Şimdi Ara

Un homme qui dort - The Man Who Sleeps (1974) | Bernard Queysanne

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
1.386
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Un homme qui dort | Uyuyan Adam (1974) | Bernard Queysanne | Fransa
     Un homme qui dort - The Man Who Sleeps (1974) | Bernard Queysanne


    Georges Perec'in aynı adlı romanından uyarlama.

    Edebiyat ve felsefe. Var oluşçuluk. Erkek bir karakter, onun hâlini seslendiren bir kadın. Ve siyah-beyaz, kafayı söylenenler hakkında yoğunlaştırmaya sevk eden bir film, Uyuyan Adam.

    Pekâlâ bir Meursault diyebiliriz, kimliksiz, eylemsiz, varlığına karşı kayıtsız kalmaya başlayan adamımıza. Fakat burada özne önemli değil. Burada anlatılan önemli. Zamanı ölçen pek çok şey vardır, onun en bilinen ölçü birimi saattir. Ya da musluktan ritmik bir şekilde akan damlalar. Önce zaman durmalıdır. Günlük işler artık yapılmamalı, sınavlara girilmemeli, arkadaşlarla kafeteryada toplanılmamalı, vs. vs.dir. Böylece kayıtsız kalırız, dünyaya, biz varız diye var olan dünyaya. Solduğumuzda bizimle solan, düşündüğümüzde canavarlaşan insanların yaşadığı. Hareket etme kuvveti kalmaz, istekler, hevesler bizim değildir. Tepki verecek kadar önemli değildir olaylar. Toplumun yabancısıyızdır. Ve tüm insanlar bir parçası değildir senin, senden uzaklaşmaya başlayan dünyanın. Amaçsızca dolaşılır sokaklarda, artık bedenen yaşayan fakat ruhen ölü bir varlık, kendini dünyadan sakınan, saklanan, koşuşturmacadan kaçan bir varlıktır, yalnızca zamansızlıklarca yürüyen sokaklarda.

    Akışın içine dâhil olmanın ne önemi var!

    Çok fazla cümle türetilir bu filmin üstüne. Uzatmak istemiyorum o yüzden. Edebiyata, felsefeye ilgisi olanlar ve sabredecekler izlesin diyorum bu filmi.

     Un homme qui dort - The Man Who Sleeps (1974) | Bernard Queysanne
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • Nasıl bulabiliriz bu filmi? Pek araştırmadım internette ama şu an bulamadım.
  • Bireyin toplumdan uzaklaşması sadece temel amaçlar yerine getirişini bu hayattan bıkkınlığı ele alınmış. Albert Camus'un Yabancı kitabına benziyor. Bu filmde Uyuyan Adam adlı kitaptan çevrilmiş. Mutlaka kitabını okumayı düşünüyorum. Önerdiğin için çok teşekkür ederim. Benim puanımda seninle aynı 10/10
  • Evet dediğin gibi Camus'nün kitabı Yabancı'ya benziyor. Ben de Uyuyan Adam kitabını okuyacağım, çok severim bu tarz kitapları.
    Önemli değil, filmi beğenmene sevindim
  • Sağ ol bu güzel tavsiyen için.
  • Filmini bir kaç gün önce izledim.Kitabını da aldım.Duyumlarıma göre kitabı daha iyimiş.
    10 tam puanı kitaba vereceğim beklentisiyle filme puanım;
    9/10



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Federico Fellini -- 27 Kasım 2012; 14:59:44 >
  • Türü dram olduğu için indiriyorum
  • Kitabını her ne kadar çok sevsemde filmininde yeri ayrıdır benim için.
    Sadece filmde anlatım yapan kadının sesini sevmiyorum, onun yanında gayet iyi filmdir
  •  Un homme qui dort - The Man Who Sleeps (1974) | Bernard Queysanne

    "Evinden çıkman gerekmez. Masandan kalkma ve dinle. Hatta dinleme, yalnızca bekle. Hatta bekleme bile, kesinlikle sessiz ve yalnız ol. Dünya, maskesini düşüresin diye, gelip kendini sunacaktır sana, başka türlü olamaz; kendinden geçmiş bir halde eğilecektir önünde."
    Epigraf'ı ile başlıyor.Güzel,bir o kadar da ağır bir kitap.
    Aslında herşeyin önceden belli olduğunu ve bizim kaderimizi değiştiremeyeceğimizi anlatıyor.Ana karakter bunun farkına varıp kendini hareketsizliğe bırakıyor.Başarılı oluyor mu? okuyup görün.

    "keşke insan türüne ait olmak, o dayanılmaz ve sağır edici gürültüyü de beraberinde getirmeseydi; keşke hayvanlar aleminden çıkıp aşılan o bir kaç gülünç adımın bedeli, sözcüklerin, büyük tasarıların, büyük atılımların o dinmek bilmeyen hazımsızlığı olmasaydı.."
    10/10




  • Kitap hakkında yorum yazdığın için sağol. En yakın zamanda alıp okumak gerek kitabı. Büyük ihtimal okumuşsundur ama yine de önereyim, bu filmin metnine benzer, Albert Camus'nün Yabancı ve Sartre'ın Bulantı kitaplarını.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: diminishedtriad

    Kitap hakkında yorum yazdığın için sağol. En yakın zamanda alıp okumak gerek kitabı. Büyük ihtimal okumuşsundur ama yine de önereyim, bu filmin metnine benzer, Albert Camus'nün Yabancı ve Sartre'ın Bulantı kitaplarını.

    Bir önemli dipnot vereyim.Rivayetlere göre kitap otobiyografik romanmış.Film çekilirken oyuncu seçiminde georges perec kendine benzeyen oyuncuyu seçmiş.
    o kitapları da aldım sırayla gidiyorum.Yarın yabancıya başlıyacaktım bende teşekkürler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Federico Fellini -- 3 Aralık 2012; 19:06:51 >
  • Dipnot için teşekkürler. Otobiyografik olmasına şaşırdım doğrusu. Adam zor zamanlar geçirmiş olmalı.
    Yabancı'nın dili çok sadedir. Umarım seversin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: diminishedtriad

    Dipnot için teşekkürler. Otobiyografik olmasına şaşırdım doğrusu. Adam zor zamanlar geçirmiş olmalı.
    Yabancı'nın dili çok sadedir. Umarım seversin.

    Kitaplarının hemen hepsinin belli bir otobiyografik damga taşıdığını söylemiş.3 yaşındayken, 2.dünya savaşında babasını kaybetmiş.3 yıl sonra da annesi ortadan kaybolmuş ve Auschwitz'de öldüğü ortaya çıkmış.Ayrıca üç aile büyüğünü de toplama kamplarında kaybetmiş.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Simon_Adebisi

    Kitaplarının hemen hepsinin belli bir otobiyografik damga taşıdığını söylemiş.3 yaşındayken, 2.dünya savaşında babasını kaybetmiş.3 yıl sonra da annesi ortadan kaybolmuş ve Auschwitz'de öldüğü ortaya çıkmış.Ayrıca üç aile büyüğünü de toplama kamplarında kaybetmiş.

    Sana da sağol Simon aydınlatma için:) Adamın neden o hâlde olduğunu şimdi daha iyi anladım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.