Şimdi Ara

Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
78
Cevap
2
Favori
6.284
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • NOT : Rehberimin planladığım kadarını bitirmiş bulunmaktayım, bundan sonra eklenebilecek şeyler için sizlerin tavsiyelerinizi bekliyorum.

    Merhaba, ben kazzestyle (EU East). Bu rehberimde size Ad carryler ve oynanış şekilleri hakkında kapsamlı bilgiler vermeye çalışacağım. Bu yazıyı okuduktan sonra anında oynayışınızın tamamen iyileşeceğinin garantisini veremem fakat burada yazdığım şeylere dikkat ederseniz ad carry oynayışınızdaki değişikliği kendiniz de fark edeceksiniz.

    Güncellemeler
    v0.1 > 01.07.2012 : Rehber konusu açıldı, Farming, Trading, Snowballing ve Farm Deny eklendi.
    v0.2 > 04.07.2012 : Konu güncellendi. Support ile kombinasyon, championunuzu tanıma, lanede yapılan yanlışlar eklendi.
    v0.3 > 05.07.2012 : Teamfightlar, Item, Rune, Mastery seçimi eklendi.

    Rehberin içeriği :

    1- Giriş
    2- Ad carry oynarken bilinmesi gereken temel ögeler
    A. Laning phase
    a. Farming
    b. Trading
    c. Snowballing
    d. Farm deny (minion kontrölü)
    e. Support ile kombinasyon
    f. Championunuzu tanıma
    g. Lanede yapılan yanlışlıklar
    B. Teamfightlar
    C. Item Buildleri
    D. Rune Seçimi
    E. Mastery Seçimi
    F. Spell Seçimi



    Giriş

    Oyunda AD (Attack damage) Carry'ler, pure ad gidilen, tamamen damage vurmaya odaklanan ve ranged* olan karakterlerdir. Bu tür karakterler şuanki oyun metasında bot lane'e support ile beraber giderler. Ashe, Caitlyn, Corki, Draven, Ezreal, Graves, Kogmaw, Kennen (ad), Miss Fortune, Sivir, Tristana, Urgot** ve Vayne championları bot lanede rahatlıkla seçilebilecek viable ad carrylerdir.

    *Tryndamere, Yi gibi heroları dışarıda bırakıyorum, sadece bot lane'e support ile birlikte giden ranged carryler ile ilgili açıklama yapacağım.
    **Urgot ad carry itemleri alınmadığı için pek carry sayılmaz, genellikle bot lanede counter yapmak için kullanılır.

    Ad carry oynarken bilmeniz gereken temel ögeler

    Laning phase

    Farming

    Şüphesiz ki farm, oyundaki en önemli ve en çok dikkat etmemiz gereken bölümdür. Farm dediğimiz olay ise kısaca karşı takımın minionlarına last hit yapıp bundan gold kazanmaya denir. Her rol gibi ad carry oynarken de farmımıza çok dikkat etmemiz gerekir. Benim için ideal ad carry farmı en kötü ihtimale 10-13 dakika arasında 100 miniona ulaşmaktır. 25-30 dakikalık ortalama bir oyunda ise ad carry ile 220-250 arası minion kesmeniz size büyük avantaj sağlar. Çünkü ad carry oynarken early-mid gamede ne kadar farmınız olursa takımınıza early-middeki dragon fightlarında veya bottaki fightlarda daha fazla yararınız olur.

    Trading

    Hiç lanede her minion kesmeye gidişinizde karşı takımdaki adam size vurduğu için farm yapamadığınız oldu mu? Bu durum, karşı takımdaki kişinin sizden daha iyi trading yapmasından kaynaklanır. Benim için trading, iyi bir ad carry oyuncusunda olması gereken temel bir özelliktir. Trading nedir? Trading, lanede support ve ad carryler arasında çıkan küçük fightlardır. Bunun sonucunda 2 taraf da ölmez ama damage alır, hp kaybeder. Buna trading denir.

    Şimdi size trading'i daha iyi anlamanız için bir kaç örnek vereceğim :

    Temel trading : Eğer düşmanınızla trading'e girmek istiyorsanız, bunun en uygun zamanı karşıdaki ad carry'nin gelip sizin arka taraftaki mage minionlara oto atak yapıp last hit almaya çalıştığı zamandır. Çünkü karşıdaki kişi o an sadece minionu kesip last hit almaya odaklanmıştır, böylece o ne olduğunu anlayamadan, hiç bize karşılık bile veremeden hpsini düşürebiliriz. Ayrıca trading yaparkenki en önemli noktalardan biri de sadece doğru zamanı bekleyip, vurup geri çekilmektir. Örneğin Graves oynuyorsunuz ve karşıdaki adam sizin mage minionlarınıza oto atak yapmaya yanınıza güzel bir pozisyonda yaklaştı. E ile üzerine gidin, Q ve 1-2 oto atak yapın ve geri çekilin. Skilleriniz cooldowndayken hırslanıp adama gidip dalmayın yoksa trade'i kaybeden siz olursunuz. Kill için değil, karşıdakini zayıflatmak için trade yapın.

    Snowballing : Snowballing, eğer lanede avantaj sağladıysanız (örneğin siz ondan daha iyi minion kestiniz ve ikiniz de base'e geri döndüğünüzde siz ondan 1 fazla dorans blade aldınız) bu size kesinlikle büyük bir avantaj sağlar. Bu gibi durumlarda gidip de ikiniz de eşitkenki gibi pasif oynamayın, yoksa avantajınızı yok edersiniz. Size yukarıda bahsettiğim tradingleri çok daha fazla uygulayın. Karşıdaki kişinin her minion kesmeye çalışma girişiminde gidin vurun kaçın. Zaten item avantajınız olduğu için rakip iyice zayıflayacak ve farm alamayacaktır. Not : Karşıda soraka gibi çok fazla sustaini olan botlane ikilileri varsa pek tercih etmeyin bu agresifliği.

    Snowballing yaparken farm deny (başka bir deyişle minion kontrolü) : Yukarıda yazdığım gibi eğer rakip üstünde avantajınız varsa, bunu sağlamak için farm deny yapabilirsiniz. Farm deny nedir? Farm deny, rakip ad carry'nin lane'i pushlamasına izin verip ardından karşı ad carry ile sizin minionlarınız arasına girip karşıdaki kişiye farm yaptırmamaktır. Bu snowballing yaparken çok etkili bir yöntemdir. Bunu eğer düzgün yaparsanız karşıdaki ad carry farm ve exp alamaz, siz bedava farm kazanırsınız, hatta karşıdaki carry hata yaparsa rahat killer bile alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken lane'i pushlamayıp sadece last hit yapıp, karşıdaki ad carry farm almaya geldiğinde trade'e girmek ve farm almasına izin vermemek.

    Not : İleriki oyunlarımda farm deny yaparken ss alıp nasıl yapılacağını burada gösterebilirim.

    Support ile kombinasyon : Malum solo queue oynuyorsak ve yanımızdaki support tanımadığımız biri ise genelde support ile koordine olmanın çok zor olduğunu düşünürüz. Bir nebze olsun bu zorluğu önlemek için ping kullanın. Supportınız trade yapmaya gidiyorsa siz de gidin.

    Championunuzu tanımak : Bazı carryler daha fazla ve hızlı trade yapmaya yatkındır. (Örn : Cait, uzun range sayesinde rakibiniz minion almaya geldiğinde 1-2 autoattack yapabilirsiniz her zaman.) Ya da bazı carryler çok sık trade yapamaz, yaptığı trade de uzun sürer. (Örn : Sivir, Q tutturursunuz ardından auto attack ve w ile devam edersiniz)

    Şimdi laning'de çoğu ad carry'nin yaptığı yanlışlardan bahsedeceğim.

    Ne zaman kule alıp alınmayacağını bilmemek : Karşı tarafının kulesini almak size diğer lanelere ulaşma imkanı sağlar. Eğer sadece bot lanede üstünlük sağlıyorsanız, mümkün olduğunca kule almamaya bakın ve rakibinizi ezebildiğiniz kadar ezin. Ya da top lane ve siz yeniyorsanız, kuleyi alıp jungle tirtiklemek veya mide gidip orayı pushlamak da iyi bir seçim olabilir. Gene de bu maçtan maça değişebilir. Ayrıca lane'de yenilirken kule almak da genellikle iyi bir seçimdir. Ben lane'i yendiğimde çoğunlukla lane'i pushlamayıp farm deny yapıp, karşı taraf b çektiğinde pushlayıp karşı ad carry'nin minion kaybetmesini sağlarım. Kulenin de canını 1/5'e kadar düşürürüm ki, istediğim zaman pushlayıp tek minion wave'de kuleyi alabileyim. Bana göre lane'i yeniyorsanız 17-20. dk'lardan önce kuleyi almak pek sağlıklı değildir.

    Lane'de üstünlük sağlarken çok agresif olmak, kill için hırslanmak : Örneğin lane'de bir fight'a girdiniz, sizin açınızdan çok iyi bir fighttı ve karşı takımın ad carry'si heal+flash'ın ikisini de kullanarak kule altına kaçtı. Daha da hırslanıp tower dive falan riskli şeyler yapmanıza gerek yok. O fight'ı yenmenin tadını çıkarın. Eğer karşı taraf çok zorlandıysa ve hp'si düşmüşse, çok minion kaybedecek ve kill vermekten daha beter olacaklardır.

    Yenilirken ısrarla trade girmek : Çoğu kişi yenildiği zaman, lane'ini döndürmek için kill almaya çalışıp oyunu daha da batırırlar. Ayrıca bazı kişiler lane'i yendiği zaman, ortada çok büyük bir fark olmamasına rağmen çok agresif olurlar ve yenilirken bu da sizin için bir fırsattır. Yenilirken dikkatli oynayın, karşı taraf hata yaptığında cezasını verin. Karşı tarafı kötü trade yapmaya zorlayın.

    Karşı taraf kule altında farm yaparken baskı kurun! : Yüksek elo oyunlarında gördüğümüz en güçlü yöntemlerden biri de karşı ad kule altındayken sürekli harrass yapmamızdır. Eğer karşı taraf kule altında farm yaparken baskı kurmazsak, direk bedava minion vermiş oluruz ve bu bizim işimize hiç gelmez. Karşı taraf kule altında farm yapmaya çalışırken mümkün olduğunca baskı kurun. Tabii ki bunu yaparken kuleden damage yememeye de dikkat edin.

    Teamfightlar

    Ad carry oynarken teamfightlarda çok dikkatli olmalısınız. Çünkü late game'e yaklaştıkça artık takımı taşıma görevi sizin üstünüzde ve en çok damage'i siz vuruyorsunuz. Ayrıca squishy'siniz ve bir offtank veya nuker sizi yakaladığı zaman rahatça kesebilir. Bunun için pozisyonunuzu çok iyi almanız lazım. Teamfightlarda pozisyonunuzu geliştirecek maddeler şunlar :

    -Mümkün olduğunca championunuzun maximum range'i mesafesinden oto atak yapın. bu sizin yakalanmanızı zorlaştıracaktır.
    -Düşük hpleri adamları kovalamayın, onları kovalama görevi offtanklarda. Yani kill için ortaya atlamayın, eğer bunu yaparsanız karşı takımdaki oyuncular siz ne olduğunu anlamadan sizi öldürür.
    -Ad carry olarak sizin karşı carry'ye veya düşman AP Carry'ye focuslanmanıza gerek yok. Size EN YAKIN düşmana odaklanın. Bunun 200 armorlu malphite veya 150 armorlu Irelia olması önemli değil. Sadece damage vurun. Siz ranged DPS'siniz. (Not : Size sakınlıkla karşı carry'ye vurmayın demiyorum tabii, eğer karşı carry sizin rangeinizdeyse ona da dalabilirsiniz. Ama karşıdaki adam o kadar keriz değilse sizin rangeinizin içine girmez.)
    -Bir offtank tarafından yakalandığınızda direk geriye kaçmayın. Geri gidin, atak yapın, gidin, atak yapın. Adamı kite'layın yani başka bir deyişle. Eğer direk geri koşarsanız bu sizin DPS'nizi sıfıra düşürecektir ve takımınız büyük ihtimal teamfightı kaybeder böyle yaparsanız.
    -Bir adamı öldürene kadar sürekli ona vurmayın. Vuracağınız kişiyi değiştirmekten çekinmeyin. Kimse sizden bütün killeri almanızı beklemiyor. Sadece damage vurun, yapabildiğiniz kadar çok oto atak yapın. Tek amacınız bu olsun.
    -Tankların ve offtankların sizi korumasını sağlayın, tabii siz de onları koruyun.
    -Örneğin teamfightın diğer tarafında sizin offtanklardan biri karşı takımın offtankıyla 1v1 yapıyor. Eğer yeniliyorsa, gidin ve ona yardım edin (bunu yaparken kesinlikle adamların arasına dalmayın, tanklarınızın arkasında ve güvende olun). Sizin offtank yeniyorsa da bırakın onlar birbirleriyle 1v1 yapmaya devam etsin, siz diğer adamlara dalın.

    Item buildleri

    Şimdi de biraz Item buildlerinden ve yapılan yanlışlardan bahsedeceğim.

    Aşağıda yazacağım build "Standart" ad carry buildidir (sırasıyla) :

    Başlangıç :
     Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)
    + 3x
     Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)


    Mid game başı :
     Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)
    +
     Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)
    +
     Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)
    +
     Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)


    Mid game sonu ve late game (Not : GA ve QSS itemlerine sonradan değineceğim, onları builde koymadım) :
     Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)
    +
     Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)
    +
     Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)


    Bot + 3 pot yerine Doran's Blade ile başlamak : Bu çoğu zaman hatadır. Yanınızda Soraka, Sona gibi güzel sustain sağlayan supportlar olsa bile bot + 3 pot size lanede daha hareketli olma, rahat farm yapma ve daha fazla trade girme olanağı sağlar. Yani Doran's ile başlarsanız, early gamede yapacağınız 1 trade hatası sizi çok çok geriye düşürebilir. Botun verdiği movement speed de size daha fazla hareket imkanı sağlayıp rahat farm ve trade imkanı verir.

    Guardian Angel ve Quicksilver Sash : İkisi de ad carry için güzel seçeneklerdir. Karşı takımda Malzahar, Warwick, Ashe vs. sizi teamfighttan rahatlıkla düşürebilecek sağlam CC varsa QSS almalısınız. Karşı takım da size çok focuslanıyorsa, feedlendiyseniz ve oyun size bağlıysa Guardian Angel da çok iyi bir seçenektir. Hem size biraz olsun tankylik verir, hem de pasifi sayesinde ölseniz bile teamfighta geri dönersiniz.

    Doran's Blade'leri atlayıp direk BF veya başka itemler almak : Geride olsanız bile Doran's Blade'leri kesinlikle atlamanızı tavsiye etmiyorum. Çünkü early gamede Doransların verdiği Hp, Lifesteal ve AD bizim için çok önemli. Eğer BF alacak kadar paranız varsa ve daha hiç doran's almadıysanız, 2 bf ve berserker almak size early gamede sadece bf'ten daha fazla katkı verir. Ayrıca daha fazla ofansif olabilirsiniz ve snowball yapmak daha kolaylaşır.

    Infinity Edge yerine Bloodthirster ile başlamak : Çoğu zaman (Vayne dışında) ilk büyük item olarak Infinity yerine Bloodthirster almak hatadır. Tamam daha ucuz olabilir, size lifesteal verebilir, stacklendiğinde daha fazla ad de veebilir fakat Vayne dışında bunu kullanabilecek başka AD carry yoktur. Infinity Edge verdiği AD ve Critic ile size daha fazla damage sağlar. Bloodthirster, IE ve Phantom çıktıktan sonra karşıda hala armor alan yoksa Last Whisper yerine alınabilir.

    Rune seçimi

    Ad carryler için bir çok alternatif rune page olabilir. (lifesteal quint, mana regen glyph falan kullanmak istediğiniz özel runelar) Fakat Urgot dışında en iyi verim alabileceğiniz rune page budur. Ben de bu rune page'i kullanıyorum.

     Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)


    Armor pen runeları : Urgot için ben Armor Pen Quint ve AD Mark kullanıyorum. Ayrıca illa Armor pen kullanacağım diyorsanız, benim Urgot için kullandığım page bütün ad carrylere de gider. Ama yine söylüyorum, bence ad quint+marklar daha etkili.

    Mastery seçimi

    Ad carrylerde 2 çeşit rune page kullanıyorum 21/9/0 ve 21/1/8 (heal kullandığım için 1 puan defansta) olarak.

    21/9/0 Mastery page size daha ofansif oynama imkanı sunar. Daha fazla defans = Daha fazla agresiflik

     Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)


    21/1/8 Mastery page ise spellerini daha aktif olarak kullanan Ad carryler içindir. Örneğin Corki, Urgot vs.

     Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)


    Spell Seçimi

    Burst damage vuran ad carrylerde (Corki, Graves, Ezreal vs.) :
     Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)
    +
     Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)


    Burst damage vurmayan ad carrylerde (Ashe, Kog'Maw vs.) :
     Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)
    +
     Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)


    Karşı takımda çok fazla cc varsa (örneğin Vayne-Alistar-Malphite-Morgana-Irelia gibi bir takıma karşı oynuyorsanız) :
     Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)
    +
     Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kazze -- 3 Eylül 2012; 10:48:18 >







  • Bundan önceki başlığına gayet işlevsel olacağını düşündüğümü yazmıştım, haklı çıkmışım, bana kalırsa devam etmen gerekli zira şimdiden çok iyi olacağı belli.
  • Yararlı bilgiler,teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yazı boyutunu büyütürsen insanların gözü bozulmaz. Okuması daha rahat olur.

    Onun dışında iyi olmuş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tormintor -- 1 Temmuz 2012; 12:33:12 >
  • Eline sağlık dostum ad carry oynayanlar icin yararlı bir rehber olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeni başlayanlar için iyi temel olur.Ama bence aç stream izle rehber okumaktansa.
  • Hocam devam edersen iyi olur gayet kaliteli ve öğretici bir rehber olmuş teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Terimleri bilmeden neyi ne zaman nerde yapicagini bilmeden stream izlemek cehalettir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam kor oldum buyuturseniz yaziyi sevinirim yararli rehber olmus teraziye tikladim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Galaxix

    Terimleri bilmeden neyi ne zaman nerde yapicagini bilmeden stream izlemek cehalettir.

    Streamda ne yapılacağını canlı gösteriyor ne alaka cehaletle.
  • Yazıyı büyüttüm. Teşekkürler yorumlarınız için, boş olduğum zamanlarda yavaş yavaş yazıp 1-2 haftaya kadar bitirmeyi planlıyorum bakalım. Yazılacak o kadar çok şey var ki daha.. Ayrıca rehberlerin de çok yararlı olduğunu düşünüyorum ben. Çünkü streamde adamın ne yaptığını görüyorsun da neden yaptığını ve yaptığı şeyin ne olduğunu bilmezsen bir işe yaramaz bence. Hem adamın ne yaptığını biliyorsan hem de canlı izliyorsan o işte en yararlısı zaten



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kazze -- 1 Temmuz 2012; 13:27:57 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Galaxix

    Terimleri bilmeden neyi ne zaman nerde yapicagini bilmeden stream izlemek cehalettir.

    Nerede ne yapacağını stream izleyerek öğrenebilirsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  •  Detaylı Ad carry rehberi v0.4 Tavsiyelerinizi bekliyorum (03.09.2012)



    Eline sağlık
  • Burası da sen de değerlenirsin eline sağlık
  • Rehber güncellenmiştir.
  • Gayet güzel rehber bu arada şimdilik.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ss4Gogeta -- 4 Temmuz 2012; 19:48:22 >
  • çok sağlam yazmışsın harika olmuş . helal gg
  • Çok teşekkürler.
  • Emek vermişin, eline sağlık.
  • güzel olmuş eline sağlık
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.