Şimdi Ara

Deli nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
10.065
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Deli kime nedir? Normal kime denir? Delinin zıt anlamlısı "akıllı" mıdır?
    Benim "deli" hakkında bir tanımlamam var fakat bu tanımlamamın sadece bir tanesi.

Deli, ileride sonuçlarına katlanmak istemediği şeylerle karşılaşacağını bile bile bazı şeyleri yapan ya da sonuçlarına katlanmak istemeyeceği şeylerle karşılaşabileceğini anlaması zor olmadığı halde anlamayan kişidir.

Buna göre:
    * Yağmurda sokak ortasında dans eden bir insan sonuçlarını biliyor ve buna razı olarak yapıyorsa deli değildir.
    * Yağmurda sokak ortasında dans ediyor ve sonradan da "bana deli diyorlar" deyip üzülüyorsa delidir.
    * "bana deli diyecekler ve üzüleceğim" diyerek dans etmiyorsa deli değildir.
    * Bir insan denizden ateşler çıktığını ya da yaprakların ucundan ateşler çıktığını görüyor ve bunu söylüyor, kendine deli denince üzülüyorsa delidir.
    * Bir insan bunları gördüğü halde "bana deli derler" diyerek söylemiyorsa deli değildir.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Deli Kime Denir?

Delilik, zihinsel ve duygusal durumların ciddi şekilde bozulmasıyla karakterize edilen bir durumdur. Psikoz, halüsinasyonlar, sanrılar, dağınık düşünce ve davranışlar dahil olmak üzere çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir.

Delilik terimi, tıbbi literatürde resmi bir tanı olarak kullanılmamaktadır. Bunun yerine, zihinsel sağlık uzmanları, delilik belirtilerine benzeyen semptomlara sahip kişileri sınıflandırmak için çeşitli teşhisler kullanmaktadır. Bu teşhisler arasında şizofreni, bipolar bozukluk ve majör depresif bozukluk bulunur.

Delilik belirtileri genellikle yavaş yavaş ortaya çıkar. Başlangıçta, kişi alışılmadık davranışlar sergileyebilir veya duygusal dalgalanmalar yaşayabilir. Zamanla, bu belirtiler daha şiddetli hale gelebilir ve kişinin günlük yaşamını önemli ölçüde bozabilir.

Deliliğe neden olan kesin bir faktör yoktur. Bununla birlikte, genetik yatkınlık, travmatik deneyimler ve beyindeki kimyasal dengesizlikler dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

Delilik, ciddi ve tedavi gerektiren bir durumdur. Tedavi seçenekleri, kişinin bireysel ihtiyaçlarına bağlı olarak ilaç tedavisi, terapi ve yaşam tarzı değişikliklerini içerebilir. Erken tanı ve tedavi, deliliği olan kişilerin semptomlarını yönetmelerine ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Delinin tanımı çoğunluğa uymayan kişi midir? göreceli midir? Subjektif midir?
    Bence olmayabilir. delinin objektif bir tanımı olabilir.
    Deli, diğer insanlarla organize olamaz. Deliyi deli yapan da budur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kaotika

Delinin tanımı çoğunluğa uymayan kişi midir? göreceli midir? Subjektif midir?
    @kaotika,
    teşhis konmuş delilerden bahsetmiyoruz sanırım... yanlış mı anlamışım?
  • quote:

Orijinalden alıntı: su*fi

@kaotika,
    teşhis konmuş delilerden bahsetmiyoruz sanırım... yanlış mı anlamışım?

Alıntıları Göster
    su*fi
    genel anlamda bahsediyorum. Konu delilik. Ancak kendime göre değişik bakış açıları getirdim

Yukarıda delinin diğer insanlarla organize olamadığından bahsederken, normal insanlara uyum sağlayamadığından bahdetmiyorum. Bir deli hiçbir insanla organize işler yapamaz. Bir delinin aynısından on tane olsa bile bunlar yine de organize olamazlar. Bir tiyatro oyunu vardı, deliler organize olup hastane yönetimini ele geçiriyorlardı. Gerçekte asla böyle birşey olamaz çünkü deliler bu şekilde organize olabilseler zaten deli olmazlardı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaotika -- 1 Mayıs 2006; 21:29:52 >

• quote:

su*fi
    genel anlamda bahsediyorum. Konu delilik. Ancak kendime göre değişik bakış açıları getirdim

Yukarıda delinin diğer insanlarla organize olamadığından bahsederken, normal insanlara uyum sağlayamadığından bahdetmiyorum. Bir deli hiçbir insanla organize işler yapamaz. Bir delinin aynısından on tane olsa bile bunlar yine de organize olamazlar. Bir tiyatro oyunu vardı, deliler organize olup hastane yönetimini ele geçiriyorlardı. Gerçekte asla böyle birşey olamaz çünkü deliler bu şekilde organize olabilseler zaten deli olmazlardı.

Alıntıları Göster
    Bir de "deli" nin zıt anlamlısı "akıllı" olmamalı. Çünkü deliler arasında zekaları normalin üzerinde olanlar olabiliyor. Delinin zıt anlamlısı olsa olsa "normal" olabilir.

----------
    yazdıklarım damdan düşer gibi oldu değil mi?, e olacak o kadar çünkü topiğin konusu delilik
    (bu arada lafa bakar mısınız "topiğin konusu", topik demek zaten konu demek)

• quote:

Bir de "deli" nin zıt anlamlısı "akıllı" olmamalı. Çünkü deliler arasında zekaları normalin üzerinde olanlar olabiliyor. Delinin zıt anlamlısı olsa olsa "normal" olabilir.

----------
    yazdıklarım damdan düşer gibi oldu değil mi?, e olacak o kadar çünkü topiğin konusu delilik
    (bu arada lafa bakar mısınız "topiğin konusu", topik demek zaten konu demek)

Alıntıları Göster
    eğer deliliği id'iyle hareket eden insanlara toplumun gözünden bakıp ,onları aykırı şeyler yapanlar olanlar değerlendirirsek (ki yukarda yazılanlar bu yönde) delilik sempatik bi hal alıyor ama herzaman bu böyle değildir arkadaşlar. yani bir deli herzaman düşünen, yargılayan, farklı insan demek değildir! bizim ordaki rehabilitasyon merkezinden biliyorum pek öle düşünen kişilere benzemiyolardı.
    ama delilik ve deli olmamak arasında incecik bi sınır var bence(entel delileri kastediyorum) . aslında biraz düşünen insanın en rahat edebileceği ruh hali bu , çekeceksin deli bayrağını ve bunun inanılmaz hafifliğinin tadını çıkaracaksın. herkesin senden herşeyi bekleyebileceği bir insan olarak sınırsız örgürlüğün keyfine bakacaksın

• quote:

Orijinalden alıntı: psycho!!!

eğer deliliği id'iyle hareket eden insanlara toplumun gözünden bakıp ,onları aykırı şeyler yapanlar olanlar değerlendirirsek (ki yukarda yazılanlar bu yönde) delilik sempatik bi hal alıyor ama herzaman bu böyle değildir arkadaşlar. yani bir deli herzaman düşünen, yargılayan, farklı insan demek değildir! bizim ordaki rehabilitasyon merkezinden biliyorum pek öle düşünen kişilere benzemiyolardı.
    ama delilik ve deli olmamak arasında incecik bi sınır var bence(entel delileri kastediyorum) . aslında biraz düşünen insanın en rahat edebileceği ruh hali bu , çekeceksin deli bayrağını ve bunun inanılmaz hafifliğinin tadını çıkaracaksın. herkesin senden herşeyi bekleyebileceği bir insan olarak sınırsız örgürlüğün keyfine bakacaksın

Alıntıları Göster
    Bana deli diyorlar mesela biraz :)

Bu yıl başında arkadaşın evinden ses sistemi almak için gittik.Sonra ses sistemini almak için yukarı çıktılar bende aşağıda bekliyorum sistemi arabanın bagajına koyacaklar biliyorum..

Bende arabanın bagajına kilitledim kendimi...

Bunlar geldiler kapılar kapalı..Saklınıyor bizden falan diye konuşuyolar bagajın başında kapılar kilitli tabi :)

O sırada ben anahtara bastım kapalılar açıldı..Bagajın kapağını kaldırdılar süprizzz diye çıktım ordan gülmekten öldüler

Mesela bu sene 3 derecede denize girdim hafif yağmur çiseliyorken...

Ben delimiyim ?

Ek olarak;Küçükken yağmurda şemsiyeyi alır yağmurda tek başıma yürürdüm ve sulu yerlerde yürümeyi ıslanmayıda çok severim hoşuma gidiyor...Ondan sonra eve gelince annemin kızmasıda ayrı bi zevkli oluyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest87743 -- 1 Mayıs 2006; 22:48:45 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu nedir arkadaş ?
    11 yıl önce açıldı
    Bu böcek nedir yav?
    8 yıl önce açıldı
    bu nedir?
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest87743

Bana deli diyorlar mesela biraz :)

Bu yıl başında arkadaşın evinden ses sistemi almak için gittik.Sonra ses sistemini almak için yukarı çıktılar bende aşağıda bekliyorum sistemi arabanın bagajına koyacaklar biliyorum..

Bende arabanın bagajına kilitledim kendimi...

Bunlar geldiler kapılar kapalı..Saklınıyor bizden falan diye konuşuyolar bagajın başında kapılar kilitli tabi :)

O sırada ben anahtara bastım kapalılar açıldı..Bagajın kapağını kaldırdılar süprizzz diye çıktım ordan gülmekten öldüler

Mesela bu sene 3 derecede denize girdim hafif yağmur çiseliyorken...

Ben delimiyim ?

Ek olarak;Küçükken yağmurda şemsiyeyi alır yağmurda tek başıma yürürdüm ve sulu yerlerde yürümeyi ıslanmayıda çok severim hoşuma gidiyor...Ondan sonra eve gelince annemin kızmasıda ayrı bi zevkli oluyor

Alıntıları Göster
    bana göre kanımca kanaatimce ;
    delinin karşıtı akıllı değildir. zira akıllı normal bir zekaya sahip olup birde onu optimum düzeyde kullanmaktır. Yani bir insan normal , avam seviyesinde hatta daha fazla zekaya ssahip olup yinede akıldan yoksun olabilir.Bu kelimenin zıttı ne ola bilmemki.
    Deliye gelince ;
    Bu buyuk ihtimalle halk arasında tahtası eksik deyimi ile yerini bulmuş , bazı mantıksal bölümlerin bulunmayışı ile alakalı gördüğüm bir durumdur. Bu kişi ne kadar uğraşsa zeki olamaz. Fakat taklit yolu ile bu izlenimi verebilir. Bunun la birlikte farklı çalışan beyin nedeni ile bazı noktalarda zeki insanlardan ileri gidebilirler ve hatta bu fikir daha tasarım bazında da olabilir. Bazı durumlarda zeki bir insanın kırk yıl düşünse bulamayacağı şeyleri bulabilirler.
    Düşünce öncelikle işin , aktivasyonun, fiiliyatın düşmanıdır. Odaklanmayı önler.Oysa bedensel olan işlerde zeka ne kadar önemli olsa da kkonsantrasyon yoksa başarı mümkün olmaz. Oysa bu tur durumlarda bilinç altında düşünülmekte olan şeylerin ortaya çıkması yada çağrışımlar daha az olacağında - yada hiç olmayacağından- konsantrasyon fazladır. Bu nedenlede genel olarak daha başarılı olurlar. Deliler aslında buyuk avantajdır. Ve ihtiyaçları olan en buyuk şey - sevgi ve şefkat bizimde ihtiyacımız- sürekli bir meşguliyettir. İnsan yapısı gereği her zeka duzeyinde farklı , garip hareketler yapabilecek olmayacak düşüncelere girebilecek nitelikte bir yaratıktır. Bu yuzden butun insanlarda fakat bilhassa delilerde meşguliyet çok önemlidir. Onlara yapacakları iyi bir iş verin bir deli on akıllıdan daha iyi iş çıkarır ve toplum hayatına katkıda bulunur.
    Zeki olduğunu söyleyen çok insan kitap yuklu eşşek deyiminin zeka yukluu aptala çevrilmiş şekli ile hitap edebileceğimiz bir hali ile hayatlarını sürdürmekteler.Bu durumda deli lerin daha deli zekilerinde deli olmasına sebep oluyor. Evrende bir zerre bile boşa değilken azda olsa zekası olanlar nasıl boşa olabilir. Onlar bir hastahanede öylece yaşamaları bir kayıptır. Sokakta başı boş dolaşmaları bir kayıptır.

bu aralar hep yaptığım gibi gene konuyu başka boyutlara taşıdım

• quote:

Orijinalden alıntı: _FOCUS_

bana göre kanımca kanaatimce ;
    delinin karşıtı akıllı değildir. zira akıllı normal bir zekaya sahip olup birde onu optimum düzeyde kullanmaktır. Yani bir insan normal , avam seviyesinde hatta daha fazla zekaya ssahip olup yinede akıldan yoksun olabilir.Bu kelimenin zıttı ne ola bilmemki.
    Deliye gelince ;
    Bu buyuk ihtimalle halk arasında tahtası eksik deyimi ile yerini bulmuş , bazı mantıksal bölümlerin bulunmayışı ile alakalı gördüğüm bir durumdur. Bu kişi ne kadar uğraşsa zeki olamaz. Fakat taklit yolu ile bu izlenimi verebilir. Bunun la birlikte farklı çalışan beyin nedeni ile bazı noktalarda zeki insanlardan ileri gidebilirler ve hatta bu fikir daha tasarım bazında da olabilir. Bazı durumlarda zeki bir insanın kırk yıl düşünse bulamayacağı şeyleri bulabilirler.
    Düşünce öncelikle işin , aktivasyonun, fiiliyatın düşmanıdır. Odaklanmayı önler.Oysa bedensel olan işlerde zeka ne kadar önemli olsa da kkonsantrasyon yoksa başarı mümkün olmaz. Oysa bu tur durumlarda bilinç altında düşünülmekte olan şeylerin ortaya çıkması yada çağrışımlar daha az olacağında - yada hiç olmayacağından- konsantrasyon fazladır. Bu nedenlede genel olarak daha başarılı olurlar. Deliler aslında buyuk avantajdır. Ve ihtiyaçları olan en buyuk şey - sevgi ve şefkat bizimde ihtiyacımız- sürekli bir meşguliyettir. İnsan yapısı gereği her zeka duzeyinde farklı , garip hareketler yapabilecek olmayacak düşüncelere girebilecek nitelikte bir yaratıktır. Bu yuzden butun insanlarda fakat bilhassa delilerde meşguliyet çok önemlidir. Onlara yapacakları iyi bir iş verin bir deli on akıllıdan daha iyi iş çıkarır ve toplum hayatına katkıda bulunur.
    Zeki olduğunu söyleyen çok insan kitap yuklu eşşek deyiminin zeka yukluu aptala çevrilmiş şekli ile hitap edebileceğimiz bir hali ile hayatlarını sürdürmekteler.Bu durumda deli lerin daha deli zekilerinde deli olmasına sebep oluyor. Evrende bir zerre bile boşa değilken azda olsa zekası olanlar nasıl boşa olabilir. Onlar bir hastahanede öylece yaşamaları bir kayıptır. Sokakta başı boş dolaşmaları bir kayıptır.

bu aralar hep yaptığım gibi gene konuyu başka boyutlara taşıdım

Alıntıları Göster
    @focus bende daha farklı bir boyuta taşıyacağım

Resmi nikâhla evlenen çiftelere 'şeriat kurallarıyla aile' kurmalarını öneren 'Delilleriyle Aile İlmihali' kitabı veren Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci ardından sunları

Delillerle anlatmış Tuzla Belediyesi'nin yeni evlenen çiftlere dağıttığı 'Delilleriyle Aile İlmihali' kitabında evliliğin medeni hukuka göre değil İslami kurallara göre yaşanması gerektiği anlatılıyor. Kitaba göre kızlar dokuz, erkekler 12 yaşında evlenebilir. Akraba evliliği zararsız.: Zararlı olsa İslam zaten yasaklardı... Belediye: İnceleyelim Kitapta erkeğin dört kişiyle evlenmesinin insanın yaradılışı gereği olduğu anlatılıyor, erkeklere "Eşinizi disipline edebilmek için vücudunda iz bırakmadan dövebilirsiniz" deniyor. Tuzla Belediyesi: Kitabı incelememiştik. Eğer sakıncalı unsurlar varsa toplatırız.

diyor buda karar verme yaşına gelmiş yani aklı başında insanlarımızın oy birliği ile seçtiği bir belediye başkanı...

''deli delidir akıllıdan ii dir
    herzaman deli aynada baktıgın yüzün sahibidir ''

• quote:

Orijinalden alıntı: eylul_mu

Resmi nikâhla evlenen çiftelere 'şeriat kurallarıyla aile' kurmalarını öneren 'Delilleriyle Aile İlmihali' kitabı veren Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci ardından sunları

Delillerle anlatmış Tuzla Belediyesi'nin yeni evlenen çiftlere dağıttığı 'Delilleriyle Aile İlmihali' kitabında evliliğin medeni hukuka göre değil İslami kurallara göre yaşanması gerektiği anlatılıyor. Kitaba göre kızlar dokuz, erkekler 12 yaşında evlenebilir. Akraba evliliği zararsız.: Zararlı olsa İslam zaten yasaklardı... Belediye: İnceleyelim Kitapta erkeğin dört kişiyle evlenmesinin insanın yaradılışı gereği olduğu anlatılıyor, erkeklere "Eşinizi disipline edebilmek için vücudunda iz bırakmadan dövebilirsiniz" deniyor. Tuzla Belediyesi: Kitabı incelememiştik. Eğer sakıncalı unsurlar varsa toplatırız.

diyor buda karar verme yaşına gelmiş yani aklı başında insanlarımızın oy birliği ile seçtiği bir belediye başkanı...

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: eylul_mu

yani o belediye başkanını seçen insanlar bile bile böyle bir karar yetisi olan birini seçtiler sonucunu çıkartmanızı ben anlayamadım..
    umarım ben yanlış anlamışımdır delilikle bağlantısını da pek kuramadım doğrusu..

• quote:

Orijinalden alıntı: emell

quote:

yani o belediye başkanını seçen insanlar bile bile böyle bir karar yetisi olan birini seçtiler sonucunu çıkartmanızı ben anlayamadım..
    umarım ben yanlış anlamışımdır delilikle bağlantısını da pek kuramadım doğrusu..

Alıntıları Göster
    @emell
    böyle bir karar yetisi olabilecek bir insanın yapısını tahmin edebiliyor musunuz?? direk bile bile olmasada adamın yaptıkları ortada..adama sihirli bir değnek dokunupta bir günde böyle düşünmeye başlamadı.. zihniyeti bariz ortada bunu da o halka bu sekilde olmasada hissettirmemesi imkansiz ki sadce bu konuda değil böyle bir insan her açıdan eleştirilmiş olması gerekir...seçilirken yaptığı konuşmalar yaşamı ..vs..vs..ki bizim toplumumuz belediye başkanı seçerken oyunu ne parti,ne düşüncesine bakmaksızın( çoğu yerde) şahsa oy veriliyor....

bağlantı ise şu:...türkiye de bu gibi olaylar yaşanırken kim deli kim akıllı bunu ayırt etmek zor demek istedim....

ama nikah masasında insanlara böyle bir kitabi veren bir belediye başkanı akıllıca geliyor ise size bişe diyemem

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eylul_mu -- 2 Mayıs 2006; 13:32:16 >

• quote:

@emell
    böyle bir karar yetisi olabilecek bir insanın yapısını tahmin edebiliyor musunuz?? direk bile bile olmasada adamın yaptıkları ortada..adama sihirli bir değnek dokunupta bir günde böyle düşünmeye başlamadı.. zihniyeti bariz ortada bunu da o halka bu sekilde olmasada hissettirmemesi imkansiz ki sadce bu konuda değil böyle bir insan her açıdan eleştirilmiş olması gerekir...seçilirken yaptığı konuşmalar yaşamı ..vs..vs..ki bizim toplumumuz belediye başkanı seçerken oyunu ne parti,ne düşüncesine bakmaksızın( çoğu yerde) şahsa oy veriliyor....

bağlantı ise şu:...türkiye de bu gibi olaylar yaşanırken kim deli kim akıllı bunu ayırt etmek zor demek istedim....

ama nikah masasında insanlara böyle bir kitabi veren bir belediye başkanı akıllıca geliyor ise size bişe diyemem

Alıntıları Göster
    insanın yaşantısı ve düşüncelerini anlayabilmek için saydıklarınız yetmeyebilir..
    insanların oy kullanırken yada seçme haklarını yerine getirirken o kişilerin yaşantılarına bakarak bu haklarını kullanmazlar..
    bu zihniyete sahip dediğiniz kişinin kendi yaşantısında bu kitapçıktaki yazanları uygulayan yada destekleyen bir kişi olduğunu düşünmek de doğru bir yaklaşım olmaz.
    çoğu kişinin söyledikleriyle yaptıklarının çeliştiği bir ülkede yaşıyoruz..
    benim başıma çok gelen şeylerin içinde kendi inanç ve düşüncelerini yazan hatta tirajikomik küçük kitapçıkları birer sanat eseriymiş gibi bana sunan çok elit ve titr sahibi profosyonel insanlar biliyorum ki bu kişilerin inandıkları şeylere değil bir inanç sistemi içerisinde bakmak insan olarak bile bakamayız..
    şimdi bu kişiler belkide senin soru sorup cevap beklediğin konumdaki kişiler belkide hasta olduğunda ilk başvuracağın bilgi sahibi ve donanımlı kişiler bunların orda olması ayrı birşeydir bizi ilgilendiren kısmı budur..

• quote:

insanın yaşantısı ve düşüncelerini anlayabilmek için saydıklarınız yetmeyebilir..
    insanların oy kullanırken yada seçme haklarını yerine getirirken o kişilerin yaşantılarına bakarak bu haklarını kullanmazlar..
    bu zihniyete sahip dediğiniz kişinin kendi yaşantısında bu kitapçıktaki yazanları uygulayan yada destekleyen bir kişi olduğunu düşünmek de doğru bir yaklaşım olmaz.
    benim başıma çok gelen şeylerin içinde kendi inanç ve düşüncelerini yazan hatta tirajikomik küçük kitapçıkları birer sanat eseriymiş gibi bana sunan çok elit ve titr sahibi profosyonel insanlar biliyorum ki bu kişilerin inandıkları şeylere değil bir inanç sistemi içerisinde bakmak insan olarak bile bakamayız..
    şimdi bu kişiler belkide senin soru sorup cevap beklediğin konumdaki kişiler belkide hasta olduğunda ilk başvuracağın bilgi sahibi ve donanımlı kişiler bunların orda olması ayrı birşeydir bizi ilgilendiren kısmı budur..

Alıntıları Göster
    @emel
    evet bu saydıklarım yeterli değildir ama bir kitapta okudumuz fikre katılmak hayatta uygulamaya gelince yapmamak oda doğrudur fakat bu kişi bir belediye başkanı ve hayat içinde uygulama yapmaya çalışıyor resmen...evlenen iki çifte bunu vererek...bir belediye başkanı böyle bir sunum yapıyorsa bu bence bizi ilgilendirir bir konudur........

ki bu farklı tartışılır bir konu ben bu tpic te bir belediye başkanının yaptığı akıl işimidir ? ki yine soru ile deli kime denir?

• quote:

Alıntıları Göster
    DELİ (TDK) (sıfat): 1 . Aklını yitirmiş olan, akli dengesi bozulmuş olan, mecnun.
    2 . Coşkun, azgın:
    3 . mecazi Davranışları aşırı ve taşkın olan (kimse), çılgın:
    4 . mecazi Bir şeye, bir kimseye aşırı derecede düşkün:

Yukarıda "deli" nin 4 anlamı verilmiş. Yalnız dikkatinizi bir başka yöne çekmek isterim ki, bunun da benzerleri gibi bir sıfat oluşu. Yani şimdi sizce bir insana hakaret maksadıyla "deli" demek mi daha ağır bir hakarettir yoksa "sıfatsız" demek mi?

• akıl sahibiyken onu yitimek arasındaki ince çizgidir..
    delirmek artık geri gelmeyecek aklı yitirmek demektir..

artık o kişiden akılla ilgili birşey göremeyeceğimize inanırız bize güzel bir cümle kursa onu hikmetli bir söz sanarız..
    vardır bir bildiği deriz aslında delilik çok da fazla gözardı ettiğimiz birşey değildir..
    meczup kişi bizim gözümüzde eğer sakin ve zararsızsa önemli insan sınıfına bile girebiliyor.
    hayatın içinde hakettiklerini veremesek de iyi bir işi olmasa bile bir evi olmasa bile onu seven ve koruyan kişiler mutlaka olmuştur..

olumsuz manada düşünmemek gerek herkesin yaptığı şeylerin mutlaka kendince bir açıklması ve inancı vardır eğer kamuyu meşgul etmeyen ve kişiyi ilgilendiren bir durumsa delilerinde bu havayı soluduğunu düşünmek gerek..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emell -- 2 Mayıs 2006; 14:40:35 >
  • quote:

akıl sahibiyken onu yitimek arasındaki ince çizgidir..
    delirmek artık geri gelmeyecek aklı yitirmek demektir..

artık o kişiden akılla ilgili birşey göremeyeceğimize inanırız bize güzel bir cümle kursa onu hikmetli bir söz sanarız..
    vardır bir bildiği deriz aslında delilik çok da fazla gözardı ettiğimiz birşey değildir..
    meczup kişi bizim gözümüzde eğer sakin ve zararsızsa önemli insan sınıfına bile girebiliyor.
    hayatın içinde hakettiklerini veremesek de iyi bir işi olmasa bile bir evi olmasa bile onu seven ve koruyan kişiler mutlaka olmuştur..

olumsuz manada düşünmemek gerek herkesin yaptığı şeylerin mutlaka kendince bir açıklması ve inancı vardır eğer kamuyu meşgul etmeyen ve kişiyi ilgilendiren bir durumsa delilerinde bu havayı soluduğunu düşünmek gerek..
    konu dışı deyip farklı bir örnek vermiştim onundışında

insanın sonradan aklını yitirmesi hiç kolay bir olay değildir.ben en çok bu insanlara üzülüyorum biz hayatımızda kötü bir olayla karşılaştığımızda delireceğim deriz bazen.. ama akıl yerindedir...aklın bilincini yitirmesi çok zor bir olaydır..

ank.da olanlar bilirler belki ank.terminalinde yaşayan deli diye tabir edilen bir kadın var...bir olay sonucu galiba aklını yitirmiş görünümüde öyle gibi.. oturup konuştuğunuzda ise türkçeyi çok kişiden güzel konuşuyor,hayatla ilgili yaptığı yorumlar,verdiği örnekler ise en akıllı dediğimiz insandan bile duyulması zor sözler...

bu söylediklerimin sonuna ekleyecek kelimeleri @focus çok güzel açıklamış zaten

• quote:

konu dışı deyip farklı bir örnek vermiştim onundışında

insanın sonradan aklını yitirmesi hiç kolay bir olay değildir.ben en çok bu insanlara üzülüyorum biz hayatımızda kötü bir olayla karşılaştığımızda delireceğim deriz bazen.. ama akıl yerindedir...aklın bilincini yitirmesi çok zor bir olaydır..

ank.da olanlar bilirler belki ank.terminalinde yaşayan deli diye tabir edilen bir kadın var...bir olay sonucu galiba aklını yitirmiş görünümüde öyle gibi.. oturup konuştuğunuzda ise türkçeyi çok kişiden güzel konuşuyor,hayatla ilgili yaptığı yorumlar,verdiği örnekler ise en akıllı dediğimiz insandan bile duyulması zor sözler...

bu söylediklerimin sonuna ekleyecek kelimeleri @focus çok güzel açıklamış zaten

Alıntıları Göster
    İnsan gerçekten anlaşılması,bilinmesi zor bir varlık.Kişi kendini bile çoğu zaman anlayamazken bir başkasının onu anlaması ,değerlendirmeleri ne derede doğrudur,normal gördüğümüz insanlar bile deli diye adlandırdığımız kişilerden daha çok akıla sığmayacak şeyler yapıyorlar.Kimse kimseyi tam olarak anlayıp çözemez. Deli dediğimiz içinde aklı,akıllı dedğimiz içinde deliliği barındırabilir.Kurunun yanında yaş da yanabilir tabi...

• quote:

Orijinalden alıntı: sudem

İnsan gerçekten anlaşılması,bilinmesi zor bir varlık.Kişi kendini bile çoğu zaman anlayamazken bir başkasının onu anlaması ,değerlendirmeleri ne derede doğrudur,normal gördüğümüz insanlar bile deli diye adlandırdığımız kişilerden daha çok akıla sığmayacak şeyler yapıyorlar.Kimse kimseyi tam olarak anlayıp çözemez. Deli dediğimiz içinde aklı,akıllı dedğimiz içinde deliliği barındırabilir.Kurunun yanında yaş da yanabilir tabi...

Alıntıları Göster
    delilik güzel bir meslektir

• quote:

Alıntıları Göster
    quote:

bi kere dinimiz buna izin vermiştir bunda da eminim bir hikmet vardır. ama yine dinimiz tek eşliliği tavsiye ediyor. dikkat ettiyseniz hiç bir yerde peygamberimiz çok eşliydi sizde öyle olun denmiyor.bu konuda örnek olarak her zaman onun ilk evlliliği gösterilir. yukarıda anlattığın şeyler tamamen dinimiz dahilinde süsü verilmi ş saçmalıklardır. Ve bunlara azıcık dinini bilen ve aklı da az bişey çalışan kimse inanmaz netici olarak bunu deliliği tartıştığımız bir yere yazman çok zekice idi.

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Hiç böyle düşünmemiştim...

Peki sence organize olamamalarının sebebi ne? Deliler normal (?) insanlardan farklı şekilde düşündüğü ve davrandığı için onlara deli deriz. Ama her deli, normal insanlardan farklı şekilde farklıdır. Yani ortak bir noktaları yoktur.

Bence olay şu: organize olmak için bireylerin ortak bir bakış açısına sahip olabilmesi gerektiği için ve deliler arasında ortak bir bakış açısı olamadığı için organize olamıyorlar.

Şöyle düşünelim; Bir tarafta normal insanlar dediğimiz, milyarlarca insandan oluşan bir A grubu, diğer tarafta birer kişiden oluşan B, C, D, E, F, ... grupları. Bu kadar fazla sayıda, farklı bakış açısındaki grupların kendi içinde organize olması zaten beklenemez.

Bu durumda aslında objektif dediğimiz tanımda bile subjektifliğin etkisi var gibi görünüyor. Çünkü olay ne şekilde açıklarsak açıklayalım, bir şekilde çoğunluğa uymamakla bağlantılı gibi görünüyor. Ne dersin?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasbi 81 -- 3 Mayıs 2006; 9:15:00 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.