Şimdi Ara

Yargıtay: 'Banka konut kredisinden dosya masrafı alınamaz.' (22. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.234
Cevap
74
Favori
135.811
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2021222324
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • bugün öğleden sonra türkiye finansın konut kredi masrafı olan 672 tl için bankaya dilekçe vererek süreci başlatmış oldum, hayırlısı olsun,

    türkiye finans için tecrübeli olan var mı? işi yokuşa sürüyorlar mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çaylaq -- 5 Eylül 2013; 21:04:14 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: çaylaq

    bugün öğleden sonra türkiye finansın konut kredi masrafı olan 672 tl için bankaya dilekçe vererek süreci başlatmış oldum, hayırlısı olsun,

    türkiye finans için tecrübeli olan var mı? işi yokuşa sürüyorlar mı?


    ben henüz başlatamadım süreci ama yapılandırma aşamasında bana çok sorun çıkardılar..

    süreci sizden takip etmek isterim bende..
  • Arkadaşlar Yapı Krediden Mayıs 2012'de konut kredisi aldım. alırken tabii ki dosya masrafı alınacağını söylediler. Ekspertiz ücreti olarak 750TL, kredi açılış ücreti olarak 500TL, İpotek tesis ücreti olarak 350 TL aldılar. Bu ücretler kredi ön bilgi formunda ücret kısımları boş bırakılarak yazılmıştı.

    Neyse bu ücretler için THH'ne başvurdum ve bütün ücretleri geri aldım. Fakat banka ekspertiz ücretine(750TL) tüketici mahkemesinde THH kararının iptali için dava açmış. Elime geçen dava açılış dilekçesinde Avukat Esasa ilişkin beyanında "dosya masrafı tüketici kredi müşterisi imzasını taşıyan sözleşmelerde yer almaktadır." demiş ve kısaca benim bu ücreti alacaklarından haberim olduğunu ve bu ücreti ödemeden kredi kullandırmayacaklarını bildiğimi ileri sürüyorlar.
    Delil olarak da
    1-Hakem heyeti kararı (bu karar benim kazandığım hakem heyeti kararı mı acaba yoksa kaybedilen başka bir karar mıdır??)
    2-Sabit faizli konut finansman kredisi ve teminat sözleşmesi ve geri ödeme planı (bunlardan sadece geri ödeme planı var elimde onda da bu ücretlerin alınacağı yazmıyor)
    3-sözleşme öncesi bilgilendirme formu(bu form dediğim gibi ekspertiz ücreti yazıyor fakat karşısı boş bırakılmış)
    4-hesap hareketleri (neyin hesap hareketi olabilir)
    5-dekont (ekspertiz şirketine ödenen dekont mu acaba )
    6-2012 yılına ait banka hizmet komisyon çizelgesi
    7-banka kayıtları
    8-bilirkişi incelemesi ( bu bilirkişi incelemesi neyi incelemiştir veya inceleyecektir)
    9-yargıtay kararları (tüketicinin kaybettiği dava kararları mı acaba)

    Bu yukarıdakiler ışığında bana yardım edebilecek avukat var mı. Bu ekspertiz ücretini geri alabilirler mi. yoksa uğraştırmak için mi açılmış bir dava.

    Bir de 2 gün araştırmamdan sonra dava için dilekçe yazdım onu da buraya kopyalıyorum, daha tam olarak düzenleyemedim.

    AÇIKLAMALAR : Davacının açmış olduğu dava, haksız ve hukuki mesnetten yoksundur.
    Şöyle ki,
    1-) Bankanın almış olduğu bu masraf söz konusu sözleşme şartı önceden hazırlanmış, özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle içeriğine müdahale hakkım verilmemiş ve müzakere edilemediğinden haksız bir şarttır.
    Kaldı ki Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 6. Maddesinde(Değişik: 6/3/2003-4822/7 md.) “Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.” de denmektedir. Yani standart sözleşmede veya sözleşme öncesi ön bilgi formunda boş olarak bırakılan dosya masrafının el yazısı ile yazılması ve bu sözleşmede benim imzamın yer alması, dosya masrafının müzakere edilerek alındığı anlamına gelmez. Dosya masrafı müzakere edilmeden alınmıştır.
    Tüketici dosya masrafı işlemine bağlı olarak rıza ve onayını sözleşme içinde kaim bulunan madde karşısına kendi yazısıyla tarih ve imza koyması halinde bu sözleşmenin bağlayıcılık hükmü ile geçerliliği olacaktır.
    Aksi bir durumda satıcı veya sağlayıcı, bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir.(4077/6. Madde )



    2-) Davacının esasa ilişkin beyanında “dosya masrafı tüketici kredi müşterisi imzasını taşıyan sözleşmelerde yer almaktadır ve sözleşme öncesi ön bilgi formunda MASRAFLAR konu başlığı altında açıklanmıştır” demektedir. Fakat tüketici ile yapılan sözleşme matbu bir sözleşmedir ve boş olan bazı kısımlarının (Gayrimenkul ekspertiz ücreti vb.) sonradan banka çalışanı tarafından doldurulacak şekilde boş bırakılması ve tüketici ile müzakere edilmeden tüketici aleyhine olacak şekilde doldurulmuş ve kullanılmıştır. Benim bilgim olmadan bu boş olan kısımların doldurulması haksız şarttır. Eğer ki boş olan kısımların müzakere edilerek doldurulduğu söyleniyorsa ispat yükü satıcıya(Yapı Kredi Bankası) aittir.(4077/6. Madde)
    Bilindiği gibi standart sözleşme söz konusu olduğu vakit sözleşmede bulunan şartların 4077 sayılı yasanın 6ncı maddesinin süzgecinden geçirilmesi gerekir. Yasaya göre standart sözleşmede yer alan her şartın tüketiciyi bağladığından söz edilemez.
    4077 sayılı Tüketici Yasasının 6’ncı maddesi sözleşmedeki haksız şartları düzenlemektedir. Bu maddeye göre;
    -Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.
    Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.
    Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir. (…)

    3-) Tüketici hakem heyetine yapılan şikayetimde de bu haklılığım sabit görülmüştür.

    deliller;
    1-THH kararı
    2-Sözleşme Öncesi Bilgi Formu
    3-geri ödeme planı

    SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda arz ve izah ettiğim sebeplerden ötürü ,davanın reddini yüksek Mahkemenizden talep eder ,saygılar sunarım.



    Bilgisi olan arkadaşlar bankanın delillerine göre ben daha başka ne gibi delil koyabilirim. Tüketicinin kazandığı EKSPERTİZ ÜCRETİ için yargıtay kararları var mı ve bunları nereden bulabilirim veya şunu da yapabilirsin şunu da yazabilirsin diyen arkadaşlar varsa yardımlarını bekliyorum. Avukat tutmalı mıyım.




  • Günaydın Arkadaşlar

    Garanti Bankasından 90 TL kredi çe50kmiştim.1350Tl dosya masrafı 1800 1. yapılandıma 1600 TL ise 2. yapılandırma ve Expertiz 650Tl ücretinin geri adesi için İstanbul Bakırköy Adliyesine Tüketici Mahkemesine 130TL mahkeme bedeli 50 Lirada Dışarıda da dilekçe yazdırdım.Şimdiden 170Lirada ekstradan gitti.

    Garanti bankası gecen hafta eve 30 40 sayfa avukatlatlarından savunma kağıtları göndermiş.20.12.2013 tarihinde mahkeme var bakalım.O kağıtları okuduktan sonra benim bir umudum kalmadı.Umarım davayı kayedip bize de avukatlık masrafları gibi şeyler giydirmezler konuyla ilgili bilgilendirme yaparım burdan.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aykutkartal

    Günaydın Arkadaşlar

    Garanti Bankasından 90 TL kredi çe50kmiştim.1350Tl dosya masrafı 1800 1. yapılandıma 1600 TL ise 2. yapılandırma ve Expertiz 650Tl ücretinin geri adesi için İstanbul Bakırköy Adliyesine Tüketici Mahkemesine 130TL mahkeme bedeli 50 Lirada Dışarıda da dilekçe yazdırdım.Şimdiden 170Lirada ekstradan gitti.

    Garanti bankası gecen hafta eve 30 40 sayfa avukatlatlarından savunma kağıtları göndermiş.20.12.2013 tarihinde mahkeme var bakalım.O kağıtları okuduktan sonra benim bir umudum kalmadı.Umarım davayı kayedip bize de avukatlık masrafları gibi şeyler giydirmezler konuyla ilgili bilgilendirme yaparım burdan.



    Dosya masrafı ve yeniden yapılandırma için toplam 3.800 tl için ben de garanti bankasını tüketici mahkemesine verdim. Ama bana bankadan savunma kağıdı falan gelmedi. Geçen hafta ilk duruşma vardı. Mahkeme bilirkişiye havale etti. Sana da aynısı olcak bir 300,00 tl daha ödeyeceksin haberin olsun. İnşallah kazanırız.




  • chine C kullanıcısına yanıt
    20.12.2013 tarihinde mahkeme var 300 tl neden ödemiştin? O kağıtlar mahkemeden geldi bana dosyaya da savunma kağıtlarını koymuşlar. bilir kişi muhabbeti nedir hiç bir şey anlamış değilim..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aykutkartal -- 2 Ekim 2013; 16:39:19 >
  • Bilirkişi ücreti 300,00 TL ödedim. Hakim bu davalarda direk bilirkişiye sevkediyor. Bİlirkişi görüşüne göre karar veriyor. Şuana kadar incelediğim mahkeme kararlarından hiçbirinde yeniden yapılandırma ücretini alamayanı görmedim. Mahkeme bunu yasal bulmuyor ve senin lehine karar veriyor. EN kötü yeniden yapılandırma ücretini iade alırız diye düşünüyorum.
  • chine C kullanıcısına yanıt
    hayırlısı bakalım İnşallah haklı davamızı kazanırız.Adamaların faiz aldıkları yetmiyormuş gibi birde başka şeylerden giydiriyorlar bilir kişi raporu nezaman açıklanır bir şey dedilermi.Mahkemeye başburmak için 150 lira ödedik büyük bir ihtimal 500 de bilir kişi gelir kaybedersek birde avukat masrafları giydirirler yani olan yine vatandaşa olacak herhalde ....
  • eğer ki dava'yi kazanır isek bu mahkeme'ye verilen 150tl'yi bir de bilirkişi 'ye verilen 300tl'yi geri alıyormuyuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sherefff -- 2 Ekim 2013; 18:16:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaş'lar bir de avukat olmadan kendimiz mahkeme'ye başvuru yapabiliyor muyuz? konut kredisi için dosya masrafi için soruyorum tuketici hakem heyeti haklı buldu ama tüketici mahkeme'sıne gitmek lazım ve bir avukat tutman lazım dediler nasıl olacak nasıl yürür bu işler biri anlatabilir mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bugün İşbank ve Finansbank için açmış olduğum dosya ve yeniden yapılandırma masrafı iade davalarım sonuçlandı. İkisi de kabul edildi ve iadesine karar verildi. Şimdi 15 gün içinde tarafıma mahkemeye dava açılmazsa, ve ödeme filan da yapılmazsa, direk icra müdürlüğüne gideceğim.
  • Dosya masrafı diğer kredilerde de alınabiliyor mu?
  • Ziraat bankasından kredi aldım geçen hafta yaklaşık 2.000 lira masraf kesildi.Yeni kredi alanlarda iade alabiliyor mu ? Ekstra imzalatılan bişeyler falan var mı ziraatte buna dikkat etmemiştim.
  • Arkadaşlar, Tüketici hakem heyetine aynı banka için iki farklı başvuru yapabiliyormuyuz?

    Kredi yeniden yapılandırmalar için ayrı başvuru ve dosya ile eksper masrafları için ayrı başvuru olarak. Birleştirince hem başvuru rakamını geçiyor hem de birinden dolayı diğerlerinin reddedilme riski doğuyor.
  • Ben avukata vekalet verdim.

    5180 (2kez yapılandırma ücreti) + 1250 Dosya Parası + 600 Ekspertiz ücretini geri alacağım inşallah kazanırsam.

    Kazanacağım paranın %15'ini istedi avukat. Hiç bir şeye karışmayacağım.

    Sonuçlarını buraya yazarım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: deepestlove

    Ben avukata vekalet verdim.

    5180 (2kez yapılandırma ücreti) + 1250 Dosya Parası + 600 Ekspertiz ücretini geri alacağım inşallah kazanırsam.

    Kazanacağım paranın %15'ini istedi avukat. Hiç bir şeye karışmayacağım.

    Sonuçlarını buraya yazarım.


    peki kaybederseniz, tuttuğunuz avukata yine para verecekmisiniz.

    benzer bir dava varda, bende avukatamı versem diye düşünüyorum.
  • Arakdaşlar ziraatten kredi alırken bankacı bana bir yazı yazdırmıştı içeriğini tam hatırlamıyorum şartlarda mutabık kaldık falan diye ben alamazmyım bu koşullarda ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: forumix

    quote:

    Orijinalden alıntı: deepestlove

    Ben avukata vekalet verdim.

    5180 (2kez yapılandırma ücreti) + 1250 Dosya Parası + 600 Ekspertiz ücretini geri alacağım inşallah kazanırsam.

    Kazanacağım paranın %15'ini istedi avukat. Hiç bir şeye karışmayacağım.

    Sonuçlarını buraya yazarım.


    peki kaybederseniz, tuttuğunuz avukata yine para verecekmisiniz.

    benzer bir dava varda, bende avukatamı versem diye düşünüyorum.


    Kaybedersem benim avukata bir şey vermeyeceğim lakin

    dava mesarifi + karşı bankanın avukat ücreti ki bu 1300 gibi bir rakam olacak

    malesef




  • Geçen ay ziraat bankasından konut kredisi çektik 2 bin gibi bir masraf aldılar.El yazısı ile birşeyler yazdırdılar şartlarda mutabık kaldık vs.... bu şartlarda tüketici mahkemesine başvursam olumlu sonuç alabilirmiyim ? Nasıl bir yol izlemeliyim şimdiden teşekkürler
  • 
Sayfa: önceki 2021222324
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.