Şimdi Ara

ARM, Mali-T600 serisi yeni nesil GPU'larını duyurdu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
3.161
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • ARM, Mali-T600 serisi yeni nesil GPU'larını duyurdu





    ARM, henüz birinci nesli piyasaya sürülmemiş olan Mali-T600 serisi GPU'larının ikinci nesil modellerini resmen duyurdu. Midgard kod adlı firmanın ilk "Unified Shader" mimarisinin kullanıldığı T600 serisi artık grafik performansı ve grafik/işlem performansı odaklı olmak üzere iki kısımdan oluşacak.

     

    Video çözme, görüntü işleme, bilimsel hesaplama gibi paralel işlemleri en verimli şekilde gerçekleştirecek olan işlemci, grafik işlem birimidir. GPU hesaplama ile bu tür işlemlerde GPU kullanılır ve böylece performans artışının yanı sıra enerji tasarrufu da sağlanmış olur. Ancak bir yonga işlem odaklı geliştirildiğinde grafik performansından ödün vermek gerekir. Her iki alan için de en iyi çözümleri sunmak isteyen ARM, mobil grafik işlemci ailesini yüksek grafik performansına sahip ürünlerin yanı sıra hem grafik hem de işlem performansı açısından üst düzey GPU'lar ile zenginleştirdi.

     

    T601, T604 ve T658 modelleri birinci nesli oluştururken, ikinci nesilde T624, T628 ve T678 yer alacak. T624, dört çekirdeğe kadar ölçeklendirilebilecek. Bu yeni nesil yongadan iki kat daha yüksek grafik ve işlem performansı sunan T628 ise; sekiz çekirdeğe kadar çıkacak. T624 ile T628'i akıllı telefon ve akıllı televizyonlarda görebileceğiz.

     

    Mali-T600 serisinin en yüksek GPU hesaplama performansına sahip üyesi olan T678, sekiz çekirdeğe kadar ölçeklendirilebilecek ve GPU hesaplama hususunda T624'ten dört kat daha iyi bir sonuç verebilecek. Grafik işlemci ailesinin en tepesindeki bu yonganın daha çok tablet bilgisayarlarda kullanılmak üzere geliştirildiği vurgulanıyor. Ancak GPU hesaplamaya ihtiyacın arttığı en üst seviye akıllı telefonlara da güç vermesi bekleniyor. 

     


    ARM, Mali-T600 serisi yeni nesil GPU'larını duyurdu


     

    Birinci nesil çiplerle aynı mimariye sahip olan ikinci nesil T600 GPU'lar, yapılan bazı değişiklikler ve iyileştirmelerle aynı enerji tüketim seviyesinde %50 daha yüksek performans sunabiliyor. ARM tarafından geliştirilen ve bir standart haline gelen ASTC (Adaptive Scalable Texture Compression: Adaptif Ölçeklendirilebilir Doku Sıkıştırma) tekniğini destekleyen yeni Mali grafik işlemcileri tüm bu özellikleri sayesinde, daha karmaşık yapılı içerikler, büyük bütçeli-yüksek kalitede oyunlar, 4K2K çözünürlük, 4k, 8K videolar, yeni nesil kullanıcı arayüzleri ve konsol kalitesindeki yapımları görüntüleyebilecek. 

     

    Daha uzun pil ömrüne sahip mobil cihazların üretilebilmesini mümkün kılacak olan ikinci nesil Mali-T600 grafik işlem birimleri, OpenGL ES 1.1, OpenGL ES 2.0, OpenGL ES 3.0, Directx 11 ve tam profil OpenCL 1.1 API'lerini destekleyecek. Birinci nesil T604 ve T658 modellerinin bu yıl sonuna kadar piyasaya sürülmesi bekleniyor. İkinci nesil T624, T628 ve T678, 2013'te çıkış yapacak akıllı telefon, tablet bilgisayar ve akıllı televizyonlarda kullanılacak.

     

    Halihazırda Samsung, MediaTek, Fujitsu, Nufront ve Rockchip yöneticilerinden gelen açıklamalarla GPU hesaplama odaklı çözümlerin mobil sektöre hızla yayılacağının sinyalleri verildi.  







  • arm ı seviyorum en baba firma istikrarlı gidiyor. net!

    @yukuberk ''Normalde buraya sony ile ilgili bir şeyler yazardım ama çok tepki gösteriyorsunuz. ''
    senin varlığın yeter



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aslan66_ -- 7 Ağustos 2012; 4:33:42 >
  • 2013 te Mobil GPU savaşlarına tanık olacağız hadi bakalım hayırlısı artık... umarım bu savaşların sonucunda her zaman son kullanıcının yüzü güler de kabul edilebilir fiyata en son teknoloji ürünler hayatımıza girmiş olur.

  • birinci nesil T600'ler satılsın, daha sonra ikinci nesil T600'ler gelsin 2013-2014 yılında, o zamana ucuzlar umarım ve 20-22 nm veya iki buçuğuncu nesil 14 nm ile üretilsin, pil ömrü de uzar. O zamana kadar zaten SGS'deki(i9000) sgx540 gpu yeter, telefonda FPS oynamayız olur biter :) (720p yüksek bitrate videolar, Dead Trigger, Nova3 vesaire iyi bir ROM ile gayet iyi çalışmakta)
    Qualcomm veya Texas Instruments var tabii ancak Arm'ın kendi mimarisi uzun dönemde kazanan taraf olacak sanıyorum, Samsung ile güçlü bir işbirliği var Gpu tarafında özellikle. Rekabet iyidir ancak oyun ve uygulama geliştiriciler için(ve son kullanıcı için de tabii) bu rekabet ortamı daha fazla zorluklara yol açmaz umarım, belli standartlar daha da geliştilir. (Birinde çalışanın diğerinde çalışmaması, olası optimize sorunları vs...)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: yukuberk

    Normalde buraya sony ile ilgili bir şeyler yazardım ama çok tepki gösteriyorsunuz.


    Sony diye bişi yok yada diğer firmalar diye bişi yok tüm firmaların Donanım tedarikçileri anca 1 elin parmağını geçer mobil alanda en güçlü teknoloji üreticiside ARM dır.

    ARM'dan mimariyi alıp lisanslayan ve sonra SoC çözümleri üreten firmalara bakalım en bilinenlerine Samsung // Nvidia // Texas Instruments // ST-Ericsson // birde orginal mimari tasarımının üzerine yeni şeyler katan Qualcomm mevcut ...

    Kısacası bu tip kemikleşmiş donanım üreticiler olmasa Sony // HTC // ZTE vb üreticiler ortada olmaz ...

  • İsimlendirmeleri daha basit olsa akılda kalması daha kolay olurdu.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: yukuberk

    Normalde buraya sony ile ilgili bir şeyler yazardım ama çok tepki gösteriyorsunuz.


    Yazık sana :)

  • mobil gpu işinde nvidia'dan daha iyi bir firma.. nvidia yapıyor basit bir gpu tasarımı sonra şişirdikçe şişiriyor. taki ne mal olduğu ortaya çıkana kadar da satıyor...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Batuist

    mobil gpu işinde nvidia'dan daha iyi bir firma.. nvidia yapıyor basit bir gpu tasarımı sonra şişirdikçe şişiriyor. taki ne mal olduğu ortaya çıkana kadar da satıyor...

    Çünkü Nvidia tarafında şöyle bir sıkıntı var (pek bilinmiyor yahut farkedilmiyor):

    - Nvidia, ARM tabanlı bir SoC ürettiğinde bunu kendi hazırladığı bir telefonda kullanmıyor. Ayrıca bunun yanısıra ARM mimarisi kendi geliştirdiği bir teknoloji de değil. Yalnızca mimarinin standartlarını lisanslıyor ve daha sonra kendi geliştirdiği teknolojileri uygulayarak mobil cihaz üreticilerine satmaya çalışıyor. Peki bundan ne kadar kâr elde edebilir sizce? Eğer Tegra yongaları çok büyük olursa kâr edemez, çünkü maliyet artar. Onun yerine rakiplerinden çok daha küçük SoC yongaları hazırlamak durumunda ve bu hali ile rakipleri ile yarışmak durumunda. İşte bu durum Nvidia'nın işini zorlaştırmış olsa da yıllardan gelen yonga üretim deneyimi ve gpu mimarileri üzerindeki uzmanlığı sayesinde, çok daha küçük bir zar alanına sahip olan Tegra'yı, çok daha büyük olan Exynos, Snapdragonü, Apple A5x gibi SoC'larla yarıştırabiliyor.

    Ne mal olduğu ortaya çıkana kadar diyorsunuz ama bunu diyen sizsiniz. Yani herhangi bir forumda herhangi bir kullanıcı. Ancak Tegra'yı kullanan firmalar, kendileri de SoC üreten ve bütün dünyaya ürünlerini (hatta Tegra'lı ürünleri) ulaştırıp satan firmalar. Herhalde Tegra'nın ne mal olduğunu sizden bizden çok çok önce anlamaları lazım bu firmaların. Anladıkları halde kullandıklarına göre ve kullanmaya devam ettiklerine göre Tegra'nın nasıl bir mal olduğu ortada.



    Buarada bu haberin ekran kartı forumunda olmasının yanlış olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar haber gpu ile ilgili olsa da ekran kartlarıyla ilgili bir durum yok ortada. Mobil cihazları ilgilendiren bir durum. Forumun mobil bölümüne donanım ve yazılım gibi alt bölümler açılırsa daha iyi olacaktır sanıyorum. İş o noktaya gelmiş durumda.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@U -- 7 Ağustos 2012; 12:41:37 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: yukuberk

    Normalde buraya sony ile ilgili bir şeyler yazardım ama çok tepki gösteriyorsunuz.

    Önce güldüm, sonra bastim eksiyi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mali400 grafikli tablet alıcaktım bu haberden sonra yeni çıkacak grafikli tablet alıcam

  • Ama tam Mali-T600'lü tabletler sunulduğunda Mali-T800'ler duyurulabilir. O zaman ne yapacaksınız?
  • Bildiğim tek şey var, oda Samsung Galaxy S4'ün çok çok güçlü donanıma sahip bir telefon olacağıdır.

    Samsung, S3'ü tasarlarken çok fazla donanım kasmadı, fakat yeni donanımları ile ve yazılıma da özen göstermesi ile çok iyi bir telefon bizi bekliyor olacak.

    Bırakın İphone 5'i veya Yeni İphone'yi (Adı her ne olacaksa işte) de; Samsung Galaxy S4'ü bekleye durun şimdiden...

  • Bu gidişle tablette Low ve Medium arası Battlefield 3 oynayabileceğiz 2014de :D

  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    Bildiğim tek şey var, oda Samsung Galaxy S4'ün çok çok güçlü donanıma sahip bir telefon olacağıdır.

    Samsung, S3'ü tasarlarken çok fazla donanım kasmadı, fakat yeni donanımları ile ve yazılıma da özen göstermesi ile çok iyi bir telefon bizi bekliyor olacak.

    Bırakın İphone 5'i veya Yeni İphone'yi (Adı her ne olacaksa işte) de; Samsung Galaxy S4'ü bekleye durun şimdiden...

    tahmin etmemek çok zor değil ki Exynos 5 serisi Cortex A15 tasarımlı 4 çekirdek işlemci ve gpu kısmıda muhtemelen 2 nesil ARM T624 yada 628 olacaktır ki 2013 te bir çok akıllı cihaz en azıdnan 1.5 ghz üzerinde cortex A15 tasarımına sahip olacak güçlerini hemen hemen aynı olur farkları belirleyen gpuları olacaktır ...




  • ARM firmalar için seçenekleri artırdığı sürece her zaman olduğu gibi yine tercih edilen taraf olacakdır, attıkları bu yeni nesil Mali-T600 serisinde ise ileri derece güç vaadediyorlar..

  • quote:

    Orijinalden alıntı: M@U

    quote:

    Orijinalden alıntı: Batuist

    mobil gpu işinde nvidia'dan daha iyi bir firma.. nvidia yapıyor basit bir gpu tasarımı sonra şişirdikçe şişiriyor. taki ne mal olduğu ortaya çıkana kadar da satıyor...

    Çünkü Nvidia tarafında şöyle bir sıkıntı var (pek bilinmiyor yahut farkedilmiyor):

    - Nvidia, ARM tabanlı bir SoC ürettiğinde bunu kendi hazırladığı bir telefonda kullanmıyor. Ayrıca bunun yanısıra ARM mimarisi kendi geliştirdiği bir teknoloji de değil. Yalnızca mimarinin standartlarını lisanslıyor ve daha sonra kendi geliştirdiği teknolojileri uygulayarak mobil cihaz üreticilerine satmaya çalışıyor. Peki bundan ne kadar kâr elde edebilir sizce? Eğer Tegra yongaları çok büyük olursa kâr edemez, çünkü maliyet artar. Onun yerine rakiplerinden çok daha küçük SoC yongaları hazırlamak durumunda ve bu hali ile rakipleri ile yarışmak durumunda. İşte bu durum Nvidia'nın işini zorlaştırmış olsa da yıllardan gelen yonga üretim deneyimi ve gpu mimarileri üzerindeki uzmanlığı sayesinde, çok daha küçük bir zar alanına sahip olan Tegra'yı, çok daha büyük olan Exynos, Snapdragonü, Apple A5x gibi SoC'larla yarıştırabiliyor.

    Ne mal olduğu ortaya çıkana kadar diyorsunuz ama bunu diyen sizsiniz. Yani herhangi bir forumda herhangi bir kullanıcı. Ancak Tegra'yı kullanan firmalar, kendileri de SoC üreten ve bütün dünyaya ürünlerini (hatta Tegra'lı ürünleri) ulaştırıp satan firmalar. Herhalde Tegra'nın ne mal olduğunu sizden bizden çok çok önce anlamaları lazım bu firmaların. Anladıkları halde kullandıklarına göre ve kullanmaya devam ettiklerine göre Tegra'nın nasıl bir mal olduğu ortada.



    Buarada bu haberin ekran kartı forumunda olmasının yanlış olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar haber gpu ile ilgili olsa da ekran kartlarıyla ilgili bir durum yok ortada. Mobil cihazları ilgilendiren bir durum. Forumun mobil bölümüne donanım ve yazılım gibi alt bölümler açılırsa daha iyi olacaktır sanıyorum. İş o noktaya gelmiş durumda.

    Tarih tekerrürden ibarettir. Tegra 2 ilk çıktığında da aynı etkiyi yaratmıştı ama daha sonra nasıl bir gpu olduğu ortaya çıkmıştı. Siz şimdiden bu durumu göremiyor olabilirsiniz çünkü sizin için zamanın bu tip gerçekleri ortaya çıkarana kadar beklemeniz şart.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.