Şimdi Ara

OmniVision'ın yeni 16MP sensörleri ile akıllı telefonlarda 4K video kaydı mümkün olacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
2.670
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • OmniVision'ın yeni 16MP sensörleri ile akıllı telefonlarda 4K video kaydı mümkün olacak






    Üst seviye akıllı telefon modellerinde yeni yeni görmeye başladığımız 1080p formatında video kaydı, OmniVision'ın yeni sensörleriyle yerini 4K çözünürlüğe bırakacak.




    Son kullanıcı tarafına 3840 x 2160 piksel çözünürlük olarak yansıyan 4K/Super Hi-Vision kavramı görüntü birimi üreticilerinin henüz denemeye başladığı bir teknoloji. Şu an için yeterli altyapının olmadığı 4K çözünürlük ilk kez Londra Olimpiyatları'nda BBC ve Japon NHK tarafından 15 metrelik dev ekranlarda izleyicilere aktarılacak.




    OmniVision'ın geliştirdiği çözümler OV16820 ve OV16825 şeklinde adlandırılmış. Bu çözümlerde bulunan 16 MP'lik CameraChip sensör ile 16MP çözünürlükte fotoğraf ve 4K çözünürlükte video çekimi mümkün oluyor. Yeni çözümler önümüzdeki yıllarda dijital kameralar, dijital video kameralar ve akıllı telefonlarda kullanılmaya başlayacak. 




    1/2.3 inçlik OV16820 ve OV16825 görüntü sensörleri 60 kare/saniye hızında 3840 x 2160 çözünürlükte çekim yaparken, 30 kare/saniye hızında ise 4608 x 3456 tam çözünürlükte video çekimi yapabilecek. 1080p çekimler ise yine 60 kare/saniye hızında ve elektronik görüntü dengeleme için -EIS ektra pikseller kullanarak yapılabiliyor.




    Bunun yanında sensörler seri kamera kontrol yolu - SCCB ile eksik piksel ve gürültü giderme, görüntü kalitesi kontrolü, ısı kontrolü, 10/12bit-RAW ölçekleme, DPCM 10-8 sıkıştırma, görüntü boyutu, kare hızı, poz kalitesi, kırpma ve oryantasyon ayarlama gibi tüm gerekli fonksiyonları da sunuyor.




    OV16820 bas-çek segmenti için yüksek kalitede ve 16MP çözünürlükte fotoğraf çekimini mümkün kılarken, OV16825 daha çok üst seviye makineler ve akıllı telefonlara hitap edecek. Sensörler 1.34-mikron OmniBSI-2 piksel mimarisi sayesinde yüksek performans sunuyor.




    8-şerit LVDS/MIPI arabirimi ile yüksek hızda veri transferi de mümkün oluyor.




    OmniVision her iki sensörü de yılın sonlarına doğru hacimli üretime sokmayı planlıyor.

     








  • Şu anda olmasa bile bir kaç yıl sonra dslr fotoğraf makinalarının geleceği tehlikede olacak görünüyor.

  • Hazır retina ekranlara geçiş başlamışken, kameraların da bu çözünürlüğe adapte olması güzel olur. Gerçi ttnet sayesinde 360p yukarısı bize haram ancak faydalanacak insanlar mutlaka olacaktır.

  • 4K video biraz zor. HD 5770 ile 4K video oynatamıyorum, mobil cihazlar 3-4 sene sonra belki oynatabilir. Video çekmesine bişey demedim, yanlış anlaşılmasın:)

  • Bu teknolojinin yaygınlaşması harddisk kapasite/fiyat oranlarının iyileşmesine ve geniş bant internet hızlarının en az 30-50mbit seviyelerine gelmesine bağlı.
    Ufacık tablet pc/Cep telefonu ekranları için 1080p bile hiçbir anlam teşkil etmiyor(gözün algılaması mümkün olmadığından) ama 60-70" tv'lerde 1 metreden izlediğinizde QHD epey fark yaratacaktır.
    Kısacası bu çözünürlüğün gerçek anlamda yaygın kullanılabilir olması için önümüzde 7-10 yıl arası bir süre var en az. Şimdilik ise tv'lerde 40mb/s bitrate'li 1080p filmler bile abartı
    kalitede görünüyor, ve 10dk'lık yüksek bitrate'li video 1.9gb tuttuğundan hala depolanmaları bu harddisk fiyatlarıyla başlı başına bir sıkıntı.
  • o kadar yüksek çözünürlük yerine daha kaliteli çekim yapmak için kafa yorsalar daha iyi olur. Çünkü kameralar hala hareketli objeleri çekerken çok başarısızlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erci501 -- 23 Mayıs 2012; 9:59:49 >
  • Yok artik e.....a.. Alisami.

    Saka bi yana turkiyede daha 4k tv satilmiyo ceksek napicaz :D gelecege yatirim desek 2yilda bi telefon degistirir hale geldik. Telefonlarin hafizasi ortada hadi micro sd falan var ama o da cok maliyetli olur her cekimde bi kart gider eski kasetli kameralara benzer ustlerine stickerla ne olgunu yapistiririz falan :D

  • gelsin gelsin 2k kadar gelişmiş ise tek seçenek bu olcak değil ya full hd dede gayet kaliteli çekim yapar nokiamı canım bu tek özellik koyup satış yapmasını beklesinler :)

  • Biz daha 1080p çözünürlüğe yeni geçtik nerden çıktı bu 4k felan :D

  • 4K ve 16Mp kadar mobil cihazlara gereksiz daha ne koyulabilir ki? MP'i şişirip dosya boyutunu arttırmaktan başka bir şey değil. Nokia koysa tamam, telefonlu fotoğraf makinelerine bir yenisini eklemiş deriz ama diğerleri için aynı şeyi söylemek zor. 8Mp olsun asam gibi çeksin dev gibi dosya boyutuyla hem bizi delirtmesin hem kaliteli çeksin... 8Mp bence gayet yeterli... TV'den baktığımda bile sorun olmuyor da 16Mp neyin nesidir? 4K videonun saniyesi 1.5-2MB'a geliyorken bizdeki internet yetmez o ayrı bir konu da kaplayacağı devasa alan bir mobil cihaz için sorun teşkil edecektir bence...30sn video çeksek dünya kadar yer kaplayacak ve o çözünürlüğü gösterecek bir cihaz yok elimizde... 1080p ve 8Mp olsun ama budur dedirtsin... Fazlasına şuanda veya 2-3yıl içerisinde ihtiyaç yok... Geçtim mobil cihazları TV'de pc'de 1080p kaliteli bir film izlesek bile 720p'den çok çok kaliteli olmuyor sonuçta... 10GB+ dosya boyutu da maşallah HDD'lere ayrı dert...



    Özet: Şişirme özellikler var. Kağıt üstünde güzel de pratikte faydası yok. 30fps 4K videoyu mobil bir cihazla çekersek depolama alanı, internete atmaya kalksak bant genişliği, göstermeye kalksak ekran sorunu olacak. Belki 3-4yıl sonra 4K.monitör-TV'ler yaygınlaşır ve ucuzlar, internet hızımız 2-3'e katlanırsa işe yarayabilir ama şuanda çok gereksiz bence...8Mp 1080p olsun kaliteli olsun diyorum ve bitiriyorum...



    Saygılar...





  • ancak çözünürlüğü biraz daha artırılmış yeni bir ipad ile işe yarayabilecek bir teknoloji..

  • Tamam sensör bunu destekleyecek ama o kadar büyük çözünürlüğü kodlayıp, çözebilecek güçte hiç bir mobil işlemci ve gpu yok, bu iş ancak İntel ve AMD'nin masaüstü, sunucu işlemcileri gibi saf performans işlemcileri tarfından sağlanabilir aynı şekilde Nvidia, AMD gibi gelişmiş GPU'larla sağlanabilir. Sensör'ün çıkmasıyla iş bitmiyor bu ancak ileri ki yıllarda ARM'in çok gelişmiş işlemciler ve gpu'lar sunmasıyla mümkün olabilir yoksa şuan imkansız...

  • 3-4 yıla kırpılmamış halini görürüz gibi geliyor fakat çözünürlük yerine kalite gelişimi çok daha iyi bir seçenek telefonlar için.

  • optik kalite olmadan istediği kadar megapiksel olsun hiçbir işe yaramıycaktır.küçücük lensten dslr performansı beklemek saçmalık

  • quote:

    Orijinalden alıntı: zerocontrol

    optik kalite olmadan istediği kadar megapiksel olsun hiçbir işe yaramıycaktır.küçücük lensten dslr performansı beklemek saçmalık

    kesinlikle katılıyorum. Sensör vs bir yere kadar. Ama kalite arttırılabilir ona eminim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herşey iyi güzel de 1080p de bile 10 dk video 2 gb yi bulurken 4k da nasıl olcak onu düşünüyorum.

  • firmalar nitelik yerine nicelik savaşına başladı.
    Cam gibi yüksek doygunluklu 720p çekmek yerine;
    tırtıklı, yetersiz ışıkta flu çekim yapılmış 2160p görüntü versen banane..

  • nokia ya GAPAK olsun teklonoji budur!

  • Süper bi haber bu işte fakat bunun için ilk önce ekran çözünürlüklerinin artması gerekir ben laptobumda hala 1366/768 gibi aşırı komik bi çöz kullanıyorum,umarım artık full hd'nin ötesi çözünürlükler piyasaya girer ekranlar için.Buna ek olarak internet hızıda çok önemli bu videolaro izlemek için, bide akk var tabi.Son olarakda BBC ve NNK bu konuda uzun zmandır çalışıolar,onlarıda omnia vision ile birlikte tebrik ediyorum.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Firaristt

    quote:

    Orijinalden alıntı: zerocontroloptik kalite olmadan istediği kadar megapiksel olsun hiçbir işe yaramıycaktır.küçücük lensten dslr performansı beklemek saçmalık
    kesinlikle katılıyorum. Sensör vs bir yere kadar. Ama kalite arttırılabilir ona eminim.


    Senin Slr dediğin makinelerin bu kadar net fotoğraf çekmesindeki en büyük etken zaten Sensördür.Inan bana optik kalitesi o kadar da önemli değil eğer aşırı zoom gibi extrem foto çekimleri yapmıyorsan ki biz bunu cep telefonlarında yapmayız.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.