Şimdi Ara

Viridiana (1961) | Luis Buñuel

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
1
Favori
1.421
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

1961, İspanya-Meksika yapımı. Yönetmen, Luis Buñuel. Oyuncular, Silvia Pinal, Fernando Rey, Francisco Rabal. 90 dakika. Cannes, Altın Palmiye ödülü.

Viridiana manastırda inzivaya çekilmiş, hayatını Tanrı’ya adamış Katolik, bakire, genç ve güzel bir kızdır. Bir gün onun manastırda yetişmesini sağlayan, ekonomik olarak ona destek olan eniştesi onu görmek ister. Viridiana’nın tek yakını eniştesidir. Halası uzun süre önce ölmüştür. Viridiana ilk önce eniştesini görmek istemez ama ona borcu olduğunu düşündüğünden, onu kısa bir süreliğine de olsa görmeyi kabul eder. Viridiana eniştesine gittikten sonra olayların akışı onun da seçimlerini etkiler.

Spoiler'daki açıklama için epey uğraştım. Filmi özet geçmekle birlikte öznel görüşlerimi ve film hakkındaki ayrıntıları belirttim.

Viridiana eniştesine gider. Fakat olaylar çok farklı yönlerde gelişir. Eniştesi uzun yıllar önce ölen karısını özlemektedir. Viridiana’yı da ona benzetir ve bu özlemi gidermek için kendi yeğenine evlenme teklif eder. Viridiana bu teklif karşısında dehşete düşer ve derhal oradan ayrılmak ister. Fakat eniştesi evin hizmetçisini de kullanarak onun kahvesine ilaç koyar. Viridiana bayılır. Eniştesi o baygınken onun ırzına geçmek ister ama yapamaz. Sabah kız uyandığında ona sahip olduğu yalanını söyler. Yoksa kızın gideceğini düşünmektedir. Bu Viridiana’yı daha kötü etkiler. Bunun üzerine eniştesi yalan söylediğini itiraf eder ama Viridiana eniştesinden daha da iğrenmekte ve hemen orayı terk etmeyi istemektedir. Öyle de yapar. Bavulunu toplar ve gider. Tam otobüse binecekken polisler gelir ve eniştesinin öldüğünü söylerler ona. Eniştesi hizmetçinin kızının atladığı iple kendini asmıştır. Viridiana bundan sonra kendini suçlu hisseder. Çünkü intihar eden birinin günahına ortak olmuştur. Manastırdan gelen rahibeye artık manastırda kalmak istemediğini, kendini burada Tanrı’ya adamaya devam edeceğini söyler. Artık kendini Meryem yerine koymaktadır. Kasabadan fakir on iki kişiyi (bana göre on iki havaridir bunlar) toplar. Görkemli evde onlara yer verir. Eniştenin oğlu (Jorge) da adam öldükten sonra gelir. Adam oğluna evi ve tarlaları miras bırakmıştır. İlk baş Viridiana’nın yoksulları evde toplamasına pek ses etmez. Viridiana onlara yemek de vermektedir. Bunların karşılığında onlar dua edecek ve ufak tefek işler yapacaklardır. Viridiana on iki yoksulun yanına iki yoksul daha getirir. Bunlardan biri cüzamlıdır ve diğer yoksullar tarafından ötekileştirilmektedir. Viridiana’nın topladığı yoksullar gerçekten de kendini beğenmiş, hiçbir şeyi beğenmeyen tiplerdir. Bu arada evin hizmetçisi eniştenin oğluna âşık olur. Jorge sevgilisiyle birlikte o eve yerleşmiştir. Ne var ki sevgilisi adamı terk eder.
    Jorge yolda bir at arabası görür. Arabanın altına köpek bağlanmıştır. Köpeği neden oraya bağladığını arabacıya sorar. O da başka çaresi olmadığını söyler. O da köpeği satın alarak onu kurtarır. Derken bir at arabası daha geçmektedir oradan. O arabaya da aynı şekilde bir köpek bağlanmıştır. Yani Viridiana da sokaklardan tüm fakirleri toplayamaz, bunun sonu yoktur. Bir de filmin başında Viridiana’nın eniştesi bir arıyı suda boğulmaktan kurtarır.
    Tarlaların bulunduğu yerdeki evden Viridiana, Jorge ve hizmetçi dört saatliğine ayrılırlar. Zaten pek tekin tipler olmayan yoksullar onların orada bulunmayışını fırsat bilerek evi talan ederler. Hepsi geri döndüklerinde fakirlerin bunu yaptıklarına şaşırırlar. Jorge'a saldırıp onu bayıltırlar ve dolabın oraya bağlarlar. Bu sırada fakirlerden biri Viridiana’nın ırzına geçmeye çalışır. Jorge uyanır ve diğer yoksulun saflığından yararlanıp, Viridiana’nın üstünde çırpınan adamı öldürtür. O sırada polisler gelir ve olaylar durulur. İsa’nın başına taktığı taç yakılır. Viridiana başörtüsünü çıkarır. Jorge'un aşkına karşılık vermeye karar verir ve onun kapısına gider. Fakat onun hizmetçiyle olan ilişkisini anlayınca suratı düşer. Film bu üçünün oturduğu kumar masasında biter.
    Hıristiyanlığı belki de dindarlığı eleştiren sert bir film. Kendini azize olarak gören Viridiana’nın saflığı onu kurban ediyor. Herkesin iyi ve temiz olabileceğini düşünüyor. Çünkü manastırda dış dünyadan bihaber büyümüş biri Viridiana. Hatta düşkünlere yardım ederek görevini yerine getirdiğini düşünüyor. Bana İsa’yı çarmıha geren on iki havariyi hatırlatan bu fakirler, Viridiana’nın kendini Tanrı’ya adamışlığından ve saflığından yararlanıyorlar. Viridiana yaptığı iyiliklerin hiçbirinin karşılığını bulamayınca kendini dine adamaktan vazgeçip, gençliğinin ve güzelliğinin tadını çıkarmayı yeğliyor.

Son olarak Leonardo da Vinci'nin Son Akşam Yemeği (Il Cenacolo or L’Ultima Cena) (Hz. İsa’nın çarmıha gerilmeden önceki akşam havarileriyle yediği son yemek) tablosunu ve filmden bu görüntüyü seyirciye anımsatan bir sahneyi heyecanla paylaşmak isterim. Bu harika bir ayrıntıydı ve bunu fark ettiğimde epey sevinmiştim.

Böylesi bir yönetmenin filmini izleyince heyecanlanıyor insan doğrusu. Sonunda gerçekten bir sanat eseri izledim diyebildim. Ben bu filmi Hıristiyanlığa bir eleştiri olarak görüyorum, başkası ne görür onu bilemem. Herkes beğenmeyebilir, sinemayla içli dışlı olanlara öneririm. (10/10)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Meursault. -- 3 Temmuz 2012; 20:12:12 >

• öldün sandım reyis,nerelerdesin?

sonunda aradığını bulmuşsun,listeye eklemekten başka yapacak bişey kalmıyor

Domates Kızartması, dikkat ediyorum sürekli listeye alıyorsun. baya kabardı listen.. hangi ara izleyeceksin merak ediyorum doğrısu

Orijinalden alıntı: Thomas Anderson

imdb top500 de olması nedeniyle zamanında izlemiştim. ben de tavsiye ederim.

Domates Kızartması, dikkat ediyorum sürekli listeye alıyorsun. baya kabardı listen.. hangi ara izleyeceksin merak ediyorum doğrısu

laf sokma amaçlı yazdıysan eğer her izlediğim filmi foruma yazmıyorum ben,pc dede inmiş vaziyette duran bir sürü tavsiye film var

Orijinalden alıntı: Domates Kızartması

öldün sandım reyis,nerelerdesin?

sonunda aradığını bulmuşsun,listeye eklemekten başka yapacak bişey kalmıyor

1 aylık bir aradan sonra sonunda dh'e kavuştum, tilki kürkçü dükkanı meselesi

Arayan mevlasını da buluyor belasını da ama ben genelde bela bulmayı tercih ediyorum Listeye ekle hatta doğrudan izle bence, bayağı uzak kalmışsın herhalde sen de sinemadan, yapma böyle ileride yönetmen olacaksın

• en son 4 ay 3 hafta 2 günü izledim bide kayda değer olarak shame vardı

şu sıcaklarda gündüz vakti pek çekilmiyorda her akşam bir film yapmanın vakti geldide geçiyor

en son 4 ay 3 hafta 2 günü izledim bide kayda değer olarak shame vardı

şu sıcaklarda gündüz vakti pek çekilmiyorda her akşam bir film yapmanın vakti geldide geçiyor

Nasıl beğendin mi 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile filmini Sıkıldın de mi Hakikaten azaltmışsın film izleme sayını, bırakıyor musun yavaş yavaş
    Her akşam bir film muhakkak izlenmeli, bünyeye yararlıdır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • yok ya olurmu filmin doğallığına ve el kamerası mevzusuna hayran kaldım

özellikle plan sekans sahneler oyuncuların doğallığı gerçekten çok iyiydi

anlatmak istedikleri de çok güzeldi,Mingiu yeni adamım
  • quote:

yok ya olurmu filmin doğallığına ve el kamerası mevzusuna hayran kaldım

özellikle plan sekans sahneler oyuncuların doğallığı gerçekten çok iyiydi

anlatmak istedikleri de çok güzeldi,Mingiu yeni adamım

The Phantom of Liberty adlı eserinide şiddetle öneririm.filmi listeye aldım konusuna gayet çekici teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deadmanku -- 5 Temmuz 2012; 0:15:18 >
  • Muhakkak izleyin arkadaşlar. Luis Buñuel gibi bir yönetmen bir daha dünyaya gelmez. Bu yönetmenden sonra ne Tarkovski ne Bergman sineması ilgimi çekiyor. Adamın bütün filmlerini hazmede hazmede bitirmeyi umuyorum. Dini anlatmasını önemsemeyin. Ben de dini anlatan filmlerden çekiniyorum ama Luis Buñuel dini eleştirel bir şekilde anlatıyor.
    Bir film size çok güzeldi yahu dedirttiriyorsa değil, filmden sonra iki-üç paragraf yazı yazabiliyorsanız o film hakkında, değerlidir, bana göre. Buñuel'in de filmleri o şekilde işte. Popüler kültür sinemasından hoşlananlara tavsiye etmem.
  • İzledim çok güzeldi yorumumu en son izlediğiniz film konusunda yapmıştım, tekrardan sağol önerdiğin için
    "Yalnızım, boğulacak kadar yalnız, hasta bir köpek kadar yalnız..."
    Michelangelo Antonioni
  • filmi izledim,müthiş ötesi ayrıntı ve göndermeler var,
    at arabasına bağlanan köpek ile dünyayı asla daha iyi bir yer haline getiremeyeceğimiz o kadar açık,net ve güzel bir şekilde gösterilmiş ki yönetmenin zekasına hayran kalmamak elde değil

dini ve kiliseyi yerle yeksan etmesi olayına girmiyorum bile,
    konudaki sahneyi de yakalayamamıştım ben bahsi geçen tabloyu bildiğim halde,zaten çok anlık bir sahne resmen 25. karenin temellerini atmış Bunuel,saliselik bir sahne(birebir tablo ile aynı açıya geldiği kısımdan bahsediyorum)

teknik konulara gelirsek eğer kamera kullanımı o yıllara ait filmlerde eşine az rastladığım biçimde dinamikti,son derece hareketliydi kamera buna karşılık estetikti de,oyuncular ayrı güzel,Ensayo de un Crimen filminde ki oyunculuklarda çok güzeldi,kesinlikle çok zeki bir yönetmen ile karşı karşıyayız,kıymetini bileyim bu adamın filmleride kısa zaten tavsiye ederim

• benimde çok beğendiğim bir film.Özellikle Son Yemek tablosuna gönderme çok hoşuma gitmişti.
    Soylu beylerim, hemcinslerim de sık sık rastlandığı gibi ağlamaya yatkın değilim ben; o boş yere dökülen yaşları bende görmemek merhamet kaynaklarınızı kurutacak belki; ama burama yerleşmiş öyle bir acı var ki, onun yakması gözyaşlarının boğulmasından beter.
    William Shakespeare
    En iyi filmler Listem
  • Konu az yukarıda kalsın da izleyen çoğalsın şu harika eseri
  • Öncelikle bu film ve açtığınız konular, yaptığınız yorumlar için teşekkür ederim. Sinema bölümünde yorum olarak aktif olmasam da sürekli bakarım, okurum konuları.Zamanla dikkatimi çeken, sinema konusunda düzeyini, birikimini ve kalitesini belli eden kısaca faydalanabileceğimi düşündüğüm üyeler arasındasınız. Bu açıdan yorumlarınızı, izlediklerinizi takip ederim düzenli olarak. Sayenizde Luis Bunuel gibi bir ustayla tanıştım.Dün Le charme discret de la bourgeoisie bugün de bu filmi izledim. Her iki filmide gerçekten çok beğendim. Yönetmenin filmlerini iştahla izlemeye devam edeceğim. Tekrardan teşekkürler, iyi forumlar.

Orijinalden alıntı: Anılcan Aydın

Öncelikle bu film ve açtığınız konular, yaptığınız yorumlar için teşekkür ederim. Sinema bölümünde yorum olarak aktif olmasam da sürekli bakarım, okurum konuları.Zamanla dikkatimi çeken, sinema konusunda düzeyini, birikimini ve kalitesini belli eden kısaca faydalanabileceğimi düşündüğüm üyeler arasındasınız. Bu açıdan yorumlarınızı, izlediklerinizi takip ederim düzenli olarak. Sayenizde Luis Bunuel gibi bir ustayla tanıştım.Dün Le charme discret de la bourgeoisie bugün de bu filmi izledim. Her iki filmide gerçekten çok beğendim. Yönetmenin filmlerini iştahla izlemeye devam edeceğim. Tekrardan teşekkürler, iyi forumlar.

filmin süresi nekadar?

bazı insanlar bazı fırsatları KENDİLERİ yok ederler!!
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.