Şimdi Ara

1.ROBOT KOLU İLE 2. ROBOT KOLUNU UZAKTAN YÖNETME

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
1.007
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhaba arkadaşlar ben "1.ROBOT KOLU İLE 2. ROBOT KOLUNU UZAKTAN YÖNETME " projesi yapacağım basitçe anlatacak olursam elimde ıkı karşılıklı cubuk olacak 1. cubuğu ben manuel olarak elimle sağa açısal olarak alfa kadar döndürğümde(eğdiğimde) diğer karşıdaki çubukta sağa açısal olarak alfa kadar dönecek aynı şekilde sola döndürdüğümde 2. çubuk sola dönecek ama bu çubuklar arasında kablo olmayacak kablosuz haberleşecekler .şimdilik bir eksen yeterli benim için sağ ,sol ekseni olmak uzere, robot kolu için step motor kullanmayı ve pıc entegresi olarak 16F877A kullanmayı düşünüyorum. resmi yukledim ,bu konuda kısaca projenın nasıl yapılacağı hakkında bilgi almak istiyorum? hangi materyallerı kullanmalıyım. ? devrenın bileşenlerinin birbiri ile etkileşimi nasıl olacak ? bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.


     1.ROBOT KOLU İLE 2. ROBOT KOLUNU UZAKTAN YÖNETME







  • Açıları algılamak için potanslardan yararlanabilirsin, bunların değerlerini kumanda mpusu ile okuyup, hazır rf setler aracılığı ile hareket mpusuna iletirsin.. Hareket mpusu da bu bilgilere dayanarak eklem motorlarının açılarını ayarlar..

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • cevabınız için teşekurler
    quote:

    Açıları algılamak için potanslardan yararlanabilirsin, bunların değerlerini kumanda mpusu ile okuyup, hazır rf setler aracılığı ile hareket mpusuna iletirsin..
    bu kısmı daha açıklayıcı anlatabılırmısınız yeni olduğumuz için bazı tanımlara yabancıyım potans ve mpusu gibi potans tan kastınız potansıyo metre mi?
  • evet potans=potansiyometre=ayarlı direnç
    mpu=micro proccesor unit=mikrodenetleyici=senin devrende PIC entegresi
    potansları mpunun analog kanallarına bağlamayı ve okumayı araştırabilirsin internetten, oldukça basittir..
  • peki pot yerine encoder kullanmak daha basit olmaz mı ?
    pot ilgili bir sitede okudum karışıktı baya :))

    peki bu projede step motor yerıne servo motor kullanılabılır mı ? normalde step motor ve surucu olarak uln2003 kullanmayı duşunuyorumda servo motorlar için açıyı hesap edebılır mıyım ?? hangisi motor benım işimi daha ıyı gorur ?
  • Encoder aslında daha güvenilir ama daha zor ve maliyetli bir yöntem.. Kullanım amacınızı bilmediğim için kesin birşey diyemem ancak öğrenci işi yapıyorsak pot daha ucuz ve oldukça basit..

    Motor konusunda da eğer basit hafif bir çubuğu boş halde hareket ettirecekse hobby servo en mantıklısı.. Hem ucuz hem açısı etkili hem kullanması kolay hem de ekstra devreye sürücüye v.s. ihtiyacı yok.. Hesaplamak da zaten basit bir oran olayı.. Ama güç gerekecek dersen step kullanabilirsin ya da aşırı hızlı ve hassasiyet gerekli ve para mühim değil dersen de of zaman endüstriyel servo kullanmalısın..

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • merhaba hocam pot un kullanımı konusunda bılgı verebılırmısın ? mesela pot kullandığımda onu hesaplayıp pıc'e göndermek kısmı nasıl olacak servo motorlar için ?
    bide step motor kullandığımda da potun kullanma mantığı aynı mı olacak ?
  • Potun mantığı basit ve her iki sistemde de aynı.. Biraz yüksek dirençli örneğin 10k lık bir potun, baştaki ve sondaki uçlarına + - gelecek şekilden 5v bağlarsan orta uçtan potun konumuna göre ayarlı 0 ila 5v arası voltaj alirsin. Mpu nun analog girişine bağlayıp bu değerin (eğer 8bit ise) 000-256 arası dijital karşılığını okursunuz.. 180 dereceye oranlayip motora gitmesi gereken mesafeyi verdirirsiniz..

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • peki burda ben potu örneğin alfa kadar çevirdiğimde servo motor da alfa kadar dönecek mi yoksa sadece voltaj değişimine göre mi dö adreste necek?
    bidehttp://www.youtube.com/watch?v=6YMLF5bDmYo bu adreste benım proje ye benzer bır proje buldum bı kontrol edebılırmısınız acaba ?
  • Evet açı oran hesabını eklediginizde aynı miktarda olur, acaba daha önce hiç programlama ve elektronikle ilgili bir deneyiminiz oldu mu? çünkü en temel şeylerden biridir bir potu analog kanaldan okumak..

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • merhaba hocam malzemelerı ayarladımda pıc te sıkıntım programlama ile ilgili,,, verici devresi için 10 k lık bir pot , pıc16f877a ve udea34tx kullanacam alıcı içinde servo motor udearx ve pıc 16f877a kullanacam . bunlara karar verdımde ama pıc'e atacağım programlama için yardımcı olabılırmısınız ? elınızde örnek programlama var mı acaba bu proje hakkında alıcı verıcı devreler için yardımlarınız için ? şimdiden teşekkürler ...
  • udea34tx ve rx i ilk defa duyuyorum, ayrıca programlama bilginize göre entegre seçmeniz daha mantıklı olurdu..
  • rf modüllerden bahsedıyorum ben kardeş udea şirketinin alıcı ve verıcı modullerıdır. arx34(alıcı) ve atx(verici) modüleridir.http://www.udea.com.tr/RFModules.aspx sitesi burda türkiyede üretilıyor. sizin gibi birinin bunu bilmemesi ilginç ismini yanlış yazdım ondandır galiba ?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.