Şimdi Ara

Yeni nesil MacBook Pro'lar daha ince, retina ekranlı ve Nvidia GPU'lu olacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
0
Favori
4.784
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj




  • Yeni nesil MacBook Pro'lar daha ince, retina ekranlı ve Nvidia GPU'lu olacak


     

    Apple yaz aylarında yeni nesil MacBook Pro modellerini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Şirketin yüksek performanslı dizüstü bilgisayar arayışındaki kullanıcılar ve mobil profesyoneller için geliştirdiği modellerden oluşan MacBook Pro ailesinin yeni jenerasyonu önemli güncellemeler ile gelecek. Apple'a yakın kaynaklardan elde edilen bilgilere göre yeni nesil MacBook Pro'lar hem tasarım hem de donanım anlamında ciddi gelişmeler içerecek. Tasarım anlamında mevcut modellere göre kasa yapısı incelecek olan yeni jenerasyonda ayrıca, yüksek çözünürlüklü retina ekran güncellemesi yapılarak The New iPad (iPad 3) ile başlayan gelişim sürdürülecek.

     

    Donanım tarafında ise en büyük gelişim işlemci ve ekran kartı tarafında karşımıza çıkacak. Intel'in 22nm üretim teknolojisiyle geliştirdiği Ivy Bridge kod adlı üçüncü nesil Core işlemci ailesine adapte olacak Apple, ekran kartı tarafında ise bir kez daha kamp değiştirecek. Mevcut MacBook Pro modellerinde AMD'nin Mobility Radeon serisi ekran kartlarına yer veren Apple, yaz aylarında raflara düşecek olan yeni jenerasyonda ise bir kez daha yeşil tarafa geçmeye ve Nvidia ekran kartlarını kullanmaya hazırlanıyor. Kepler mimarisini temel alan 28nm grafik yongaları ile performansın yanında güç verimliliğinde de önemli kazanımlar elde eden Nvidia, Apple'ın bu hamlesi ile mobil pazardaki grafiğini geliştirebilir zira iPad ve iPhone satışlarındaki artış şirketin dizüstü bilgisayar performansını da olumlu yönde etkilediği ve Mac satışlarının artış gösterdiği ortada.

     

    Nvidia'nın yeniden Apple'a giriş yapmasında bir başka önemli etken de Optimus teknolojisi olabilir. Bilindiği üzere bu teknoloji ile işlemciye entegre grafik birimi ile harici ekran kartı arasında sistemi yeniden başlatmaya gerek kalmadan ya da el ile herhangi bir uygulama tanımlaması yapmadan dinamik geçiş yapabilmek mümkün. Bu önemli çünkü dizüstü bilgisayar bataryadan çalıştığı esnada düşük güç tüketimli entegre grafik birimi, prizden çalıştığında ise yüksek performanslı harici ekran kartı devreye sokularak pil ömrü geliştirilebiliyor. Şu anki tabloya göre yeni nesil MacBook Pro modellerinde Nvidia'nın GeForce GT 640M ve/veya GeForce GT 650M GPU'larının kullanılması bekleniyor. Bilindiği üzere Apple, hem pil tüketimi hem de termal karakteristik faktörlerinden ötürü en yüksek performanslı GPU'ları genellik pek tercih etmiyor. Bu arada Apple adına OpenCL'in büyük önem taşıdığı ve şirketin GPGPU yeteneklerine önem verdiğini de not düşelim. 

     







  • Nvidia için önemli bir gelişme. Amd için büyük kayıp. Bir darbe daha yediler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cagataykoroglu

    Nvidia için önemli bir gelişme. Amd için büyük kayıp. Bir darbe daha yediler.


    Darbe yediği falan yok. Apple, ara ara bir NVIDIA'dan GPU alıyor, bir de AMD'den. Daha önce de GT serisi kartlar kullanılmıştı mac'lerde. Onlardan önce ATI serisi, sonra HD serisi. Şimdi tekrar NVIDIA vs. vs...
  • Ekranı retina yapıyorsa,işlemci grafik iyileştirmesi zaten olması gereken birşeydi,elindeki kozu güçlendiriyor olması baya iyi retina olayı zaten başlı başına bir pazarlama stratejisi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bocekgrafik

    quote:

    Orijinalden alıntı: cagataykorogluNvidia için önemli bir gelişme. Amd için büyük kayıp. Bir darbe daha yediler.
    Darbe yediği falan yok. Apple, ara ara bir NVIDIAdan GPU alıyor, bir de AMDden. Daha önce de GT serisi kartlar kullanılmıştı maclerde. Onlardan önce ATI serisi, sonra HD serisi. Şimdi tekrar NVIDIA vs. vs...


    Apple gibi büyük bir şirketi kaybediyorsan büyük darbe yemişsin demektir. Neden kabullenmiyorsun amd nin tüm avantajlarını kaybettiğini?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cagataykoroglu

    quote:

    Orijinalden alıntı: bocekgrafik
    quote:

    Orijinalden alıntı: cagataykorogluNvidia için önemli bir gelişme. Amd için büyük kayıp. Bir darbe daha yediler.
    Darbe yediği falan yok. Apple, ara ara bir NVIDIAdan GPU alıyor, bir de AMDden. Daha önce de GT serisi kartlar kullanılmıştı maclerde. Onlardan önce ATI serisi, sonra HD serisi. Şimdi tekrar NVIDIA vs. vs...
    Apple gibi büyük bir şirketi kaybediyorsan büyük darbe yemişsin demektir. Neden kabullenmiyorsun amd nin tüm avantajlarını kaybettiğini?


    sattıkalrı her gpu başına 1 dolar bile kazandıklarını sanmıyorum,apple ayak işini yaptırdığı firmaları iyi sıkıştırıyor,yüksek hacimli satılıyor ama karmaj çok düşük,bak bir texas ıntstruments 2011 gelirlerine damlar 3.8 milyar dolar kazanıp sadece 3xx milyon dolar kâr yapmışlar,ki adamlar 1 hafatya dükkanı kapatsa dünya 10 yıl geriler,milyon tane müşterisi olmasına rağmen karmajı bu kadar,Apple'a bak 100 milyar doaları devirdi sanırım emin değilim,karlar %300,bu yüzden donanım üreticileri fabrika kısmından pek kazanmıyorlar




  • "Bilindiği üzere Apple, hem pil tüketimi hem de termal karakteristik faktörlerinden ötürü en yüksek performanslı GPU'ları genellik pek tercih etmiyor."

    En yüksek performanslı derken ? , gt640m yüksek yani. Bende daha düşük özelliklerle diğer bilgisayarların 2-3 katına kapış kapış satsam bende koymam düzgün ekran kartı. Apple da donanım ürün fiyatına 5 katı olarak yansıdığı için zaten düzgün ekran kartı konursa araba parası olur.
  • Böylesine bir makinada niçin GTX680M kullanmıyorlar anlamıyorum...
    kullanıdıgı ekran kartları çok süper bir ekran kartı degil...
    GTX680M beklerdim
  • .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H.sD -- 9 Ocak 2021; 20:1:35 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cagataykoroglu

    Apple gibi büyük bir şirketi kaybediyorsan büyük darbe yemişsin demektir. Neden kabullenmiyorsun amd nin tüm avantajlarını kaybettiğini?

    Anlamıyorsun galiba. Bugün NVIDIA kullanır, bakarsın yarın yine AMD kullanır diyorum. Ki geçmişte de bu durum hep böyle oldu. Mesela şu an satılan iMac ve Mac Pro'larda HD 5770, 6770, 5870 var. Bir ara mac'lerde NVIDIA GT serisini kullanıyordu, sonra HD 5000 serisiyle AMD'ye döndü. Bugün tekrar NVIDIA'ya döner, yarın bir daha AMD'ye ve bu hep böyle devam eder. Yani kaybeden yok. Sadece dönemsel olarak hangisinden alması işine geliyorsa (sebep neyse artık) ondan alıyor GPU'ları. "Bunu nerden biliyorsun?" dersen, ben mac'çiyim.

    Bir de farkında mısın bilmiyorum ama bütün mesajlarında hep NVIDIA lehine yazıyorsun. Daha objektif olmaya çalışmalısın.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: meego

    Böylesine bir makinada niçin GTX680M kullanmıyorlar anlamıyorum...
    kullanıdıgı ekran kartları çok süper bir ekran kartı degil...
    GTX680M beklerdim

    Şu an ki güncel MBP'ların en pahalısında bile 6770M, Mac Pro'larda ise HD5770, (seçimlik olarak 5770 CF veya tek 5870) kullanılıyor. Yani Apple, mac'leri oyun bilgisayarı olarak görmediği için her zaman için en ucuz ekran kartlarını kullanıyor. Radikal bir değişiklik yapmazlarsa, bu durum hep böyle devam edecektir.
  • Apple ile Nvidia arasında eskiye dayalı anlaşmalar var geçmişe dönelim 2007 2008 li yıllara core 2 duo işlemcilerde Apple hep Nvidia chipset ve Harici Nvidia gpu kullanıyordu ama Core i serilerine geçildiğinde intel Nvidia ya chipset için lisans vermedi bu yüzden Apple ile Nvidia arasındaki anlaşma sekteye uğradı.

    sonrasında ise aralarındaki anlaşma her yıl belli bir kotada ürün almak şeklinde değiştirildi.

    kısacası Apple herzaman değişim yapar ama stok alımları bellidir.

    gelelim 640M e gerçekten rekabetçi bir gpu ve optimus ile güzel ölçeklenebiliyor.

    AMD geç kaldığı bu yazılım tarafında enduro yu duyurdu ama 7700M 7800M ve 7900M serilerinde kullanılacak ve daha yayılmış bile değil.

    Apple belki kapalı kapılar arkasında Macbook air i Trinity işlemcili şekilde çıkarmak için çalışıyor olabilr. ilk nesil Fusion ile böyle bir ihtimal vardı ama performansı yeterli bulunmadı şimdi ise rekabetçi 2.Nesil Fusion ailesi var ve bugün itibari ile duyruldu yıl sonuna kadar herşey netleşecektir diye düşünüyorum...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: H.sD

    Kısacası bence mbp boyutu aynı kalsın ama daha iyi havalandırma ve sogutma sağlansın. En azından hayalim, istegim bu.

    Birde apple şu MAcOSx işletim sistemini iOS'a benzetmekten vazgecerse cok memnun olucam.

    Mac modellerinin (Pro'lar hariç) hiçbirinde bu sorun çözülmedi. Çünkü Apple, maliyeti en düşük parçaları kullanıyor sisteminde. Sadece dış kasayı allayıp-pullayıp satıyor. Monitörü de yine göz boyamak için geliştiriyor, çünkü o da dıştan görünen birşey.

    * * *

    Sistem IOS'a benzemeye devam edecektir. Apple, ne zaman ki telefon, müzik ve tablet işine girdi, o zamandan beri mac'lerin ne sistemine, ne de donanımına eskisi kadar ne özeniyor, ne de kaliteli çıkartıyor. Çünkü artık asıl işini macintosh olarak değil de telefon ve tablet olarak görüyor. Mac'ler artık arka planda kaldı. *

    * Bunu bir Mac'çi olarak yazıyorum.




  • ''Bu arada Apple adına OpenCL'in büyük önem taşıdığı ve şirketin GPGPU yeteneklerine önem verdiğini de not düşelim''

    Bu cümle artık sektörün ''APU'' işlemcilere daha da ihtiyacı olduğunun bir göstergesi.istediğiniz kadar eksi basın AMD düşmanları ama AMD şuan için Fusion işlemcileri yerine oturtuğu zaman kendi segmentinde entegre gpusu ile rakipsiz olacak bu yüzden intel'de haswell ile gpu kısmına yatırım yapmaya tamamiyle tasarımı değiştirmeye çalışıyor. kısacası AMD nin Entegre GPU daki liderliğine göz dikmiş durumda.

    Kısacası bi kaç seneye kadar Entegre grafik birimi olmayan ve OpenCL ve GPGPU yeteneklerinden yararlanamayan işlemciler pek popüler olmayacak gibi görünüyor.
  • Ne diyorsunuz arkadaslar hangi dilden konusuyorsunuz!!:))

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İşte bu çok iyi bir haber. Retina ekranlı MacBook Pro. Tadından yenmez.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bocekgrafik

    quote:

    Orijinalden alıntı: H.sD

    Kısacası bence mbp boyutu aynı kalsın ama daha iyi havalandırma ve sogutma sağlansın. En azından hayalim, istegim bu.

    Birde apple şu MAcOSx işletim sistemini iOS'a benzetmekten vazgecerse cok memnun olucam.

    Mac modellerinin (Pro'lar hariç) hiçbirinde bu sorun çözülmedi. Çünkü Apple, maliyeti en düşük parçaları kullanıyor sisteminde. Sadece dış kasayı allayıp-pullayıp satıyor. Monitörü de yine göz boyamak için geliştiriyor, çünkü o da dıştan görünen birşey.

    * * *

    Sistem IOS'a benzemeye devam edecektir. Apple, ne zaman ki telefon, müzik ve tablet işine girdi, o zamandan beri mac'lerin ne sistemine, ne de donanımına eskisi kadar ne özeniyor, ne de kaliteli çıkartıyor. Çünkü artık asıl işini macintosh olarak değil de telefon ve tablet olarak görüyor. Mac'ler artık arka planda kaldı. *

    * Bunu bir Mac'çi olarak yazıyorum.

    Alıntıları Göster
    .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H.sD -- 9 Ocak 2021; 20:1:26 >




  • Ne zaman cikiyor yaa. Artik ciksinn
  • Yalan söylemiyorum: Tam da tahmin ettiğim şekilde :D

    Fakat sanırsam yeni geliştirmeler sadece fiziksel olarak kalacak, çünkü OS X Mountain Lion bir ton şişirilmiş, iOS'laştırılmış haliyle gelecektir. Arkaplanda bir ton çalışan gereksiz, RAM yiyen işlemler Mountain Lion'ı, yeni alınan Windows 7'li bir PC'den farksız kılacaktır: Adam gibi konfigüre edilmediği takdirde alınması gereken performans alınamayacak.

    Mac, kendisi öne çıkaran özelliklerden olan "Güvenlik"i kaybetti, sırada "Konfigüre" var galiba.

    Umarım yanılırım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TeamAnimus

    Mac, kendisi öne çıkaran özelliklerden olan "Güvenlik"i kaybetti, sırada "Konfigüre" var galiba.

    Umarım yanılırım.

    Ben de bu konuda yanılmayı isterdim ancak durum gerçekten de acı. Sistem 10.4'ten sonra stabilite sorunları başgöstermeye başlamıştı zaten. 10.7 ile gelen sorunlar, bu zincirin son halkası oldu sadece.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.