Şimdi Ara

HIZ SABİTLEME TEHLİKELİ BİR DONANIM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
185
Cevap
0
Favori
26.717
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Açık olmak gerekirse kullandığım şirket araçları da dahil bu sene aldığımız Opel Astra'ya kadar hiç hız sabitleme donanımımız olmamıştı. Hal böyle olunca hız sabitlemeyi ilk defa uzun süreli ve çeşitli yollarda denemiş oldum. Sonda söyleyeceğimi hemen başta söyleyeyim: Düz yolda öndeki araçla takip mesafesini otomatik takip eden ve mesafe riskli bir duruma geldiğinde otomatik fren yapan, virajlı yollarda ise espli bir sistemle kullanılmadığı sürece bence hız sabitleme sistemi tehlikeli. Özellikle İstanbul gibi bir metropolde iseniz, otobanda dahi hız sabitlemeyi devreye alacak sakinlik olmuyor. Otoban genelde gayet yoğun oluyor. Yoğun trafikte de hız sabitleme, diğer güvenlik sistemleri olmadan cidden tehlikeli. Devamlı hız sabitlemeyi devre dışı bırakmamak için risk alıyorsunuz, yoğun trafikte araya giren araçlar tehlike, ani fren gerektiğinde fren yerine gaza basma tehlikesi kafayı meşgul edebiliyor. Virajlı çevre yollarında ise bambaşka bir tehlike var: Normalde 50 km/h ile dönmeniz gereken bir virajı 90 km/h'de sabitlenmiş bir hızda dönmeye çalıştığınızda işler her zaman iyi gitmeye bilir. Özellikle uzun yola çıkıyorsanız virajlı yollarda kesinlikle hız sabitlemeyi kullanmayın. Çünkü bu zamana kadar viraja girmeden önce gazdan ayağınızı çektiğinizde araç yavaşlıyordu, oysa artık hız sabitleme devrede ve o virajda hızın düşmemesi için araç gaza daha da çok basacak. aynı şekilde otobanda da bir araca yaklaştığınızda ayağınızı gazdan kestiğinizde araç yavaşlıyordu, eğer hız sabitleme devredeyken dalıp giderseniz o yavaşlama hiç olmayacak!
    Şehir içinde zaten bu sistemi kullanmak macera olur. Ayrıca çok zayıf ihtimalde olsa açma/kapama butonu sinyal kolunda olanlar için yanlışlıkla sistemi devreye alma durumu da var. Opel Astra'da hız sabitleme devreye alındığında sağ alt köşede bir sembol beliriyor ama ekstradan bir de sesli uyarı olsaydı iyi olurdu.
    Hız sabitleme, yukarıda bahsettiğim güvenlik önlemleri olmadan ancak Edirne otobanı gibi sakin ve çok az aracın olduğu, düz yerlerde kullanılmalı. Onda da hız sabitleme devre dışı kalmazsa endişesine kapılabilirsiniz. Bu durumda şu Semihli Alman yapımı, otobanda hızını kesemeyen aracın macerasını yaşarsınız.
    Biraz abartmış olabilirim, belki bu zamana kadar hiç hız sabitleme yüzünden kaza olmadı ama hissiyatıma dayanarak bunları yazdım. Ha kullanmayacak mıyım hız sabitlemeyi, kullanıcam; güzel bir oyuncak ama hız sabitleme donanımına sahip arkadaşların dikkatli olmalarını, uyanık olmalarını tavsiye ediyorum.







  • quote:

    Orijinalden alıntı: insomnia__

    Özellikle yağmurda hız sabitleme tehlikelidir bu konuda dikkatli olmakta fayda var.

    Alıntıları Göster
    hız sabitleme sistemine otomatik pilot muamelesi yapılırsa güvenli olmaz tabiki. 50 ile dönülecek yere gelirken sistemi devre dışı bırakmak lazım. yoğun durkalk trafiği yoksa ben şehiriçinde de aktif olarak kullanıyorum, el alışınca direksiyondan rahatlıkla devreye sokulup çıkarılıyor.
    quote:

    Orijinalden alıntı: pershing105

    Yıllar yılı milyon km hız sabitleyici ile yol aldım.
    Marka vermiyorum bir premium bir yandan çarklı premium iki aracımda hız sabitleyici, sabit kaldı.
    Biri çok tehlikeli, bir diğeri şans olarak bu dünyanın kurallarına aykırı bir şekilde kurtuldum.
    Halende kullanırım, her dokunuşumda bunu hatırlarım.
    Hiç kullanmamak en iyisi fakat bir ihtiyaç uzun ve fazla yol yapanlar için.

    Alıntıları Göster
    Hız sabitleyici alkol gibidir. Lütfen bilinçli kullanınız.
  • Doğrudur, Düzgün kullanılmazsa risklidir. Aynen konuyu açan arkadaşın dediği gibi risk vardır. Bu zaten yazılıp çizilen bir konu:



    http://www.drive.com.au/editorial/articledetail.aspx?ArticleID=35423&vf=1


    Yazıda da söylendiği gibi Bu donanım daha çok otoyollar için uygundur ve tercihen düz ve kuru yol şartlarında kullanılmalıdır.


    Yukarıdaki videodaki ise normal hız sabitleme değil, "akıllı hız sabitleme" diye tabir edebileceğimiz bir olay, radar önde araba saptarsa otomatik hızı azaltıyor falan…



    http://www.driversafety.com.au/news_item.aspx?id=113




  • montaj34 kullanıcısına yanıt
    Merhaba

    https://renaultdaciacruisecontrol.com/

    Sitesinde detayli pdf dokumani var. Onu bi okuyun.

    Saygilarimla.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.