Şimdi Ara

No (2012) | Pablo Larraín

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
890
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • No | 2012 | Pablo Larraín
     No (2012) | Pablo Larraín



    quote:

    Şili'nin askeri diktatörü Augusto Pinochet uluslararası baskılara boyun eğer ve 1988'de kendi başkanlığını referanduma götürme kararı alır. Muhalefet önderleri, "Hayır" kampanyalarını yönetmek üzere Rene Saavedra adında pek iddialı, genç bir reklamcıyla anlaşırlar. Son derece kısıtlı olanaklarına ve diktanın dur durak bilmeyen baskısına rağmen cevval Saavedra ve ekibi oylamayı kazanıp ülkelerini dikta rejiminden kurtarmanın yolunu bulmak üzere cesur bir plan yaparlar. Altın Lale'yi kazanan Tony Manero ve Post Mortem'in ardından gelen bu son filminde yönetmen Pablo Larraín, Pinochet'yle geçen uzun ve zulüm dolu yılların sona erdiği, generalin iktidardan indiği o benzersiz anı yeniden yaşatıyor.

    Şili'li yönetmen Pablo Larrain'in yönettiği filmin baş rolünde, Meksikalı ünlü oyuncu Gael García Bernal oynuyor. Film, Cannes Film Festivalinde Sanat-Sinema Ödülü'nü kazanmıştı. İşlediği konu itibarıyla da merakla beklediğim filmlerden.

    Filmin Fragmanı;
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • Sanırım bu cuma sadece Beyoğlu Sinemasında vizyonda olacak
  • Gezici festival programında izlemiştim. Film biraz ağır geldi bana ama genel olarak güzel bir film. Sırf son 15 dksı için bile izlenir.
  • Amores Perros'taki köpek dövüştüren degil mi bu adam
    bi de abisinin karısına aşık olan
  •  No (2012) | Pablo Larraín

    1988'de Şili'de Pinochet iktidarının devam edip etmemesi halkın oyuyla belli olacaktır. Bu oylama öncesinde 'HAYIR' ve 'EVET' propaganda kampanyaları düzenlenecektir. Pinochet ve beraberindekiler halkın tam desteğini aldıklarını düşünmektedirler. Onlara göre ülkeyi belli bir seviyeye getirmişlerdir, halk da refah içerisindedir. Fakat bu muhalif kesimi içermez. Pek çok kişi Pinochet karşıtlığından ve ideolojik görüşünden dolayı tutuklanmış ve işkenceye maruz kalmıştır. Halkoylamasının sonuçları tarihe yazılmış olsa da seyir zevki bozulmasın diye yazmıyorum. Fakat böyle ülkelerde evet oyu da çıksa hayır oyu da çıksa değişen hiçbir şey olmayacak. Filmin iletilerinden birinin bu olduğunu söylersem yanılmam herhalde.

    Gelişmekte olan ülkelerden biri olan Şili'deki bu olaylar kendisi gibi olan pek çok ülkenin siyasi durumlarını örnekleyen türden. Diktatoryal yönetim ordunun yaptığı darbeden sonra peyda olduğu gibi halkın çoğunluğunu kazanan bir hükümetten de doğabilir. Aslında önemli olan tüm halkı düşünmektir. İktidarın meşruiyeti de buradan gelir, düşüncelerini halkın tümüne dikte etmekten değil. Sonra bir bakmışsın iktidara karşı olan halk birikiyor. O zaman böyle bir yönetim bu kalabalığı dağıtmak için yine baskı ve zulüm ve kamuoyunu yanıltma yolunu seçer. Filmde de böyle işte. Medyanın da önemini gösteriyor yine film.

    Yönetmenin anlatımı çok yalın. Siyasi bir film olmasına rağmen taraflı davranmıyor, hafif belgesel havası var zaten. Tarafsız olmasını da biraz da olsun tarafsız olan bir baş karaktere sahip olmasına borçlu. Kampanyanın oluşum sürecini ilgiyle izledim. René bir reklamcı olduğundan halkı nasıl etkileyeceğini biliyor. Kampanya hazırlaması için ona danışmaları zekice. Yönetmenin güneş ışınlarını kadraja almasından hoşlansam mı hoşlanmasam mı bilemedim. Öyle olunca değişik olmuş, iyi yönde bir değişiklik tabii.

    Mevcut alt yazı sitelerinde bu filmin alt yazısı yok. Netteki bütün dilleri barındıran sitelere bakın. 8/10

    Yönetmenin Tony Manero (2008) filmini de tavsiye ederim. Onda da ucundan politiklik vardır.




  • Annesi ve babası sağ görüşlü olan bir solcu yönetmenden çıkması ilginç.Pablo Larrain Tony Manero dan sonra kendini oldukça geliştiriyor.Umarım böyle devam edip,yeni bir Costa-Gavras,Miklos Jancso ve Yılmaz Güney olur.
    Filme dönecek olursak,ülkemizin yaşadığı 12 Eylül ile büyük benzerlikler taşıyor.Siyasi kampanyalarda reklamcılığın önemini vurgulayan bir film.Tarafsız ve cesur bir film.Gael Garcia Bernal'in performansı görülmeli.Taraflı tarafsız herkesin izlemesi gereken bir yapım.

    Şu şarkıyı da dinleyin




  • Arkadaşım ısrarla önerdi, ben de internetten kaliteli bir sürümünü bulup indirdim. Altyazısını bulabilsem izleyeceğim.
  • Önerir misiniz?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.