Şimdi Ara

HD Radio ile ücretsiz CD kalitesinde 100 lerce radyo kanalı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
7.452
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Amerika'da 1992 yılından bu yana devam etmekte olan uydu üzerinden radyo yayını, dijital yayın teknolojilerinin kullanıcılara sunabilecekleri gelişmeyi oldukça güzel ortaya koyuyor. Konuya özel yayınlar yapan bir çok radyo kanalı, çalan parça hakkında detaylı bilgi görüntüleyebilme, parazitsiz ve CD kalitesinde ses, ufak bir aylık sabit ücret karşılığında kullanıcılara sunulmakta.

    Şimdi HD Radio ile uydu kalitesinde ki radyo yayını analog radyo yayınının yerini almaya hazırlanıyor. Yine sayısal bir yayın teknolojisi üzerine kurulu HD Radio, aynı normal radyo yayınlarında olduğu gibi karasal verici istasyonları üzerinden yapılmakta ve kapsama alanı yine her karasal yayında olduğu gibi verici istasyonların yayın alanıyla sınırlı.

    HD Radio'da yayın yapan kanallar analog ve dijital yayını aynı anda yapmaktalar. Dijital yayın ve analog yayın vericiye gönderilmeden evvel dijital yayın sıkıştırılma işlemine tabi tutuluyor. Vericiden analog yayın ve sıkıştırılmış dijital yayın birlikte yayınlanıyorlar ve HD Radio destekli donanıma sahip kullanıcılar ses kalitesi daha yüksek, daha fazla kanala sahip ve parazitsiz yayını alırken, HD Radio'su bulunmayan kullanıcılar standart analog yayını almaya devam ediyorlar.

    Dijital yayında sıkıştırma oranı çok fazla olduğundan analog yayında ki tek kanalın kapladığı band alanına 3-4 farklı radyo kanalı sıkıştırılabilmekte. Bu sayede şimdikine nazaran 4 kat daha fazla yayın hiç bir parazit ve karışma olmadan kullanıcıların beğenisine sunulabilmekte. HD Radio'nun avantajı eski ve yeninin bir arada sunularak Radyo yayını yapan şirketlerin ulaşabildikleri insan sayısını kısıtlamaması.

    HD Radio yayınları yine AM ve FM bandlarında yapılmaktalar. AM bandında yapılan yayınlar sınırlamalardan dolayı ancak FM kalitesine kadar çıkartılabilirken, FM bandındaki yayınlar CD kalitesinde yapılmaktalar. Ayrıca yayınlar esnasında çalan şarkının albüm ve sanatçı gibi bilgiler de alıcı cihaza yollanmakta. Bu müzik esnasında şarkı hakkında bilgi olurken, haber yayını esnasında gündem içeriği ve hava durumu hakkında bilgiler içeren yazılı yayın da olabilmekte.

    Amerika'da bir çok üretici araç ve ev kullanıcılarına yönelik 150$'dan 400$'a kadar başlayan fiyat etiketleri taşıyan HD Radio destekli ürünlerini piyasaya sürmüş bulunmaktalar. HD Radio, radyo yayını yapan şirketlere uydu yayını gibi ülkenin bir ucundan bir ucuna kapsama alanı sunmasa da aynı yayın kalitesini ücretsiz olarak sunmasıyla rekabet oranı yüksek bir teknoloji.

    BMW'da bu sene sonbahara doğru araç modellerine HD Radio destekli ses sistemleri takmaya hazırlanıyor. HD Radio'ya geçiş hemen olmasada zamanla gerçekleşecek bir olay. Sadece kuzey Amerika'da vericileri güncellenmesi gereken 2,500 radyo istasyonu için 250 milyon dolar harcama yapılması gerektiği hesaplanıyor. Şu ana kadar 300'den fazla radyo istasyonu vericileri güncelleyerek dinleyicilerine HD Radio hizmeti vermeye başlamış durumda. Ülkemizde de sağladığı avantajlar nedeniyle radyo yayını yapan şirketlerin dikkatini çekip bir kaç sene içerisinde ilk deneme yayınlarının başlayacağını umut ediyoruz.








  • inşallah birkaç yıl içinde dedikleri deneme yayınları 5-10 sene sonra olmaz.
  • hd radio değilde..hala uydu radyo tr ye gelmedimi?

    yurdumun dağlık kesimlerinde radyo dinlemek neredeyse imkansız..hala bu teknolojinin çok iyi bir fırsat olduğu görülemiyormu?sanırım radyo yayını da navigasyon hizmetleri gibi bi 10-15 yıl sonra tr ye gelicek..hoş tv kadar popüler bi cihaz da bile dijitale yeni geçmiş sayılırken bunu garipsememek lazım

    tabi tr hükümetlerinin telekominasyona yatırımda ne kadar geri kaldığı da unutulmamalı..geleceği göremeyen,sadece kendi çıkarını düşünen vasıfsız liderler yüzünden teknolojide inanılmaz gerideyiz..tr göz göre göre ikinci osmanlı vakası olma yolunda ilerliyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mazoist -- 12 Şubat 2006 3:38:15 >




  • torunlarımız ne kadar sanşlı valla :P
  • buraya HDradio yerine DAB gelecek,DAB avrupanın kullandığı sistem.
  • kenwoodda iyi bir firma ancak bunu pioneer başta olmak üzere sony,blaupunkt gibi işin profesyonelleri yapsında siz o zaman görün hd radio'yu
  • cd kalitesinde radyo dinleyebileceğimiz teypler, müzik setleri ..vs çıkarsa bu altelerde mutlaka radyodan kayıt olmalı.. o zaman baya olay olur..
  • Uydudan radyo tabiki var,birçok büyük radyoyu evimizdeki dijital recieverda,digitürkte cd kalitesinde dinleyebiliyoruz..Bunun farkıysa uydu üzerinden değilde karasal vericilerden yayın yapıyor,yani hareketli ortamda müzik dinlemeyi sağlayan özelliği var..Asıl benim istediğim Hd tv yayınının karadan verilmesi..Acaba mümkün olacak mı,veya herkes yeni aldığı dijital recieverlarını değiştirmek zorunda mı kalacak...
  • 4 senede, bir ilerleme kaydedilmemiş.
  • Çoktan oldu arkadaslar... Sony oto teyplerinde bu özellik var mesela:
    SONY DSX-S300BTX


    "Satellite Radio2 / HD Radio™ Ready3The DSX-S300BTX integrates seamlessly with Satellite Radio2 and HD Radio3 using Sony® Bus adaptors so you can receive digital satellite radio2 or HD Radio broadcasts3. "
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.