Şimdi Ara

AMD'nin üçüncü nesil Fusion işlemcileri 28nm ile üretilecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
2.307
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj




  • AMD'nin üçüncü nesil Fusion işlemcileri 28nm ile üretilecek


     

     

    Gün ışığına çıkan yeni bir AMD dökümanına göre, üçüncü nesil Fusion işlemci ailesi 28nm fabrikasyon süreciyle üretilecek. Kaveri kod adını taşıyan ve önümüzdeki yıl içerisinde kullanıma sunulması beklenen işlemci ailesinin üretimini GlobalFoundries üstlenecek.

     

    AMD'nin çok sayıda yenilik sunması beklenen Steamroller mimarisini temel alacak Kaveri işlemci ailesi, bu sayede başta döngü başına genel işlem yeteneği olmak üzere önemli performans geliştirmelerini edinmiş olacak. Aynı zamanda güç yönetimine yönelik güncellemeler de içerecek olan işlemci ailesine, Graphics CoreNext mimarisini kullanan yeni grafik çekirdekleri eşlik edecek. Bu noktada altı çizilmesi beklenen önemli detaylardan bir diğer ise, hem CPU hem de GPU tarafında önemli güncellemeler alacak Kaveri işlemci ailesinin geriye dönük uyumlu olacak olması.

     

    Eğer herhangi bir değişiklik yapılmaz ise üçüncü nesil Fusion işlemci ailesi, kısa bir süre önce kullanıma sunulan Trinity kod adlı ikinci nesil Fusion işlemciler gibi Soket FM2 formunda olacak. Kısacası şu an yeni bir AMD Fusion sistem toplayan kullanıcılar, önümüzdeki yıl başka hiç bir masraf yapmadan 28nm işlemcileri kullanmaya başlayabilecekler, tabi sahip oldukları anakart için gerekli BIOS güncellemeleri çıktığı takdirde. AMD cephesindeki tek gelişme Kaveri ailesi değil.

     

    Aynı dökümandan elde edilen diğer detaylara göre, AMD'nin düşük güç tüketimli sistemler için konumlandırdığı, Fusion C ve Fusion E serisi işlemcilerden oluşan Brazos platformu yeni Kabini jenerasyonuna devredecek. Enerji verimli Jaguar mimarisini kullanacak x86-64 çekirdeklerine sahip yeni işlemcilerin en büyük özelliklerinden biri de gerçekten SoC yani yongada sistem formunda olmaları. Peki bu ne demek oluyor ? Şu anki Fusion işlemciler, entegre bellek kontrolcüsü ve grafik birimi gibi özellikleri tek bir silikon içerisinde sunuyor olsalar bile, anakart üzerindeki giriş-çıkış birimleri kontrol eden FCH yani Fusion Kontrol Merkezi ayrı bir çipset olarak kullanılıyor. 

     

    Kabini jenerasyonu ile birlikte ilgili çipsetler de anakart üzerinde işlemci içerisine alınmış olacak. Bu adım işlemci zar boyutu ve üretime yönelik karmaşık yapıyı arttıracak olsa bile günün sonunda daha kompakt ve düşük maliyetli anakartların hazırlanmasına olanak tanıyacak. Bu adım ayrıca yeni işlemci ailesini başta tabletler olmak üzere alternatif cihaz kullanımlarına daha da yaklaştırmış olacak.Tüm bu gelişmelere ek olarak AMD, ultra-düşük güç tüketimli işlemci pazarı için kod adı Temash olan yeni Fusion işlemci modellerini kullanıma sunacak. Kabini ailesi gibi SoC yani yongada sistem formunda olacak işlemciler, tek çekirdekli olacak ve ısıl tasarım güçleri 5 Watt'ın altında gelecek. Diğer işlemci modelleri gibi 28nm üretim teknolojisiyle geliştirilen Temash serisi işlemci modellerinin ağırlıklı olarak tablet bilgisayarlarda kullanılması beklenirken, ileri seviyede optimize edilen özel versiyon ya da versiyonlar ile AMD, akıllı telefon pazarında nabız yoklayabilir.

     

    Haberimizin merkezinde yer alan dökümanın doğruladığı bir başka detay ise yeni nesil ekran kartı ailesi hakkında. Sea Islands kod adıyla anılan Radeon HD 8000 serisi ekran kartları için şu ana kadar ortaya çıkmış çok fazla somut detay olmasa da grafik mimarisinde büyük güncellemelere işaret ediliyor. Kesinlik kazanan detay ise, Radeon HD 8000 serisi ekran kartlarında kullanılacak grafik işlem birimleri de 28nm fabrikasyon süreci ile bantlardan çıkmış olacak. Olgunlaşan üretim teknikleri sayesinde Radeon HD 8000 serisi için 28nm sürecinin daha etkin  kullanılması bekleniyor.







  • 22nm'nin nesi varmış

  • hiç düşürmesinler daha iyi 32 den 28 nm

    AMD FX-4170 - Core i3 3220 (Tam yükte 103 watt fark var)
    AMD'nin üçüncü nesil Fusion işlemcileri 28nm ile üretilecek


    Intel Core 2 Duo E6850 + 6 pin 256bit 9600GT tam yükte 197 watt
    AMD'nin üçüncü nesil Fusion işlemcileri 28nm ile üretilecek


    İşin komik tarafı 10-15 yıl önceki kasalar (200 - 250watt) satılsaydı amd direkt reset atardı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yenerbalcı -- 19 Ekim 2012; 15:48:45 >




  • 2013 te DX11 yaygınlaşacağı için
    işlemci üzeri onboard gpu'lar
    ticari açıdan ekran kartı satmak için
    yine her zamanki gibi sınırlı bir oyun oynatma potansiyeli ile gelecek gibi !
    aksi halde AMD grafik piyasasından tamamen çekilmesi gerekir
    bu açıdan 3 nesil için yok süper olacak vs. gibi fantezisi olan varsa
    boş işlerle uğraşmasınlar !
    gerçekçi olmak gerkirse orta seviye kullanıcılar için sorunsuz PC sahibi olmak için ideal
    bir sistem olmasının ötesinde kısaca hiç bir şey değil ! :)

  • Temmuzdan beri bilinen bir gelişmeydi ... haberi geç yapıldı sadece ...

    Trinity APU ların ömrünün kısa olacağı bir kez daha doğrulanıyor ...

    A85X chipset alıp makul bir Trinity ile yaz sonuna kadar kullanılır sonrasında ise GCN mimarisi ve 28 nm nin avantajları ile Kaveri APU lar kullanılır ...

  • Eleştri yapan arkadaşalara şöyle bir cevap vermek gerek.
    Fabrikasyon sürecinde geliştirme yapmak için sözü geçen firmanın bu geliştirmeler hakkında AR-GE çalışması ve yatırım yapması gerekmektedir.
    AMD sahip olduğu 28nm GPU üretim sürecini CPU'lar için kullanıyor, sahip olduğu teknolojiyi para vermeden başka bir teknolojisine uyguluyor. (Akıllı bir karar olsa gerek)
    4nm gözünüze küçük görünsede zar alanında biraz büyütme ile kullanılacak alan boyutu 22NM ile aynı seviyeye ulaşabilir.
    Daha düşük fabrikasyon süreçleri için öncelik olarak yatırımını bu tarafa yöneltmeli ki, AMD şuan ki krizinde elindeki entegre GPU liderliğini korumaya çalışacaktır. Mobil dünyada da entegre GPU'ları sayesinde doğru adımlarla bence güzel bir başarı elde edecektir.

  • AMD 32nm den sonraki bütün üretimleri için farklı bi üretim teknolojisine geçecek (SOI'den bulk'a geçecek).

    Bu sayede daha düşük maliyet ve belli şartlar altındaki üreticilere bağlı kalmama vs. gibi avantajları olacak.

    28 nm için sıkıntısız yeterli üretim yaptırabileceği umuluyor. Aksi durum, yani 28nm de üretim sorunu yaşayanlar kervanına katılması baya bi sıkıntı doğurur.

    Konuyla alakasız: 24 saat Prime95 çalıştırmak için bilgisayar alanların evinde umarım 1 tane wattmetre vardır.

  • her sene benzer haberler veriliyor, da pratikte hiç intelin performansını geçtiğini görmedim. Ancak f/p forever amd...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AMD çok geride kaldı be.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben hala Trinity 2. seriyi bekliyorum :((
    Ne zaman gelecek bu işlemciler Türkiye'ye ???
    Üçüncü serinin haberleri çıkmaya başladı...

  • AMD hala iflas etmedimi??

  • her modeli mevcut olan ferrari koleksiyonum yerine fiat 500'e bindigim icin benzin parasini her ay bagisliyorum sıkar iflas etmeleri.

    demek seneye steamroller mimari hakkinda bir fikrimiz olacak ama yorum olarak kesin ip var diyorum.
  • olur olur yavaş yavaş apu daha kendini yeni gösteriyor mimari olgunlaştıkça fiyat dengesi de uygun ayarlanırsa ki amd fp namına her zaman iyi ayarlayabilmiştir apu potansiyeli geçekten yüksek işlemciler günlük işler için fazlasıyla yeterli işlemciler tek başına eski nesil muadili ekran kartlarının gücünü tek zar içinde bulundurmasıyla ekstra masraf gerektirmeden kullanıcıya yetecek performansı vermesi ile iyi satış rakamlarına hatta Amdyi kurtaracak işlemciler bunlar olabilir
  • Amd için çok geride kaldı demek veya artık batsın demek tamamen kendine zarar vermeyi sevmekle aynı şeydir. Bunu yapan insanların acilen tıbbi yardım almaları gerekmektedir. Sonuçta eğer amd olmazsa intel tekel olacak ve bu da kullanıcılarım aslında o kadar para etmeyen ürünlere hakkından fazlasını ödemesine neden olacak. Biraz düşünüp yorum yapmakta fayda var. Sen kullanmıyorsun diye veya kullanıp beğenmedin diye o şirketin batmasını istemek bencillik bile olmuyor sonuçta yine kendine zarar vemiş oluyorsun. Bunun bir adı var isteyen google a sorup öğrenebilir.

  • Nvidia CUDA 5 yazılımıyla ekran kartlarına direkt bellek erişimi sağlamış gibi bir haber okudum. İncelemesi çıkarsa çok faydalı olur. Fusion 3 gelmeden eğer bu tutarsa, Nvidia gpgpu'da AMD'nin kazanım diye sunduğunu elinden kapmış olur.
  • Yorumları okudum da yorum yapanlardan kaçı amd ve inteli aynı anda kullanmış yorum yapıyor...7 yıl önce aldığım amd athlon 64 işlemci şu an iş yerin de kullandığım i7 den daha iyi tabi 7 yılda çok bilgisayar gördüm ama amd en iyisi sadece parçaların uyumunu sağlamak lazım....

  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    Yorumları okudum da yorum yapanlardan kaçı amd ve inteli aynı anda kullanmış yorum yapıyor...7 yıl önce aldığım amd athlon 64 işlemci şu an iş yerin de kullandığım i7 den daha iyi tabi 7 yılda çok bilgisayar gördüm ama amd en iyisi sadece parçaların uyumunu sağlamak lazım....

    AMD'ye haksızlık edenler konusunda haklısınız ama çıkıp ta athlon 64 gibi fi tarihinden kalma işlemci için " i7'den iyidir" demek te biraz uçmak olmuyor mu
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mete Can Karahasan

    Nvidia CUDA 5 yazılımıyla ekran kartlarına direkt bellek erişimi sağlamış gibi bir haber okudum. İncelemesi çıkarsa çok faydalı olur. Fusion 3 gelmeden eğer bu tutarsa, Nvidia gpgpu'da AMD'nin kazanım diye sunduğunu elinden kapmış olur.
    quote:

    Orijinalde

    Nvidia CUDA 5 yazılımıyla ekran kartlarına direkt bellek erişimi sağlamış gibi bir haber okudum. İncelemesi çıkarsa çok faydalı olur. Fusion 3 gelmeden eğer bu tutarsa, Nvidia gpgpu'da AMD'nin kazanım diye sunduğunu elinden kapmış olur.

    GPU Direct ile ilgili bişeyse bu, GPU'nun direk network kartına, ordan da clusterdaki diğer GPU'ya ulaşması ile alakalı bu AMD'nin peşinden koşturduğu hiçbişeyle alakası yok. Bunun HPC dışında bi alanda uygulanabilir işe yarar bi yanı da yok zaten. Hele masaüstüne gelme gibi bişey hiç yok, AMD o açıdan güvende.




  • Bekliyoruz ama gelmesi bayağı sürer gibi 2013 'te çıkacaksa biraz sürecek gibi ama değeceğini umuyorum
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.