Şimdi Ara

Nikon D5100 KULLANICILARI KULÜBÜ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
3
Favori
17.792
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İnceleme: Nikon D5100

     Nikon D5100  KULLANICILARI KULÜBÜ



    Fotoğraf makinesi üreticisi Nikon, Full HD video ve harici mikrofon bağlantısı gibi özellikler eklediği yeni nesil dijital SLR modeli D5100 ile giriş seviyesinde rekabeti artırıyor. Giriş seviyesi DSLR fotoğraf makineleri son yıllarda popülerliklerini iyice artırdı. Bunun en önemli sebeplerinden başında fotoğrafla ciddi olarak ilgilenmek isteyen amatörler için gelişmiş özellikleri uygun fiyata sunmaları geliyordu. Hemen hemen birçok firma bu kategoride yeni ürünler piyasaya sürdü ve günümüzde rekabetin en yoğun yaşandığı fotoğraf makinesi türlerinden biri de giriş seviyesi bu ürünler.
    Yazı ve Fotoğraflar: Özgür Çetin


    Nikon ağırdan aldı

    Nikon’un en önemli özelliği ürünlerini piyasaya sürerken acele etmemesi. Bu anlamda en büyük rakibi Canon’dan ayrılan firma, ölçmeden, biçmeden ve ince hesaplar yapmadan yeni model üretmemesiyle tanınıyor. Gerçi bu yüzden zaman zaman kullanıcı kaybetse de mühendislik kökenli bir firma olmanın getirisi olan bu durum eninde sonunda işini çok iyi yapan cihazlar üretmesini sağlıyor. Nikon’un bugüne kadar giriş seviyesinde birçok cihazı oldu. Bunlardan biri de D5000 idi. Döndürülebilir ekranlı bu model 720p HD video kayıt özelliğine sahipti.

    Full HD ve 16.2 Megapiksel

    D5000 modelinin güncellenmiş versiyonu olan D5100, ilk bakışta önceki modeli andıran bir görünüme sahip. Yine aynı tarz döndürülebilir ekranı bulunan D5100′ün önemli bir farkı bu ekranın aşağı doğru değil de sola doğru açılması. Aşağı doğru açılan ekarnın tripodla kullanımı sırasında sorun yaşayanların eleştirilerini dikkate alan nikon tasarım değişikliğine giderek ekranı sola açılır yapmış. 16.2 Megapiksel çözünürlük, Ful HD video, harici mikrofon girişi (Nikon için bu kategoride bir ilk), GPS aksesuar bağlantısı, 25.600′a çıkabilen ISO, 920 bin piksellik ekran ürüne yeni eklenen fonksiyonlar.


    Geliştirilmiş tasarım
    Daha önce yine bu sayfalarda incelediğimiz Nikon D3100′e benzeyen bir tasarıma sahip D5100. Üst yüzde bulunan devasa çekim modu düğmesi adeta ‘ben amatörleri yönelik bir fotoğraf makinesiyim’ diye bağırıyor. Ayrıca tuşlar ve yerleşimleri de bildiğimiz Nikon anlayışının bir ürünü. Üründe harici mikrofon girişinin yanısıra GPS (Nikon’un kendi aksesuarı var) aksesuarı için bağlantı yuvası ve HDMI çıkışı bulunuyor. Tasarımla ilgili eleştireceğim tek nokta ise LiveView tuşu ile video kayıt düğmesinin birbirine çok yakın olması. Çekim modu düğmesine entegre edilen LiveView düğmesinin yeri biraz ters olmuş. Bu da kullanım sırasında biraz sıkıntı oluşturabiliyor.

     Nikon D5100  KULLANICILARI KULÜBÜ

    Hareketli ekran

    LCD ekranı sola döndürülerek kullanılıyor. Bu tarz bir kullanım özellikle zor kadrajlarda işe yarıyor. Zaten son dönemde DSLR kategorisinde döndürülebilir ekranlar tekrar moda oldu. Canon’un da 60D ve 600D modellerinde (ki Canon için ilktir) bu tarz ekranlar tercih edildi. Olumlu bir özellik olarak gördüğüm döndürülebilir ekranların sayısının artmasını dilerim. Öte yandan ekranın çözünürlüğü bir önceki versiyonda 230 bin iken D5100′de 921.000 piksele çıkartılmış. Bu da çekilen fotoğraf ve videoları çok daha net ve keskin izleyebilme imkanı sunuyor. Öte yandan D5100′de video kayıt yapabilmek için özel bir tuş bulunuyor ki bu da güzel bir fonksiyon. Ayrıca hem ön hem de arka yüzed IR gözü mevcut. Bu sayede uzaktan kumanda ve benzeri aksesuarları hem ön hem de arka yüzde kullanıbiliyorsunuz.

    Full HD

    Firmanın giriş seviyesi modelleri arasında Full HD video çeken ikinci modeli D5100 (ilki D3100 idi). Full HD modunda görüntüler videolar en fazla 20 dakika uzunluğunda olabiliyor. 20 dakikadan sonra yeni bir kayıt yapmak gerekiyor. Birkaç kayıt yapınca da makine ısındığından ara vermek gerekiyor ki bu D90′da da karşımıza çıkan bir durumdu. Benzer ısınma sorunu başka markaların modellerinde de mevcut. Buna teknik bir sınırlama da diyebiliriz. Ürünün fotoğraf kalitesi gibi video kalitesi de başarılı. Video kayıt sırasında netlik de yapabiliyorsunuz (deklanşöre basarak). Tabi netlik motorunun sesi videoda duyuluyor.

     Nikon D5100  KULLANICILARI KULÜBÜ


    Efektler

    Nikon’un D5100′de ilk kez görücüye çıkardığı bazı efekt özellikleri de var. Bunları çekim sırasında uygulayabiliyorsunuz. Silüet, Az Işık, Fazla Işık, Gece Görüntü, Renk Taslağı, Minyatür Efekti ve Seçici Renk olmak üzere 7 farklı efekte hem fotoğraf hem de video kayıtlarında gerçek zamanlı uygulayabiliyorsunuz. Bence her biri çok faydalı olan bu efektlerden Minyatür Efekti ve Seçici Renk özellikle dikkatimi çekti. Minyatür Efekti bir nevi makro hissi veriyor. Seçiçi Renk ise kadrajdaki bir rengi seçip sadece o rengin renkli görünmesini, diğerlerinin siyah-beyaz olmasını sağlıyor. Çok farklı denemeler yaparak değişik sonuçlar alınabiliyor. Video modunda da bu efektlerin uygulanabiliyor olması güzel olmuş.

    HDR

    High Dynamic Range olarak tanımlanan HDR fotoğraf tekniği D5100 ile Nikon DSLR modellerinde geldi. Bu modda 3 farklı fotoğraf çekiliyor. Bunlardan biri doğru, diğeri fazla, diğeri de az pozlanmış versiyonlar. Sonra bunların uygun olanları bir araya getirilip aydınlatılmış bir fotoğraf elde ediliyor. Yakın zamana kadar bu fotoğraflar bilgisayarda Photoshop ya da benzeri özel yazılımlarla bir araya getiriliyordu. Artık işlemcilerin gelişmesiyle birçok fotoğraf makinesi bunu kendi üzerinde yapabiliyor. Nikon’un yönteminde ise 2 kare çekiliyor. Elde edilen sonuçlar fena değil ve bilgisayarda yapmaktan daha kolay ve pratik.

     Nikon D5100  KULLANICILARI KULÜBÜ


    Mikrofon girişi

    Nikon’un DSLR giriş seviyesinde bugüne kadar mikrofon girişli bir model bulunmuyordu. Birçok rakibinin artık standart haline gelen bu özelliği sunduğunu gören marka da D5100 ile giriş seviyesindeki bir modeline mikrofon koydu. Harici mikrofon bağlantısı önemli çünkü bu tip ürünlerde cihazın üzerinde bulunun bütünleşik mikrofon genelde çok başarılı sonuçlar vermiyor. Özellikle gürültülü mekanlarda video kaydı yaparken harici mikrofon bağlantısı gerekiyor. Bu yüzden artık birçok modele bu fonksiyon standart olarak ekleniyor. Zaten böyle bir özelliğin sonradan eklenmesi de mümkün değil. Bu alandaki ciddiyetini ortaya koyan Nikon D5100 ile birlikte ME-1 isimli harici bir mikrofon aksesuarını da duyurdu. Demek ki Nikon’un harici mikrofon bağlantılı modellerinin devamı gelecek.

    Pil

    D5100′un ortalama pil ömrü 500-550 kare. Yaptığımız çekimlerde bizim bulduğumuz değer bu. Tabi bu rakamın birçok etkene bağlı olduğunu ve değişebileceğini unutmamak lazım. Örneğin video kayıt özelliğini aktif olarak kullandığınızda bu rakam çok daha azalıyor. Yine de rakiplerine göre 500-550 karenin normal olduğunu belirteyim.

    Retouch fonksiyonları

     Nikon D5100  KULLANICILARI KULÜBÜ


    Nikon’un farklı modellerinde de karşımıza çıkan Retouch efektlerinin sayısı artırılmış. Temelde birçok efekt ve düzenlemeyi fotoğraf çektinten sonra uygulamanız mümkün. Retouch’un önemli farkı da bu. Bu fonksiyonu sadece çekim sonrasında uygulayabiliyorsunuz. Sonuçların bir kısmı eğlenceli ve birçok farklı seçenek de sunuyor. Fotoğraflarla oynamak isteyenler için güzel bir özellik.

    Fiyat

    Nikon’un bu modeli 18-55 kit objektifle birlikte 2400 TL civarında bir satış rakamına sahip. ABD fiyatı 900 dolar olan bir ürün için biraz fazla gibi görünse de ülkemizde fotoğraf makinelerine yüzde 18 KDV + yüzde 20 ÖTV uygulandığı için normal karşılamak gerekiyor. İthalatçı firmaların da rahatsız olduğu bu durum yurtdışından ürün getirme gibi bir durum doğursa da şimdilik yapılacak bir şey yok. ÖTV kalkmadan fiyatların düşmesini beklemek boşuna.

    Uzun lafın kısası

    Nikon, kullanıcı taleplerini iyi irdelemiş ve Full HD video kayıt edebilen, 16.2 Megapiksel çözünürlüklü, döndürülebilir ekranlı güzel bir model üretmiş. Fotoğraf ve video kalitesinin yanısına harici mikrofon bağlantı yuvası gibi önemli detaylar içeren D5100′ü giriş seviyesi (ve bunun biraz üstü) amatör fotoğraf tutkunlarına öneririm.

    Nikon D5100

    16.2 Megapiksel
    Döndürülebilir 3 inç 920.000 piksel LCD ekran
    11 noktalı AF
    ISO 100-25.600 aralığı
    Full HD video kayıt özelliği
    Saniyede 4 kare seri çekim hızı
    Hem JPEG hem RAW desteği
    Dahili efekt ve Retouch fonksiyonları
    Mikrofon girişi
    HDMI çıkışı
    GPS bağlantısı
    KDV dahil 1850-2400 TL (18-55 mm objektif dahil)

    BEĞENDİM

    -Full HD video fonksiyonu
    -Fotoğraf ve video kalitesi
    -Efekt fonksiyonu

    BEĞENMEDİM

    -Yüksek fiyat
    -LiveView tuşunun yeri biraz sorunlu


    NIKON D5100 İLE ÇEKİLMİŞ ÖRNEK FOTOĞRAFLAR

     Nikon D5100  KULLANICILARI KULÜBÜ

     Nikon D5100  KULLANICILARI KULÜBÜ

     Nikon D5100  KULLANICILARI KULÜBÜ

     Nikon D5100  KULLANICILARI KULÜBÜ





    NIKON D5100 KULLANILARAK KAYIT EDİLMİŞ VİDEO



    Bu yazı, Gezgin dergisinin 2011 yılının Mayıs (51) sayısında yayımlanmıştır.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Nikon D5100 inceleme VİDEOSU




    ------
    NIKON D5100 at Clifton Cameras



    -----

    Test Canon 600D vs Nikon D5100




    Her iki markanın da yeni çıkan makinelerinden olan d5100 ile 600d yi bu yazımızda karşılaştırıyoruz. Genellikle başlangıç seviyesi için kullanılan makineler artık kendilerini çok geliştirdiler, kullanıcı da ilk makine alacağı zaman bir çok makine arasında kalıp şaşırıyor. Bu karşılaştırmalarımızın yararlı olacağını umuyoruz.

    Nikon d5100 satın almak için tıklayınız : Nikon d5100

    Canon EOS 600D satın almak için tıklayınız: Canon EOS 600D


    Gelin şimdi bu iki çok iyi makinenin birbirlerine göre avantajları ve dezavantajlarını görelim:

    Canon EOS 600D ‘nin üstün yönleri:

    Otomatik netleme problemi yok. Her lensle sorunsuz çalışır.
    Çözünürlük olarak çok üstün. 17.9 mP vs 16.1 mP
    Daha büyük vizör. 0.53x vs 0.51x – %10 daha büyük.
    Daha yüksek çözünürlüklü LCD ekran. 1040k vs 940k.

     Nikon D5100  KULLANICILARI KULÜBÜ


    Nikon D5100‘ün üstün yönleri:

    Yüksek ISO’ da daha az noise. 1183 ISO vs 793 ISO. Düşük ışıkta daha az gürültü ile fotoğraf elde edebilirsiniz.
    Daha fazla netleme noktası. 11 nokta vs 9 nokta. Bu şekilde netlemeniz kolaylaşır.
    Videoda netleme takibi var. Video çekerken de otomatik netler.
    Dinamik aralığı daha yüksek. 13.6Ev vs 11.5Ev.
    Daha hızlı çekim. 4fps vs 3.7 fps. Saniyede çekilen kare sayısı daha fazla.
    Sensörü %10 daha büyük.
    Tek bataryayla daha fazla çekim imkanı. 660 kare vs 440 kare.
    Dahili HDR yapma özelliği var.
    Çok daha hızlı açılıyor. 500ms vs 1500ms

     Nikon D5100  KULLANICILARI KULÜBÜ


    Ortak Güçlü Noktalar:

    Full HD Video çekebiliyorlar. (HDSLR)
    3″ LCD boyutları
    Harici mikrofon çıkışları var.
    Ekranları dönebiliyor.
    24p video özelliği.
    Ortak Zayıf Noktalar:
    Görüntü sabitleme özelliğinin olmaması.
    Deklanşöre bastıktan sonra fotoğrafı çekme süreli uzun. 283 ms vs 273 ms
    Panorama özellikleri yok. (Panorama çekimleri bilgisayarda sonradan yapabilirsiniz)

    Sonuç:

    İki markanın son çıkan makinelerinden olan d5100 ile 600D ‘nin karşılaştırmasında, d5100 bir adım önde görünüyor. 600D her lensi kullanabilmesiyle önde iken d5100 özellikle barındırdığı özellikler bakımından (HDR, follow focus) bir adım öne çıkıyor. Tüm bunlara rağmen Canon’ların özellikle başlangıç seviyesinde daha uygun fiyata daha fazla lens bulabildiklerini söylememiz gerekiyor.

    kaynak:http://blog.fotografium.com

    -----------

    nikon 18-55mm lens inceleme türkçe




    ------



    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    İMZA: kodu

    [right][link=http://forum.donanimhaber.com/m_59106923/mpage_1/f_/key_//tm.htm#59106923][image]https://store.donanimhaber.com/4f/a7/dc/4fa7dcbe4310e96d2355bf53d63b6c2e.png[/image][/link][/right] 




    En güzel resimleri çekmeniz dileğiyle.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _RAPTOR_ -- 26 Mart 2012; 12:38:47 >







  • http://forum.donanimhaber.com/m_57141160/tm.htm

    Farklı bir sayfada bile değil, 8-10 başlık aşağıda...
  • emeğinize sağlık ama açmayın böyle şeyler, ana konu varken gereksiz. ayrıca bu modele özgü bir "problem paylaşım ve çözme" konusu var arkadaşın dediği gibi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: McYC

    http://forum.donanimhaber.com/m_57141160/tm.htm

    Farklı bir sayfada bile değil, 8-10 başlık aşağıda...


    bizde biliyoruz öle bir topik olduğunu ama bu konuyu incele birde orayı incele bakalım hiç bir alakası yok.

    ben derledim konuları. hem türkçe. gerek görürse admin birleştirsin.
  • Zaten olan bir başlık için neden yeni bir başlık açıyorsunuz ki? D5100 başlığının altına yazarsınız olur biter.
  • resimdeki o mikrofonun canon için olanı var mı?
    ayrıca jack standar 3.5mm, taksam canonda çalışmaz mı ki?
  • Arkadaş her ne kadar niye konuyu açtın diye olanlar varsada iyi olmuş boş ver şu ilk çekilen gül resmini nasıl çekildiğni öğrenebilirmiyim
  • Hayır yani gerçekten anlayamıyorum D5100 sayfası varken ikinci bir D5100 sayfası açmanın mantığını. O başlıkta yazılmayan bir şey varsa o başlığın altına yazılır. Zaten var olan bir başlığın aynısı neden açılsın ki?
  • Diğer konu olduğu için bu konuyu kitliyorum.Buradan devam edin istiyorsanız ;

    http://forum.donanimhaber.com/m_57141160/mpage_5/tm.htm
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.