Şimdi Ara

Tablet Mac çalışmalarının ilk somut örneği; 035 Tablet Prototipi (2002-2004) ile tanışın

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
1
Favori
2.564
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Tablet Mac çalışmalarının ilk somut örneği; 035 Tablet Prototipi (2002-2004) ile tanışın


    Tablet Mac…Belki bu ismi birçoğunuz yeni duyuyor ancak bu isim aslında 2001-2002 yıllarına kadar uzanıyor.Yıllar boyunca taşınabilir, OS X işletim sistemli olacağı konuşulan “Tablet Mac", 2010 yılında karşımıza çok farklı şekilde iPad olarak çıktı. Peki "Tablet Mac"'in gerçekteki durumu neydi ?


    Steve Jobs, geçtiğimiz senelerde katıldığı D10 Konferansı'nda içtenlikle şunu söylemişti:



    "Yola tablet ile başladık. Üzerinde çalıştık. Arayüz için geliştirmeler yaptık. Sonra bana o kayan arayüzü (rubber band scrolling UI) getirdiler. Mükemmeldi. Ve o an itibariyle "Aman tanrım. Bunu mutlaka bir telefonda yapmalıyız." dedim. Sonunda tablet projesini rafa kaldırdım ve telefona odaklandık."





    Hikayenin gerisini biliyorsunuz. Önce iPhone, sonrasında ise iPad pazarlarına hızlı bir giriş yaptı. Ancak Steve Jobs'ın anlattıklarını biraz daha somutlaştırmakta fayda var. O da Apple'ın ilk çalıştığı tablet prototip 035 ile olacak.

     


    Tablet Mac çalışmalarının ilk somut örneği; 035 Tablet Prototipi (2002-2004) ile tanışın




     

    Samsung'la iPad-Galaxy Tab 10.1 konusunda süren patent davasında Jonny Ive'ın ifadesinde 2002-2004 yıllarında tablet konusunda yaptıkları çalışmalarda hazırladıkları bir prototipin fotoğraflarının gösterilmesiyle ilk defa gün yüzüne çıkan 035, home tuşuna sahip olmayan, daha büyük ve daha kalın iPad'den başkası değildi.

     


    Buzzfeed sitesi de 035 ile iPad 2'yi birebir olarak karşılaştırdığı yeni fotoğrafları yayınlayarak 035'in detaylarını paylaştı. Detaylar, o modelin pazar için kilometre taşı olabileceğini gösteriyor.



    Tablet Mac çalışmalarının ilk somut örneği; 035 Tablet Prototipi (2002-2004) ile tanışın


    Ekran boyutu yaklaşık 12"'e denk gelen 035, iPad 2'ye kıyasla %40 daha büyük. Çözünürlüğü konusunda maalesef detaylı incelemesi yapılmayan ancak 4:3 oranının izlerini taşıyan tabletin arkası ise tıpkı efsane iBook modellerini andırırken; kalınlığı 2,54 cm'den biraz daha az; yani dönemin iBook'larına göre yaklaşık 0,9 cm daha ince.



    Tablet Mac çalışmalarının ilk somut örneği; 035 Tablet Prototipi (2002-2004) ile tanışın


    Tablet Mac çalışmalarının ilk somut örneği; 035 Tablet Prototipi (2002-2004) ile tanışın


    Dönemi için kilometre taşı olabileceği (o zamanlardaki tablet PC'ler göz önüne alındığında) görülen Tablet Mac'in neden rafa kaldırıldığını ise Steve Jobs'ın ifadelerinden anlıyoruz. Öte yandan geçmişe gitmişken Eylül 2002'de International Herald Tribune'in sorularını yanıtlayan Jobs'un şu cevaplarını hatırlamakta fayda var;



    S: Herhangi bir iPhone olacak mı ?


    Jobs: Kimse bilemez. Ancak duyurusunu yapmadığımız ürünler hakkında genelde konuşmayız.



    S:
    Peki tablet PC'ler için ne düşünüyorsunuz ?



    Jobs:
    Tablet PC'lerin gerçekten başarılı olacağı konusunda emin değiliz. Tablet kavramı, yazı yazabileceğiniz bir dizüstü bilgisayara dönüşüyor. Bir elektronik postayı elle yazmak ister miydiniz ? Bunu yapabilecek tüm teknolojilere sahibiz; ancak sadece başarılı olup olmayacağını bilmiyoruz.









  • Keşke şimdide iPadde ios yerine mac olsaydı :(

  • Bide iPad Mini yerine tablet Mac çıkarsa ne gülerim

  • Evet yıl 2002 de Microsoftta tanıtmıştı. Apple ın prototipi neredeyse aynı şimdiki ipad tasarımlarıyla.Doğru zamanı bekleyip iyi olanı piyasaya sürdüler.Tableti Apple bulmamış olabilir ama ilk zmanda beri Apple zaten geliştiriyormuş.Ben bu fotoğraftan onu anlarım.

  • Kalınlık farkı cidden çok büyük.Apple doğru zamanda doğru bir hamle yapmış gibi.

  • Tablet mac... Enteresan bir fikir gibi.
  • Yine yanlis ceviri; daha once de bu alintinin yapildigi mesajda yazdim bu bir prototip degil sadece "mockup" ; maket yani.urun ile ilgili teknik veri olmamasi kimseye garip gelmiyor. tasarim konusunda zaten kimsenin diyebilecegi birsey yok; basarili bir dizayn. ama sadece pazar arastirmasi icin uretilmis bir fikir icin gelistirme denilemez. daha detayli bilgi gelmeden dedikodu gibi haber yapmasaniz keske. gelecege yonelik tahmini haberlerden bikmistik simdi de gecmise yonelik ayni isi yapiyorsunuz.
  • İyide bu fikir Microsoft' un fikri, Windowslu tablet Surface

    Apple Mac li Tablet yaparak Microsoft' u kopyalamış olacak. E hani her şeyin ilki onlara her şeyin patenti onlara aitti. Onlar hiç bir şey çalmaz kopyalamazdı.

  • adam 2002 diyor yani 10 sene oncesinden halen microsoft un fikri diyenler var:)) yanliz tablet mac olayi gercekten ciddi manada guzel bit fikir..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • microsoft 2002 yılında zaten bir tablet çıkarmıştı fakat tutulmadı.Tableti Apple bulmadı ama zaten Apple böyle. Var olan teknolojiyi alır kendi yorumunu katar ve mükemmel yapar. İsteyen fanboy isteyen başka bir şey desin ama Apple dünyanın en başarılı vizyona sahip şirketidir.Her alana yeni bir soluk getirmiştir.Ve diğer bütün cihazlar onu taklit eder.
  • Eskiden Apple yeniliklerin öncüsüydü. Apple'ı Apple yapanda buydu.Tim Cook'tan sonra Apple başka şirketlerin arkasından taklit mallar üretmeye başladı. Mini iPad, bu, e-book vb. Zaten Tim Cook'u da hiç sevmiyorum kendisi eş cinselmiş.

  • Yakinda goruruz macos isletim sistemli tabletleri. Apple w8 tablete karsi cevapsiz kalmaz diye umuyorum. Cikmasi da iyi olur. Ne kadar rekabet o kadar iyi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Apple bunu yıllar önce düşünmüş taşınmış, ancak haliyle o zamanlarda pazarın durumu belli ilgi ve alakanın böyle bir cihaza yöneleceği düşünülmemiş, zaten daha o dönemde laptoplar bile çok yaygın değilken.. Ancak yine öncülüğünü yıllar sonra yaptı tabletin Apple... Belkide şu anda geleceğin çağ atlatıcak teknolojisini sadece bir protitip yada bir kabataslak çizim ile yapmış ancak rafa kaldırmış bekletiyordur zamanı geldiğinde yeterli teknoloji ile o cihazı yapabilmek için, kim bile bilirki ? :)

  • Elimde siyah beyaz ekrana sahip dokunmatik tablet var. 98 yılından kalma. Ona nedemeli apple :d

  • güzel bilgi. tesekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kim nederse desin apple diyen olmamış ?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.