Şimdi Ara

Samsung Q1 ve ASUS A2H ; ilk UMPC'ler görücüye çıktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
2.977
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sizlere geçen ay Intel'in yeni "Ultra Mobile PC (UMPC)" konseptini duyurmuştuk. UMPC'ler kısaca tuş takımı olmayan, Tablet PC'lerden daha çok PDA'lara yakın boyut ve kullanım tarzlarıyla, taşınabilirliğin ön planda tutulduğu bilgisayarlar olarak tarif edilebilirler. Cebit 2006'da Samsung ve ASUS, ilk UMPC'lerini kullanıcılara sergileme fırsatı buldular. Taşıdıkları özellikler ve boyutlarıyla oldukça ilgi çekici olan bu ürünleri dilerseniz yakından tanıyalım ;

    Samsung Q1

    Son yıllarda telekominikason, görüntüleme ve elektronik alanında geliştirdiği yeni teknolojilerle dikkatleri üzerine toplayan Samsung'u, ilk UMPC'lerden birini tanıtırken görmek bir çoğunuzu şaşırtmayacaktır. 227,5 x 139,5 x 24,5 mm boyutlarında ve sadece 779 gram ağırlığında olan Samsung Q1, Microsoft Windows XP Tablet PC Edition işletim sistemi kullanmakta.

    900MHz hızında çalışan Intel Celeron M işlemci taşıyan cihaz, 512MB bellek, 40GB sabit disk ve 7" büyüklüğünde 800x480 piksel çözünürlüğü bulunan dokunmatik ekran gibi donanım bileşenlerine sahip. Samsung Q1'de Microsoft'un "DialKeys" ismini verdiği ve UMPC'lerde standart olarak bulunan yazı giriş sistemi sayesinde, yazı yazmak oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

    Samsung Q1, Wi-Fi 802.11b/g ve Bluetooth 2.0 üzerinden kablosuz ağlarada bağlanabilmekte. Cihazda ayrıca SD kard okuyucu, 1 adet USB bağlantı portu, dahili stereo hoparlör (2 x 2W) ve kulaklık çıkışıda bulunmakta. İsteğe bağlı olarak GPS, DMB dijital TV gibi seçeneklerde Q1 ile kullanıcıya sunulacaklar arasında. 2006'nın Haziran ayında piyasaya sürülmesi beklenen cihazın 1400$ fiyat etiketi taşıması bekleniyor.

    ASUS R2H

    Cebit 2006'da UMPC sergileyen bir diğer firma da ASUS'du. R2H isimli UMPC, 7" büyüklüğünde 800 x 480 piksel dokunmatik ekran, Microsoft Windows XP Taplet PC Edition işletim sistemi, Wi-Fi 802.11b/g ve Bluetooth 2.0 üzerinden kablosuz ağlarada bağlanabilme gibi Samsung Q1 ile benzer donanımsal özelliklere sahip.

    GPS yön bulma sistemini tümleşik olarak barındıran ASUS R2H'ın ön yüzünde Internet üzerinden görüntülü konferans yapmak ya da fotoğraf çekmek için kullanabileceğiniz, 1.3MP çözünürlüğe sahip dijital kamera bulunmakta. ASUS, saklanan bilgilerin izinsiz gözlerden korunabilmesi için ürün ile beraber kendi geliştirdiği Security Product Management (ASPM) ismini verdiği bir güvenlik eklentiside sunmakta. Ağ ve benzeri ortamlarda verilerin şifreleme yardımıyla korunmasını sağlayan bu eklentinin yanı sıra paramak izi okuyucuda ürüne dahil edilmiş.

    ASUS, 3. çeyrekten önce piyasada olması beklenen R2H'ın henüz geliştirme çalışmaları devam ettiğinden donanımsal özellikleri ve fiyatı hakkında henüz bilgi yayınlamamış durumda. Fakat ürünün Samsung Q1'e göre olan artılarını hesaba katarsak çıkış fiyatının 1400$'ın altında olmayacağı tahmin edilebilir.

    UMPC olarak geçmeselerde aslında bu tip tasarımlara sahip PC'ler piyasada uzun bir zamandır varlar. Intel'in UMPC konsepti ile gerek pil ömrü gerekse boyut ve donanımsal özellikler bakımından bir standartasyon sağladığı bu taşınabilir bilgisayarlar, önümüzdeki 1-2 sene içinde piyasada görmeye alıştığımız ürünler arasında yerlerini alacaklar. Boyut ve fonksiyonları ile Tablet PC ve PDA gibi cihazlara rakip olabilecek bu ürünler iyi bir grafik hızlandırıcı ve ergonomik tasarımla, taşınabilir oyun konsollarının da korkulu rüyası olabilirler.




  • bunların bide simkart girişi olsa tam olurmuş ozman şu telefonlardan da kurtulurduk
  • bu alet 800 gr! telefon olarak yanında taşımak istediğinden emin misin?
    asus daha yakışıklı bir ürün yapmış, donanım zaten tüm markalarda hemen hemen standart olacaktır (konsept gereği). gayet makul bir ürün olmasına rağmen, 1400$ bana pek makul bir fiyat gibi gelmedi. sanırım bu aleti almadan önce çalışıp milyoner olmam gerekecek...
  • @Archuman

    1400$'ın sadece başlagıç için geçerili olaçağını düşünüyorum. UMPC'de 1000$'ın altında ürün satışı gibi bir planda bulunmakta. Yakın zamanda olmasada ürün çıkışlarından sonraki 6 ay içinde, fiyatlar 1000$'ın aşağısına düşeceklerdir.
  • bu tur cihazları insanlar acaba hangi iş sahlarında kullanabilecekç? bi kere devamlı mobil dolaşanlar için hala çok ağırlar..diğerleri için hala çok yavaş ve daha iyi alternatifleri var...açıkçası pda lara xp yüklenebilir duruma geldiği an bu cihazların sonu gelir diye düşünüyorum....
  • Tutacağını sanmıyorum üstelik dizüstü bilgisayarlar bu kadar küçülmüş ve hafiflemişken. İyice taşınabilir alet isteyenler zaten pda lara yönelecektir.
  • r2h yurtdışında 1000dolara çıktı
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.