Şimdi Ara

Apple'ın 'en yeni' iPad'i parçalarına ayrıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
0
Favori
1.624
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Apple'ın 'en yeni' iPad'i parçalarına ayrıldı


    3.Nesil iPad'in satışa sunulmasının üzerinden yaklaşık 7 ay geçmeden, süpriz şekilde tanıtılıp bugün satışa sunulan iPad 4, birçok popüler akıllı cihazla benzer kaderi paylaşarak iFixit ekibinin masasına konuk oldu. İşte "en yeni" iPad'de öne çıkan farklılıklar.


    1) Panel'de farklı imza


    Apple, bilindiği üzere 3.nesil iPad'de yaygın olarak Samsung tarafından üretilen 2048x1536 piksellik paneli kullanmaktaydı. Ancak her iki firmanın arasında yaşanan patent savaşları sebebiyle Apple, Samsung'la olan iş birliğini azaltarak diğer LG ve Sharp gibi firmalarla anlaşma yoluna gittiği ortaya çıkmıştı. iPad 4'de yaşanan bu değişikliği kanıtlıyor.


    iFixit ekibinin açtığı 3.nesil iPad, tahmin edildiği gibi, Samsung imzası taşıyordu. Ancak 4.nesil iPad'de ise bu sefer karşılarına LG çıkmış durumda. Her ne kadar Apple, birçok üretici ile çalıştığından kimi 4.nesil iPad'lerde Samsung panel kullanılma ihtimali bulunsa da yığın-örnek ilişkisi göz önüne alındığında, yeni cihazın panelinde yaygın olarak Samsung imzası görmek oldukça düşük gibi görünüyor.


    2) İşlemci


    3.Nesil iPad'de tercihi A5X'den yana kullanan Apple, özellikle grafik performansındaki sıkıntılardan dolayı 4.nesilde A6X isimli, iPhone 5'deki A6 yongasına göre iPad'in Retina ekranının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmış yeni işlemcisini kullanıyor.


    iFixit ekibinin masasına konuk olan yeni iPad'in A6X işlemcisi 37. haftada üretilmiş. Yani Apple'ın A6X üretimine, Ağustos-Eylül döneminde başlamış olması olası duruyor.


    Apple cephesinden gelen resmi açıklamalar ve Chipworks'ün A6X üzerinde yaptığı çalışmaya göre yeni işlemcide dikkat çeken noktalar şunlar:



    • A6, 96 milimetre karelik bir alan kaplarken; A6X'de bu değer 123 milimetre kare.

    • A6X üzerindeki merkezi işlem birimi, gerek büyüklüğü gerekse de yerleşimi açısından A6'daki ile benzer.

    • Yaklaşık %30'luk alan farkına sebep olan ise grafik yongasındaki farklılık. Şöyle ki A6X üzerinde yer alan 4 adet GPU'dan her biri 8,7 mm2'lik alan kaplamakta. A6'da ise hem 3 adet GPU yer alıyor, hem de her bir GPU 5,4mm'lik alanda kaplıyordu.


    Öte yandan GPU'ların çalışma frekansıyla ilgili belirsizlik sürerken; CPU'nun 1,6GHz saat hızında çalıştığını hatırlatalım.



    Apple'ın 'en yeni' iPad'i parçalarına ayrıldı


    3) Lightning Port


    Apple'ın yeni iPhone'la kullanmaya başladığı Lightning portu hakkında genel kanı Apple'ın 30 pinli eski dock bağlantı noktasına göre yerden daha fazla tasarruf etmek için geçiş yaptığı yönündeydi. Ancak şimdilik, en azından şu anki cihazlar üzerinde Apple'ın böyle bir amacı olmadığını 4.nesil iPad ile görmek mümkün. Yani port için kullanılan çerçeve ve alt yapı, tıpkı 3.nesil iPad'deki yapıyla aynı.



    Apple'ın 'en yeni' iPad'i parçalarına ayrıldı


    Kısa kısa...


    Bunun dışında birkaç önemli noktaya değinmekte fayda var:



    • iPad 4'ün logic board'u genel boyut itibariyle aynı iken, kart üzerindeki yerleşimde bir takım değişiklikler bulunuyor.

    • Logic Board üzerinde Elpida üretimi 2 adet 4Gb'lik LP DDR2 sistem belleği bulunuyor.

    • Cihazın pili, iPad 3'de kullanılan pil ile aynı. A1389 parti numaralı pilin teknik detayları ise şöyle: 3,7V / 43 Whr / 11560 mAh



    Apple'ın 'en yeni' iPad'i parçalarına ayrıldı


    Apple'ın 'en yeni' iPad'i parçalarına ayrıldı



    Apple'ın 'en yeni' iPad'i parçalarına ayrıldı








  • Konu tutmamış
  • Basligi gorunce ipad kirilmis filan zannettim :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • iPad 3 kullanıcılarının 4.nesli almasına gerek yok bence.Zaten aralarındaki farklar; Daha hızlı işlemci,Yeni Lighthing portu ve HD ön kamera(bir de Uluslararası LTE hizmeti)...Gerisi yalan yani...

    Üzüldüğüm nokta;İpad mini de 2 tane hoparlör varken neden normal ipad te 1 hoparlör var.Haksızlık değil midir?
    Ayrıca ısınma sorunu giderilmiş midir?O kadar şikayet etti herkes.Bu soruna çözüm geitrmişler midir?İşte bunları ülkemize geldiği zaman göreceğiz akla karayı...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Maalesef 2GB bellek olmayışı, cihazın kapasitesini törpüleyecek. 3. nesilde piksel sayısı 4 katına çıkarken, bellek sadece 2 katına çıkmıştı. 1GB belleğin CPU ve GPU arasında paylaşıldığını da hesaba katmak lazım. Yanılmıyorsam yeni nesilde GPU'da saat hızlarında artış sağlandı. PowerVR SGX543MP4 kullanılıyor bu cihazda. Eskisinden farklı değil. Yeni nesil oyunlarda bu çözünürlükte yeterli performansı veremezse, sebebinin RAM olacağını düşünüyorum. Tabi şu da var; kimse doğru dürüst oyun yazmıyor. En azından bu tür güçlü çipsetlerin kapasitesini gösterek oyunlar pek yok. Belki de bu yüzden rahat davranıyorlardır.

    Bu arada GL Benchmark testleri gerçekten fena. Yeni bir mimari olmadığı halde aldığı sonuçlar ortada:

    http://www.glbenchmark.com/compare.jsp?benchmark=glpro25&showhide=true&certified_only=1&D1=Apple%20iPad%204&D2=Apple%20iPad%203&D3=Apple%20iPad%202

    A7 ve A7X ile tozu dumana katacaklar bir de yeni mimariye geçerlerse. Bir sonraki iPad kesinlikle can yakacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jay jay justified -- 2 Kasım 2012; 19:16:09 >




  • E peki marttada ipad tanitilabilir diyorlar yine ipad tanitirsa bu is ne olacak ? Tanitilma ihtimali oldugunu dusunenler yoruma arti tanitilmaz diyenler - bassin. Benden bir eksi.

  • Daha detaylı görsel bekliyor insan.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: itachi237

    E peki marttada ipad tanitilabilir diyorlar yine ipad tanitirsa bu is ne olacak ? Tanitilma ihtimali oldugunu dusunenler yoruma arti tanitilmaz diyenler - bassin. Benden bir eksi.

    Bu yeni nesil bir cihaz değil. Bir güncellemeden ibaret. Martta tanıtılması kadar doğal bir şey yok. Bir sonraki iPad ile yeni bir mimari ortaya çıkarsa, işte o zaman geçişe değecektir. İnanılmaz bir potansiyel olur. Şu haliyle bile Adreno 320 gibi GPU'ları alt edebiliyor.
  • + ların -lerin havada uçuşması lazımdı bu konuda
  • kim ne derse desin lg
  • Aletin 8 GB ram'imi var :O

  • Tablet kavrami galaxy note 10.1 ile cag atladi..Apple artik donanima gereksiz abanmaya basladi..ios u gelistireceklerine islemci guncelliyorlar..Sanki ipad 3 cok yavaştı..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Steve Jobs öldüğünden belli adam gibi iphone ve ipad çıkmadı adam başındayken yeni ürünlere çağ atlatıyordu.Bu gidişle samsung apple ı süpürecek...

  • Forum çökmüş, uygulama haber çökmüştür hayırlı olsun.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Pyloge

    Aletin 8 GB ramimi var :O


    8 Gigabit = 1 Gigabyte

  • quote:

    Orijinalden alıntı: elano68

    Basligi gorunce ipad kirilmis filan zannettim :)





  • Bıktım şu iphone ipad parçalarından.

  • Konu başlığı Cem Yılmaz'ın anlattığı bir hikayeye benziyor.

    ''Marsta su bulundu! Ama kuyu suyuymuş içilmiyomuş.

    Parçalarına ayrıldı denince böyle bir şey beklemiyorduk
  • Android'i telefonda ne kadar sevsem de tablette ios'un belirgin şekilde önde olduğunu düşünüyorum. 11560mAh batarya ise göz doyurucu, zira çoğu tablette 6000-7000mAh arası batarya var.
    Son nexusda 9000 vardı. Tablette tercihim güç, batarya ömrü ve oyun-yazılım desteği ile birlikte ipad 4'ten yana olacak. X86 windows tabletler de sağlam geliyor bakalım, ama henüz incelip uzun batarya süresi
    ile çalışabilmeleri için süre var.
  • Apple bu gidişle tablet dünyasındaki liderliğini yakında kaybeder.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.