Şimdi Ara

PIRANHA 2.0Megapixel WEBCAM İNCELEMESİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
179
Cevap
0
Favori
31.829
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu Web-cam hakkında çok konuşuldu, çok yazıldı-çizildi. Ama tam olarak kimse örnek fotoğraflarla bi incelemesini foruma aktarmadı. En nhayetinde bende aldım ve hala almayanlar için bişiler yazıyım istedim.
    Öncelikle çoğumuzun bildiği üzere web-cam donanımsal olarak 500K yani 800x600 yazılımsal olarak intepolasyon ile 2Megapiksel yan, 1600x1200 görüntü alabilmekte. Yalnız cihazın interpolasyon yeteneği oldukça düşük bu nedenle 2MP olayı tam bir uydurma, 2MP olayına aldanmayın fakat rahatlıkla oldukça iyi bir 500K web-cam olduğunu söyleyebiliriz. Cihaz 2MP (1600x1200) desteğini ImagePower programıyla destekliyor. Fakat yukarda da bahsettiğim gibi oldukça kötü bir interpolasyon söz konusu. Kısaca anlatmak gerekirse donanımsal 500K (800x600) de Microsoft AMCAP programı ile çekilen bir fotoğrafı alın ve photoshop gibi bir programla çözünürlüğünü 2 katına yan, 1600x1200 e getirin sonucun aynı olduğunu göreceksiniz. Yani kendi yazılımı olan imagepower yazılımını hiç kullanmadanda bu görüntüyü elde etmeniz çok basit.

Image-Power Programıyla 1600x1200de alınmış bir görüntü:
    http://img363.imageshack.us/img363/630/imagepower1600x12004ti.jpg

Microsoft AMCAP programı ile 800x600 de alınmış daha sonra PaintShopPro 7'de 2:1 oranında büyütülerek 1600x1200'e çıkarılmış bir görüntü:
    http://img480.imageshack.us/img480/2197/piranha1600x12002en.jpg
    (Görüntü sayfayı taşırmasın diye Link olarak verdim)
    Gördüğünüz üzere kalite açısından aynı hatta az bi farkta olsa paintshop Pro ile zoom yaparak büyüttüğümüz daha kaliteli.

Ayrıca Image-power yazılımının başka bir kötü yanı ise her çözünürlükte interpolasyon yapıyor olması. Örneğin ImagePower yazılımı ile donanımsal çözünürlük olan 800x600 da görüntü alacaksanız sonuç yine fiyasko. Aynı görüntüyü yine CD içerisinde gelen Microsoft Amcap programıyla aldığınızda daha iyi bir sonuç alıyorsunuz.

Amcap ile 800x600 de alınmış görüntü:
    http://img459.imageshack.us/img459/392/amcap800x6005jb.jpg

Image-Power ile 800x600 de alınan görüntü:
    http://img84.imageshack.us/img84/6640/imagepower800x6007ln.jpg

Gördüğünüz üzere image-power ile alınan görüntü çok daha kötü. Sanki 320x240tan zoom yapılarak alınmış gibi. Anladığım kadarıyla 1600x1200 çözünürlükte 800x600den interpolasyon yapan program, 800x600 çözünürlüğü seçildiği taktirde 320x240'dan interpolaysonla 800x600'e çıkarıyor. Zaten belki hatırlarsanız kamera ilk konuşulmaya başladığında alanlardan örnek resimler istediğimizde 800x600 örnek resim gönderen olmuyordu en fazla 640x480 vardı oda kaltesiz yani sanki photo-edit programıyla büyütülmüş gibiydi. Hatta donanımsal bile 500K olmadığı düşünülmüştü. Meğerse bunun sebebi Image-power programının dandikliği imiş. Şahsen ben bu programı hiç beğenmedim gayet ucuz bir yazılım. Bunu kullanmaktansa resimde görüldüğü gibi Amcap + PrintScreen tuşu yoluyla görüntü alıyorum. Yada Image-power programında 1600x1200 çözünürlükte görüntü alıp Paintshop Pro da 1:2 oranında küçülterek 800x600 çözünürlüğe çekiyorum. Bu durumda da Amcap'te 800x600 aldığımız görüntüye yakın kalite bir görüntü elde edilmiş oluyor. Ama yinede Amcap'te 800x600 aldığımız daha kaliteli nede olsa görüntüyü baştan büyülterek kaydedip sonrada küçültüp kaydetmek gibi işlemlere tutmamış oluyoruz.
    Görüntülerden de anlaşılacağı üzere kamera oldukça kaliteli olarak nitelendirebileceğimiz 500K (800x600) bir web-cam.

Devamı var, Az sonraaa... Reklam olayını aşmak için ayrı mesajlarda yazıcam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tonythetonguc -- 21 Mart 2006; 0:46:29 >

• güzel çalışma,tebrikler..umarım bu incelemeden sora piranha nasıl alalım mı diye sormazlar..
  • Hocam eline sağlıkta sen resim koyacağına kendi videonu çek koy.O zaman harbi inceleme olur işte..Hepimiz görürüz webcam 'ın akıcılığını..
  • Yukardaki resimlerden görüldüğü üzere Piranha Webcam oda ışığında oldukça iyi görüntüler alabiliyor. Özellikle dikkatimi çeken ve çok beğendiğim bir nokta ise ışık kaynağının kameranın önünde olmasına hatta kamera lensine doğru vurmasına rağmen overbright olma olayı yok. Özellikle eski web-cam lerden bilirsiniz ışık kaynağı web camin önünde sizin arkanızda olunca arka taraf pasparlak sizin yüzünüz ise oldukça koyu gözükürdü. Yukarda örneklediğim fotoğrafları 20W'lık Philips enerji ampülü (=100W) ile aydınlatılmış oda da aldım. Oldukça iyi bir sonuç. Açıkçası bukadar iyi olacağını beklemiyordum. Bu nedenle çoğu zaman Web-Cam in ışıklarını kullanmaya ihtiyaç duymuyoruz. Zaten ışıkları sonuna kadar açtığımızda özellikle ortam loş ise ışıklar gözümüzü rahatsız ediyor. Üzerindeki ayar düğmesinden ışıkları manuel olarak ayarlayabildiğimiz için kamera canı sıkılınca ışıkları açıp gözümüzü rahatsız etmiyor. Buda ışıkları otomatik olan biçok web-cam de şikayet konusu. Gelelim ışıkların nekadar işe yaradığına. İşte ortam tamamen karanlık iken alınan bir görüntü:
    http://img93.imageshack.us/img93/5562/piranha0000089qk.jpg
    Çok iyi değil ama daha fazla ışık olsaydı dayanılmayacak şekilde gözü rahatsız ederdiki bu halde bile gözü rahatsız ediyor. Yani kameranın üzerinde ışıklar normal kullanımda çok gerekli değil. Ancak ışıklar illaki kapatılması gerekirse kullanılabilir ama uzun sürede gözü çok yorar. Işıkların benim işime asıl yaradığı durum, karanlık biyerin görüntüsünü almak. Örneğin bilgisayarın içinden, arkasından, masanın altından, vs. vs. ışığın tam olmadığı yerlerden bi görüntü almamız gerektiği zaman çok işe yarıyor;
    Kameranın ışıkları kapalıyken bilgisayarın içinin görüntülenmesi:

Kameranın ışıkları açıkken aynı pozisyondan alınan görüntü:

İki görüntüde Odanın ışığı açıkken alındı.
    En azından özellikle biz donanımcıların bu şekillerde işine baya yarıyor:)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tonythetonguc -- 21 Mart 2006; 1:18:04 >

• Az sabredin yaa. Az sonra dedik.. Geliyo yavaştan yavaştan. Biraz sabırlı olun.
    quote:

Orjinalden alıntı: lustral

Hocam eline sağlıkta sen resim koyacağına kendi videonu çek koy.O zaman harbi inceleme olur işte..Hepimiz görürüz webcam 'ın akıcılığını..
  • elimde labtec'in 60YTL'lik webcam'ı war bu kadar iyi görüntü wermiyor,,acaba onu satıp bende piranha mı alsam napsam
  • quote:

Orjinalden alıntı: tonythetonguc

Az sabredin yaa. Az sonra dedik.. Geliyo yavaştan yavaştan. Biraz sabırlı olun.
    quote:

Orjinalden alıntı: lustral

Hocam eline sağlıkta sen resim koyacağına kendi videonu çek koy.O zaman harbi inceleme olur işte..Hepimiz görürüz webcam 'ın akıcılığını..

Yarın alacam da kamera ondan bu acele :) genede tşk ler :)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Video yakalama olayına gelince, Webcam'imiz yine fiyatına göre oldukça başarılı; 320x240 da 30 kare/sn 800x600 de ise 15fps ile görüntü yakalayabiliyor. Fakat sistemdeki kodekler simültane sıkıştırma yaparak 800x600 da kayıt alamadığı için onun örneğini ekleyemiyorum. İstek olursa çok kısa bir kaydı sıkıştırılmamış olarak upload edebilirim ancak 1sn yaklaşık 10MB filan tutuyor:)

320x240 Tonguc sigarasını yakar;
    http://rapidshare.de/files/16022084/PIRANHA-000002.avi.html

640x480 Sigara + Çay keyfi
    http://rapidshare.de/files/16022388/PIRANHA-000003.avi.html

Sigara çay içtim kusura kalmayın artık oturup el sallayacak değildim:)

640x480 @ 15fps Son olarak McLaren-Mercedes Show.
    http://rapidshare.de/files/16022775/PIRANHA-000007.avi.html

15fps deki akıcılığı ve aradaki farkı hızlı hareket eden bir cisimle görmeniz açısından özellikle bunu 15fps kayıt yaptım. Simültane sıkıştırma sırasında bazı kareleri atladığı (dropped frames olduğu) için 30fps yaptığımda da sonuç çok değişmiyor. Özellikle hızlı hareket eden bi cisim söz konusu olduğu zaman gördüğünüz üzere arada bir kare atlamaları oluyor (dropped frames) bu sıkıştırma codec'inden kaynaklanıyor. Amcap ile sıkıştırmasız kayıt aldığınızda bu atlamalar meydana gelmiyor. Belki daha iyi bir sıkıştırma codec'i ilede bu atlamalar meydana gelmeyebilir çok ayrıntılı olarak denemedim.

Sışıktırma için kullandığım codec Microsoft MPEG-4 Video Codec V2

Edit: **** yerler = r a pids h a r e olacak.

Edit_2: Vakit geç oldu daha sonra birkaç bişey daha ekler ve ürün hakkındaki genel yorumlarımı yazarım. Bu arada kafanıza takılan, sormak istekleriniz şeyler varsa ekleyin, yanıtlamaya çalışırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tonythetonguc -- 21 Mart 2006; 3:54:44 >

• Çok yardımcı oldun.Teşekkür ederim.
  • Evet teşşekkür ederiz adam gibi bir inceleme olmuş
  • güzel çalışma tşk.ler
  • Teşekkürler ben bu cam kesin alıcam da ankara da nerden alıcam dün biraz araştırdım yok yok apache var ancak onunda ışıkları sönmüyo bu arada sigaradır çaydır götürmüşün valla emeğin için saol güzel çalışma olmuş video çekimine bayıldım.
  • Hocam, öncelikle çok teşekkürler. Hakkaten bu webcam hakkında o kadar çok konuşuldu ki, böyle bir incelemeye hasrettik. Bişey diil, forumda sırf bu webcam yüzünden başlık kirliliği olmaya başlamıştı

Kameraya gelince... Açıkçası ben bu kadarını beklemiyordum. Gerçi pahalı webcam'lerin görüntü kalitesini görme şansım olmadığı için kesin bir yorum yapamayacam ama günlük, MSN'de kullanmak için ideal bir alete benziyor. Zaten bundan 3-5 ay sonra nasıl kameralar çıkacağı bilinmez. O yüzden bugünkü teknolojinin limitlerini zorlayan bir webcam alıp o kadar para vermeyi gereksiz görüyorum. Aynı prensibim işlemci ve ekran kartları için de geçerli.

Saygılar...
  • millet benim aklıma şu ucuz güvenlik kameraları takıldı geçende elektronikçi bir arkadaşta gördüm gittigidiyor.com da 35+ kargo , görüntü de çok güzel titreme falan yok , bunu alıp TV kartımın video in girişine takmak istiyorum,webcam olarak da kullanılır yazıyor
  • Bilgiler için Teşekkürler
  • güzel inceleme olmuş eline sağlık.artık bi webcam almak şart oldu.
  • İncelemenin devamı....

Özelliklerinde kameramızın 10X zoom özelliği olduğundan bahsediliyor, fakay bildiğiniz üzere bu dijital zoom. Yani çok kaliteli bir zoom olayı yok. 10X te oldukça abartı ve kullanılmayacak bir değer. Zaten bu değerde görüntü pek görüntüye benzemiyor:) Kameranın zoom özelliğini web-cam'in sizden uzak olduğu durumlarda biraz işe yarayabilir, o açıdan bu konuyada değinmek istedim. Web-cam sizden biraz uzakta duruyorsa ve zaten nette görüşme yaptığımız 320x240 çözünürlük içinde ufacık gözükeceğinizden 2-4X değerlerine kadar görüntüyü çok bozmadan zoom yapabiliyoruz;

Zoom olmadan kamera ile ben arasından 1metreye yakın bir mesafe varken alınan görüntü;

2X (2. kademe desek daha doğru olur) zoom ile aynı görüntü:

4X (4. kademe seviyesinde) zoom ile aynı pozisyondan alınan görüntü:

Bu arada yinede 4X görüntüsünde biraz bozulma görülüyor fakat akıcı video görüntüsünde çok büyük bi problem söz konusu olmuyor. Çok kullanılacak olmasada nadiren işe yarayabilecek olan zoom özelliğide kameranın ufak bir artısı.

Edit: Konuya göz atarken dikkatimi çekti, burdaki örnek 3 görüntü diğerlerine göre biraz bulanık ve daha kötü, (başka bi değişle olması gerekenden daha kötü), bunun sebebi kamerayı uzaklaştırdıktan sonra aradaki artan mesafeye göre odak ayarını yapmamış olmam. Yani normal şartlarda 40-50cm mesafede kullandığım odak ayarı (durumu) ile 1-2metre uzaklıktan görüntü aldığım için biraz bulanık bir görüntü söz konusu. Kamera hep uzak durduğu taktirde ona göre odaklarsanız daha iyi bir görüntü alabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tonythetonguc -- 30 Mart 2006; 2:18:10 >

• Eline koluna sağlık.Gerçekten emek vermiş forum için uğraşmışsın.Teşekkürler.F/p olarak alabileceğimiz en iyi web camlerden biri diye düşünüyorum.
    Saygılar...
  • Gördüğümüz üzere kamera 25-30YTL lik fiyatına göre oldukça iyi bir kamera. 50-60YTL lik çoğu kameraya taş çıkartacak kalitede görüntüsü var. Özellikle oda ışığında bukadar iyi sonuçlar vermesi beni şaşırttı. Özellikle sadece MSN de web-cam olarak kullanacaksanız size fazlasıyla yeterli bir kamera olduğunu söyleyebilirim. Zaten günümüz ADSL 512/128 bağlantıyla bile 320x240 da görüntülü konuşma yaptığınızda ancak 2-3 bilemedin 5fps lik bir performans yakalıyabiliyorsunuz. Kaldıki örneklerden gördüğnüz üzere kamera 800x600 çözünürlükte 15fps oldukça tatminkar hareketli görüntü alabiliyor. Buda zaten tahminimce 2048/512 bağlantının bile kesintisiz ve tam olarak aktaramayacağı bir kalite. Yani web-cam olarak yıllarca emrinize amade olacak bir alet. Bu kamera ile birlikte oldukça önerilen başka bi kamerada Gigatek te 21$+kdv ye yani 33,5YTL ye satılmakta olan Apache web-cam.
    http://www.gigatek.com.tr/urun.php?id=1055
    Buda oldukça güzel bir kamera olarak nitelendiriliyor. Bende bi arkadaşta MSN üzerinden görüntüsünü görmüştüm, buda oldukça iyi bir kamera zaten hemen hemen aynı kalitedeler ama yinede onu tam incelemediğim için kesin bişey diyemiyorum fakat izlemlediğim kadarıyla görüntüde fark olmasada manuel ışık ayarı, daha uygun fiyatla piranha 1 adım önde gözüküyor.
    Piranha web-cam den dahi olarak gördüğüm bir web ise ise Philips in CCD li olan kamera modelleri, onlarda 90-120$+kdv arasında satılıyor ve fotoğraf makinası gibiler mübarekler. Ama sadece web-cam olarak hiç gerek yok 320x240 da 90fps'yi veya 800x600de 30 fps yi hangi bağlantı türüyle kim ne yapsın? Tabi haricinde ev içi video kayıt, ufak fotolar çekme konusunda çok daha iyilerdir.
    Piranha kameranın ek olarak klipsli olan ayağı sayesinde notebook ekranlarına vs gibi yerlere sabitlenebilme şansı var. İlla masa üstünde kullanmanız şart değil. Birde mikrofonu var, Ben mikrofonlu kulaklık kullandığımda ihtiyaç duymadım ve hiç kullanmadım bunun için o konuda yorum yapamıyorum. Mikrofon çok ucuz bi aygıt zaten ama yinede ellerinde mikrofon bulunmayanlar için ayrı 1 artı. Yanılmıyorsam Apache'de mikrofon bulunmamakta buda ufak bi farkları. Bu arada bütün web cam lerde olduğu gibi bu web-cam de deolan beğenmediğim bir durum ise kameranın açıldıktan sonra biraz geç toparlanması. Dikkat ederseniz kayıtlı videolarda ilk birkaç saniye kalite ve renkler biraz kötü, bazen özellikle 800x600 de bu süre biraz daha uzuyor ve 5-10sn gibi sürelere çıkabiliyor. Bu olay bütün web-cam lerde war (hatta bi çoğunun toparlanmış hali piranha nın toparlanamamış halinden kötü), çokta problem olmasada özellikle 800x600deki toparlanma süresi biraz daha kısa olabilrdi.

• arkadaşım emeklerin için çok teşekkür ederim, kafamdaki bütün soru işaretleri yok oldu, artık kesin alıyorum bu webcam i
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.