Şimdi Ara

Mozilla, Thunderbird'ün geliştirme çalışmalarını durdurma kararı aldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
2.452
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Giriş
Mesaj






  • Mozilla, yaklaşık 9 yıldır hizmet veren e-posta ve haber istemcisi Thunderbird'ün geliştirme çalışmalarını durdurdu. Hafta başında gönderilen şirket içi bir iletinin internete sızmasının ardından gün yüzüne çıkan bu mühim karar, Mozilla Vakfı yönetim kurulu başkanı Mitchell Baker'ın blogunda yayınladığı bir yazı ile resmiyet kazandı.

     

    Firefox'un sadece bir tarayıcı olarak geliştirilmesi üzerine e-posta ve RSS aboneliği için Thunderbird çalışmaları başlatılmıştı. Tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlu olan program, halihazırda 20 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip. Kalitesini koruyabilmesi için güvenlik ve stabilite güncellemeleri almaya devam edecek, fakat yeni özellikler geliştirilmeyecek. Bu projede görev alan bazı Mozilla çalışanları diğer bölümlere dağılacak. Geçen ay yayınlanan Thunderbird 14.0 Beta 1'in ise stabil sürüme ulaşıp ulaşmayacağı bilinmiyor.

     

    Yalnızca bilgisayar işletim sistemleri için geliştirilen Thunderbird, Mozilla'nın gelecek planlarında birinci sırada yer almayacak. Daha çok internet ve mobil platformlar ile ilgili projelerine yoğunlaşacak olan organizasyon, Thunderbird'ü her altı haftada bir güvenlik ve stabilite düzenlemeleriyle güncellemeye devam edecek. 

     

    Normal programdan ayrı olarak kurumsal ve eğitim amaçlı çıkarılan Thunderbird ESR (Extended Support Release) alınan bu karardan etkilenmeyecek. Mozilla, bunun için Thunderbird projesindeki bir kısım çalışanlarını tutacak ve gerekli servisleri sağlayacak. Kullanıcılarına bu hizmeti vermeye devam etmek isteyen okul, işletme ve diğer kuruluşların desteğiyle geliştirilen Thunderbird ESR de her altı haftada bir orijinal sürüm ile benzer düzenlemeler alacak. Bu sürümü geliştirmek için gönüllü olan kurumların çalışmalarına göre yeni özellikler daha önce olduğu gibi eklenmeye devam edecek. Yeni Thunderbird ESR sürümü 20 Kasım'da yayınlanacak.

     

    Firefox tarayıcısı ve internet tabanlı Firefox mobil işletim sistemine odaklanacak olan Mozilla Vakfı, başarılı e-posta hizmeti Thunderbird'in kaderini kullanıcılarının eline bıraktı. Bundan sonraki süreçte ortalama kullanıcılar, mevcut yazılımla idare edecekler. Diğerleri içinse yakın zamanda değişen pek fazla birşey olmayacak. Ancak ilerleyen dönemler için olumlu şeyler söylemek zor.







  • İnsanları Outlook'un ellerine bırakacaklar. Kötü haber.

  • Hemen kaynak kodları kopyalanır ve yeni bir gönüllü takım ile yola devam edilir. Bunca yıldan, bunca emekten ve bunca eklentiden sonra Thunderbird bitmez.

    Ayrıca piyasadaki en iyi e-posta istemcisinin geliştirilmesine son vererek Mozilla büyük bir hata yapıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C9CA1DA90 -- 8 Temmuz 2012; 3:58:28 >
  • bireysel olarak pek kimse e-posta işlemcisi kullanmıyor artık. online uygulamalar işi fazlası ile görüyor. kurumsalda da okadar güçlü değil ki pes etmiş.

  • 20 milyon kullanicisi olan bir programi gelistirmeyi durdurmak pek mantikli gelmiyor bana..

  • Kendi kendilerini baltalamislar. 20 milyonun ustunde kullanicisi olan bir programi bitirmek ne yonden akillicadir tartisilir. Bence ozellikle kurumsal versiyonda beklentileri cok daha yuksekti ve istediklerini alamadilar. Ama bu aervis kullanildigu surece yeni isteklere kayitsiz kalamayacaklar.

  • Google Gmail her istediğimi karşılıyor. Outlook kullanıyordum sildim. Fakat yinede rekabet her zaman iyidir sonuçta bu bizim işimize yarar. Bence Mozilla Thunderbird komple durdurmamıştır sadece yoğunluğu o taraftan alıp tablet alanında olabildiğince yararlanmaya bakıyor PC'de kan kaybettiği açık bir yerden adını duyurup biran önce rakiplerinin arasından sıyrıması lazım tabi Chrome gibi bir web tarayıcısını nasıl alt edecek o açılış süreleriyle o da ayrı konu...

  • kötü olmuş... halbuki çok daha fazla geliştirilebilir bir alandı...

  • Başarılı bir program değildi maalesef.
    İş bilgisayarımdan tüm Microsoft ürünlerini kaldırma deneyimimde kullandığım e-posta programıydı ve linux dünyasındaki en başarılı e-posta programıydı diyebilirim, ama yine de outlook'un çok gerisindeydi.
    Keşke bağımsız programcıların çabalarıyla gelişmeye devam etse diyeceğim ama kimse uğraşmaz tahminimce.

  • Sertacarslan, sana kısmen katılıyorum. Thunderbird'ün Outlook'tan zayıflıkları ve avantajları vardı. İş yerimin zorlaması ile işte Outlook, kişisel amaçla da T.Bird kullanan birisi olarak bu farkları çok iyi görüyorum. Ama buraya yazmaya yer yetmez şimdi.

    Linux masaüstümde herhalde T.Bird yerine Kmail'e geçerim. Gerçi Thunderbird çok popülerdi, mutlaka çatallanacaktır, özgür yazılımlar ölmez.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Fork_%28software_development%29

  • thunderbirde bişey olduğu yok mozilla elini ayağını çekip topluluğun geliştirmesine bırakacak
  • Keşke bağımsız programcıların çabalarıyla gelişmeye devam etse diyeceğim ama kimse uğraşmaz tahminimce.

  • Kötü olmuş gerçekten. Severek kullandığım, firefox gibi bağımlılık yapan bir programdı.

  • Üzüldüm :( Her şey de olduğu gibi yine her şey Microsoft'ta doğru kayıyor.

  • Yerinde bir karar olmus artik ayri bir email programi kullanan mi kaldi yahu browserlar ve internet siteleri o kadar gelisti ki e-mail programlari sadece hantallik artik

  • Firefox daha iyi olacaksa tamam ama yinede kötü bir haber. Her biten açık kaynak projesi üzücü oluyor halbuki kullanıcı desteğide bulmuştu.

  • monzilla firefox kullanmayı bıraktım.ana sürümde flash plaeyr çöküp duruyordu.Beta sürümü ise şişiyordu.şu anda Maxthon 3 kullanyorum.yaklaşık 1-2 hafta kullanıyorum.gerçekten tavsiye ederim.Çok güzel eklentileride mevcut.Ve oldukcada fonsiyonel yapmışlar.Ancak facebook açınca ne hikmetse donuyor tarayıcı.Bazı yerlerde de son sürümün facebookta sorun yarattığını okumuştum.Yani face için değil belki ama diğer tüm siteler için birebir bir tarayıcı...Hatta ie kipi var.Yani uyumsuzluk sorunu yaşarsanız bile aynı tarayıcıdan işiniz halledebiliyorsunuz.Tabiki şimdiye kadar uyumsuzluk sorunu olmadı.Ha bi özelliği var okuyucu kipi adı...gerçekten çok güzel düşünülmüş özellikle haber siteleri için birebir.

    Sanırım bu kötü gidişata dur demek için monzilla böyle bir karar aldı.Gerçekten son sürümler iyice sapıtmıştı.Umarım düzeltirler...





  • Hayatında linux kullanmamış, thunderbird nedir duymamış kişiler tarafından eksileniyorum, komik. Söylediklerimin nesi yanlış?
    Habere tek mantıklı yorumu da aoğuz arkadaşımız yazmış.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sertacarslan -- 9 Temmuz 2012; 8:08:03 >
  • Kullanıcıların elektronik postalarını şifrelemeyi bile beceremeyen bir e-posta istemcisini "piyasanın en iyisi" olarak nitelendirmek oldukça ilginç.

  • Bu çok kötü, Outlook'u hiç sevmiyorum.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.