Şimdi Ara

Almanya'nın elektrik ihtiyacının %25,9'u artık yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
127
Cevap
3
Favori
7.596
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Almanya'nın elektrik ihtiyacının %25,9'u artık yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor



    Dünyanın önde gelen ekonomilerinden Almanya, yenilenebilir enerji çözümlerine yaptığı yatırımların meyvesini topluyor. Her ne kadar fosil yakıtlı enerji santrallerinin elektrik üretimindeki üstünlüğü sürse de son yatırımlarla birlikte yenilebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik miktarı yılın ilk yarısında 67,9 TWh’a yükseldi. Böylece Almanya yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payını yaklaşık 10 sene içerisinde %3,8’den %25,97’ye yükseltmeyi başardı.


    Almanya’nın Federal Enerji ve Su Endüstri Birliği BDEW’in son raporuna göre elektrik üretiminin %54,03’ü fosil yakıtlardan karşılanırken; son iki yılın aynı döneminde sırasıyla %18,3 ve %20,56 olan yenilebilir enerji çözümlerinden üretilen elektriğin kapasitesi ise bu yıl itibariyle nükleer santralleri geride bırakarak 67,9 TWh’a ulaştı.


    Almanya'nın elektrik ihtiyacının %25,9'u artık yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor


    67,9 TWh’lik elektrik üretimi yenilenebilir çözümler arasında şu şekilde paylaşılmakta;



    • Rüzgar Enerjisi: %36 (Yıllık bazda %19,5’lik artış)

    • Biyokütle: %22 (Yıllık bazda %7,5’luk artış)

    • Fotovoltoik: %21 (Yıllık bazda %47’lik artış)

    • Hidroelektrik: %15 (Yıllık bazda %25’lik artış)

    • Diğer Çözümler: %4 (Yıllık bazda %10’luk artış)


    Bilindiği üzere Almanya, yakın zamanda 7 nükleer santralde üretimi durdurmuş; 2021 itibariyle kullanımda olan 6 nükleer santralini ve hemen bir sonraki yıl da en yeni 3 nükleer santralini de kapatarak Nükleer Enerji ile vedalaşmayı planlıyor. Fakat Almanya’nın aksine enerji ihtiyacının %85’ini nükleerden karşılayan Fransa ise; nükleer enerjiden vazgeçilmesini doğru bulmazken; nükleer enerjiyi sanayinin olmazsa olmazı olarak görüyor.





  • Türkiye de nükleer santral açmak için uğraşsın.
    O kadar parayı yenilenebilir enerji kaynakları için harcasak, yenilenebilir enerji için verimli kaynaklarımız sayesinde bir kaç sene sonra masrafını çıkartmış oluruz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: respawn05

    Türkiye de nükleer santral açmak için uğraşsın.
    O kadar parayı yenilenebilir enerji kaynakları için harcasak, yenilenebilir enerji için verimli kaynaklarımız sayesinde bir kaç sene sonra masrafını çıkartmış oluruz.

    Sizce ulkemizde neden yapmiyorlar bunu? Ben kendimce soyle dusunuyorum maliyeti nukleer enerjiye gore cok yuksek su an icin ona ayiricak butcesi yok devletin yok eger ekonomik degilse sebep ney?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: respawn05

    Türkiye de nükleer santral açmak için uğraşsın. O kadar parayı yenilenebilir enerji kaynakları için harcasak, yenilenebilir enerji için verimli kaynaklarımız sayesinde bir kaç sene sonra masrafını çıkartmış oluruz.


    devamınıda okumamışsın heralde...
    Fakat Almanya’nın aksine enerji ihtiyacının %85’ini nükleerden karşılayan Fransa ise; nükleer enerjiden vazgeçilmesini doğru bulmazken; nükleer enerjiyi sanayinin olmazsa olmazı olarak görüyor.

  • Hastayım alman mühendisliğine ve kendilerine olan güvene. Dünyada başka hiçkimseye muhtaç olmadan yada diğerleri ne yapıyor diye bakmadan çalışıp araştırıp üreten, geliştiren ve oldukçada başarılı olan bir memleket.. Almanların bu mühendislik dehası hitlerin mirasıdır. 2. dünya savaşında kısacık bir süre içerisinde mühendislikte tarihte hiç olmadığı bir gelişme yaşadı almanya... hitler biraz daha direnebilseydi uzaya çıkıp oradanda dünyaya amerika kıtasına 1 saatte ulaşacak bir yarı uçak yarı uzay gemisi makineler geliştiriyorlardı. Gün yüzü görmemiş bir çok çalışma yarıda kalmış. ki hepside çok uçuk fikirlerdi.. bahsettiğim bunlardan biriydi. discovery sağolsun :) bizim şimdi dahi günümüz imkanlarıyla zor yapacağımız şeyleri adamlar prototip halind4e üretmişlerdi bile.. ama maalesef almanya yenik düşünce hepsi yarıda kaldı... o dönem hitler öyle bir gaz vermiş ki bu mühendislik alanına hala o gazla gidiyorlar... Bugün alman mühendisliğinin üstüne yok.. hayranım bu yönden onlara.. bizimkiler ise bir bulaşık makinesini dahi kendi kafalarından tasarlayıpta üretemiyorlar. yerli üretici diye satın aldığımız tüm markalar patent alıp üretip kendi markalarını yapıştırıyorlar.. bu kadar dışa dönüğüz yani kendi başımıza birşey üretemiyoruz..

  • quote:

    Orijinalden alıntı: respawn05

    Türkiye de nükleer santral açmak için uğraşsın. O kadar parayı yenilenebilir enerji kaynakları için harcasak, yenilenebilir enerji için verimli kaynaklarımız sayesinde bir kaç sene sonra masrafını çıkartmış oluruz.


    almanyada kaç adet nükleer santral var haberin yok ki bu yorumu yazmışsın adamlar nükleer santrallerin üstüne %25 lik yenilebilir kaynaklardan enerji saglamış görende almanyada nükleer santral yok sanır...Bizim ülkemizde nükleer satral açılmak zorunda...

  • Almanya da 17 adet nükleer santral var ve bunların gücü 20.470MW ( 20 GigaWatt) tükiyede elektrik en çok dogal gaz ile üretildigini + olarak tükiyede dogal gazın satın alındıgınıda hesaba katarsak yenilebilir enejiler bizim ihtiyacımızı tam anlamıyla karşılamayacaktır .. bir tane nükleer santrall yeterli... ABD de ise 104 adet nükleer santral var.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: hayaldeki_hayat

    quote:

    Orijinalden alıntı: respawn05 Türkiye de nükleer santral açmak için uğraşsın. O kadar parayı yenilenebilir enerji kaynakları için harcasak, yenilenebilir enerji için verimli kaynaklarımız sayesinde bir kaç sene sonra masrafını çıkartmış oluruz.
    almanyada kaç adet nükleer santral var haberin yok ki bu yorumu yazmışsın adamlar nükleer santrallerin üstüne %25 lik yenilebilir kaynaklardan enerji saglamış görende almanyada nükleer santral yok sanır...Bizim ülkemizde nükleer satral açılmak zorunda...

    Nükleer santral açılmak zorunda değil ! sen almanya ya fransaya ne bakıyorsun coğrafyalarımız bir mi onlarla ? madem yapacaksın santrali karadenizde o kadar akarsuyu hes adı altında niye ona buna peşkeş çektirip talan ettirdin ! üretilen elektriği niye ermenistana yarı fiyatına veriyorsunda bize gelince ittir gitsin hesabı yapıyorsun diye sorarlar adama !



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-41A94D448 -- 27 Temmuz 2012; 2:48:40 >
  • bakalım bizde o yolda ilerliyoruz

  • nükleer diye çırpınanlara duyurulur. Ülkenin dört bir yanından doğal nimet akıyor gerek rüzgar gerek termo gerek solar olsun sen hala nükleer de nükleer diye çırpınıyorsun.
    3 ayda Suriye nasıl karıştı hesaplar nasıl terse gitmeye başladı iç kargaşayı gördünüz. Bugünden ileriyi göremediğiniz o akıllarınıza ufak bir senaryo benden olsun gün gelir savaşa girersiniz yada iç karışıklığınız oluverir yersiniz roketi ta en can damarınızdan eyvah yandık bile diyemezsiniz.
    Japonlar bile bu hala bukadar tecrübeden sonra gene başlarına kaza geliyorsa siz hiç zıplamayın böyle şeylere hemde bu coğrafyada.

  • @ respawn05

    BU olumsuz düşüncenizin aynısını her gün MYNET te okuyorum , çok fazla insan bilgisiz - araştırma içinde değil. almanya / usa vb gibi ülkeler TR dan 50 yıl ileride ve her zaman X10 kat hızlı ilerliyorlar yani yetişmemiz imkansız. bugün dünyadaki 600 nükleer santral ve aktif olarak yenileri yapılanlarıda( tahmini 10 - 15 tane ) düşürsek , hatta bunların 50-70 yıllık olduklarını avrupa ülkelerinin nükleer atıklarını başkalarına sattıklarını , enerji ve dünya kaynaklarını ucuza ( savaş ve hile ile ) kullandıklarını. TR nin önümüzdeki 5 - 10 yıl içinde 4 adet nükleer santrale ihtiyacı var. Nükleer santralin şuanda alternatifi yok ve 20 yıl kadar da olmayacak. Irak ta bile çıkan petrolün yanında türkiye nin ihtiyacı kadar DOĞALGAZ işlenemediği için YAKILARAK havaya salınmaktadır. USA da 3lt / 4lt lik motorlu araçlar benzini 1,5 TL den alırken , yurdum insanı 1.2 lt lik motorla 3,8 TL den akaryakıt alıyorsa BIRAKTA!! bizde 2012 gelmiş , teknoloji teknolojiyi kovalarken ( diğer enerjilere açık olarak ) 100 yıl kadar nükleer santral kullanalım . Dünya barışı - temiz çevre - türkiye doğası - nükleer santral in zarar ve tehlikeleri inanılmaz bir hikayedir. sanırım 70 milyonuncu cilt i sürekli basılan aldatmaca bir kitap :)) gibi...... Usa yılda 450 milyar dolar silah a yatırım yapsın , avrupa ülkeleri orta doğuya silah satsın sonrada nükleer e hayır :)) Bugün uzay da güneş in diğer gezegenlere göre TOZ TANESİ kadar kaldığı büyüklükte yerler varken biraz oturup düşünmek lazım 6 milyar insana bu dünya nasıl yetmiyor diye. Şuanda en temiz - ucuz - ulaşılabilir enerji nükleer güç tür. Dünya da usa - rusya - israil ve avrupa ülkeleri başta nükleer bomba varken TR da 1 adet bile olmaması bu zihniyetin ürünüdür aslında.

  • Turkiye` de neden yok diyorsunuz da onlarin maliyetleri ne kadar haberiniz var mi sizin.
  • @ DemirAtlı

    suriye - nükleer - doğal kaynaklar - dünya barışı ve dünyanın amacı dışında yönetilmesinin en büyük suçlusu usa - israil - avrupa birliği ülkesi 3 lider ülkedir. Suriye dahil ( ortadoğuya silah / adalet / özgürlük / demokrasi ) tüm iç ve dış çatışmaların - kimlik çatışmalarının sebebi çok net bilinmektedir. imkan ve vakit olursa. dünya daki nükleer santral sayısı - yeni yapılanlar - en eski ve en yenisi - ülkelere göre dağılımı ( sanırım topraklarına göre en çok fransa ve japonya - israil ) , nükleer güç ve günümüz enerji kaynaklarının ömür - fiyat - güç getirisini araştırısınız. Sonrada Usa - avrupa ülkelerinin silah üretimi , bunlardan kazançlarını , bizim ve onların elektrik - petrol - doğalgaz kullanım miktar - fiyatını hesaplarsınız. ortaya çıkan sonuç çırpınan % 52 lik kesimin oranına denk gelecektir. Ufak akıllar da 1 oy ve büyük akıllarda 1 oy kullanır ! bir çoban ve bir bilim adamının oyu da eşittir. Büyük ihtimal 2030 yılına kadar benim dediğim doğrultuda toplam en iyi 10 cu sırada olacak 4 aktif nükleer santral olacak.

  • Almanyanın yıllık güneşlenme oranı ile bizimkini karşılaştırın tabi yüzölçümü olarakta aramızdaki farka bakın ülkemiz Almanyanın harcadığından çok daha az harcayarak güneş enerjisi ve rüzgar enerjisinden çok daha fazla elektrik elde edebilir fransa meselesine gelince emin olun ekonomik güç olarak almanyanın yanında esamesi okunmaz almanlar şu anda ab'ni resmen tek başlarına sırtlarında taşıyorlar bu kriz ortamına rağmen büyüyorlar bu adamların verdiği enerji dahil ekonomik kararların doğruluğu ortada!

  • Dünyada halen 30 ülkede 438 nükleer santral reaktörü enerji üretiminde kullanılırken, 42 nükleer santral inşa aşamasında bulunuyor.

    ( haber 2008 kaynaklı )

    Nükleer Santrale Sahip Ülkeler Enerjilerinin %17,71’ini Bu Santrallerden Sağlıyor , ABD Nükleer Santral Sayısı ve Gücü Açısından Lider , Fransa Nükleer Enerjiden En Fazla Yararlanan Ülke

    hatta usa - rusya da nükleer ile çalışan deniz altı - uçak gemisi ( 40 - 50 yıllık ) bulunmakta. önümüzdeki 30 - 50 yıl böyle bir gemi / deniz altımız olmayacak ve yapma imkanımız 100 yıl imkansız.

  • Grafiğe dikkatle bakılırsa almanya yenilenebilir enerjinin tamamının nükleer enerjiden daha fazla kullanıldığı görülmekte. Ancak yenilenebilir enerjiye bakıldığında %36 rüzgar, %22 biyokütle, %21 Güneş, %15 hidrolik güç şeklinde dağılmış. Gelin bunları tek tek bir inceleyelim.

    Rüzgar: İlk yatırım maliyeti çok yüksek ve yılın dört mevsimi verimli rüzgar alan yerlere kurulmalı. Doğaya hiç bir zararı yok ve bakım maliyeti en düşük enerji üretim yöntemi. Türkiye da 4 mevsim kuvvetli rüzgar alan yer kısıtlı.

    Güneş: İlk yatırım maliyeti oldukça yüksek fakat çevreye ve doğaya zarar vermeden enerji elde etmenin en iyi yollarından biri.

    Biyokütle: Biyoyakıt gereksiniminden dolayı ciddi bir tarımsal üretim gerektirmekte. Aynı zamanda bu tarımsal üretimin doğal su kaynakları açısından olumsuz tarafları var.

    Hidrolik Güç: Bu tür enerji üretimi için hidroelektrik santralleri vb. gerekiyor ve barajların bulunduğu bölgenin iklimine olumsuz etkileri bilinmekte.

    Kendi fikrimce elde ettiğim sonuç şu:

    1. Türkiye yinelenebilir enerji alanında güneş enerjisine odaklanmalıdır.
    2. Nükleer enerji verimli bir enerji üretimi yöntemidir. (Ancak çok tehlikelidir. Ülkemizde liyakat ile ilgili çok büyük sıkıntılardan dolayı ben şahsen nükleer enerjiye fikren sıcak bakmama rağmen uygulamada karşıyım.)
    3. Fosil yakıt kaynakları zaten giderek azalmakta.

    En önemlisi ise insanoğlunun enerji ihtiyacı her geçen gün artmakta. Daha çok enerji üretmek yerine daha az enerji tüketmeyi öğrenmeliyiz.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bukalemun



    aferim dünya milletlerini kimin kızıştırdığını çok iyi biliyorsun ve ülkelerdeki iç karışıklıklardaki en büyük parmağın kimlere ait olduğunuda çok iyi biliyorsun.
    Hal böyleyken sendede çıkartılmaya çalışılan ve adımları günden güne büyüyen bu isyan dalgasının ileride seni vurmayacağını nereden biliyorsun?
    Türkiye nükleer enerjiyi kullanınca ne olacak başın göğemi erecek sanıyorsun.
    Sana güçlenme kuvvetlenme diyenmi var ilk etapta ülkendeki doğal enerji kaynaklarını kullan diyoruz.

    Biz 50-60-100 yıl gerideyiz diyorsunda komik olan birşeyi esgeçiyorsun sen onlardan kalori hesabı enerji olarak geride değilsin :) sen onlardan beyin olarak geridesin. Örneklerini sıralamayacağım neyin ne olduğunu herkes biliyor zaten. Sen batının seviyesini yakalaman için ilk önce ülkendeki eğitim sistemini ilerletmen beyinleri geliştirmen lazım 4+4+4 lerle bu zor ve bunu getirenlerle dahada zor.

    Yani o çobanında oyu 1 profesöründe oyu 1 diyorsunya anladın sen onu ;)

    ve birşey daha nükleer santral kurulsa benzininde fiyatı düşecekmiş buna kargalar güler. Sen benzinin fiyatını düşürmek istiyorsan önce ülkendeki petrol kuyularını aç sonra sıra gelsin nükleere.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DemirAtlı -- 27 Temmuz 2012; 3:58:16 >
  • Nükleer santralin şu ülkeye iğne ucu kadar faydası olmaz ama zararı saymakla bitmez....... farzet ki yaptın hadi elektrik fiyatları kat kat artar + santral vergisinide koyarlar ömür boyu ödersin başka türlü sana bana faydası olmaz :D
    Görende ülkede ağır sanayi var çalışıyor millet de nükleer yapmışlar der toplu iğnen bile çinden geliyor çalışan yok üreten yok tek bir fabrikan yok hiç bişeyin yok olanlar peşkeş çekilip satılmış !!
    haaa alışveriş merkezlerinin aydınlatması için olursa bişey demem çünki ülkede olan sadece bunlar
    Almanya otomobil,silah,denizaltı üretiyor Fransa desen yine silah,ve o meşhur mirage savaş uçaklarını üretiyor kum gibi hemde tabii nükleer santral kurarlar :) sen ne üreteceksin ? ipek basmalı desenli türban mı ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-41A94D448 -- 27 Temmuz 2012; 4:21:17 >
  • beyler hiç kendinizi yormayın biz ancak tuvalet tası üretebiliriz :) enerjiyede sonuna kadar dışarıya bağımlı kalacağız.Kimse hayal kurmasın...

  • Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyeli Almanya'dan fazla yanlış hatırlamıyorsam. Ayrıca şu anda elektirik üretiminin çoğunluğunu fosil yakıtlardan üretiyoruz. Bunların arasında kömür dışında hepsini ithal ediyoruz. Ülkemizde uranyum yok. Bu yüzden nükleer santraller bizi dışarıya bağımlı kılmaya devam edecek. Ülkemizde toryum var ama nükleer tepkimelerde çoğunlukla kullanılmıyor. Gelecekte kullanılması düşünülüyor. Bu sebeple toryum ya da y. enerjilere yatırım yapmalıyız. Özellikle y. enerjilere hidrotermik potansiyelimizi de isteyen araştırsın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.