Şimdi Ara

AMD Trinity: İkinci Nesil Fusion işlemci ailesine ön bakış

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
74
Cevap
0
Favori
10.208
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Bulldozer mimarisini kullanan FX işlemci ailesiyle yüksek performans segmentinde liderlik yarışına dahil olamayan AMD buna rağmen x86 pazarındaki payını arttırmayı başardı. AMD'nin bu gelişiminde en büyük pay hiç şüphe yok ki Fusion işlemci ailesine ait. Özellikle mobil pazarda önemli bir başarı elde eden A, C ve E serisi Fusion işlemciler, AMD'nin grafik işlemci tasarımındaki güçlü pozisyonu ile bu alanda görsel performansa önem veren kullanıcılara alternatifi olmayan bir platform sağladı. Saf çekirdek performansı açısından Intel ciddi bir fark ile rakibinin önünde yer alıyor olsa bile konu entegre grafik performansı olduğunda, AMD'nin açık bir fark ile bu alanda lider olduğunu görüyoruz. Ivy Bridge işlemci ailesiyle DirectX 11 ve OpenCL destekli yeni GPU tasarımına geçerek rakibi AMD'ye karşı daha güçlü bir yanıt veren, öte taraftan 2013'te piyasaya sunacağı Haswell işlemci jenerasyonu ile hem DirectX 11.1 desteği sunmayı hem de GPU mimarisinde radikal değişiklikler yapmayı planlayan Intel'e karşı AMD'nin en büyük kozu, Trinity kod adını taşıyan ikinci nesil Fusion işlemci ailesi ya da resmi tanımı ile yeni "Hızlandırılmış İşlem Birimleri" olacak.

     


    AMD Trinity: İkinci Nesil Fusion işlemci ailesine ön bakış


     

    AMD'nin netbook'lar ve giriş seviyesinde bazı notebook'lar için pazara sunduğu Bobcat tasarımlı C ve E serisi Fusion işlemcileri bir kenara bırakırsak eğer, LIano serisi performans odaklı Fusion A serisi işlemcileri rekabette zayıf kılan temel nokta, eski nesil mikroişlemci mimarisini kullanıyor olmalarıydı. FX işlemci ailesinden daha önce piyasaya sunulan Fusion A serisi işlemcilerde, 32nm üretim teknolojisine uyarlanmıi Husky çekirdek tasarımına yer veriliyordu ki bu tasarım aynı zamanda Phneom II ve Athlon II işlemcilerde de kullanılıyordu.  45nm üretim teknolojisiyle hazırlanan Athlon II/Phenom II işlemcileriyle kıyaslandığında LIano çekirdek tasarımı için AMD, %6 oranında daha iyi döngü başına işlem performansı -IPC- sunarken, bu artışın ağırlıklı olarak daha büyük L2 bellek, daha büyük yeniden düzenleme, yükleme/depolama belleklere, yeni bölme donanımı ve geliştirilmiş donanım ön yükleyicisinden geldiğine tanık olduk. Yani ilk defa 2007 yılında lanse edilen mikroişlemci çekirdek tasarımı AMD tarafından ufak güncellemelerle sektörde yeni bir dönemi başlatacağı konuşulan 2011 model Fusion işlemcilerde kullanılıyor ki temel problem de işte tam burada patlak veriyordu zira AMD, Bulldozer tasarımı yerine var olan mimari ile başlamıştı.

     

    Çekirdek tasarımında eski mimari ile yola koyulan AMD, entegre GPU tasarımında ise elindeki en yeni mimariyi kullanmak için büyük efor sarf ederek, Radeon HD 5570 modelinin GPU'sunu baz alarak geliştirdiği entegre grafik birimini kullandı. Fusion işlemci ailesinin piyasaya çıktığı dönemde Radeon HD 6000 serisi ekran kartları raflarda olsa bile bir işlemcinin tasarım-arge-üretim süreçleri göz önüne alındığında AMD'nin kullanılacak GPU için son ana kadar beklediğini söylemek yanlış olmayacaktır. Her biri 80 adet Radeon çekirdeği içeren beş adet SIMD dizisi ile toplamda 400 paralel işlem birimine sahip güncellenmiş Redwood GPU tasarımının eşlik ettiği birinci nesil Fusion A serisi işlemcilerin tasarımındaki en önemli noktalardan biri de bellek kontrolcüsü idi. Çift kanal bellek kontrolcüsü, işlemci modeline göre iki veya dört LIano çekirdeği ile entegre grafik birimi tarafından ortak kullanılıyordu. GPU ve bellek kontrolcüsü arasında 30GB/saniyelik bantgenişliği sunarak herhangi bir darboğaz oluşumunun önüne geçmek isteyen AMD aynı zamanda yüksek frekanslı bellek kullanımında 50GB/saniyeye ölçeklenebilir tasarım geliştirmişti. AMD, bellek bantgenişliğinin CPU ve GPU arasında öncelikli kullanımına yönelik dinamik atama özelliği geliştirmiş, CPU ve GPU'nun benzer yük seviyesinde olduğu durumlarda ise önceliği GPU'ya vererek grafik biriminin bellek kontrolcüsüne daha hızlı erişmesini sağlamıştı.

     


    AMD Trinity: İkinci Nesil Fusion işlemci ailesine ön bakış


     

    Birinci nesil Fusion işlemci ailesinin temel tasarım özelliklerini kısaca hatırladıktan sonra AMD tarafından 15 Mayıs tarihinde lanse edilmesi beklenen ikinci nesil Fusion işlemci ailesinin detaylarına daha yakından bakmaya başlayabiliriz. GlobalFoundries'in Dresden, Almanya'daki üretim tesislerinde 32nm fabrikasyon süreciyle bantlardan çıkan yeni işlemci ailesinin bu yılın sonuna doğru 28nm fabrikasyon sürecine uyarlanacağını da belirtelim. İleri üretim teknikleri açısından AMD'nin rakibi Intel'i geriden takip ettiği açıkça ortada. 22nm Ivy Bridge işlemcilerini pazara sunan Intel, laboratuvar ortamında 14nm ve daha öte üretim teknolojileri için ar-ge çalışmalarını sürdürmekte. AMD ise üretimle ilgili tüm süreci dış kaynak kullanımıyla yapma stratejisini benimsemiş durumda zira şirket, uzun yıllar kendi işlettiği işlemci fabrikalarını bir süre önce Arap sermayeli GlobalFoundries firmasına devrederek, işin üretimle ilgili kısmını bu firmanın müşterisi olarak almayı tercih etmişti. Bu noktada AMD'nin rekabette elini zayıflatan sınırlı kaynak kullanımına yönelik stratejisini fabrika işletim giderleri yerine mikroişlemci tasarımına kaydırmak istediği argümanı öne atılmıştı. Bu durum da AMD adına bir seçenek zira firma zaten GPU üretimini TSMC ile firması ile gerçekleştiriyordu ve bu açıdan dış kaynak kullanımının avantaj ve dezavantajlarını yakinen biliyordu.  Birinci nesil Fusion işlemcileriyle kıyaslandığında Trinity kod adını taşıyan yeni modellerin çok daha karmaşık bir tasarıma sahip olduğunu söyleyebiliriz. 

     

    246mm2 zar alanı üzerinde 1.303 milyar transistör içeren yeni işlemcilerin, 315mm2 zar alanında 1.2 milyar transistör barındıran Bulldozer tabanlı FX işlemci ailesine kıyasla çok daha kompleks bir çip tasarımına sahip olduğu açıkça ortada. AMD'nin Trinity Fusion işlemcileri %22 daha küçük alanda daha fazla transistör içeriyor çünkü yeni işlemcilerdeki transistörlerin önemli bir kısmını entegre grafik birimininkiler oluşturuyor ve bu transistörler oldukça sıkı bir şekilde dizildiği için iki adet Bulldozer modülünden daha az alan işgal ediyorlar. Kısacası Trinity işlemci ailesinde, entegre grafik biriminin x86 çekirdeklerinden daha fazla transistöre sahip olduğunu dile getirebiliriz. Detaylarına birazdan değineceğimiz yeni Piledriver çekirdek tasarımını kullanan Trinity işlemcilerinde x86 çekirdeklerinin, orjinal Bulldozer tasarımından bir miktar farklı. Benzer şekilde paylaşımlı kayar nokta ünitesi konsepti ile en yüksek tasarım konfigürasyonunda yani dört çekirdekli Trinity modellerinde 4 adet tam sayı ve iki adet kayar nokta ünitesinden bahsediyoruz. Öte taraftan FPU için yapılan geliştirme çalışmaları ve Phenom II ailesine kıyasla %25 seviyesinde kayar nokta gelişimi, ikinci nesil Fusion'ları, ilk jenerasyona göre bu alanda ciddi şekilde öne geçirecek gibi görünüyor. AMD'nin ikinci nesil ya da güncellenmiş Bulldozer çekirdek tasarımı olarak nitelendirebileceğimiz Piledriver çekirdek tasarımı, birinci nesil Bulldozer tasarımına kıyasla kağıt üzerinde %15'e varan performans artışı vaad ediyor ya da en azından AMD'nin açıklamaları bu yönde. 

     


    AMD Trinity: İkinci Nesil Fusion işlemci ailesine ön bakış


     

    Piledriver işlem modülleri kayar nokta ünitesini paylaşan çift tam sayı çekirdeği ve 2MB Seviye 2 bellek kapasitesinden oluşuyor. AVX, AVX1.1, AES, FMA3 ve F16C gibi yeni ISA özellikleri de Piledrive tasarımının önemli özellikleri arasında. Tabi döngü başına işlem geliştirmeleri, üretim teknolojisindeki olgunlaşmaya bağlı olarak transistör seviyesinde daha az kaçak ve buna bağlı daha yüksek saat hızlarına çıkış yeteneği de ikinci nesil Fusion işlemcilerin karakteristikleri arasında. Peki birebir performans mukayesesi yapmak gerekirse Trinity Fusion işlemciler ne vaadediyor ? AMD'nin kendi dökümanlarına göre Trinity işlemci ailesi, ilk jenerasyon Fusion modellerine göre genel sistem performansında %26'nın üzerinde, üretkenlikte ise %30 civarında performans artışı getiriyor. Bir başka gelişme olarak AMD, SIMD tipi özelleştirilmiş FMA3 komut setlerini de yeni işlemci ailesinde uyguluyor.

     


    AMD Trinity: İkinci Nesil Fusion işlemci ailesine ön bakış


     

    Bulldozer ile birlikte AMD'nin bir takım yeni komut setleri geliştirme yönündeki gayretleri gözlemlenmekte ancak diğer tafaftan piyasadaki en yaygın yazılım derleyicisinin Intel'inki olduğu düşünülürse AMD özelindeki komut setlerinin yazılım tarafında ne derece kabul göreceğini kestirmek açıkçası pek kolay değil. Hatırlanacağı üzere bu konu hakkında daha önce çeşitli haberler de yayımlamıştık. Intel derleyicisi ile derlenen uygulamalar işlemciye kimlik doğrulaması yapıyor ve eğer Intel Genuine cevabı alırsa en yüksek optimizasyonlar ve SIMD üniteleri maksimum verimlilik ve en hızlı sonuç alacak şekilde devreye girerken, Intel yerine başka bir işlemci cevabı gelirse program optimize edilmemiş en genel haliyle çalıştırılıyor ve bu durum doğası gereği Intel'i daha avantajlı bir hale getiriyor.

     

    Birinci nesil Fusion işlemcileriyle aynı üretim teknolojisini kullanan Trinity işlemci ailesi, mimari güncellemelere, yeni grafik birimine ve daha fazla özellik içermesine rağmen ilk jenerasyon Fusion işlemcilerine göre daha düşük TDP değerinde daha yüksek saat hızlarıyla piyasaya sürülecekler. Şu an satılmakta olan Fusion A serisi işlemcilerde en hızlı model 2.9GHz'de görev yaparken, Trinity işlemci ailesinde ise tepe modelin 3.8GHz hızında olacağı internet ortamına sızdırılan resmi AMD dökümanlarınca doğrulanmış durumda. Bu bilgiden yola çıkarak saat hızlarını %30 civarında arttıracağı anlaşılan AMD'nin bu gelişiminde en önemli katkılardan birini de Cyclos Semiconductor firmasından lisanslanan Clock Mesh teknoljoisinin yaptığını belirtelim. Bu teknolojide enerjiyi depolayan tank devresi bulunuyor ve elektrik kapasitörden indüktöre geçtikten sonra manyetik alan manifest eder, kapasitör sıfır şarj seviyesine ulaştığında ise akım akışı terse döner ve manyetik alan dağılır. İşte Cyclos firmasının bu teknolojisi ile IC toplam güç tüketiminin %10 seviyesinde, saatleme esnasında harcanan güç tüketiminin ise %24 civarında azaltıldığı ifade ediliyor ki işte bu tür kazanımlar sayesinde ikinci nesil Fusion işlemcilerinde saat hızı arttırımı için gaz pedalına basıldığı ifade ediliyor. Bir başka detay ise eklenen tüm yeni özellikleri ve artan zar alanına rağmen transistör sayısının birinci nesilden ikinci nesile geçişte azalmış olması. Şu anki Fusion A işlemcilerinde 1.45 milyar seviyesinde transistör bulunurken, yeni çıkacak Trinity serisi Fusion işlemcilerinde ise 1.303 milyar transistör bulunuyor. Bu durumla ilgili henüz AMD'nin resmi bir açıklaması yok ancak genel kanı işlemci tasarımda revizyona gidilerek gerelsiz tasarım elamanlarının çıkartılması ve var olan özelliklerde optimizasyona gidilmiş olduğu yönünde.

     


    AMD Trinity: İkinci Nesil Fusion işlemci ailesine ön bakış


     

    Tasarım tarafındaki gelişmelere ek olarak üretim teknolojisi de büyük önem taşıyor. Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere AMD, fabrikasyon süreci olarak Intel'i geriden takip ediyor. Yeni işlemcilerini de 32nm üretim teknolojisiyle hazırlayan AMD, birinci nesil Fusion işlemcilerinde tedarik sıkıntısı yaşamıştı. Hali hazırda kendi fabrikası olmadığı için GlobalFoundries tesislerinde müşteri olarak yer alan şirketin, Fusion II ile birlikte tasarımı herhangi bir fabrikasyon değişimine hızlıca adapte olacak şekilde gerçekleştirimiş olacağı da konuşulmakta zira Fusion işlemcilerin yüksek satış başarısı ve GF'deki sıkıntılar nedeniyle yeni dönemde AMD'nin birden fazla döküm firması ile çalışabileceği konuşuluyor ki GPU üretiminde işbirliği yaptığı TSMC firması bu alandaki en büyük aday olarak öne çıkıyor. Üretim sürecinde ikinci nesil daldırma litografyası kullanılan, 11 bakır metal katmana yer verilen ve Germanyum tabanlı gerinimli silikon ile performansın geliştirildiği ilk jenerasyona  kıyasla yeni modellerdeki üretim sürecine ait ne gibi güncellemeler var henüz bilinmiyor. 

     


    AMD Trinity: İkinci Nesil Fusion işlemci ailesine ön bakış


     

    Yeni işlemci ailesi için kağıt üzerindeki spesifikasyon bilgilerine daha derinden bakmak gerekirse, dinamik saat hızı artışı için üçüncü nesil Turbo Core teknolojisi ile donatılan yeni işlemcilerde entegre bellek kontrolcüsü masaüstü işlemciler için 1866MHz, mobil işlemciler içinse 1600MHz'e kadar doğal bellek desteği sunuluyor. İşlemci modeline göre 384 adede varan paralel işlemcili grafik birimleriyle sunulacak olan Trinity ailesi aynı zamanda hızlandırılmış ve geliştirilmiş HD video oynatımı, hızlandırılmış medya dönüştürme, akıcı kablosuz video aktarma desteği, üç bağımsız görüntü çıkışı ve dört bağımsız görüntü kontrolcüsü gibi detayları da içeriyor.  Artan performans, düşen güç tüketimi ve eklenen yeni özellikler sayesinde Trinity kod adlı ikinci nesil Fusion işlemci ailesi AMD'yi farklı form faktörlere de dahil edecek. Örneğin şu an Intel ağırlığındaki ultrabook pazarına yakın gelecekte AMD Trinity tabanlı sistemlerin giriş yaptığına da tanık olacağız. Peki AMD'nin ikinci nesil Fusion işlemcileri ne zaman geliyor. Mobil versiyonlarının yeni dizüstü bilgisayar modelleriyle birlikte bu ayın 15'inde lanse edilmesi beklenen işlemci ailesinin masaüstü versiyonları ise resmileşmemekle birlikte Ağustos öncesi çıkmayacak gibi görünüyor. Bu çok ta mantıksız görünmüyor çünkü benzer şekilde Piledriver mimarili yeni FX işlemcilerinin Ağustos-Eylül gibi çıkacağı düşünülürse AMD aynı mimariyi kullanan yeni bir işlemci ailesini yüksek performans odaklı modellerinden aylar önce piyasaya sürmeyecek gibi görünüyor.








  • Sabahın korunde bu derece kapsamlı bır makale yayınlanıyor, tebrıkler DH...
  • PS4 için bile XDR2 kullanması gündemdeyken

    grafik açısından sistemin kullandığı DDR3 e saplanıp kaldığı için en gelişmiş ekran kartını bu yongaya eklese bile DDR5 ekran kartlarına göre DDR3 bir nevi veri darboğazı yaşıyormuş şeklinde kalacak !
    açıkcası işlemciye özel anakart soket yuvası ile bu AMD fusion bu anakartta çalışır şeklinde kendi iç standartlarını oluşturan AMD dahası kendi adıyla AMD RAM leri bile piyasada var bu açıdan ! artık piyasanın DDR3 anakart ram standartlarında sıyrılması lazım yoksa oyun amaçlı kullanıcılarının beklentilerini karşılamayan dahası oyun için alıyorsa birde ek ekran kartı al diyen bir AMD zihniyeti var ortada ! :(
  • quote:

    Orijinalden alıntı: playstyle

    PS4 için bile XDR2 kullanması gündemdeyken grafik açısından sistemin kullandığı DDR3 e saplanıp kaldığı için en gelişmiş ekran kartını bu yongaya eklese bile DDR5 ekran kartlarına göre DDR3 bir nevi veri darboğazı yaşıyormuş şeklinde kalacak ! açıkcası işlemciye özel anakart soket yuvası ile bu AMD fusion bu anakartta çalışır şeklinde kendi iç standartlarını oluşturan AMD dahası kendi adıyla AMD RAM leri bile piyasada var bu açıdan ! artık piyasanın DDR3 anakart ram standartlarında sıyrılması lazım yoksa oyun amaçlı kullanıcılarının beklentilerini karşılamayan dahası oyun için alıyorsa birde ek ekran kartı al diyen bir AMD zihniyeti var ortada ! :(


    Nokta ve virgül diye bir şey çıkarmış AMD duydunmu?
  • Yazının tamamını okudum. Amd kendine göre iyi gelişecek gibi görülüyor cpu azında. İnşallah cıktıgı zamanda performans kağıt üzerinde kalmaz :)
  • sözüm amd ye ;
    8 senedir amd kullanıyorum artık değişim zamanı geldi...
    anca laf laf sadece teorikde en iyisi bulldozer de bu hayalle geldi sonra işe yaramadan gitti daha bi önceki kendi neslini geçemiyor adamlar bide intel ile rekabet etsin hiç bi beklentim yok ivy 3570k alır keyfime bakarım GARDAŞ.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    quote:

    Orijinalden alıntı: playstylePS4 için bile XDR2 kullanması gündemdeyken grafik açısından sistemin kullandığı DDR3 e saplanıp kaldığı için en gelişmiş ekran kartını bu yongaya eklese bile DDR5 ekran kartlarına göre DDR3 bir nevi veri darboğazı yaşıyormuş şeklinde kalacak ! açıkcası işlemciye özel anakart soket yuvası ile bu AMD fusion bu anakartta çalışır şeklinde kendi iç standartlarını oluşturan AMD dahası kendi adıyla AMD RAM leri bile piyasada var bu açıdan ! artık piyasanın DDR3 anakart ram standartlarında sıyrılması lazım yoksa oyun amaçlı kullanıcılarının beklentilerini karşılamayan dahası oyun için alıyorsa birde ek ekran kartı al diyen bir AMD zihniyeti var ortada ! :(
    Nokta ve virgül diye bir şey çıkarmış AMD duydunmu?


    tek derdin bu olsun be aslan ! :)




  • AMD böyle 32nm ile devam etsin Intel 14nm işlemcilerini pazara sunmaya hazırlanıyor. Teknolojiyi değiştirmedikten sonra AMD ne yaparsa yapsın rakiplerinin gerisinde kalacak.
  • Sabah sabah islemci manyagi olduk iyi mi:))
  • quote:

    Orijinalden alıntı: playstyle

    PS4 için bile XDR2 kullanması gündemdeyken grafik açısından sistemin kullandığı DDR3 e saplanıp kaldığı için en gelişmiş ekran kartını bu yongaya eklese bile DDR5 ekran kartlarına göre DDR3 bir nevi veri darboğazı yaşıyormuş şeklinde kalacak ! açıkcası işlemciye özel anakart soket yuvası ile bu AMD fusion bu anakartta çalışır şeklinde kendi iç standartlarını oluşturan AMD dahası kendi adıyla AMD RAM leri bile piyasada var bu açıdan ! artık piyasanın DDR3 anakart ram standartlarında sıyrılması lazım yoksa oyun amaçlı kullanıcılarının beklentilerini karşılamayan dahası oyun için alıyorsa birde ek ekran kartı al diyen bir AMD zihniyeti var ortada ! :(


    Eleştirileriniz işlemci için olsaydı size katılırdım ama entegre gpu konusunda en yakın rakibine %70 - 100 fark atıyor, siz kalkmış niye ddr5 veya XDR2 ram kullanmıyor diyorsunuz. Intel max DDR3 1600 desteği verecekmiş. Eleştirileriniz neden Intel içinde geçerli değil ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bkadem -- 10 Mayıs 2012; 9:42:31 >




  • Bakalim nolcak , eskiden olsa burada tartismalar artar giderdi , mesaj sayilari bile azaldi amd ile ilgili .. acikcasi ben nasil bi islemci olacagini merak ediyorum ama bu islemcide pek inteli gecebilecek gibi gelmiyo ama yakin degerler gelir mi diye merak ediyorum .... birde amd nin uretim fabrikalarini satmasi olmadi bence .... uretim teknolojisinde geri kalmasi stok problemleri bunun isareti , satin alan sirket ya ihtiyaclari karsilayamiyor yada istedigi ucretleri amd karsilayamiyor
  • Gine başladılar bomba tanıtımlara ağzımıza azcık bal sürüyorlar sonrası
    İntel büyük Farkla Amdyi geçti:(
  • Amd hedeflerini her sene küçültüyor Intel'e göre nedense. Yazılımların işlemci ayrımcılığı yaptığı konusu dikkate değer. Amd hem geç, hemde performansı zayıf işlemciler çıkarıyor. Önceki seriye %30 fark atması ne kadar iyi sayılır orası tartışılır, zira önceki fusion serisi Intel SB'lere göre çok zayıf. %30 kendisine (fusion) fark atması yine Intel'in çok gerisinde kalacağının kanıtıdır. Mobil olarak Gpu konusunda fark attığını zaten biliyoruz. Konu ''İŞLEMCİ'' olunca ben CPU konusunda ne kadar fark yarattığına bakarım. AMD ıntel karşısında Linux - Microsoft gibi oldu.
  • güzel haberler bunlar amdnin taşınabilir platformda güclüolması demek
    daha ucuz taşınabilir demek
  • yeni ceo dan daha büyük ataklar bekliyoruz özellikle yazılımda intel tekeline yani baskısına karşı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fusion da iş var.ama fx için aynısı söylenemez
  • FX serisinin ilk nesil Phenom gibi olduğunu herkes biliyor artık ve AMD FX serisinde Phenom II atağına benzer bir atak yapmaya hazırlanıyor ama bu sefer son atak ''Vishera''. bu işlemciler ile bir süre FX işlemciler askıya alınacak ve soket AM3+ tarihin tozlu sayfalarında 754 ve 939 gibi yerini almış olacak.

    Fusion a gelirsek Her zaman diyorum bu firma mali anlamda hep daralmaya gitmişti ve fabrikaları satarak işçi çıkararak kısacası tüm fazla masraf yapan birimleri kapatma kapatılan kısımların harcamalarını AR-GE departmanına yönlendirdi. Doğru olanda zaten buydu Intel 14 nm inse bile AMD kıt kanaat üretim süreci olduğundan belki 28 nm den 22 nm ye inecek o yüzden üretim tekniklerinde geriden gelmesi en azından CPU kısmında çok eleştirilecek bir yön değil yeter ki verimli ve başarımı yüksek APU lar çıkardıktan sonra kaç nm olmuş problem değil.

    İlk nesil Fusion varolan Ahtlon II tasarımından kaynaklı yavaşlıktan ötürü ve Soket FM1 platformunun ömrünün az olmasından dolayı biraz popüler olamadı alanlar genellikle GPU tarafı için aldılar.

    ikinci nesil Fusion da ise mikromimari verim anlamında güncellendi ve şuan çıkan bilgilere göre AMD kendini baya aşmış gözüküyor GPU tarafı zaten ilk nesil Fusionlar zamanında bile güçlü ike AMD intel ile grafik konusunda arasını açmak ve tepede kalmak için yatırım yaptı aslında bi bakıma intel'e gönderme

    ''Cpu tarafında beni geçsende Grafikte geçemezsin ben sırf grafikte yenilmemek için artık Fusion APU ya odaklandım nabeerr'' gibi bişi oldu.

    Sonuç olarak bekleyip gerçek testleri göreceğiz ve makul performans değerlerinde ise alınabilir olduğuna kanaat getireceğiz zaten bir ev kullanıcısı için Masaüstü A10 5800K fazlasıyla yeterli olacaktır...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aceleciburak -- 9 Mayıs 2012; 12:35:46 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: turanci

    Amd hedeflerini her sene küçültüyor Intele göre nedense. Yazılımların işlemci ayrımcılığı yaptığı konusu dikkate değer. Amd hem geç, hemde performansı zayıf işlemciler çıkarıyor. Önceki seriye %30 fark atması ne kadar iyi sayılır orası tartışılır, zira önceki fusion serisi Intel SBlere göre çok zayıf. %30 kendisine (fusion) fark atması yine Intelin çok gerisinde kalacağının kanıtıdır. Mobil olarak Gpu konusunda fark attığını zaten biliyoruz. Konu İŞLEMCİ olunca ben CPU konusunda ne kadar fark yarattığına bakarım. AMD ıntel karşısında Linux - Microsoft gibi oldu.


    AMD'ye bende dahil hep Intel'in gerisinde kaldığı için kızıyoruz ama bütçesi ve piyasa büyüklüğü açısından işlemci olarak hiçbir zaman Intel'e rakip olamaz. Intel'in argeye ayırdığı para AMD'nin neredeyse bütçesine eşit. İlk çift çekirdekli işlemcilerin çıktığı dönemde intel hazırlıksız yakalandığı için Amd öne geçti. Core serisi geldikten sonra Intel şu ana kadar liderliği bırakmadı. Söylemek istediğim AMD'nin en iyisini yapayım diye bir iddiası yok. Biz kullanıcılar eskiyi hatırladığımız için kızıyoruz. Intel'in 10'da biri büyüklüğündeki bir şirket için % 20 -30 performans farkıyla ikinci olması aslında bir başarı olarak düşünülebilir.

    Diğer taraftan son yıllarda işlemci terfisi ikinci planda kaldı. Artık ekran kartı daha fazla upgrade yapılıyor. 4-5 yıl önce alınan 4 çekirdekli bir işlemciyi değiştirmek fazla fps artışı getirmez ama o zamanki alınmış bir ekran kartını değiştirmek 2-3 kat fps artışı getirir. AMD'de bunun farkında, o yüzden her 6-7 ayda bir yeni nesil ekran kartı çıkarıyor. Ekran kartından kazandığı parayı işlemciden kazanmayacağını biliyor. Yani trend değişti. Artık gpu daha ön planda. Mesela Intel ivy bridge serisi saf işlemci açısından büyük artış getirmediği testlerde görülmekte ama gpu açısından kayda değer artışlar var.




  • 'Donanımhaber' e yakışan bir yazı olmuş teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • işlemci pazarında amd intele göre çok geri de kaldı yalnız fiyat konusunda intelin pahalı oluşu çoğu kullanıcıyı bu zamana kadar amd sistem toplamaya yöneltmişti. eskiden amd hem ucuz hemde intelle kafa kafaya yarışırken şimdi ise intel parasının hakkını veren işlemciler üretmeye başladı. Amd nin Opteron serisi intele kafa tutan cinsten performansı var ama ne yazıkki bizim gibi ülkelerde bu işlemciyi bulmak imkansız kaldıki

    testlerde işlemci sıralamasında
    opteron 6274 modeli 10.300 puan alıp 500dolar gibi fiyattan satılırken
    i7 3930k 13600 puan alıp gene 500dolar seviyesinde yani amd en hızlı işlemcisi bile inteli geçemiyor. Tabi günümüz de oyunların çoğu daha 4 çekirdekli işlemciyi bile tam yükle kullanmadığından oyun amaçlı pclerde bence işlemci konusunu abartmayada gerek yok bir 2500k yada amd fx 6100 serisi de işinizi görür.Yalnız bu performansa göre amdnin fiyatlara revize etmesi şart verdiği performansa göre fiyatlar yüksek bence...




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.