Şimdi Ara

##DivX 'e Altyazı Ekleme (RESİMLİ ANLATIM)##

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
171
Cevap
1
Favori
241.880
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Resimli anlatım aşağıda arkadaşlar.Umarım faydası olur.



    Rehberimiz iki farklı amaç için kullanılabilecek, bunların ilki altyazıların DivX'lere gömülmesi olacak, bu yöntem altyazı uyumlu programlarla uğraşmak istemeyen veya altyazılarla uyumlu olmayan standalone oynatıcılara sahip olan kullanıcılarımızın işine yarayacaktır. İkinicisi ise daha karmaşık bir konu olan VirtualDubMod'da frameserving olacak, bu konu ise DivX'den VCD yapmak isteyecek arkadaşların re-encode işlemine gerek kalmadan dolayısıya kalite kaybı yaşamadan kolayca AVI'lerine altyazı eklemelerinde yardımcı olacaktır.


    Bu rehber aşağıdaki dosyaları gerektirir:

    VirtualDubMod 1.5.10.1 All Inclusive + Subtitler.........................(AVI'lere altyazı eklemek için gerekli yazılım, altyazı filtresi ile beraber
    SubAdjust 1.56...................................................................(Altyazı aracı, format'ları dönüştürmek için )
    (arkadaşlar yukarıdaki 2 link ölü olduğundan kendim upload ettim siz çıkmayan yere rapid share yazın)
    GSpot 2.52b01....................................................................(Film hakkında bilgi almak için)
    DivX Pro 6.1.1....................................................................(DivX Codec'i)
    XviD 1.1 Beta.....................................................................(XviD Codec'i)


    Aşama 0: Kurulum

    VirtualDubMod'un yükleme işleminde herhangi bir zorluk bulunmamaktadır. Direk dosyayı extract yaptıktan sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Subadjust ve GSpot da aynı şekilde indirilip extract edildikten hemen sonra kullanıma hazır olacaktır. Codec'ler zaten kendi kendilerini kuran installerlar ile birlikte gelmektedirler.


    Aşama 1: Altyazı Format'ının Değiştirilmesi

    VirtualDubMod için yazılmış subtitler filtresi sadece Sub Station Alpha (SSA) format'ında altyazıları AVI'lere ekleyebilmektedir. Bu yüzden ilk yapacağımız işlem SubAdjust'ı kullanarak SRT, SUB veya benzeri bir format'daki altyazı dosyasını SSA format'ına çevirmek olacak. İlk önce Subadjust'ı extract yaptığımız yerden başlatıyoruz. Daha sonra aşağıda sarı ile işaretlenmiş tuşa tıklayarak dönüştürmek istdiğimiz altyazı dosyasını seçiyoruz:

     ##DivX 'e Altyazı Ekleme (RESİMLİ ANLATIM)##


    Altyazı dosyamızı seçtikten sonra, programdaki diğer hiçbir ayara dokunmadan aşağıda sarı ile işaretlenmiş bölgeyi aktif ederek, görüldüğü gibi menüden SSA'yı seçiyoruz:

     ##DivX 'e Altyazı Ekleme (RESİMLİ ANLATIM)##



    Son olarak Target File kısmından oluşacak dosyayı kaydetmek istediğimiz yeri seçiyoruz (ana ekrana geldikten sonra uzantının .ssa olduğundan emin olun, eğer değilse değiştirin) ve GO tuşuna tıklayarak dönüştürme işlemini başlatıyoruz.

    Altyazı dönüştürme işlemini tamamlamak için geriye tek bir işlem kalıyor o da Türkçe karakterlerin doğru çalışmasını sağlamak, bunu yapmak için oluşan SSA dosyasına çift tıklayıp dosyayı Wordpad ile açın ve aşağıdaki satırı bulun:

    [V4 Styles]
    Format: Name, Fontname, Fontsize, PrimaryColour, SecondaryColour, TertiaryColour, BackColour, Bold, Italic, BorderStyle, Outline, Shadow, Alignment, MarginL, MarginR, MarginV, AlphaLevel, Encoding
    Style: Default,Arial,50,65535,65535,65535,-2147483640,-1,0,1,3,0,2,30,30,30,0,0

    Sonra satırı aşağıdaki gibi değiştirin, yapmanız gereken değişiklikler aşağıda kırmızı ile gösterilmiştir:

    [V4 Styles]
    Format: Name, Fontname, Fontsize, PrimaryColour, SecondaryColour, TertiaryColour, BackColour, Bold, Italic, BorderStyle, Outline, Shadow, Alignment, MarginL, MarginR, MarginV, AlphaLevel, Encoding
    Style: Default,Arial,50,16777215,16777215,16777215,-2147483640,-1,0,1,3,0,2,30,30,30,15,162



    Aşama 2: Film'in Bitrate'inin Öğrenilmesi

    GSpot yazılımını başlatın. File --> Open'dan filmimizi açın. İlk olarak sağ üst köşeden filmin hangi codec ile yaratıldığını ikinci olarak sağ tarafta ortada bulunan, aşağıda sarı ile işaretlenmiş değeri not edin:

     ##DivX 'e Altyazı Ekleme (RESİMLİ ANLATIM)##



    Aşama 3: Altyazının Film'e Gömülmesi

    Evet arkadaşlar işte en uzun sürecek ve aynı zamanda da en önemli yere geldik, altyazının film'e gömülme işlemine. İlk olarak VirtualDubMod'u başlatın ve File --> Open ı kullanarak video dosyasını açın. Eğer aşağıdaki gibi bir uyarı ile karşılaşırsanız Hayır/No ya tıklayın:

     ##DivX 'e Altyazı Ekleme (RESİMLİ ANLATIM)##


    Video'yu açtığımızda yapmamız gereken ilk şey ses'e herhangi bir işlem uygulanmadığından emin olmaktır. Bunu Streams --> Stream List e gidip orada bulunan Avi Source Stream'e sağ tıklayıp Direct Stream Copy'yi seçerek yapabiliriz. Artık altyazı dosyasını Video'ya ekleyebiliriz, şimdi Video ya tıklayıp Full Processing Mode'un aktif olduğundan emin olun. Bunu yaptıktan sonra Video --> Filters --> Add yapıp Subtitler fitresine tıklayın ve OK'a tıklayın, karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir:

     ##DivX 'e Altyazı Ekleme (RESİMLİ ANLATIM)##


    Burada sarı ile işaretlenmiş tuşa tıklayarak oluşturduğumuz ve düzenlediğimiz SSA dosyasını seçin. Show Preview'e basın ve film'de konuşmanın olduğu bir yere gelin. Burada altyazının doğru gözüküp güzükmediğini kontrol edin. Mesela benim yaptığım eklemede altyazı aşağıdaki gibi gözükmektedir:

     ##DivX 'e Altyazı Ekleme (RESİMLİ ANLATIM)##


    Şimdi iki kere OK'e tıklayarak ana ekrana gelin. Şimdi Codec ayarlarını yapacağız. İlk olarak hangi codec'i neye göre kullanmamız gerektiğini anltayım. Biliyorsunuz rehberimizin üçüncü aşamasında hangi codec'i kullandığımızı not almanızı istemiştim. Eğer orada bulunan değer DivX (herhangi bir sürümü) yine DivX kullanacağız eğer XviD (herhangi bir sürümü) ise yine XviD kullancağız. İlk olarak XviD'de yapılması gereken ayarları anlatayım:

    Rehberimizde two-pass encoding adlı yöntemi kullancağız. Bu yöntem hem daha fazla kalite almamızı hem de daha başarılı sonuçlar elde etmemizi sağlar. Fakat iki kere encoding yapmamız gerekir birincisi first-pass için ikincisi second-pass için. First-pass ı yapmamızın amacı stats dosyasını elde etmektir, onda da bir video dosyası oluşacaktır ama çalışan bir dosya olmayacaktır, lütfen first-pass'de oluşan video dosyasını dikkate almayınız. Evet ön bilgileri verdiğimize göre başlayabiliriz...


    Aşama 3.1: XviD İle Encoding

    Şimdi Video --> Compression yapın ve XviD'i seçip Configure'ı seçin karşınıza aşağıdakine benzer bir ekran çıkacaktır:

     ##DivX 'e Altyazı Ekleme (RESİMLİ ANLATIM)##


    Burada en üstte bulunan more tuşuna basın ve Quantization dışında ki tüm ayarları aşağıda göründüğü gibi yapın:

     ##DivX 'e Altyazı Ekleme (RESİMLİ ANLATIM)##


    Hatırlarsanız size bitrate değerini not almanızı önermiştim. Eğer orada gözüken değer 1000'in altındaysa Quantization'da H.263'ü eğer üstünde ise MPEG'i seçin. Şimdi OK'a basıp ana XviD ekranına geri dönün. Bunu yaptıktan sonra Encoding Type bölümünde "Twopass - 1st pass" i aktif edin. Yapacağımız son ayarlar ise Advanced Options bölümünde. Tuşa tıklayın ve açılan penceredeki ayarları aşağıdaki gibi yapın:

     ##DivX 'e Altyazı Ekleme (RESİMLİ ANLATIM)##


    Şimdi OK'a basıp VirtualDubMod ana ekranına dönün. File --> Save As'den filmi kaydedin. Kaydetme işlemi biraz sürebilir, işlem bittikten sonra XviD Status penceresini kapatın ve VirtualDubMod ekranına geri dönün. Burada tekrar Video --> Compression --> XviD --> Configuration yapın ve XviD ana pencersine gelin. Encoding Type bölümünden "Twopass - 2nd pass" i aktif edin ve hemen aşağısında eğer Target Bitrate aktif değil ise bu seçneği aktif etmek için Target Size kutusuna bir kez tıklayın. Şimdi buraya önceden not aldığımız bitrate değerinin birkaç değer altını girin. Mesela bende değer önceden 921 gözükmüştü o yüzden ben buraya 915 giriyorum. Bunu yaptıktan sonra OK'a basarak ana ekrana dönün ve File --> Save As den filminizi kaydedin. Filmimiz tamamlanmıştır, artık keyifle izleyebilirsiniz...


    Aşama 3.2: DivX İle Encoding

    Şimdi Video --> Compression yapın ve DivX'i seçip Configure'ı seçin karşınıza aşağıdakine benzer bir ekran çıkacaktır:

     ##DivX 'e Altyazı Ekleme (RESİMLİ ANLATIM)##


    Tüm ayarları yukarıdaki gibi yapın fakat bitrate sekmesine önceden not aldığımız bitrate değerinin birkaç değer altını girin. Mesela bende değer önceden 921 gözükmüştü o yüzden ben buraya 915 giriyorum. İkinci sayfadaki ayarları ise aynen aşağıdaki gibi yapın:

     ##DivX 'e Altyazı Ekleme (RESİMLİ ANLATIM)##


    Şimdi OK'a basıp ana ekrana dönün ve File --> Save As den video'yu kaydedin, bu işlem biraz sürecektir bittikten sonra Second Pass'e başlayabiliriz. İşkem bittikten sonra Video --> Compression --> DivX --> Configure yapıp, Encode Mode u Multipass, Nth Pass tekrar Video'yu Save As'den kaydedin. Filmimiz tamamlanmıştır, artık keyifle izleyebilirsiniz...



    Aşama 3.3: İleri düzey konu - Frameserving

    İlk olarak frameserving'in ne olduğunu açıklayayım. Bildiğiniz gibi her encode işleminde hem kalite hem de zaman kaybı yaşanır. Frameserving her frame üzerinde yapılması gereken işlem ile ilgili bilgiyi tutarak bunu engeller. İki encoding yerine bir encoding olur ve bu hem zamandan hem kaliteden hem de yerden kazanç sağlar. İlk olarak VirtualDubMod frameserving desteğini sisteminize yüklemeniz gerekmektedir. Bunu yapmak için VirtualDubMod'u yüklediğiniz klasör içindeki AuxSetup.exe dosyasını çalıştırın ve alttaki resimde sarı ile işaretlenmiş tuşa tıklayın:

     ##DivX 'e Altyazı Ekleme (RESİMLİ ANLATIM)##


    Tıkladıktan sonra açılan pencerede OK'a basın. Bu işlemi yaptıktan sonra VirtualDubMod'u yeniden başlatmanız gerekmektedir. Yeniden başlattığınızda yaptığınız altyazı ve benzeri ayarların kaybolmasını istemiyorsanız, File --> Save Processing Settings'den ayarları kaydedin ve yeniden başlattığınızda File --> Load Processing Settings'den kaydettiğiniz dosyayı seçin. Şimdi Video --> Compression'dan en üstte bulunan [Uncompressed RGB]'yi seçin ve OK'a basın. Aynı şekilde Streams --> Stream List'den Full Processing Mode'u aktif ettikten sonra oradaki Compression'dan da en üstteki uncompressed format'ı seçin. Frameserving'i başlatmak için File --> Start Frame Server'ı aktif edin. Burada karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere çıkacaktır:

     ##DivX 'e Altyazı Ekleme (RESİMLİ ANLATIM)##


    Yukarıda da göründüğü gibi sarı ile işaretlenmiş yere tıklayın. Daha sonra açılacak pencerede encoding işlemi bitene kadar Stop'a basmayınız. Artık Aktyazılı AVI'nizi TMPGEnc gibi birçok benzeri programda encode edebilirsiniz hem de re-encode'a gerek kalmadan!

    Rehberimiz burada sona ermiştir.



    DİP NOT: DivXforever.com dan forsakendal arkadaşımızdan alıntıdır...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sp@wn -- 8 Nisan 2007; 19:32:04 >







  • Biraz karışık mı oldu ne , kimse yorum yazmamış..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sp@wn -- 6 Mart 2006; 17:37:04 >
  • Yazı için teşekkürler..
    Ben de bir süre önce DVD ye alt yazı ekleyip dvd-player da izlemek için iki filme altyazı ekleme işi yaptım. Ancak kişisel fikrim bu kadar uğraşıya değmediği yönünde..:) Tamam ortaya çıkan sonuç güzel, kabul ediyorum ama harcanan zaman, olmadı tekrar baştan dene, görüntü var altyazı var ama ses yok vs. vs. sebeplerden dolayı bu işten vazgeçtim...Ayrıca DVD ye altyazı ekleme yukarıda anlatılandan çok daha zahmetli gibi..
    Kısacası en rahatı DivX olarak çekilen filme uygun altyazı bulup filmi PC den, BSPlayer tarzı bi programda açıp izlemektir derim...
  • karışık marışık işimizi görür . hemen kopyalayıp arşivime ekledim . eline sağlık
  • @hakmel aslında haklısın iş biraz uğraştırıcı ama özellikle bu konuyu arayan arkadaşlar vardı onlara mutlaka yardımcı olacaktır

    @rica ederim bence de arşive eklenmeli
  • quote:

    Orjinalden alıntı: sp@wn

    @hakmel aslında haklısın iş biraz uğraştırıcı ama özellikle bu konuyu arayan arkadaşlar vardı onlara mutlaka yardımcı olacaktır

    @rica ederim bence de arşive eklenmeli



    Mükemmel olmuş emeğine sağlık




  • Rica ederim arkadaşlar umarım daha fazla arkadaşa da faydası dokunur..
  • Teşekkürler paylaşım için sp@wn.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: beytepe

    Teşekkürler paylaşım için sp@wn.

    Şimdi sana mahçup oldum hocam.Yardımını unutamam.Asıl sana teşekkür ederim..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sp@wn -- 6 Mart 2006; 19:29:20 >
  • Estağfurullah ne demek.
  • Arşivlik bilgi çok teşekkürler. arşivime ekledim Bilmeyen arkadaşlar için oldukça faydalı
  • Rica ederim umarım faydası dokunur ..
  • Fazla kimsenin dikkatini çekmedi sanırım bu konu aslında güzeldi de ama
  • Bu konuyu uzun süre araştırdıktan sonra artık emuleden divx indirip vcdye yazdıran ve sonra televizyonunda izleyen birisi olarak öncelikle teşekkür ederim böyle bir rehber hazırladığın için. Yalnız biraz karışık olmuş ve aslında bu kadar fazla işlem yapmanıza gerek olmadan, 3 aşamada nasıl kolayca DİXten altyazılı VCD yapabileceğinizi anlatan bir rehber var.

    Linki burada. Çok fazla yöntem ve rehber denedim ama en sade ve kolay olanı aşağıdaki linkteydi. Tavsiye ederim..

    http://forum.turkish.doom9.org/index.php/topic,393.0.html
  • walla eline sağlık ama bence de bu kadar uğraşmaya değmez ben direk çekip pc yi tv ye bağlayıp altyazılarıda windows media playerla uyumlu hale getirip izliyom :D
  • Aslında haklısınız ama geçen DivX e altyazı ekleme konusunda yardım isteyen arkadaşlar vardı onların işini görür die koyalım dedik..

    Sonuçta bilgi bilgidir fazlasından zarar gelmez
  • Bilgisayarda bir sorunu çözmenin ya da bir işlemi yapmanın bir çok yolu olur.
    Kimi zaman bu yollar uzun olabildiği gibi, kısa çözümlerde olabilir.
    Kimse kimsenin yöntemini kullanmak zorunda olmadığı gibi, o yönetimi uzun da bulabilir ama önemli olan verilen emeğe saygı duymaktır.
    Sakın buradan bu konuya yazan arkadaşların saygısızca davrandığı fikri çıkarılmasın, genel anlamda söylüyorum ben.
    sp@wn'a tekrar teşekkürler.
  • Fikrine katılıyorum.Tabii ki yanlış anlaşılmasın diğer arkadaşları suçlamıyorum.

    Ben sana teşekkür ederim tekrar
  • cok sagollasın anlatımlı olamsı iyi olmus..
  • Rica ederim.Kolay gelsin
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.