Şimdi Ara

Rhex: Doğaya meydan okuyan Robot...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
2.802
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • [html]<table width="99%" border="0" cellspacing="5" cellpadding="0"><tr><td valign="top" width="2"> <a data-test="test" style="word-wrap: break-word; text-decoration: underline;" target="_blank" onclick="return dhExternalLinkRedirect(this)" href="http://www.donanimhaber.com/resim.asp?haberno=3835" data-href="http://www.donanimhaber.com/resim.asp?haberno=3835"> </a></td><td valign="top"><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size="2" color="#000000"><span class="spnMessageText" id="msg">RHex, Boston D. tarafından geliştirilme süreci devam edilen bir robot projesidir. Kötü doğa koşul ve zorlukları ile mücadele kabiliyeti olan RHex, çamur, su, kayalık, orman ve hemen hemen tüm engebeli arazilerin üstesinden gelebilen yapısıyla dikkatleri üstüne çekiyor. <br /><br /><div style="text-align: center;"><img border="0" src="http://www.donanimhaber.com/resimler/image.aspx/3rhex.jpg" alt="" /> <br /><br /></div>Su içerisindeki başarısıyla bizi etkileyen RHex, sahip olduğu esnek yapısıyla birçok araziye uygun olarak monte edilebiliyor. <br /> Su içerisinde dönme, derine dalma, yüzeye çıkma gibi etkileşimleri gereçkleştirebilen Rehx, su geçirmez özelliğe sahip. Su içinde ya da karada kullanım için sadece hareket pedalları değiştirilen robot, böylece birçok ortama uyum sağlayabiliyor. <br /> <br /> Yan taraflarında temel hareket mekanizması bulunana robot, bu mekanizmaları birbirinden bağımsız olarak kullanabiliyor. Böylece bataklık gibi ortamlarda, çamura saplanma gibi olasılıklara karşı çözüm ve hareket kabiliyeti üretilmiş oluyor. <br /><br /><div style="text-align: center;"><img border="0" src="http://www.donanimhaber.com/resimler/image.aspx/1rhex.jpg" alt="" /> <br /><br /></div>600 metreye kadar uzaktan kontol imkanı bulunana RHex, dahili kameraya sahip. <br /> Topladığı verileri hareket mekanizmasında bulunana GPS vericileri aracılığı ile bir merkeze iletebilen robot, farklı doğa koşulları için, farklı hareket mekanizmaları ile donatılabiliyor. <br /> Uzay, derin deniz, doğal ormanlar gibi ortamlara kullanılabileceğini düşündüğümüz RHex, birçok yönüyle çığır açabilecek kapasiteye sahip. <br /><br /><div style="text-align: center;"><img border="0" src="http://www.donanimhaber.com/resimler/image.aspx/4rhex.jpg" alt="" /> <br /><br /></div>RHex ile ilgili görüntü kaydına aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.</span id="msg"></font></td></tr></table><br><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size="2" color="#000000"><span class="spnMessageText" id="msg"><b>Sayfanın Linki : <a href="harici.asp?haberno=3835" target=harici>http://www.bostondynamics.com/dist/mpeg/RHex.mpg </a></b></span id="msg"></font><br><br>[/html]







  • Rhex robotu ile ilgili bilgi alınabilecek ve movie ler içeren başka bir adres daha var;

    http://www.cs.bilkent.edu.tr/~saranli/research/overview.html[/link]

    saygılar
  • Tekerlek yerine örümcek bacakları koymak çok daha mantıklı.çünkü örümcek bacaklı robotlar dik duvarada çıkabiliyorlar.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Resident

    Tekerlek yerine örümcek bacakları koymak çok daha mantıklı.çünkü örümcek bacaklı robotlar dik duvarada çıkabiliyorlar.

    Pedal, yani hareket mekanizması takılan yeri serbest bir yapıya sahip. Siz istediğiniz donanımı takabiliyorsunuz oraya.

    Bu tekerlek olur, su paleti olur, yay şeklinde bir erdevat olur; artık aklınıza ne geliyorsa. İşte örümcek vari RHex:
    Rhex: Doğaya meydan okuyan Robot...


    Bu hareket mekanizmasıyla, çamurlu ortamda bile kolaylıkla hareket edebiliyor. Haberdeki video'yu izlemenizi şiddetle tavsiye ederim.




  • Yukarıdaki adresi verme nedenim, Rhex'in (en azından yazılımı) üzerinde Türklerin de emeği olduğunu görebilmeniz içindi. Ayrıca verdiğim adreste ana linktekinden başka filmler de var.

    Adına evrim denen olay çok uzun sürede mükemmele en yakını yaratıyor, hareketleri itibariyle hamamböceği taklidi olan rhex bile sonuçta onbinlerce+ yılda oturmuş sistemi kopyalamaya çalışıyor, bu seviyede başarı bile bence olağanüstü.

    saygılar
  • * Billur Barshan - Professor, Bilkent University
    * Isil Bozma - Professor, Bogazici University
    * Aydan Erkmen - Professor, Middle East Technical University
    * Afsar Saranli - Assistant Professor, Middle East Technical University

    Bu bilim adamlarımızı da, bu çalışmalarından ötürü kutluyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _KoLCu_ -- 13 Mart 2006; 3:19:20 >
  • güzel robot fakat bi rüzgar çıksa rüzgar savurur.
  • rüzgar savursa da önemli degil, hem ters hem düz gidebilir görünüyor bikaç ayarlamayla
  • Videoyu indirmekte güçlük çekenler yada kotası dolmasın diye 22mb lık bir dosyadan uzak duranlar aşağıdaki Play butonuna basarak video yu anında izleyebilirler. (5.5MB büyüklüğünde bir dosya siz izlerken bilgisayarınıza yüklenecektir.)






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Speed-Step -- 14 Mart 2006; 14:01:01 >
  • Robot yay şeklindeki ayaklarıyla dönme kabiliyetinden yoksun gibi duruyor. Videoda da zaten hiç manevra göstermemişler.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.