Şimdi Ara

Thunderbolt kabloları neden pahalı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
5.731
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj




  • Intel tarafından geliştirilen ve Apple tarafından son kullanıcıyla buluşturulan Thunderbolt 1,5 yaşını doldurmak üzere. Yaklaşık 1,5 senede yavaş da olsa 3.parti aksesuar üreticileri Thunderbolt’lu çeşitli çözümlerini pazarda satışa sunmuş durumdalar. Bu aksesuarlar bir tarafa, Thunderbolt konusunda tüketicilerin en çok şikayet ettiği bir nokta var; kablo fiyatlarındaki pahalılık.


    Tıpkı USB arayüzü gibi Apple’ın pazara kazandırdığı Thunderbolt arayüzü için Apple’dan kablo almaya kalktığınızda 50 doları gözden çıkarmanız gerekiyor ki bu fiyat ülkemizde çok daha yükseliyor. Diğer taraftan 3.parti üreticilerinin de yeni yeni satışa sunduğu Thunderbolt kablolarının benzer fiyat bandında satılması, akla “Thunderbolt kabloları neden bu kadar pahalı ?” sorusunu getiriyor.


    Pazarda küçük bir gezinti…


    Belkin, Elgato ve Kanex, son zamanda Thunderbolt kablolarını satışa sunan 3.parti üreticilerin başında geliyor. Kanex, 2 metrelik Thunderbolt kablosu için 60 dolarlık fiyat etiketi belirlemiş. Öte yandan yakın zamanda Thunderbolt destekli katı hal sürücünü satışa sunan Elgato’nun 0,5 metrelik Thunderbolt kablosu için belirlediği satış fiyatı da 60 dolar. Ünlü aksesuar üreticisi Belkin’de ise durum en azından biraz daha iyi; Thunderbolt kablosuyla birlikte sattığı Express Dock için 45 dolarlık satış fiyatı belirlemiş.


    Peki fiyatların bu denli yüksek olmasının temel sebebi ne?


    Sinyal işleme yongası üreticilerinden Intersil’in pazarlamadan sorumlu yöneticisi John Mitchell’e göre kablolardaki ortak nokta “Gennum alıcı-vericisi”ne sahip olmaları. Mitchell, Gennum alıcı-vericisini birinci nesil kablo olarak ifade ediyor. Alıcı-vericiyi geliştiren Gennum firması, Mart ayında Semtech tarafından satın alınmış.





    Gennum imzası taşıyan bu yonga sistemi telekomünikasyon uygulamaları için oldukça pahalı bir yarı iletken olan silisyum germanyum (SiGe) kullanılarak üretiliyor. Bu alıcı-vericinin yanı sıra mevcut tasarımda ayrı bir mikro kontrolcü, güç yönetim elemanı, voltaj dalgalanmalarına karşı gerilim düzenleyici potansiyel regülatörü ile opsiyonel olarak 15V’luk güç kaynağı bulunuyor. Esas olaraksa Thunderbolt kablosunun her iki ucunda da toplam 4 entegre devre yer almakta.


    Intersil’den Mitchell, Thunderbolt’un aktif bir kablo olmasından ötürü güçlü olduğunu ifade ederken, aktif kabloda (performans artışı için yarı iletkenlerin kullanıldığı kablolar) saat yongası ile veri geri kazanım yongasına ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Bu durum da haliyle malzeme maliyetlerinde artışa sebep oluyor. Bunlara ek olarak Thunderbolt kablolarında bakır kullanımı, maliyeti pasif kablolara (yarı iletkenlerin kullanılmadığı kablolar; HDMI ya da USB örneğin) göre daha da yükselmesine neden olmakta.


    Kısacası Thunderbolt’ta şu anda kullanılan tasarım, maliyetlerin bir hayli yükselmesine sebep vermekte. Bu durumun 2013 yılına kadar değişmeyeceğini söyleyen Mitchell, firma olarak maliyet probleminin üstesinden Thunderbolt teknolojisi için geliştirdikleri “Aktif Kablo Entegre Devre Çözümü” ile geleceklerini belirtiyor.





    Geliştirilen bu çözümde mikro kontrolcü ile alıcı-verici tek bir sinyal işleme yongası altında; güç yönetimi ve voltaj regülatörü de farklı bir yonga altında birleştirilerek mevcut tasarımda 4 olan entegre devre sayısı 2’ye düşürülüyor. Kullanılan yongalar düşük maliyetli 40nm CMOS prosesiyle, yüksek sayıda üretilerek maliyet azaltılırken; üretim teknolojisi kablodaki ısınmayı mevcut tasarıma göre düşürerek kabloda daha az soğutma elemanı kullanılmasını sağlıyor.


    Mitchell, geliştirdikleri tasarımı şu cümleyle özetliyor;



    “Geliştirdiğimiz tasarım, yonga sayısını, boyutları ve güç tüketimini yarıya indirirken; uygun fiyatlı iletkenler ile maliyetler düşüyor. Yeni tasarım yıl sonu itibariyle kullanılmaya başlayacak ve Thunderbolt kablolarının fiyatları daha da ucuzlayacak.“



    Son olarak Mitchell’in bu yıldan itibaren Thunderbolt dalgasının giderek artacağını ve özellikle Ivy Bridge ile yeni Thunderbolt kontrolcüleriyle önümüzdeki dönemin ilginç olacağını düşündüğünü belirterek yazımızı bitirelim…

     

    Editörün Notu: Bu yazı, Arstechica sitesinde konuyla ilgili yayınlanan yazıdan derlenmiştir. 








  • bu seneki fuarlarda asus gibi firmaların Thunderbolt monitörleri sergilendi, sadece apple kullanıyorken artık giderek yaygınlaşıyor dolayısıyla kablolara duyulan ihtiyaçlarda artacaktır. maliyeti yüksek deniyor doğrudur, ama talep arttıkça maliyeti düşürmenin bir yolunuda bulacaklardır kar marjlarını yükseltmek için
  • Thunderbolt kablolari ayni ssd teknolojisi gibi. Cok iyi teknolojiler ama fiyatlarinin biraz daha assagi inmesi gerek. Bir de thunderbolt kullanan cihazlarin artmasi lazim tabii.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Silisyum germanyum dediğiniz şey zaten bütün entegrelerin ham maddesi.
    Böyle sıkma bir haber olmaz...

    Cebimizde taşıdığımız bir kaç dolara aldığımız flash disklerde aynı şekilde kontrolcü yokmu ? Mesele maliyet yüksekliği değil piyasada rekabet yoksunluğudur..

  • Ama asıl soru normal bi kullanıcının algılayacagı bi fark varmı yoksa çok mu belirgin bu ssd ayarında kablo oluşu
  • TTNET hala bakır kabloyla fiber internet versin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Onuncu Köyü Arıyorum -- 7 Temmuz 2012; 20:49:38 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mysteri0uS

    Ama asıl soru normal bi kullanıcının algılayacagı bi fark varmı yoksa çok mu belirgin bu ssd ayarında kablo oluşu

    Thunderbolt 10 gbit aktarım hızına olanak sağlıyor. Bu şuan sata3'ün 6 gbit'te kaldığı düşünülürse çok iyi bir değer.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Turkforce

    Silisyum germanyum dediğiniz şey zaten bütün entegrelerin ham maddesi.Böyle sıkma bir haber olmaz...Cebimizde taşıdığımız bir kaç dolara aldığımız flash disklerde aynı şekilde kontrolcü yokmu ? Mesele maliyet yüksekliği değil piyasada rekabet yoksunluğudur..


    "Silicon Germanyum" (SiGe) heterojunction transistörlerde kullanılan karışımlı bir yarıiletken teknolojisidir.

    Normal transistörlerde sadece silisyum (Si) yada sadece germanyum (Ge) kullanılırken heterojunction transistörlerde durum farklıdır. Dolayısıyla maliyeti yüksektir ve buradan hareketle haberin doğruluğuna şüphe bulunmamaktadır.
    Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olup habere çamur atmayınız. En azından bir araştırınız.

  • maliyeti yüksek deniyor doğrudur, ama talep arttıkça maliyeti düşürmenin bir yolunuda bulacaklardır kar marjlarını yükseltmek için

  • yahu chipi neden kartlara degilde jacklara koymuşlar anlayamadım.tabiki bi açıklaması vardır ama .niye yani rj45 gibi olamaz mı ?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Chucky_31

    TTNET hala bakır kabloyla fiber internet versin.

    +1
  • quote:

    Orijinalden alıntı: why_living

    yahu chipi neden kartlara degilde jacklara koymuşlar anlayamadım.tabiki bi açıklaması vardır ama .niye yani rj45 gibi olamaz mı ?


    işgüzarlık işte.

  • Bir de çıkıp demezler mi "Biz bunu USB ye rakip olarak yaptık" diye.

    Yahu USB 3.0 ın kablosu 15 TL , bunun fiyatı bizde 150 lira olur.

    Bu USB nin tırnağı olamaz....

  • applenin elindeyse zaten 5 katı fiyatla satar. micro dp normal dp ye çeviren adaptörü apple 80 euroysa satıyor aynısını hong kongdan yaklaşık 4 dolara aldım yani yuh insanla bu kadar kazık yemeye alışdıkca apple gibi firmalarda karına kar katar

  • Kabloların her iki ucundaki devreleri bilgisayarlara dahil etsinler, harici HDD'lerin veri bağlantı noktalarını dahil etsinler.. Kablolar ucuzlasın, cihazların arasına sıkıştırılsın devrelerin maliyetleri.. Bu düşüncem mümkün mü acaba? Kabloya zarar geldimi her iki uçtaki devre için yeni bir kablo alınmaz hiç değilse, sağlam olan devre çöpe gitmez.

  • bır yasıma daha gırdım

  • Thunderbolt işi kullanıcıyı yanlış bilgilendirme çabasına dönüşüyor.
    Arkadaş bu kablo neyi neye bağlarken kullanıldığında ne kazandırır, ne kadar maliyet artar? Buna baktığınızda tam bir rezalet söz konusudur, 2 sayfa geride sata yerine Thunderbolt ile bağlanan HDD haberi var, DİKKAT EDİNİZ SSD BİLE DEĞİL. Bu şekilde kandırmacalarla devam edeceklerse tepkilerin önünü alamazlar.

  • apple'ın herşeyi kazıktır, aksesuarları bilhassa kazıktır, almam alana mani olmam.

  • sırf kablodan da para kazanalım diye yapılmış bişey çakallık olsun da nasıl olursa olsun kabloda ki entegreyi takılan kartın içine koymaları çokta zor bişey değil hatta daha bile kolay ama kazıklayacak adam arıyorlar işte sorgusuz sualsiz koyun gibi alanlar yüzünden o kablodaki entegreler asla karta geçmez
    adamda haklı bu kadar koyun varken bir kart üretim içine kablodaki entegreyide eklerse bir satır yapmış olcak öbür türlü her seferinde yeni entegre oohhh valla
  • quote:

    kabloda ki entegreyi takılan kartın içine koymaları çokta zor bişey değil hatta daha bile kolay

    yap ozamanda ucuza senden alsınlar
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.