Şimdi Ara

...[ MOTOR YAĞI ile ilgili tüm paylaşımlar ]... (157. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
19.053
Cevap
215
Favori
1.979.468
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
20 oy
Sayfa: önceki 155156157158159
Sayfaya Git
Git
sonraki

...[ MOTOR YAĞI ile ilgili tüm paylaşımlar ]...

(En Son Oy Tarihi: 4.01.2026)
Giriş
  • kirlilik yapmamak adına alıntı yapmadan yazıyım dedim
    cevabın için teşekkürler @vezir tavsiyenize uyacağım
    iyi paylaşımlar

Öncelikler Iğdırda Öğretmenim ve Karabükte yaz günleri ikamet ediyorum, yeni araç sahibi oldum ve işe öğrenmekmaksadıyla 1994 Doğan Slx aldım aracım Lpgli, ve ben castrol 20/50 motor yağını kullanıyorum, sizce kaç bin kmde değiştirmeli ve yaz/kış mevisiminde nasıl bir motor yağı numarası kullanmalıyım(20/50-10/40 vs)... sadece yaz günleri uzun yol yapabiliyorum bir yazda maksimum 5bin km falan, diğer zamanalr ise küçük bir şehrin içinde evden ilçeye-ile... şimdiden yanıtlarınız için teşekkürler

Orijinalden alıntı: yeniceli2001

Slm,

Öncelikler Iğdırda Öğretmenim ve Karabükte yaz günleri ikamet ediyorum, yeni araç sahibi oldum ve işe öğrenmekmaksadıyla 1994 Doğan Slx aldım aracım Lpgli, ve ben castrol 20/50 motor yağını kullanıyorum, sizce kaç bin kmde değiştirmeli ve yaz/kış mevisiminde nasıl bir motor yağı numarası kullanmalıyım(20/50-10/40 vs)... sadece yaz günleri uzun yol yapabiliyorum bir yazda maksimum 5bin km falan, diğer zamanalr ise küçük bir şehrin içinde evden ilçeye-ile... şimdiden yanıtlarınız için teşekkürler

ığdır Ağrı ve Kars dan çok farklı bir bir iklime sahip olduğu için doğuda bulunmasına rağmen ılıman iklim koşulları taşır , siz daha iyi bilirsiniz. Ancak 20w50 karakteristik açıdan mineral bazlı yağ olduğu için çabuk değiştirilmei gerekir çabuk derken 4-5 bin kmde bir . Kısa mesefe kullandığınızda göz önüne alarak 15w40 öneririm.Aracınız eski olduğu ve motor toleransları açısından durumunu bilemediğim için 10w40 ilk aşamada önermeyeğim.

önemli not: 20w50 kullanan araçlar sabahları araç soğukken (kış ve sonbahar ayları) araçlarını ısıtmadan hareket etmesinler. Motor aşınmasının ilk basamağı olan bu koşul yerine getirilmelse motor aşınması kaçınılmazdır. Isıtma süresi dış hava sıcaklığı ile alakalı olduğu için süre vermek hatalı olur en azından hareret ibresinin hareketlendiğinin görülmesine kadar rölantide çalıştırma tavsiye olunur.

• quote:

Orijinalden alıntı: vezir

quote:

Orijinalden alıntı: yeniceli2001

Slm,

ığdır Ağrı ve Kars dan çok farklı bir bir iklime sahip olduğu için doğuda bulunmasına rağmen ılıman iklim koşulları taşır , siz daha iyi bilirsiniz. Ancak 20w50 karakteristik açıdan mineral bazlı yağ olduğu için çabuk değiştirilmei gerekir çabuk derken 4-5 bin kmde bir . Kısa mesefe kullandığınızda göz önüne alarak 15w40 öneririm.Aracınız eski olduğu ve motor toleransları açısından durumunu bilemediğim için 10w40 ilk aşamada önermeyeğim.

önemli not: 20w50 kullanan araçlar sabahları araç soğukken (kış ve sonbahar ayları) araçlarını ısıtmadan hareket etmesinler. Motor aşınmasının ilk basamağı olan bu koşul yerine getirilmelse motor aşınması kaçınılmazdır. Isıtma süresi dış hava sıcaklığı ile alakalı olduğu için süre vermek hatalı olur en azından hareret ibresinin hareketlendiğinin görülmesine kadar rölantide çalıştırma tavsiye olunur.

teşekkür ederim yanıtınız için, evet dediğiniz üzere ığdır çevrede illere göre ılıman, okulun önüne bir defa kar yağdı ama yine de rüzgar+soğuk oluyor, ve aracım hiç bir zaman motor için sanayiye gitmedi Allah da nasip etmesin, bilmediğim için tekrar soruyorum bu 15w/40 veya 10w40 motor yağları sentetik mi yarı sentetik mi? gidince kışa girmeden değiştireceğim... tkrar tşk...

• quote:

teşekkür ederim yanıtınız için, evet dediğiniz üzere ığdır çevrede illere göre ılıman, okulun önüne bir defa kar yağdı ama yine de rüzgar+soğuk oluyor, ve aracım hiç bir zaman motor için sanayiye gitmedi Allah da nasip etmesin, bilmediğim için tekrar soruyorum bu 15w/40 veya 10w40 motor yağları sentetik mi yarı sentetik mi? gidince kışa girmeden değiştireceğim... tkrar tşk...

yarı sentetik

• astra h cdti easytronic için hangi yağı önerirsiniz? İlk kez yağ değişimi yapılacak bayiden verirken servis içine ne koydu bilmiyorum. 0-40 veya 5-30 önerenler oldu en uygunu hangisidir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BARKU -- 20 Ağustos 2011; 14:29:07 >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TatarSüvari -- 20 Ağustos 2011; 18:52:16 >

Orijinalden alıntı: tataryan

sayın üstatlarım bu yağ hakkaten tam sentetik mi? üzerinde fully senteik yazıyor? tam sentetikse fiyatı uygun

evet kutusunda tam sentetik yazıyor a5/b5 de tamam ama nedense teknik speklerinden tam sentetik demekten özenle kaçınıyorlar bu şüphe uyandırıyor.Yorum bundan sonrası için yapılabilir. Önemli olan teknik spektir.

unutmadan super 3000 için birden fazla çeşit var ama tam sentetik yazanı göremedim. belki ben atlamışımdır bulan varsa gösterebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 21 Ağustos 2011; 20:49:28 >
    JUPİTER ve yörüngesindeki tüm UYDULARI ve doğal kaynakları ,madenleri Türkiye&amp;#39;nindir .

• 2011 dizel megane 3 11500 km de ancak yağ zift gibi yetkili servise götürdüm normal dediler ve 20 binde gel dediler bende bu yağ ile daha fazla yol yapamayacağımı söyledim çünkü aşırı derecede siyah tı yağ. acaba yağ değiştirme işini nasıl çözerim

Orijinalden alıntı: MacTavish®

2011 dizel megane 3 11500 km de ancak yağ zift gibi yetkili servise götürdüm normal dediler ve 20 binde gel dediler bende bu yağ ile daha fazla yol yapamayacağımı söyledim çünkü aşırı derecede siyah tı yağ. acaba yağ değiştirme işini nasıl çözerim

başka bir ranault servisine götürün ,yağı servis değiştirirse garanti açısından bir problem çıkacağını sanmıyorum. Sanırım renaultların yağ değiştirme periodu 15000 km acaba 20000 de gel demelerinin sebebi periodun 20000 olması mı ? kataloga bakmak lazım .Ne olursa olsun tüketici istediği takdirde serveste gerekli yağ ve filtre değişiminin yapılması gerekir. Aksi takdirde serviler müşteri kaçırıp araçların garanti dışı kalmalarına sebep olurlar.
    JUPİTER ve yörüngesindeki tüm UYDULARI ve doğal kaynakları ,madenleri Türkiye&amp;#39;nindir .

• Sayın vezir bu konuların ucu açık kurcaladıkca değişik şeyler cıkıyor .... bakınız güvenlik veri belgeleri ile teknik veri belgelerindeki değerler birbirini tutmuyor edge 5w-40 a3- b4 teknik değerlerde parlama noktası 220 derece 40 c visco 85 100 c de visco 14 gözükürken link açılmıyo ondan dolayı başka yerden yazdım fakat güvenlik veri belgelerindehttp://datasheets.bp.com/bpglis/lsdstuf.nsf/0/F2EE57821929398E8025789B00480F79/$file/650028Castrol%20Edge%205W-40%20A3_B4.pdf sayfa 9 bakarsanız değerler farklılşmış test metodundan mıdır kapalı kaptan falan bahsetmış yada bizi bağlayan baz almamız gereken değerler hanğileridir saygılar..........

• _____________________________

• quote:

Orijinalden alıntı: Bayram Volkan

Sayın vezir bu konuların ucu açık kurcaladıkca değişik şeyler cıkıyor .... bakınız güvenlik veri belgeleri ile teknik veri belgelerindeki değerler birbirini tutmuyor edge 5w-40 a3- b4 teknik değerlerde parlama noktası 220 derece 40 c visco 85 100 c de visco 14 gözükürken link açılmıyo ondan dolayı başka yerden yazdım fakat güvenlik veri belgelerindehttp://datasheets.bp.com/bpglis/lsdstuf.nsf/0/F2EE57821929398E8025789B00480F79/$file/650028Castrol%20Edge%205W-40%20A3_B4.pdf sayfa 9 bakarsanız değerler farklılşmış test metodundan mıdır kapalı kaptan falan bahsetmış yada bizi bağlayan baz almamız gereken değerler hanğileridir saygılar..........

sanıyorum yabancı MSDS sayfalarını çeviri yapmışlar fark ondan kaynaklanıyor olabilir. Ürün MSDS leri ince ayrıntılar açısından farklı veriler içerebiliyor . Ürünün tanımına dikkat edersek aşağıda koyacağım her 2 ürün birbirine ne kadar benziyor . Bakalım farkı bulabilecek misiniz ,gazete mecbualarındaki ''farkı bulunuz '' bulmacalarını andırıyor

http://datasheets.bp.com/bpglis/lsdstuf.nsf/0/F2EE57821929398E8025789B00480F79/$file/650028Castrol%20Edge%205W-40%20A3_B4.pdf

http://datasheets.bp.com/bpglis/lsdstuf.nsf/0/E107ADDD30B2A8488025785500543155/$file/623213Castrol%20Edge%205W-40.pdf

• quote:

farklı 2 örnek daha ekliyorum iyi yorumlanması açısından teknik veri belgelerihttp://datasheets.bp.com/bpglis/FusionPDS.nsf/0/8E47E733E8DCD53C802577ED004D4444/$file/BPXE-85KR8E_0.pdf güvenlik veri belgelerihttp://datasheets.bp.com/bpglis/lsdstuf.nsf/0/AABE876F54FB2904802577F30064DF04/$file/582193Castrol%20Magnatec%2010W-40%20A3_B3.pdf

evet bu 2 yağ aynı ama MSDS yani güvenlik sayfalarındaki veriler Teknik data sheet (TDS) yakın olsalar bile farklılık arzetmektedirler. Artık farklılığın cevabı lab. koşulları e test yapan kişiye yüklemek lazım. En güzelini kendileri (Castrol) açıklasınlar.

Bneim ilk bakışta dikkatimi çeken yağ yoğunlukları aynı olması gerekirken ufak farkılık var bunun 2 ndeni olabilir ilki farklı atmosferik şartlarda test edilmişlerlerdir yani ortam sıcaklığı aynı olsa da dış atmosferik hava basıncı aynı olmayabilir . Aynı yerde hava kapalı veya açık olduğunda bile fark eder aradaki emprik fark koralasyon ile düzeltimesi gerekir idi. (aynı lab olsa bile )

İkinci konu ki bu 2 yağın içindeki kimyasal katkı oranları ve içerikleri farklıdır. Bu yoğunluk farkı doğurur ve yağın kimyası aynıdır diyemeyiz.

Belki absürt örnek olacak ama çok hasas test yapma imkanınız olsa farklı bölgelerden gelen sular kaynama sıcaklığını test etseniz aynı lab koşulları altında aynı anda yapılan teste ufak farklılıklar çıkacaktır. Çıkan fark test hatası değil suyun içeriğindeki kimyasal içeriğinin aynı olmamasından kaynaklanmaktadır.

ilgilenenenler için pensky-Martens testinin nasıl yapıldığını gösteren link veriyorum.

www.astm.org
    ASTM D3278 - 96(2011) Standard Test Methods for Flash Point of Liquids by Small Scale Closed-Cup Apparatus
    http://www.astm.org/Standards/D3278.htm

www.astm.org
    ASTM D93 - 19 Standard Test Methods for Flash Point by Pensky-Martens Closed Cup Tester
    http://www.astm.org/Standards/D93.htm

artık çok teknik olduğunu biliyorum ama aranızda müh olanlar kimyacı olanlar olabilir test metodlarındaki farklılıklar için kabul edilen sınırlar içinde mi burası önemlidir.

1.6 The values stated in SI units are to be regarded as the standard. The values given in parentheses are for information only.

Note 2—It has been common practice in flash point standards for many decades to alternately use a C–scale or an F–scale thermometer for temperature measurement. Although the scales are close in increments, they are not equivalent. Because the F–scale thermometer used in this procedure is graduated in 5° increments, it is not possible to read it to the 2°C equivalent increment of 3.6°F. Therefore, for the purposes of application of the procedure of the test method for the separate temperature scale thermometers, different increments must be used. In this test method, the following protocol has been adopted: When a temperature is intended to be a converted equivalent, it will appear in parentheses following the SI unit, for example 370°C (698°F). When a temperature is intended to be a rationalized unit for the alternate scale, it will appear after “or,” for example, 2°C or 5°F.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 22 Ağustos 2011; 12:22:00 >

• Sanıyorum fark birisi a3/b3 iken diğeri a3/b4 olmasından kaynaklanıyo b4 olanın biraz daha yüksek değerleri şimdi bi sorumda mobil 1 0w-40 dediğimizde baz almamız gereken değerler bunlar değil mi sayın vezir bunun dışında msds bakmamıza gerek yok sanıyosam tahminim bu değerler de kapalı kap test sonuçlarıdır saygılar........

• quote:

Sanıyorum fark birisi a3/b3 iken diğeri a3/b4 olmasından kaynaklanıyo b4 olanın biraz daha yüksek değerleri şimdi bi sorumda mobil 1 0w-40 dediğimizde baz almamız gereken değerler bunlar değil mi sayın vezir bunun dışında msds bakmamıza gerek yok sanıyosam tahminim bu değerler de kapalı kap test sonuçlarıdır saygılar........

siz oldukça dikkatli bir forum takipçisiniz bravo

evet MSDS özeti iş güvenliği ve kaza anında birimlerin yapmaları gerekn durumları gösteren ve ürünlerin stoklandığı yerlerde bulundurulması zorunlu baş belası bir kağıttan başka işe yaramayan bir şeydir. Sanki yangın veya kaza olunca açıp burada ne yazıyor ona bakacak zamanınız olacak gibi bir sürü procedür ile ilgili sorumlu kişilerin canından bezdiren bir formdur Bu ndenle ben şahsi olarak olarada yazan verileri değil iş güvenliği açısıdan zararlı ve stoklama depolama ve bribiriyle yan yana koyulmaması gereken maddeleri ayırt etme açısından değerlendiriyorum. Kimyasal maddeler o kadar çeşitlidir ki bu işin okulunu okumuş 10 yıl çalışmış kişiler bile bazen tereddüte düşerek hangi kimyasal nasıl zararlı ne yapılmalı konularını karıştırabilirler. Bu nedenle tüm rafineriler depolama sahaları , ürünü bulunduran tüm yerlerde bu MSDS kağıtlarını dosya içinde bazen ürünün hemen yanına koyulup denetlerler. Yani bu işten birileri devamlı ekmek (denetleyen de iş sahibi olur denetlenen de )yer ve sürekli iş garantisi vardır(okullarda okuyanlara duyurulur).

Beni asıl ilgilendiren ikinci TDS teknik data sayfalarıdır. Bunda bir farklılık varsa ya test metodundan KAYNAKLANAN yenilenme söz konusudur ya da bir şeylerde farklılaşma vardır . Sınırlar içinde kaldığı sürece test sonuçları tüm dünyada kabul edilir burada da malezyada da aynı ürün aynı mantalite ile değerlendirilmektedir. ASTM satandarları da güncellendiği için kabul edilebilir sınırları için ilgili mühendisler bu şartnameleri takip ederler güncellerler. Yani bir sürü insan bu işlerden ekmek yer okullarda falan öğrenilmez bu detaylar

• Saygılar........

daha once sormustum artık bu hafta kesın karar verıp motor yağımı almam lazım. aracım 2000 model LPG'li Golf 80000km'de. şuan 5-40 castrol edge yağ var. iki yağ arasında kaldım.
    1) castrol edge 5-30
    2)mobil 0-40
    vezir hocam her ikisinede olur demiştin ama hangısı daha iyi olur hangisini seçmeliyim yardımcı olursanız sevinirim. (ankara ikliminde kullanıyorum)

Mobil1 0-40 Turbo dizel falan iyi olurdu
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.