Şimdi Ara

Intel, Broadwell mimarisi ile işlemci yükseltmeyi rafa kaldırabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
0
Favori
1.533
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj




  • Intel, Broadwell mimarisi ile işlemci yükseltmeyi rafa kaldırabilir





    Intel'in bu yıl Ivy Bridge mimarisi taşıyan işlemciler yaygın şekilde piyasaya sürülmeye başlanırken, firma gelecek yıl için 22nm fabrikasyon sürecine sahip Haswell mimarisi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. 




    Yonga devinin 14nm fabrikasyon sürecine geçeceği ve gerçek bir yongada sistem - SOC yapısı olacak Broadwell mimarisi ile iki yıl sonrası için bazı kritik kararlara imza atacağı konuşuluyor. 




    ZDNet tarafından verilen bilgilere göre, Broadwell mimarisi ile Intel, işlemci mimarisinde LGA dizilimi yerine BGA dizilimi kullanmaya başlayacak.




    Land Grid Array - LGA diziliminde pinler, entegre devre yerine soketlerde bulunuyor. Böylece üreticiler ister çıkarılabilir bir biçimde işlemciyi sokete yerleştiriyor, isterse de lehimleyebiliyor. Günümüzde masaüstü bilgisayarlarda çıkarılabilir işlemci yöntemi kullanıldığı için, kullanıcılar isteğe bağlı olarak işlemcilerini yükseltebiliyorlar. 




    Ancak Ball Grid Array- BGA diziliminde işlemci anakarta lehimleniyor ve herhangi bir şekilde yükseltme imkanı olmuyor. Günümüzde dizüstü ve tablet modellerinde bu yöntem kullanılıyor. 




    Bir Japon teknoloji sitesine göre, ismi açıklanmayan iki anakart üreticisi ve bir OEM üreticisi, Intel'in Broadwell mimarisi ile LGA yönteminden BGA yöntemine geçiş yapacağı konusunda kendilerini bilgilendirdiğini ve hazırlıklara başlamalarını istediğini belirtiyor.




    Bu kritik kararın geniş etkileri olacaktır. Özellikle masaüstü bilgisayarlardaki işlemci yükseltme imkanının ortadan kalkması bunlardan birisi. Yani kullanıcılar işlemci yükseltmek istedikleri takdirde sadece işlemciyi değiştirerek masraftan kaçamayacaklar. 




    Bu hamlenin sebebi olarak Intel'in anakart pazarında uçtan uca bir kontrol sağlamak istemesi gösteriliyor. Pazarda daha fazla kontrol, daha fazla gelir anlamına geliyor. Ayrıca soket ve işlemci entegrasyonu yerine doğrudan bileşeni karta lehimlemek, üretici için de maliyetin düşmesi demek. Milyonlarca satış yapıldığı göz önüne alındığında, büyük miktarda tasarruf edilebilir. Bunun yanında tüketicinin yeni bir bilgisayar almaya zorlanması da diğer bir gelir artırıcı faktör.




    Bileşen yükseltmeyi tercih eden kullanıcılar ve donanım üzerinde çalışmalar yapan geliştiriciler, bundan en zararlı çıkacak kitle olacak. Ancak sektörün büyük kısmındaki hareketlilik bu sayede sağlandığı için Intel'in bu hamlesi, sektörün tabutuna son çiviyi çakması olarak yorumlanıyor. Bu yüzden pek çok üretici kepenk kapatırken, çalışanlarda da işsiz kalacak.




    Sadece işlemci değil, diğer bileşenlerin yükseltilmesi konusunda da bunun bir başlangıç olabileceği endişesi dile getiriliyor. Aynen Apple'ın Mac ürünlerinde uyguladığı gibi bir taktiğin PC ürünlerinde de genel geçer bir kural olması endişe verici.




    Bu kararın orta ve uzun vadede yürürlüğe konması bekleniyor. Bazı kaynaklar ise Broadwell'in devamı olacak Skylake mimarisinde soketli işlemci tasarımının geri geleceğini de iddia ediyor. 

     








  • tekel mekel ... tüketici hakları vs ... davalar falan filan .... ooohooo intel öyle bişi yaparsa onlar için kötü zamanlar geliyo demektir ...

  • TEKEL böyle olunur Masa üstüleri etkilemese bari



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turbo-powwer -- 3 Aralık 2012; 12:44:59 >
  • intel bu, ne bekliyordunuz?

  • Bence bu tarz board'ları intel tablet pc'ler için üretmeye hazırlanıyor. Pc'nin güncellenebilir olması intel işlemci satışlarına kötü etki eden bir şey değil ki bu sistemi değiştirmeye çalışsınlar. Sonuçta i3 işlemci ile aldığın bilgisayarı bir yıl sonra i5 modelle güncelliyorsun para gene intel kasasında :)

  • Bu olay tabi ki anakartı üreten firmaların da işine yarayacaktır diyeceğim de intel zaten her seri için ayrı anakart istiyor. Bu nasıl bir strateji anlayamadım.

  • zaten her yeni nesil islemcide soket formunu degistirip anakart degistirmeden islemci guncellemeyi imkansiz kiliyorladi. tuketici acisindan cokda farkeden bir durum yok. nerde o eski kac kusak islemci eskiten anakartlar. pentium2 ile aldigim BX anakarta ya 4 yada 5 defa islemcu guncellemistim.

  • Böyle birşey olmayacak.Haswell soketli olarak devam edecek Broadwell ise all-in-one pcler notebook ve ultrabook gibi cihazlarda gömülü gelecek.Tıpkı bugün sandy bridge ve ıvy bridge gibi farklı mimarilerin aynı dönemde satılması gibi olacak.

  • masaüstü bitiyor demektir bu

  • quote:

    Orijinalden alıntı: arrivederci

    Böyle birşey olmayacak.Haswell soketli olarak devam edecek Broadwell ise all-in-one pcler notebook ve ultrabook gibi cihazlarda gömülü gelecek.Tıpkı bugün sandy bridge ve ıvy bridge gibi farklı mimarilerin aynı dönemde satılması gibi olacak.

    arrivederci nickli arkadaşa sonuna kadar katılıyorum AIO,Notebook,Ultrabooklara gelecektir bu sistem.
    İlerde tabletlerde Intelden nasibini alır tabi
  • intelciler heşeyin en iyisini hakediyor lga fazlalıktı zaten intele bga ile idare edin fanda yok kutudaAnakartla beraber işlemciyi elinize tutuşturdularmı ankart bozulunca işlemcide çöpe..Bende intelciyim şuan intel kullanıyorum Amd severim.Böyle kararlar intelin taraftarlarını amd ye kaydırır haberiniz olsun bilgilendireyim dedim.Gerçi intelcilerde bu sevda varken onuda alırlar.İntel inside....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DETROID -- 3 Aralık 2012; 13:10:15 >
  • Böyle olacağını sanmam ama böyle olursa konsollar patlama yaşar :) pcden çok satılır

  • İntelden büyük bir darbe olacak bu; hele daha kuvvetli GPU'lar da işlemciye entegre bir şekilde gelirse toplama PC pazarına son darbe vurulmuş olacak...
  • Güncelleme özelliği de olmazsa masaüstü bütün avantajını kaybeder. Bu karar masaüstü pc leri bitirir. Dizüstülerle kıyaslandığında fiyat avantajı kalmayana masaüstü pc lerin zaten su anda tek avantajı güncellenebilir olmaları. Ayrıca toplama bilgisayarlar icin akıbet ne olacak oda belirsiz. Üretim bandında maliyetten kaçmak için kendi iplerini çekiyorlar bence.

  • Böyle olursa AMD krallığını ilan eder Intel sadece kendi ipini çeker. sanki intel almaya mahkummuyuz? Kullanıcılar her zaman yükseltilebilir ucuz sistemlerden yanadırlar. onun için intel bu halmeyi yaparsa kendi batar, AMD karlı çıkar. hatta yeni işlemci markaları bile doğabilir Intel piyasadan silinirse birde bu haber sadece mobil sistemler için sanırım. masaüstlerinde bunu yapamazlar çünkü masaüstünün doğasına aykırıdır bu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi THEDONANIM -- 3 Aralık 2012; 14:30:41 >
  • Her hıyarım var diyene (-) atmak için koşan bir ergen geç kalmamış konuya.

  • amd satış rekorları kırar intel böyle bişey yaparsa.

  • INTEL'in yükselişi adına yüksek hassiyetli bir ters tepme yaratabilir. bu konuyu enine boyuna ölçüp biçmeden, böylesine riskli bir maceraya atılacaklarını sanmıyorum.

  • Eğer intel ;Böyle bir hamlede bulunursa bende ıntelden amd ye geçerim ve asla ıntele donmem ne kadar buyuk bır sacmalık ınsallah ıntel boyeş bır hamle yapmaz yaparsa ıntel asla bır daha ayaga kalkamaz ne kadar guclu bır fıma olsada !

  • Halbuki 3 4 aya 22nm teknolojiyle core i7ye geçmeyi planlıyordum. eğer ki böyle birşey olacağı kesinleşirse hiiiçç uğraşmam. Çakarım fx8350 hem geleceğe yönelik hemde amd platformunda iyi bir işlemci, intel böyle yaparsa daha çoookkk müşteri kaybeder benden demesi...

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.