Şimdi Ara

Düşünce Gücüyle Bilgisayar Kontrolü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
1
Favori
2.841
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • [html]
    Geçtiğimiz günlerde başlayan ve dünyanın en büyük bilişim organizasyonlarından biri olan CEBIT fuarı, birçok ürün ve teknolojinin gün yüzüne çıkmasıyla ilgi çekiyor.

    Yeni teknolojilerin yanısıra, yeni icatların da sergilendiği fuar, bu icatlardan biri olan "Berlin Brain-Computer İnterface" (BBCI-Berlin Beyin-Bilgisayarı Ara Yüzü) ile akıllara kazınmış durumda.
     
                            

    Fraunhofer  ve Benjamin Franklin üniversiteleri tarafından ortaklaşa yürütülen BBCI projesi, düşünce gücü yardımıyla bilgisayar kontrolünü sağlayan bir proje olarak büyük sükse yaptı.

    Cihaz, takıldığı kişide harekete geçen beyinsel faliyetleri algılayan 128 adet elektrota sahip. Bu elektrotlar yardımıyla kişinin zihinsel aktivitelerini algılayan BBCI, bu aktiviteleri komuta dönüştürerek bilgisayara hareket emri olarak gönderiyor: Böylece, hiçbir fiziksel çaba olmadan bilgisayar da işlemler gerçekleştirilebiliyor.

                                      

    Cihazın en büyük özelliği, sahip olduğu bu algılayıcılarla, kişinin beyinsel fonksiyonlarını başarıyla ayırtedebilmesi ve uygulamaya dökebilmesinde görülüyor.

    Birçok alanda devrimsel yenilik ve gelişmeleri bizlere müjdeleyen BBCI, özellikle sakat ve özürlü insanların işlemlerinde kolaylıklar sağlaması bakımından umut vaadediyor.

    BBCI'nin çalışır halde gösterildiği videoyu izlemek için aşağıdak, "Yürüt" tuşuna basınız.

    Sayfanın Linki : http://ida.first.fraunhofer.de/bbci/ </a></b></span id="msg"></font><br><br>[/html]







  • Şu sıralar eskiden tamamen hayal gibi görünen teknolojilerde hızlı bir ilerleme var. Japonya ve Amerika'da insansı robot oyuncaklar satılmaya başladılar bile. İleride bu robotların düşünce gücüyle kontrol edilen versiyonlarıda bu tip teknolojilerle mümkün olacaktır. Yani olayı sadece bilgisayar bazlı düşünmemek lazım. Düşünce gücüyle kontrol edilebilen bir robot, felçli, hasta veya yaşlı insanların evde bir çok işlerini tek başlarına yapabilmelerine olanak sağlayacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Speed-Step -- 16 Mart 2006; 12:48:17 >
  • Teknoloji o kadar gelişiyor ki, bundan 50 yıl sonra bu kablo yığınına ve videodaki görüntülere güleceğimiz kesin.
  • peki yetişmekte bu kadar zorlanılan teknoloji karşısında insanoğlu buna nasıl ayak uydursun. Bazı uzuvları nı kullanma yetisi olmayan bireyler(kimsenin isteyerek bu duruma düştüğüne inanmıyorum ve engelli demekten hoşlanmıyorum) için baya sevindirici bir durum ileride daha sevindirici sonuçlar elde edeceğimizin işaretleri bunlar saygılarımla
  • anca basit hareketleri yapabiliyor biraz daha gelişse cok manyak bir şey olur artık pc kullanmaktan bileklerim ağrımaz
  • Speed-Step 'in de dediği yön aslında çok ilginç: Düşünsenize evinizde bir Asimo var ve ona komut veriyorsunuz o da yapıyor. Tabi bu komut evrme süreci zihinsel aktiviteler oluyor.
    "Asomo, hadi bakiim terliklerimi getir" vs.. Güzel olabilir aslında. Neden olması yani.

    Ek: Asimo Honda tarafından sürdürülen ve şuan en gelişmiş özelliklere sahip robot projesidir.
  • şuan vucutlarına taktıkları bazı vericiler ile kumanda edilebiliyor temennimiz bu bağlantılar olmadan insanla iletişim halinde olması
  • O kadar kolay değil

    Bu arkadaşlar şow yapıyor incelediğim kadarı ile ayrıca 5 sene öncede böyle şeyler vardı.

    Tübitak bünyesinde 8 yıl beyin dalgaları analizi ile uğraştım O iş o kadar kolay değil. 3 kere Event related EEG (olay ilişkili eeg) sistemi kurdum (diğer arkadaşlara haksızlık yapmayayim). Yanlzıca kaydettiğim ve SQL servera yüklediğim (NTFS diriverı sıkıştırılmıştı) veri miktarı 5 DVD büyüklüğünde bunu zip katsayı 5 ile çarparasnız 5x5x4.5GB =100GB veri eder. Bunu analizler (zaman serileri, spektral analizleri, çok boyutlu istatistik, wigner component) vs vs öyle basit değil. Master tezim EEG verilerinin zaman serileri ile modellenmesi üzerine.

    Eğer Erol Başar ismini internette taratırsanız bu konuda yaptığı çalışmaları görürsünüz. Kendisi Türk bilim adamıdır (Fizik + quantum fiziği (doktora) + biyofizik (doktora) ) ve bu konuda çalışmıştır. Bu konuda yazdığı uluslarası kitapları vardır. Bu bilim adamı kendi imkanlarıyla (ekibi ve diğer asistanları vs vs) almanyada eeg cihazından tutunda kayıt alacak yazılım ve analiz yapacak yazılımı geliştirmiştir. Hala almanyada Lübecek ve Bremen üniversitesinde kullanılmakta. Bu analiz yazılımının HP-UX workstatiton üzerinde olan ksımını ben kullanmıştım.


    Eğer işin psikofizyolojik yaklaşımını inceleyecek olursanız Sirel Karakaş adını araştırın. Kendisi Psikoloji lisans, deneysel psikoloji yüksek lisans, fizyoloji doktora biyofizik doktorası vardır. Uluslarası bir çok konferansa davetli gitmiştir. Ayrıca bu işin deneysel psikofizyolojik kısmını bilen dünyadaki en iyi kişidir. (böyle bir master doktora yapmış kimse yok).

    Eğer bu kişilere ulaşıp soruları yöneltecek olursanız size daha sağlıklı ve şova yönelik olmayan cevaplar vereceklerdir. Onlar yapıyor biz yapamıyoruz diye birşey yok, şova fazla inanamayın.

    Herkese kolay gelsin.




  • @unlimitedbias

    Burada çalışan bir model var. Şov amaçlı veya değil ama sonuçta 6 değişik bölgeden istediklerini doğru bir şekilde yoğunlaşarak seçebiliyor ve bunu seri şekilde yaparak yazı yazabiliyorlar.

    Her şeyin ilk adımları vardır. 5.25" lik diskleri üreten kişilere zamanla bunlar tarih olacak 50GB ı optik medyaya kayıt edebileceğiz deseniz o da bu işler bu kadar kolay değil cevabı verirdi.
  • yalnızca beyin dalgaları analizi işine almanyada başlamıştım. 4 ay orada asistanlık yapmıştım

    Olayı ortaya koyan vatandaşı bire bir tanıyorum :)

    daha iyi sistemler var ama nedenini yüz yüze gelirsek anlatırım bir yazmak çok uzun olacak.

    Dünyada bu konuda çok daha uzman adamlar varken Prof. Dr. Klaus-Robert Müller'e bence bu kadar laf düşmez. Eğer gerçekten iyi birisini ararsanız bunun yazılımı konusunda Scott Makeig inceleyin adamın yaptıkları çok çok daha fazla. Ayrıca orada verilen tepkilerden P300 tepkimesini araştırılmasında John Polich yazdıklarını okuyun. Adam gene uçuyor. Hani konuyla uğraşmasak neyse Ben bu sistemden 3 tane kurmuş ve deneyler yapmış birisi olarak bana güven derim. 8 yıl az değil. Almanyada yapılan çalışmalarda Bremen'de bulununan ve beyin dalgaların üzerine çalışan Prof. Dr. Canan Eroğlu'na daha fazla güvenirim. Valla o hanımefendide Linux üzerinde işleri yaptırıyor o da ayrı derya.

    Bu esnada ben bu forumu okurum ama pek yazmıyorum o yüzden daha fazla yazmak istemiyorum.




  • olay laf düşer veya düşmez değil. Önemli olan ortaya konandır, kapılar ardında konuşulan yada 3-5 kişinin gizli çalışmaları değil.

    Açıkçası asla kullanamayacağım bir askeri uydunun fotoğraf çekebilme yetisindense son kullanıcıya yönelik uygun fiyatlı 8 mega piksel çözünürlükteki bir fotoğraf makinasının daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bence haber değeri daha yüksek...

    Konuyu ben gördüm o bundan iyisini yaptı bu da neymiş vs den çok. Bunun şu eksikleri var, şu yönde giderilmediği taktirde işe yarayacağını sanmam ya da bu haliyle şu şu uygulamalarda kullanılabilir şeklinde tartışmanın daha iyi olacağı düşüncesindeyim.
  • turkiye'de de bu konu uzerinde calismalar oldugunu biliyorum, ama somut birseyler goremedik henuz. speedstep'in dedigi gibi, "bizde de var, bakmayin siz onlara" demek dogru degil. keske fotograflarda arkada konusan insanlar Turk kahvesi icseydi de biz de gurur duysaydik
  • Nihayet yattığımız yerden bilgisayar oyunu oynayableceğiz.
    Saatlerce otururken kıçım terleyordu.

    Ha bir de bel ağrısını unutmamalıyız. Benim gibi yaşlanınca bel ağrısından duramıyoruz. Sırf bu yüzden yatalak olacağım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hoca -- 17 Mart 2006; 19:17:16 >
  • işte tam ben bunu düşünüyordum 1 sene önce aklımada gelmiyorda değildi hani düşünce gücüyle acaba bilgisayar kontrol edilebilirmi? diye demekki oluyormuş
  • o kabloları at.kablosuza geç.
    mavi başlıkları değiştir..daha spor bişiler yap..
    ozaman bakarız :D
  • kablo sorunlarını falan da çözerler..
  • Aslında bu olaylar 10 yıl önce başlayan projelerin deva siz durun daha neler olacak 1 kaç yıl içersinde
  • yok daa neler ..! hic bu kadar da olurmu yaww.!
  • teknoloji seni neden bu kadar şaşırtıo ki
    quote:

    Orjinalden alıntı: grknclk

    yok daa neler ..! hic bu kadar da olurmu yaww.!
  • Bu adamlar ilerde aklımızı da okur korkulur bu teknolojiden
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.