Şimdi Ara

El ángel exterminador - The Exterminating Angel (1962) | Luis Buñuel

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
965
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
     El ángel exterminador - The Exterminating Angel (1962) | Luis Buñuel

1962, Meksika yapımı. Yazan, yöneten, Luis Buñuel. Oyuncular, Silvia Pinal, Jacqueline Andere, Enrique Rambal. 95 dakika.

Gerçek üstücü sinemanın önde gelen ustalarından Buñuel beni bir kez daha hayal kırıklığına uğratmadı. Sayesinde zihni etkinleştiren, merak uyandıran, fikir kazandıran, eleştirel ve harika bir film izledim.

Filmin konusuna gelecek olursak, zengin bir çift, bir opera dinletisinden sonra arkadaşlarını eve misafirliğe çağırırlar. Bu nazik teklife aynı nezaketle karşılık veren kişiler, eve misafirliğe gideceklerdir. Misafirler gelmeden hemen önce, yemek için her şey hazırdır. Bilinmeyen nedenlerle hizmetkârlar çeşitli bahaneler uyandırarak evi terk ederler. Evde yalnızca yemek servisi için eleman kalır. Misafirler yemeklerini yerler, eğlenirler gülerler, vaktin nasıl geçtiği anlaşılmaz. Ev sahipleri ayıp olmasın diye onlara kalmalarını teklif eder. Bir kısmı teklifi geri çevirirken bir kısmı kalmak için elbiselerini çıkarmaya başlamışlardır. Fakat garip bir etki onları duraklatır. Hiç kimse evi terk edemiyordur. Gitmek istedikleri hâlde dışarı çıkamamaktadırlar. Bunun nedeni nedir? Peki, çıkabilecekler midir?

Filmdeki karakterleri kafa karıştırıcı bir ustalıkla kullanmış Buñuel, onun dışında filmdeki ayı ve koyunlar da çok güzel simgeleştirilmiş. Filmin sonu ise pek manidar. Buñuel film boyunca burjuva insanının ellerinden temel ihtiyaçları alındığında nasıl hayvani bir hâl aldıklarını gösterirken bir yandan da dini, daha doğrusu hareket kuvvetini tamamen amaçsızca dine adayanları eleştiriyor -bu eleştiriden kastım
    Son sahnede evden çıkabilmiş olanlar kiliseye gidip dua ederler. Onlar kiliseden çıkabilir fakat bir şey olmuştur. Bu sefer cemaatteki diğer insanlar ve papazlar kiliseden çıkamamaktadır. Dışarıda askerler kargaşa içindeki insanları kiliseden uzak tutmak için havaya ateş açmaktadırlar. Bu sırada kiliseye nereden geldiği belli olmayan 5-6 tane koyun girmektedir. Yani Tanrı'nın kurban edilmesi için gönderdiği koyunlar. İnsanlar hareket kuvvetlerini kendi başlarına kullanamazlar ve Tanrı'nın ardına sığınarak, ellerinden hiçbir şey gelmeyerek, Tanrı'dan yardım isterler
    .

Neredeyse her sahne farklı bir şeyi simgeliyor. Kimini anlamakta zorlanıyorsunuz. Özellikle karakterler kafanızı çok karıştırıyor. Herkese tavsiye etmem. Not kırmaya da hakkım yok, 10/10.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• @diminishedtriad
    Gerçekten kaliteli filmler izliyosun. Senin sayende çok güzel filmler izledim.Yorumlarını beğenerek takip ediyorum.
    Bu filmide sen demesen eminim haberim olmıcaktı. İndirme listeme aldım. Yorumun için teşekkür ederim.

Demek zaten kalite demek.
  • @Casco! Sağ olasın, yararım dokunuyorsa ne mutlu bana Bilinmeyen nitelikli sinema eserlerini elimden geldiğince paylaşıp yorumlamaya çalışıyorum. Bu filmi de izlediğinizden pişman olmazsınız büyük ihtimalle.

@barışçı Umarım beğenirsin, normal sinema eserlerinden biraz farklıdır ama.

@Mat35 Luis Buñuel demek sanat demek, kalite demek dediğin gibi. Çok yayılmasını istemeyeceğim bir yönetmen aslında, filmlerinde çok güzel bir tekniği var.

Luis Buñuel'in izlediğim diğer filmlerini de ekleyeyim buraya, onlar da harikadır;

Meksika'nın epey fakir bir mahallesinde fakirler, hırsızlar ve fahişelerle yaşayan rahip Nazario, tüm bu kötü niyetli insanların arasında saflığını, suçluya olan merhametini, nefsini korumaktadır. Aslında ideal bir dindar tip olarak karşımıza çıkmakta Nazario. Tanrı'ya katıksız bir inancı var. Tanrı'ya sözde inançlı olanlar o kötülükler eden. Ölümden sonraki hayattaki adaletin bu dünyadaki adaletten daha önemli olduğuna inanıyor. Peki adaletsizlikler o sessiz kaldıkça onu daha da sararsa Tanrı'ya olan mutlak inancı sarsılacak mıdır?

Bana kalırsa iyi bir Hıristiyanlık eleştirisi. Filmin içindeki karakterler güzel seçilmiş, önemli ayrıntılar mevcut. Ah bir de doğru dürüst alt yazı hazırlayan olsa. 9/10.

http://forum.donanimhaber.com/m_62748709/mpage_1/f_/key_//tm.htm#62748709

Buñuel’in yönettiği son film. Arzunun O Belirsiz Nesnesi, yani kadın ve yaşlı bir adamın genç bir kıza duyduğu cinsel birleşme arzusu filmin odak noktası. Fakat genç kız o arzuyu kullanıyor, yaşlı adamı sınırlı bir şekilde yakın tutuyor kendine, daha fazlasına izin vermiyor. Adamsa sabırlı, daha fazlası için bekliyor. Peki, kadın adamın tutkusunu neden kullanıyor? Zenginliğinden faydalanmak için mi? Bu pekâlâ olabilir, çünkü kız, annesiyle beraber bir viranede fakir bir hayat sürüyor. Fakat yaşlı adam pek bir saf. Tutkusu onun gözünü kör etmiş. Kadın ise akıllı, bunu nasıl kullanacağını biliyor. Temelde Nietzsche’nin de kadınlar hakkında bir özdeyişinin geçtiği film, kadının erkeği arzusu dahilinde nasıl hapsettiğini anlatıyor. O dönemin siyasi olayları, patlamalar, çatışmalar da arada seyirciye gösteriliyor. Bu patlamaların bir anlamı karakterlerin içindeki tutku patlamaları olmasıyken, bir diğer anlamı da yönetmene göre, “dünyanın neresinde yaşarsak yaşayalım hepimizin tanık olduğu saldırganlık ve güvensizlik dolu bir ortamı da yansıtmaya çalıştım.” imiş.

Filmde kadın karakteri iki ayrı oyuncu oynamakta. Bu çeşitli anlaşmazlıklardan dolayı verilmiş bir karar imiş ama filmin geneline bakıldığında, iki ayrı kişinin aynı karakteri oynamış olması çok zekice bir hareket. Oyunculardan biri biraz çocukça tarafını canlandırırken o karakterin, diğeri de acımasız tarafını canlandırıyor. Bunun dışında filmin son sahnesinde, adamın film boyunca yanında taşıdığı çuvaldan çıkan dantel kadın giysileri görüyoruz, işte o son sahnede bir kadın kanlı elbiseyi dikiyor. Sanki o kanlı ilişkiyi yamıyor, ya da daha farklı anlamlar çıkartılabilir.
    Trende kadına bir kova su döken adama da kadın bir kova su döküyor, ne hikmetse o kısır döngü tekrar başlıyor ve adamın tutkusu kadına yönelmesini sağlıyor. İki farklı kadın oyuncunun adama iki farklı şekilde davranmasını izlerken bomba patlıyor ve film bitiyor.

Sinema tarihinin bana göre, Viridiana'dan sonra en iyi filmlerinden biri. Buñuel sinemasına bir an önce girmelisiniz. Bana göre Bergman ve Tarkovski'den çok daha iyi. 9/10.

• quote:

Orijinalden alıntı: Domates Kızartması

takipçilerin artıyor diminis artık cevapsız konulara son

Sonunda popüler oldum Kepekli saçlara son gibi oldu Sen de bıraktın, artık takip etmiyorsun konularımı

Bu arada ne zaman başlıyorsun Bunuel'e

• herkesin bir popisi var durur içerisinde

ayıpsın reyiz ilk mesajları(tabi bunlar aynı zamanda son mesajlar oluyordu ya neyse) hep ben atardım da bu arkadaşlar seri davrandılar

holy mountaini bugün bitirip yarında taxidermia yapıcam,sonrada bulduğum en eski filminden başlayacam
  • Ne kadar nankörüm İlgi görmeyen konuların müthiş ikilisi, geçmişte açmış olduğum konulara ilgi gösterdiğin için bir kez daha teşekkürler

Ben de şaşırdım 3 ileti benim konum için bir başarı Biraz daha hızlı olmalısın Domates

Holy Mountain 2 saatlik film günlerdir izliyorsun, o kadar sıkıcı mı yahu Taxidermia'ya en az bir hafta veriyorum o zaman Bunuel filmlerine de 1 ay

• al işte,yahu adam nasıl günlerdir izliyorum? duyanda gerçek sanacak,daha dün gece başlamadım mı? yoksa boşamı yazıyorum o kadar mesajı

al işte,yahu adam nasıl günlerdir izliyorum? duyanda gerçek sanacak,daha dün gece başlamadım mı? yoksa boşamı yazıyorum o kadar mesajı

Yok bea şakasına yazdım öyle Abarttım daha doğrusu, yoksa dün başladığını biliyorum

• _____________________________

• @Mat35 Bunların hepsini izledin mi yahu Ben daha kısa filmiyle beraber 5 tanesini izledim, umarım hepsini bitiririm
  • quote:

Orijinalden alıntı: diminishedtriad

quote:

al işte,yahu adam nasıl günlerdir izliyorum? duyanda gerçek sanacak,daha dün gece başlamadım mı? yoksa boşamı yazıyorum o kadar mesajı

Yok bea şakasına yazdım öyle Abarttım daha doğrusu, yoksa dün başladığını biliyorum

çevir yanmasın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zebercet -- 21 Temmuz 2012; 21:56:01 >

• quote:

deme yahu,ne bilem benkusurumu bakma be

Yok ya ne kusuru asıl kusur eden benimNeyse anlaştık o vakit
  • Sayende bu yönetmeni baya merak ettim ama zamanım yok izlemek için.Hep yakında diyorum ,inşallah yakında izleyeceğim bu yönetmenin filmlerini de.

çevir yanmasın

Koruma kalkanı yapmışım
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dönüşüm

Sayende bu yönetmeni baya merak ettim ama zamanım yok izlemek için.Hep yakında diyorum ,inşallah yakında izleyeceğim bu yönetmenin filmlerini de.

En iyi yönetmenler listesinde baş köşeyi aldı benim için. Umarım yakında film izlemeye yeniden başlar ve Bunuel'le sıkı bir giriş yaparsın
  • quote:

quote:

çevir yanmasın

Koruma kalkanı yapmışım

hadi yakalandık iyimi

40. dakikadayım,film çok farklı bir hal aldı

ucu nereye gidecek bilmiyorum,bitirince uzun uzun anlat bana

• quote:

hadi yakalandık iyimi

40. dakikadayım,film çok farklı bir hal aldı

ucu nereye gidecek bilmiyorum,bitirince uzun uzun anlat bana

Halden hale girecek daha film, neye uğradığına şaşıracaksın Bazı yerler komik gelmişti bana
    Kadın tırmanırken dağa sürtüyordu
    Her sahnede anlam var diyemem, ben de kavrarken biraz zorlandım ama tam anlamıyla bir bütünlük yok. Aklıma geldiği kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım

Bu arada Holy Mountain'den bahsediyoruz değil mi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Meursault. -- 21 Temmuz 2012; 22:40:28 >

• quote:

@Mat35 Bunların hepsini izledin mi yahu Ben daha kısa filmiyle beraber 5 tanesini izledim, umarım hepsini bitiririm

50 yıldır sinemada evde film izliyorum (sinemada doğmuşum).
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.