Şimdi Ara

Belle de jour (1967) | Luis Buñuel

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
423
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
     Belle de jour (1967) | Luis Buñuel

Severine ve Pierre yeni evli bir çifttir. Ne var ki Severin cinsel anlamda kocasına karşı soğuktur. Severine kocasıyla ilişkiye girmek istemez fakat sürekli cinsel fanteziler kurmaktadır. Bir gün onlarla aynı zümreden bir kadının fahişelik yapmaya başladığını öğrenir. Bu ilgisini çeker. Nasıl olur da bir kadın fahişelik yapabilir diye düşünmeye başlar. Ve bu merakı onu fahişelik yapmaya iter.

Burjuva ahlâkını yerden yere vuran bir Bunuel filmi daha. Onun eşsiz sinemacılığını sevenlere tavsiyemdir. (9/10) İzledikten sonra spoiler kısmına bir bakmanızı öneririm.

Severine ve Pierre yeni evli bir çifttir. Ne var ki Severin cinsel anlamda kocasına karşı soğuktur. Bunun altında yatan neden küçükken cinsel tacize uğramış olmasıdır. Bu cinsel tacizin yan etkilerinden biri de Severine’nin sıklıkla cinsel düşler kurmasıdır. Severine kocasıyla ilişkiye girmek istemez fakat sürekli cinsel fanteziler kurmaktadır. Bir gün onlarla aynı zümreden bir kadının fahişelik yapmaya başladığını öğrenir. Bu ilgisini çeker. Nasıl olur da bir kadın fahişelik yapabilir diye düşünmeye başlar. Severine ve Pierre’in ortak dostu olan ve kadınlara zaafı olan Husson evvelden gittiği bir randevu evinin adresini Severine’e söyler. Bir kadının fahişelik yapması düşüncesi onda takıntı olmuştur. Zaten sürekli fantezi kuran bir kadındır. Ve nedir ne değildir diye adamın verdiği adrese gider. Bunuel’in diğer filmlerindeki gibi oraya gidişi, fahişeliğe adım atışı konusunda kendini denetleyemez. İlk müşterisiyle ilişkiye girdikten sonra kendinden utanır. Onun gibi burjuva sınıfına ait biri nasıl olur da böyle bayağıca bir şeye kalkışmıştır. Fakat dayanamaz ve tekrar oraya gider. Bu sefer ciddidir. Orada çalışan kadınların neden fahişelik yaptığını öğreneyim derken olayın göbeğinde bulur kendini. Ve orada bedenini müşterilere sundukça kendini kocasına daha yakın hissetmektedir. Kim bilir belki de kendi namusundan sırf kocasına daha yakın olabilmek için feragat ediyordur. Bir gün iki serseri randevu evine gelirler. Genç ve çulsuz olanı Severine ile birlikte olmak ister. Birlikte olduktan sonra birbirlerinden hoşlandıklarını fark ederler. Yüksek bir zümrede aristokratik bir hayat yaşayan Severine, yalnızca gündüzleri çalıştığı bu randevu evinde bir yoksula aşık olmuştur. Bir sahnede yoksul ve serseri genç Severine’in üzerine çullandığında gencin yırtık çorabı seyirciye gösterilir. Alt sınıf bir insan burjuva bir kadının üstünde tepinmektedir! Bir gün Husson eskiden müdavimi olduğu bu yere tekrardan gelir. Severine ve o karşılaşır. Severine Husson’un orada çalıştığını kocasına söyleyeceğinden korkar ve randevu evinden ayrılır. Görüldüğü üzere kocasının ona karşı bakışının değişeceği korkusu onun bu sevdasından vazgeçmesini sağlar. Ama serseri aşık Severine’in peşini bırakmayacaktır. Onunla artık görüşmek istemediğini söyleyen Severine’in kocasını vurur serseri genç ve ardından yaşanan kovalamaca esnasında da polis genci vurur ve genç ölür. Pierre ise felçli kalır. Husson eve gelir. Ve Severine’nin gerçeğini Pierre’e açıklamak ister. İşte bu kısım çok açık değil. Sanırım Pierre bu gerçek karşısında ölür ve daha sonra Severine yeni bir düş daha görür. Burjuva sınıfı randevu eviyle ilişkilendirilmiş ve o sınıfa ait insanların cinsel hayatlarının ahlaktan yoksun oluşu gözler önüne serilmiştir bu filmde. Karakterlere de dikkat etmek gerekir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Meursault. -- 6 Kasım 2012; 22:21:14 >

• klasiklerden. Catherine Deneuve bir dönemin güzellik ikonlarından.. bu filmde de güzelliğini cömertçe sergiliyor. görülesi.
    "Yalnızım, boğulacak kadar yalnız, hasta bir köpek kadar yalnız..."
    Michelangelo Antonioni
  • Hocam ben Bunuel'in ''Bir Endülüs Köpeği'' ni izledim daha önce.Ancak o kısacık filmde bile zamanın akışındaki beklenmedik değişiklikler ve imgesel anlatım beynimi yormuştu.Açıkcası beni aşıyordu da diyebilirim.Bu filmde de bu durum sürüyor mu?

Orijinalden alıntı: Distopya

Hocam ben Bunuel'in ''Bir Endülüs Köpeği'' ni izledim daha önce.Ancak o kısacık filmde bile zamanın akışındaki beklenmedik değişiklikler ve imgesel anlatım beynimi yormuştu.Açıkcası beni aşıyordu da diyebilirim.Bu filmde de bu durum sürüyor mu?

O filmiyle hiç alakası yok. Bunuel'in uzun metrajlı filmleri normal film kalıbındadır, tabii yönetmenin özgün yorumu vardır. Gönül rahatlığıyla izleyebilirsin. Diğer filmlerine de bakmanı öneririm.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.