Şimdi Ara

PC'de kan kaybı sürüyor; PC/Mac oranı, 1985'lerdeki seviyesine geriledi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
129
Cevap
2
Favori
7.762
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • PC'de kan kaybı sürüyor; PC/Mac oranı, 1985'lerdeki seviyesine geriledi


    1981 ve 1984 yılları bilgisayar dünyası için çok önemli iki kilometre taşıdır. 1981’de IBM PC ile tanıştı dünya. 1984 yılında ise bilgisayar dünyası boyut değiştirdi; komut satırı arayüzü yerine grafiksel arayüz ve mükemmel bir işaretleme birimi olan fare ile donatılmış ilk Macintosh. Bu yıldan sonra bilgisayar dünyası ikiye ayrıldı. Bir tarafta Mac, bir tarafta ise PC.


    Emtia dünyasında altın/gümüş oranı, yani altının fiyatının/gümüşün fiyatına oranı nasıl önemliyse 1984’ten bu yana bilgisayar sektörü için de PC satışlarının/Mac satışlarına oranı önemli bir kıstastır. PC cephesi, her zaman bu oranı arttırmaya, Apple ise bu oranı olabildiğince alt noktalara çekmeye çalışmıştır. Gerek Microsoft gerekse de Apple, kendileri açısından olumlu olduğu zamanlarda tanıtımlarında bu orana mutlaka deyinmişlerdir.


    Bu orana 1984 yılından itibaren baktığımızda; PC’nin, her daim Mac’ten üstün olduğunu görmekteyiz. Ancak çeşitli dönemler var ki bunlara deyinmekte fayda var;



    • 1985-1986: Apple, Macintosh rüzgarıyla birlikte 1985’lerin başında 18 olan PC/Mac oranını 1986 yılı itibariyle 11’lere kadar düşürebilmiştir.

    • 1989-1991: Mac OS’in Apple tarafından çeşitli üreticilere lisanslanmaya başladığı bu dönemde Apple, ilk defa PC/Mac oranını 6’lara kadar düşürmeye başardı. Ancak bu lisanslamanın ileriki yıllarda Apple’a ciddi sıkıntılar verdiğini belirtelim.

    • 1995-2004: Windows akınının başladığı o dönem. 1995 yılında Windows 95’in satışa sunulmasıyla birlikte Macintosh’un avantajları Windows platformuna da geçince PC dünyası hızlı büyümeye başladı. Yine bu dönem içerisinde Apple’ın iflasın eşiğine kadar gelmiş olması PC dünyasının büyümesine pozitif etki yaptı.

    • 2004 yılı itibariyle PC/Mac oranı 56’ya ulaştı. Diğer bir deyişle o yıl 182,5 milyon tane PC satılırken, sadece 3,25 milyon Mac satışı gerçekleşti.



    PC'de kan kaybı sürüyor; PC/Mac oranı, 1985'lerdeki seviyesine geriledi


    Ancak tarihler 2004 sonrasını göstermeye başladığında ise işler değişti. Apple, başta iPod ile birçok yeni kullanıcıyı kendisine bağlamayı başardı ve hızlı bir yükseliş trendine girdi. PC satışları o yıldan sonra artmayı sürdürdü ancak Mac’lerin büyümesi daha hızlı oldu.


    Macbook, tıpkı 1984’teki Macintosh gibi önemli bir kilometre taşıdır Apple için. PC dizüstü bilgisayarlarından donanım anlamında üstün bir yanı yoktu fakat, birçok kullanıcı nezdinde “işletim sistemi ve donanım uyumuyla” daha iyi bir dizüstü bilgisayardı. Bu imajıyla özellikle üniversite öğrencileri arasında hızlıca yaygınlaştı ve bu durum PC/Mac oranının Apple lehine deyişmesine sebep oldu. Daha somut bir ifadeyle PC/Mac oranı 1995’teki Windows 95’in tanıtımından bu yana ilk defa 2010 yılı itibariyle 20’lere düştü.


    Ancak Apple, 2007 yılından itibaren iPhone ve 2008’deki Macbook Air rüzgarıyla birlikte PC/Mac oranını ilk defa 1986’daki değerine kadar düşürmeyi başardı. Bugün itibariyle PC/Mac oranı 19’larda geziniyor ve Apple’ın Post PC cihazlarıyla kazandığı imaj Mac satışlarına pozitif etki yapıyor ki 2009 yılından 2011 yılına kadar ki hızlı düşüş bunun en büyük kanıtı.


    Diğer taraftan iOS’in Mac OS X’in bir türevi olduğunu göz önüne aldığımızda ise PC/Mac oranının hiç olmadığı seviyelere düştüğünü görüyoruz. Ancak iPhone ve iPad satışlarını Mac satışlarına dahil etmek ne kadar doğru olur bu sizin takdirinizde…



    PC'de kan kaybı sürüyor; PC/Mac oranı, 1985'lerdeki seviyesine geriledi








  • Kim ne derse desin Apple.
  • İllede Linux

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Buna etki eden bir tek apple ürünleri degilki oyun konsollarıda cıktı ps2 2004 yılı civarında ondan sonra psp ve ps3 bunlarda kesinlikle etki etmiştir çoğu insan artık oyun oynamak icin xbox veya ps3 ü tercih ediyo

  • İyi de Windows`a çıkan oyunların tamamı iOS`a çıkmadıktan sonra aradaki fark ne kadar kapanabilir ki?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tyron83

    İyi de Windows`a çıkan oyunların tamamı iOS`a çıkmadıktan sonra aradaki fark ne kadar kapanabilir ki?


    Pardon MacOS demek istemiştim.

  • profesyonel oyuncu sistemleri
    ve profesyonel grafik uygulamaları haricinde
    masa üzeri PC'nin yaşaması için fazla bir yaşam alana kalmadı gibi !
    dahası PC demek kişiselleşmiş bilgisayar anlamında geliyor ki
    bu kavramı en iyi tablet PC doldurmaktadır !
    öyle ki laptop'lar bile artık o kadar ısı üretiyor ki dizüstüne bile konulacak gibi değil !
    yani PC sektörü şu an bu şekil !

  • oranın düşmesi, ipad ve iphone sayesinde olmuş. android tablet ve telefonlar yaygınlaştıkça oran yine artar. ama fiyatta indirime gidilse oran daha çok düşer. haliyle kimse 11" ekran 64gb hdd ve 2gb ram olan bilgisayara 2.500 tl vermek istemiyor.

  • yani her 19 bilgisayardan biri mac..
    harbiden öyle çevremde 19 20 kişi saymışımdır 1 tane si mac kullanıyo..
    biraz daha ucuzlarsa fiyatları bu oranlar daha da düşer.. - lere falan düşer hatta

  • İnternet sadece Facebook twitter ve populer kültürün ürettiği sosyal medya olduğu sürece bunun pazarlama olarak en iyi şekilde kullanan Apple Ve Google Android Elbette bu işte en büyük payı alacaktır Bu Yüzden PC popüler Kültürün akımındaki bir çok insan için elbette Soyunu tüketiyor.MOBİL TEKNOLOJİ TEKELLEŞME SÜRECİNDE HIZLI İLERLİYOR AMAN DİKKAT !!!

  • Bende apple ın ürününü kullanıyorum ama bilgisayar olarak appledan ölsem bir şey almam . Aynı özelliklerle 3 katı fiyata satılan ürünü insanlar niye alır onuda anlayabilmiş değilim , alan kime sorsam zaten özelliklerinden bihaber apple işte sen ne saçmalıyorsun diyor. Kısaca bizim gösteriş meraklısı milletimiz ile apple konusunda tartışmaya girilmez. Kendi hallerine bırakın onları Apple ı babalarının şirketiymiş gibi savunsunlar.

  • Her zaman Linux.
  • Millet artık toplama yapıyor. Bu grafik toplama pc'leri kapsayamaz.

  • ben pcyi kişisel bilgisayar olarak biliyordum. demekki mac bilgisayar değilmiş

  • saçmalık. artık maclerde de intel işlemci var, maclere de windows yükleniyor. o yüzden artık macler de pc. ayrıca mac kullanımı artsa artsa nereye kadar arttı. tam anlamıyla anlamsız bir haber yani.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: strahd_von_zarovich

    Bende apple ın ürününü kullanıyorum ama bilgisayar olarak appledan ölsem bir şey almam . Aynı özelliklerle 3 katı fiyata satılan ürünü insanlar niye alır onuda anlayabilmiş değilim , alan kime sorsam zaten özelliklerinden bihaber apple işte sen ne saçmalıyorsun diyor. Kısaca bizim gösteriş meraklısı milletimiz ile apple konusunda tartışmaya girilmez. Kendi hallerine bırakın onları Apple ı babalarının şirketiymiş gibi savunsunlar.

    Türkiye'de belki özelliklerinden bihaber şekilde mac alanlar olabilir ama mesela Amerika'da Mac'i alanlar bilinçli insanlardır. Dahası tüm dünyada grafik işleriyle uğraşanlar MAC'leri tek geçer. PC falan pek tanımaz. Dolayısıyla kullanıma göre tercih edenlere haksızlık etmiş oluyorsunuz. Mercedes de diğer arabalara göre 3 kat daha pahalı ama onu da alan alıyor sonuçta. Mercedes'i de sırf görüntüsü ve marka değeri için alan insanlar vardır.




  • özellikle amerikada ciddi derecede mac satılıyor. mac os un amerikadaki pazar payı yüzde 17 ama yinede windows geçmesi gibi bir durum söz konusu değil. microsoft un direct x gibi bir nimet elindeyken sırtı yere gelmez. onun için bırakın bu paralı sistemleri. kim ne derse desin LİNUX.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatality1907 -- 5 Temmuz 2012; 21:20:42 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: strahd_von_zarovich
    Aynı özelliklerle 3 katı fiyata satılan ürünü insanlar niye alır onuda anlayabilmiş değilim

    hala türkiye fiyatına göre karşılaştırma yapıyorsunuz...

  • Gerileme falan yok, markalı hazır pc satışlarında gerileme var. Artık kim o şekilde sistem alıyor ki ? Herkes gidip tek tek parçaları satın alıyor. İşletim sistemi kullanım oranları herşeyi özetliyor. Mac os hala %5 ile vistadan bile geride, kullanılmayan bir işletim sistemi. ipod iphone vs. cihazlara lafım yok ama mac hiçbir zaman başarı yakalayamayacak orası kesin. Windows 8 ile zaten ölümcül darbe vurulmuş olacak. Mac video editor ve grafikerlerin bilgisayarı olarak kalmaya devam edecek, pc gibi hiçbir zaman yaygınlaşmaz ve yazılım desteği sunmaz onu aklınızdan çıkarın.

    İşletim sistemi kullanım yaygınlığı ve oranları...
    PC'de kan kaybı sürüyor; PC/Mac oranı, 1985'lerdeki seviyesine geriledi


    Haber :http://forum.donanimhaber.com/m_62746312/tm.htm





  • quote:

    Orijinalden alıntı: darqshade

    yani her 19 bilgisayardan biri mac..
    harbiden öyle çevremde 19 20 kişi saymışımdır 1 tane si mac kullanıyo..
    biraz daha ucuzlarsa fiyatları bu oranlar daha da düşer.. - lere falan düşer hatta

    pozitif sayının pozitif sayıya oranı nasıl eksi değerde olabiliyor anlamak güç
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.