Şimdi Ara

Maliye'den yılda en az 3 kez araba alıp satan kişilere de mektup gitti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
129
Cevap
0
Favori
58.143
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bi tek ikinci el arabaya vergi ödemediğimiz kalmıştı,o da oldu..Bu ne kadar saçma bi uygulamadır,ticarethane açmadan araba alım satım yapanların önüne böyle geçemezsin ki..Kurunun yanında yaşıda yakıyosun.Arabanı satıp başka bi araba almak için illaki üstüne para koymana gerek yok.2010 model c sınıfı aracını satarsın aynı paraya 2006 model d sınıfı alırsın,ne biliyim..Haram zehir zıkkım olsun o aldıkları vergiler diyorum,daha da bişey demiyorum...
    Bide o kişisel olarak araba alım satımı yapan kişilere karşı değilimde desteklemiyorumda.Ama bi yandan da arabayı alırken fiyat öldüren,satarken üstüne dünya kadar kar koyan,km çeken,usta ayarlayıp kazasız gösteren,bilmeyen anlamayan adama pert arabayı temiz diye satan çakal tayfasından galericilere de iyi oluyodu..Adamlar bütün piyasayı ele geçirmiş istedikleri gibi oynuyodu..
  • Bi tek ikinci el arabaya vergi ödemediğimiz kalmıştı,o da oldu..Bu ne kadar saçma bi uygulamadır,ticarethane açmadan araba alım satım yapanların önüne böyle geçemezsin ki..Kurunun yanında yaşıda yakıyosun.Arabanı satıp başka bi araba almak için illaki üstüne para koymana gerek yok.2010 model c sınıfı aracını satarsın aynı paraya 2006 model d sınıfı alırsın,ne biliyim..Haram zehir zıkkım olsun o aldıkları vergiler diyorum,daha da bişey demiyorum...
    Bide o kişisel olarak araba alım satımı yapan kişilere karşı değilimde desteklemiyorumda.Ama bi yandan da arabayı alırken fiyat öldüren,satarken üstüne dünya kadar kar koyan,km çeken,usta ayarlayıp kazasız gösteren,bilmeyen anlamayan adama pert arabayı temiz diye satan çakal tayfasından galericilere de iyi oluyodu..Adamlar bütün piyasayı ele geçirmiş istedikleri gibi oynuyodu..
  • Bi yandan kimileri ihalelerle v.s v.s işlerle büyük vurgunlar yaparken, maliye ufak hesapların peşinden koşuyor. Hergün düşündüğüm birşey var; acaba ben bu ülkede yaşayarak hayatımı heba mı ediyorum?
  • Tamam da maliye'ye ne ! İstersem yılda 5 araç değiştiririm.Paraya sıkışmışımdır, iyi bir müşteri çıkmıştır, model yükseltmek için satıyorumdur.Herşeyden aldıkları hava parası yetmedi birde buna göz diktiler.Bunu düşünmeden önce oto pazarlarına gidip galericilerin yanındaki vasıfsız, asgari ücretle çalışan, sigortası ödenmeyen bu ücret karşılığı al-sat yapan kişileri tespit etsinler.Ama zor geliyor ''4 defa araba değiştiren vatandaştanda alalım vergiyi' diyorlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jeune Ottoman

    Maliye iyice can sıkmaya başladı.

    İkinci elde iki şahıs arasındaki alışverişi bile vergilendirmeye çalışıyor. Devlet nerden para toplayacağını şaşırmış durumda. Milletin cebindeki paradan cepte taşıma vergisi diye bile vergi alıp devletin kasasını dolduralım derken ekonomiyi çökertecekler.


    quote:

    Orijinalden alıntı: somet 16

    allahım ne hallere düştük, koskoca tc cumhuriyeti vatandaştan alacağı bu vergiye mi kaldı, zaten adamın tepesine çıkmış biraz kafa kaldırsın enseye tokat gibi yapıştırıyo vergileri

    Peki size bir soru?

    Bu ülkede en kolay yapılan ve kar bırakan meslekler nedir?

    Emlakçılık,galericilik,al-satçılık...

    Vergi yok peki vergi kaçırmak yerine dürüst davranılsa devlet bel altı oynar mı?
    Niye biz Dünyanın en pahalı yakıtını kullanıyoruz...

    Benim şuçum ne?

    Aylık 788 TL vergi veriyorum hemide kazancımın 3/1...Kıçı Moklu bir devlet memuruyum alttarafı yeşilkart,kırmızı kart,yoksulluk maaşı,işsizlik maaşı almadım hiç,devletin sırtına kambur olanların sesi herzaman daha gür çıkar...
    Adam daire,ev,araba satıyor %2-3 komisyon..!
    Ne yapıyor bir hiç başkasından alıp öbürüne satıyor..!
    Vergisine gelince yok ama BMW,MERCEDES alırken para var...

    2 el araç satanları görmek isterim artık...






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hutaha -- 6 Mart 2012; 11:36:13 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: AutoTestPilot

    Benim yılda kaç kere araç alıp sattığıma kimse karışamaz. Burda savunanlar yarın öbür gün cep telefonlarına bilgisayarlarına vs. aynı bu şekilde yılda belli bir sınır getirilirse ne diyecekler merak ediyorum.



    Hiçbir şey demeyeceğim.
    Çünkü hiçbir zaman eski telefonumu veya eski bilgisayarımı satmadım, ömrü bitene kadar kullandım. Kullanmadıklarım da çekmecede durur.
    Ayrıca yılda 4-5 defa telefon veya bilgisayar değiştirmek de niyekine?
    Bu kadar mı zengin bir ülke olduk.
    Ayrıca cep telefonu veya bilgisayar satışları noter vs. yöntemle kayıt altına alınan satışlar da değildir. Eğer gittigidiyor veya sahibinden gibi sitelerden satmıyorsanız.

    Zaten sahibinden, gittigidiyor gibi sitelerde vergi vermeden düzenli satış yapanlar da cezalandırılmaya başlamıştı.
    Yurtdışından getirip, hiçbir vergi vermeden ayda 30.000-40.000 tl satış yapanlar vardı. Onlar da mükellef olmaya başladılar.

    Al-sat'çılar yüzünden piyasada sahibinden araba bulunamıyor.
    Nakite sıkışan veya arabasının piyasasından habersiz insanların arabasını hemen alıp, km'sini düşürüp, kazalarını saklayıp, insanları kandırarak, dolandırarak araba satan al-sat'çılar tonla.
    Bu insanların bir adresi, bir işyeri yok. Bu yüzden utanmaları, yalandan çekinmeleri de yok. Her türlü yalanı söyleyebiliyorlar.
    Galericiler bile bunlardan insaflıdır. En azından adamın adresi belli. Onları da hiç sevmem ama neyse. En azından az da olsa vergi veriyorlar.

    Kimsenin yılda kaç kere araç alıp sattığınıza karıştığı yok.
    Eğer yılda 4 arabadan fazla araba değiştiriyorsanız, mükellef olun ve vergi dairesine uğrayın diyorlar. Her satışınızı kar olarak görmüyorlar, görmeyecekler. Kayıt altına girin diyorlar. Kanuna göre kazanç olmasa da ticaret var gözüye bakıyorlar.

    Özür dilerim ama yılda 4-5 defadan fazla Focus, Linea, Albea, Symbol vs değiştiren insanların %99'u bunu para kazanmak için yapıyordur. Üstelik sadece 2011'e bakmıyorlar. 10 yıldır bu işi yapan insanlar var ve maliye son 5 yılınıza bakıyor.
    Kar amacı gütmeden yıllardır alışkanlık halinde, yılda 4-5 araba değiştiren kaç tane tanıdığınız var? Yani son 3 yılda 15 arabayı zevkine değiştirmiş?
    Benim yok.

    Ama al-sat yapan bir tanıdığımın kardeşi var ve vergisini vermeli...

    Bu uygulamaya tepki veren insanlar da bir yönden haklı görülebilir. Çünkü insanlar uyarılmadan mükelleflikler başlatıldı, ve insanlara kötü bir sürpriz oldu.

    Daha önce de yazdığım gibi, ticaret varsa mükelleflik vardır, gelir de varsa vergisi vardır.

    Selamlar




  • Kira gelirini beyan etmeyen 300 bin ev sahibinin peşine düşen Maliye, şimdi de ikinci el otomobil satışlarını takibe aldı. Yılda 3 kez araba alan satan 623 bin kişiye inceleme mektubu gönderildi. Buna göre internet üzerinden veya şahsi olarak ikinci el araba alım satımı yapanlardan vergi alınacak. Ticari kaydı olmadığı halde çok sayıda araç alıp satanlara vergi cezası uygulanacak.Söz konusu gelişmeyi Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Ekrem Şimşek açıkladı. Şimşek, 2011 yılında galeri, otomobil yetkili satıcısı ve kişilerle birlikte toplam ikinci el araç satışının ise 3 milyon 700 bin olduğunu vurguladı. Ticaret Kanunu'nda yılda 3'den fazla gayrimenkul alım satımı yapan insanların bunun ticaretin yaptığı muamelesine tabi tutulduğunu kaydeden Şimşek, "Bu işle ilgili ticarethane açması gerekiyor. Demek ki 3'den fazla yapıyorsun vergisini vermek zorundasın. Gelir vergisi, KDV ödemek zorundasın. Gelir İdaresi Başkanlığı da bu konuyla ilgili 623 bin kişiye inceleme mektubu gönderdi." dedi. Geriye dönük olarak noter kayıtları, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil kayıtlarının TC Kimlik numaraları üzerinden incelemeye tabi tutulduğunun altını çizen Ekrem Şimşek, "Yılda 10 ila 20 adet arası araba alım satımı yapan doktorlar, öğretmenler var." diye konuştu.

    Araba alım satımı yapan kişilerin ödemedikleri verginin karşılarına çıkacağını dile getiren Şimşek, mektup gönderilenler içerisinde galericilerin de olabileceğini söyledi. Geriye dönük kaç yıl inceleme yapılacağı konusunda net bir bilgiye sahip olmadıklarını söyleyen Şimşek, İstanbul'da bir arkadaşlarına 10 bin lira vergi matrahı çıkarıldığını aktardı.

    İNTERNETTEN ARABA ALIRKEN KAPORA ÖDEMEYİN

    Şimşek, internet üzerinden yapılan araç satışlarının bazı dolandırıcılık olaylarına da kapı araladığını vurguladı. İnternetten araç alan vatandaşlara da dolandırılma tehlikesine karşı uyuran Şimşek, "İnternetten araba alırken kapora gönderenler var. Kapora sektörü oluştu. Gönderiyorsanız kaporayı bir gün önce görüştüğünüz kaparo verdiğiniz kişiyi daha sonra bulamıyorsunuz. Bu kişiler hayali adresleri verip vatandaşlardan 500'er lira topluyor ve köşeyi dönüyor." uyarısı yaptı. Şimşek, bu konuda kendilerine birçok şikayet geldiğini ifade ederek başından geçen bir olayı da anlattı:

    "İnternetten Bursa'daki 15 bin liralık bir araç gördüm. Almak için aradım sahibi kapora istedi. Yarın gelsem görsem adresi verir misiniz dedim. Adresi verdi. Ben de Bursa'daki bir galerici arkadaşıma söyledim. Gitti verilen adreste böyle bir kişi yok. Genelde de her şehirde olabilecek 'Atatürk Caddesi, Cumhuriyet Caddesi' gibi yer isimlerine bir numara verip internete koyuyorlar. Aman vatandaşlarımız kanmasın."

    Galerilerin şehrin belli yerlerinde toplanması yönünde genelgenin sıkıntılarının yaşandığını söyleyen Şimşek, oto galericiler sitesinin yapılması aşamasında şehirlerdeki sektör temsilcileriyle görüşülmesi gerektiğini ifade etti. Galerilerin taşınmasıyla ilgili İstanbul Anadolu yakası ve Mersin'de iş yerlerine kapatma yazıları gittiğinin altını çizen Şimşek, ek süre tanınmasının sektördeki istihdamın zarar görmesini de engelleyeceğini belirtti. İkinci el satışı yapanlara mesleki yeterlilik belgesi şartı getirilmesini isteyen Şimşek, "Otomobil alacaksanız lütfen galericilerden alın. Çünkü sorunla karşılaştığınızda sorunu anlatabileceğiniz bir kurum var. Pazardan, kişiden alınan araçlarda böyle bir imkan yok."


    SONUÇ OLARAK YILDA 1 KEZ DEĞİL 3 DEN FAZLA ALIM SATIM YAPANLAR TİCARET KAPSAMINA GİRİYORMUŞ







  • devlet iyi yaptı çok yerinde bir karar.adam gibi 1 senede 1 tanesini kullanamıyormuyuz.zaten yılda 2 kez değişime vergi yok,bu 10 yılda 20 kez değişime tekabül ediyor...şimdi kendimize 10 yılda keç kez araç değiştirdik soralım.
  • Ben bu uygulamayı destekliyorum.
    Al-sat'çılar yüzünden sahibinden araba bulunamaz oldu.
    Alıp 200-300 lira masraf yapıp km'yi de düşürüp 1.000-2.000 lira fazlasına satıyorlar. Km düşürüp, kazalarını saklayıp insanları dolandırıyorlar, bir de vergilerini vermiyorlar.

    Kazanç olan yerde vergi vardır. Bunu bilmemek savunma olamaz.
    5 yıl geriye dönük incelenenler 5 yılda 20-30 araba alıp satanlardır. Kaç tanemiz bu kadar sık araba değiştirdik?

    Kurunun yanında yanan yaşların da ayıklanabileceğini düşünüyorum. Zaten aldığı arabalardan, mesleğinden, işinden bile belli olur.
    Kimse bana 1 yılda 4-5 defa Focus, Albea, Megane vs.alıp satan birinin keyfine yaptığına ikna edemez. Bal gibi al-sat'çılık yapmıştır.
  • Hem ülkede hiç bir şey düzgün değil derler hem de birşeyleri düzeltmeye çalıştıklarında başka düzeltecek şey bulamadılar mı derler. Bir işden kar elde ediyorsan vergisini vereceksin. Yanlış yapıldığında her türlü eleştiriyoruz, doğru yapıldığında da işimize gelmiyor. tuhaf bir milletiz gerçekten.
  • Bugüne kadar Adalet ve Kalkınma Partisi'nin desteklediğim ender kanunlarından birisidir efem.

    Bozuk saat hele şükür doğruyu gösterdi bi kere.
  • Çok güzel bir karar, vergi ödemeden al satla voliyi vuran çakallara iyi gelecek bu kanun.
  • bu işi araştıracaklarsa noterlerden başlasınlar, hemen hemen tüm galericileri ve onların yanında çalışan ayakçıların hepsini biliyorlar. boş yere namuslu vatandaşın üzerine gitmesinler.
  • sonuçmu ;

    asgari ücretlinin maaşı cebine girmeden yüzde 25 ötv ve girdikten sonrada yüzde 18 kdv ile toplamda yüzde 43 her ay alan bir sistem varken, ticaret yapıp ama tek kuruş bile vergi vermeyen topluluğunun olduğu yere Türkiye denir.
  • Oto pazarlarında ayak üstü al sat yapanları, icralardan araba alıp satanları köşeye sıkıştırmak için yapılmış bi uygulama. Diğerlerleri zaten istisna olur. Normal bi kullanıcı kolay kolay yılda 3 kez araç değiştirmez. İstisna durumlar içinde maliye bi uzlaşma formülü bulur diye düşünüyorum.
  • Güzel bir gelişme.
  • internetten görmediginiz arabaya kapora göndermeyin
  • Peki biz o işi ticaret olarak görüyoruz diyelim.
    malum ticarette kâr da var zarar da.
    biz aracı aldık 5 liraya satalım dedik , ama aracı pazara götürürken kaza yaptık; dolayısıyla araç kazalı olduğu için değeri düştü 4 liraya satabildik.
    bunu zarar olarak gösterebilecek miyiz?
    Yani kârımızda menfaatlenen devlet , zararımıza da destek olacak mı?

    Ayrıca kaça alıp kaça satttığımızı nerden doğru bilgi edinecekler. adam alırken noterde değeri pahalı gösterdi; satarken ucuz. (sanırım %30 bir oynama yapılabiliyor).
    saygılar.
  • bu yeni uygulamar insanı hayattan bezdiriyor sanki herşey düzgünde düzeltilmesi gereken bir bu kaldı, önce daha büyük meseleleri çöz maliye vergi kaçıranlardan vergi alamayınca üç beş gelir elde etmeye çalışan adamın parasına göz dikiyorlar kaldıki 3 araç sınırı çok az 3 ayda bir araç değiştirilebilir 1 yıl da insan binbir türlü hal yaşıyor refah seviyesi yüksek bir ülke değiliz insanlar arabalarına bankada para gözüyle bakıyor acil durumda hastalıkla paraya ihtiyacı olduğunda aracını satıp model düşürebiliyor herkes bu işten kar etmiyor kurunun yanında yaş da yanıyor kaldıki birde etse ne olacak bundan maliyeye ne mal benim ister satarım ister alırım iki insan arasındaki alışverişe karışmanın mantığı nedir yazıklar olsun...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ycgurdal

    Peki biz o işi ticaret olarak görüyoruz diyelim.
    malum ticarette kâr da var zarar da.
    biz aracı aldık 5 liraya satalım dedik , ama aracı pazara götürürken kaza yaptık; dolayısıyla araç kazalı olduğu için değeri düştü 4 liraya satabildik.
    bunu zarar olarak gösterebilecek miyiz?
    Yani kârımızda menfaatlenen devlet , zararımıza da destek olacak mı?

    Ayrıca kaça alıp kaça satttığımızı nerden doğru bilgi edinecekler. adam alırken noterde değeri pahalı gösterdi; satarken ucuz. (sanırım %30 bir oynama yapılabiliyor).
    saygılar.


    Geçen temmuz da aracımı satarken benimde aklıma geldi ve 37.000 tl kasko bedeli olan aracımı sattığım fiyat olan 35.000 tl olarak noter satış sözleşmesine yazdırdım Benim aracımın piyasası 37.000 tl idi belki ama ben o araçla bir kaza yaptım ve kaput ve tampon değişmiş çamurluklar boyanmıştı Zaten dikkat edilirse inceleme başlatılıyor Dediğiniz gibi 39.400 tl den benim aracımı 0 km alanlar 2 hafta önce vw nin indirimiyle araçlarının 0km fiyatı 36.900 tl ye düştü Şimdi bu aracı 0km olsun 2. el olsun alanlar fiyat indirimi ile beraber bırakın kar yapıp satmayı zarar bile ederek satacaklar




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bugrahan27

    Abim'E de o kağıttan gelmiş . 3 defa aracını değiştirdi ticari amacı yoktu A3 almıştı ilk olarak beğenmedi zararına sattı sonra 2. el 3.20 aldı sonra onu verip X3

    aldı düşünceliydi bugün .

    Peki abiniz al-sat olarak mı 3 araç değiştirdi? 2011 Ocak ta 2010 da aldığım aracımı satıp, başka bir araç aldım. Onu yaklaşık 8 ay kullanıp en son şimdi kullandığım aracı aldım. Bana da vergi kağıdı gelir mi acaba diye kurt düştü şimdi içime...
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.