan imkansızdı. Ocak 2013 itibariyle bu düzeltildi ve kişilerin kendi bilgilerine ulaşmaları sağlandı. Sizlerin de yaşamış olduğunuz tecrübeyle gördüğünüz üzere herhangi bir bankaya gidip, belli bir ücret karşılığı raporunuzu elde edebiliyorsunuz. Bloğumda bu raporlardan bir kaç örnek resim görebilirsiniz.

    Birçok kişi için bu raporlardaki bilgiler pek fazla birşey ifade etmeyebilir, etmez de. Çünkü, birçok bilgi kısaltılmış ve sembolik harf veya rakamlarla belirtilmiş. Ama, büyük resimde, bu bilgiler önemli, çünkü sizin bütün finansal bilgileriniz bu raporda şifrelenmiş şekilde duruyor.

    Türkiye'de kredi skoru 880-2200 arası bir rakamdır. Bu rakam ne kadar yüksekse, kredi durumunuz o kadar iyi demektir. Şimdiye kadar bu rakamlar pek fazla bir şey ifade etmiyordu, çünkü bankalar kredi verirken herkese standart faiz oranı veriyordu. Yani, 1200 skoru olan da % X.XX faiz oranı alıyordu, 1900 skoru olan da. Ama, bu günden sonra bu değişecek ve bankalar kredi skoruna göre faiz oranı belirlemeye başlayacak. Yüksek skoru olan, düşük faiz alabilecek, düşük skoru olan da yüksek faiz ödeyecek.

    Kredi risk raporu ve risk skoru, insanın güvenilirliğini ve geri ödeyebilirliğini belirleyen bir göstergedir. Güvenilirseniz ve aldığınız krediyi geri ödeyebiliyorsanız, bankalar için riski düşük kategorisinde olursunuz. Banka, size rahat kredi açabilir, çünkü hem güvenilirliğiniz hem de geri ödeyebilirliğiniz kanıtlanmıştır kredi risk raporu ve risk skoru sayesinde. Ama, ödemelerde aksaklık yaşamışsanız, güvenilirliğiniz ve geri ödeyebilirliğiniz zedelenmişse, banka sizi riskli görecektir, çünkü vereceği krediyi zamanında ve tam olarak geri alamayabilir. Bundan dolayı da, riski büyük olan kişilerde yüksek faiz uygular. Bu, aslında kredi raporu ve skoru ile ilgili birşey değil de, tamamen kapitalist sistemin oluşturduğu bir kural. Yani, karşılıklı iki kişinin ilişkisinde de aynı şey geçerlidir. Borç verdiğiniz bir kişiden borcunuzu zamanında alamadıysanız, sizden bir sonraki borç istemesinde daha temkinli yaklaşır, hatta belki hiç vermeyebilirsiniz. Öbür taraftan, borç isteyen başka bir kişi hep zamanında geri ödediyse, artık siz o kişiye karşı daha rahat olursunuz, çünkü bilirsiniz şu gün şu tarihte getireceğim dediyse, getirecektir.

    Bugüne kadar bankalarla olan ilişkiler kredi risk raporuna yansırdı. Bugünden sonra elektrik, şu, doğalgaz ve hatta telefon faturaları da yansımaya başlayacak. Bankalardan tek farkı, bankalar bütün bilgileri aylık bazda paylaşırken, diğer saydığım kalemler sadece ödeme yapmadığınızda paylaşacak bilgileri KKB'yle.

    Bir de Varlık Yönetimi Firmaları var. Bu firmalar da, herhangi bir kurumun alamadığı ödemeleri üstlenir ve bu borçları tahsil etmeye çalışır. Çeşitli yöntemleri vardır bu firmaların. Ya borcu taksitlendirir, veya belli bir oranını siler veya sadece biriken faizi siler, ana parayı ödemenizi ister. Her ne türlü yöntemi kullanırlarsa kullansınlar, eğer bir varlık yönetimi firması sizinle bağlantıya geçtiyse, kredi risk raporunuza bu bilgi ya girdi veya girecek demektir. İyi birşey olmadığını da tahmin etmişsinizdir sanırım.

    Kredi risk raporunuzu oluşturan bir sistem olsa da, sonuçta her zaman bir insan faktörü vardır. Ve insan, hata yapabilir. Bu hatalardan dolayı, kredi raporunuza yanlış bilgi girmiş olabilir. Bu da kredi risk skorunuzu düşürecektir. Bu yanlışı düzeltmek için de KKB'nin MİDES adlı bir programı var. Eğer bir yanlış varsa, bankaya gidip, risk raporunuzda bulunan bazı bilgilerin yanlış olduğunu belirttiğinizde, banka bu bilgiyi KKB ile paylaşır ve KKB hemen adınıza bir dosya açar. Bilginin yanlışlığı konusunda ilgili bankayla bağlantıya geçer ve bilgiyi teyit etmesini ister. Banka, teyit edemezse, yanlış bilgi rapordan çıkartılır.

    KKB'de bulunan lekeli bilgiler 5 sene durur ve beşinci senesi dolduğunda rapordan düşer. 5 sene uzun zaman demeyin, göz açıp kapayana kadar geçiyor. Burada önemli olan nokta, bugünden itibaren başladığınızı farzedersek, önümüzdeki 5 sene boyunca, kesinlikle herhangi bir lekeli bilginin rapora girmesine izin vermemenizdir. Eğer rapora lekeli bilgi girerse, hem risk skorunuz düşecektir, hem de 5 senelik süreyi uzatmış olursunuz.

    Kredi risk raporunuzda sorgulamalar, diğer bilgilerin aksine, 5 sene değil de 6 ay kalır. Ve, dört-beş sorgulamadan sonraki sorgulamalar kredi skorunuzu negatif yönde etkiler. Burda küçük bir nokta var. Eğer konut kredisi bakıyorsanız, beş-altı bankadan baktığınızda, bütün sorgulamalar tek bir sorgulama olarak kabul edilir. Aynı şey taşıt kredisi için de geçerli. Bu süre 15-30 gün için geçerlidir. Ama bugün konut kredisine başvurursanız, yarın kredi kartına, öbür gün de taşıt kredisine, sonra tekrar konut kredisine başvursanız, bütün başvurularınız teker teker sorgulama olarak kabul edilir.

    Buz dağının görünen yüzünün ucundan bir noktaya değindik. Kredi dünyası gerçekten çok büyük bir dünya ve daha birçok incelikleri var.

    Bankalarla olan ilişkilerinizde ayaklarınızın sağlam basmasını istiyorsanız, özellikle kredi ve aile bütçesi konularında kendinizi eğitin ve bu eğitime kesinlikle ara vermeyin.



    Amerikalıları banka kredileriyle refaha kavuşturdunuz! Şimdi sıra Türk vatandaşlarına geldi, öyle mi?

    http://www.youtube.com/watch?v=p0xNB9lM7ZA

    Sayin Fusem,



    Bakis acisina gore sormus oldugunuz sorunun cevabi hem hayir, hem de evet.

    Amerikalilari banka kredileriyle refaha kavusturdum mu? Hayir. Ben, kredi veren bir kurum degilim. Kredi brokerligi da yapmiyorum. Kimseye, sana su kadar kredi alabilirim gibi vaadlerde de bulunmuyorum. Amerika'da da bu vaadlerde bulunmadim.

    Bir profesor dusunun, alaninda cok basarili ve bircok da ogrencisi var. Bu ogrenciler, diploma alip, mezun olduklarinda hayata atiliyorlar. Ve, kimileri hayatta basarili olurken, kimileri de basarili olamiyor. Siz, basarili olamayan ogrencilerden dolayi, profesoru "Niye okuttun da, diploma sahibi olmalarina izin verdin? Simdi hayatlari mahvoldu!" diyerek suclayabilir misiniz? Ben suclayamam.

    ABD'de kredi raporu ve skoru cok onemlidir. Ve, her 3 raporun 2'sinde hatalar var. Ben, bu hatalari duzeltiyorum ve haksiz yere skoru dusen kisilerin skorlarinin tekrardan yukselmesini sagliyorum. Daha sonra, bu yuksek skorla ne yapacaklarina, kendileri karar veriyor.

    "Simdi, sira Turk vatandaslarina geldi, oyle mi?"

    Insan, bilmedigi konuda yanlislar yapar. Kredi risk raporu ve skoru da Turkiye'ye cok yeni bir kavram. Turk vatandaslari neyi, nasil yapacaklarini bu konuda tam bilemiyorlar. Bilgi sahibi olmalarinda bir mahsur gormuyorum ben. Ve, bildiklerimi de uygun olan her ortamda paylasiyorum.

    Ben, bilgiyi ortaya koyarim. Isteyen alir, isteyen almaz.



    burada en karlı çıkan bankalar ve işbirlikçileri. ülke farketmiyor.

    http://www.youtube.com/watch?v=0jG_JXa-sCY

    Evet, bankalar cok karli cikiyorlar bu sistemde.

    Ama, sistemi siz de bilirseniz, bankalara karsi kendinizi koruma, ve hatta bankalari kendi lehinize kullanma sansi da veriyor bu sistem.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ben_wade

    quote:

    Orijinalden alıntı: fusem

    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    quote:

    Orijinalden alıntı: fusem


    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    Merhaba arkadaşlar,

    Bu konuyu internette küçük bir araştırma yaparken buldum. Baştan sona okuyamadım bütün yazılanları, ama bu konuda bildiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

    İlk olarak, özellikle kredi raporu ve kredi skoru konusunda bir bloğum var ve 3-4 senedir bu blogda bilgilerimi paylaşıyorum. Ayrıca "Para Dediğin Elimin Kiri" adli kitabın da yazarıyım. Bu bilgileri nasıl elde ettiğimi soracak olursanız, 2003 yılından beri kredi raporları ve skoru üzerine ABD merkezli bir danışmanlık firmam var. Firmamın adı "Temiz Kredi" ve web sayfasıwww.temizkredi.com (sayfayı yenileme aşamasındayız şu sıralar). Yapmış olduğum iş, kredi raporlarında bulunan yanlış bilgileri düzeltmek, ve buna bağlı olarak da kredi skorunu yükselterek müşteriye hizmet vermek. Kredi skoru yükselen müşteri, konut, taşıt kredisi, kredi kartı gibi başvurularında onay alır ve yüksek kredi skoru sayesinde bu almış olduğu krediler, düşük faizlerde olur. Firmamın ABD merkezli olması demek, Türkiye'deki kredi raporu ve skoru konusunda bilgi sahibi olmadığım manasına gelmiyor, çünkü Kredi Kayıt Bürosu (KKB), teknik desteğini ABD merkezli Experian adlı kredi raporu firmasından alıyor. Yani, ABD'deki kredi uygulamaları ile Türkiye'deki kredi uygulamaları üç aşağı beş yukarı aynıdır, sadece küçük detaylar farklıdır.

    Bu kısa girişi yapmamdaki amacım, vereceğim bilgilerin uydurma veya sallama bilgiler olmadığını belirtmek içindi.

    Konuya geleyim...

    Kredi risk raporu ve risk skoru ile bundan sonra yaşamaya alışmamız lazım Türkiye'de. Öyle ki, ev kiralamak istediğinizde, ev sahibi, işe gireceğiniz zaman, iş veren, ev-araba sigortası yaptıracağınız zaman, sigorta firması, sizden risk raporunuzu isteyebilir. Kredi başvurularında zaten bankalar kredi risk raporunuzu anında talep ettiğinden, bankaların da isteyeceğini belirtmeye gerek yok sanırım.

    Ocak 2013'e kadar, bankalar ve finans kurumları dışında hiçbir kişi veya kuruluş kredi risk raporunuzu göremiyordu. Siz kendiniz bile göremiyordunuz. KKB, bu bilginin paylaşımını sadece kendi üye kurumlarıyla yapıyordu ve müşterinin yanı kişilerin bu bilgiye ulaşması kanuni yollardan imkansızdı. Ocak 2013 itibariyle bu düzeltildi ve kişilerin kendi bilgilerine ulaşmaları sağlandı. Sizlerin de yaşamış olduğunuz tecrübeyle gördüğünüz üzere herhangi bir bankaya gidip, belli bir ücret karşılığı raporunuzu elde edebiliyorsunuz. Bloğumda bu raporlardan bir kaç örnek resim görebilirsiniz.

    Birçok kişi için bu raporlardaki bilgiler pek fazla birşey ifade etmeyebilir, etmez de. Çünkü, birçok bilgi kısaltılmış ve sembolik harf veya rakamlarla belirtilmiş. Ama, büyük resimde, bu bilgiler önemli, çünkü sizin bütün finansal bilgileriniz bu raporda şifrelenmiş şekilde duruyor.

    Türkiye'de kredi skoru 880-2200 arası bir rakamdır. Bu rakam ne kadar yüksekse, kredi durumunuz o kadar iyi demektir. Şimdiye kadar bu rakamlar pek fazla bir şey ifade etmiyordu, çünkü bankalar kredi verirken herkese standart faiz oranı veriyordu. Yani, 1200 skoru olan da % X.XX faiz oranı alıyordu, 1900 skoru olan da. Ama, bu günden sonra bu değişecek ve bankalar kredi skoruna göre faiz oranı belirlemeye başlayacak. Yüksek skoru olan, düşük faiz alabilecek, düşük skoru olan da yüksek faiz ödeyecek.

    Kredi risk raporu ve risk skoru, insanın güvenilirliğini ve geri ödeyebilirliğini belirleyen bir göstergedir. Güvenilirseniz ve aldığınız krediyi geri ödeyebiliyorsanız, bankalar için riski düşük kategorisinde olursunuz. Banka, size rahat kredi açabilir, çünkü hem güvenilirliğiniz hem de geri ödeyebilirliğiniz kanıtlanmıştır kredi risk raporu ve risk skoru sayesinde. Ama, ödemelerde aksaklık yaşamışsanız, güvenilirliğiniz ve geri ödeyebilirliğiniz zedelenmişse, banka sizi riskli görecektir, çünkü vereceği krediyi zamanında ve tam olarak geri alamayabilir. Bundan dolayı da, riski büyük olan kişilerde yüksek faiz uygular. Bu, aslında kredi raporu ve skoru ile ilgili birşey değil de, tamamen kapitalist sistemin oluşturduğu bir kural. Yani, karşılıklı iki kişinin ilişkisinde de aynı şey geçerlidir. Borç verdiğiniz bir kişiden borcunuzu zamanında alamadıysanız, sizden bir sonraki borç istemesinde daha temkinli yaklaşır, hatta belki hiç vermeyebilirsiniz. Öbür taraftan, borç isteyen başka bir kişi hep zamanında geri ödediyse, artık siz o kişiye karşı daha rahat olursunuz, çünkü bilirsiniz şu gün şu tarihte getireceğim dediyse, getirecektir.

    Bugüne kadar bankalarla olan ilişkiler kredi risk raporuna yansırdı. Bugünden sonra elektrik, şu, doğalgaz ve hatta telefon faturaları da yansımaya başlayacak. Bankalardan tek farkı, bankalar bütün bilgileri aylık bazda paylaşırken, diğer saydığım kalemler sadece ödeme yapmadığınızda paylaşacak bilgileri KKB'yle.

    Bir de Varlık Yönetimi Firmaları var. Bu firmalar da, herhangi bir kurumun alamadığı ödemeleri üstlenir ve bu borçları tahsil etmeye çalışır. Çeşitli yöntemleri vardır bu firmaların. Ya borcu taksitlendirir, veya belli bir oranını siler veya sadece biriken faizi siler, ana parayı ödemenizi ister. Her ne türlü yöntemi kullanırlarsa kullansınlar, eğer bir varlık yönetimi firması sizinle bağlantıya geçtiyse, kredi risk raporunuza bu bilgi ya girdi veya girecek demektir. İyi birşey olmadığını da tahmin etmişsinizdir sanırım.

    Kredi risk raporunuzu oluşturan bir sistem olsa da, sonuçta her zaman bir insan faktörü vardır. Ve insan, hata yapabilir. Bu hatalardan dolayı, kredi raporunuza yanlış bilgi girmiş olabilir. Bu da kredi risk skorunuzu düşürecektir. Bu yanlışı düzeltmek için de KKB'nin MİDES adlı bir programı var. Eğer bir yanlış varsa, bankaya gidip, risk raporunuzda bulunan bazı bilgilerin yanlış olduğunu belirttiğinizde, banka bu bilgiyi KKB ile paylaşır ve KKB hemen adınıza bir dosya açar. Bilginin yanlışlığı konusunda ilgili bankayla bağlantıya geçer ve bilgiyi teyit etmesini ister. Banka, teyit edemezse, yanlış bilgi rapordan çıkartılır.

    KKB'de bulunan lekeli bilgiler 5 sene durur ve beşinci senesi dolduğunda rapordan düşer. 5 sene uzun zaman demeyin, göz açıp kapayana kadar geçiyor. Burada önemli olan nokta, bugünden itibaren başladığınızı farzedersek, önümüzdeki 5 sene boyunca, kesinlikle herhangi bir lekeli bilginin rapora girmesine izin vermemenizdir. Eğer rapora lekeli bilgi girerse, hem risk skorunuz düşecektir, hem de 5 senelik süreyi uzatmış olursunuz.

    Kredi risk raporunuzda sorgulamalar, diğer bilgilerin aksine, 5 sene değil de 6 ay kalır. Ve, dört-beş sorgulamadan sonraki sorgulamalar kredi skorunuzu negatif yönde etkiler. Burda küçük bir nokta var. Eğer konut kredisi bakıyorsanız, beş-altı bankadan baktığınızda, bütün sorgulamalar tek bir sorgulama olarak kabul edilir. Aynı şey taşıt kredisi için de geçerli. Bu süre 15-30 gün için geçerlidir. Ama bugün konut kredisine başvurursanız, yarın kredi kartına, öbür gün de taşıt kredisine, sonra tekrar konut kredisine başvursanız, bütün başvurularınız teker teker sorgulama olarak kabul edilir.

    Buz dağının görünen yüzünün ucundan bir noktaya değindik. Kredi dünyası gerçekten çok büyük bir dünya ve daha birçok incelikleri var.

    Bankalarla olan ilişkilerinizde ayaklarınızın sağlam basmasını istiyorsanız, özellikle kredi ve aile bütçesi konularında kendinizi eğitin ve bu eğitime kesinlikle ara vermeyin.



    Amerikalıları banka kredileriyle refaha kavuşturdunuz! Şimdi sıra Türk vatandaşlarına geldi, öyle mi?

    http://www.youtube.com/watch?v=p0xNB9lM7ZA

    Sayin Fusem,



    Bakis acisina gore sormus oldugunuz sorunun cevabi hem hayir, hem de evet.

    Amerikalilari banka kredileriyle refaha kavusturdum mu? Hayir. Ben, kredi veren bir kurum degilim. Kredi brokerligi da yapmiyorum. Kimseye, sana su kadar kredi alabilirim gibi vaadlerde de bulunmuyorum. Amerika'da da bu vaadlerde bulunmadim.

    Bir profesor dusunun, alaninda cok basarili ve bircok da ogrencisi var. Bu ogrenciler, diploma alip, mezun olduklarinda hayata atiliyorlar. Ve, kimileri hayatta basarili olurken, kimileri de basarili olamiyor. Siz, basarili olamayan ogrencilerden dolayi, profesoru "Niye okuttun da, diploma sahibi olmalarina izin verdin? Simdi hayatlari mahvoldu!" diyerek suclayabilir misiniz? Ben suclayamam.

    ABD'de kredi raporu ve skoru cok onemlidir. Ve, her 3 raporun 2'sinde hatalar var. Ben, bu hatalari duzeltiyorum ve haksiz yere skoru dusen kisilerin skorlarinin tekrardan yukselmesini sagliyorum. Daha sonra, bu yuksek skorla ne yapacaklarina, kendileri karar veriyor.

    "Simdi, sira Turk vatandaslarina geldi, oyle mi?"

    Insan, bilmedigi konuda yanlislar yapar. Kredi risk raporu ve skoru da Turkiye'ye cok yeni bir kavram. Turk vatandaslari neyi, nasil yapacaklarini bu konuda tam bilemiyorlar. Bilgi sahibi olmalarinda bir mahsur gormuyorum ben. Ve, bildiklerimi de uygun olan her ortamda paylasiyorum.

    Ben, bilgiyi ortaya koyarim. Isteyen alir, isteyen almaz.



    burada en karlı çıkan bankalar ve işbirlikçileri. ülke farketmiyor.

    http://www.youtube.com/watch?v=0jG_JXa-sCY

    Adam gelmiş büyük çoğunluk(kredi+kredi kartı kullananlar) için yararlı bilgi paylaşımı yapmış verdiğin tepkiye bak

    Kimseyi kredi çekmeye teşvik eden bir yazı yok ortada, zaten çekmiş-çekecek olanların bankalarla ilişkilerini düzenleyen sistem hakkında tüketiciyi bilgilendiren bir yazı var.
    Benim raporumda da gerçek olmayan bir borç vardı ve puanımı düşük tuttuğu için kredi çekmemi engelliyormuş ama haberim yok, mides e mail attım 2 gün sonra düzelttiler.

    MIDES ise yarayan bir sistem. Gercekten yanlis bir bilgiysa raporda bulunan, 2 saat icinde sorunu cozuyor KKB.

    Sizin bu probleminizin ortadan kalkmis olmasina cok sevindim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    quote:

    Orijinalden alıntı: kadirekinci

    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    quote:

    Orijinalden alıntı: kadirekinci

    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar


    Yaşar bey öncelikle bilgilendirmeniz için teşekkürler,

    Mümkünse bir sorum olacak, 2007 yılında bir kredi kartı aldım, ancak maddi sebeplerden dolayı borcu ödenemedi ve Kanuni takibe girerek kart kapatıldı. Şuan borcu hala ödemedik.

    Ağustos ayından itibaren olmak üzere her ay 1 yeni kredi kartı aldım ve düzenli ödemekteyim, Kredi skorum Kasım ayında sorgulama yaptığımda 838 idi.

    Asıl sormak istediğim soru, bu borç ödenmedi, bu yıl Nisan ayında kartın kapanmasının ardından tam 5 yıl geçmiş olacak bu Kartın Bilgisi KKB'den silinir mi?

    Eğer silinmezse düzenli kulandığım kartlardan dolayı puan 1000 üstüne çıkar mı?

    Teşekkürler.

    Kadir Bey,

    Odenmemis kredi, odenmemis kredidir. Bu kredinin ustunu cizmek, size krediyi veren kisi veya kuruma aittir. Bes sene de gecse, on sene de gecse bu gercek degismeyecektir.

    Obur taraftan, KKB kendi raporlama sisteminde lekeli bilgileri 5 sene (ABD'de 7 sene) bulundurmaktadir. 5 seneden sonra KKB'nin bu bilgiyi raporda bildirme zorunlulugu yoktur. Yani, size ait olan kredi borcu, 5 senelik sureyi gectigi icin, kredi risk raporunda gorunmeyebilir. Bu da, dogal olarak, kredi risk skorunuzun yukselmesine yardimci olacaktir.

    KKB'den bilginin silinmesi, bu borcun yarinlarda tekrar onunuze cikmayacagi manasina gelmesin. Kanuni olarak dosya zaman asimina ugramadigi surece, bu borcla her an yuzlesmeniz istenebilir.

    Bir diger noktaya degineyim; bu odenmemis kredi, size krediyi veren kurum tarafindan Varlik Yonetimi Sirketleri'nden birine devredilebilir. Eger bu devir islemi olduysa, kredi risk raporunuza bu da islenecektir. Bu bilginin raporunuzda bulunmasi, kredi skorunuzu negatif yonde etkileyecektir.

    Varlik Yonetimi Sirketleri ile ilgili yazimda daha detayli bilgi bulabilirsiniz:http://kredimerkezi.blogspot.com/2012/01/varlk-yonetimi-sirketleriyle-hala.html

    Agustos ayindan itibaren her ay 1 yeni kredi karti aldiginizi yazmissiniz. Uygun olan sayi, 1 sene icinde maksimum 3 veya 4 kredi karti almanizdir. Yani, 3-4 ayda bir kredi sorgulamasi demektir bu. Ne kadar cok sorgulama yaparsaniz, o kadar cok krediye ihtiyaciniz var demektir. Kredi de, ihtiyaci olana degil, parasi olana verilir. Kredi ihtiyaci olan kisi de riskli bir kisidir.

    Kredi kartlarinizi uygun sekilde kullanmak konusunda daha detayli bilgiyi burdan bulabilirsiniz:http://kredimerkezi.blogspot.com/2011/05/blog-post.html

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim,

    Krediye ihtiyacım yok, şuan ki limitim üstünde bir gelirim var.

    Kredi kartını krediye ihtiyaçtan değil, Kredi kartlarının puan kampanyalarına katılmak ve bozuk olan sicilimi düzeltmek amacıyla aldım.

    Kanuni takipli kartın kapanış tarihinden Bu yıl Nisan ayında tam 5 yıl dolacak, dediklerinize göre(KKB'nin insiyatifinde) eğer kayıt silinmezse KKB'ye başvurursak silinmesi söz konusu olabilir mi?

    Veya borçlu olduğumuz bankaya borcu ödesek ödeme yapılan tarihten 5 yıl sonra mı bekleyeceğiz?

    Tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

    Kadir Bey,

    KKB, kendisine bildirilen en son tarihi 5 senenin baslangici olarak kabul eder. Yani, eger borclu oldugunuz banka, KKB'ye en son 2011 yilinda bildirimde bulunduysa, bu 5 yillik sure 2016'da bitecektir. Burda, kartin kapanis tarihi degil, KKB'ye en son bildirildigi tarih baz olarak alinir.

    Tavsiyem: KKB raporunuza bakin, ve en son bildirim tarihini ogrenin. Eger en son 2008 Nisan'da bildirildiyse, su anda hicbir hamlede bulunmayin. 2013 Mayis'ta tekrar raporunuzu kontrol edin ve rapordan dusup dusmedigine bakin. Eger dusmemisse, en son bildirim tarihine bakin. En son bildirim tarihi 5 seneyi gecmisse, KKB'ye basvurup bu bilginin kalkmasini saglayabilirsiniz. Banka, yeni bir bildirim yaptiysa eger 2013 Mart'ta, bankayla gorusup borcu odemek istediginizi bildirin, ama buna karsilik da bilginin rapordan cikartilmasini sart kosun.

    Buradaki en onemli nokta, son bildirim tarihidir.

    Verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ediyorum.

    Kartın kapanış tarihi Nisan 08 ama KKB'deki son güncelleme tarihi bölümünde 12/2010 tarihi var buna göre banka hiçbir yeni bildirim yapmazsa 2015'te mi silinecek?

    Bende bankaya borcu ödeme taraftarıyım, ama KKB'deki bilgiyi silme insiyatifi var mı bankanın ben borcu ödersem?

    Vereceğiniz bilgiler için çok çok teşekkürler.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar



    quote:



    Soruyu anlamaya calistim, ama tam anlayamadim. Artik anladigim kadariyla cevap vereyim :)

    Yuksek kredi limiti ve dusuk borc = Yuksek Kredi Skoru
    Yuksek kredi limiti ve yuksek borc = Dusuk Kredi Skoru
    Dusuk kredi limiti ve dusuk borc = Yuksek Kredi Skoru
    Dusuk kredi limiti ve yuksek borc = Dusuk Kredi Skoru
    Devamli Odenen Uzun Vadeli Borc = Yuksek Kredi Skoru





    hocam almak istediğim cevabı aldım. :)
    çok ama çok teşekkürler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cnrtr1 -- 19 Şubat 2013; 18:39:28 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kadirekinci

    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    quote:

    Orijinalden alıntı: kadirekinci

    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    quote:

    Orijinalden alıntı: kadirekinci

    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar


    Yaşar bey öncelikle bilgilendirmeniz için teşekkürler,

    Mümkünse bir sorum olacak, 2007 yılında bir kredi kartı aldım, ancak maddi sebeplerden dolayı borcu ödenemedi ve Kanuni takibe girerek kart kapatıldı. Şuan borcu hala ödemedik.

    Ağustos ayından itibaren olmak üzere her ay 1 yeni kredi kartı aldım ve düzenli ödemekteyim, Kredi skorum Kasım ayında sorgulama yaptığımda 838 idi.

    Asıl sormak istediğim soru, bu borç ödenmedi, bu yıl Nisan ayında kartın kapanmasının ardından tam 5 yıl geçmiş olacak bu Kartın Bilgisi KKB'den silinir mi?

    Eğer silinmezse düzenli kulandığım kartlardan dolayı puan 1000 üstüne çıkar mı?

    Teşekkürler.

    Kadir Bey,

    Odenmemis kredi, odenmemis kredidir. Bu kredinin ustunu cizmek, size krediyi veren kisi veya kuruma aittir. Bes sene de gecse, on sene de gecse bu gercek degismeyecektir.

    Obur taraftan, KKB kendi raporlama sisteminde lekeli bilgileri 5 sene (ABD'de 7 sene) bulundurmaktadir. 5 seneden sonra KKB'nin bu bilgiyi raporda bildirme zorunlulugu yoktur. Yani, size ait olan kredi borcu, 5 senelik sureyi gectigi icin, kredi risk raporunda gorunmeyebilir. Bu da, dogal olarak, kredi risk skorunuzun yukselmesine yardimci olacaktir.

    KKB'den bilginin silinmesi, bu borcun yarinlarda tekrar onunuze cikmayacagi manasina gelmesin. Kanuni olarak dosya zaman asimina ugramadigi surece, bu borcla her an yuzlesmeniz istenebilir.

    Bir diger noktaya degineyim; bu odenmemis kredi, size krediyi veren kurum tarafindan Varlik Yonetimi Sirketleri'nden birine devredilebilir. Eger bu devir islemi olduysa, kredi risk raporunuza bu da islenecektir. Bu bilginin raporunuzda bulunmasi, kredi skorunuzu negatif yonde etkileyecektir.

    Varlik Yonetimi Sirketleri ile ilgili yazimda daha detayli bilgi bulabilirsiniz:http://kredimerkezi.blogspot.com/2012/01/varlk-yonetimi-sirketleriyle-hala.html

    Agustos ayindan itibaren her ay 1 yeni kredi karti aldiginizi yazmissiniz. Uygun olan sayi, 1 sene icinde maksimum 3 veya 4 kredi karti almanizdir. Yani, 3-4 ayda bir kredi sorgulamasi demektir bu. Ne kadar cok sorgulama yaparsaniz, o kadar cok krediye ihtiyaciniz var demektir. Kredi de, ihtiyaci olana degil, parasi olana verilir. Kredi ihtiyaci olan kisi de riskli bir kisidir.

    Kredi kartlarinizi uygun sekilde kullanmak konusunda daha detayli bilgiyi burdan bulabilirsiniz:http://kredimerkezi.blogspot.com/2011/05/blog-post.html

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim,

    Krediye ihtiyacım yok, şuan ki limitim üstünde bir gelirim var.

    Kredi kartını krediye ihtiyaçtan değil, Kredi kartlarının puan kampanyalarına katılmak ve bozuk olan sicilimi düzeltmek amacıyla aldım.

    Kanuni takipli kartın kapanış tarihinden Bu yıl Nisan ayında tam 5 yıl dolacak, dediklerinize göre(KKB'nin insiyatifinde) eğer kayıt silinmezse KKB'ye başvurursak silinmesi söz konusu olabilir mi?

    Veya borçlu olduğumuz bankaya borcu ödesek ödeme yapılan tarihten 5 yıl sonra mı bekleyeceğiz?

    Tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

    Kadir Bey,

    KKB, kendisine bildirilen en son tarihi 5 senenin baslangici olarak kabul eder. Yani, eger borclu oldugunuz banka, KKB'ye en son 2011 yilinda bildirimde bulunduysa, bu 5 yillik sure 2016'da bitecektir. Burda, kartin kapanis tarihi degil, KKB'ye en son bildirildigi tarih baz olarak alinir.

    Tavsiyem: KKB raporunuza bakin, ve en son bildirim tarihini ogrenin. Eger en son 2008 Nisan'da bildirildiyse, su anda hicbir hamlede bulunmayin. 2013 Mayis'ta tekrar raporunuzu kontrol edin ve rapordan dusup dusmedigine bakin. Eger dusmemisse, en son bildirim tarihine bakin. En son bildirim tarihi 5 seneyi gecmisse, KKB'ye basvurup bu bilginin kalkmasini saglayabilirsiniz. Banka, yeni bir bildirim yaptiysa eger 2013 Mart'ta, bankayla gorusup borcu odemek istediginizi bildirin, ama buna karsilik da bilginin rapordan cikartilmasini sart kosun.

    Buradaki en onemli nokta, son bildirim tarihidir.

    Verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ediyorum.

    Kartın kapanış tarihi Nisan 08 ama KKB'deki son güncelleme tarihi bölümünde 12/2010 tarihi var buna göre banka hiçbir yeni bildirim yapmazsa 2015'te mi silinecek?

    Bende bankaya borcu ödeme taraftarıyım, ama KKB'deki bilgiyi silme insiyatifi var mı bankanın ben borcu ödersem?

    Vereceğiniz bilgiler için çok çok teşekkürler.

    Eger banka yeni bir guncelleme yapmazsa, mevzu bahis kart 01.01.2016 tarihi itibariyle silinir.

    KKB'deki bilginin silinme insiyatifi tamamen bankaya aittir. KKB, teyit edemedigi bilgiyi silmek zorunda. Banka, KKB'den gelen bilgiyi teyit etmezse, KKB rapordan silmek zorunda kalir.

    Bugunun bankalarinda bu mumkun mu? Muhtemelen cok ciddi bir "Hayir efendim, bu dediginiz imkansiz!!!! Kesinlikle boyle birsey yapamayiz!" direncle karsi karsiya kalabilirsiniz banka musteri temsilcisi tarafindan. Denemekte yarar var, direncle karsilasirsaniz bir ust makama talebinizi bildirmenizde fayda var :)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: tardu fergan

    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar



    quote:



    Soruyu anlamaya calistim, ama tam anlayamadim. Artik anladigim kadariyla cevap vereyim :)

    Yuksek kredi limiti ve dusuk borc = Yuksek Kredi Skoru
    Yuksek kredi limiti ve yuksek borc = Dusuk Kredi Skoru
    Dusuk kredi limiti ve dusuk borc = Yuksek Kredi Skoru
    Dusuk kredi limiti ve yuksek borc = Dusuk Kredi Skoru
    Devamli Odenen Uzun Vadeli Borc = Yuksek Kredi Skoru





    hocam almak istediğim cevabı aldım. :)
    çok ama çok teşekkürler


    Hayatta basarilar dilerim :)
    Faydali olduguma sevindim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    quote:

    Orijinalden alıntı: kadirekinci

    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    quote:

    Orijinalden alıntı: kadirekinci

    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    quote:

    Orijinalden alıntı: kadirekinci

    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar


    Yaşar bey öncelikle bilgilendirmeniz için teşekkürler,

    Mümkünse bir sorum olacak, 2007 yılında bir kredi kartı aldım, ancak maddi sebeplerden dolayı borcu ödenemedi ve Kanuni takibe girerek kart kapatıldı. Şuan borcu hala ödemedik.

    Ağustos ayından itibaren olmak üzere her ay 1 yeni kredi kartı aldım ve düzenli ödemekteyim, Kredi skorum Kasım ayında sorgulama yaptığımda 838 idi.

    Asıl sormak istediğim soru, bu borç ödenmedi, bu yıl Nisan ayında kartın kapanmasının ardından tam 5 yıl geçmiş olacak bu Kartın Bilgisi KKB'den silinir mi?

    Eğer silinmezse düzenli kulandığım kartlardan dolayı puan 1000 üstüne çıkar mı?

    Teşekkürler.

    Kadir Bey,

    Odenmemis kredi, odenmemis kredidir. Bu kredinin ustunu cizmek, size krediyi veren kisi veya kuruma aittir. Bes sene de gecse, on sene de gecse bu gercek degismeyecektir.

    Obur taraftan, KKB kendi raporlama sisteminde lekeli bilgileri 5 sene (ABD'de 7 sene) bulundurmaktadir. 5 seneden sonra KKB'nin bu bilgiyi raporda bildirme zorunlulugu yoktur. Yani, size ait olan kredi borcu, 5 senelik sureyi gectigi icin, kredi risk raporunda gorunmeyebilir. Bu da, dogal olarak, kredi risk skorunuzun yukselmesine yardimci olacaktir.

    KKB'den bilginin silinmesi, bu borcun yarinlarda tekrar onunuze cikmayacagi manasina gelmesin. Kanuni olarak dosya zaman asimina ugramadigi surece, bu borcla her an yuzlesmeniz istenebilir.

    Bir diger noktaya degineyim; bu odenmemis kredi, size krediyi veren kurum tarafindan Varlik Yonetimi Sirketleri'nden birine devredilebilir. Eger bu devir islemi olduysa, kredi risk raporunuza bu da islenecektir. Bu bilginin raporunuzda bulunmasi, kredi skorunuzu negatif yonde etkileyecektir.

    Varlik Yonetimi Sirketleri ile ilgili yazimda daha detayli bilgi bulabilirsiniz:http://kredimerkezi.blogspot.com/2012/01/varlk-yonetimi-sirketleriyle-hala.html

    Agustos ayindan itibaren her ay 1 yeni kredi karti aldiginizi yazmissiniz. Uygun olan sayi, 1 sene icinde maksimum 3 veya 4 kredi karti almanizdir. Yani, 3-4 ayda bir kredi sorgulamasi demektir bu. Ne kadar cok sorgulama yaparsaniz, o kadar cok krediye ihtiyaciniz var demektir. Kredi de, ihtiyaci olana degil, parasi olana verilir. Kredi ihtiyaci olan kisi de riskli bir kisidir.

    Kredi kartlarinizi uygun sekilde kullanmak konusunda daha detayli bilgiyi burdan bulabilirsiniz:http://kredimerkezi.blogspot.com/2011/05/blog-post.html

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim,

    Krediye ihtiyacım yok, şuan ki limitim üstünde bir gelirim var.

    Kredi kartını krediye ihtiyaçtan değil, Kredi kartlarının puan kampanyalarına katılmak ve bozuk olan sicilimi düzeltmek amacıyla aldım.

    Kanuni takipli kartın kapanış tarihinden Bu yıl Nisan ayında tam 5 yıl dolacak, dediklerinize göre(KKB'nin insiyatifinde) eğer kayıt silinmezse KKB'ye başvurursak silinmesi söz konusu olabilir mi?

    Veya borçlu olduğumuz bankaya borcu ödesek ödeme yapılan tarihten 5 yıl sonra mı bekleyeceğiz?

    Tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

    Kadir Bey,

    KKB, kendisine bildirilen en son tarihi 5 senenin baslangici olarak kabul eder. Yani, eger borclu oldugunuz banka, KKB'ye en son 2011 yilinda bildirimde bulunduysa, bu 5 yillik sure 2016'da bitecektir. Burda, kartin kapanis tarihi degil, KKB'ye en son bildirildigi tarih baz olarak alinir.

    Tavsiyem: KKB raporunuza bakin, ve en son bildirim tarihini ogrenin. Eger en son 2008 Nisan'da bildirildiyse, su anda hicbir hamlede bulunmayin. 2013 Mayis'ta tekrar raporunuzu kontrol edin ve rapordan dusup dusmedigine bakin. Eger dusmemisse, en son bildirim tarihine bakin. En son bildirim tarihi 5 seneyi gecmisse, KKB'ye basvurup bu bilginin kalkmasini saglayabilirsiniz. Banka, yeni bir bildirim yaptiysa eger 2013 Mart'ta, bankayla gorusup borcu odemek istediginizi bildirin, ama buna karsilik da bilginin rapordan cikartilmasini sart kosun.

    Buradaki en onemli nokta, son bildirim tarihidir.

    Verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ediyorum.

    Kartın kapanış tarihi Nisan 08 ama KKB'deki son güncelleme tarihi bölümünde 12/2010 tarihi var buna göre banka hiçbir yeni bildirim yapmazsa 2015'te mi silinecek?

    Bende bankaya borcu ödeme taraftarıyım, ama KKB'deki bilgiyi silme insiyatifi var mı bankanın ben borcu ödersem?

    Vereceğiniz bilgiler için çok çok teşekkürler.

    Eger banka yeni bir guncelleme yapmazsa, mevzu bahis kart 01.01.2016 tarihi itibariyle silinir.

    KKB'deki bilginin silinme insiyatifi tamamen bankaya aittir. KKB, teyit edemedigi bilgiyi silmek zorunda. Banka, KKB'den gelen bilgiyi teyit etmezse, KKB rapordan silmek zorunda kalir.

    Bugunun bankalarinda bu mumkun mu? Muhtemelen cok ciddi bir "Hayir efendim, bu dediginiz imkansiz!!!! Kesinlikle boyle birsey yapamayiz!" direncle karsi karsiya kalabilirsiniz banka musteri temsilcisi tarafindan. Denemekte yarar var, direncle karsilasirsaniz bir ust makama talebinizi bildirmenizde fayda var :)

    Yaşar bey gerçekten teşekkür ediyorum bilgileriniz için,

    Son bir soru uzmanlık alanınıza girmeyebilir belki, kart 2008 Nisan'da kapandı anapara'sı 750 TL idi. Bankanın bana çıkarabileceği maximum bir borç var mı? Yani ne kadar borç çıkarırsa ödemek zorundamıyım?

    4500 TL Limit 1250 TL ortalama harcama düşük puana mı sebep olur yüksek puana mı?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ben_wade

    quote:

    Orijinalden alıntı: fusem

    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    quote:

    Orijinalden alıntı: fusem


    quote:

    Orijinalden alıntı: YasarDaglar

    Merhaba arkadaşlar,

    Bu konuyu internette küçük bir araştırma yaparken buldum. Baştan sona okuyamadım bütün yazılanları, ama bu konuda bildiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

    İlk olarak, özellikle kredi raporu ve kredi skoru konusunda bir bloğum var ve 3-4 senedir bu blogda bilgilerimi paylaşıyorum. Ayrıca "Para Dediğin Elimin Kiri" adli kitabın da yazarıyım. Bu bilgileri nasıl elde ettiğimi soracak olursanız, 2003 yılından beri kredi raporları ve skoru üzerine ABD merkezli bir danışmanlık firmam var. Firmamın adı "Temiz Kredi" ve web sayfasıwww.temizkredi.com (sayfayı yenileme aşamasındayız şu sıralar). Yapmış olduğum iş, kredi raporlarında bulunan yanlış bilgileri düzeltmek, ve buna bağlı olarak da kredi skorunu yükselterek müşteriye hizmet vermek. Kredi skoru yükselen müşteri, konut, taşıt kredisi, kredi kartı gibi başvurularında onay alır ve yüksek kredi skoru sayesinde bu almış olduğu krediler, düşük faizlerde olur. Firmamın ABD merkezli olması demek, Türkiye'deki kredi raporu ve skoru konusunda bilgi sahibi olmadığım manasına gelmiyor, çünkü Kredi Kayıt Bürosu (KKB), teknik desteğini ABD merkezli Experian adlı kredi raporu firmasından alıyor. Yani, ABD'deki kredi uygulamaları ile Türkiye'deki kredi uygulamaları üç aşağı beş yukarı aynıdır, sadece küçük detaylar farklıdır.

    Bu kısa girişi yapmamdaki amacım, vereceğim bilgilerin uydurma veya sallama bilgiler olmadığını belirtmek içindi.

    Konuya geleyim...

    Kredi risk raporu ve risk skoru ile bundan sonra yaşamaya alışmamız lazım Türkiye'de. Öyle ki, ev kiralamak istediğinizde, ev sahibi, işe gireceğiniz zaman, iş veren, ev-araba sigortası yaptıracağınız zaman, sigorta firması, sizden risk raporunuzu isteyebilir. Kredi başvurularında zaten bankalar kredi risk raporunuzu anında talep ettiğinden, bankaların da isteyeceğini belirtmeye gerek yok sanırım.

    Ocak 2013'e kadar, bankalar ve finans kurumları dışında hiçbir kişi veya kuruluş kredi risk raporunuzu göremiyordu. Siz kendiniz bile göremiyordunuz. KKB, bu bilginin paylaşımını sadece kendi üye kurumlarıyla yapıyordu ve müşterinin yanı kişilerin bu bilgiye ulaşması kanuni yollardan imkansızdı. Ocak 2013 itibariyle bu düzeltildi ve kişilerin kendi bilgilerine ulaşmaları sağlandı. Sizlerin de yaşamış olduğunuz tecrübeyle gördüğünüz üzere herhangi bir bankaya gidip, belli bir ücret karşılığı raporunuzu elde edebiliyorsunuz. Bloğumda bu raporlardan bir kaç örnek resim görebilirsiniz.

    Birçok kişi için bu raporlardaki bilgiler pek fazla birşey ifade etmeyebilir, etmez de. Çünkü, birçok bilgi kısaltılmış ve sembolik harf veya rakamlarla belirtilmiş. Ama, büyük resimde, bu bilgiler önemli, çünkü sizin bütün finansal bilgileriniz bu raporda şifrelenmiş şekilde duruyor.

    Türkiye'de kredi skoru 880-2200 arası bir rakamdır. Bu rakam ne kadar yüksekse, kredi durumunuz o kadar iyi demektir. Şimdiye kadar bu rakamlar pek fazla bir şey ifade etmiyordu, çünkü bankalar kredi verirken herkese standart faiz oranı veriyordu. Yani, 1200 skoru olan da % X.XX faiz oranı alıyordu, 1900 skoru olan da. Ama, bu günden sonra bu değişecek ve bankalar kredi skoruna göre faiz oranı belirlemeye başlayacak. Yüksek skoru olan, düşük faiz alabilecek, düşük skoru olan da yüksek faiz ödeyecek.

    Kredi risk raporu ve risk skoru, insanın güvenilirliğini ve geri ödeyebilirliğini belirleyen bir göstergedir. Güvenilirseniz ve aldığınız krediyi geri ödeyebiliyorsanız, bankalar için riski düşük kategorisinde olursunuz. Banka, size rahat kredi açabilir, çünkü hem güvenilirliğiniz hem de geri ödeyebilirliğiniz kanıtlanmıştır kredi risk raporu ve risk skoru sayesinde. Ama, ödemelerde aksaklık yaşamışsanız, güvenilirliğiniz ve geri ödeyebilirliğiniz zedelenmişse, banka sizi riskli görecektir, çünkü vereceği krediyi zamanında ve tam olarak geri alamayabilir. Bundan dolayı da, riski büyük olan kişilerde yüksek faiz uygular. Bu, aslında kredi raporu ve skoru ile ilgili birşey değil de, tamamen kapitalist sistemin oluşturduğu bir kural. Yani, karşılıklı iki kişinin ilişkisinde de aynı şey geçerlidir. Borç verdiğiniz bir kişiden borcunuzu zamanında alamadıysanız, sizden bir sonraki borç istemesinde daha temkinli yaklaşır, hatta belki hiç vermeyebilirsiniz. Öbür taraftan, borç isteyen başka bir kişi hep zamanında geri ödediyse, artık siz o kişiye karşı daha rahat olursunuz, çünkü bilirsiniz şu gün şu tarihte getireceğim dediyse, getirecektir.

    Bugüne kadar bankalarla olan ilişkiler kredi risk raporuna yansırdı. Bugünden sonra elektrik, şu, doğalgaz ve hatta telefon faturaları da yansımaya başlayacak. Bankalardan tek farkı, bankalar bütün bilgileri aylık bazda paylaşırken, diğer saydığım kalemler sadece ödeme yapmadığınızda paylaşacak bilgileri KKB'yle.

    Bir de Varlık Yönetimi Firmaları var. Bu firmalar da, herhangi bir kurumun alamadığı ödemeleri üstlenir ve bu borçları tahsil etmeye çalışır. Çeşitli yöntemleri vardır bu firmaların. Ya borcu taksitlendirir, veya belli bir oranını siler veya sadece biriken faizi siler, ana parayı ödemenizi ister. Her ne türlü yöntemi kullanırlarsa kullansınlar, eğer bir varlık yönetimi firması sizinle bağlantıya geçtiyse, kredi risk raporunuza bu bilgi ya girdi veya girecek demektir. İyi birşey olmadığını da tahmin etmişsinizdir sanırım.

    Kredi risk raporunuzu oluşturan bir sistem olsa da, sonuçta her zaman bir insan faktörü vardır. Ve insan, hata yapabilir. Bu hatalardan dolayı, kredi raporunuza yanlış bilgi girmiş olabilir. Bu da kredi risk skorunuzu düşürecektir. Bu yanlışı düzeltmek için de KKB'nin MİDES adlı bir programı var. Eğer bir yanlış varsa, bankaya gidip, risk raporunuzda bulunan bazı bilgilerin yanlış olduğunu belirttiğinizde, banka bu bilgiyi KKB ile paylaşır ve KKB hemen adınıza bir dosya açar. Bilginin yanlışlığı konusunda ilgili bankayla bağlantıya geçer ve bilgiyi teyit etmesini ister. Banka, teyit edemezse, yanlış bilgi rapordan çıkartılır.

    KKB'de bulunan lekeli bilgiler 5 sene durur ve beşinci senesi dolduğunda rapordan düşer. 5 sene uzun zaman demeyin, göz açıp kapayana kadar geçiyor. Burada önemli olan nokta, bugünden itibaren başladığınızı farzedersek, önümüzdeki 5 sene boyunca, kesinlikle herhangi bir lekeli bilginin rapora girmesine izin vermemenizdir. Eğer rapora lekeli bilgi girerse, hem risk skorunuz düşecektir, hem de 5 senelik süreyi uzatmış olursunuz.

    Kredi risk raporunuzda sorgulamalar, diğer bilgilerin aksine, 5 sene değil de 6 ay kalır. Ve, dört-beş sorgulamadan sonraki sorgulamalar kredi skorunuzu negatif yönde etkiler. Burda küçük bir nokta var. Eğer konut kredisi bakıyorsanız, beş-altı bankadan baktığınızda, bütün sorgulamalar tek bir sorgulama olarak kabul edilir. Aynı şey taşıt kredisi için de geçerli. Bu süre 15-30 gün için geçerlidir. Ama bugün konut kredisine başvurursanız, yarın kredi kartına, öbür gün de taşıt kredisine, sonra tekrar konut kredisine başvursanız, bütün başvurularınız teker teker sorgulama olarak kabul edilir.

    Buz dağının görünen yüzünün ucundan bir noktaya değindik. Kredi dünyası gerçekten çok büyük bir dünya ve daha birçok incelikleri var.

    Bankalarla olan ilişkilerinizde ayaklarınızın sağlam basmasını istiyorsanız, özellikle kredi ve aile bütçesi konularında kendinizi eğitin ve bu eğitime kesinlikle ara vermeyin.



    Amerikalıları banka kredileriyle refaha kavuşturdunuz! Şimdi sıra Türk vatandaşlarına geldi, öyle mi?

    http://www.youtube.com/watch?v=p0xNB9lM7ZA

    Sayin Fusem,



    Bakis acisina gore sormus oldugunuz sorunun cevabi hem hayir, hem de evet.

    Amerikalilari banka kredileriyle refaha kavusturdum mu? Hayir. Ben, kredi veren bir kurum degilim. Kredi brokerligi da yapmiyorum. Kimseye, sana su kadar kredi alabilirim gibi vaadlerde de bulunmuyorum. Amerika'da da bu vaadlerde bulunmadim.

    Bir profesor dusunun, alaninda cok basarili ve bircok da ogrencisi var. Bu ogrenciler, diploma alip, mezun olduklarinda hayata atiliyorlar. Ve, kimileri hayatta basarili olurken, kimileri de basarili olamiyor. Siz, basarili olamayan ogrencilerden dolayi, profesoru "Niye okuttun da, diploma sahibi olmalarina izin verdin? Simdi hayatlari mahvoldu!" diyerek suclayabilir misiniz? Ben suclayamam.

    ABD'de kredi raporu ve skoru cok onemlidir. Ve, her 3 raporun 2'sinde hatalar var. Ben, bu hatalari duzeltiyorum ve haksiz yere skoru dusen kisilerin skorlarinin tekrardan yukselmesini sagliyorum. Daha sonra, bu yuksek skorla ne yapacaklarina, kendileri karar veriyor.

    "Simdi, sira Turk vatandaslarina geldi, oyle mi?"

    Insan, bilmedigi konuda yanlislar yapar. Kredi risk raporu ve skoru da Turkiye'ye cok yeni bir kavram. Turk vatandaslari neyi, nasil yapacaklarini bu konuda tam bilemiyorlar. Bilgi sahibi olmalarinda bir mahsur gormuyorum ben. Ve, bildiklerimi de uygun olan her ortamda paylasiyorum.

    Ben, bilgiyi ortaya koyarim. Isteyen alir, isteyen almaz.



    burada en karlı çıkan bankalar ve işbirlikçileri. ülke farketmiyor.

    http://www.youtube.com/watch?v=0jG_JXa-sCY

    Adam gelmiş büyük çoğunluk(kredi+kredi kartı kullananlar) için yararlı bilgi paylaşımı yapmış verdiğin tepkiye bak

    Kimseyi kredi çekmeye teşvik eden bir yazı yok ortada, zaten çekmiş-çekecek olanların bankalarla ilişkilerini düzenleyen sistem hakkında tüketiciyi bilgilendiren bir yazı var.
    Benim raporumda da gerçek olmayan bir borç vardı ve puanımı düşük tuttuğu için kredi çekmemi engelliyormuş ama haberim yok, mides e mail attım 2 gün sonra düzelttiler.

    size katılmıyorum.

    en ufak krizde verdiği kredileri geri isteyip esnafı, kobiyi batıran bankalara karşı her zaman tetikte olmakta fayda var. bddk denen kuruma fazla güvenmeyin, tamamen bankaları gözetiyor. bireysel müşterilerin derdi olan kredi kartı aidatı, hesap işletim ücreti gibi konularda bankaları haklı gören kurumdan bahsediyoruz.

    hal böyle olunca yok dosya masrafı, yok hayat sigortası.. krediyi ödediğiniz hesaptan bile hesap işletim ücreti alıyorlarsa bankadan kredi almanın tavsiye edilir bir tarafını göremiyorum. kredi çekene habersiz gönderilen kredi kartını ve bu karttan alınan aidatları da yazayım tam olsun

    banka denen kravatlı tefecilerden mümkün mertebe uzak durmak en hayırlısı.




  • ayrıca bu konu sıcak fırsat falan değil. halkbank bedava veriyor kkb raporunu
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Monarch@

    ayrıca bu konu sıcak fırsat falan değil. halkbank bedava veriyor kkb raporunu

    Herkes Halkbank'la çalışmıyor veya Risk raporu ücretsiz diye Herkes Halkbank müşterisi olamaz.

    Bu arada konu Bölüm yöneticisi onaylı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kadirekinci

    quote:

    Orijinalden alıntı: Monarch@

    ayrıca bu konu sıcak fırsat falan değil. halkbank bedava veriyor kkb raporunu

    Herkes Halkbank'la çalışmıyor veya Risk raporu ücretsiz diye Herkes Halkbank müşterisi olamaz.

    Bu arada konu Bölüm yöneticisi onaylı.

    1 lira olanından verelim:
    http://forum.donanimhaber.com/m_70357855/tm.htm




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Monarch@

    quote:

    Orijinalden alıntı: kadirekinci

    quote:

    Orijinalden alıntı: Monarch@

    ayrıca bu konu sıcak fırsat falan değil. halkbank bedava veriyor kkb raporunu

    Herkes Halkbank'la çalışmıyor veya Risk raporu ücretsiz diye Herkes Halkbank müşterisi olamaz.

    Bu arada konu Bölüm yöneticisi onaylı.

    1 lira olanından verelim:
    http://forum.donanimhaber.com/m_70357855/tm.htm

    Doğrudur oda bir fırsat ama 15 gün önce 2-3 kere denedim alamadım, olan 2-3 tane 50 kuruş'uma oldu, hatalı servis denildiği için.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kadirekinci

    quote:

    Orijinalden alıntı: Monarch@

    quote:

    Orijinalden alıntı: kadirekinci

    quote:

    Orijinalden alıntı: Monarch@

    ayrıca bu konu sıcak fırsat falan değil. halkbank bedava veriyor kkb raporunu

    Herkes Halkbank'la çalışmıyor veya Risk raporu ücretsiz diye Herkes Halkbank müşterisi olamaz.

    Bu arada konu Bölüm yöneticisi onaylı.

    1 lira olanından verelim:
    http://forum.donanimhaber.com/m_70357855/tm.htm

    Doğrudur oda bir fırsat ama 15 gün önce 2-3 kere denedim alamadım, olan 2-3 tane 50 kuruş'uma oldu, hatalı servis denildiği için.



    bankacı tanıdığı olanlara zahmetsiz ve ücretsiz




  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.