Şimdi Ara

REHBER | World of Tanks Wikipedia |

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
55
Cevap
1
Favori
16.949
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • WORLD OF TANKS İNCELEMESİ İÇİN TIKLAYINIZ.

    Evet arkadaşlar yeni bölümümüz açıldığına göre ne zamandır aklımda olan WoT Wiki'yi çevirme işini yapabilirim.
    Öncelikle Wiki'nin tamamını bir solukta çeviremem o yüzden bölüm bölüm, parça parça çevirme yapacağım, eğer bir yerde yanlışımı görürseniz lüften uyarın düzeltirim.
    Oyuna yeni başlayanların mutlaka bakması gereken bir yer olacak bu konu, fazla uzatmadan ilk parçaları yazıyorum.
    Orijinal Wikipedia için tıklayın.


    Katkıda bulunanlar: Nevi şahsına münhasır, Reyftn



    WORLD OF TANKS NEDİR?


    World of Tanks 20. yüzyıl ortalarının zırhlı araçlarını konu alan takım bazlı ücretsiz bir (premiumu saymassak tabi) multiplayer oyundur.

    Araçları yükseltip, geliştirebileceğiniz bir sistem size oyundaki tüm araçları ve tüm silahları kullanma imkanı sağlar. Eğer isterseniz düşmanlarınızı yormak için manevra kabiliyeti yüksek olan Hafif Tankları, düşman hatlarına adeta bir yumruk indirmek için Medium Tankları, Düşmanları bitirmek için Heavy Tankların gücünü, gizli ve çok güçlü sniper olmak isterseniz Tank Avcılarını veya arkada durup düşmanlarınızı ezmek istiyorsanız KMT'leri (kundak motorlu top) kullanabilirsiniz. Her tank çeşidi, bir tankın her rolü sahiplenemeyeceğini anlayan bir komutan tarafından kullanılırsa efektif olabilir.

    Kendinizi omuz omuza çarpışacağınız ve dünyayı domine edeceğiniz epik tank savaşlarının ortasını atın!

    Kazanmak için çok iyi bir tank komutanı olmak yetmez. World of Tanks'ta herşey takım oyununa bağlıdır. Kazanmak için takımdaki her komutan tankının savaş alanındaki görevlerini bilmeli ve ona göre hareket etmelidir.
    Oyunda şuanlık 5 ülke bulunmaktadır ileride bu sayı artacaktır. Ve oyunda yukarıda bahsedildiği gibi 5 tank sınıfı vardır. Ama henüz sadece 2 oyun modu vardır birinde bi müfreze kurup (en fazla 3 kişi) arkadaşlarınızla birlikte savaşırsınız yada Random Battle yaparsınız. He birde klan savaşları var ancak onu ilerleyen zamanlarda zaten anlatacağım. 15v15 yapılan savaşlarda ya düşmanın tüm tanklarını yoketmelisiniz yada, karşı takımın bayrağını ele geçirmelisiniz.

    Oyunun İndirme Linki
    Oyunu oynamak için ilk önce üyelik almanız gerekmekte bunun içinwww.worldoftanks.eu 'ya girip Register'e tıklayarak kayıt olunuz.
    Oyunda şuan için 3 adet server vardır. US, RU ve EU serverları. Ben size EU server'ını öneririm hem pinginiz düşük olur hemde daha çok Türk olduğu için yabancılık hissetmessiniz.

    EU Server'ını indirmek için tıklayın. (2.6GB)



    ÜLKE AĞAÇLARI VE ÖZELLİKLERİ

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    Amerika Birleşik Devletleri(USA)


    Amerikan tanklarının tamamı iyi manevra kabiliyeti, güç ve isabete sahip. Bunlar Amerikan Tankları'nı çok yönlü yapıyor. Ayrıca Amerikan Tanklarının bazıları çok yüksek atış hızlarına sahip, bu özellik onlara dakika başına verilen hasarı arttırma olanağı sağlıyor fakat Amerikan tanklarının eksiği gövde zırhının çok ince olması.

    Hafif tankları diğer muadilleri ile karşılaştırılıdıklarında biraz daha fazla ateş gücüne sahip, fakat manevra yetenekleri ve hızları çok iyi değil.

    Orta sınıf tankları değişik stratejiler için mükemmeller. Bu tanklar hızlı hareket edebilirler, ateş gücü gerektiğinde hızlıca gereğini yapabilirler. Düşman tespitinde en başarılı orta sınıflardan biri Patton'dur. İsabet oranı düşük olsa da bire bir çatışmalarada bu tanklar mermi dolum süresinin kısalığından dolayı diğer orta sınıf tanklara göre nispeten daha tehlikelidir.

    Ağır tankları rakipleri ile karşılaştırılıdığında çok güçsüz gövde zırhına sahiptir, fakat oyundaki en güçlü kule zırhları Amerikan tanklarındadır. Gövdesini iyi koruyan bir ağır Amerikan tankını normal mermi ile delip geçmek hiç kolay değildir.

    Tank Avcıları çeşitli oyun stillerine sahiptir. Amerikan Tank avcılarının ağacı normal Tank Avcıları gibi mükemmel toplar ile başlar. Beşinci ve Altıncı seviye tanklarının ise taretleri vardır. Yüksek seviye tank avcıları çok güçlü zırha ve çok güçlü toplara sahiptir ancak aşırı derecede yavaştırlar. 7,2 sürümünde 9. seviye olacak T30 için oyundaki en ilginç TD demek yanlış olmaz zira tareti dönebilen, dolayısıyla iyi manevra yapabilen, fakat ön zırhı zayıf bir TD diğer ağaçlardaki TDlerin aksine şehir savaşlarında da zevkle oynanabilecek bir tank durumunda.

    Kundak Motorlu Topları (KMT) iyi hıza sahipler fakat hızlanmaları düşüktür. Bu tankların isabetleri ve ateş güçleri Sovyet ve Alman topların tam ortasında bir yerlerdedir. Hızları, yeterli isabet ve ateş güçleri onları en iyi ortalama topçular yapıyor.

    Mevcut ve ileride çıkarılması düşünülen Amerikan tanklarının listesi

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |



     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    Fransa(France)


    Fransız tankları oyuna an itibariyle en son eklenen ağaçtır. Neredeyse zırhsız, fakat güçlü, isabetli ve şarjörlü top(30-40 saniyede dolan ve bir dolumda yaklaşık 1-2 saniye arayla 6 ve 4 mermi atabilen bir top), yüksek hız, yüksek manevra, mermi sektirebilen eğimli zırh fransız tanklarının hemen hepsinin ortak karakteristiğidir.

    Hafif Fransızlar düşük seviyelerde güçlü zırha, çok kötü ve zayıf toplara sahiptirler. Fransız tanklarının esas özelliği olan şarjörlü top 6. seviyeye kadar tanklara dahil değildir dolayısıyla bu seviyeye kadar diğer ülke ağaçlarına kıyasla zevksiz ve sıkıcıdırlar. Ancak 6. ve 7. seviyedeki AMX 13ler oyundaki en güçlü hafif tanklardır ve aldığınız zevki katlayabilecek kadar keyiflidirler.

    Orta sınıf Lorraine 40 t ve Bat Chatillon 25t yine diğer ülke ağaçlarındaki orta sınıflara kıyasla daha çok hafif tank gibidirler. Minimum zırh kalınlığını yüksek hız, isabet, ateş gücü ve eğimli yapı ile kapatıyor ve ortaya tuhaf iki tank çıkageliyor. İki tank birbirinden kısmen farklıdır. Bat Chatillon daha iyi manevraya ve daha isabetli ve güçlü bir topa sahip. Tek şarjörde 4 mermi atabilir (40T de 6) ve şarjörler arası dolum 40T ye kıyasla daha kısadır. Arkadan bile sektirebilen enteresan bir zırhı sahip. Hızı ve yüksek manevrasından dolayı da kulesi yavaş dönen tanklarla durdurmak pek kolay değildir. Bire bir de kendi seviyesinde hemen her orta sınıftan üstündür denilebilir. Hatta ağır sınıftan bile.

    Ağır tankları yine düşük seviyelerde kalın zırhları var fakat cüsseye kıyasla berbat silahlara sahiptirler. Hızları ve menavraları da yine en kötülerdendir. 6. seviyedeki ARL44 e kadar can sıkıcı olan ağır Franszılar bu tankla beraber değişmeye başlar. ARL 44 kendi seviyesindeki en iyi delme gücüne sahip tanktır. 7. seviyedeki M4 biraz canınızı sıksa da seviye 8 de sahip olacağınız AMX 50 100 ve şarjörlü top ile Fransızların tadını almaya başlıyorsunuz. Diğer Fransız ağaçlarındaki gibi yine hafif zırhı, eğimli yapı, hız, manevra, şarjörlü top, yüksek hasar yüksek delme gücü kapatıyor.

    Fransız tanklarını yeni başlayanlara önermiyoruz, oynaması zevkli görünse de tecrübe isterler. Acemiliği diğer ağaçlarda atıp Fransızlara yönelmek oyundan alacağınız zevki katlayacaktır.

    Mevcut ve ileride çıkarılması düşünülen Fransız tanklarının listesi

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |



     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    Sovyetler(USSR)


    Yüksek eğimli, güçlü zırh, ortalama hız, manevra ve isabet, yüksek ateş gücü oyundaki Rus tanklarının genel karakteristiğini oluşturur.

    Sovyet mühendisleri büyük calibre toplara odaklanmıştır. Bunun sonucu olarak onların tankları en yüksek hasar veren toplardır. Küçük tanklar diğer muadilleri ile zırh kalınlığı konusunda yarışamazlar, fakat zırh eğim değerleri fazladır, buda mermilerin sekme olasılığını arttırır.
    Soğuk kış şartları yüzünden Rus mühendisler yakıt deposundaki yakıtın donmaması için dizel motor kullanmışlardır. Bu sebepten ötürü Sovyet tanklarının motorunun alev alma oranı diğer ülkelere göre daha azdır.

    Hafif Ruslar oyundaki hıza bağlı manevrası en iyi tanklardır, tıpkı çoğu Sovyet tankında olduğu gibi küçük profil ve eğimli zırha sahiplerdir. T50-2 düşman mevzilerini açmada rakipsizdir. Fantastik menvra yeteneğinden dolayı isabet alması pek kolay değildir. İyi bir oyuncu elinde korkunç bir tanka dönüşebilir.

    Orta sınıf tankları manevra kabiliyeti yüksek tanklardır. Fakat mühendisler mühimmat deposunu savunmasız yerlere koydukları için deponun patlama olasılığı fazladır. Beta döneminde ve beta dönemi bitiminde oyunun tartışmasız hakimleri iken zamanla yapılan ekleme ve çıkarmalarla iyice bozulmuş ve an itibariye oyundaki en kötü orta sınıflar olarak yerini almışlardır. T44 ve T54 dışında zevksiz bir oyun sunan Sovyet orta sınıflar T44deki harika manvra ile biraz olsun kendine gelir. T54 ise aynı menavraya sahip 200mm lik ön zırhı, bol eğimli, basık yapısıyla uzak mesafelerde kolay bir hedef değildir.

    Ağır Sovyet tanklarının ana karakteristiği eğimli zırh yapısıdır. 7. seviyeden sonra her Rus tankı iyi bir eğime ve güçlü bir kule zırhına sahiptir. 8, 9 ve 10. seviyeledeki ağır tankları uzak mesafelerde kuleden delmek neredeyse imkansızdır. IS7 oyunda sektirme ustası olarak da bilinir. 50km'yi bulan son hızı ile hareket halindeki bir IS7yi önden normal mermi ile delmeye çalışmak yapılması en zor iştir. Her ağır Sovyet tankı farklı avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Örneğin seviye 9 IS4'ün arka zırhı bile mermi sektirebiliyor iken seviye 10 IS7, kendisinden 3 seviye düşük tanklar tarafından bile arkadan rahatça delinebilecek kadar kötüdür.

    Seviye 5 KV oyunda ulaşabileceğiniz ilk zevkli büyük tanktır. Yavaş ve kötü manevraya, isabetsiz topa rağmen bulunduğu seviye içinde rakipsizdir. Kendi seviyesinin altındaki araçları tek atışta alabilen ZIS6 topu ile 3 seviye sonraki tanklara bile ciddi hasar verebilecek bir tanktır. Ayrıca soba borusu olarak da anılan 152mmlik patlayıcı mermi atabilen topu ise zırh ayrımı yapmaksızın hemen her tanka ciddi hasar verebilir. Hal böyle olunca iyi de bir para makinesidir. Premium tank sahibi olmayanların göz bebeğidir. KV nin varlığı Rus ağır sınıfın fazlalığının ana etmenlerindendir demek pek de yanlış olmaz.

    Tank Avcıları canavar gibi bir ateş gücü ve kötü isabet oranı ile yapılmıştır. Gerçekten de hemen her Sovyet avcısı, kötü zırha ve kötü isabet oranına rağmen, iyi bir hıza ve müthiş bir ateş gücüne sahip en tehlikeli düşmanların başında gelir. Bu özellikleri yüzünden diğer tank avcılarına kıyasla pusu tankından ziyade saldırı tanklarıdır. Oyunun tartışmasız en nam salmış topu BL-10 8. seviyede tanklara takılabilmektedir.

    Kundak motorlu topları epey isabetlidir . Ayrıca genellikle çok kavisli ateş ederler bu yüzden mermilerinin uçus süresi uzundur fakat bu özellik onların binaların ve kayaların arkasında saklanan düşmanı vurmalarını sağlar. Belli bir seviyeden sonra zırh delici mermi de atabilirler. Bu isabet etmesi halinde rakip tanka minimum 1000 hasar anlamına gelmektedir.

    Mevcut ve ileride çıkarılması düşünülen Sovyet tanklarının listesi

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |



     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    Almanya(Germany)


    Yüksek isabet ve paletlerden dönüş, çabuk alev alabilen motor ile zayıf zırh ve düşük hız Alman tanklarının karakteristiğini oluşturur.

    Dikkatli alman mühendisleri Alman araçlarını en isabetli araçlar yapmışlardır. Bu tankların isabetini tamamen kullanıp savaş alanının ustası olabilirsiniz. Örneğin sadece son seviye E50'nin kullanabildiği 8,8 cm KwK 46 L/100 topu oyundaki en iyi isabete sahip toptur.

    Alman ekolü maalesef ki bu oyunda çok fazla işlenememiş belki de mümkün olmamıştır. Dengelerin tutturulması adına oyun yapımcıları Alman tanklarının tarihsel pek çok özelliğini pas geçmişlerdir. Örneğin efsanevi Tiger tankı oyuna yeni başlayanlar için ilk büyük hayal kırıklığıdır. Bu yüzden bizler oyuna yeni başlayanlara genellikle Alman tankları önermeyiz. İnce detaylarını öğrendikten sonra Alman tankları müthiş keyif verebilecek tanklar olacaklardır.

    Hafif Alman tanklarının en gözde özelliği otomatik silahlarıdır. Çok isabetli olmasa da oyun yeni başlayanlara keyifli dakikalar yaşatabilecek yegane etkenlerin başında gelir. İlerleyen seviyelerde yüksek manevra ön plana çıkar. Delme gücü zayıf fakat verdiği hasarı yüksek silahlara sahip olurlar. Uzunca bir dönem hafif Leopard müthiş hızlanma, manevra ve telsizi ile oyundaki tek özgün sınıf idi. 2012 başlarında RUS ve Amerikalılara da aynı sınıfta tanklar eklenmiştir.

    Orta sınıf tanklarının en büyük silahı isabetli toplarıdır. Çabuk alev alırlar. Fazla gizlenemezler çabuk farkedilirler. Genel olarak pek gözcü tank sayılmazlar. Kördürler fakat etkili topları onlara “çabuk yer değiştirebilen tank imha edici” sıfatı kazandırmıştır. Özellikle Panther ile orta sınıf Alman tankları çok keyifli hale gelir. E50 bu sınıfta hatta oyundaki en ilginç orta sınıftır. 60 tonu aşan ağırlığı ile en hızlı ağır tanktır belki de. En isabetli topa sahiptir. Ram(çarparak hasar verme) gücü inanılmazdır. 60 km bulan hızı ile bir rakipe çarpara diğerine de ateş ederek iki farklı düşman tankına aynı anda etkili hasar verebilen ender tanklardandır. Büyüklüğü dezanavtajıdır.

    Ağır sınıf tanklarının manevraları düşüktür ve yavaştırlar. Kolay hızlanamazlar. Ön zırhları güçlü, fakat yan zırhları kötüdür. Çabuk yanarlar. Bunca kötü özelliğe rağmen çok isabetli topları yüzünden nişan alıp oynayanlar için en keyifli tanklardır. Çok uzak mesafelerden nişan aldığınız yerleri vurabilecek yegane tanklardır. Özellikle Ruslarla uzun süre oynayıp Alman tanklarına geçenler aradaki farkı çok rahat anlayabilirler.

    Tank avcıları Jagdpanther'e kadar en iyi gizlenebilen tanklardır. Özellikle Stug, Hetzer bu konuda rakipsizdir. Yükseklikleri de çok düşük olduğu için uzak mesafelerde bu tankları vurmak da zordur. İyi gizlenmiş bir Stug oyunun kaderini değiştirebilir. Ferdinand ile beraber topları hızlı dolan ve yüksek hasar verebilen tanklara dönüşürler. Ve bu seviyeye gelmiş Alman tank imha ediciler genelde oyunu iyi bilenlerden oluştuğu için en tehlikeli düşmanlar olması kaçınılmazdır.

    Kundak Motorlu Topları son seviyelere kadar orta sınıf gözcüler kadar hızlıdır. Bu durum onların ateş ettikten sonraki yer değiştirme işlerini kolaylaştırır ve onlara açılan karşı atıştan kolayca kurtulmalarını sağlar. GW Tigera kadar ateş gücü çok etkili değildir fakat isabet ve manevra yeteneği açısınından rakiplerinden öndedir.

    Mevcut ve ileride çıkarılması düşünülen Alman tanklarının listesi

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |



     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    Birleşik Krallık(UK)


    Birleşik Krallık tankları 2. Dünya Savaşında iki şekilde kullanıldı, piyadelere destek için ve süvariler gibi yol açmak için. Piyade destek tankları piyadelerde birlikte hareket ediyordu ve delinmesi zor zırhları vardı, süvarı(?) tankları ise çok hızlıydılar ve düşük zırhları vardı. World of Tanks'da bu değerler Hafif, Orta ve Ağır tank şeklinde basitleştirildi fakat hala gerçekte olduğu gibi sonuçlar verebiliyor gerek ağır zırhlı hafif tanklar (Örn. Valentine) gerekse düşük zırhlı orta tanklar ile. (Örn. Cromwell)
    Daha sonraları İngiliz tankları uluslararası tank presniplerini uydu. İyi zırh, iyi mobilite ve çok yüksek isabetli topları ile ağır ve orta tankların yerine her şeyi yapabilen tanklar ürettiler. Bu konuda yaptıkları ilk tank ise Centurion (Mk. 2) oldu.

    İngiliz hafif tankları zamanında çatışma için kullanıldı, bu yüzünden gözcülük yapabilecek hafif tankları yok. (en azından şimdiye kadar) Düşük seviyelerde, hafif tanklar; orta tanklardan daha iyi hıza sahipler fakat manevra kabiliyetleri neredeyse aynı.
    Asıl önemli nokta ise, hafif tank olduklarından dolayı ilerlerken kamuflaj değerlerinin yarısını kaybetmiyorlar.
    İngiliz orta tankları düşük seviyelerde kötü zırha ve hıza sahipler. Fakat iyi topları var. Yüksek seviye orta tanklar ise hızlılar, hızlı ateş ediyorlar fakat hasarları düşük. En sonunda iyi mobilite, hız ve isabete kavuşuyorlar.
    İngiliz ağır tankları kendi seviyelerine göre iyi topları olmasına rağmen hantallar. Tek başlarına savaşmaktansa destek tankı olmaları onları daha güçlü kılıyor. Hareket ederken bile isabetli atışlar yapabilir ve toplarını çabuk odaklayabiliyorlar. Yan zırhları genelde zayıf.
    İngiliz Tank Avcıları seviye 4'e kadar diğer Tank Avcılarıyla aynı özelliklere sahipler. Fakat seviye 5 ve 9 arası tamamen değişiyorlar zırhları çok iyi hale geliyor, topları hızlı ateşliyorlar fakat az hasar veriyorlar. Ve can barları kendi seviyesinde ki orta tanklara eşit düzeye geliyor. Tabi ki çok ağır zırhları olması onları yavaş yapıyor ve düşman kundaklı topçuları için kolay hedef haline getiriyor. Ağacın sonunda ise inanılmaz güçlü FV215b (183) sizi bekliyor. Bu tank normalde kundaklı topçuların kullandığı T8 HEAT mermisini kullanıp inanılmaz hasar verebiliyor.
    İngiliz Kundak motorlu topları, yanlara doğru geniş atışlar yapıyor fakat çok uzaklara atışlar yapamıyor. Çoğu hafif zırhlı ve az hasar veriyorlar ama çoğu İngiliz tankında olduğu gibi hızlı doldurulan topları var. 8. seviye tanklardan sonra büyük süper yapılara dönüşüyorlar ciddi topları ve zırhları oluyor. Ağaç Conqueror Gun Carriage ile bitiyor ki bu tank neredeyse T92 kadar hasar veriyor fakat aynı zamanda oyunda ki en düşük isabete sahip topa sahip.

    0.8.5 itabariyle İngiliz tank ağacı
     REHBER | World of Tanks Wikipedia |


    MODÜLLER

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    Top


    Bir aracın ana silahı, onun topudur. Topun kalibresi onun iyi veya kötü olduğunu göstermez. Ayrıca delmesine, ateş hızına ve bu gibi önemli hususlar silah seçerken önemlidir. Uzun toplar daha isabetli ve daha çok delme gücüne sahip toplardır çünkü barut namlunun içindeyken yanmaya başlar. Tüm tanklar her kuleye monte edilemezler. Eğer teknik şemade toptan önce kule açmanız gerekiyorsa muhtemelen o topu takmak için, diğer kuleye ihtiyacınız var demektir. Eğer savaş esnasında top yokedilirse tank, top tamir edilene kadar ateş edemez. Ayrıca hasar almış top, önceki kadar isabetli olamaz.

    Hasar - Düşman tankına ateş ettiğinizde ondan gidecek vuruş puanını gösterir. HP(hit points) olarak bilinir. Hasar istatistikleri genelde #/#/# şeklinde yazılır bu genelde 3 mermi türünü temsil eder. AP/APCR/HE yani Zırh Delici/Sert Komposit Zırh Delici/Yüksek Patlayıcılı.

    Delme - Topun delme değeri düz metal zırhı milimetre olarak ne kadar deldiğini gösterir. Bu değerler 100 metre baz alınarak yazılmıştır (mesela 100m'de 75mm deler gibi) ve #/#/# şeklindedir. Yukarıdada bahsedildiği bu 3 mermi türünü temsil eder.

    Ateş Hızı - Ateş hızı mermini ne sıklıkla yüklenip ateş edileceğini gösteriri. RoF olarak'ta bilinir (Rounds Per Minute) yani "Dakika Başına Atılan Mermi". Reload time yani yükleme süreside denilir.

    İsabet - İsabet oranı nişangah tamamen konsantre olduğundaki oranı gösterir. Metre olarak ifade edilir ve 100m baz alınmıştır.

    Nişan Alma Süresi - Topun kaç saniyede tamamen nişan alacağını gösterir.

    Mermiler - Toplar farklı mermi türlerine sahip olabilir, bazıları daha fazla delerken bazıları daha fazla hasar verir. Ve bunlar 5 çeşittir. AP, APCR, HE, HEAT, HE premium. APCR, HEAT ve HE Premium para ile satın alınır.

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    Taret(Kule)


    Kuleler kalın zırhlıdır, hatta çoğu tankta en sağlam bölümdür. Örneğin Amerikan tanklarının bir bölümünün kuleleri gövdelerinden 3 kat daha sağlamdır. Tankın gövdesini ve topunu birleştiren bölümdür, topu çevirmeyi sağlar. Kuleyi çevirmek isabet oranınızı düşürür. Daha isabetli atışlar için kuleyi çevirmeyi durdurup, ateş etmeden önce nişangahın odaklanmasını beklemelisiniz. Bazı araçların kulesi yoktur, topları direk gövdeye monte edilmiştir. Genellikle Tank Avcıları ve Kundak Motorlu Toplarda bu şekildedir. Kulesiz araçlarda topunu hareket ettirebilir fakat kısıtlı bir derecede. Tankınıza farklı bir kule almak tankınızın vuruş puanını (HP) arttırabilir. Kuleniz hasar alırsa kitlenir ve tamir edilene kadar çevrilemez. Hasarlı bir kule önceki halinden daha yavaş hareket eder.

    Kulenin Karakteristik Özellikleri

    Zırh - Kulenin zırhının ne kadar kalın olduğunu gösteriri. Milimetre ile ifade edilir. #/#/# şeklinde yazılmıştır. Bunlar Ön/Yanlar/Arka'yı temsil eder.

    Kule Dönüş Hızı - Taretin dönüş hızını gösterir, saniyede kaç derece dönüyorsa o şekilde yazar.

    Görüş Menzili - Görüş menzili, komutanın tankın dışarısını görebileceği maksimum uzaklıktır. Metre olarak yazılmıştır ve tankın 360 derecesini kapsar. (Yani aynı zamanda tankın her tarafındaki düşmanı görürsünüz.)

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    Radyo


    Bir tankın radyosu onun kominikasyon sistemidir, yeriniz belirler ve takım arkadaşlarınız için radyo menzili içindeki düşman tanklarının yerini saptar. Radyo hasar görmüş ise menzili ciddi anlamda düşer.

    Radyonun Karakteristik Özellikleri

    Sinyal Menzili - Radyo sinyalinin menzilidir, metre ile ifade edilir.

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    Motor


    Bir tankın motoru onun hız, hızlanma ve tırmanma gücünü gösterir. Ağırlık, moturun hızlanma gücünü düşürür. Hasar almış bir motor içeriden yanmaya başlayabilir ve tankın diğer parçalarınıda yokedebilirr. Hasar almış motorun gücü düşer ve tankın hızlanma yeteneği büyük ölçüde azalır ve tank maksimum hızına çıkmakta zorlanır.

    Motorun Karakteristik Özellikleri

    Güç - Tankın hızlanma gücünü gösterir. Horse Power (h.p.) yani Beygir Gücü ile gösterilir.

    Yanma İhtimali - Motor imha edilirse yanma ihtimalinin ne kadar olduğunu gösterir. % ile ifade edilir.

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    Süspansiyon


    Tankın süspansiyonu ayrıca palet olarakta bilinir ve yük limitini gösterir ayrıca tankın dönüş, manevra hızınıda arttırır. Her tank iki palete sahiptir; bazı tanklar ise çift palete sahiptir (toplamda 4 tane). İstisnalar olsa da hemen her tankın süspansiyonunu öncelikli değiştirmeniz gerekir çünkü her süspansiyonun bir yük limiti vardır ve bunu geçemez. Paleti imha edilmiş tank tamir edilene kadar hareket edemez.

    Süspansiyonun Karakteristik Özellikleri

    Yük Limiti - Paletlerin alabileceği maksimum ağırlığı gösterir, ton ile ifade edilir.

    Dönüş Hızı - Aracın dönüş hızını gösterir. Saniyede kaç derece döndüğüne göre ifade edilir.

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    TAKTİKLER


    Ağaçları düşürmeyin! Eğer düşman sizi göremiyorsa sizin yerinizi tahmin edebilir. Devrilmiş ağaçlar 0 gizlilik bonusu verirler. Yani sakın ağaçları devirmeyin.
    Resim için tıklayın!

    Çevrenizi avantaj sağlamak için kullanın. "Saklanarak ateş et" veya "Ateş et ve saklan". Kendinize bir siper bulun, bu bir bina, kaya ve imha edilmiş her hangi bir tank olabilir. Ateş edin ve merminizi doldururken siper alın. Bu yöntem topunuzu yeniden doldururken hasar almanızı engelleyecektir.
    Resim için tıklayın!

    Bir tepe veya yokuş gördüğünüzde "hull down" pozisyonuna geçin. Bunun anlamı bir tepedeyken sadece taretinizini düşmana göstermenizdir. İleri çıkıp ateş edin ve mermi doldururken yeniden hull down pozisyonuna geçin.Bu strateji Amerikan Tanklarında daha çok işe yarar çünkü onların taret zırhı diğer ülkelere göre daha iyidir ve daha uzun taretleri vardır. Bu size avantaj sağlar.
    Resim için tıklayın!

    Kendinizi birden fazla düşmana göstermeyin. Siperdeyken biriyle karşı karşıya geldiğinizde kör noktaya geçinki diğer düşman tankı size ateş edemesin.
    Resim için tıklayın!

    Tepeden aşağı doğru inerken düşmana gözükmeyin. Çünkü aşağı doğru inerken taretinizi istediğiniz kadar yukarı kaldıramazsınız o yüzden düşmana ateş edemessiniz ayrıca düşman tankı sizin en zayıf noktanız olan taret ve gövdenizin birleştiği yere ateş edebilir.
    Resim için tıklayın!

    Yüksek bir tepeden aşağıya doğru ateş etmek riski olabilir çünkü bu sizin alt tabakanızı korunmasız bırakır fakat eğer düşmanın yumuşak üst kısmına ateş edersiniz büyük zarar verirsiniz.
    Resim için tıklayın!

    Düşmanınıza yanlarından ve arkalarından yaklaşın. Tankların ön zırhları çok ağırdır, yan zırhları daha hafif ve arka zırhları en zayıf olan kısımlarıdır. Hızlı bir medium tank güçlü bir ağır tankı etrafında dolanarak saf dışı bırakabilir. Açık alanlarda çok işe yarayan bir taktiktir.
    Resim için tıklayın!

    Kanatlardan saldırı almamaya çalışın. Birebirde bir tank ile çatışırken düşman tankı sizin etrafınızda dönerek sizin zayıf zırhınıza ateş etmeye çalışabilir. Buna izin vermeyin, düşmana sürekli ön zırhınızı göstermeye çalışınç
    Resim için tıklayın!

    Birden fazla hedefe karşı oynarken paniklemeyin. Birden fazla düşman tankı sizi kanatlardan saldırıya tutabilir. Basitçe geriye doğru gidin ve ön zırhınızı onlara gösterin böylece daha az hasar alırsınız ve onların arkasına ateş edeceğiniz için daha fazla hasar verirsiniz.
    Resim için tıklayın!

    Eğer resimde gösterilen yerlere ateş ederseniz veya tankınızla sizden hafif bir tanka çarparsanız onun paletleri kırarsınız ve böylece hareket edemez. Hafif ve Orta tankları halletmede işe yarayan bir yöntemdir.
    Resim için tıklayın!

    Hareket halindeki veya duran bir hedefin neresine ateş etmeniz gerektiğiniz aşağıdaki resimde gösterilmiştir. Merminin gidiş hızını ayarlamanız gerekmektedir. Full hızla giden bir tankın biraz daha önüne nişan alıp ateş ederseniz vurma olasılığınız daha fazladır aksi takdirde mermi hedefe ulaşana kadar hedef çoktan oradan uzaklaşmış olacaktır.
    Resim için tıklayın!

    Eğer düşmana karşı açılı bir şekilde durursanız mermilerini sektirebilirsiniz. Merminin sekmesini istiyorsanız, merminin geleceğe yere doğru 30-40 derecelik bir açı vermelisiniz.
    Resim için tıklayın!

    Düşmanlarınızın arkasından dolaşarak onları gafil avlayabilirsiniz.
    Resim için tıklayın!

    Kundak motorlu top ateşinden kaçmak için durun ateş edin hareket edin, ve bu işlemleri tekrarlayın böylece düşman topu size odaklanamaz ve isabetsiz atışlar yapar. Özellikle orta tanklar bunu kullanmalıdır.
    Resim için tıklayın!

    Riskli Taktikler
    Bu taktiklerin kaybetme şansıda vardır.
    Tüm Hatlarıyla Saldırı
    Eğer takım olarak aynı anda karşı takımın üssüne hareket ederseniz biraz şans ve zamanlama yardımıyla onları gafil avlayabilirsiniz. Düşmanın tüm tankları etrafa dağıldığı için defansta daha az tank kalır ve 15 tank birden hücüm ettiğinizde şansınızda varsa kazanırsınız. Aynı durum rakip için de geçerlidir. Pek önerilmese de sıkça karşılaşılan bir durumdur.
    Resim için tıklayın!

    *Resimler konunun daha hızlı açılması amacıyla link olarak koyulmuştur.


    TANK SINIFLARI

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    Hafif Tanklar


    Hafif tanklar hızlıdır, manevraları kusursuzdur, kolay gizlenir. Dost toplar için(kmt) düşmanları tespit edip gözcülük yapar yada düşman topçularını öldürür. Düşük seviyelerde hafif tanklar çok etkili olmasa da seviye 6 ile muazzam özelliklere ulaşırlar.

    Hafif tanklar genel olarak aynı özellikleri paylaşırlar. En ağır hafif tank 22 tonun altındadır, ve hiç bir hafif tankın zırhı 65mm'den daha fazla değildir. En hızlı hafif tanklar 72km/h hıza ulaşabilir, fakat bazı orta sınıf tanklara göre manevra kabiliyetleri daha kısıtlıdır.
    Hafif olmaları nedeniyle, zırhları küçüktür ve genelde büyük ateş gücü taşımazlar, yani orta ve ağır sınıf tanklarla kapışmak için dizayn edilmemişlerdir.

    Mükemmel hız, mükemmel manevra ve küçük boyutları nedeniyle hafif tanklar KMT ateşinden kolayca kurtulabilir. Bu yüzden düşmanın arasına sızıp onların yerini belli edebilir ve düşman KMT'lerini yokedebilir. Eğer bir hafif tank, bir tank avcısına yanından yaklaşırsa onun sınırlı ateş açısını avantaj olarak kullanabilir ve böyle çok rahat bir şekilde onu yokedebilir. Ancak orta sınıf tanklar, hafif tankları rahatlıkla yoketmek için ateş gücünü, zırhını ve hareketliliğini kullanacaktır. Ağır tanklar ise genellikle düşük seviye hafif tankların mermisini sektirecek kadar iyi zırha sahiptir. Bu yüzden hafif tanklar sadece bazı tank avcılarına ve KMT'lere karşı etkilidir.

    Hafif Tanklar ile Nasıl Oynanmalı?

    Hafif tanklar hakkında söylenecek fazla bir şey yok. Oyuna ilk başladığınızda genellikle ilk 5 seviyeniz hafif tanklarda geçecek, bu tanklardan bazıları çok hızlı olabilir ama zırhları ve topları güçsüzdür, veya T-28 örneğinde olduğu gibi zırhı zayıf ama topu çok güçlü hafif tanklarda vardır.
    Hafif tankların şuan için bir kaç görevi vardır. Düşmanın arasına girip onların yerini tespit ederek gözcülük yapmak ve düşman KMT'lerini öldürmek. O yüzden iyi bir hafif tank komutanı oyunu iyi okuyabilmeli ve nereye gözlem gerekiyorsa oraya gitmelidir. Eğer ölüm dalışı yaparsanız hiç para kazanamadan ölürsünüz. Önemli olan düşmanı olabildiğince haritada göstermek ve işaretlemektir. Yüksek hızları sayesinde düşmanın etrafında daireler çizip onları deli edebilirsiniz. Çünkü taretleri (yada gövdeleri)nin dönüş hızı sizin hızınıza asla yetişemez. Bu arada hafif tankta önemli olan 3 modül vardır. Motor-Süspansiyon-Radyo. Özellikle radyosuz bir hafif tank hiç bir işe yaramaz. Çünkü hafif tankın işi düşmanı belirlemektir ve bu işide radyo yaptığı için kötü radyo sahibi bir hafif tank takımına hiç bir yarar sağlayamadan ölür. Ne kadar çok düşman tespit ederseniz ve takım arkadaşlarınız sizin tespit ettiğiniz tanklara ateş edip zarar verirse size o kadar para ve tecrübe puanı gelir.

    Dürbün, kamuflaj ve optik ekipmanlarla desteklediğiniz hafif tankınız daha da keyifli, rakip için de bir o kadar tehlikeli olacaktır.

    Görsel olarak veya mini-haritada, Hafif tanklar düz yeşil veya kırmızı eşkenar dörtgen ile gözükür.


    Rehberi Hazırlayan: Fornicras.

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    Orta Sınıf Tanklar


    İleri seviye hafif tanklar dahil edilmeden önce en iyi gözcüler orta sınıf tanklardı. Bu tankların dahil edilmesi ile birlikte orta sınıfta oynanış stratejileri bir miktar değişti. Hafif tanklara kıyasla daha etkili topları, daha iyi zırhları, daha yüksek hayat puanları sayesinde maçın gidişatına, hafif tanklar gibi önceden değil, sonradan etken faktör olmak durumunda oldular. Hayatta kalan tek bir orta sınıf bile, gözcülerini hızlı kaybetmiş bir rakibin en korkulu rüyası olacaktır.

    Orta sınıf tanklar çoğu görevi yapabilecek çevikliğe sahiptir. Öncelikli görev gözcülük ve hayatta kalmaktır. Ağır tankların ardında seri atış yeteneği sayesinde, saldırıya destek olabilirler ve bazıları ön hatlarda savaşabilir. Hafif tanklardan farklı olarak ağır tanklara daha yakın oynarlar ve onlara daha uzun mesafeleri görme, düşmanı çok önceden farketme gibi avantaj verirler. 3'den fazla orta sınıf iyi bir baskın ekibidir de. Çabuk dolabilen etkili topları ile ağır sınıf tankları araya alarak kolayca savaştan düşürebilirler.

    Dizaynları ve kapasiteleri bayağı değişiktir. En ağır orta tank 67 tonun altında ağırlığa sahiptir. En kalın ön zırh 120mm ve en kalın kule 200mm. En hızlısı 70km/h hıza ulaşabilir. Ayrıca güçlü silahlara da sahiptir, ama genellikle topları, Tank Avcıları, Ağır Tanklar ve KMT'ler den daha güçsüzdür. İleri seviye olanlarda hız ve manevra çok iyidir, bazıları destek rölü için dizayn edilmiştir. Bunların hızı ve manevra kabiliyeti kötüdür fakat güçlü silahları ve iyi zırhları vardır.

    Her ülkenin orta sınıfı birbirinden farklı karakteristiğe sahip olduğundan orta sınıf tankların geneli için tek bir oynanma şekli vardır demek doğru olmaz. Örneğin Rus orta sınıfları genel olarak iyi manevraya, iyi ön ve kule zırhına, yüksek hıza sahip iken, topları isabetsizdir. Telsizleri Almanlardan iyi iken Amerikan tanklarından kötüdür. T43 örneğin sıkça yanabilen bir tank iken, T44 mühimmatın patlaması ile tek atışta sıkça patlayabilen bir tanktır. Eski kral T54 ün ise en önemli avantajları, basık yapısı, güçlü ön zırhı, hızlı dolan topu ve iyi manevrasıdır. Öte yandan topu, uzak mesafelerde berbattır. Geç nişan alır, zor vurur. Dolayısıyla rakibi E50'ye kıyasla uzak mesafelerden çok etkisizdir.

    Alman orta sınıflar daha önce de bahsettiğimiz üzere genel itibariyle göremeyen ve gizlenemeyen tanklar oldukları için daha çok ağır tankların ardında saldırı destek gücü olarak kullanılmalıdır. Panther, Panther 2 de bu genel yapı yüzünden öncü değildirler. Harika topu ile muazzam büyüklükteki E50 de aynı tarzda oynanmalıdır.

    Fransız orta sınıflar, telsiz, hız, manevra, kamuflaj ve ateş gücüne kıyasla, sıfır zırha sahiptirler. Oyuna yeni eklenmiş Fransızlara bu kadar avantaja karşın verilmiş tek dezavantaj kötü zırhtır. Genel geçer bir oynanış şekli olmamakla birlikte şarjörlü topu yüzünden iyi gizlenebilen Fransız tankları hem gözcülükte hem uzaktan tank imha etmekte müthiş etkili olabilmektedirler. Ayrıca en iyi baskın grubu da Fransızlardır demek yanlış olmaz. Zira kusursuz menvra sayesinde rakibe hızla baskın yapıp hızla uzaklaşabilmektedirler. Bire bir durumlarda ağır tanklar için gerçek bir baş belasıdır.

    Optik, kamuflaj, duruma göre dürbün, hızlı top sürgüsü gibi ekipmanlar yüklenmelidir.

    Orta sınıf tanklar görsel olarak veya mini-haritada, orta tanklar düz yeşil veya kırmızı 45 derecelik açıyla ikiye ayrılmış eşkenar dörtgen olarak gözükürler.

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    Ağır Tanklar


    Ağır tank değerlendirmesi Fransız tankları ayrı tutularak yapılmalıdır. Zira fantastik Fransız ağır tankları diğer 3 ülke tanklarına kıyasla tamamen farklıdır.

    Şehir savaşlarının tartışmasız krallarıdır. İstisnalar olsa da en iyi zırha, en etkili toplara sahip ve oyunda en fazla bulunan tank türüdür. Maçların olmazsa olmazıdır. Kule ve ön zırhları çok sağlamdır. En hafif ağır tank yaklaşık olarak 42 tondur, en ağır orta tank kadar bir büyüklüğe sahiptir. En ağır, ağır tank ise 190 tondur. Ağır tankların hızları çok çeşitlidir, Maus için 20 km/h, ve AMX 50B için 65 km/h olabilir. Fakat genellikle orta sınıflardan yavaştırlar. Bir ağır tankın gövde zırhı maksimum 200mm'dir ve taret zırhı ise 300mm. Etkili toplar yavaş dolar ve yavaş nişan alır. Sadece tank avcıları ve KMT'ler, ağır tanklardan daha güçlü toplara sahiptir.

    Ağır tanklar saldırıda veya savunmada en önde olma zorundalığına sahip tek tanktır. Yavaş hızı nedeniyle, yeniden pozisyon alması zordur. Bu yüzden tankın kanat değiştirmesi orta ve hafif tanklara göre daha yavaştır ve önerilmez. Belli bir rota çizmeli ve ona göre hareket etmelidir. Yavaş olmalarından dolayı KMT atışlarına karşı çok korunmasızdır. Kuleleri orta sınıflara kıyasla daha yavaş döner. Bu yüzden ağır bir tank yalnız kalmamalıdır, orta ve hafif tanklar ile hareket etmelidir.

    Sağlam zırhları nedeniyle, hasar verebilmek için ya ön zırhtaki zayıf yerler bilinmeli veya kanatlardan, yandan, arkadan sıkıştırılarak ateş edilmelidir. Uzak mesafelerden kolayca vurulmazlar. Ağır tank sürücüleri kendi zayıf noktalarını bilip onları kapatmanın yollarını aramalıdır.

    Yine genel geçer bir oynanış kaidesi olmamakla birlikte ağır tank hayatta kalmalıdır. Ne çok geride ne çok önde olmalı, iyi mevzilenmeli ve rakibi etkili atışlarla bunaltmalıdır. Açık arazide asla açıkta ve haraketsiz kalmamalı, asla ve asla en önde yalnız olmamalıdır.

    Görsel olarak veya mini-haritada, ağır tanklar düz yeşil veya kırmızı 45 dereclik açıyla üçe ayrılmış eşkenar dörtgen olarak gözükürler.

    Hızlı top sürgüsü, stabilizör, havalandırma gibi ekipmanlar yüklenmelidir.

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    Tank Avcıları


    Tank Destroyerlar (tank avcıları) özellikle tankları yoketmek için yapılmıştır ve genellikle sınıfındaki her tanktan daha iyi bir topa sahiptir. Karşılaştıkları çoğu tankı delme kabiliyetine sahiptirler.
    Hemen hemen her TD taretsizdir(ABD 2. TD ağacını hariç tutuyorum) ve hedefe odaklanmak için gövdeyi çevirmek zorundadırlar. Fakat bu dizayn bir TD'ye daha düşük profil sağlar ve bunun yanında da kamuflaj artısı getirir.

    TD'ler mükemmel pusu tanklarıdır. Üst yazıda da belirttiğim gibi kamuflaj çarpanını yüksek olması çoğu zaman ilk atışı yaptıktan sonra fark edilmesini sağlar ve bu da TD'ye bir ilk atış üstünlüğü sağlar. Fakat TD'lerin taretsiz olması onlara yakın savaşta kendi kendilerini savunamama gibi bir dezantajı da beraberinde getirir. Düşman tankı sarma manevralarıyla durumu çabucak lehine çevirebilir. Bir TD asla yanında destek olmasan hareket etmemelidir.

    Eğer bir TD pusu için uygun bir yer bulamazsa yapacağı en iyi şey arkadan saldırıda bulunan takım arkadaşlarına destek vermelidir.
    Bu kadar güzel şeyden bahsettik. Ama her güzelin bir kusuru olmalı. Bir de bu oyunda Arty diye tabir ettiğimiz arkadaşlar var. Bu arkadaşlar genelde daha yavaş olması nedeniyle TD'ye nişan alırlar. Önceliklerinin TD olması sebebiyle de çok artyli maçlarda şemsiye almayı unutmayacağınızı umuyorum.Hızlı top sürgüsü, stabilizör, havalandırma, kamuflaj, dürbün gibi ekipmanlar yüklenmelidir.

    Görsel olarak veya mini-haritada, tank avcıları düz yeşil veya kırmızı üçgen olarak gözükürler.

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    KMT (Kundak Motorlu Top)


    Kundak motorlu toplar (KMT -yada ingilizce SPG-), genellikle topçu (arty-artillery) olarakta bilinir. Güç topları ve uzun menzilleri sayesinde haritanın her yerine durdukları yerden ateş ederek takımına destek olabilirler. Dost tankların arkasında, ağır düşman tanklarına zarar vererek bu desteği sağlarlar.
    KMT'lerin çoğu HE mermi kullanır, çünkü uzun mesafede HE mermiler hasar bakımından daha iyidirler. HE mermiler tankların dışında patlar ve onların modüllerine zarar verebilir. KMT'lerin topları isabetsizdir ve mermilerinin yüklenmesi uzun zaman alabilir. Ayrıca splash(sıçrama) hasarı sayesinde tek mermi ile çoklu hedeflere zarar verebilirler. En ağır KMT 115 tona kadar çıkabilir. Hızları çok değişkendir, 20km/h'ten 60km/h kadar hız yapanları görülebilir. Zırhları genellikle zayıftır. En yüksek zırh kalınlığı 80mm'dir, KMT'ler hafif ve orta tanklara karşı savunmasızdır. KMT'ler oyunda ki en güçlü toplara sahiptir, kendi seviyesinde ki diğer tanklara oranla topu 2 kat daha fazla zarar verebilir.

    KMT'ler Stratejik Görüş Moduna sahiptir (sol shift tuşu), bu mod onlara tüm haritanın kuş görüşü görünümünü sunar ama buna rağmen ekranda sadece haritanın bir kısmını görebilirler. Haritada dolaşmak bu mod sayesinde çok kolaydır. Tankın retikülü haritada ki çevre şartlarına göre değişir. Örneğin dağın üzerinde ki bir tanka ateş ederken oval bir retiküle sahipken, düz bir yerde duran tanka ateş ederken retikül dairesel şekildedir.
    KMT'lerin en iyi dostu gözcülerdir (hafif ve bazı orta tanklar), onları hedeflerin yerini belirlemede kullanırlar. KMT'ler oyunun seyrini bir anda çevirebilirler bu yüzden iyi korunmaları gerekmektedir. KMT'ler ayrıca karşı KMT'lere karşı en iyi silahlar sahiptir. Düşman KMT'lerinin mermilerin izlerine göre yerlerini tespit edip kör atış yapabilirler.

    KMT'ler ateş ettikten sonra yer değiştirmelidir ki bir counter-arty olayına kurban gitmesinler. (yukarıda bahsedilen mermi izi olayı) Özellikle bir KMT'nin yanına hafif tank yaklaşıyorsa, hafif tank onu gözlediği için oradan hem uzaklaşmalıdır. Ayrıca unutulmaması gereken bir diğer konu ise KMT'lerin mermilerinin çok pahalı olmasıdır. Örneğin Seviye 5 Alman KMT'si Hummel'ın (ve aynı seviye KMT'lerin) bir mermisinin fiyatı 1000 kredidir. Bu yüzden ateş edilirken daha hassas davranılmalıdır.

    Görsel olarak veya mini haritada, KMT'ler yeşil veya kırmızı kare olarak gözükürler.

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    Teçhizatlar

    Teçhizatlar tankın savaş içinde daha efektif olmasını sağlar. Sarf malzemelerinin aksine, teçhizatlara sadece bir kez para ödenir fakat çok yüksek fiyatları vardır. Teçhizatların satın alınılabilirliği ve fiyatı, tankın milleti, sınıfı ve seviyesine göre değişir.

    Teçhizatlar sadece takıldığı tank için kullanılabilir. Eğer başka bir tankta kullanmak isterseniz onu, önceki tanktan sökmeniz gerekmektedir. Bu seçenek garaj ekranında takılmış teçhizatın üzerine geldiğinizde görünür. Bir teçhizatı sökmek onu Depo'ya yollar ve diğer tanklar için kullanılabilir hale getirir.

    Teçhizatları sökmek her zaman ücretsiz değildir. Bu teçhizatlar ikiye ayrılır.
    Silinebilir Teçhizat: Para ödemeden tekrar tekrar sökülüp takılabilen teçhizatlardır.
    Bileşik Teçhizat: Sökmek için 10gold vermeniz gerekir veya herhangi bir para vs. ödemesi geri almadan onu yokedebilirsiniz. Yokedilen ekipmanlar silinir, bir daha kullanmassınız.

    Silinebilir Teçhizatlar

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    Kamuflaj Ağı
    Ağırlık: 100KG Ücret: 100.000 Credits

    Tankın gövdesi 3 saniye boyunca sabitken tankın kamuflaj faktörüne +%25.
    Tank Avcıları ve KMT'ler için önerilir.

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    Binoküler Teleskop
    Ağırlık: 50KG Ücret: 500.000 Credits

    Tankın gövdesi 3 saniye boyunca sabitken tankın görüş menziline +%25.
    Tank Avcıları ve Pasif Gözcüler için önerilir.

     REHBER | World of Tanks Wikipedia |

    Tamir Kutusu
    Ağırlık: 100KG Ücret: 500.000 Credits

    Tankın tamir hızına +%25.
    Genellikle mürettabatının tamir becerisi gelişmemiş tanklar için kullanılır.



    *Yeni başlayanların oyunu daha iyi kavrayabilmesi ve öğrenebilmesi açısında "Tavsiyeler" adı altında bir konu açılmıştır bu konuyuda ziyaret etmenizi öneririz. Konuya gitmek için tıklayınız.

    Son güncelleme: 26 Ağustos 2013 9.45




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi desiremusic -- 26 Ağustos 2013; 9:47:27 >







  • Güzel paylaşım umarım artık çok basit soruları kimse spamlamaz.
  • Biraz daha geliştirin, SSS yapalım
  • Önsöz gibi olmuş bu. Bir kaç kişi birleşip sağlam bir rehber hazırlamalı. İhtiyaç olursa yardım edebilirim. İngilizcem pek iyi değil ama en azından tecrübelerimi paylaşabilirim.
  • @mczaga
    Yapma sebeplerimden biride buydu aslında.

    @ANDREI
    Bende biraz daha geliştirdikten sonra size mesaj atacaktım SSS veya Üst Konu yapar mısınız diye.

    @Nevi şahsına münhasır
    Evet ilk parça öyle olmuştu. Aslında birkaç kişi birleşerek hazırlamak daha hızlı ve daha düzgün olur ancak çevirmeyi hızlı ve zamanında yapabilecek kişilere ihtiyaç var ve bu oyunu oynayanların neredeyse tamamı iş güç sahibi olduğu için dediğinizi yapmam çok zor.
    Bu arada ilginiz için teşekkür ederim, ayıptır söylemesi bende wikiyi bitirince hangi tankla nasıl oynanmalı (medium, heavy, td vs) şeklinde bir şey eklemeyi düşünüyorum bu konuya. Onun için özellikle sizden, UberJager'den ve MerkavaV'dan yardım isteyecektim. Zamanı gelince mesaj atarım, sizde müsait olduğunuzda bir katkıda bulunursunuz umarım.

    @Hellmarch
    Neden linki verdin bilmiyorum ama oranın çevirisini yapmaya çalışıyorum kendimce işte.

    Yorumlarınız için teşekkür ediyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi desiremusic -- 29 Şubat 2012; 16:21:41 >




  • Uber ortas sınıfla oynamayı bilmez onu baştan söyleyim Matias mıydı neydi ALp'in nicki forumda. O bütün inceliklerini anlatsın orta sınıfın. Ayrıca Vuque ye de bir şekilde ulaşın. Oyunu çok iyi oynayan Türk oyuncuların başında geliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nevi şahsına münhasır -- 29 Şubat 2012; 20:15:26 >
  • @fornicras Onuniçin vermiştim altına da neden verdiğimi yazdığımı sanıyordum ama yazmamışım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fornicras.

    @ANDREI
    Bende biraz daha geliştirdikten sonra size mesaj atacaktım SSS veya Üst Konu yapar mısınız diye.


    Hazırlayın, üst konu da yaparız
  • Düzeltme. Oyundaki en isabetli top yanılmıyorsam E50 nin 88mm L100'ü. Ama sadece E50 kullanabiliyor. Aim yüksek olduğu için ben hiç kullanmadım. Yalnız oldukça fantastik bir görüntüsü var.
  • Evet bende baktım şimdi aynen öyleymiş hemen düzeltiyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fornicras.

    Evet bende baktım şimdi aynen öyleymiş hemen düzeltiyorum.

    SSS yaptım
  • Tamam teşekkür ederim fakat SSS yapınca üstte kalıyor muydu konu?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fornicras.

    Tamam teşekkür ederim fakat SSS yapınca üstte kalıyor muydu konu?

    SSS, önemli konuların kolayca görülebilmesi için verilir.Üst konu olması için, konuyu biraz daha genişletmeniz uygun olur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ANDREI

    quote:

    Orijinalden alıntı: Fornicras.

    Tamam teşekkür ederim fakat SSS yapınca üstte kalıyor muydu konu?

    SSS, önemli konuların kolayca görülebilmesi için verilir.Üst konu olması için, konuyu biraz daha genişletmeniz uygun olur.

    Anladım teşekkürler.
  • Yazıyı soldan sağa değiştirseniz mesela. Böyle bir miktar karışık duruyor. Küçük başlıklar altı çizili veya daha büyük punto, linkler farklı renkli, önemli detaylar italik. Zevkinize kalmış tabi şahsi fikrimdir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nevi şahsına münhasır

    Yazıyı soldan sağa değiştirseniz mesela. Böyle bir miktar karışık duruyor. Küçük başlıklar altı çizili veya daha büyük punto, linkler farklı renkli, önemli detaylar italik. Zevkinize kalmış tabi şahsi fikrimdir.

    Haklisiniz fakat dhnin editoru kodlari gosterdigi icin cok karisik duruyor edit bolumu. Kac kez istekte bulumdum wsigwy (yada buna benzer birsey.) editorune gecin diye dusunuyoruz dediler fakat bir yildir dusunuyorlar. Dediginizi pcye gecince yapacagim. Uyari icin tesekkurler.
  • Arkadaşın eksiklerini söylücez de birde işin ucundan tutsak nasıl olur eleştir eleştir nereye kadar?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mczaga

    Arkadaşın eksiklerini söylücez de birde işin ucundan tutsak nasıl olur eleştir eleştir nereye kadar?

    Ben eleştirmiyorum. Dediğim düzenlemeleri ancak konuyu açan yapabilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mczaga

    Arkadaşın eksiklerini söylücez de birde işin ucundan tutsak nasıl olur eleştir eleştir nereye kadar?

    Alakanız için teşekkür ederim ama kimse yardım etmek zorunda değil. Ben tek başıma açmadan önce göze aldım zaten her şeyi. Yine desteğiniz için teşekkürler. Çevireyede devam edeceğim ama bu aralar pek müsait olamıyorum. Gelecek hafta yeni şeyler eklerim sanırım.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.