Şimdi Ara

Kablosuz USB: 480Mbps ile Özgürlük !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.382
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Wireless USB ya Türkçesiyle Kablosuz USB, Intel'in iletişim dünyasına en son armağanlarından biri.

    USB 2.0 standartlarındaki bir bağlantının kablosuz versiyonu olan WUSB 10m. uzaklığa kadar 480Mbps (teorik - 60MB/s) hız ve aynı anda 127 cihaza kadar bağlantı sağlıyor.Gelecekteki hedef ise 1000Mbps teorik hız.

    WUSB, UWB ve MultiBand OFDM Alliance'ın bazı standartlarına dayanan ve noktadan noktaya iletişim sağlayan ve final spesifikasyonlarının bu sene sonunda belirlenmesi beklenen yeni bir kablosuz bağlantı biçimi. İlk cihazlar 2005 yılında piyasaya çıkacak.

    WUSB cihazları aşağıdaki figürdeki gibi bir topoloji kullanıyor. Tüm istemciler sunucu ile bire bir noktasal bağlantı kuruyor. Bu şekilde maksimum 127 cihaz birbirini görebiliyor. Ayrıca her bir küme diğer kümelere minimum çakışmayla iletişim kurabiliyor.

    Bunun haricinde çift rollü cihazlarda ağın içinde yer alabiliyor. Çift rollü cihazlar kısıtlı sunucu özelliklerine sahip ağ elemanları. Bu sayede mobil cihazlar ve vb. merkezi sunucunun sahip olduğu kaynaklara erişebiliyor, kaynaklarından faydalanabiliyor.

    Elektriği henüz kablosuz aktarmak mümkün olmadığından : ) WUSB cihazlarınn güç tüketimi önemli bir mokta. 300mW ile çıkması beklenen ilk sürüm cihazların tüketiminin zaman içerisinde 100mW'a çekilmesi planlanıyor. 300mW rakipleri ile karşılaştırıldığında hemen hemen aynı düzeyde bir tüketim.

    WUSB cihazları ilk takıldığında aynı USB cihazları gibi sürücülerin otomatik kuruyor ve güvenlik ile ilgili ayarlar yapılıyor. Basit kimlik tanıma (authentication) haricinde ileri derece şifreleme yapılabiliyor güvenlik amaçlı olarak.

    Peki zaten pek çok kablosuz standartın varolduğu pazarda WUSB'nin yeri ne ?

    WUSB sahip olduğu yüksek hız, kolay bağlantısı ve düşük güç tüketimi ile bugüne kadarki pek çok sistemden çok daha etkin.

    En basiti kablosuz klavye ve fareleri ele alalım. Bunları kullanabilmek için yine ya PS/2 portuna ya da USB portuna bağlı ufak bir baz istasyonu takmak gerekiyor. Bu da yine kablo demek. Ama diyelim ki kablosuz fare ve klavyemiz ile anakartımız entegre WUSB desteğine sahip olsun. Bu sayede kutusundan çıkardığımız kablosuz setimizi içine pilleri taktığımız anda kullanabileceğiz - hem de başka hiç bir bağlantı yapmadan, baz istasyonu vs. ile uğraşmadan ! İşte gerçek kablosuz özgürlük !

    Başka bir senaryo ise WUSB'nin esas gücünü ortaya koyuyor özellikle Ev Elektroniği dünyasında yapacağı devrimle.

    Türkiye'de ne zaman olur bilinmez ama tüm dünyada görüntü ve ses konusunda gidişat High-Definition formatlar. Özellikle 1920x1080 Progressive çözünürlüğe kadar çıkabilen HD formatları büyük bant genişliklerine ihtiyaç duyuyor.

    DVD 7 Mbps civarı bir bant genişliği isterken HDTV'de bu 24Mbps'e ulaşıyor.

    Bu yüksek bant genişliği ihtiyacı kablosuz Ev Eğlence sistemlerini imkansız kılıyor.

    Ama WUSB'nin yüksek bant genişliği ve kullanım kolaylığı ile artık kablosuz HDTV alıcılarını ve HD-DVD/DVD Audio/SACD çalıcıları yeni nesil yüksek çözünürlüklü Plazma, LCD, OLED gibi görüntü birimlerine bağlamak çocuk oyuncağı olacak.

    Bu sayede tamamen kablosuz ve yüksek kaliteli Ev Sinema sistemleri, tek merkezli çok odalı sistemler kurmak mümkün olabilecek; üstelik maliyetler de yüksek olmayacak.

    Bir başka kullanım alanı mesela cep telefonunuzu müzik setinizle bağlantı kurdurarak istediğiniz mp3'leri yüklemek.

    Örnekleri çoğaltmak mümkün.

    Ama olayın özü şu ki WUSB kapalı alanlarda kısa mesafeli yüksek hızlı pratik bağlanabilirliği sayesinde bugüne kadar yapılamamış kablosuz devrimi gerçekleştirebilir.

    WUSB'yi destekleyen firmalar Agere Systems, HP, Intel, Microsoft Corporation, NEC, Philips Semiconductors ve Samsung Electronics

    İlgili linkler:

    » Wireless USB- The First High-Speed Personal Wireless Interconnect PDF » Ultra-Wideband (UWB) Technology- Enabling High-Speed Wireless Personal Area Networks PDF » http://www.arstechnica.com/news/posts/1077313074.html » http://www.anandtech.com/news/shownews.html?i=21483








  • Anlaşılan o ki BlueTooth teknolojisi de artık tarihe karışıyor. Gerçi Bluetooth'ta uydu üzerinden mobil telefon haberleşmesi gibi fiyasko olmadı, ama yeni teknolojilerin ne kadar çabuk gündemi değiştirdiği ve eskileri piyasadan sildiği bir kere daha ortaya çıkmış oldu bence.
  • Süper bir gelişme..

    Wireless HDTV kalitesinde görüntü aktarabilmek (ve hala boshta birsürü bandwith kalması) ve bunu bir masaüstü bilgisayarla yapabilmek artık normal ev kullanıcısının bilgisayarda yapacağı bir çok işin eşik değerini kat be kat aşacağından, bu standard çok uzun süre dayanacak gibi gözüküyüyor. Bluetooth çok yavaştı, kısa bir süre teknoloji basamağı görevini gördü. Ama Wireless usb nin kısa bir süre içinde ikinci bir teknolojiye yenik düşmesini çok düşük bir ihtimal olarak görüyorum, çünkü yaptıkları dediğim gibi bir çok işin eşik değerini aştı. İkinci bir teknoloji gelip Wireless usb'nin hızını 10!a katlıyorum dese, bu pek ev kullanıcılarını ilgilendirmeyecektir artık.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.