İkinci el mesajı:1123
Katılım zamanı: 26 Nisan 2004; Şehir: İstanbul,Kadıköy Durum: Forumda değil
2 Mart 2006; 23:47:37
2.EL FORUM KURALLARI
1-2.el Forumu öncelikle son kullanıcıların elindeki "sıfır ya da 2.el" ürünleri satması ve ürün satın almasına yönelik bir forumdur.
[1.1]Ticari kuruluşlar da -son kullanıcılarda olduğu gibi- 2.el forumunda ürün alımı ve satımı yapabilirler. Ayrıca eğer ticari bir firma iseniz ve "sıfır,faturalı,kampanyalı" ürünleriniz var ise ilanınızı Sıcak Fırsatlar bölümüne açabilirsiniz.
2-Forumda yeni bir düzenleme yapılmış, 2.el 1 başlıktan 13 başlığa dönüştürülmüştür. Bunun amacı ana sayfada genel takip, alt konularda ise sadece ilgili ürünleri hızlı takiptir. Yeni ilan verecek üyelerin ilgili konu altına açması hem satış kolaylığı, hem de takip kolaylığı açısından önemlidir. Bu duruma has kurallar şöyledir;
[2.1] Birden fazla ilan verecek üyeler ilanlarını konuya göre bölecekler ve ilgili başlık altına açacaklardır. 24 saat içerisinde birden fazla ilan açılabilir ancak ilanlar aynı olamaz. Yani aynı ilanı aynı ya da farklı başlık altına 24 saat içinde 1 kere açabilirsiniz. (Not:Burada aynı ilandan kasıt,ilan içinde yer alan her hangi bir ürünün, 24 saat içerisinde tekrar,başka bir başlık altında ya da başka yeni ürünlerle sergilenmesidir.
[2.2] Yine birden fazla ilan verecek üyeler ilanlarını konuya göre bölmeden tek bir ilan altına toplayabilir ve "diğer" bölümüne koyabilirler, tercih edilmeyen bir durum olmasına rağmen çok satılık malzemesi olan üyeler için uygun bir çözüm olacaktır. Ancak bu tür tek başlık altında toplanan ilanları diğer alt forumlara açamazsınız.
[2.3] 2.elde açık arttırma yasaktır. Açık arttırma sitelerine verilen ilanlar silinecektir. Aynı ilanı forumumuzda açarak paralel satış şansınızı deneyebilirsiniz. Ama "fiyatını siz belirleyin, en yüksek verene satacağım, vs." gibi yönlendirmeler yasaktır.
[2.4] 2.el forumunda satılık ilanları fiyat içermek zorundadır. Üyeler dilediği fiyatları istemekte özgürdür ancak bu fiyat mantıklı ve piyasa fiyatları çerçevesinde olmak zorundadır. Fiyatı anormal ürünler için arkadaşların ilanına yapılabilecek tek şey kibarca tekliftir, ürünün sıfırının linki verilip piyasa fiyatı örnek gösterilebilir.
[2.5] İlanda gereksiz yorum, fiyata müdahele, almayacak olmasına rağmen laf atma gibi girişimler ilan sahibinin isteği doğrultusunda açılan ilanda engellenebilir yada ilan sahibi bu yorumlara izin verebilir . Burada ilan sahibinin yaklaşımı çok önemlidir. Polemik yaparak laf yetiştirmeye çalışmak yerine şikayet etmeleri en kolay yöntemdir. Polemiğe giren üyelerin de mesajları silinmektedir, ilanları kilitlenebilmektedir.
[2.6] Konu başlıklarında "almazsanız kırıcam, bir bakın arkadaşlar, yahu indirdik ama alan yok, kaçmaz fırsat, vb..." açıklamalar yerine satılık malınızı anlatan başlıklar kullanın. Unutmayın ki konuyla alakası olmayan başlıklar dikkat çekmekten çok, üyeler arasında rahatsızlık yaratmaktadır. Üstelik ne olduğu da anlaşılmadığından ilgili müşterileri kaçırıyor olabilirsiniz. Bu gibi başlıklar malınızın daha çabuk satılmasını sağlamayacaktır.Konu başlıklarınız Türkiye türkçe'sinde olmalıdır.
[2.7] Satılık malınıza ait fatura, garanti, kutu, içerik vs. gibi bilgileri ilanınızda mutlaka belirtin. Bu konular illaki alıcının soracağı bilgiler olduğundan pm, msn, icq gibi ortamlarda konuşulmaktadır, bu ise satıcı için vakit kaybıdır.
[2.8] 2.el bölümündeki mesajlarınızda, alıcı ile satıcı arasında "hangi şehir" diyaloğu hem gereksiz, hemde vakit kaybıdır. Lütfen Profillerimizin "Burdan" kısmına, açık olarak il ve hatta ilçemizi yazalım. Profilini gizli tutmak isteyenler en azından ilanına şehir yazsın ki topic kirliliği olmasın.
[2.9] İkinci el bölümünde gereksiz "hayırlı işler, kolay gelsin, vs." türünde muhabbetler satıcıyı rahatsız ediyorsa yasaktır, ilan sahibinin şikayeti durumunda cezai işlem uygulanabilir. Unutmayınız ki burası konu dışı, gereksiz mesajlar bölümü değildir.
[2.10] Konsollara ait satış ilanlarında kopya oyun, iso,cd, dvd ve benzeri ürünlerin belirtilmesi yasaktır. Ayrıca süpriz, ilave, hediye vb. ibarelerle kopya lisans imalarında bulunmayınız, açıkca ne verildiğini yazınız. Bu durum kopya oyun satışına gireceğinden benzer içerikleri ilanlarınızda belirtmemelisiniz.
[2.11] İkinci el bölümünde her türlü alkollü, alkolsüz içecek, tütün ürünleri ve insan sağlığını etkileyici, yaralayıcı, bıçak, çakı, kasatura vb., silah, kurusıkı tabanca,tüfek,mermi ve benzeri patlayıcı eşya, araç ve gereçleri yada maddelerinin satılması yasaktır.
[2.12] İkinci el bölümünde bir ilanda ürünü tanıtan fotoğraflar kullanılacaksa bunların ürünün temsili ya da orjinal resimleri olup olmadığı satıcı tarafından belirtilmek zorundadır. Aksi takdirde bu fotoğraflar ürünün orjinal fotoğrafları olarak kabul edilecektir ve bu fotoğraflar da olup aksi ilanda belirtilmiş fakat teslim edilen üründe olmayan her parça için alıcının iade hakkı doğabilir. Sadece iki tarafın anlaşmasından önce fotoğraflar üzerinde yapılacak değişiklikler sonradan çıkabilecek bir sorun için delil teşkil edebilecektir.
[2.13] İkinci el forumlarında ürün fiyatı sormak adına konu açmak, bu konuları sistemi satıyorum ne kadar eder şeklinde sürekli gündem de tutarak forumun bu bölümünü bu yönde meşgul etmek yasaktır. Bu ve benzeri konular yöneticiler tarafından silinebilir, kapatılabilir, ısrar eden üyeler için cezai yaptırım uygulanabilir.
[2.14]Sistem notuna müdahale kesinlikle yasaktır;müdahale edenler gerekli yaptırımları kabul etmiş sayılır.
[2.15]Engineering Sample (Mühendislik Örneği) işlemcilerin, forumumuz da alınıp satılması yasaktır.
[2.16]+18, müstehcen ve benzeri ürünlerin forumlarımız da satışı yasaktır.
3- Donanım Haber ailesi, yasalara saygılı yapısıyla kendi alanında Türkiye'deki nadir ve en saygın sitelerden biridir. Yasal olmayan konu başlıkları ve içeriğe sahip ilanlar, her türlü lisans satışı, lisans devri, kopya cd, kopya oyun, kopya dvd, divx, vs. gibi ürün satışı, ürün satınalma istekleri ve paylaşımı kesinlikle yasaktır. Bu tip medyalar PC veya oyun konsolları ile beraber satılamaz, ücretsiz bile verilemez, alenen duyurusu yapılamaz.
4-Kullanıcılar ürünlerini satmak için sahte üyelikler alarak mükerrer ilan vermektedir veya ilanlarına sahte üyeliklerinden mesaj atıp fiyat önermekte, satıcıya kefil olduğunu belirtmekte, hayırlı satışlar dileyerek samimi ve güvenilir bir hava yaratılmaktadır. Bu tip üyelikler yönetim tarafından tespit edilmekte ve sahte üyelik silinmekte, asıl üyelik ceza almaktadır.
5-Alışveriş yapacağınız kişi hakkında gerekli bilgilere ikna olmadan, sağlam referenslar almadan iş yapmamanızı tavsiye ediyoruz. Hatta mümkünse ürünleri deneyerek alınız. Farklı şehirlerde iseniz bir tanıdığınızdan rica ederek ürünleri denettirerek almanızı tavsiye ederiz. Alışveriş yapıp yapmamak kişinin hür iradesine kalmıştır. Bu gibi durumlarda dolandırıcılar ile ilgili üst konuya bakılması, şüpheli bir durumda online olan kişilere pm atılarak sorulması iyi olacaktır.
6-Donanımhaber'in, yapılan alışverişlerde herhangi bir sorumluluğu yoktur, alışveriş, şartları ve sonucunda doğabilecek sorunlar alıcı ve satıcıyı ilgilendirmektedir.
YAPTIRIM ve CEZALAR:
1- Üyeler ilk kural ihlallerinde uyarı puanı alacaklardır. Tekrarlar halinde uyarı puanı artacak ve 4 (dört) gün süre ile üyelikleri kapatılacaktır.
2- Cezalı olan üyelerin başka bir üyelikle forumda bulunması durumunda cezası, aldığı her üyelikte 1 hafta daha artacaktır.
3- Bu bölümü kullanan üyeler, bu kuralları kabul etmiş sayılır.
4- Kullandığınız forum ana başlıklarının her birinin kurallarını okuyunuz. Bu kuralların her biri uyarı mahiyetinde olup başka bir uyarıya gerek kalmaksızın cezalar derhal uygulanmaya başlayacaktır.
5- Bu yaptırım, cezalar ve ceza süreleri istenildiğin de donanımhaber tarafından değiştirilebilir.
6- Kurallara aykırı herhangi bir durumda yapmanız gereken şey şikayet butonunu kullanmak olacaktır. Şikayetinizi yaparken link'in alt kısmına şikayet konunuzu da yazdığınız takdirde şikayetiniz daha net anlaşılacak ve en kısa sürede gereken müdahale yapılacaktır.