Telefonun incelemesi yok forumda, merak edenler için bir inceleme yapayım dedim.. ;
İLK İZLENİM/KASA/KULLANIM
Şık, küçük, kayar kapağı ile güzel olan, parlak kısımları ile havalı bir görünüme sahip olan bir telefon.. Malzeme kalitesi gayet iyi. ProSLIDE® Mekanizması çok sağlam ve bir o kadarda kolay.. Bir parmakla ittirilerek açılıp/kapatılabiliyor.. Malzeme konusunda problem yaşanacağını sanmıyorum..
Tuş takımı rahat,kullanışlı..media player tuşu ve internet tuşu var.. Tek tuşla erişebiliyorsunuz(Sony Ericssondaki Walkman tuşu gibi.. hatta bunda media oynatıcı ile resim/animasyon da açabiliyorsunuz..) Yanlarda ise;sağ tarafta:ses açıp/kısma tuşu,sol tarafta ise kamera ve play/duraklat tuşu var..
Kamera tuşuna uzun süreli basıldığında; Flaş lambasını bir el feneri gibi yakıyor..Siz bi daha kamera tuşuna uzun basıncaya kadar(veya başka tuşa da ayarlayabiliyorsunuz..<rakam falan da olabiliyor..>) yanıyor..Kısa süreli basıldığında kamerayı çalıştırıyor,bi daha bastığınızda fotoğraf çekiyor..
Play/duraklat tuşu ise; Çalan şarkı vs. sırasında şarkıyı durduruyor,duraklatılmışsa devam ettiriyor, eğer media palyer açık değilse;bastığınız an play/duraklat tuşuna: en son çalan parçayı baştan başlatıyor..
Tuş kilidini kare(#)ye basarak yapabiliyoruz diğer Siemensler'de olduğu gibi, ayrıca proslide kilidi var(isterseniz kapatılabiliyor,ben kullanıyorum..), kapağı kapattığınız an tuşları kilitliyor..O sırada herhangi birşeyle uğraşıyorsanız (media player,kamera,oyun..vs)"devam?" diye soruyor,evet derseniz tuşu kilitlemiyor.. Hayır derseniz veya hiçbirşeye basmazsanız,açık olanı(uygulama,kamera,oyun,media player..vs) kapıyor,tuşları kilitliyor..Kapağı açmadan tuş kilidini açmak için; kırmızı tuşa basıp,sol seçeneği tıklıyoruz.. Kapak kapalı iken,kırmızıya kısa süreli basarak tuşları kilitleyebiliyorsunuz..
Telefon format olarak; Ses; MP3/AAC/AAC+/AAC++/WAV, video;3GP/MPEG4 destekliyor.. ayrıca zip,rar,word,excel dosyalarını açıyor..(.doc .xls .pdf .zip .rar) rar ve zip'leri atıp denedim..açıyor
Arka planda mp3 çalma(tüm ses,resim ve video formatları media player'da açıldığı için,videoları,resimleri bile arka plana almak mümkün ), tam ekran video,şarkı ve videolarda ileri geri sarma,karışık çaldırma, tekrar çaldırma(repeat) vs. mevcut..
ve ilginç birşey;Video zil sesleri var..
teknik bilgiler; GSM 900 / GSM 1800 / GSM 1900 Size Dimensions;92 x 48 x 23 mm, 78 cc Weight;99 g Display;Type TFT, 256K colors Size;132 x 176 pixels(yansımayı önleyici ekran) Ringtones;Type:Polyphonic (40 channels), MP3, AAC... Customization;Download Vibration;Yes Memory Phonebook 1000 x 23 fields, Photo call Call records 100 dialed, 100 received, 100 missed calls Card slot No - 58.61 MB shared memory Data GPRS Class 10 (4+1/3+2 slots), 32 - 48 kbps HSCSD No EDGE Yes 3G No WLAN No Bluetooth Yes, v1.2 Infrared port No USB Yes Features Messaging SMS, MMS, Email, Instant Messaging Browser WAP 2.0/xHTML Games SeaBattle, Wappo 2, Golf + downloadable, order now Colors Pure Silver, Polar White, Onyx Black Camera 1.3 MP, 1280x1024 pixels, video, flash - Java MIDP 2.0 - MP3/AAC/MPEG4 player - T9 - Calculator - Organiser - Voice memo Battery Standard battery, Li-Ion 700 mAh Stand-by Up to 300 h Talk time Up to 5 h
TELEFONUN RESİMLERİ
Ekran/Menü;
K700i ile boyut karşılaştırması(altta da ekran karşılaştırması mevcut<w550i ile de>)
Ekranın parlaklık/kontrast oranı ayarlanabiliyor ve ekranın parlaklık oranı çok iyi.. Ekranı;6600,6670,k700i,w550i,n70..vs'den daha canlı,parlak (aynı resimlerde kıyasladım..)
Geçeyim karşılaştırmaya;
k700i;
W550i'nin 176x220 piksel 262144 renk ekranı ile kıyas;
Bunlar dışında; k750i, w800i, 6670, 6630, 6111, 6600,7610.. vs. ile de kıyasladım ekranı bunlardan da parlaktı..
SES
Ses kalitesi Sony Ericssonlar gibi, seviyesi ise (w550i, w900i dışında) Sony Ericssonlar'dan biraz daha yüksek.
Kulaklık olarak;sl75 kulaklığı bulamadığım için(kutudan da çıkmıyor) SX1 orjinal kulaklığını kullanıyorum..Yüksek ve fazla kaliteli (basslı falan) olmasa da net bir ses veriyor
OYUN/UYGULAMA
İçinde 6-7 uygulama,3 oyunla geliyor..3d oyunlardaki performansı iyi(java),Msn,Opera gibi java uygulamalar yükleniyor.. İçinde photo editor de mevcut..
Telefon hızlı bu arada..Resim açışları falan da yavaş değil.
BAĞLANTI
Bluetooth ve USB 2.0 bağlantı seçenekleri var..Kutunun içinden usb kablo çıkmadığı için;bluetoothla bağlantı kurmanız gerekir(kablo almadığınız sürece...)
Bilgisayara veri atarken (Bluetooth ile) 47-52 kb arası bir hızda atıyor..bu hıza inanamadım,ama başka telefonlardan veri alırken 20kb ile alıyor..(gönderen telefonun hızı etkilidir tabi...)
Ayrıca:PictBridge ile direkt fotoğraf basımı da var..(bluetooth ve USB 2.0 ile..)
İnternet bağlantısı olarakta; EDGE/GPRS,WAP mevcut..
E-posta istemcisi, IMPS, MMS ve e-posta var..(ben hiç kullanmadım ama )
ŞARJ
İlk aldığımda 1,5 gün gidiyordu yoğun kullanımda.. Şimdi yoğun kullanımda minumum 2 gün,maximum 3-3,5 gün gidiyor..(24 saat açık) Tabi ;ekran parlaklığını %100'den biraz düşürür,biraz daha az kurcalarsam 4 gün falan gidebilir
HAFIZA
Telefonun 58.61 Mb hafızası mevcut..Bu hafızaya(Boşken); .Aac formatınında ortalama 39 full şarkı atılabilir.. Diğer bir değişle;.Aac formatını oynatmasından yararlanarak, telefona; ortalama 120 mb'lık mp3'ü .Aac formatında atabilirsiniz..
BUGLAR(HATALAR)/FW
Telefonu aldığımda versiyon 24 mevcuttu.. telefon video izlerken,video kaydederken sorun çıkarabiliyordu.. (Ara sıra donabiliyordu telefon) versiyon 35'te bunlar (yani tüm sorunlar) giderilmiş.. (gprs'ten/edge update yaptım..20-30 dk da toplam <indirme+güncelleme>) ve video kayıt süresi;1.30 dk'dan 16.30dk'ya çıkarılmış..
Tavsiyem;Sl75 alacaklar; Versiyonun en az 35 olmasına dikkat etsinler..Değilse yükletsinler.. veya;gprs'ten update yapabilirler
Gprs/Edge'den Update Anlatımı Öncelikle Egprs(edge/gprs)'i açmanız gerekiyor..Açtıktan sonra; Menü>ayarlar>telefon ayarları>cihaz yönetimi>senkronizasyon;başlat yapın.. indirilecek dosya miktarını falan gösteriyor..(bende 905kb'tı..) indirilsin mi diye soruyor,evet diyorsunuz..edge hızıyla gayet hızlı bir şekilde indiriyor.. sonra telefonu kapatıp açın,tekrar aynı yere gelip aynı işlemi yapın,bu sefer versiyon güncelleme yapılsın mı diyecek..evet diyeceksiniz..ve telefon kapanacak..versiyon güncelleme işlemi başlayacak..ekranda bir çubuk doluyor..ne kadar kaldığını görebiliyorsunuz..
sonra bu işlem bittiyse;yeni fw'niz yüklenmiş demektir.. " *#06# " yapıp bakabilirsiniz..
Önemli; *en az 20 kontörünüz olsun..n'olur,n'olmaz(60kb=1kontör..ortalama 1mb veri indiriyor) *şarjınız dolu olsun..Yarım falansa ekran parlaklığını n'olur, n'olmaz kısın... Her ne kadar kısa bir işlem de olsa..
KAMERA
1.3mp,flaşlı bir kamerası var..gündüz ve gece çekimleri sınıfına göre iyi Gece çekimlerinde noise az oluyor..Bu yönü güzel..
Ayrıca telefonda 5xzoom, otomatik(otomatik/açık/kapalı) ayarlanabilen gece modu,otomatik flaş(otomatik/kapalı(açık),kırmızı göz engelleyici, sepia, siyah/beyaz gibi efektlere + olarak mor,turuncu,yeşil,kabartma,taslak gibi renkler/efektler de var..Resim kalitesi/çözünürlüğünü ayarlamak mümkün..(1280x1204'ten 160x120 piksele kadar 4 farklı çözünürlük+arka plan adlı çözünürlük mevcut.. Bu boyutta çektiğiniz fotoğrafı telefonun ekranına tam olarak arka plan ayarlayabiliyorsunuz[:'()])
Video
176x144 piksel,12 fps,3gp formatında video çekiyor Sl75..
Telefonla akşam,iç mekan(az ışıklı ortamda) da çekilmiş bir video;
(rapid ile share arasındaki - yok..bunun içinde winrar+resimli anlatımı da var..tabi 2 resim ve winrarı bir klasöre toplayabilmek için rarlamak gerekiyor..önce ilk winrarı indirip,kurup; bunu açabilirsiniz..sonra bunun içindeki dosyaları bilgisayarınıza çıkarıp,rar olmadan kullanabilirsiniz )
Eklediğim videoların çoğu .mpg ve .wmv uzantılı..Yalnız; Telefonun çektiği örnek 2 video ve telefonu kullanırken çektiğim 2 video .3gp uzantılı..3gp oynatıcı olarak quicktime'ı öneririm
Telefonda mp3 kalitesinde ses ve karelenme falan olmayan bir görüntü elde etmek istiyorsanız videoda;mpeg4 kullanmanızı tavsiye ederim..3gp ye göre daha fazla yer kaplıyor ama ondan bayağı bir kaliteli oluyor..tam ekran da izleyince güzel oluyor
mpeg4 çevirmek için sony ericssonların oynattığı ayarlarda çevirebilirsiniz..ben yine de resimli bir şekilde izah edeyim..
(rapid ile share arasındaki - yok..ayrıca bu rarlı dosyayı bir arkadaş için yapmıştım forumdan..onun için içinde bikaç s60 program da mevcut )
Çektiğimiz fotoğrafları foruma eklerken küçültmek gerekiyor..imageshack bazen küçültmüyor fotoğrafları..en garantisi bir programla küçültmek..ben faststone kullanıyorum.. (freeware)
bu program; hem resim tarayıcı..yani windows resim ve fax görüntüleyici gibi.. slayt gösterisi yapabiliyor resimleri..arka planda istediğiniz şarkıyı çalarak.. onun dışında; resimlere değişik efektler verebileceğiniz güzel bir program bir program..
geleyim resimlerin boyutunu nasıl ayarlayacağınıza;
resmi bu program ile açın,sağ tıklayın>edit>resize/resample'a gelin..orada hazır boyutlarda var.. isterseniz sizde rakam ile boyutu girip,o boya getirebiliyorsuz resimleri..hem çabuk,hemde kolayca yapılabiliyor..ayrıca resmin boy/en oranınını da bozmuyor..
programı indirebileceğiniz link(rapid'e ekledim..);
(rapid ile share arasındaki - yok..ayrıca bu program genelde 176x208/176x220 oyunları bilgisayarda açmak için ama siemens oyunlarının da bazılarını açıyor..)
Sl75 ve Diğer Siemensler için Oyun/Uygulama ve Logo Kaldırma
Bilindiği üzere Sl75;Önceki Siemens temalarını(Cx65,Cx70,M65,S65..) desteklemiyor.. Onun için yeni tema arayışında bulundum..Ve birkaç çok iyi site buldum..Bu siteler içinden;en iyi 2 tema sitesindeki; Hemen hemen tüm temaları indirdim bilgisayarıma.. Yaklaşık 30 mb'lık(50'den fazla tema) tema elde ettim.. Bunları rarladım;Rapidshare'a eklemek istedim(tek tek indirmekle uğraşmayın diye..) ama Rapidshare rarlı klasörü 0 byte diye upload etmedi anlamadığım bir şekilde..
Onun için o 2 sitenin linkini vereyim.. Sonra ekleyebilirsem;eklerim
Sonuç olarak; Aldığıma memnunum..Siz de;550 lira civarına; öncelikle "şık, sağlam" ve yeterli sayılabilecek özellikleri bulunduran telefon arıyorsanız, ilk tercihiniz bu olmalıdır bence..
FOTOĞRAFLAR ALTTAKİ MESAJDA
Sizlerden ricam;bu ve alttaki mesajı alıntı yapmamanız(zamanla yeni fotoğraflar eklenecektir),ve tartışma çıkmamasıdır topic içerisinde Ve sırf;diğer telefonlarla kıyaslama,sl75'i kötülemek vs'den kaçınmanızı rica ediyorum..(Tartışmaya da yol açabiliyor zaten...hakaretlere varabiliyor..hiç hoş olmayan olaylar yaşanıyor...) Bu inceleme topici,buraya sadece örnek fotoğraf ve video eklenecektir..diğer her türlü konu için(kıyaslama,kötüleme) vs..6 sayfalık bir sl75 topici mevcut..
Telefonla ilgili sorulara açığım bu arada.. Merak ettiğiniz bişeyler varsa sorabilirsiniz
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HuNTeR_1907 -- 15 Temmuz 2007; 23:16:57 >
not:rapid ile share arasındaki " - " yi kaldırın..
(800x600 resize yapınca,pikseller sıkışıyor ve resim biraz bozuluyor..böyle bakmanızı tavsiye ederim..)
zamanla fotoğraflar eklenecektir,bu ve bi önceki/ilk mesajı alıntı yapmayınız
Not;Diğer sayfalarda da Sl75 ile çekilmiş fotoğraflar bulunmaktadır..Onlara da bakmanızı tavsiye ederim.. Bu fotoğraflar ilk fw(sürüm,yazılım) ile,hiçbir ayar yapmadan çekilmiştir.. ilerleyen sayfalarda daha başarılı bulduğum fotoğrafları görebilirsiniz.. (6. sayfadaki benim eklediğim;4. fotoğraf ve sonrasına <yeni fw ile ayarlı çekilmiş fotoğraflar..> bakmanızı öneririm özellikle )
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HuNTeR_1907 -- 15 Temmuz 2007; 23:21:01 >
hunter abi telefon hakkaten çok şık. incelemede çok iyi olmuş.yararlı olacağını düşünüyorum.
telefon şık..fakat bu resimlerde pek bişey anlaşılmıyor.. bi ara ilk resimleri değiştireceğim..(edit:değiştirdim..) ayrıca sağol alacaklara,düşünenlere faydalı olabiliyorsam ne ala..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi **hunter*1907** -- 9 Nisan 2006; 18:30:56 >