Şimdi Ara

Kıbrıs Barış Harekatı - Neden Tamamını Almadık?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
58
Cevap
2
Favori
7.425
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Harekatın Tarihçesi :


    Yunanistan'daki Darbe Sonrası Kıbrıs Olayları - 1974[28]
    15 Temmuz; Kıbrıs'ta Başpiskopos Makarios'a karşı darbe yapıldı ve Sampson iktidarı ele geçirdi. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Bülent Ecevit Afyon gezisini yarıda kesip Ankara'ya döndü ve Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu Olağanüstü toplantıları yapıldı.
    16 Temmuz; Makarios bir İngiliz helikopteriyle İngilizler tarafından Malta adasına güvenliği için götürüldü. Ankara'da Başbakan Bülent Ecevit parti liderleriyle görüştü ve Yunanistan'daki darbenin doğuracağı sonuçlara karşı askeri tedbirlerin alınmaya başlandığını bildirdi, ayrıca bu toplantıda meclis aynı hafta içinde perşembe günü toplanmak üzere toplantıya çağırıldı. Yunanistan'da askeri cunta genel seferberlik kararı alındığını açıkladı.
    17 Temmuz; Makarios Birleşmiş Milletleri Yunanistan'ı kınamaya çağırdı ve eşzamanlı olarak NATO yayınladığı bildiriyle Yunanistan'daki cunta yönetimini uyardı. Başbakan Ecevit ve beraberindeki heyet Yunanistan'daki darbe konusunda görüşmeler için Londra'ya hareket etti. Sampson Kıbrıs'ta da hakim olmaya başladı. Birçok devlet başkanı soğukkanlı olmak gerektiği konusunda mesajlar yayınladı.
    18 Temmuz; Ankara'da Başbakan yardımcısı Necmettin Erbakan ve Maliye Bakanı Deniz Baykal ile parti liderleri toplandı ve meclis olağanüstü toplantısının cumartesi gününe ertelenmesini kararlaştırdı. Turan Güneş Pekin gezisinden döndü. Londra'daki Türk heyeti, Başbakan Bülent Ecevit'in Dr. Kissinger'in temsilcisi Sisco ile görüşmesinin ve Savunma Bakanı Işık'ın İngiliz Dışişleri Bakanı Callaghan'la son kez görüşmesinin ardından geri döndü. Aynı gün Sisco Atina'ya gitti.
    19 Temmuz; Sisco Atina'dan sonra Türkiye'ye hareket etti. Türk Deniz Kuvvetleri Türkiye Cumhuriyeti gemileri Mersin'den demir aldı. Sisco gece de Ankara'da Başbakanlık'ta görüşmelere devam etti. Türk Ordusu'nun hazırlıkları tamamlandı ve asker kaydırmalar hızlandı. Yunanistan'da darbeciler Trakya sınırındaki köyleri boşaltma kararı aldı ve Atina radyosunda "Bir günde Konstantinapol'deyiz" mesajları yayınlanmaya başladı.
    20 Temmuz; Sabah beşte Türk askeri uçakları keşif uçuşlarını tamamladı ve asıl harekat için tekrar havalandı. Sabah altıda Başbakan Bülent Ecevit radyodan yayınlanan mesajıyla çıkarmanın başladığını açıkladı. Sabah 8:30'da Türk askeri Kıbrıs'a çıktı. NATO ve Birleşmiş Milletler eşzamanlı toplantı yaptı fakat toplantı sonunda eylem kararı alınmadı. TBMM olağanüstü toplantısını yaptı. Çıkarmadan çok kısa süre önce Atina'ya ikinci kez gitmiş olan Sisco akşam Ankara'ya döndü.
    21 Temmuz; Birleşmiş Milletler 353 nolu kararla "ateşkes" çağrısında bulundu. Yunan donanmasının Kıbrıs'a tekrar hareket etmesi durumunda vurulacağı Türkiye tarafından açıklandı. Sampson Türkiye'nin uyarısının dikkate alınmayacağını basın yoluyla bildirdi. Başbakan Bülent Ecevit Sisco'ya hedeflere varılmadan durulmayacağını söyledi. Sisco, Yunan cuntasındaki fikir ayrılıkları nedeniyle görüşmek için dahi muhatap bulamadığını söyledi. Türkiye'nin uyarılarına rağmen Kıbrıs'a hareket eden Yunan gemileri ve uçakları ile Baf ve Baf açıklarında muharebe edildiği Türk, Yunan ve diğer yayın kuruluşlarından duyuruldu. Bu haberleri Türk Genelkurmay Halkla İlişkiler Bürosu doğruladı.Türk birlikleri Kıbrıs'ta Türklerin yaşadığı bölgelerde kontrolü ele geçirdi. İlerlemeye devam edildiği bildirildi.
    22 Temmuz; Yunan cuntasının dağılmak üzere olduğu haberleri yayıldı fakat Atina haberleri resmi elden yalanladı. Yunanistan'da ve Türkiye'de Birleşmiş Milletlerin "ateşkes" çağrısını yerine getirme kararı alındı ve 17:00'da uygulamaya başlandı.
    23 Temmuz; Muharebeler sırasında batan Türk ve Yunan gemilerinden kurtulan denizcilerin gemiler tarafından ateşkes sırasında bulunduğu basında yer aldı. Yunan cuntası iktidarı Karamanlis'e bırakma kararı aldı ve Klerides Sampson'un yerine geçti. TBMM özel toplantısında Türk Ordusu başarılı bir harekat gerçekleştirdi denilerek tebrik edildi. Cenevre Konferansı bir gün ertelendi.
    24 Temmuz; Başbakan Bülent Ecevit, Yunan yeni Başbakanı Karamanlis'i tebrik etti. Birleşmiş Milletler 354 sayılı kararında 353 nolu kararındaki "ateşkes" çağrısına uyulmaya devam edilmesini istedi.
    25 Temmuz; Cenevre'de üçlü konferans akşamüstü başladı. Yunanistan ateşkesin görüşülmesini, Türkiye adaya gelecek olan yeni yapının görüşülmesini istedi. Mavros Türk Ordusu'nun genişlemeyi durdurup 22 Temmuz'da varmış olduğu hatlara geri çekilmesini istedi. Türk heyeti bu teklifi reddetti ve görüşmelere ara verildi. Aynı gün ikili görüşmeler başladı. Güneş ve Dr. Kissinger'ın özel temsilcisi Baffum, Güneş ve Callaghan ikili görüşmeleri tamamlandı. Türk heyeti konferansın devam etmesi yönünde fikirler yayınlandı. Yunan heyetinin konferansa devam etmek istemediği gerekçesiyle Callaghan, Kissenger'ı müdahil olmaya çağırdı.
    27 Temmuz; Kissenger'ın müdahalesiyle Yunan heyeti konferansı terketmekten vazgeçtiğini duyurdu. Güneş-Callaghan, Güneş-Mavros ve Callaghan-Mavros-Güneş görüşmeleri yapıldı ve uzmanların (eksper) kabul edilir bir görüş hazırlayarak ertesi gün bakanlara sunmaları kararı alındı.
    28 Temmuz; Uzmanların toplantıları sabah 7:00'ye kadar sürdü. Güneş, toplantının yapılacağı Birleşmiş Milletler sarayı'na girerken "Hükümetten yetki aldım. Eğer isteklerimiz kabul edilmezse çekileceğim" dedi. Başbakan Bülent Ecevit, Ankara'da verdiği demeçte "Güvenlik sorunları ve ateşkes birbirlerinden ayrılmaz" dedi. 16:00'da uzmanların eşliğinde üç bakan gayri resmi toplantıya başladı. Gece yarısına doğru Başbakan Bülent Ecevit'in "Türk birliklerinin adadan çekilmesi" maddesine itiraz ettiği açıklandı. Ecevit, Karamanlis'e Ege'de buluşma önerisi getirdi.
    29 Temmuz; 3:00'da Mavros Birleşmiş Milletler Sarayı'ndan ayrıldı. Yaptığı açıklamada "Artık her şey Ankara'ya bağlı, kabine toplantısı var, kabul veya reddecekler" dedi. Bülent Ecevit "çekilme" maddesiyle ilgili tüm tekliflerin Kıbrıs'lı Türk'lerin güvenliğinin fiilen garanti edilemeyeceği gerekçesiyle kabul edilemeyeceğini açıkladı. İngiliz Dışişleri Bakanı Cenevre görüşmelerinin sonuca bağlanmasını istedi ve sonuca bağlanmaması durumunda Londra'ya geri döneceğini bildirdi. Callaghan-Güneş görüşmesi ve teknik seviyede kısa bir toplantı yapıldı.
    30 Temmuz; Çekilmeyle ilgili tekliflerde anlaşmaya varıldı ve "Cenevre Deklarasyonu" imzalandı.
    1 Ağustos; Mavros, Türkiye'nin Cenevre Deklarasyonu'nu ihlal ederek adada askeri ilerleme yaptığını söyledi ve ikinci kez görüşmelere gitmeyeceğini duyurdu.
    2 Ağustos; Güneş, Türk köylerindeki Rum işgalinin devam ettiğini bu durumda ikici görüşmelere gidemeyeceğini bildirdi.
    8 Ağustos; Üçüncü devletlerin girişimleriyle ikinci Cenevre konferansı 19:00'da başladı. Türkiye ve Yunanistan'ın görüş ayrılıkları nedeniyle uzmanlar seviyesinde üç ayrı komite kuruldu.
    9 Ağustos; Görüşlerdeki ayrılıklar nedeniyle ikinci konferansa devam edilemedi. Güneş-Kissenger'ın temsilcisi Hartman, Güneş-Callaghan, Callaghan-Mavros ikili görüşmeleri yapıldı. Klerides ve Denktaş Cenevre'ye geldi.
    10 Ağustos; Kelerides "Bu toplantı anayasal sorunları ele almaya yetkili değildir" dedi. Denktaş "Türkiye'nin teklif ettiği coğrafi federasyon tek çıkar yoldur" dedi.
    11 Ağustos; Callaghan Denktaş-Klerides görüşmesinin yinelenmesini istedi. Görüşme yapıldı fakat olumlu sonuç çıkmadı. Güneş-Hartman ile tekrar görüştü.Üç dışişleri bakanı arasında yemekli görüşme yapıldı, sonuçsuz kaldı.
    12 Ağustos; Türkiye iki öneri açıkladı; birincisi altı kantonlu ve ikincisi iki bölgeli. Klerides'e ve Yunan heyetine yollandı. Kıbrıs'taki Türk Birlikleri takviye edildi. Güneş-Callaghan ve Güneş-Hartman görüşmeleri yapıldı. Klerides ile Mavros bu teklifleri görüşmek üzere 48 saat süre istedi. Mavros "Silah gölgesinde anlaşma imzalanmaz" dedi.
    13 Ağustos; Mavros'un açıklaması üzerine Türk heyeti Yunanistan'ın süre isteğini reddetti.
    14 Ağustos; 5:00'te Türkiye'nin ikinci harekatı başladı. Türk Ordusu'na bağlı birlikler başkent Lefkoşa'ya girdi. Yunanistan, NATO müttefiki iki ülke arasındaki çatışmayı NATO'nun durduramadığı gerekçesiyle NATO'dan ayrıldığını açıkladı.
    15 Ağustos; Yunanistan Başbakanı Karamanlis ülkesinin Kıbrıslı'ların yardımına gidemeyeciğini açıkladı.Olayların sorumlusu olarak Yunan askeri cuntasını ve Türkiye'yi gösterdi.


    Soru açık Neden tamamını ilhak etmedik ? Tamamını İlhak etmiş olsa idik şu an çok büyük avantajlarımız vardı. Kim neden engelledi ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemalnalga30 -- 21 Haziran 2012; 10:43:45 >







  • sınırı geçerken mazot bitmiş ondan
  • o da birşey mi 5 parmak dağlarını o hızla geçen askerler geri bile çağrılmış.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kemikkıran Pepe

    1453 senesinde değilsin kardeş eline kılıç kalkan alıp katliam yapasın. hak var hukuk var.

    Yarısını almana ses çıkaramadılarsa diğerinede çıkarabileceklerini sanmıyorum. Seneyle ne ilgisi var ? 1974 te sorsalar ecevitte senin gibi cevap vereydi yanmıştık
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kemikkıran Pepe

    1453 senesinde değilsin kardeş eline kılıç kalkan alıp katliam yapasın. hak var hukuk var.

    Bu terorist yandaşı hala forumda


    Biz pkk ile ilgili şeyler yazınca 'proveke' denilip çiziliyoruz herif tarhimize laf atıyor. bknz:1453 yazarak istanbul'un fethinin tarhini yazması.Bunun gibi ermenilerin 1453'den beri kuyruk acısı var tabi.
  • Birazdan uçuşa geçer
  • Oraya İşgal için değil, Türk Vatandaşlarımızın ve ordaki türk köylerin selameti için girdik. Çünkü adamlar halkımıza resmen soykırım yapmaya başlamışlardı.Tamamını işgal etseydik, şu anda Nato ve BM tepemize binip çıkın oradan diye baskı yapardı. Şu anki kuzu olan hükümetimiz de paşa paşa onların dediklerini yaparlardı.

    Bir laf vardır aramızda; Kıbrıs namusumuzdur diye.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Savaş ve Barış
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kemikkıran Pepe

    1453 senesinde değilsin kardeş eline kılıç kalkan alıp katliam yapasın. hak var hukuk var.

    yok ya senin kıbrıstaki katliamlardan haberin yok galiba kaç müslüman türk öldüğürüldüğünden anasını satayım türk öldürür katliam gavur öldürür eski topraklarını almak istiyorlar böyle düzenin ta aa
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kamil611

    quote:

    Orijinalden alıntı: Kemikkıran Pepe

    1453 senesinde değilsin kardeş eline kılıç kalkan alıp katliam yapasın. hak var hukuk var.

    yok ya senin kıbrıstaki katliamlardan haberin yok galiba kaç müslüman türk öldüğürüldüğünden anasını satayım türk öldürür katliam gavur öldürür eski topraklarını almak istiyorlar böyle düzenin ta aa

    Kuyruk acısı kardeş takma kafana anca online ortamlarda konuşabiliyo

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yahu neden tamamını alamadık nedir yani nasıl bir kafadır bu arkadaş? bir devletin bir devleti işgal etme diye bir hakkı yok. Biz anlaşmalar doğrultusunda gerekli müdahaleyi yaptık. Neden tamamını alamadık diyor. Hak hukuk diye birşey duydun mu sen? burda kuru milliyetçilik yapmayın arkadaş. Tabi ki rumların orda yaptığı insanlık dışıdır. Müdahaleyi gerekli kılanda budur ve müdahale sonuna kadar haklıdır fakat adayı işgal etmek nasıl oluyor allah aşkına. Milliyetçilik bu değil dostum. Vatanını sevmek bu değil. Vatanının iyiliği bunu gerektirmiyor. Herşeyin bir yolu yordamı var. Uluslararası hukuk sana birşey çağrıştırıyor mu? hukuksuzluk ülkede çözüm yolu olmuş arkadaş. Normal geliyor herşey.
  • ABD, İngiltere ve Rusya Türkiye' yi vurmakla tehdit ettiler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TuVNeRa

    ABD, İngiltere ve Rusya Türkiye' yi vurmakla tehdit ettiler.

    3.dünya savaşı çıkacaktı ...

    1.dunya savaşında olduğu gibi tum dunya bize saldıracaktı ...

    ve ecevit kıbrıs barış harekatı emrini verdikten sonra geri çekilme emrini vermek zorunda kaldı o bir bir ataturk değildi ...

    ve bir not tum dunya 70 lerden beri kıbrıs turk kesimini tanımıyor ...
  • Onu bilmiyorum ama orada yeni bir devlet kurulacağına direkt Türkiye'ye bağlanmalıydı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: unixslax

    quote:

    Orijinalden alıntı: TuVNeRa

    ABD, İngiltere ve Rusya Türkiye' yi vurmakla tehdit ettiler.

    3.dünya savaşı çıkacaktı ...

    1.dunya savaşında olduğu gibi tum dunya bize saldıracaktı ...

    ve ecevit kıbrıs barış harekatı emrini verdikten sonra geri çekilme emrini vermek zorunda kaldı o bir bir ataturk değildi ...

    ve bir not tum dunya 70 lerden beri kıbrıs turk kesimini tanımıyor ...

    Ecevit ön planda gözüktü ama Kıbrıs'ın Fatihi Necmettin Erbakan'dır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bensatanistdegilim

    Oraya İşgal için değil, Türk Vatandaşlarımızın ve ordaki türk köylerin selameti için girdik. Çünkü adamlar halkımıza resmen soykırım yapmaya başlamışlardı.Tamamını işgal etseydik, şu anda Nato ve BM tepemize binip çıkın oradan diye baskı yapardı. Şu anki kuzu olan hükümetimiz de paşa paşa onların dediklerini yaparlardı.

    Bir laf vardır aramızda; Kıbrıs namusumuzdur diye.

    gerekçe olarakta Almanyadan oğlum geldi mi diyecekler hocam ne demek çıkın ordan?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gitizen


    quote:

    Orijinalden alıntı: kamil611

    quote:

    Orijinalden alıntı: Kemikkıran Pepe

    1453 senesinde değilsin kardeş eline kılıç kalkan alıp katliam yapasın. hak var hukuk var.

    yok ya senin kıbrıstaki katliamlardan haberin yok galiba kaç müslüman türk öldüğürüldüğünden anasını satayım türk öldürür katliam gavur öldürür eski topraklarını almak istiyorlar böyle düzenin ta aa

    Kuyruk acısı kardeş takma kafana anca online ortamlarda konuşabiliyo

    kuyruk acısıymış... sanki kendniz savaştınız orda şimdi savaş çıksa korkudan evden çıkamazsınız anca pc başından zamanında şunu yendik bunu yendik kuyruk acıları var dersiniz




  • ABD izin vermedi hada fazla ilerlememize
  • quote:

    Orijinalden alıntı: emirhan75


    quote:

    Orijinalden alıntı: bensatanistdegilim

    Oraya İşgal için değil, Türk Vatandaşlarımızın ve ordaki türk köylerin selameti için girdik. Çünkü adamlar halkımıza resmen soykırım yapmaya başlamışlardı.Tamamını işgal etseydik, şu anda Nato ve BM tepemize binip çıkın oradan diye baskı yapardı. Şu anki kuzu olan hükümetimiz de paşa paşa onların dediklerini yaparlardı.

    Bir laf vardır aramızda; Kıbrıs namusumuzdur diye.

    gerekçe olarakta Almanyadan oğlum geldi mi diyecekler hocam ne demek çıkın ordan?

    Kardeşim bana kalsa orada gıdım ilerlemem zaten adamların zamanında yaptıkları ortada. Yunanlılar ve Rumlar hala yırtıyorlar kendilerini çıkarın diye ama diş geçiremiyorlar. Geçiremezlerde




  • O zamanlar pcler yaygın olmadığından klavye delikanlılarımız yoktu o yüzdendir.
  • daha yakın zamanda ingiliz kontrolünden çıkmış hala ingilizlere ait üslerin bulunduğu, abd nin savaş gemilerinin kol gezdiği akdenizde, o dönemin askeri gücü siyasi yapısı falan derken o harekat bile büyük başarıdır büyük hamledir, ecevit büyük delikanlılık göstermiştir herkesin şu anda padişah kıvamına soktuğu tayyip bunun 10 da birine cesaret bile edemez üstelik çok daha güçlü bir askeri yapıya sahip olmamıza rağmen, ha tabi devamında yediğimiz ambargolar kıbrıs uğruna çektiğimiz sıkıntılar ecevit e mal edildi, sonraki gelen abd yandaşları rahat rahat aldı iktidarı götürdü, güzel milletim bunları da yiye yiye bir hal oldu olmaya da devam ediyor
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.