Şimdi Ara

ARM: 2015'e kadar dizüstü bilgisayar pazarında %20 paya ulaşacağız

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
3.814
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • ARM: 2015'e kadar dizüstü bilgisayar pazarında %20 paya ulaşacağız


     

    ARM tepe yöneticisi Warren East, The Wall Street Journal gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. Akıllı telefon ve tablet bilgisayar pazarının lideri olan şirket, 2015 yılına kadar dizüstü bilgisayar pazarında %10-20 pazar payı hedefliyor. Microsoft'un masaüstünde ilk defa ARM desteği sunacağı Windows 8 işletim sisteminin piyasaya çıkmasıyla birlikte ARM işlemci kullanan ultra-ince tasarımlı dizüstü bilgisayarların piyasaya sürülmesi beklenirken, ARM tarafında kayar nokta performansını %50 geliştirip pil tüketimini %30 oranında azaltacak Cortex-A15 tasarımının 2013'te yaygınlaşmasıyla birlikte şirket daha da rekabetçi olacak.

     

    ARM tepe yöneticisi açıklamasında, Intel'in akıllı telefonda yaratacağı etkinin daha fazlasını dizüstü bilgisayar pazarında gerçekleştireceklerini söylüyor. Intel'in akıllı telefon pazarında %5-10 oranında pay elde edeceğini öne süren Warren East, 2014 veya 2015'te dizüstü bilgisayar pazarındaki paylarının %20'ye ulaşabileceğini iddia ediyor. ARM'ın yükselişi sürerken, Intel ve AMD  de yongada sistem formundaki çip tasarımlarına daha fazla ağırlık vermeye başlıyor. AMD tepe yöneticisi Rory Read, ARM tarzı daha fazla entegre özellik içeren işlemci tasarımlarına olan gereksinime dikkat çekerken, Intel de 2014 model Broadwell işlemcileriyle gerçek anlamda ilk yongada sistem - SoC- tarzı işlemci çözümlerini sunmayı planlıyor. 










  • Anlaşılan ilerleyen yıllarda mobil cihazlarda performans sıçraması göreceğiz. Bu en çok da bizim işimize yarar.
  • Bu da pazarın gidişatı hakkında bir fikir veriyor.
  • MS, ARM işlemcili ürünlerde çalışacak Win8 lisansı için üreticilerden 100 dolar istediği sürece o biraz zor olacak.
  • 2013 için %30 idi, şimdi 2015 için %20 mi oldu.
  • x86 arm savaşı çok yakın.
  • Tam aradığım tarz bilgisayarlar olur. Isınma yok, fan yok, güç tüketimi düşük, batarya ömrü uzun... Üstüne bir de misler gibi bir debian kurdummuydu deme keyfime...
  • x86'dan kasıt düşük seviye cihazlar ise (medfield benzeri yapılar,brazos vs) bazı durumlarda belki olabilir.
    Daha üst ve ciddi anlamda performans : imkansız

    Düşük güçte ucuz (netbookdan daha ucuz) , dokunmatik ekranı olmayan ve 10" den daha büyük : Fiyatına göre yapacağı işleri kabul eden olursa ilginç bi seçim. Dokunmatik ekranı + klavye üstüne katlanır ekran gibi bişey, yani tablete dönüşme imkanı olursa yine ilginç olur.Bu tarz aletler şimdi de var ve çok satmıyor çünkü pahalı, insanlar ya hepten portatiflik peşinde, ya daha stil karizma sahibi ve iyi sayılacak donanım peşinde, ya iyi güzel donanım yada ucuzluk peşinde. mac alacak adama böyle bi notebook beğendiremezsin. O zman onlar zaten denklem dışındalar. Geriye performansına göre ne kadar ucuz olabileceği kalır, o da 300$ altına ne kadar inilebileceği. Aynı zamanda insanlara, neden tablet değil de aynı çipi içeren notebook alayım sorusuna cevaplar lazım.

    Tablete takılabilen ve bi anlamda notebook gibi olan aletler de notebook kapsamına katılıyorsa ne ala o da başka bi bakış açısı.

    Alakasız olarak dokunmatik ekran olmadan mouse ile android oyunlarını oynamak da tuhaf bazı durumlarda.




  • Bence tamamen yanıltıcı bir açıklama olmuş.Amd bile bu piyasada(dizüstü) %20 paya ulaşamazken arm hayal görüyor.Sanki x86 tabanlı işlemciler güç tüketimi olarak hiç gelişmeyecek 3d transistör tasarımı,12 nm'ye inen tasarımlar fark yaratmayacak.Zaten performans olarak arm mimarisinin x86 karşısında hiç şansı yok.Geleceğin tamamen mobil alanda olduğunu görüp intel ve amd'yi pazara sokmazlarsa çok daha büyük iş başarırlar.Bir de son dönemde oluşan bu x86 düşmanlığını anlayamıyorum.
  • bu bakış açısıyla zor...
  • Piyasada durumu ne olur bilemem de teknik olarak bakarsak olaya mobil savaşını arm kazanacak gibi. Intel güç tüketimini düşürüp yonga alanını küçültmeye çalışıyor fakat büyük oranda performans kaybediyor. Arm ise bir yandan tüketimi daha da düşürürken diğer taraftan perf. arttırıyor.

    Hayalim 4 çekirdekli cortex-a15 ve gelişmiş bir powervr gpu lu 12" civarı bir makina. Konu ile alakasız olacak ama dreamcast kullanmış arkadaş varsa bilir. 200 mhz risc işlemci ve 100 mhz powervr gpu ile o zaman için görenleri hayrete düşüren oyunları 60 fps ile oynatıyordu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: web17400

    Zaten performans olarak arm mimarisinin x86 karşısında hiç şansı yok.


    Neden? x86 güç tüketimi verimliliğini arttırırken, arm performansı arttıramıyor mu? Bence performans-verimlilik dengesini en iyi tutan kazanacak. İş aslında x86 vs arm değil de, CISC vs RISC değil mi?. Karmaşık komut seti mi, basitleştirilmiş komut seti mi en uygun şartlarda daha iyidir? Yani bugün bir son çıkan en iyi performanslı x86 masaüstü işlemcisi ayarında bir arm işlemci olsaydı aynı mimari boyutlarda arm daha mı kötü performans verirdi, denk mi olurdu yoksa daha mı iyi olurdu? Çok iyi hazırlanmış bir RISC, CISC'in yapabileceği herşeyi aynı performansta yapamaz mı? Hatta ismindeki R harfinden dolayı daha az güç tüketimiyle daha fazla performans sunamaz mı? Ama bu soruların cevabı ne kadar biliniyor o da meçhul. Net bir cevabı bilinseydi sanmıyorum ki iki firma iki ayrı mimariyi savunsun. Eh onlar bilmiyorsa da hiç kimse bilemez herhalde. Sanırım bekleyip görmekten başka bir çaremiz yok.




  • Üstüne bir de misler gibi bir debian kurdummuydu deme keyfime...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: asterisk*

    x86 arm savaşı çok yakın.

    Windows 8 ve ARM tabanlı işlemci ile performans beklemek hayal bence. ARM işlemcilerinin x86 tabanlı işlemciler rekabet edicek seviyeye gelmesi için daha çok zaman var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 5 Haziran 2012; 17:46:21 >
  • ARM'nin avantajı işlem gücü değil enerji verimliliğidir. Salt kas gücü açısından x86'nın yanına bile yaklaşamaz.
  • Intel'in Medfield platformunu kullanan 2 telefona bakın, Xolo x900 ve Lenovo k800. 2'si de A9 seviyesinde performansı var. Güç tüketimi yine iyi. Eğer Intel'i daha önceki çabalarına bakarak küçümsüyorsanız ne kadar büyük hata içinde olduğunuzu kesin göremiyorsunuz demektir, en azından Xolo ve k800'in konumuna bakın. Güç ve pil tüketimi açısından A9 kullananlardan geride değiller. Üstüne üstlük Intel'in yaptığı çok büyük bişey var şimdilik fazla işe yaramıyor olsa da : Arm Emulasyonu / çevrimi (emulation / wrapping). Bu bahsettiğim xolo lenovo incelemelerine bakın, A9 kullanan telefonlardan hemen hiçbi şekilde geride kaldıkları yer yok, sadece 1 yer var : native ARM code kullanan oyunlar. Incelemelere bakarsanız bu tür native code kullanan 3D oyunların takıldığını görürsünüz. O da anlaşılablilr bişey.

    Ben burda Xolo yada lenovoyu savunmuyorum, A9 ile aynı performansı pil süresini verecek, ama bazı oyunları oynatamayacak. O zman niye niye alayım dimi? bu soruyu soran varsa haklılar ona da bişey dediğim yok.

    Tek dediğim şey Intel performans ve güç tüketimi olarak A9 seviyesine inmiş durumda. Native Arm Code kullanan uygulamalar azınlıkta, Intel bu sayede yırtmayı düşünüyor. Yeni geliştirilen uygulamalar için ise, mesela bi oyunun, derlenirken ARM yanında x86 için de derleneceği için yeni uygulamalarda sorun olmayacağına inanıyor. Bu açıdan da haklı. Bilmem ne kadar zaman önce çıkmış olan DD de Intel platformu takılırken, mesela bundan 1 sene sonrasında çıkacak yeni bir oyunda takılmadan çalışabilir olacak. Intel bu yüzden zannettiğinizden iyi konumda. Kötü olan tek yanı 5-8$lık A9 çiplerinin yanında kocaman SIFIR'ı olan fiyattan satması. Lafın özü, bugun A9 civarında performansı var. Krait ve A15 ler ile geriye düşecek, ama elindeki yaptırım gücü , üretim teknolojisi ve arge ile yine A15 seviyesinde yeni platform üretecektir.

    Yukarıda bazı arkadaşların yazdıklarıyla alakalı kısmı, bunun tersi çok uzun bi süre olamaz. Sırf teknoloji demosu için 3ghz A9 üretmek bişey, PC yada Notebooklarda kullanılacak x86 ile kıyaslanabilir derecede performanslı bişey üretmek bambaşka bişey. Üstelik bunu yani uyumsuz bi platform olarak geniş kitlelere kabul ettirmeye çalışacaksın. Insanlara Windows + x86(Intel AMD) kullanmayın bize gelin sallayın diyeceksin. Android dışında ARM kullanan doğru düzgün kaç platform var peki? Linux + ARM var doğru ama, Linux'u eğer kurtarıcı olarak görüyorsız en başta AMD'ye kattığı şeyler için Linux + FX serisini savunmanız lazım. AMD FX 8150 için mesela, 7zip gibi şeylerde i5 den %40 daha hızlı Linux altında, o zman Windows'u sallayın FX kullananlar Linux kullansın deseniz kaç kişi takar bunu? Uyumluluk çok büyük ve çok önemli bişeydir, tekel de öyle. Eğer elinde yeterince büyük güç de olursa bunu her konuda sürdürmeye çalışırsın. O zman Windows altındki oyunları oynayamayacak birine Linux kullan demenin anlamı yok, yada Windows altında render kasan birine. Linux sadece farklı şeyler için alternatif olur böyle birine(bunun detayı çok olsa da). AMD kullanan birine Linux ortamı daha adil, Windowsu terket demek ne kadar saçma ise aynı derecede Windows notebook kullanma ARM+linux notebook kullan demek de o derece saçma.

    Bunu kime diyebilirsin, ne istediğini bilene, Windows ortamına ihtiyaç duymayanlara, aynı işi alternatif olarak bi yere kadar yapan programları kullanmayı sorun etmeyeceklere (atıyorum openoffice gibi). Şu forumdakilerin %90'dan fazlası mesela Windows ortamı dışına çıkmayı düşünmez bence. O zman uyumlu olmayan bi notebook'u mesela nasıl aldıracaksın? Ya daha iyi performans verirsin(bunun uzun bi süre olamayacağı aşikar), yada insanları cezbedecek başka şeyler sunarsın (bunlar ne olur bilemiyorum, yani ARM'a özel oalcak). En nihayetinde de bir de fiyat durumu var.

    Fiyat bi sürü şeyi belirler, 215$lık Intel mobil işlemcinin yaptığını 4$ satış fiyatı olan A8 de yapar(mp3 dinletir mesela video da oynatır, youtube da açar dimi??). Önemli olan neyin ne amaçla olduğu. Beklentisi olan bu kadar kk derse, Windows ortamına gerek yok derse ne ala. Benzeri şey linux notebooklar için de geçerli. Diğer taraftan 4$lık A8'in 200+$ lık mobil i5 lerrin yanına yaklaşamayacağı çok alan var dimi?

    Windows'a ihtiyacı olmayan insanlarla kendisini değerli hissetmek için Arm notebook alması gerektiğini düşünenler yeterince çok olursa belli bi % payına ulaşır. Bi de çok ucuz olursa. 500$ lık x86 notebookdan 50-100$ daha ucuz, ama 1/5'i kadar performans ile kimseyi kandıramazsınız.

    Yukarda bide RISC CISC ile bişeyler yazılmış, x86 işlemcilerin yıllardan beri(P6'dan beri, Pentium Pro+) tamamen CISC olmadığını umarım biliyorsunuzdur. CISC vs. RISC diye %100 belirgin bi ayrım yıllardan beri yok, sadece belli bi uyumu tutturma(komutları çözme kısmında) ve komutları farklı şeylere çevirme var. x86 işlemciler yıllardan beri CISC komutları çözer, parçalara ayırır, sonra hangi sıra ile çalıştırılacağını belirler, sonra da RISC benzeri micro ops denen bu parçalanmış küçük parçaları işler. cisc vs. risc, x86 vs. arm gibi çok kapa genellemeler yapmak doğru değil.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: fx57

    [html]
    <!--- RESİM BAŞLA --->
    <center><img border="0" src="https://forum.donanimhaber.com/images/images/haber/33371/armwenotebook_dh_fx57.jpg" alt="" /></center>
    <!--- RESİM BİTİR --->
    <div> </div>
    <div>ARM tepe yöneticisi Warren East, The Wall Street Journal gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. Akıllı telefon ve tablet bilgisayar pazarının lideri olan şirket, 2015 yılına kadar dizüstü bilgisayar pazarında %10-20 pazar payı hedefliyor. Microsoft'un masaüstünde ilk defa ARM desteği sunacağı Windows 8 işletim sisteminin piyasaya çıkmasıyla birlikte ARM işlemci kullanan ultra-ince tasarımlı dizüstü bilgisayarların piyasaya sürülmesi beklenirken, ARM tarafında kayar nokta performansını %50 geliştirip pil tüketimini %30 oranında azaltacak Cortex-A15 tasarımının 2013'te yaygınlaşmasıyla birlikte şirket daha da rekabetçi olacak.</div>
    <div> </div>
    <div>ARM tepe yöneticisi açıklamasında, Intel'in akıllı telefonda yaratacağı etkinin daha fazlasını dizüstü bilgisayar pazarında gerçekleştireceklerini söylüyor. Intel'in akıllı telefon pazarında %5-10 oranında pay elde edeceğini öne süren Warren East, 2014 veya 2015'te dizüstü bilgisayar pazarındaki paylarının %20'ye ulaşabileceğini iddia ediyor. ARM'ın yükselişi sürerken, Intel ve AMD  de yongada sistem formundaki çip tasarımlarına daha fazla ağırlık vermeye başlıyor. AMD tepe yöneticisi Rory Read, ARM tarzı daha fazla entegre özellik içeren işlemci tasarımlarına olan gereksinime dikkat çekerken, Intel de 2014 model Broadwell işlemcileriyle gerçek anlamda ilk yongada sistem - SoC- tarzı işlemci çözümlerini sunmayı planlıyor. </div>
    <div><br />
    </div>[/html]

    saçların yan tarafını 7mm ,üst kısmını 15 mm civarı kesiyorum. genetic olan kellik efektini katlanabilir hale getiriyorum.
    bu adamda böyle yapmalı.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.