Şimdi Ara

TARİHÇİLER TOPİĞİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
0
Favori
2.196
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Akademik olarak tarihle ilgilenen arkadaşlar! alanlarınızı, ilgilerinizi ve araştırmalarınızı paylaşalım mı?

Osmanlı Tarihi çalışıyorum. Henüz teze geçmedim ama Yavuz Dönemi Doğu sınırları politikaları düşünüyorum.

• ispanya iç savası
    istanbul tarıhı
    ılgı alanım...

tarih ve felsefe çok güzel şeyler

Benim ilgilendiğim konu daha detaylı olarak Yavuzun Doğu seferinde Doğu Anadolu bölgesinde yaşayanların sefere katkıları ne olmuştur. Bu anlamda dönemin en ünlü bilginlerinden İdris-i Bitlisi ismi ön plana çıkıyor. Çalışmak bizden bizden tevfik Allah'tan

NOT: Tarih Felsefesiyle uğraşan var mı merak ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dor Niro -- 22 Şubat 2006 13:01:02 >
  • akademik olarak değil ama ben şu anda felsefe okuyorum felsefe konusunda iyi bir bilgiye sahip olmak kolay değil felsefede iki nokta arasındaki en kısa yol en dolambaçlı yoldur herşeyi okumalı ve anlayana kadar devam etmeli tekrar etmelisiniz bu açıdan tarih biraz daha kolay gibi ama bence tarih de felsefesiz sadece öğrenilmiş bir hikayeden ibaret kalır felsefe bitince inşaallah sıra tarihe gelecek
    ama şimdiye kadar tarih konusunda da iyi şeyler okudum
    vahdettin vatan haini mi?vatansever mi?
    ooooof of
    Daha Fazla Göster
  • Tarihi olayların sosyolojik kökeni ilgimi çeker,

mesela,

osmanlıdaki celali isyanlarının sebebi nedir?
    osmanlı ve genel olarak doğu neden geri kalmıştır?
    neden rönesans italya'da reform almanya'da başladı, tam tersi yerine?

gibi şeyler...
  • ben de tarih çalışırken çok soru sorarım ama cevaplar bugüne kadar asla tatmin edici olamadı. Bu belki de ünlü bir rus atasözü olan "bir çivi bir nal düşürür, bir nal bir at.... " diye devam eden sözdeki detayların çoğu kez tarih kayıtlarında yer almamasındandır. tabi bu sadece bir neden. zira sosyal olayların tek bir nedeni yoktur.

arkadaşlar birkaç husus la ilgili bilgi sorucam ilgilenen ler vardır şüphesiz...
    çanakkale savaşında ordu komutanımız kimdi?.yani en yetkili isim..neler yaptı?saray neler yaptı o süreçte....
    bir de lozan süreci..bu 12 ada mevzuu..hakikaten ismet paşa yanlış mı yapmış...
    birde biz istanbul u feth ederken 1453 rusların durumu neydi?...
    bilgisi olan arkadaşlardan rica ile.....

Orjinalden alıntı: vese

Tarihi olayların sosyolojik kökeni ilgimi çeker,

mesela,

osmanlıdaki celali isyanlarının sebebi nedir?
    osmanlı ve genel olarak doğu neden geri kalmıştır?
    neden rönesans italya'da reform almanya'da başladı, tam tersi yerine?

gibi şeyler...

benim de aklıma sürekli olarak takılan bir konu."neden Osmanlı padişahlarından hiçbiri kendi toprakları dahilinde olmasına rağmen hacca gitmedi?"

veya Atatürk ün Samsuna çıkışını Vahdettin biliyormuydu???????

vs....
    bu yüzden törenlerle bir kurtarıcı gibi karşılandı eğer gerçekten gizli olsaydı
    o kadar ajanın hainin dolaştığı ortamda kimseyi bir araya toplayamazdı
    oysa hem samsunda hem sivasta büyük kirleler tarafından karşılanmış ve sözü dinlenmiştir
    meclisi kurabilmiş seçim yapılmasını sağlayabilmiştir
  • Ecevit de buna benzer şeyler söyledi duymuşsunuzdur. Tabi bunlar mutlak olarak belgelerle tescil edilmedikten sonra söylenti boyutunu aşamaz. Aslında yukarda da yazdığım gibi vaktinde önemsiz gibi görünen ama günümüzde çok önemli olan bazı detaylar atlanmıştır her zaman. Bu yüzden de ben tarihin tam olarak asla bilinemeyeceğini düşünüyorum. Bizim tarihin bir çok bölümü hakkındaki bilgilerimiz kendi yorumlarımızın katılmasıyla elde edilmiştir.

Orjinalden alıntı: zengin_47

Ecevit de buna benzer şeyler söyledi duymuşsunuzdur. Tabi bunlar mutlak olarak belgelerle tescil edilmedikten sonra söylenti boyutunu aşamaz. Aslında yukarda da yazdığım gibi vaktinde önemsiz gibi görünen ama günümüzde çok önemli olan bazı detaylar atlanmıştır her zaman. Bu yüzden de ben tarihin tam olarak asla bilinemeyeceğini düşünüyorum. Bizim tarihin bir çok bölümü hakkındaki bilgilerimiz kendi yorumlarımızın katılmasıyla elde edilmiştir.

tarıh ve tarıh felsefesı benım de ılgımı ceker...ama tarıhın bılınememesı gıbı bır sey ılk bakısta mantıklı gozukse de sanırım bu o kadar da basıt degıl...
    burada bunu tartısalım bence, tarıh bılgısı bıze nasıl ulasıyor ,tarıhı kım yazıyor(futbol kuluplerı dısında),kaynaklar verıler neler, bunları ıyıce ırdelersek bence bılınemezcılık de ortadan kalkmıs olur...
    cunku mesela devlet adamlarının ılk agızdan yazdırdıkları yazıtlar, mımarı eserlerde, mezartaslarında vb. vb. bır suru gercek(nesılden nesıle gelen ya da soylenceden farklı olarak) bılımsel kanıt nıtelıgı tasıyan verıler var.
    tarıh felsefesını ıyıce arastırdıktan sonra belırledıgımız bır tarıhsel kesıt, herhangı bır uygarlık ,belırlı bır cografyanın tarıhı, tarıtekı herhangı bır sahsıyet vb. belırledıgımız konularda arastıralım, vaktımızı burada harcarken bırseyler de katmıs oluruz kendımıze.
    ama bunu yaparken uzun yazıları copy-paste yapmaktansa kısaca demek ıstedıgımızı anlatır, gereklı ve alıntı yaptıgımız, dusuncelerımızı destekleyen lınk-kaynak vs. gosterırız, ısteyen arastırır, konuları derınlestırırız.ılgılenenler???

• hocam mesala günümüzü ele alalım. Malum Türkiye AB kapısını aşındırıyor. Kimi Hristiyan Kulübü diyor kimi emparyalistler diyor kimi Kurtuluşumuz
    -ekonomik olarak- için tek yol kimi şunu diyor kimi bunu. Acaba 100 yıl sonra bugün anlatılırken bakanını, maliyecisini, toplumunu ve daha ufak olup bu süreçte etkisi olan bir çok öğeyi gözönünde bulundurabilecekler mi.

Osmanlı Anadoluyu ihmal etti mi?

Osmanlı sanayi kuruluşlarını niçin İstanbul'a yığdı da Anadolu'da yatırım yapmadı?

Doğu ve güneydoğu niçin ihmal edildi? Osmanlı'nın oradaki halka bakış açısı neydi?

Osmanlı niçin yayılmacı bir politika izliyordu? Amaç dini tebliğ etmek miydi? Yoksa başka amaçları mı vardı?
    hepsinin tek kaynaktan ve yanlı olduğu çok aşikar ama biz o kaynağıda tam bilemiyoruz belkide benim gözümden kaçtı bilen varsa söylesin
    bana göre bize hiç bir şey doğru düzgü n öğretilmiyor bu yüzdende yolumuzsu bulamıyoruz

quote:

Orjinalden alıntı: zengin_47

Ecevit de buna benzer şeyler söyledi duymuşsunuzdur. Tabi bunlar mutlak olarak belgelerle tescil edilmedikten sonra söylenti boyutunu aşamaz. Aslında yukarda da yazdığım gibi vaktinde önemsiz gibi görünen ama günümüzde çok önemli olan bazı detaylar atlanmıştır her zaman. Bu yüzden de ben tarihin tam olarak asla bilinemeyeceğini düşünüyorum. Bizim tarihin bir çok bölümü hakkındaki bilgilerimiz kendi yorumlarımızın katılmasıyla elde edilmiştir.

• quote:

Osmanlı niçin yayılmacı bir politika izliyordu? Amaç dini tebliğ etmek miydi? Yoksa başka amaçları mı vardı?

yayılmacı = emperyalist

Osmanlı yayılmacı bir politikadan ziyade fetih üzerine bir politika izliyordu. Amacı da fütüvvet .. yani fetih yolu ile dini yaymak ...

Osmanlı nın asıl gayesi bu idi.

quote:

Osmanlı zamanında her yer Anadolu idi ...

ayrıca tarihi turistik yerleri gezerken biraz da tarihi mekanları ziyaret edersek (ki ediyorsunuzdur) Erzurumdan Manisaya Edirneden Urfaya kadar atalarımızdan kalan pek çok güzide eserleri görebiliriz ...

Anadoluyu ihmal etmesi diye bir durumun söz konusu olmayacağını, balkanlarda bile nice Osmanlı eserlerinin var olmasından anlayabiliriz ...

Amasya, Bursa, Sivas, Ankara vs. tarihi kentlerde pek çok Osmanlıdan kalma eser mevcuttur ...

quote:

Osmanlı sanayi kuruluşlarını niçin İstanbul'a yığdı da Anadolu'da yatırım yapmadı?

o zamanın şartları onu gerektiriyordu belki de

• quote:

Orjinalden alıntı: Deep Impact
    quote:

ayrıca tarihi turistik yerleri gezerken biraz da tarihi mekanları ziyaret edersek (ki ediyorsunuzdur) Erzurumdan Manisaya Edirneden Urfaya kadar atalarımızdan kalan pek çok güzide eserleri görebiliriz ...

Anadoluyu ihmal etmesi diye bir durumun söz konusu olmayacağını, balkanlarda bile nice Osmanlı eserlerinin var olmasından anlayabiliriz ...

Amasya, Bursa, Sivas, Ankara vs. tarihi kentlerde pek çok Osmanlıdan kalma eser mevcuttur ...

ihmal etti derken eser yapmadı demek istemedim. İstanbul'daki kalkınmayı niçin Anadolu'ya da taşımadı?

• quote:

Orjinalden alıntı: Deep Impact

quote:

o zamanın şartları onu gerektiriyordu belki de

Belki de her ülke öyle idi. yani sanayi o zamanlarda belli yerlere yığılıyordu. Ama bana kalırsa Osmanlının yükselme döneminde tıkır tıkır işleyen toprak ve vergi sistemi yeni yüzyıllarda teklemeye başlamış daha sonra da iflas etmiştir. Ama malesef yükselen değer milliyetçiliğin gördüğü ilgiyi bu tür sorunlar görmemiştir. Netice özellikle 18. ve 19. yy. da Anadolunun perişanları oynaması olmuştur.

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.