Şimdi Ara

ARM : Intel'in mobil segmentte daha çok yolu var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
2.540
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • ARM : Intel'in mobil segmentte daha çok yolu var






    Mobil cihaz segmentinde baktığımızda işlemci olarak İngiliz ARM firmasının mimarisini hakim unsur olarak görüyoruz. ARM haricinde çok düşük bir oranda MIPS Technologies firmasının işlemcileri, ucuz tablet ve akıllı telefonlarda kullanılıyor. Mobil sektörde iddialı olmak isteyen diğer bir firma ise Intel.




    Masaüstü, dizüstü ve sunucu işlemcileri segmentinde lider olan Intel, konu mobil platformlara gelince aynı başarıyı gösteremiyor. Enerji tüketimi / performans anlamında ARM'ın oldukça gerisinde kalan Intel, Medfield tabanlı Atom işlemcilerle akıllı telefon pazarında boy göstermeye başladı. Clover Trail tabanlı Atom işlemcilerle de tablet pazarında yakın zamanda iddialı olmaya çalışacak.




    ARM pazarlama bölümü başkan yardımcısı Noel Hurley'e göre, enerji tüketimi anlamında Intel'in ARM'ı yakalaması için önünde uzun bir yol bulunuyor. 




    ARM mimarisine sahip işlemcileri taşıyan akıllı telefon ve mobil cihazların pazar payıyla, Intel işlemcileri taşıyan modellerin pazar payı karşılaştırıldığında, ARM'ın enerji tüketimi konusunda çok daha üstün olduğu ortaya çıkıyor. Intel açısından rakip sadece ARM değil. NVIDIA, Qualcomm, TI ve MediaTek gibi bir ARM ordusu bu sektörde faaliyet gösteriyor. Intel'in en büyük avantajı ise yatırım gücü.




    Tayvanlı tedarik zinciri firmalara göre Intel'in Atom Z2460 işlemcisi performans olarak ARM tabanlı rakiplerinden önde olsa da, enerji tüketimi ve yönetimi açısından oldukça geride. ARM mimarisi1watt'tan daha az enerji tüketmesine rağmen, Intel işlemciler çok daha yüksek bir orana sahip.




    Hurley, Windows RT ile birlikte ARM tabanlı ürünlerine PC segmenti ve diğer segmentlerde yer arayan üreticilere önemli fırsatlar doğacağını da dile getiriyor.

     








  • Dün hesap makinesi için mikroişlemci üretiyorlardı ,bugün intel'e kafa tutuyorlar. Haklılarda...

  • Ne oldu, tırstınız mı? Hiç olmadı Intel sizi satın olur biter. Çapınızdan büyük konuşmayın.

  • doğru söze nedenir ki evet doğru

  • intel mobil sektörde de arm ye kafa tutacak seviyeye gelcek elbette... rekabet çok kızışıcak ileride... bu çok iyi bir avantaj bence mobil işlemci teknolojisi çok daha hızlı gelişcek...

  • intel eninde sonunda arm'nin karşısına dikilecektir. ama cep telefonu, tablet vs. üreticileri intelin hazır çözümlerine mi yönelir yoksa kendi özelleştirdikleri işlemcileri mi kullanır orası bilinmez.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    Ne oldu, tırstınız mı? Hiç olmadı Intel sizi satın olur biter. Çapınızdan büyük konuşmayın.


    intelin 20$ bile maletmedigi islemcileri 200$a almak hosunuza gidiyor anlasilan.

  • Takmayın kafanıza intelin de ARM lisansı var

  • Krait kullanan telefon var, Cortex A15 nerede?

    MIPS proAptiv Cortex A15 ile aynı performansı yarısı kadar çekirdek alanı kullanarak verecek, bahsi / haberi nerede?

    Ne haberde geçtiği gibi Medfield (veya bahsi geçen Z2460) ARM çiplere göre süperötesi performansa sahip, nede güç tüketimi açısından Medfield kullanan telefonlar pil süresi açısından süper geride. İki söylem de aşırı derecede abartılmış.

    Native ARM code kullanıldımı Medfield emulasyon / binary translation yapar, perf kaybına yol açar. GPU'su sakat, düzgün oyun oynatmaz.

    Xolo 900'ün(Medfield) pil ömrü Samsung Galaxy S2, LG Optimus 3d den geri kalır bi yanı yok. Abartacaksanız Iphone 4s kadar konuşma zmanı da var. Şimdi kalkıp bunun neresi için enerji tüketimi kötü diyeceksiniz?

    Herkezin sorunu zaten pireyi deve, deveyi pire yapmak. ARM'a telde video ve oyun oynatıyor diye hemen PC/Server için Intel'in yerine koyacak kadar değer atfederken, Intel'in Moorestown'dan Medfield'a inmesi 1.5 seneden daha az zaman aldığını görmeyip küçümseyip durmak. Cortex A15 li çözümler ortalıkda bolca dolaşır hale gelene kadar Intel'in en az 1 yeni platform daha çıkarma olasılığı varken bu kadar küçümsemek niye?





  • Haber için teşekkürler.
  • Intel Wındows 8 ıle bırlıkte gelısen tablet bılgısayar pazarında adından soz ettırecek. Intel mımarısındekı ıslemcıler kullanılıyor ve bu cıhazlar bıraz kalın olmasına ragmen kullanıslı. bır de ısın ultrabook tarafı var bunlar gayet mobıl cıhazlar. bır tablet alırken arm mımarısıne gerek yok artık, ıntel mımarılı bır wın8 tablet basıt bır laptop ısı de gorur

  • Harika gelişmeler rakip rakiptir tekel değil piyasa arm kendini aştı üstüne koydu bu yıllardan beri belliydi zaten her şeyi bir araya toplamak yani akıllı cihazzz insanlar için kolaylıkk şöyle bakın nokıa 6600 cihazını kullanmayan yoktur ve reklamını hatırlayanlar o zaman lar vayyyyyyy beee diyorduuu şimdiii herşey akıllı tellefonlardaaa

  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    Ne oldu, tırstınız mı? Hiç olmadı Intel sizi satın olur biter. Çapınızdan büyük konuşmayın.


    bunun gibi gerizekalıları kazığa oturtacaksın ;)

  • intelin x86 tabanı üzerinde inat etmesi için bir neden göremiyorum. sonuçta arm mimarisini lisanslayıp kendiside arm işlemci geliştirip satabilir. bu sayede rakiplerinden daha iyi işler ortaya çıkarıp üretim teknolojilerindeki avantajınıda kullanıp mobil sektörde lider olabilecek gir güce sahip ama neden arm lisansı alıp bu işlemcileride geliştirmemek için inat ediyor anlamak zor...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Batuist

    intelin x86 tabanı üzerinde inat etmesi için bir neden göremiyorum. sonuçta arm mimarisini lisanslayıp kendiside arm işlemci geliştirip satabilir. bu sayede rakiplerinden daha iyi işler ortaya çıkarıp üretim teknolojilerindeki avantajınıda kullanıp mobil sektörde lider olabilecek gir güce sahip ama neden arm lisansı alıp bu işlemcileride geliştirmemek için inat ediyor anlamak zor...

    ARM lisansı dediğin şey ne ? Tek tip bişey yok ki ortada? Cortex A9 lisansı 5-10milyon $ civarında ki para değil. Bi de önerdiğin şeyin niye mantık olarak hatalı olduğunu düşünmüyorsun? Via'nın kendi üretiminden vazgeçip, AMD'den x86 alanında AMD'nin kendi işlemcilerinde kullandığı teknolojileri lisanslayıp bununla da Via markası ile farklı bi x86 işlemci üretmesini önermek gibi senin söylediğin. AMD'den daha iyi performans gösterebilir mi veya daha ucuza mal edip satabilir mi iş yapar mı? Direk karşılaştırması değil ama önerdiğin şey buna benziyor.

    Intel Medfield ile diğer ARM temelli SOC geliştirenlere göre farklı konumda çünkü tamamen kendi sistemi üzerine kurulu. Quallcom da bi nebze öyle ama hiçbirinin Intel'in sahip olduğu baskı imkanı yok. Xolo, Orange, K800 bide şu yeni çıkacak Rus telefon adı sanı ne kadar duyulmş şeyler, bi LG HTC çıkıp Medfield kullanan telefon yapacaz iyi olacak kaç kere demişler şimdiye kadar?

    Performans ve güç tüketimi olarak Medfieldın durumu iyi, tek kötü yanı fiyatları uçuk. Medfield öncesinde Moorestown da da kullanılan Z serisi atom çekirdekleri için intel 45-95$ para istiyordu. Intel 1.5 sene zman içinde Moorestown'dan MEdfield'a inebildi. Moorestown ile ancak yüksek kapasiteli batarya varsa tablet olurdu. Medfield ile Cortex A9 kullanan telefonlar arasında rekabetçi bi konumda.

    Konuşma süresi 4s kadar, kötü bi durum mu? Oyun hariç browser vs. testlerinde hep iyi performansı var. Wifi vs ile internet için pil tüketimi kabul edilebilir seviyede, ortalarda, ama Galaxy S2 , LG Optimus 3d ile kafa kafaya. GPU'su kötü ona bişey demiyorum zaten. DD açıp oynatamıyor. Native Arm code kullanan uygulamalarda perf düşüşü var biraz, geçmişteki uygulamalar için. Video oynatmada da nedense pil kullanımı biraz fazla ama bu mutlaka Player ile alakalı.

    En niyahetinde oyun hariç performansı ve pil tüketimi olarak Medfield, Cortex A9 kullanan çözümlerle baş edebilecek seviyede. Amma velakin telefonların fiyatları çok çok geride değil. 550$'a MEdfield içeren telefon alabilecek biri 650$'a Iphone almaktan vazgeçmez. Intel'in kar marjı yüksek, bu yüzden de büyük üreticiler Medfield içeren çözümler üretmiyorlar. 550$'a satılacak telefon için Intel chipset için 50-100$ isterse kimse bundan alıp üretmez. En büyük sorun da bu zaten. Direk performansı değil.

    ARMv7 her alandan sıkıştırılıyor ve yakın zamanda da bunu aşabilecekleri bi çözüm yok. Cortex A15 içeren ürünler var mı piyasada ne zman çıkacak çoğalacaklar? Ne kadar ömrü olacak?

    MIPS'in yeni proAptiv çipleri direk A15'i hedef alıyor ve, Krait / A15 performansını onların yarısı kadar yer kaplayarak veriyor / verecek.

    Intel'in Medfield'ı A9 platformunun rakibi. A15 içeren ürünler çoğalmaya başladığında Intel 1 platform daha çıkartmış olacak. Başlarda bende geri kalır, ortalamanın altına düşer diyordum, piyasadaki ürünler ortada. Ortalık şimdi nasıl A9'dan geçilmiyor, A15 'den de geçişlmez hale geldiğinde Intel çoktan yeni platformu çıkartmış olacak ve A15 seviyesinde perf verebilir olacak. Ha yine pahalı olur vs. orası apayrı. Perf ve güç tüketimi anlamında Intel iyi durumda gereksiz yere buradan eleştiri yapmayın. Direk fiyat ve niye büyük üreticiler üretmiyor diyerek eleştirin. Hemen hemen aynı performansı aynı pil süresini aynı fiyata veya daha ucuza alacaksak, niye adı sanı duyulmamış ürünler peşine düşelim diyin.

    ARMv8 diyecek olan varsa da, geçen senenin kasımından beri bununla ilgili haber çıkmadı. Ancak Applied Micro'nun X-Gene'i neredeyse üreitme hazır. Ama bu da Server odaklı olacak zaten, o da apayrı bi konu. Applied Micro dışında ArmV8'e hazır kimse yok zaten ortalıkta.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rubisco

    quote:

    Orijinalden alıntı: Batuist

    intelin x86 tabanı üzerinde inat etmesi için bir neden göremiyorum. sonuçta arm mimarisini lisanslayıp kendiside arm işlemci geliştirip satabilir. bu sayede rakiplerinden daha iyi işler ortaya çıkarıp üretim teknolojilerindeki avantajınıda kullanıp mobil sektörde lider olabilecek gir güce sahip ama neden arm lisansı alıp bu işlemcileride geliştirmemek için inat ediyor anlamak zor...

    ARM lisansı dediğin şey ne ? Tek tip bişey yok ki ortada? Cortex A9 lisansı 5-10milyon $ civarında ki para değil. Bi de önerdiğin şeyin niye mantık olarak hatalı olduğunu düşünmüyorsun? Via'nın kendi üretiminden vazgeçip, AMD'den x86 alanında AMD'nin kendi işlemcilerinde kullandığı teknolojileri lisanslayıp bununla da Via markası ile farklı bi x86 işlemci üretmesini önermek gibi senin söylediğin. AMD'den daha iyi performans gösterebilir mi veya daha ucuza mal edip satabilir mi iş yapar mı? Direk karşılaştırması değil ama önerdiğin şey buna benziyor.

    Intel Medfield ile diğer ARM temelli SOC geliştirenlere göre farklı konumda çünkü tamamen kendi sistemi üzerine kurulu. Quallcom da bi nebze öyle ama hiçbirinin Intel'in sahip olduğu baskı imkanı yok. Xolo, Orange, K800 bide şu yeni çıkacak Rus telefon adı sanı ne kadar duyulmş şeyler, bi LG HTC çıkıp Medfield kullanan telefon yapacaz iyi olacak kaç kere demişler şimdiye kadar?

    Performans ve güç tüketimi olarak Medfieldın durumu iyi, tek kötü yanı fiyatları uçuk. Medfield öncesinde Moorestown da da kullanılan Z serisi atom çekirdekleri için intel 45-95$ para istiyordu. Intel 1.5 sene zman içinde Moorestown'dan MEdfield'a inebildi. Moorestown ile ancak yüksek kapasiteli batarya varsa tablet olurdu. Medfield ile Cortex A9 kullanan telefonlar arasında rekabetçi bi konumda.

    Konuşma süresi 4s kadar, kötü bi durum mu? Oyun hariç browser vs. testlerinde hep iyi performansı var. Wifi vs ile internet için pil tüketimi kabul edilebilir seviyede, ortalarda, ama Galaxy S2 , LG Optimus 3d ile kafa kafaya. GPU'su kötü ona bişey demiyorum zaten. DD açıp oynatamıyor. Native Arm code kullanan uygulamalarda perf düşüşü var biraz, geçmişteki uygulamalar için. Video oynatmada da nedense pil kullanımı biraz fazla ama bu mutlaka Player ile alakalı.

    En niyahetinde oyun hariç performansı ve pil tüketimi olarak Medfield, Cortex A9 kullanan çözümlerle baş edebilecek seviyede. Amma velakin telefonların fiyatları çok çok geride değil. 550$'a MEdfield içeren telefon alabilecek biri 650$'a Iphone almaktan vazgeçmez. Intel'in kar marjı yüksek, bu yüzden de büyük üreticiler Medfield içeren çözümler üretmiyorlar. 550$'a satılacak telefon için Intel chipset için 50-100$ isterse kimse bundan alıp üretmez. En büyük sorun da bu zaten. Direk performansı değil.

    ARMv7 her alandan sıkıştırılıyor ve yakın zamanda da bunu aşabilecekleri bi çözüm yok. Cortex A15 içeren ürünler var mı piyasada ne zman çıkacak çoğalacaklar? Ne kadar ömrü olacak?

    MIPS'in yeni proAptiv çipleri direk A15'i hedef alıyor ve, Krait / A15 performansını onların yarısı kadar yer kaplayarak veriyor / verecek.

    Intel'in Medfield'ı A9 platformunun rakibi. A15 içeren ürünler çoğalmaya başladığında Intel 1 platform daha çıkartmış olacak. Başlarda bende geri kalır, ortalamanın altına düşer diyordum, piyasadaki ürünler ortada. Ortalık şimdi nasıl A9'dan geçilmiyor, A15 'den de geçişlmez hale geldiğinde Intel çoktan yeni platformu çıkartmış olacak ve A15 seviyesinde perf verebilir olacak. Ha yine pahalı olur vs. orası apayrı. Perf ve güç tüketimi anlamında Intel iyi durumda gereksiz yere buradan eleştiri yapmayın. Direk fiyat ve niye büyük üreticiler üretmiyor diyerek eleştirin. Hemen hemen aynı performansı aynı pil süresini aynı fiyata veya daha ucuza alacaksak, niye adı sanı duyulmamış ürünler peşine düşelim diyin.

    ARMv8 diyecek olan varsa da, geçen senenin kasımından beri bununla ilgili haber çıkmadı. Ancak Applied Micro'nun X-Gene'i neredeyse üreitme hazır. Ama bu da Server odaklı olacak zaten, o da apayrı bi konu. Applied Micro dışında ArmV8'e hazır kimse yok zaten ortalıkta.



    Ben olaya intel ve arm'nin işlemcilerinin performansı gözüyle bakarak yorum yazmadım. inteliyidir veya kötüdür o konu ayrı. Ama şurası bir gerçek ki piyasada "tutulabilirlik" açısından intel çok geride. Neden ? çünkü yazılım altyapısı yok intel için.. benim dediğim hazır arm işlemcileri için piyasada bu kadar fırsat varken intel neden arm işlemci üretmiyor? sonuçta "intel" bir çip üreticisi. x86 veya başka alt yapıya sahip bir işlemci üretmenin intele bir zararı olacağını zannetmiyorum. yap-sat mantığında elinden gelen neyse yapar para kazanırsın. bugün mobil işlemci piyasası milyar dolarlar seviyesinde. şirketler "kar" elde etmek için kurulur ve çalışır. Neden intel bu kadar yüksek pazar payı olan bir alana kolay yoldan girmekte direniyor anlamak zor. ARM işlemci üretirken bir yandan da çok direndiğin işlemcileri daha iyi düzeye getirip rekabet edebilirsin arm işlemci üretmen buna mani değil.. sonuçta üretim teknolojisi ile intel çok çok iyi ARM işlemci üretebilir. Artı her A9 tabanlı ARM işlemci bir değil. her firma kendi tasarımını işlemciye katarak katma değer yaratabiliyor işlemci üzerinde.. aksi halde bir tegra2 işlemci ile samsungun bugün galaxy s3te kullandığı işlemci bir değildir. mimariler aynı olsada samsung kendi geliştirdiği ve farklılaştırdığı işlemcileri kullanıyor. intelde aynı şekilde kendi tasarımını yapabilir ve piyasada en çok tutulan arm işlemcileri üretebilirdi ama yapmıyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Batuist

    Ben olaya intel ve arm'nin işlemcilerinin performansı gözüyle bakarak yorum yazmadım. inteliyidir veya kötüdür o konu ayrı. Ama şurası bir gerçek ki piyasada "tutulabilirlik" açısından intel çok geride. Neden ? çünkü yazılım altyapısı yok intel için.. benim dediğim hazır arm işlemcileri için piyasada bu kadar fırsat varken intel neden arm işlemci üretmiyor? sonuçta "intel" bir çip üreticisi. x86 veya başka alt yapıya sahip bir işlemci üretmenin intele bir zararı olacağını zannetmiyorum. yap-sat mantığında elinden gelen neyse yapar para kazanırsın. bugün mobil işlemci piyasası milyar dolarlar seviyesinde. şirketler "kar" elde etmek için kurulur ve çalışır. Neden intel bu kadar yüksek pazar payı olan bir alana kolay yoldan girmekte direniyor anlamak zor. ARM işlemci üretirken bir yandan da çok direndiğin işlemcileri daha iyi düzeye getirip rekabet edebilirsin arm işlemci üretmen buna mani değil.. sonuçta üretim teknolojisi ile intel çok çok iyi ARM işlemci üretebilir. Artı her A9 tabanlı ARM işlemci bir değil. her firma kendi tasarımını işlemciye katarak katma değer yaratabiliyor işlemci üzerinde.. aksi halde bir tegra2 işlemci ile samsungun bugün galaxy s3te kullandığı işlemci bir değildir. mimariler aynı olsada samsung kendi geliştirdiği ve farklılaştırdığı işlemcileri kullanıyor. intelde aynı şekilde kendi tasarımını yapabilir ve piyasada en çok tutulan arm işlemcileri üretebilirdi ama yapmıyor.

    Yazılım altyapısı olarak özel bişeye gerek yok zaten Android üstünde kullandığın ne varsa hepsi çalışıyor. Hedef alan Android pazarı zaten(dahası varsa şimdilik gizli kapaklı, meego ile istediklerinin olmamış gözükmesi gibi). Bende tersten sorayım, itibar vs. gibi şeyler dışında niye yapsın? A9 lisansı almak bu büyüklükte bi firma için dert değil ki zaten alıp almadıklarını biz bilemeyiz. İşlerine yarayacak alanlar varsa ve temelde bi şeklde Inteldeki elemanların düşünmediği bişeylerse zaten revese engineering ile (tersine mühendislik ) çoktan icabına bakılmıştır. Sırf bu amaçla çalışan özel firmalar var Chipworks vs. gibi. Tamamen kendi kontrolün altında olabilecek, gelişmesini de istedğin gibi yönlendirebileceğin, zaten varolan ARGE sistemi üstünde çalışan bi mimari/çip/platform yerine niye kendi kontrolün dışındaki alanı kullanarak olaya girsin? ArmV5 / FreeScale açısından bakarsan hiç çıkmadı, x86 @ Smartphone olarak bakarsan ilk defa giriyor.

    Analoji biraz tuhaf ama Mercedes A/B segment otomobil pazarına girmek için niye kendi motorunu üretmek için uğraşacağına WV'den motor teknolojisi almıyor demeye benziyor bana göre. Teknoloj ile alakalı olmayan prestij vs yanında, kendi kontrolünde olmayan ARGE, tamamen farklı bi üretim sistemi vs. şeyleri göze alıp başkasının eline bakmamak varken niye o şekilde devam etsin. Samsung kendi başına A15 çıkmadan onun seviyesinde bi işlemci geliştirecek kabiliyette olsa çoktan yapardı heralde, yada diğerleri. A9 temelli olup en kötü en iyi arasında %20 perf farkı olması farklı bişeydir, A15'i geliştirebilecek kadar ARGE / know-how olması bambaşka bişeydir. Quallcom biraz farklı konumda, aynı şey onun için de söylenmeli o zman, niye kendi çiplerini üretmeye kasıyor diye. Samsung, Quallcom kadar farklılaştıracak durumda değil şimdilik. Intel ise Quallcomdan çok daha fazlasını yapabilecek durumda, yani kend çipini geliştirebilecek seviyede.

    A9 ne zman çıktı, A15 ne zman çıkacak çoğalacak yaygınlaşacak? Intel Moorestown platformu ne zman duyuruldu, Medfield ne zman duyuruldu ve kullanılabilir hale geldi? Intel'in bi sonraki platformu rahatça A15 seviyesinde veya daha iyi olmasını sağlayacak kadar zamanı var.

    Teknik açıdan Intel'in 1.5 senede katettiği ilerlemeye bakarsak, A15'den sonrası için ARM'ın veya geliştiricilerin sadece teknik açıdan bakarsan köşeye sıkışabilme ihtimali var. Bu yüzden de Arm v8 için herkez canla başla çalışabilir.

    Intel'in meego vs. ile daha çok perf isteyen uygulamaları pompalama amacı yeterince yerine gelmemiş olsa bile, Medfield sonrası ile belirgin oranda performansda ilerleme sağlayabilir, bu açıdan bir kısım insanların aklını çelebilir belki.

    Burda en büyük sakatlık Intel'in çok büyük kar marjıyla alakalı. Penetrasyon oranı çok yüksek bi alana girmeye çalışıyorsun. Nvidia Tegraların harika özellikleri sayesinde mi yer buldu? Tegralardaki Geforceların lisansı satılık mı? Tegra dışında custom A9 + Geforce SOC var mı? Teknolji bi yere kadar, gerisi başka şeylere bakar. Nvidia kartlarını burda iyi oynadı. Süper bi konumu yok ama pazarda sonuçta. Süper kar marjları yok ama diğer şeyler sayesinde iyi gelir elde eder hale geldi.

    Küçük üreticiler süper fiyat performansa sahip, ucuz ve kabul edilebilir performansta çip üretebiliyor. Ama yüksek hacimli talepleri karşılayacak konumları yok. 28nm'de herkez sorun yaşıyor zaten. Bundan sonrası için yollar kaygan. Glofo 20nm FD-SOI vs. desin istediği kadar. Intel ciddi gibi görünüyor bu alanda, ama kar marjını da düşürmek istemiyor, karizma da gitsin istemiyor, dışarda da kalmak istemiyor, yatırım boşa gitsin de istemiyor(intelde bütçe bütçe diye iptal edilen dünya kadar proje var dünya kadar mühendisin). Hepsini birden isteyince de hareket alanı dar.

    Dediğim gibi 550$'a Medfield içeren ipsiz sapsız tel alacağıma gider Galaxy S2 yada Iphone 4s alırım diyecek çok insan var. Intel'in iş yapması bu tür insanların fikirlerinin değişmesine bağlı. Fiyat 400$ veya altı olsa hmmm diyenler çoğalır ama Intel kar marjını indirmeyeceği için doğal olarak üretici firmanın kar marjından kısılması lazım. Bunu büyük üreticiler kolay yapmaz. Küçük üreticilere de vatandaş belli bi avantaj görmeden atlamaz.

    Yukarda ilk cümlede yazılımdan kasıt olarak Android de full uyumlu olarak çalışması değilde, mesela Android 4.5 çıkınca mevcut telefona uygun güncellemenin olup olmayacağı, yada telefona cicili bicili bi sürü başka uygulama konup konmayacağı gibi şeyler ise, elbette tüketicinin kafasını bunlar kurcalar. Farklı markalar geçmişte güncelleme alamayan, çok geciken modelleri kullanan insanların kızgınlığına hışmına uğruyor. Bu da tüketicilerin kararını etkiliyor.

    HP nasıl kimsenin kullanmadığı Itanium için Oracle'a dava açtı ve zorla kendi Itanium serverlarının desteklenmesi kararını çıkarttırdı, ve ilave olarak HP Intel'e 100-150milyon $ gibi parayı Intelin baskısına rağmen sisteminde compilerlarında x86 uyumlu yapmadı diye veriyor, Intel de sırf pazar için telefon üreticilerine bu şekilde bi davranışta bulunabilir. Yani LG'nin Medfield kullanması için şu kadarlık bi tür hibe/yardım/ortaklık annaşması gibi şeyler yapabilir.

    Gelecek için teknik olmayan nedenleri kenara koyarsak, Intel ışık görmese bu derece bastırmaz diye düşünüyorum ben. Aralarındaki makas 1.5 senede çok hızlı daraldı çünkü. Bundan sonrası için de yani A15 sonrasında ilk kim Arv v8'i implemente eder (ARM 64bit yani), o diğerlerinin arasından sıyrılır gibi duruyor(bunu da yapabilecek kaç firma var??).




  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    Ne oldu, tırstınız mı? Hiç olmadı Intel sizi satın olur biter. Çapınızdan büyük konuşmayın.

    Cehalet ne fena şey.En büyük örneğide sensin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rubisco

    quote:

    Orijinalden alıntı: Batuist

    Ben olaya intel ve arm'nin işlemcilerinin performansı gözüyle bakarak yorum yazmadım. inteliyidir veya kötüdür o konu ayrı. Ama şurası bir gerçek ki piyasada "tutulabilirlik" açısından intel çok geride. Neden ? çünkü yazılım altyapısı yok intel için.. benim dediğim hazır arm işlemcileri için piyasada bu kadar fırsat varken intel neden arm işlemci üretmiyor? sonuçta "intel" bir çip üreticisi. x86 veya başka alt yapıya sahip bir işlemci üretmenin intele bir zararı olacağını zannetmiyorum. yap-sat mantığında elinden gelen neyse yapar para kazanırsın. bugün mobil işlemci piyasası milyar dolarlar seviyesinde. şirketler "kar" elde etmek için kurulur ve çalışır. Neden intel bu kadar yüksek pazar payı olan bir alana kolay yoldan girmekte direniyor anlamak zor. ARM işlemci üretirken bir yandan da çok direndiğin işlemcileri daha iyi düzeye getirip rekabet edebilirsin arm işlemci üretmen buna mani değil.. sonuçta üretim teknolojisi ile intel çok çok iyi ARM işlemci üretebilir. Artı her A9 tabanlı ARM işlemci bir değil. her firma kendi tasarımını işlemciye katarak katma değer yaratabiliyor işlemci üzerinde.. aksi halde bir tegra2 işlemci ile samsungun bugün galaxy s3te kullandığı işlemci bir değildir. mimariler aynı olsada samsung kendi geliştirdiği ve farklılaştırdığı işlemcileri kullanıyor. intelde aynı şekilde kendi tasarımını yapabilir ve piyasada en çok tutulan arm işlemcileri üretebilirdi ama yapmıyor.

    Yazılım altyapısı olarak özel bişeye gerek yok zaten Android üstünde kullandığın ne varsa hepsi çalışıyor. Hedef alan Android pazarı zaten(dahası varsa şimdilik gizli kapaklı, meego ile istediklerinin olmamış gözükmesi gibi). Bende tersten sorayım, itibar vs. gibi şeyler dışında niye yapsın? A9 lisansı almak bu büyüklükte bi firma için dert değil ki zaten alıp almadıklarını biz bilemeyiz. İşlerine yarayacak alanlar varsa ve temelde bi şeklde Inteldeki elemanların düşünmediği bişeylerse zaten revese engineering ile (tersine mühendislik ) çoktan icabına bakılmıştır. Sırf bu amaçla çalışan özel firmalar var Chipworks vs. gibi. Tamamen kendi kontrolün altında olabilecek, gelişmesini de istedğin gibi yönlendirebileceğin, zaten varolan ARGE sistemi üstünde çalışan bi mimari/çip/platform yerine niye kendi kontrolün dışındaki alanı kullanarak olaya girsin? ArmV5 / FreeScale açısından bakarsan hiç çıkmadı, x86 @ Smartphone olarak bakarsan ilk defa giriyor.

    Analoji biraz tuhaf ama Mercedes A/B segment otomobil pazarına girmek için niye kendi motorunu üretmek için uğraşacağına WV'den motor teknolojisi almıyor demeye benziyor bana göre. Teknoloj ile alakalı olmayan prestij vs yanında, kendi kontrolünde olmayan ARGE, tamamen farklı bi üretim sistemi vs. şeyleri göze alıp başkasının eline bakmamak varken niye o şekilde devam etsin. Samsung kendi başına A15 çıkmadan onun seviyesinde bi işlemci geliştirecek kabiliyette olsa çoktan yapardı heralde, yada diğerleri. A9 temelli olup en kötü en iyi arasında %20 perf farkı olması farklı bişeydir, A15'i geliştirebilecek kadar ARGE / know-how olması bambaşka bişeydir. Quallcom biraz farklı konumda, aynı şey onun için de söylenmeli o zman, niye kendi çiplerini üretmeye kasıyor diye. Samsung, Quallcom kadar farklılaştıracak durumda değil şimdilik. Intel ise Quallcomdan çok daha fazlasını yapabilecek durumda, yani kend çipini geliştirebilecek seviyede.

    A9 ne zman çıktı, A15 ne zman çıkacak çoğalacak yaygınlaşacak? Intel Moorestown platformu ne zman duyuruldu, Medfield ne zman duyuruldu ve kullanılabilir hale geldi? Intel'in bi sonraki platformu rahatça A15 seviyesinde veya daha iyi olmasını sağlayacak kadar zamanı var.

    Teknik açıdan Intel'in 1.5 senede katettiği ilerlemeye bakarsak, A15'den sonrası için ARM'ın veya geliştiricilerin sadece teknik açıdan bakarsan köşeye sıkışabilme ihtimali var. Bu yüzden de Arm v8 için herkez canla başla çalışabilir.

    Intel'in meego vs. ile daha çok perf isteyen uygulamaları pompalama amacı yeterince yerine gelmemiş olsa bile, Medfield sonrası ile belirgin oranda performansda ilerleme sağlayabilir, bu açıdan bir kısım insanların aklını çelebilir belki.

    Burda en büyük sakatlık Intel'in çok büyük kar marjıyla alakalı. Penetrasyon oranı çok yüksek bi alana girmeye çalışıyorsun. Nvidia Tegraların harika özellikleri sayesinde mi yer buldu? Tegralardaki Geforceların lisansı satılık mı? Tegra dışında custom A9 + Geforce SOC var mı? Teknolji bi yere kadar, gerisi başka şeylere bakar. Nvidia kartlarını burda iyi oynadı. Süper bi konumu yok ama pazarda sonuçta. Süper kar marjları yok ama diğer şeyler sayesinde iyi gelir elde eder hale geldi.

    Küçük üreticiler süper fiyat performansa sahip, ucuz ve kabul edilebilir performansta çip üretebiliyor. Ama yüksek hacimli talepleri karşılayacak konumları yok. 28nm'de herkez sorun yaşıyor zaten. Bundan sonrası için yollar kaygan. Glofo 20nm FD-SOI vs. desin istediği kadar. Intel ciddi gibi görünüyor bu alanda, ama kar marjını da düşürmek istemiyor, karizma da gitsin istemiyor, dışarda da kalmak istemiyor, yatırım boşa gitsin de istemiyor(intelde bütçe bütçe diye iptal edilen dünya kadar proje var dünya kadar mühendisin). Hepsini birden isteyince de hareket alanı dar.

    Dediğim gibi 550$'a Medfield içeren ipsiz sapsız tel alacağıma gider Galaxy S2 yada Iphone 4s alırım diyecek çok insan var. Intel'in iş yapması bu tür insanların fikirlerinin değişmesine bağlı. Fiyat 400$ veya altı olsa hmmm diyenler çoğalır ama Intel kar marjını indirmeyeceği için doğal olarak üretici firmanın kar marjından kısılması lazım. Bunu büyük üreticiler kolay yapmaz. Küçük üreticilere de vatandaş belli bi avantaj görmeden atlamaz.

    Yukarda ilk cümlede yazılımdan kasıt olarak Android de full uyumlu olarak çalışması değilde, mesela Android 4.5 çıkınca mevcut telefona uygun güncellemenin olup olmayacağı, yada telefona cicili bicili bi sürü başka uygulama konup konmayacağı gibi şeyler ise, elbette tüketicinin kafasını bunlar kurcalar. Farklı markalar geçmişte güncelleme alamayan, çok geciken modelleri kullanan insanların kızgınlığına hışmına uğruyor. Bu da tüketicilerin kararını etkiliyor.

    HP nasıl kimsenin kullanmadığı Itanium için Oracle'a dava açtı ve zorla kendi Itanium serverlarının desteklenmesi kararını çıkarttırdı, ve ilave olarak HP Intel'e 100-150milyon $ gibi parayı Intelin baskısına rağmen sisteminde compilerlarında x86 uyumlu yapmadı diye veriyor, Intel de sırf pazar için telefon üreticilerine bu şekilde bi davranışta bulunabilir. Yani LG'nin Medfield kullanması için şu kadarlık bi tür hibe/yardım/ortaklık annaşması gibi şeyler yapabilir.

    Gelecek için teknik olmayan nedenleri kenara koyarsak, Intel ışık görmese bu derece bastırmaz diye düşünüyorum ben. Aralarındaki makas 1.5 senede çok hızlı daraldı çünkü. Bundan sonrası için de yani A15 sonrasında ilk kim Arv v8'i implemente eder (ARM 64bit yani), o diğerlerinin arasından sıyrılır gibi duruyor(bunu da yapabilecek kaç firma var??).






    Yazdıkların doğrudur yada yanlıştır, haklı olabilirsinde olmayabilirsinde.. ama hepsinin ötesinde neden intel fanatikliği??? Günümüz mobil işletim sistemleri genel olarak android, ios, wp7,5 vb. hangisine samsungun galaxy s3ünde kullandığı 4 çekirdekli exynos 4412 işlemcisi yetersiz gelir ? amaç işlem yapmak ise ve seçeneklerden her ikiside istenileni yapıyorsa tabiki üreticilerde tüketicilerde avantajlı olanı seçeceklerdir. ileride daha iyi olacak diye bugünkü dezavantajları kabul etmek fanatiklik olsa gerek. yada ben almazsam sen amazsan bu adamlar nasıl daha iyisini üretecek düşüncesiyle kim dünya kadar parasını daha yetersiz bir alana yatırır ki?şu an ki haliyle ben intelin mobil işlemcilerini tercih etmem!!! sanırım sen hayatında hiç atom işlemcili bir cihaz kullanmadın.. aksi halde intelden nefret etmek için başka neden aramazdın. Ha sırf bu yüzden ben firmayı silip atmıyorum ama karalamak için yeterli bir neden.. intel şayet kendi platformunu oluşturmak için diretiyorsa kendi ekseni etrafında dönmekten başka birşey yapamaz.. kendi üretir kendi kullanır.. Hani meego vardı eskiden o olsaydı belki onun hayrına birşeyler yapabilirdi ama intel işlemci ile android düşünemiyorum... telefonlarda render alacağımız gün gelene kadar insanlara arm'nin sunduğu düşük güç tüketimi daha cazip gelecektir. performans konusunda zaten yazılımın kat kat üzeinde seyrediyorlar.. o donanımı hakkıyla kullanacak programlar bile seneler sonra çıkacaktır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Batuist


    Yazdıkların doğrudur yada yanlıştır, haklı olabilirsinde olmayabilirsinde.. ama hepsinin ötesinde neden intel fanatikliği??? Günümüz mobil işletim sistemleri genel olarak android, ios, wp7,5 vb. hangisine samsungun galaxy s3ünde kullandığı 4 çekirdekli exynos 4412 işlemcisi yetersiz gelir ? amaç işlem yapmak ise ve seçeneklerden her ikiside istenileni yapıyorsa tabiki üreticilerde tüketicilerde avantajlı olanı seçeceklerdir. ileride daha iyi olacak diye bugünkü dezavantajları kabul etmek fanatiklik olsa gerek. yada ben almazsam sen amazsan bu adamlar nasıl daha iyisini üretecek düşüncesiyle kim dünya kadar parasını daha yetersiz bir alana yatırır ki?şu an ki haliyle ben intelin mobil işlemcilerini tercih etmem!!! sanırım sen hayatında hiç atom işlemcili bir cihaz kullanmadın.. aksi halde intelden nefret etmek için başka neden aramazdın. Ha sırf bu yüzden ben firmayı silip atmıyorum ama karalamak için yeterli bir neden.. intel şayet kendi platformunu oluşturmak için diretiyorsa kendi ekseni etrafında dönmekten başka birşey yapamaz.. kendi üretir kendi kullanır.. Hani meego vardı eskiden o olsaydı belki onun hayrına birşeyler yapabilirdi ama intel işlemci ile android düşünemiyorum... telefonlarda render alacağımız gün gelene kadar insanlara arm'nin sunduğu düşük güç tüketimi daha cazip gelecektir. performans konusunda zaten yazılımın kat kat üzeinde seyrediyorlar.. o donanımı hakkıyla kullanacak programlar bile seneler sonra çıkacaktır.

    Konuyu çarpıtma ve kişiselleştirme ve başka yere çekme.

    Konu burda adamların çıkıp laf atar şekilde sıkıştırması. 1. mesajdan beri yazıyorum, Medfield süpermanyak performansa sahip değil, bazı testlerde bi sürü varolan çözümlere göre iyi gibi duruyor. Sunspider browsermark vs. gibi şeylerde hep en yukarlarda. Ama süpermanyak performansa "superior" kelimesini kullandartacak seviyede değil. Fersah fersah öndeymiş gibi abartmaya gerek yok.

    Aynı şekilde de çıkıp perf/watt kötü diyip bi cacık olmaz diye açıklama yapıp, sanki 1 saatte pil bitiyormuş gibi açıklama da yannış. A9 kullanan telefonlardan liste yap, ortalama seviyede tüketimi var. Test edilmiş listeler faln, açıklamadaki kadar kötü değil pil tüketimi.

    Açıklamada Atom'un daha fazla güç tüketiminden bahsederken, herkezin verimlilik olarak gördüğü perf/watt ile ilgili hiçbişey denmiyor. CPU Performansı iyi ama çok güç tüketiyor derken pil tüketimi yada enerji verimlilği olarak "azıcık geride" fakat iyiye gidiyor demeye kimsenin dili varmıyor.

    Bundan sonrası az bildiğim teknik alanla alakalı. Samsung A9 lisansı alıp onu modifiye ediyor Exynos yapıyor ama esas Core alanında yaptığı değişiklik fazla değil. Hiçbirinin değil. Yaptıkları cache miktarını değiştirmek gibi belirlenebilir şeyler, dizaynda yerine göre büyük ölçüde değişiklik yapan yok. Calxeda 4MB L2 ekliyor mesela, Amlogic ucuz tutmak için azaltıyor, bellek kontrolcüsünü değiştiriyor.

    Ama hiçbiri çıkıp Cortex A9'a 8 issiue decoder ekleyemiyor. Çünkü bunu yapmak direk çekirdek yapısında başlı başına başka şeyleri değiştirmek demek, altından kolay kolay kalkılacak iş değil. Bunu yapabilecek gücü olan zaten yepyeni mimari oluşturacak güce de sahiptir. 4 çekirdekten fazla ARM var mı ortalıkta gezinen? Gerek yok diye mi yok? Server peşinde koşanlar için 16 çekirdek A9 imkanı olsa bayram ederler. Mimari olarak A9'da 4çekirdekten fazlasına destek yok ve bunu değiştirebilecek derecede teknoloji, bunu kullanan firmalarda yok çünkü. Calxeda'da çip mimarisini isteğine göre değiştirebilecek teknolojiye sahip olsaydı eğer, 4 çerkidekli 4 çipten oluşan kart yerine 8 çekirdekli çiplerden oluşan kartlara dünden atlardı.

    A9 lisansı alıp üstünde görece küçük değişiklik yapmak ile neredeyse farklı mimari anlamında değişiklik gerektiren büyük değişiklik yapmak arasında dağlar kadar fark var. O yüzden bi sürü insan SOC üretici firmların da aslında iyi işler yapacak kadar hakimiyeti olduğunu düşünüp yanılıyorlar. ARM'dan aldıkları Hard Macro A9 lisansı cache miktarı gibi şeylerde değişiklik yapıp kısa sürede üretime hazır hale getirebilirler. Ama hard macro kısıtlı oranda değişikliğe imkan verir. Soft Macro A9 lisansı alıp, 4 çekirdekten fazlasını birbirine bağlamayı başarmış o derecde hakim hiçbi firma yok.

    Konunun Arm ve A9 olduğu kısmı için sadece telefon faln değil, fakrlı alanlardaki firmalar da bu kendi ihtiyaçları doğrultusunda değiştirme işinde var. Calxeda , Applied Micro gibi server alanını hedefleyenler gibi. Ama hiçbiri dediğim gibi 16 çekirdekli A9'u yapabilecek konumda değiller, yani aldıkları Soft Macro A9 lisansında türlü değişikliğe gidip bu uydurduğum 16 çekirdek A9 temelli server işlemcisi yapabilmiş değiller(çekirdekler arası daha çok bağlantının yeniden düzenlenmesi veriyolunun yeniden yapılandırılması vs. faln grekiyor. Hani Xeon 2 tane QPI var bu yüzden 2 soket ve 2 cpu olabiliyor. Eğer bunu arttırmak istiyorsan 4QPI veya fazlası için CPU ları ve chipsetleri birbirine bağlamak için bi tür Fat Tree bağlantı geliştirmen gerekiyor gibi. Bahsettiğim şeyin Intel versiyonu bu).

    Bu yüzden Intel ile A9 kurcalayarak SOC üreten firmalar arasında teknoloji vs. anlamında fersah fersah fark var. Buna benzer şeylerden hareketle senin ilk başta söylediğin Intel'in farklı bi mimari satın alıp onun üstünde ilerlemesi mantıklı gelmiyor bana.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rubisco -- 10 Eylül 2012; 1:07:00 >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.