Şimdi Ara

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
2.226
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Bugün aklıma bir fikir geldi. Ne kadar geçerli olduğunu sizinle paylaşmak istedim.

Plan çok basit. Elektrik dev türbinlerin dönmesiyle üretiliyor. Bunun içinde su ısı ve nükleer enerji kullanılıyor. Benim fikrim şu: Büyük bir mercek olsa ve düdüklü tencere tertibatında büyük bir kazanı ( su veya dah uygun bir sıvı ile dolu olan) kaynatsa elde edilecek buhar gücüyle de türbinler döndürülüp elktrik elde edilebilir. Böylece sınırsız ve temiz enerji elde edilmiş olur. yorumlarınızı ve katkılarınızı bekliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dor Niro -- 19 Şubat 2006 1:09:29 >

kızma ama latife yapayım dedim
    Lisede Sophokles okuduk , Klasik Türk musikisine sövmeyi , Divan şiirini hor görmeyi , buna karşılık devletin yayınladığı kötü çevrilmiş Batı klasiklerine körü körüne hayranlık göstermeyi öğrendik.

Sanki SİNAN Leonardo'dan önemsiz , MEVLANA Dante'den küçüktü , ITRİ ise Bach'ın eline su dökemezdi.

Aslında kültür emperyalizminin ilmiğini kendi elimizle boynumuza geçiriyorduk , ulusal bileşim arama yerine hazır bileşimler aktarmak hastalığımız tepmişti ." Attila İLHAN
  • Evlerin üstünde böyle tertibatlar görmüştüm yazın bayağı iyi enerji alıyor. kışın bile evini ısıtanlar varmış
    ne kadar büyüklükte bir mercek lazım,üretilmesine olanak var mı?
    ne kadar su ile ne kadar büyüklükteki tribünü döndürecek buhar basıncına ulaşılır ve ne kadar elektrik üretilir...
    su buharlaştıktan sonra geride kalacak olan mineral ve atıklarının sisteme maliyeti...
    bu sistemin verimli olması için ne kadar günün güneşli geçmesinin gerektiği...(sonuçta üretim devamlılığı sağlanmalı)

fizikçiler,enerji alanındakiler yorum yapsa da aydınlansak...
    *Hayat yokuşunu tırmanırken rastladığımız kimselere iyi davranalım, çünkü inişte yine onlara rastlayacağız.
    *Kalp denize benzer; fırtınaları, sakin zamanları ve taşkınlıkları vardır, bazen de derinliklerinde değerli bir inci gizlidir.
    *Akıllı insanlar istedikleri şeyi öğrenirler, orta insanlar başkalarının gerekli gördüğü şeyi öğrenirler.
    *Life shows what is what in deed...
  • metrekarelerce alana yayılmış bir santral var zaten bu şekilde çalışan. amerikada. mercek yerine içbükey aynalar kullanılıyor. aynaların merkezinde ise içinde bir çeşit yağ bulunan bir tüp. tabi tüpün boyu oldukça fazla. içindeki yağ ısınıyor, sonra bu yağı alıp senin dediğine benzer bişeyler yapıyorlar. ancak güneşlenme süresi fazla olan biryerde yapmak gerekir bunu. ülkemizde ise pek öyle yer yok ne yazık ki.
    Lisede Sophokles okuduk , Klasik Türk musikisine sövmeyi , Divan şiirini hor görmeyi , buna karşılık devletin yayınladığı kötü çevrilmiş Batı klasiklerine körü körüne hayranlık göstermeyi öğrendik.

Sanki SİNAN Leonardo'dan önemsiz , MEVLANA Dante'den küçüktü , ITRİ ise Bach'ın eline su dökemezdi.

Aslında kültür emperyalizminin ilmiğini kendi elimizle boynumuza geçiriyorduk , ulusal bileşim arama yerine hazır bileşimler aktarmak hastalığımız tepmişti ." Attila İLHAN
  • Akdenizdeki evlerin hemen hepsinde güneş enerjisiyle su ısıtma öteden beri var. Bizzat ben eylül ayında Mersinde 20 gün bulundum. gerçi hava hep açıktı ama ordakiler günde bir saat bile suyun ısınması için yeterli diyorlardı. Kaldıki Nisan ayından hemen hemen kasıma kadar hava hep güneşli. geri kalan kış aylarında da güneşli gün sayısı çok fazla. bu konuya sadece güneşlenme olmayacağı yönünden yapılan eleştriler boş bence.
    Amerikadakini hiç duymadım. Acaba enerji elde etme oranı nasıl? verimli mi araştırmak lazım. Böyle bir şey hala varsa ne kadar süredir devam ediyor? çünkü bu bize karlılık oranını gösterir. zarar eden bir kuruluşun Amerikada devam edeceğine ihtimal vermiyoruz tabi. Karlıysa neden yaygınlaşmıyor?
    Daha Fazla Göster
  • böyle bir sistem için suyla falan uğraşmaya gerek yok fotoelektrik olayını duymadınız mı
    güneş paneli, güneş enerjisiyle çalışan arabalar görmediniz mi
    bu sistemler tabiyki verimli sadece ufak bir bakım masrafı var
    güneş ve rüzgar enerjisi yüksek verimli yenilenebilir ve çevreye zararsız enerji kaynaklarıdır
    keşke Türkiye'de bu enerji kaynaklarının kullanımı yaygınlaşsa
    delikten içeri bakan adam unutuverdi herşeyi,
    peşi sıra çekmeye söz verdiği yoldaşını.
    Ve dalıp içeri delikten,
    cennetin saltanatına doğru koşarak gözden yitti.
  • güneş paneli ile elektrik tabiki öteen beri var. hatta her sene bu enerjiyle çalışan arabalar arasında yarışlar filan yapılır. ama kesinlikle bir şehre ya da ülkeye yetecek miktarı sağlayamıyorlar. ( O koca panellere sahip arabalar 60- 70 km hızla anca gidiyor.)
    özellikle Fosil türevli (petrol-Kömür-gaz) Yakıtların hem sınırlı kaynakları olması
    Diğer taraftan Nükleer enerji yöntemlerinin Hem çok pahalıya malolması hemde telafisi çok zor hatta imkansız çevre kirliliğine yol açması
    (Karbon türevli enerji kaynaklarınında çok fazla çevre kirliliğine yol açtığını unutmayalım)
    İnsanları gelecekte kullanılabilecek en temiz enerji kaynağı olarak Güneş enerjisine Rüzgar enerjisine ve diğer enerji yöntemlerini geliştirmeye itmektedir
    En ilkel hali ile Güneş paneli ile sıcak su temin edilmesi de bir Güneş enerjisi üretim yöntemidir.

• Güneş enerjisi santralini ben de görmüştüm. Mantığı da çok basit. Koskoca bir tarlaya düşecek güneş ışınını aynalar vasıtasiyle tepede tek bir noktaya yönlediriyorsunuz. O nokta büyük bir sıcaklığa ulaşıyor. Fosil yakıtların yaptığını aynalarla yapıyorsunuz.

Zaten bir buhar türbininin çalışabilmesi için biri yüksek biri alçak iki ısı havuzu olması lazım. Genel de yüksek sıcaklık yakıtlar kullanılarak elde ediliyor, alçak sıcaklıkta atmosferin sıcaklığı oluyor. Eğer siz çok soğuk olan bir kaynak bulsanız orada da türbin çalıştırabilirsiniz. Mantık kısaca bir sıcaklık farkı elde etmek ve o iki sıcaklık kaynağı birbirini nötürlerken aradaki ısı geçişini işe(w) çevirmek.
  • güneş enerjisiyle sıcak su elde etme sadece ısıtma yöntemidir...ama bi arkadaşın da bahsettiği gidi fotoelektrik yani ışığın elektriğe dönüşmesiyle elektrik elde edilebiliyor..bunun için de güneş pili denilen bir eleman kullanılıyor...tabi biz bu elemanı bir transistör gibi düşünebiliriz..yani bir işlemcide nasıl milyonlarca transistör bulunuyorsa bir güneş panelinde de milyonlarca güneş pili bulunabilir ve gerekli elektriği üretebilirler..yani buhara türbine felan gerek yok..tabi bu konuda yasal engellemeler var..siz kalkıp siemensin şu an zaten ürettiği güneş panellerini evinize kurup elektrik kullanamazsınız..maalesef..ama bu konuda devletin bişeyler yapması gerekiyor..bu kadar çok güneş alan bir ülkede, kendi güneş panellerimizi üretemediğimiz için elektrik enerjisini nükleer enerjiyle elde etmek istiyoruz..bence çok yazık bu doğal kaynağı kullanamıyoruz..

tabiki bu konudaki gelişme de yeterli değil ama sırf bunun için bir araştırma ekibi kurulup sadece güneşten nasıl elektrik elde edileceğini ve nasıl daha verimli hale getirileceğini araştırsalar, türkiyenin enerji sorunu kalmazdı diye düşünüyorum

• zannediyorum ülkemizde tübitak deneme amaçlı güneş fırını sistemleri yapmıştı.

fakat halihazırda sistem arkadaşın dediği gibi maliyet-ticarilik gibi bir kıskacın içinde.

sterling motorları duydunuzmu bilmiyorum ama bu motorlar ısı taşıyan akışkanların ısısını direkt olarak harekete çeviriyor.zannediyorum sterling motorlu sistemlerde mevcut.

yani senin bahsettiğin sıcak su sterling motor vasıtasıyla harekete dolayısıyla elektriğe dönüşüyor.

bu link steling motor için.

http://www.quasiturbine.com/QTStirling.html
  • Solar cell denilen güneş pili veya panellerinin verimliliği çok düşük. Yüzde on, onbeş civarında. Ama türbinlerle verim 40 a veya 50 lere çıkabilir. Bir de daha ucuza üretilebilir ve yerli üretim de mümkün. Cam sanayimiz var.
  • netice dönüp dolaşıp hareket ve elektrik konusuna geliyor. hareket enerjisinin de en verimli elektrik enerjisi olduğunu sanırım herkes kabul ediyor. Geri kalan bütün bu yoruımlar doğrusu beni tatmin etmedi.

Orjinalden alıntı: _ShineOn_

metrekarelerce alana yayılmış bir santral var zaten bu şekilde çalışan. amerikada. mercek yerine içbükey aynalar kullanılıyor. aynaların merkezinde ise içinde bir çeşit yağ bulunan bir tüp. tabi tüpün boyu oldukça fazla. içindeki yağ ısınıyor, sonra bu yağı alıp senin dediğine benzer bişeyler yapıyorlar. ancak güneşlenme süresi fazla olan biryerde yapmak gerekir bunu. ülkemizde ise pek öyle yer yok ne yazık ki.

ispanyada da var ve acayip geniş bir alana kurmuş adamlar.
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.