Şimdi Ara

İNTERNETTEN MÜZİK veya FİLM İNDİRMEK YASADIŞI DEĞİLDİR!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
85
Cevap
5
Favori
9.219
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bu konu bilgisiz adminlerce kapatılmıştı. Ancak sizinle ciddi bir bilgi paylaştım. Ben bunları yazdığım zaman birÇOKbilmiş arkadaş bana karşı çıktı. Şimdi bakan açıklamış benim size anlattığım yasadaki boşluğu:

http://www.ntvmsnbc.com/id/25416666/

Arkadaşlar merhaba;

Size sürekli olarak düşülen bir yanlıştan bahsedeceğim: İNTERNETTEN İNDİRDİĞİMİZ FİLMLER ve MÜZİKLER KORSAN MIDIR?

Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku (eski adıyla Fikri ve Sınai Haklar Hukuku)'da hukuk denen kurallar bütününün fikir ve sanat eserlerini ilgilendiren kısmıdır. Fikir ve sanat eserlerinin ne olduğuna ve hukuki tanımına girmeyeceğim zira çok uzun sürer. Ancak kısaca anlatmak istediğim şey olan bir MÜZİK veya FİLMİN korsan olup olmadığı konusu bu alanı ilgilendirir.

FSEK (Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu), bir eserin sahibine onu yayma, işleme, çoğaltma, temsil vs haklarını verir. Bunun karşılığındada bize BİZİ İLGİLENDİREN bir ŞAHSEN KULLANMA HAKKI TANIR.

1- İNTERNETTEN İNDİRİLEN ŞARKI veya FİLM NE ZAMAN KORSAN DEĞİLDİR:

FSEK 38'e göre internetten indirilmiş bir film veya müzik korsan mıdır yoksa değil midir konusu doktrinde şu şekildedir:

ÖRNEK:

(Not: Örnekteki kişi, kurumlar ve olay tamamen rasgele yazılmış olup örneğin gerçekle bir ilgisi yoktur.)
    Tarkan'ın Adımı Kalbine Yaz adlı şarkısının DonanımHaber.com sitesinin anasayfasında paylaşıma açıldığını varsayalım. the_gunner nickli kullanıcı da (bu ben oluyorum ) bu paylaşımı gördü ve download butonuna tıklayarak şarkıyı bilgisayarına indirdi. Benim bilgisayarımda da torrent, imesh ve benzeri P2P bir program YOK. yani indirdiğim dosya sadece bana mahsus ve benden başka kimsenin bu dosyaya ben aracılığıyla ulaşma imkanı yok.

İşte bu durum FSEK madde 38 kapsamında ŞAHSEN KULLANMA'dır. YANİ TAMAMEN YASALDIR.

Çünkü, burada ben donanımhaber sitesinin bu tarkan şarkısını buraya yasal mı yoksa illegal bir yoldan mı yüklediğini bilemem. Yani Donanımhaber sitesi bu şarkıyı burada yayınlamak için gerekli telif hakkı parasını tarkan'a ödedi mi? yoksa Donanımhaber.com sitesi zaten tarkan'ın veya müyap'ın (Müzik yapımcıları derneği) kendi sitesi mi ya da DH şarkıyı orjinal CD alıp oradan mı yükledi veya başka siteden indirip "aaa negzel şarkıymış" diyen Citizen adında bir Admin mi bu işi yaptı... ??? Bunların hiçbirini ben bilemem.

Ben orada bir link gördüm, indirdim ve şarkıyı dinlerim ya da filmimi izlerim. Kimse bana karışamaz. Çünkü FSEK madde 38 bana bu hakkı tanımış.

2- İNTERNETTEN İNDİRİLEN PROGRAMLAR ve OYUNLAR:

İNTERNETTEN SATIN ALINMADAN İNDİRİLEN OYUN-PROGRAM vs TÜM YAZILIMLAR KORSANDIR. ŞAHSEN KULLANIM KAPSAMINA GİRMEZLER.

3- İNTERNETTEN İNDİRİLEN ŞARKI veya FİLM NE ZAMAN KORSANDIR:

İndirdiğiniz bir içeriği eğer ki P2P (Peer-to-peer) biçimde paylaşıma açık bir klasöre koyarsanız, bu andan itibaren artık siz de suç işlemiş olur ve korsan zincirine katılırsınız. yani bir filmin veya müziğin sadece bilgisayarınızda saklanması sizin hakkınızdır. Bir diğer deyişle şahsen kullanma...

Ancak sizin bilgisayarınızda imesh varsa ve sizin indirdiğiniz bu şarkıya başkaları da ulaşabiliyorsa siz eser sahibinin yayma hakkını ihlal ederek korsan bir iş yaparsınız.

Örneğin, şarkıyı torrent olarak indiriyorsunuz. 216 kB/s hızla indiriyorsunz ve 0,3 kB/s hızla da upload ediyorsunuz. Bu andan itibaren bu içerik sizin için de korsandır. Çünkü başka insanların da ulaşmasına imkan tanıyorsunuz.

TORRENT programları upload özelliğini yavaşlatsanız da tamamen durdurmanıza olanak veermediği için teknik olarak TÜM TORRENTLER KORSANDIR.

1. başlıkta da yazdığım gibi bu hakkın adı şahsen kullanma hakkıdır. Başkaları da sizin aracılığınız ile bir içeriğe ulaşabiliyorsa (P2P, torrent, imesh gibi kavramların tamamı) artık burada şahsen kullanma diye birşeyden bahsedemeyiz. hatta evinizdeki bilgisayarınızdan ev ağındaki diğer bilgisayarlar da bu içeriğe ulaşıyorsa bu bile korsan olabilir.

4- FACEBOOK veya YOUTUBE GİBİ ORTAMLARA İÇERİK YÜKLEMEK:

Arkadaşlar bir eserin yayma hakkı sadece eser sahibine aittir. Dolayısıyla siz çok beğendiğiniz bir şarkıyı tutupta Facebook'tan paylaşarak arkadaş ortamınıza yayamazsınız. Bu korsandır.

Mesela bir fotoğraf eseri çekmiş bir arkadaşınız ve siz de arkadaşınızın bu fotoğrafını facebook'ta izinsiz olarak paylaştınız. Bu durumda hak ihlali gerçekleşir.

Ancak bu fotoğrafın eser olarak kabul edilmesi lazım. Yani öylesine "facelik poz" niyetine fotoğraf sanatından uzak çekenin hususiyetini taşımayan sıradan bir fotoğraf veya müzik veya video eser değildir. Bu nedenle FSEK kapsamında değerlendirilmez.

YANİ ÖYLE HER BEĞENDİĞİNİZ FOTOĞRAFI, ŞARKIYI, KLİBİ FACEBOOK'ta PAYLAŞMAYIN.

Youtube'da ise durum biraz daha farklı. Onların bir sistemi var. Youtube yapımcılarla anlaşıyor ve izinsiz olarak bir eser kullanılmışsa o eserin yapımcısına para ödüyor. Mesela kendinizce bir kısa film yaptınız ve izinsiz olarak bu kısa filmin arka planında rihanna'dan bir şarkı kullandınız. Eğer youtube'un anlaşması varsa Youtube sizin adınıza o şarkı için kullanım bedelini rihanna'nın yapımcı firmasına ödüyor.
    Eğer bir anlaşmaları yoksa zaten size bir mail geliyor ve klibiniz kaldırılıyor. Mailde de telif haklarına aykırı bir yayın olduğu anlatılıyor.

Youtube bu şekilde sizi koruyor.

5- FORUM veya SÖZLÜK SİTELERİNDE EDİLEN HAKARETLER VEYA YASAK PAYLAŞIMLAR

ABD'de görülmüş bir dava sonucunda belli bir kural neredeyse tüm Dünya'da kabul edilmiştir:

Yer sağlayıcılar (mesela DH, sözlükler vs) içeriğine kullanıcılar tarafından yüklenen veya yazılan hiçbirşeyi denetlemek zorunda değillerdir. Ancak yasadışı içerik yönetime şikayet ile bildirilirse ve bu yasadışı içeriği kaldırmak teknik olarak mümkünse o zaman yönetim bunu kaldırmak zorunda.

Mesela birisi DH açtı. foruma girdi ve insanların dinine, ırkını ve kişiliklerine küfretmeye başladı. Ama hiç kimse şikayet et butonunu kullanmadı. Birisi de çıktı DH'ı dava etti ve dedi ki: Benim dinime, ırkıma ve direk olarakta şahsiyetime bu site aracılığıyla küfredildi. Ben tazminat istiyorum.
    Bu durumda Speed-Step'te mahkeme de der ki: "Sayın hakim, kural olarak yer sağlayıcılar -yani DH yönetimi olarak biz- sitemize yüklenen veya yazılan bu şeyleri kontrol etmiyoruz. E bu küfürden de haberimiz yoktu. Kimse şikayette etmemiş. Dolayısıyla tazminat ödemeyeceğiz." böylelikle alnının akıyla bu davayı atlatır DH yönetimi.

Ama olayda birisi şikayet et butonu ile yönetimi bilgilendirmiş olsaydı. İşte o zaman Mesut çevik diyecekti ki:

1- "Efendim bize şikayet geldi. Biz küfürden haberdar olduk. Ama kaldırmadık küfürü. Dolayısıyla cezamız neyse razıyız." der ve tazminatı öder.

Ya da

2- "Bize şikayet geldi, ama sitedeki teknik yapıdan ötürü yazılan şeyler silinmiyor. Bizim site de böyle işte, bu Citizen böyle yaptı siteyi. Yani şikayet geldi ama içeriği kaldıracak teknik imkan yok. Yani tazminat ödemek zorunda değiliz." der ve hiçbirşey ödemez. Burada yalanlar arttırılabilir: "Server'lar finlandiya'da olduğu için birşeyin silinmesi en az 6 ay sürüyor. bekleseydi silerdik." ya da "site hack'lendiği için şimdilik bir işlem yapamıyoruz, daha sonra saldırı bitince halledicektik zaten" diyerekte kurtarabilirler.

Sonuçta siteye dava açamadığınız durumlarda bu küfürleri edene dava açmanız lazım. Bu da, siz mahkemeye davayı açtıktan sonra mahkeme DonanımHaber'e haber yazı yazıp küfürcünün IP adresini ister. Bu adresi TTNet'e yollar ve der ki: "şu gün şu saatte bu IP adresi kime aitti?" TTNET'te adresi yollar mahkemeye, sonra polis gider evde kim yaşıyorsa alır gelir.

ÖNEMLİ NOT: Savcılık kararıyla DH kimsenin IP adresini kimseye (savcılığın kendisine de) veremez. Bu suçtur. IP adresi kişinin özel yaşamın gizliliği hakkı kapsamındadır ve sadece Mahkeme kararıyla DH veya bir sözlük sitesi kişilerin IP adreslerini mahkeme kararında belirtilen kurumlara verebilir.

Yani filmlerdeki gibi Savcılık kararı var elimizde ve IP adresini diyene adres verilmez. Mahkeme kadarı olmak zorunda. Mahkeme başka şey- savcılık başka şeydir.

EĞER KONU BEĞENİLİRSE 3. BAŞLIKTAN SONRA FACEBOOK ve YOUTUBE'DA YAPILAN PAYLAŞIMLAR ve SON OLARAKTA İNTERNETTEN EDİLEN HAKARETLER İLE İLGİLİ O SİTEYE (SÖZLÜK VEYA FORUM) DAVA AÇABİLİR MİSİNİZ, BU SİTELERİN DE KENDİ HAKLARI NELERDİR KONULARINI DA ANLATICAM !!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the_gunner -- 18 Mayıs 2015; 15:50:18 >

• dün rammstein in 4, greenday ın 1 ve johnny cash amcamızın 2 albümünü çekmiştim, vicdanım rahat

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 4 oyun 3 film 6 albüm indirdim rahatım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Erwin Rommel

4 oyun 3 film 6 albüm indirdim rahatım.

Oyunlar korsan oluyor.

2. başlıkta yazdım
  • quote:

Orijinalden alıntı: the_gunner

quote:

Orijinalden alıntı: Erwin Rommel

4 oyun 3 film 6 albüm indirdim rahatım.

Oyunlar korsan oluyor.

2. başlıkta yazdım

2 tane çektim bir şey olmaz , diğer 2 si orjinal
  • muhahaha
  • Bugüne kadar Türkiye de bireysel olarak korsan yazılım kullanan veya korsan film, müzik indiren birine ceza kesildiğini duymadım fakat şirketlere falan büyük cezalar yazılıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ygrammar -- 7 Ekim 2012; 22:22:33 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • mesaj bulunsun

• SOPA nedir?

• quote:

Orijinalden alıntı: Teknogezgin

Bugüne kadar Türkiye de bireysel olarak korsan yazılım kullanan veya korsan film, müzik indiren birine ceza kesildiğini duymadım fakat şirketlere falan büyük cezalar yazılıyor.

Hayır.

Geçen sene bilmem kaç kişi korsan içerik indirme yüzünden tutuklandılar. Türkiye'de oldu. Bunların hepsi 3. başlık altında anlattığım P2P yüzünden ceza aldılar yanlış hatırlamıyorsam.

Ayrıca korsan yazılımın çok ağır cezaları var ve gerçekten de bu cezalar yüzünden 15 gün işyeri kapanan insanlar biliyorum.
  • Hukukçusun ama Telif hakkı nedir öğrenememişsin.
    Böyle adamlar yüzünden dava kaybediyoruz, senun hukukun senin kafanda geçerli kardeşim. Dava alma başın yanar, baş yakarsın.
  • guzel konu olmus eline saglik

• 10bin müzik 750 film 100 den fazla oyun indirdim beni idam edebilirsiniz
  • Toplam 281 tane zorrent indirmişim. İdam edilmem lazımdı.

Bizi tutuklamaya kalksanız ohoooo.
  • quote:

Orijinalden alıntı: the_gunner

quote:

Orijinalden alıntı: Teknogezgin

Bugüne kadar Türkiye de bireysel olarak korsan yazılım kullanan veya korsan film, müzik indiren birine ceza kesildiğini duymadım fakat şirketlere falan büyük cezalar yazılıyor.

Hayır.

Geçen sene bilmem kaç kişi korsan içerik indirme yüzünden tutuklandılar. Türkiye'de oldu. Bunların hepsi 3. başlık altında anlattığım P2P yüzünden ceza aldılar yanlış hatırlamıyorsam.

Ayrıca korsan yazılımın çok ağır cezaları var ve gerçekten de bu cezalar yüzünden 15 gün işyeri kapanan insanlar biliyorum.

Bireysel olarak Türkiye de hiçbir kullanıcıya korsan içerik indirdiği için ceza kesilmemiştir.(Bir teknoloji programında uzman bir abi söylüyordu). Gösteri olsun diye bir kaç kişiyi gözaltına alıp sonra bıraktılar. Torrent kullananları tutuklamaya kalkarlarsa yüz binlerce kişi hapse girer. Bu arada P2P ağlarında kimin ne indirdiğini öğrenmek çok zordur ve neredeyse imkansızdır ancak paylaşım yapanlar hakkında dava açılabilir.
    İşyerlerine ceza yazıldığını zaten belirtmiştim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ygrammar -- 7 Ekim 2012; 22:42:04 >

• siz ne yasasından bahsedersiniz ya?

bugüne kadar indirdiğim müzik,film,oyun sayısınını matematik profesörü getir hesaplayamaz
  • Bence çok saçma bir şey. Örneğin ben bir oyunu satın aldım veya müziğe para verdim bilgisayarıma yükledim. Daha sonradan bunu internette paylaştım. Ürüne para vermeyene kadar bence sanatçının hakları geçerli olması gereklidir. Ürüne para verdikten sonra ürünümle istediğimi yapabilirim. Örneğin yardımsever bir insanım belki arkadaşım 120 lira verip bir oyun alamıyordur ben aldım ve internete yükledim o da indirdi. Adama hırsız gözüyle mi yaklaşılacak. Çok yanlış bir sistem bu. Aynı evime hırsız girip hırsızı yatak odam dışında başka bir yerde öldürürsem suçlu benim tarzında bir saçmalık bu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Penguedia

Hukukçusun ama Telif hakkı nedir öğrenememişsin.
    Böyle adamlar yüzünden dava kaybediyoruz, senun hukukun senin kafanda geçerli kardeşim. Dava alma başın yanar, baş yakarsın.

Bilginiz yoksa yorum yapmayın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: khanjui

Toplam 281 tane zorrent indirmişim. İdam edilmem lazımdı.

Bizi tutuklamaya kalksanız ohoooo.

Aranizdan birini alirlar, medya da bangir bangir bagirir. Bak bakalim neler oluyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: DamonSalvatore

Bence çok saçma bir şey. Örneğin ben bir oyunu satın aldım veya müziğe para verdim bilgisayarıma yükledim. Daha sonradan bunu internette paylaştım. Ürüne para vermeyene kadar bence sanatçının hakları geçerli olması gereklidir. Ürüne para verdikten sonra ürünümle istediğimi yapabilirim. Örneğin yardımsever bir insanım belki arkadaşım 120 lira verip bir oyun alamıyordur ben aldım ve internete yükledim o da indirdi. Adama hırsız gözüyle mi yaklaşılacak. Çok yanlış bir sistem bu. Aynı evime hırsız girip hırsızı yatak odam dışında başka bir yerde öldürürsem suçlu benim tarzında bir saçmalık bu.

1- Albümü satın aldığınız zaman dinleyebilirsiniz. İnternette paylaşmanız zaten yasak. O zaman korsan olur.

2- Yardımsever olsanız da olmasanız da o 120 liralık oyunun lisansı 2 bilgisayar için değilse 2. bilgisayara yüklendiği anda korsan kullanım olur. Kaldı ki 2 lisans hakkı olsa da internete bir eseri yükleyemezsiniz. Yani Müzik ve filmleri de yükleyemezsiniz. yüklemek zaten korsan kullanım. Ama şahsen kullanım hakkı için indirebilirsiniz.

3- "Hırsız yatak odasına girmeden vurursanız suçlu siz olursunuz, ama yatak odasına girerse vurabilirsiniz" diye birşey yok. bu bir efsane. Yatak odanıza girse de girmese de meşru müdafa kuralları bellidir ve her yerde aynıdır. Bu kurallar dışında kimseye zarar vermeniz söz konusu olamaz.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.