peki arkadaşlar üst katıda tek kombi ile ısıtmak için tesisatta nasıl bir değişiklik yapmak gerekli. Birde üst katta babamlar oturuyor.. Biz alt katta.. programlama olayını kullanmak istiyorum.. Şimdi onlar bütün gün evde olacaklar.. Kombi hem aşağıyı hemde yukarıyı ısıtmayacakmı böyle olunca.. Biz evde yokken evi ısıtırsa fazladan bir fatura oolmayacak mı?? Veya peteklerin vanalarını kapatıp bu duruma bu şekilde önlem alabilirmiyiz. Veya bir başka yolu varmı?? Çünkü biz evde yokken evi ısıtmasının bir artısı olmayacak bize.. Konu ile ilgili geniş bilgim yok.. Yanlışsam düzeltin lütfen.. Saygılarımla..
peki arkadaşlar üst katıda tek kombi ile ısıtmak için tesisatta nasıl bir değişiklik yapmak gerekli. Birde üst katta babamlar oturuyor.. Biz alt katta.. programlama olayını kullanmak istiyorum.. Şimdi onlar bütün gün evde olacaklar.. Kombi hem aşağıyı hemde yukarıyı ısıtmayacakmı böyle olunca.. Biz evde yokken evi ısıtırsa fazladan bir fatura oolmayacak mı?? Veya peteklerin vanalarını kapatıp bu duruma bu şekilde önlem alabilirmiyiz. Veya bir başka yolu varmı?? Çünkü biz evde yokken evi ısıtmasının bir artısı olmayacak bize.. Konu ile ilgili geniş bilgim yok.. Yanlışsam düzeltin lütfen.. Saygılarımla..
Selamlar İki şekilde yapabilirsin, benimde yaptığım gibi kombinin ana hat çıkışından sonra yukarı ve aşağıya giden hatların üstüne küresel vana yerleştirebilirsiniz. (Hatta bunlar elektrik kumandalı valf bile olabir) Diğer çözüm termositatik vana kullanmanız, sıcaklığı min olarak ayarlarsanız geldiğinizde bunu yükselmeniz yeterli olacaktır. Termostatik vana kullanımında cihazın gücünede bağlı olarak tüm tesisat için en az 2 panelde serbest dolaşım olması gerekiyor.
Bunun dışında eğer programlanabilir bir kontrol üniteli oda termostadı kullanacaksanız bunu da alt katta kullanmanız bu sistemde mümkün olmayabilir. Kendi Salonunuza konumlasanız olmaz, üst kat salonuna konumlamak gerekecek. Evet bu kullanım durumunda uzun vadede iki müstakil kombili sistemini seçmek daha mantıklı duruyor. Aslında en başta yazmıştınız kendi adıma 08:00 18:00 arası kullanılacak detayını atlamışım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxfocus -- 10 Nisan 2008; 16:28:09 >
P4 Q6600 2.4 GHZ (Zalman 7700CU ile 3.53GHz) - 2*1 GB KINGSTON HYPER X 9600 DDR2 1200 MHZ DUAL - 2* 400 GB SEAGATE SATA2 16MB CACHE NCQ RAID 0 - 2* SAPPHIRE 3870 GDDR4 512MB CROSSFIRE - GIGABYTE DSR4 48X + 2* LG DVD-RW + SKYSTAR DIGITAL TV KART + 22" SAMSUNG BW22 DVI + 22" VİEWSONIC HD + THERMALTAKE ARMOR VA8000BWS + ENERMAX GALAXY XXX 1000 W PSU + TUNÇMATİK 2500 kVa (1,5 kW) + LOGITECH KABLOSUZ SET + LOGITECH 2+1 + ZOOM 6X ADSL WIRELESS MODEM + XP PRO SP3 + 2005 C-MAX TREND TDCI + 2007 YENİ CORSA CDTI
Maxfocus hocam forumu baştan sona okuma fırsatım olmadı.bunun için direk size sorarak cevap almayı umuyorum. çanakkale / çan da mustakil 4 çephe açık 2 katlı çatılı, (montolama,izalasyon vs. yok)evimize iki katı birlikte ısıtacak kalorifer sistemi düşünüyoruz.doğalgaz dağıtımı olmakla beraber bizim semte ne zaman geleceği mechul.evin tadilatı esnasında alttan sprial boru içinden plastik tesisat 6 lı kollektörle beraber döşendi. odaların ölçüleri salon:450*375 mutfak:350*310 çocuk odası:320*340 yatak odası:320*340 banyo:210*220 m. odası:300*425 200*150 giriş ve 100*360 koridorlar var ama petek yok.(iki kat aynı) Buna göre kalorifer kazanımız kaç binlik olmalı(linyit yakılacak) ikincisi (teknik şeylerden anlamıyorum) peteklerimin boyutları odalara göre nasıl olmalı son olarakta hangi marka,model kazan ve petek tavsiye edersiniz?yalnız ileride doğalgaza geçme ihtimalini gözönünde bulundurarak tavsiyede bulunursanız... yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Selamlar,
Anlattığınız üzere katı yakıtlı kazandan, daha sonra doğal gaza geçmeyi düşünüyorsunuz. Bu tür uygulama için benim tecrübem ve bilgim yok .Ancak temel bilgiler ışığında size yorum yapabilirim. salon:450*375=16,875m2 mutfak:350*310=10,85m2 çocuk odası:320*340=10,88m2 yatak odası:320*340=10,88m2 banyo:210*220 = 4,62m2 m. odası:300*425=12,75m2 200*150=3m2 giriş ve 100*360=3,6m2 koridorlar olmak üzere toplamda 73,455m2 alan * 2 üst kat = 146,91m2 toplamda. alt kat ve aynısı üst kat Alt katın altı boş veya temel üstünde ve üst katında üstü çatı veya teras olduğuna göre +15 kcal birim alan için ilave etmeniz gerekiyor. Çanakkale 2. bölge 45+15 =60 kcal birim m3 için bu durumda 147 *2,8 *60 = 24696kcal ihtiyaç var.
75-65 derecelik tesisat için pkkp22 h:60 DemirDöküm petek ile 20 derece oda için 24696/1546= 15,97 mt 90-70 derecelik tesisat için pkkp22 h:60 DemirDöküm petek ile 20 derece oda için 24696/2312= 10,68 mt
Yalıtımın zayıf olduğunu ifade etmişsiniz bu durumda çok ısı kaybı olacaktır %40 ı bulur gibi. Kazan konusunda bence acele etmeyin, önümüz yaz ilk olarak gaz dağıtım kurumuna gidip bir sorun doğalgazın ne zaman geleceğini öğrenin, bu yaz içinde gelecekse bence kombi düşünün , kombi için hermetik olarak 25800 kcal yani 30 kw bir ürün şeçmeniz gerekiyor. yoğuşmalı içinde yine min bu güçte tercihen ise 35kw seçin. Marka model konusunda viessmann, buderus, vaillant, eca, demirdökümün ürünlerinden bahsettik. 2 kat olduğu için maks. su basma yüksekliği 4 mt yi geçmez diye düşünüyorum. Yalıtım iyi olsaydı benim kullandığım ECA confeo premix 30 kw yoğuşmalı işinizi görebilirdi ama bu durumda görmez. atmosferle temas eden yüzeyiniz çok fazla olduğundan ısı kaybı fazla olacaktır. Bütçeniz uygunda viesmann vitodens200 35 kw yoğuşamalı alın derim. Ya da buderus gb112 29/36wt size uygun cihazlar. Yoğuşmasız hermetik olarak, viessmann vitopend222 25800 kcal 30kw , vaillant VUI aquaPLUS Turbolux Boylerli Kombi, atmoVIT / turboVIT Yer Tipi Boylerli Kazan, Demirdökümün Nitron 26400kcal (31kw civarı) lık cihazıda uygun olabilir.
Ama muhakak katı yakıt kazanı kullanacaksanız sıcak su içinde bir çözüm bulmanız gerekiyor.Sonradan da bu ürünede uygun doğal gaz brülörü gerekecektir. Bu dönüşümün yapılabileceği bir kazan seçmek gerekir. bunun dışında kontrol üniteside ayrı bir ilave olacak. Ayrıca bunu için geniş bir alanada ihtiyacınız olacaktır.Ben düşündükce bir sürü konu geliyor aklıma. Ama bu kadar düşük bir güç için katı yakıt kazanı bence gereksiz, doğalgaz gelene kadar sanayi tipi LPG tüpleri ile de kombinizi kullanabilirsiniz.
hocam aklımı karıştırdınız.doğalgazın gelmesi tahminen en az 2-3 yılı bulacak.bizim niyetimiz çıkma bir kazan bulup kömürlüğe yerleştirmek iki katıda ısıtmaktı.doğalgaz gelincede her iki katı ayrı ayrı kombilerle ısıtmayı planlıyorduk(alt kat babama ait)doğalgaz yakmaya başlayıncada montalama sistemini düşünüyoruz.katı yakıtı düşünmemizin ana nedeni ilçede linyit yatakları var bu yüzden ucuz denilebilir.ben bu kışı 1.5 ton kömür ve 0,5 ton odunla geçirdim,tabiki tek odada yanan sobayla.katı yakıta geçince iki kat için bilmiyorum ama 5erden 10 ton yaksam benim için çok önemli değil.ikincisi babam emekli olduğu için yakma temizle vs. gibi sorunlarda yok. ama buna rağmen şunu sormak istiyorum.tek kat için (73,455 m2) kombi alsam çatı arasınada izocam sersem (montolamayı bu sene yapamam malum maddiyat) şu LPG işi beni idare edermi?yani 100ytl lik dolagaz kaç ytl lik LPG ye eşdeğer olur? vereceğiniz bilgiler için şimdiden tşk ederim....
Arkadaşlar bizde doğalgaza geçmeyi planlıyoruz ve yaklaşık 4 firma ile görüştük eve gelip baktılar, ölçüm falan yaptılar, (bu arada ev 130 yada 135m2 ve kuzey cepe) kimi yoğuşmalı kombi gerekiyo dedi kimi sizin ev küçük normal kombi olmalı yoğuşmalı olursa fazla fatura gelir dedi yok 10 m nin üzerinde petek takılırsa yoğuşmalı olur dedi biri alakası yok yoğuşmalı olursa faturanız azalır kendini amorti eder dedi marka konusuda apayırı bi konu her gelen kendi sattığını metetti gitti
yani kısaca her gelen bişi dedi aklımız karıştı hepsine bakınca baymak star bridge 240 fi yoğuşmalı kombiye karar verdik hem uygun 1800ytl dediler (http://www.beyazesyam.com/index.php?p=show&pid=3638&k_id=20&kn=Is%FDtma+Sistemleri buradan özelliklerine bakabilirsiniz)hemde diğerlerine göre daha iyi gibi geldi. Bende sizlerden bi fikir almak istedim. Sizce nasıl? yada siz ne önerirsiniz? yardımlarınız için şimdiden teşekkürler....
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jeoemrah -- 10 Nisan 2008; 22:47:27 >
Bak arkadaşım bu piyasa dürüst piyasa degil. Kimi getirirsen getir dedikleri şu...BENİM SATTIGIM MAL EN İYİSİ..DİGERLERİNİN HEPSİ KÖTÜ.....BENİM KOMBİYİ AL. BEN PARA KAZANACAGIM. TAMİR VE YEDEK PARÇA İSTERSE BİZİM SERVİS PARA KAZANACAK...Bulundugun yeri yazmamışsın. Ben 134 M2 Net alanlı dagın başında bir dairede oturuyorum. İstanbulun trakyadayım en çok ---7 C gördük...Senin geçtigin aynı yollardan geçtim. 8 ay aradım...Çok palavralar dinledim...ECA CONFEO PREMİX 20 650 Kcal YOGUŞMALI KOMBİ aldım..Radyatör olarak . 8 Mt DD. Plush radyatör taktırdım...Önceki radyatörü 3,90 takmışlardı. Çogunu degiştirdim....Boylarını artırdım...TABANA BÜTÜN EVDEKİ LAMİNATLARIN ALTINA 1 CM KALINLIKTA MAVİ RENKLİ DOW serdim...Çok sükür ısınma problemi yok....Ev müsait olsa 9 mt panel koyacaktım...Uygulayamadım....Yoguşmalı diye sattıkları kombi ön hava karışımlı olacak. PREMİX olarak tanınıyor... Yoguşmalı diye satılan her kombi yoguşmalı degil..Aldanma....% 109 verimden bahsedenler var yalan...Aldatmaca....Hermetik % 92 Yoguşmalı % 99 verimle yanıyor....Gerisi rakamlarla dans...Kandırmaca...Bilesin...Sana kolay gelsin...Saygılarımla... BENİM KOMBİ 30-87 C ARASI KAÇ DERECE İSTERSEN O SICAKLIKTA YANIYOR. YOGUŞMALI KOMBİ..30- 57 C ARASI KAZAN SICAKLIGINDA YANINCA YOGUŞMA YAPIYOR...BACADAN ATACAGI YANMIŞ GAZIN İÇİNDEKİ BUHARIN ISISINI ALIYOR...DAHA YÜKSEK VERİM SAGLIYOR....HAVA ---25 C OLURSA KAZANI 65 C DE - 75 C DE YAKIYORUM DERSEN NORMAL KOMBİ GİBİ YANIYOR...YOGUŞMA YAPMIYOR...ZARAR BUNUN NERESİNDE ?...NORMAL KOMBİ GAZ YAKMIYORMU ?....Saygılarımla....
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taşkafa -- 11 Nisan 2008; 23:50:31 >
Çok teşekkür ederim önerilerin için. Ben Malatya'da oturuyorum bu doğalgaz bi anda hayatımıza girdi ve genelde teknoloji hakkında ucundan kıyısından bi fikrim olurdu fakat bu kombiler ve tesisat hakkında bi fikrim yok biraz çaba harcayıp gelen yetkililerden bişeler kapmaya çalıştım ama hergelen başka bişi söyleyince fikir sahibi olmak yerine sinir sahibi oldum :) bende aldım elime broşürleri şöle bi karşılaştırdım ve baymak star bridge 240 fi yoğuşmalı kombiye karar verdim sanki diğerlerinden daha iyi gibi geldi bana tabii bu benim edinmiş olduğum az bi bilginin sonucu o nedenle Bu kombi hakkında bana yorum yapabilirmisiniz?
veisman vitopend 200 için en uygun ve güncel fiyatlar nedir.birde bu modelin 100 panel ve 200 panel diye iki çeşidi var aradaki fark nedir.hemen almak için cevap bekliyorum.şimdiden çok tşk ederim.
hocam aklımı karıştırdınız.doğalgazın gelmesi tahminen en az 2-3 yılı bulacak.bizim niyetimiz çıkma bir kazan bulup kömürlüğe yerleştirmek iki katıda ısıtmaktı.doğalgaz gelincede her iki katı ayrı ayrı kombilerle ısıtmayı planlıyorduk(alt kat babama ait)doğalgaz yakmaya başlayıncada montalama sistemini düşünüyoruz.katı yakıtı düşünmemizin ana nedeni ilçede linyit yatakları var bu yüzden ucuz denilebilir.ben bu kışı 1.5 ton kömür ve 0,5 ton odunla geçirdim,tabiki tek odada yanan sobayla.katı yakıta geçince iki kat için bilmiyorum ama 5erden 10 ton yaksam benim için çok önemli değil.ikincisi babam emekli olduğu için yakma temizle vs. gibi sorunlarda yok. ama buna rağmen şunu sormak istiyorum.tek kat için (73,455 m2) kombi alsam çatı arasınada izocam sersem (montolamayı bu sene yapamam malum maddiyat) şu LPG işi beni idare edermi?yani 100ytl lik dolagaz kaç ytl lik LPG ye eşdeğer olur? vereceğiniz bilgiler için şimdiden tşk ederim....
Selamlar, Bildiğim kadarıyla LPG nin maliyeti doğal gazdan oldukça yüksek 4 katı falan oluyor. Ama çıkma kazan al tesisat yaptır, devirdaim , genleşme kabı, kontrol paneli , en önemlisi sıcak suyu ne yapacaksınız, elektrikli bir ürün veya kazandan gelecek sıcak suylu çalışacak eşanjörlü bir boyler gerekecek, ayrıca bu yöntemde yazın sıcak su içinde kazana yakacaksınız ve de sıcak su için ayrı tesisat, yada elektrikli termosifonun elektrik tüketimi, tesisatı ve ilk maliyeti.Tüm bunların nakliyesi, işçiliği, işte bunların hepsi bir maliyet demek ve bazılarınıda sonradan çöpe atacaksınız.. Bunları bence iyi düşünün. Bunun dışında iki ayrı kombi kullanacaksanız, her halükarda kombiyi yerleştirmeyi düşündüğünüz yere göre tesisatınızı ayarlayın, bu konudaki hazırlığınızı önceden yapın. Ben LPG yi bu yüzden önerdim, ancak doğalgaz ve tabi ki linyit, odun kadar ucuz olamaz ama düşündüğünüz harcamaların hiç birini yapmadan tertemiz bir şekilde sonradan doğal gaza geçiş yapabiliceksiniz. Tabi ki bu işlemdede tüpler için yer yapılması, tesisat , depozit ve sonrada doğal gaz memesi takılımı için para ödeyeceksiniz. Çok çok iyi araştırın, Bence LPG ile çözüm daha doğru, bir bakarsınız gaz 1 sene sonra gelir. Süreç uzadıkça LPG li tüketimin aleyhine olur ama eğer toplam maliyetlerde, LPG 300-400 ytl pahalı bile çıksa LPG li sitemi tercih edilebilir.
Alacağınız kombinin lpg tüketim değerlerine bakarak bunu bulabilirsiniz. ECA confeo premix yoğuşmalı 24 kw(20640kcal) yı baz alalım, mak. saatte 2,38 m3 , minimum 0,71 m3 doğal gaz - maks. 1,78 kg min 0,64 kg lpg tüketiyor. Sanayi tüpü 12 kg tüplerden daha ekonomik.
Ben size LPG nin maliyet analizini uzun olacak ama yapıyorum.
Çanakkale bazen çok soğuk olur, 5 ay boyunca ortalama olarak günde 10 m3 den toplamda 1500m3 doğal gaz yaksanız bunun size maliyeti 1500*0,569= 854ytl olur ısıl karşılığı ise (8250kcal/m3*%93verim)7672,5 *1500m3=11508750 kcal ısı tüketmiş olurdunuz. Bu da 11508750kcal /9900 (lpg11000kcal/kg-%90verim)=1163 kg lpg ye eşit, en az 26 ad.45 kg lık sanayi tüpü, 5 ayda 160ytl*26 tüp=4160ytl demek.
Linyit ise 4640 kcal/kg değere sahip 11508750kcal/ 3016 (4640kcal/kg*%65 verim)= 3816 kg linyite eşit, 3816kg * 0,289ytl/kg =1103ytl. Evet lpg 4 kat pahalı. Eğer dökme lpg alma şansınız olursada 2,59 ytl/kg *1163 kg =3012ytl ye gelir. Lpg nin her halükarda pahalı. Bu arada hesaplar için aşağıdaki tablodan yararlandım. http://www.kojenerasyon.com/tablo/yakit_fiyat.xls bu tabloda ise ısınma değeri, fiyat,verimlilik kısa fiyat/performan karşılaştırılmış.
Son durumda linyitin ısıl değeri ve verimin oldukça düşük kaldığı gözüksede. Bu kazanda 5 er tondan toplam 10 ton olarak bile hesaplağınızda linyite yaklaşık 3000 ytl veriyorsunuz. Tabi ki bu 5 ay için , Lpg de ise bu parayı, hatta fazlasını 5 ay için tek daireye ödemeniz kesin bir durum gözüküyor. Eğer yukarda bahsettiğim, kazanı düşünürseniz çıkacak olası masraflarda 3000 ytl ve üstü olursa, önümüz yaz bu durumda önümüzdeki 18 ayın 5 hadi 6 ayında ıstma yapacağınızı düşünürsek , bu süreç içinde de doğal gaz geleceğinden emin olursanız bence lpg yapılabilir. En fazla 8000 ytl ödenir, ama linyit 3000 ytl+kazan ve sair masraflar 3000 ytl+sıcak su ısıtması ve sair masrafları (elektrikli) yıllık 1000 ytl.+ nakliye ve diğer masraflar 300 ytl düşünülürse olabilir. Bu iş tamamen kazanın ve sıcak suyun size kaç ytl ye çıkacağına bağlı.