Şimdi Ara

evrim varsa tanrı yok mudur?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
290
Cevap
0
Favori
5.981
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • yani evrim varsa tanrı yoktur diye bir ikilem kurulabilir mi?

evrimi tartışmıyorum. sadece evrim varsa tanrı yoktur mantığı doğru mudur onu tartışmak istiyorum..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the_point -- 24 Nisan 2006; 22:06:43 >

• Tanrı'nın varlığını savunan kişiler 'evrendeki herşey belli bir düzene göre işler, bu da Tanrı'nın varlığının kanıtıdır' dediği sürece, evrimi kabul etmek Tanrı'nın olmadığını kabul etmekle aynı kapıya çıkacaktır. Bana bir nevi etki-tepki olayı gibi geliyor.

Mantıksal olarak, evrimin varlığı kutsal kitaplarda sadece Tanrı'nın canlıları yaratması konusunda yazılanları çürütür. Ama şöyle de birşey var, bu kitaplardaki her cümle bir bütünün parçasıdır. Bu kitapların bir bölümünü kabul edip bir bölümünü etmemek diye birşey söz konusu olamaz.

Edit: Cümle düşüklüğü düzeltilmiştir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasbi 81 -- 24 Nisan 2006; 22:35:27 >

Barbara Bush
  • evrim: mutasyon + seleksiyon + adaptasyon

seleksiyon ve adaptasyon a itirazımız yok (tür içinde kalmak şartı ile)

itirazımızı mutasyon ile yeni türlerin oluşması iddiasınadır ki bu iddia delillendirilememiştir ki delillendirilse idi ben de itiraz etmezdim ...

evrimi izah sadedinde de seleksiyon ve adaptasyona örnek verilmekte bir türlü mutasyon ile kompleks mekanizmaların nasıl vücuda geldiği izah edilememektedir ...

Yaratıcı vardır ve koyduğu kanunları O ndan başkası bilemez

dolayısı ile Yaratıcı ve Kitabı Kur an ın bilim ile çelişmesi bana göre imkansızdır ...
  • evrim kuramı bilimsel bir kuramdır ve her bilimsel kuram gibi kesinlik içerir.yani "evrim var ve yeryüzündeki canlılar evrim kuramına göre evrildi" demek tanrı-yaratıcı bir ilahi varlık yok demektir.

bu konu oldukça hassas ve duygusal tepkilere,provakasyona çok açık bir konu.en ateşli ve malesef en kısır tartışmalarda bu konu üzerine yapılıyor, tabiki karşısındaki insanı düşman değilde düşünen bir canlı olarak gören ve bu düşüncelere saygı duyması gerektiğini bilen insanlar arasında bu konu tartışılınca çok keyifli ve üretici bir sohbet olabilir.
  • @wolfed: hiç bir bilimsel kuram kesin değildir. Her ne kadar iyi sınanmış hipotezler kuramdır ve kuramlar çok güçlü bilimsel kavramlar desek de kuramlar her zaman yanlışlanmaya açıktır. Bu da zaten bilimin gelişmesi için gereklidir. Eğer herşey kesin deseydik bu bilim değil dogma olurdu ancak...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mfiz -- 24 Nisan 2006; 23:00:38 >

Orjinalden alıntı: mfiz

@wolfed: hiç bir bilimsel kuram kesin değildir. Her ne kadar iyi sınanmış hipotezler teoridir ve teoriler çok güçlü bilimsel kavramlar desek de kuramlar her zaman yanlışlanmaya açıktır. Bu da zaten bilimin gelişmesi için gereklidir. Eğer herşey kesin deseydik bu bilim değil dogma olurdu ancak...

haklısın ...
    Daha Fazla Göster
  • Evrim materyalist felsefeye dayanır buda doğal olarak Allah'ın varlığını kabul etmemek olur...

Evrim ile din çelişkiside budur...

Orjinalden alıntı: Mr.Lonely

Evrim materyalist felsefeye dayanır buda doğal olarak Allah'ın varlığını kabul etmemek olur...

Evrim ile din çelişkiside budur...

bir tane evrim yok ki

hangi evrim

kimileri Kur an dan ayetler ! ile evrimi destekliyor

evrim de çeşit çeşit işte ...

sorulara da cevaplar farklı farklı ...
  • Bu konu hakkında kendi düşüncem Evrim ve Yaradılışçılık içiçedir.İkisi de aynı zaman da vardır.Evrim vardır ama bu evrim tesadüfi bir şekilde oluşmuş bir evrim değildir.Belirli bir Yaratıcı tarafından bilinçli olarak yapılmış bir evrimdir.

12.gezen adlı bir kitap var.Okursanız kafanızdaki bir çok soruya cevap bulacağınızı zannediyorum
    (çok fazla katı,hiç bir şeye inanmayan,her yaklaşıma muhalefet olan bir tip değilseniz)

Bilimin amacı tanrıyı açıklamak değil doğayı açıklamaktır.

Sonuca kendin varırsın.
  • Evrim teorisinin amacı dini çürütmek değildir. Daha doğrusu din ile ilgisi yoktur. Din kitaplarındaki adem-havva açıklamalarına uymadığı için dini çevreler tarafından karşı çıkılır. Oysa dünyanın herhangi bir yerindeki bir dinde evrimi çağrıştıran ifadeler olsa idi, o dinin mensupları evrimi savunurlardı. Ben buna inanıyorum.

Ama dini öğrenmeden ilim yolunda ilerleyen bazı insanların o anki şartlara göre düşüncelerin adaptasyonu ve doğal seleksiyonu ile evrim bugünkü haline geldi...

Ve ileridede aynı şekilde devam edicek her zaman Allah'a inanmayan insanların savunduğu birşey olucak...

Çünkü insan manevi inancını bilinç altında tatmin edip birazda olsa doyurmaya çalışıyor.İstesede istemesede...

Abi yazdığım gibi işte birden fazla evrim olmasının sebebi sürekli açıkları kapatmak bu yüzden böle oluyor...

Hatta insanlar o kadar safki Allah'a inanıpta evrime inan insanlar bile var...Ama evrimin temel düşüncesinin atesistlik olduğundan bir haberler.

Ama dinde temel kurallar yazılmıştır ve değişmez kitapta...

Evrim sabit temeller üzerinde olsa tamam dicem ama zamana teknolojiye ve her insanın seviyesine göre farklılık var...

Benim lafımda şu;

Her gencin kafasında kendine ait bir evrim teorisi vardır...(mesela ben insan maymundan değilde,insandan maymun geliyor dedim.Yaşım genç ve mevki sahibi olmadığım için kimse takmadı.)Ama ben ne yaptım?yakında yeni teorilerle karşınızda olucam hazır olun

Eğer her felsefi problemin cevabının dinsel kaynaklardan elde edinebileceğini düşünüyorsanız size göre bilimin felsefi hiçbir faydası ve çıkarımı yoktur. Olsa olsa silah yapmaya, köprü ve otoyol tasarlamaya ve bunun gibi "pragmatik" şeylere yaradığı için bilim yapılmalıdır.

Yanılıyorsunuz, bilimin asıl çıkış kaynağı meraktır ve felsefeyle en az dinin felsefeyle ilişkisi olduğu kadar da ilişkilidir.

Sadece bazı insanlar bilmedikleri için çelişiyor sanırlar...

Bilim tek bir alanda ilerlemez farklı alanlara yayılmıştır.

Bazıları araba yapar.Bazıları silah ve bomba.Bazıları uzay mekiği...

Hangi alanda merak varsa o alanda ilerler bilim buda kainatı okuma amacıdır.Çünkü her yenilikte acaba daha neler var insanoğlu!

Bence bu zaten Allah'ın ilminin sonsuzluğunun bir göstergesidir!

Kim bunu nasıl istiyorsa öle yorumlasın...
  • Varsa ispat et...

Orjinalden alıntı: mfiz

@wolfed: hiç bir bilimsel kuram kesin değildir. Her ne kadar iyi sınanmış hipotezler kuramdır ve kuramlar çok güçlü bilimsel kavramlar desek de kuramlar her zaman yanlışlanmaya açıktır. Bu da zaten bilimin gelişmesi için gereklidir. Eğer herşey kesin deseydik bu bilim değil dogma olurdu ancak...

Dolayısıyla folloş olma potansiyeli yüksek bir bilgiyide ben mantıksız bulurum ve günümüz bilimine güvenmem.Buradan da bilimsiz din,dinsiz bilim olmaz kanısına varırım.

Orjinalden alıntı: LeBron_ James_

vardır cunku evrımın olmasını ısteyen tanrıdır bu evrım aslında teknolojıdekı update gıbıdır

Yapmış olduğun benzetmeden hareket edecek olursak şöyle bir örnek sunabilir miyiz? Sen bilgisayarında Messenger 6.0 versiyonunu kullanıyorsun. İnternet sitesinde Messerger update diye bir link görüyor ve üzerine tıklıyorsun. Ardından yükleme gerçekleşiyor ve bilgisayarın yeniden başlatılması gerekiyor. Sonrasında bilgisayarı açıp Messenger 7.5 kısayoluna tıkladığında karşına Microsoft Word çıkıyor. Bu durumda bunun adına update (güncelleme) denir mi? Update olması için temeldeki program kodlarının aynı olması gerekir. Burada evrimi ifade etmek için update (güncelleme) ve upgrade(sürüm yükseltme) kelimelerinden daha çok transformation (dönüşüm) veya metamorphosis (başkalaşım) kelimeleri uygun olabilir. Yine temelde aynı program kodları olsa da gerek görünüm gerek yapı itibariyle bir değişim anlamına gelir bu. (Transform). Tabii ki bilim literatüründe olmayabilir bu tür kelimeler. Ben bilgisayar teknolojisi açısından düşündüğümde bu yoruma varabildim. Doğru ya da yanlış.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.