Şimdi Ara

Ekran Kartı Maceram...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
1
Favori
1.812
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bilgisayar ile tanışmam 1997 yılında oldu... Peder'in bürosunda win95 yüklü,pentium mmx 166 mhz hızında,2 gb harddisk ve S3 trio yapılı bir bilgisayar vardı.
    Babam oturtu beni bilgisayara... O zamandır kalkamaz oldum.
    Daha çok oyun oynardım...
    Bilgisayarın CD playeri olmadığı için disket sürücüleriyle oyun yüklerdim.
    En sevdiğim oyun Lotus diye bir araba yarışıydı. O kadar çok severdim ki virüslü bir disketten dolayı bilgisayarı 2-3 defa çökerttiğimi hatırlıyorum.
     Ekran Kartı Maceram...

İşte Lotus, benim kadim dostlarımdan biri...

Diğer oynadığım bir oyun ise DOOM'du.
     Ekran Kartı Maceram...

İnternetin daha olmadığı(Bizim oralara gelmemişti daha ) karanlık zamanlarda bu oyunlar benim yaşamım olmuştu.
    16 Mb Ram ve 4 mb'lık ekran kartım sorunsuz oynatıyordu bu oyunları...

Yıl 1999 ya da 2000 olmuştu. Bizim sistem de değişmişti haliyle. Artık 32x hızında bir CD sürücüsü vardı. Disket derdinden kurtulmuştum.
    Celeron 666 Mhz hızında bir işlemci 32 mb ram ve 8 MB'lık S3 Trio 3d ekran kartlı bir sistemim vardı.

Half Life'ı 2000 yılına yakın oynadım. Oyun müthişti. Bilgisayarımda kasmadan oynayabiliyordum. Fakat oyundaki görüntü kaltesini artıran OpenGL moduna alıp oynamak istediğimde hata veriyordu,ekran kartı desteklemiyordu.
     Ekran Kartı Maceram...

FPS oyunların en iyilerinden Half Life'dan bir kare...

Tabi ki o zamanlar çok önemesememiştim bu OpenGL durumunu...
    Taa ki Quake 3 arena oynamak istediğim zamana kadar...(Bu oyunun Quake ve Quake 2 serisi vardı,oynayamamıştım o zamanlar,bu seriye Quake 3 arena ile başlamıştım)

2000'li yıllardı... Bir arkadaşım Online diye bir dergi alırdı. Bu dergi her sayısında bazı oyun demoları ve programlar verirdi(Şimdiki Chip gibi).
    Bir sayısında Quake 3'ü demo olarak veriyordu. Kendi bilgisayarında sorunsuz oynuyordu. Ekran kartı İntel'in tümleşik bir ekran kartıydı. 8 'mb'lık belleğiyle oyunu çatır çatır açıyordu.
    Benim de ekran kartım 8 mb idi ama ben oyunu kurmak istediğimde OpenGL hatası alıyordum.
     Ekran Kartı Maceram...

Quake 3 Arena

Daha sonra aynı derginin bir başka sayısında Soldier Of Fortune adında bir oyunun demosu vardı. Aynı arkadaş oyunu açıp oynayabiliyordu. Oyunu gördüğümde resmen aşık olmuştum.
    Rüyalarıma bile girer olmuştu. Oyun aşırı derecede kan ve vahşet içeriyordu,kafalar parçalanıyor,kollar,bacaklar kopyurdu. Quake Arena 3 gibi çok kanlı bir dünyası vardı bu oyunun.
    Tabi ki kendi Bilgisayarıma kurmak istediğimde 8 MB ve OpenGL desteklemeyen ekran kartım oyunu yine açamamıştı
     Ekran Kartı Maceram...

Ekran Kartı Maceram...

Meşhur Soldier Of Fortune ve kan,vahşet içerikli oyun yapısı

Yıl 2001 olmuştu. Ben ekran kartsız takılmaya devam ediyordum...
    Bu sıralarda Nvidia ve ATİ arasındaki ekran kartı savaşı oyunlardaki grafik kalitesinin de belirgin şekilde yükselmesiyle en yüksek noktaya çıkmış oluyordu.
    Nvidia 1998'dan sonra OpenGL destekli Nvidia Riva TNT adında oldukça güçlü ekran kartlarıyla piyayasaya girmişti.
    ATİ ise Ati Rage 128 serisiyle Nvidia'nın ekran kartlarıyla savaşıyordu. Özelikle ATİ Rage 128 pro ve Nvidia Riva TNT o zamanlarda kullanıcılarının yüzlerini güldürmüş her oyunun altından başarıyla kalkmışlardı.
    Tabi ki efsane 3dFx devardı. Efsane diyorum; çünkü şimdiki grafik devleri Nvidia ve ATİ mühendileri'nin hocaları3dfx'in mühendisleriydi. 3dFX Voodoo serisi ekran kartlarıyla 1998-2002'lerin en gözde grafik üreticisiydi. O tarihlerde herhangi bir gözde oyunun "Readme"sine bakıp oyunu çalıştıracak ekran kartlarının isimlerine baktığınızda ATİ,Nvidia ve 3dFX'i görürdünüz.
    Tabi benim maddiyattan dolayı 2002 yılına kadar bu 3 sektörün herhangi bir kartını kullanamadım.

2002 yılında EA Games Medal Of Honour Allied Assault adında 2. Dünya Savaşını müthiş bir atmosfer ve gerçeklikle bizlere sunan bir oyun tasarlayıp piyasaya sundu.
    Gelenek değişmedi ve benim külüstür ekran kartım yine OpenGL hatası verdi,oyunu oynayamaştım. Artık internet geliştiğinden oyun sitelerinde oyunun grafiklerine falan bakıp kendimi avutuyordum.
    Oyunu açamıyordum; ama oyunun müziklerini Winamp'tan dinleyip öyle kendimi avutuyor,kendimce bir oyun atmosferi yaratıyordum. Durum o derece kötüydü yani!
     Ekran Kartı Maceram...

Ekran Kartı Maceram...

Bu böyle olamaz dedim ve para biriktirdim.
    İlk ciddi ekran kartımı aldım. Almak için Medal Fo Honour'ın Readme'sine girip oyunu çalıştıran ekran kartlarının listesine bakmıştım. Nvdia'nın GeForce serinin yıldızının parladığı zamanlardı.
    O zamanların en yüksek ve en güçlü ekran kartı olan Gerforce 3 Tİ 500,o zamanın parasıyla yaklaşık olarak 1 milyara yakın bir fiyat ile satılıyordu.
    Ben yaklaşık 300 lira toplamıştım. Sistemime 32 Mb'lık Geforce 2 Mx 400 almıştım. Ramleri değiştirip 256 mb ram takmıştım. İşlemcim yine aynıydı: Celeron 666 MHZ.
    Celeron işlemciler oyunlar için kötüydü; fakat iş oyunlar olduğunda devreye daha çok ekran kartı girdiğinden işlemcinin yükü azalıyordu.
     Ekran Kartı Maceram...

Ve işte Tarih'in akışını değiştiren ekran kartı. OpenGL, şimdi çık karşıma...

Bu kartı aldıktan sonra,daha önce oynayamadığım bütün oyunları oynuyordum. Bizim büro'ya arkadaşları getiriyordum, ben oyun oynar onlar da film izler gibi beni seyrederdi.
    Çünkü ilçede o zamanın parasıyla bu kadar güçlü bir ekran kartı yoktu. O zamanın gözde oyunlarını ilçede benden başka kimse de oynayamıyordu. Oyunlara ilgi duyan bir kaç kişi sinema izler gibi oynamayadıkları oyunlar bana getirirlerdi. Ben oynardım onlar izlerdi.
    Medal Of Honour'u,Quake 3'ü,Soldier Of Fortune ve daha bir çok oyunu bu ekran kartıyla sorunsuz oynadım. Benim üzerimde çok büyük etkisi var. şimdi de görsem ellerinden öperim.
    2002-2004 yılları ekran kartı ve oyunlar açısından bence Tarih'in en hızlı atılımının yapıldığı zamanlardı.
    Doom3 çıkıyordu,Half Life 2 çıkacaktı. Directx 9'un ilk meyvelerini veriyordu. Hiç beklenmedik bir atılım yapan ve piyasayı yerle bir eden Far Cry çıkmıştı.
    2003 yılında Unreal Tournament 2004 diye bir oyun çıkmıştı. Elimdeki ekran kartı yetmiyordu. Satıp 64 Mb'lık Geforce 4 mx 440 almıştım. Çok fazla bir fark yoktu. Boşuna para vermiştim.
    Nvidia isim hilesi yapıp keklemişti beni :) O zamanlar her şey bellekti bizim için. 64 mb her daim 32 mb'lık ekran kartından daha iyiydi.Öyle kekliyorlardı bizi.
     Ekran Kartı Maceram...

Geforce 4 mx 440

Ekran Kartı Maceram...

Ekran Kartı Maceram...

Unreal Tournament 2004

2004 yılına kadar böyle devam edip gitti. Yıllardır beklediğim Doom3 çıkıyordu piyasaya.
    Çıkmadan önce her yerde insanlar sistemlerini yazıp "Sistemim böyle acaba çalışır mı" şeklinde bir tartışma içerisine girmişlerdi.
    İnsanlar oyunu oynamak için oldukça yüksek fiyattan ekran kartları alıyorlardı. Oyunu adam akıllı oynamak için en az 400'liralık ekran kartlarına ihiyaç vardı.
    Tabi oyun Nvidia destekli olduğu için millet daha çok Nvdia kartlara yöneliyordu. O zamanlar piyasada Gerfoce 5 serisi vardı. Geforce 5 5900 Ultra o kadar yüksek fiyattan satılıyordu ki kimse yanaşamıyordu bile. Ama Nvidia'nın Geforce 5 serisinin Directx 9 performansı çok kötüydü. Rakibi ATi ise Radeon serisi ekran kartlarıla directx 9 konusunda daha iyiydi. Ati, Raden 9800 ve 9700 serisi ile Nvidia'yı oldukça köşeye sıkıştırmıştı. Far Cry oyunu Direcx 9'un nimetlerini tam olarak veren bir oyundu. Nvidian'nın ilk Directx 9 serisi kartları olan Geforce 5 serisi kartlar bu oyunda dökülüyor, Raden 9700 ve 9800 serisi kartlar ise adeta şahlanıyordu.
     Ekran Kartı Maceram...

Far Cry ve müthiş grafikleri

Doom 3 oyunu çıktığında Ati ve Nvidi'nın en yüksek serisi kartları bile bazen dökülebiliyordu. Nvidia directx 9 desteği daha sağlam ve daha güçlü bir seri olan Geforce 6 serisi üretti. En kaslı olanı Geforce 6 6800 Ultra idi. Ati de boş durmadı ve Raden x800 serisini üretti. En kaslı olanı x850 xt PE idi. Tabi bunlar en yüksek kartlardı. Asıl savaş Orta düzey kullancılardaydı.
    Nvidia zamanın efsanesi 6600GT'yi duyurdu. ATİ de Raden 9600 XT'yi...
    Bu 2 kart o kadar çok tutuldu ki; hatırlarım forumda ekran kartı bölümündeki her 2 konudan 1'i bu kartlarla ilgiliydi.

Ekran Kartı Maceram...

Geforce 6800 ultra: Daha güçlü dx9...

Ekran Kartı Maceram...

Radeon x850XT PE: Daha güçlü dx9 ve daha güçlü OpenGL

Bu kartlar parası çok olanlar içindi. Asıl 2 efsane şu ikisiydi:

Ekran Kartı Maceram...

6600GT: Orta Segmentin yıldızı.Tam bir F/P kartı.

Ekran Kartı Maceram...

Radeon 9600 XT: Orta segmentin yıldız. Tam bir F/P kartı

Ben de bir Doom 3 hastası olarak; ozaman sırf bu oyun için sistemi komple yenilemiştim: Artık P4 2.8 GHZ işlemcim, 1 GB Ram ve 6600GT Ekran kartım vardı.
    Sırf DOOM 3 için 387 liraya 6600GT AGP almıştım 2004 yılında.
    Bu kart ile Doom 3'ü,Half Life 2'yi,Quake 4'ü ve daha sayamadığım tonca oyunu yüksek kalite ayarlarında oynamıştım.
     Ekran Kartı Maceram...

Ekran Kartı Maceram...

Doom3: Efsane Grafikler,tek düze oynanış

Ekran Kartı Maceram...

[simage]Half Life 2: yağ gibi grafikler,kaliteli ve akıcı oynanış[/simage]

Ekran Kartı Maceram...

Quake 4: Doom 3'ün daha hızlı hali

2006 yılına kadar 6600GT ile devam ettim. 2006 yılında üniversiteyi kazanınca bilgisayar oyunlarından ve dünyasından elimi ayağımı çektim. Entel oldum,karı gız peşinden koşuyordum.
    Üniversitede kızlar teklif ediyordu zaten, kim takar ekran kartını!

2010 yılında üniversite de bitti... Ama genlerimde hala ekran kartı özlemi var. Artık yeni ve güçlü bir dönüş yapma zamanı.
    "Efsane dönüyor,artık ATİ zamanı"...
    Hemen yeni bir sistem topladım: 4 çekirdekli Quad core 9300 işlemci,4 GB ram ve HD 6850 ile yola koyuldum.
    İlk defa Radeon kart kullanacağım. Oldukça güzel bir deneyim... Hiç bir sıkıntım yok.
    Artık sadece grafiklere önem vermiyordum, ses de önemli olmalı dedim.
    Gidip 200 liraya harici bir ses kartı (X fi Titanium) ve 300 liraya da 5.1 gerçek bir kulakık aldım(Roccat Kave 5.1)
     Ekran Kartı Maceram...

Hoşgeldin AMD: Radeon 6850

Ekran Kartı Maceram...

İlk yarı professionel ses kartım

Ekran Kartı Maceram...

İlk 5.1 ses sistemim ve aynı zamanda ilk oyuncu kulaklığım

...
    Evet, kendi çapımda bilgisayar serüvemi anlatmak istedim. Aslında canım sıkılıyordu,dışarıda da aşırı yağmur vardı; eski günlerin anısı ve hatırına böyle bir şey yazmak istedim.
    Bazen nerden geldiğimizi bize hatırlatacak anılara ihtiyaç vardır.
    Ekran kartsız kalmamanız dileğiyle...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Molotofski -- 23 Ekim 2012; 16:19:06 >

• güzel yazı nerde o eskiler geyiği başlamadan ben kaçar yaş 29 ilk oyun tomb raider 2
  • Çok güzel bir yazı olmuş nereden nereye bir solukta okudum
  • quote:

Orijinalden alıntı: melih714

Çok güzel bir yazı olmuş nereden nereye bir solukta okudum

Beğenmenize sevindim. :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: fero01

güzel yazı nerde o eskiler geyiği başlamadan ben kaçar yaş 29 ilk oyun tomb raider 2

Beğenmenize sevindim,teşekkür ederim :)
  • çok güzel daha 14 yaşındayım inşallah benimde böyle bir serüvenim olur bende radeon x550 ile yola çıktım gt220 arkasından ati radeon 6350 ile devam ediyorum :)
  • eski sistem duruyosa benim gibi eski oyunarı sevenlere satabilirsin çoğu oyunda şuanda bit hatası alıyor eski oyunlaır oynayamıyoruz
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ekran kartı alacağım
    13 yıl önce açıldı
    Ekran kartı alcam
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • 5 dk içinde kargoya gitmem lazımdı ama bunu okuyup yorum yapmadan gidemedim . Gerçekten şöylee bir derinlere daldım duygulandım , Bende dave oynardım 8mb ram,1mb ekran kartı , mmx 166 ile .

Güzel paylaşım teşekkürler .
  • quote:

Orijinalden alıntı: 12345543

eski sistem duruyosa benim gibi eski oyunarı sevenlere satabilirsin çoğu oyunda şuanda bit hatası alıyor eski oyunlaır oynayamıyoruz

Olsa bedava verirdim. Ama maalesef elimde sadece 6600GT AGP kaldı.(Depodan almadıysalar) Onda da görüntü sorunu var. Görüntü gelmiyor. Fakat fırınlama olursa çalışabilir.
    Yollayabilirim :)
  • Beğendim nerden nereye
  • Güzel hikaye, vayy be eski günler :)
  • quote:

Üniversitede kızlar teklif ediyordu zaten, kim takar ekran kartını!

Şaka bir yana güzel bir yazı olmuş, eline sağlık.
  • süpersin ya canım sıkıldı foruma bakim dedim aynı bizim sistem bakım hocası gibisin oda aynı senin gibi anlatıyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: Molotofski

quote:

Orijinalden alıntı: 12345543

eski sistem duruyosa benim gibi eski oyunarı sevenlere satabilirsin çoğu oyunda şuanda bit hatası alıyor eski oyunlaır oynayamıyoruz

Olsa bedava verirdim. Ama maalesef elimde sadece 6600GT AGP kaldı.(Depodan almadıysalar) Onda da görüntü sorunu var. Görüntü gelmiyor. Fakat fırınlama olursa çalışabilir.
    Yollayabilirim :)

Düşünceniz için teşekür ederim ben 3-4 ay önce celeron 2.2 ghz ve raedon Ve buldum onlarla oynuyorum
  • return the castle wolfenstein ve call of duty 1 de devrim gibi oyunlardi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sanırım aynı dönemlerdeniz ataride "E" lerle boks yapardım,mükemmel bir platform olan prince of persia ile saatlerimi harcardım s3 yüzüden saçlarımı yolardım voodoo 3000'e aşıktım .Güzel yazı.
  • Benden de gelsin bir yazı hadi...

YAş 18 10 seneden fazladır pc ileyim...

Yıl 1999 daha çokcuk bile değilken adam akıllı ilk kez bilgisayarı gördüm... Bir yarış ounu vardı nfs ama ne bilmiyorm gayet pikselli bir şeydi ama...

Sadece gaza basıp sağ sol yapmadan araba ilerliyordu.ve eyleniyordum

Sonra bizim eve de bilgisayar geldi... PEntium 3 den başladık biz P3 667 MHz 128 mb sonradan + 128 = 256 mb ram CD ve disket sürücü(o disketlere şarkıların kısayollarını atıp sonra açılmayınca neden açılmadı lan derdik ) ve vodoo 3 idi galiba.. Driver cd sinde directx 8 mi 7 mi ne yazıyordu 16 Mb lık bir karttı neyse...

İlk başlarda ne ilaç ne başka bir şey oyun filan oynamazdım Logomotifin interaktif setini almıştı babam o zaman dehşet görsellerdi yani... Sonra nfs Posche ile tanıştım... Yıllarca(en az 3 sene) onu oynadım. TAbi pc net sağolsun demolar filan da vardı iyiydi yani...Sonra FİFA 2000 kaleciye kayabileceğiniz nadir oyunlardandır posche ile buna da başladım. ilk çıktıında 2001 i de alıp onu da oynadım...Şut gücünü ayalayan bar dehşet bir şeydi....

Sonra PC yenilenmeli dedik yıl 2008 idi galiba Dual core e2140 - 2 Gb ram - x1050 ekran kartlı sistem 500 tl ye toplamıştık...O da kraldı ilk zamanlar nfs most wanted fifa 08 ve tabii ki de COD... COD1 ile baaşladık en iyi oyun bendeydi... Fps oynamayan birisi için iyi bir başlangıç... Sonra 2 geldi ve can barı yok...sniperda shifte basıp nefes tutuyordu... Oyun SLI desdekliyordu o kadar iyiydi enim gözümde... tabi donanım bilmiyoruz o zamanlar...

Sonra aradan zaman geçti benim anakart arzalandı adamlar HDD ekran kartı değiştirdi 3 günde format attırıyorduk ve 20 tl alıyorlardı YAZIKLAR OLSUN ONLARA. Sonra anaakrt değişti rahatladı...

BEn rivatuner keşfettim kasan oyunlar kasmasın diyordum... X1050 yandı... Sonra dadam bana 512 MB LIK DDR 3 6600 GT sattı yıl 2009. o da transformes oynamaya çalışırken OC ye yenik düştü... Normalde kart sağlamdı sonradan kapatıyordu pc yi ama adamalr yine ŞEREFSİZLİK yapıp kart sattılar... ati 4550 512 MB kaliteye bak be... Hele ram yeterli olunca 2 Gb ekran kartı oluyormuş ufffffffffff...

Sonra ben bunu bizim bilgisayarcılardan birine sattım 0 4650 aldım... eşekten inip ata bindik millet ferrari takılırken... Sonra 6 ay filan geçti ben kart alacam... Kütahya 2. si olduydum dersane beleş o paraya 200 tl yik e. kartı+ 300 e ainol tabelt aldıydım...

Son karım 200 e aldığım HİS 6750 ddr5... Taş gibi kart. oynatmayacağı oyun yok(1024*768 tüplüde kaldım hala)

işlemcimiz yine kötü. e. kartı size göre yine kötü ama olsun. bu sene üniversite sınavına giricem inşallah. Sınavdan sonra eğer acıbadem tıp olursa gider elden istanbuldan işlemci vs. alırım...
    Biz de toplarız pc

• benim fazla anım yok 16 yaşındayım ve 7 yıl önce 1400 aldıgımız crea kasa hala o var sadece 2 gb ram ve ekran kartı aldım ve geçen sene netbook aldım
  • Çok güzel bir yazı olmuş valla duygulandım
  • quote:

Orijinalden alıntı: Molotofski

quote:

Orijinalden alıntı: fero01

güzel yazı nerde o eskiler geyiği başlamadan ben kaçar yaş 29 ilk oyun tomb raider 2

Beğenmenize sevindim,teşekkür ederim :)

ilk kartımı da sölim s3 virge+diamound monster voodo2 3dfx

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.