Şimdi Ara

Bugün ABD'de Apple protestoları başlıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
6.089
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bugün ABD'de Apple protestoları başlıyor






    Geçtiğimiz hafta Foxconn'un Çin'deki üretim tesislerinde çalışan bir bayanın çalışma ortamına dair CNN'e yaptığı açıklamalar gündeme bomba gibi düşmüştü.




    Bayan Chen olarak kendisini adlandıran çalışan, Apple'ın cihaz üretimini yapan Foxconn'un Chongqing şehrindeki 1 milyon işçi kapasiteli tesislerinde çalıştığını belirtmişti. Chen ifadelerinde fabrikada bayanların erkek gibi erkeklerin de makine gibi muamele gördüğüne, insanın hayatının bedeli ucuz olduğu için makineler gibi çalıştırıldıklarına, artık kendisini hayvan gibi hissetmeye başladığına yer vermişti. 




    Chen, Foxconn'daki ilk gününde yaşlı bir çalışanın kendisine derhal işten ayrılmasını ve hayatını karartmamasını tavsiye ettiğini vurguluyor. Foxconn'un çalışanlarına imzalattığı belgelere göre dışarıya fabrika ile ilgili açıklamada bulunmak yasak ve yasak ihlal edilirse yargı süreci başlıyor. Çalışanlar hiç bir şekilde üretilen cihazın ne olduğunu göremiyor. CNN'deki programda ürettiği iPad 2'yi eline alan Chen'in oldukça şaşırdığı belirtiliyor.




    Chen ayrıca biolog olmak için üniversiteye başlayacağını ve bir daha Foxconn'a dönmeyeceğini de sözlerine eklemişti. Gündemi oldukça meşgul eden bu röportaj sonrasında Apple ve Foxconn ayrı ayrı açıklama yaparak her işçinin çalışma koşulları ile ilgilendiklerini ve her türlü imkanı sunmaya çalıştıklarını açıkladı.




    Ancak bu açıklamalar kimseyi tatmin etmemiş görünüyor. İki büyük işçi reform grubu olan Change.org ve SumOfUS, yüzbinlerce imza toplayarak bugün  6 büyük Apple mağazası önünde protesto gösterileri yapacak. 




    Apple'ın işçilere kötü muameleye göz yummasını protesto edecek grupta Apple fanları ve iPhone kullanıcıları çoğunlukta. Toplanan imza sayısının 250 000 olduğu belirtiliyor.




    Foxconn ile sadece Apple değil Microsoft ve Amazon da üretim ortağı. Ancak gruplar Apple'ın ikonik statüsünün daha çok dikkat çekeceğini düşünüyor. 




    Change.org başkanı Mark Shields Apple'ın cihazlarının kendisi gibi pek çok kullanıcının hayatını değiştirdiğini ancak sahip oldukları bu mutluluğun insan hayatına bedel olmasını istemediklerini açıkladı.




    Protestocular kısa süre önce Adil İşçiler Organizasyonu'na (FLA)  üye olan Apple'ı, organizasyonun kaç tane ortak firmanın belirtilen kuralları ihlal ettiğine dair sunduğu raporu kamuoyuna açıklamaya ve ayrıca işçi koruma programı oluşturmaya davet ediyor. Protestolarda Apple'ın Think Different sloganı kullanılacak.




    Elbette Apple tek başına bu sorunları çözecek kapasitede değil ancak gruplar çözüm için liderlik etmesini bekliyor.

     








  • Conilere eğlence lazım. Çin nerede diye sorsan yarısı haritada yerini bulamaz...
    Foxconn'da işçiler köle de diğerlerinde değil mi?
    Çağdaş dünyanın(!) kurumsal işletmeleri neden üretim üssü olarak Çin, Hindistan gibi ülkeleri seçiyorlar?
    Çin'deki insan hakları ihlallerine yapılan eleştrilere ilk tepkiyi kendi devletleri veriyor, iç işlerimize karışmayın diye...
    Kapitalist sistem... 200 yıl önce de buydu, şimdi de bu...
    (Apple fanı falan değilim, hatta Apple antipatisti bile sayılabilirim)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sertacarslan -- 9 Şubat 2012; 14:41:41 >
  • Herkes neyazikki eşit değil insan hakları diye biyerlerini yırtanlar varya Türkiyede çindekiler napsın?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sertacarslan

    Conilere eğlence lazım. Çin nerede diye sorsan yarısı haritada yerini bulamaz...
    Foxconn'da işçiler köle de diğerlerinde değil mi?
    Çağdaş dünyanın(!) kurumsal işletmeleri neden üretim üssü olarak Çin, Hindistan gibi ülkeleri seçiyorlar?
    Çin'deki insan hakları ihlallerine yapılan eleştrilere ilk tepkiyi kendi devletleri veriyor, iç işlerimize karışmayın diye...
    Kapitalist sistem... 200 yıl önce de buydu, şimdi de bu...
    (Apple fanı falan değilim, hatta Apple antipatisti bile sayılabilirim)

    ucuz iş gücü olabilir hocam.

    aslında çin'in genelinde bu sorunların olduğunu düşünüyorum. konunun dikkat çekmesi için apple'ın ismi kullanılmış. nitekim başarılı da oluyor.Ne olursa olsun işçilere iyi davranmak lazım.




  • arkadaşlar olayı güzel özetlemişler.


    Yenimi uyandınız derler adama ? çin deki insanların ne farkları varda amerika da değilde çinde üretiliyor bu cihazlar kurulan onca fabrika ?

    ucuz insan gücünün anlamını bile bilmeyen amerikalalılar....

    Kendileri w8 motorlu benzin canavarı arabalara binerken, hükümetleri petrol zengini olan ülkelere binbir çeşit dalavere ile girip savaş açıyor insanları katlediyor adınada özgürlük getirdik diyorlar.

    Sonrada bu insanlar utanmadan insan haklarından bahsediyorlar.

    Hakdan bahseden güçlüler düşünebiliyormusunuz ? Ne kadar ironik bir durum. apple samsung ve daha niceleri devasa şirketler, etik insan hakkı çevre bilinci vs yi gerçekten önemsiyor olsalardı hiç biri bu kadar büyüyemez zengileşemezlerdi.

    Bir kurum firma kuruluş yada her neyse devasa zenginliğe ulaşıyorsa bilin ki bunu ancak başkalarının haklarını gasp ederek yapabilir. Dünyada açlık susuzluk sefalet varsa bunun sebebi kaynak kıtlığından değil kaynakların haksız dağıtılmasından ibarettir. Bir halk obezlikten yakınırken diğeri açlıktan ölüyorsa varın gelin gerisini siz düşünün.

    Dünyanın sonunu aç gözlülük getirecek başka şey değil. Ve bizlerde buna çanak tutuyor olacağız harcadığımız her kuruş para ile.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi symbiat -- 9 Şubat 2012; 15:27:33 >




  • Olay Apple'da, Microsoft'ta ya da diğerlerinde bitmiyor. Üretimi yapan Foxconn. Adamlara "posta" koymak için alternatifiniz olmalı. Apple bugün Foxconn'dan elini ayağını çekse kime ürettirecek ürünlerini? Bu kadar çok çalışanı olmasına rağmen Foxconn'un üretimi yetiştirmekte sıkıntı yaşadığı yönünde açıklamalar geliyor (Bkz. Tim Cook'un 2011 iPhone 4S satışları hakkında "Üretebilseydik, daha fazlasını satardık" açıklaması). Bu kapasiteye sahip kaç tane üretici var?

    Yani demek istediğim şu; Apple Foxconn'a baskı yapabilir ama bir yere kadar. Foxconn "ucuz ve hızlı istiyorlar" diye bahane üretip duruyor. Buna el atması gereken kurum kendi devletleridir. Yoksa Foxconn "biri gider, yenisi gelir" zihniyetiyle hiçbirini iplemez. Ki geçenlerde aynı Foxconn'da işe girmek için uğraşan insanlar izdihama neden oldular.

    Yani kısaca; bu insanların çalışmaya ihtiyacı var ve bir sürü insan var bu durumda olan. Foxconn da bunun farkında ne yazık ki...




  • İlginc. Neden 3 yil once degilde tam apple'in pazari ele gecirmeye basladigi zamanda bunu dile getirmek istemis ? 3 yil once daha iyimiydi sartlar ? Bi karalama kampanyasi gibi geldi sadece.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bluebra1n

    İlginc. Neden 3 yil once degilde tam apple'in pazari ele gecirmeye basladigi zamanda bunu dile getirmek istemis ? 3 yil once daha iyimiydi sartlar ? Bi karalama kampanyasi gibi geldi sadece.

    doğru tespit..
    foxconun işçilerinin intihar ettiği dönemleri de biliyoruz.

    apple ile ne alaka Allah'ın mantısızları diye sorarlar adama..

    çok şikayetçiyseniz foxconu eleştirirsiniz,

    birileri vermiş odunu bunlarda mantıklarını evde salamuraya yatırmış yakacak yer arıyorlar
  • quote:

    Orijinalden alıntı: amone

    Üretim çinde yapılmasının sebebi yalnızca "ucuz işgücü" değil.
    Bugün her firma her yeni modelinden milyonlarca adet üretiyor. Bu kadar fazla telefonu bu kadar kısa sürede üretecek endüstri mühendisi, elektronik mühendisi, montaj bandında çalışacak işçiyi toplamak abd'ye yada avrupada çine göre çok daha zor.
    Çinde 1,5 milyar civarında insan yaşıyor. Abd'de ise yaklaşk 300 milyon. Bu rakamlara göre çin'de neredeyse abd nüfusundan fazla işçi mevcut.

    Ayrıca Apple yerine insanların suçlayacaklarsa devleti suçlamaları lazım. yalnızca foxconn çalışanları mı eziyet çekiyor? çinde milyonlarca insan karın tokluğuna çalışıyor, foxconn gibi onlarca firma ve üretim tesisi var.. eğer bir protesto yapılacaksa ulusal anlamda yapılsın, bu kadar kısır ve spesifik bir odakları olduğu müddetçe bu insanlarla ancak dalga geçerler...


    Hocam Türkiye'de 2.5 milyon, Amerika'da 14 milyon işsiz var.
    Bence konu maliyet ve işgücü kalitesi olmasaydı üretim için yererince işçi bulunurdu.




  • Apple'ın suçu tabi ki değil ama her çıkan ürünü sansasyon yaratan ve dünya çapında yankı uyandıran bir şirketin biraz olsun çalışma şartlarına müdahale edebilmesi bence mümkündür. Bu müdahalenin faturası tabiki Apple fanlarına çıkar ancak onlar için zaten Apple kalitesi fiyattan çok üstün olduğu için onlar farkında bile olmazlar. Bence Apple bu adaletsizliği kullanıcı kitlesi ile düzeltebilir.
  • timsah gözyaşları.... bu protestodan sonra gidip birer ipod alırlar... diyetteki bir insanın güzel bir yemeği yemek için uydurduğu bahaneler gibi....
  • çinlilerin akılları başlarına mı geliyor ne
  • 14 milyon işsize de çözüm bulunur ama çalışmak üretmek isterlerse. Ünlü fon yöneticisi Mark Faber'den 2008 yılında yapılmış bir tesbit:

    Federal hükümet bize 600 dolar değerinde bir geri ödeme yapıyor.
    Eğer bunu Wal-Mart'da harcarsak para Çin'e gidecek,
    Bir bilgisayar alırsak Hindistan'a,
    Benzin alırsak ise Araplara,
    Sebze ve meyve alırsak Meksika, Honduras ve Guatemala'ya gidecek,
    Düzgün bir araba alırsak Almanya'ya,
    Gereksiz çer çöpe yatırsak Tayvan'a gidecek ve bunların hiç biri Amerikan ekonomisine fayda sağlamayacak...
    Parayı ülkemizde tutmanın tek yolu hayat kadınlarına ve biraya harcamak, çünkü artık ABD'de üretilen tek şey bunlar,
    Ben üzerime düşeni yapıyorum."



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi setek01 -- 9 Şubat 2012; 16:28:27 >
  • işçiler daha iyi şartlara kavuşursa apple ürünlerinin maliyeti artar.
    nitekim eskiden abd de üretilen cihaz çine bu yüzden kaydı abd deki ortamı çinliler yakalarsa o zaman apple bangladeşte üretmeye başlar.zamanla bütün gelişmemiş ülkeler gelişmiş ülkelerden nimetlenip gelişiyorlar.Allah hepsinin rızkını dağıtıyor.
  • Protestoyu Foxconn yapıcaksın.Resmen karalama kampanyası.Sanki işçiler apple çalışanı.Nerden vurucaklarını şaşırdılar:D Apple elini eteğini çekse iş ortaklığını bitirse aç kalacaklar bundan haberleri yok:DDDDD
  • Vay apple'a baksan kkimin ne olup olmadığını neler yapıp yapmadığını kimse bilemez sonuçta..
  • Türkiyedeki durumda aynı.Çorluda fabrikalarda bir çok işçi 12 saat zorunlu çalıştırılıyor..hemde asgari ücrete.otomobil fabrikalarıda da durum aynı..ne olacak millet üç kuruşa mahkum bişey yapamıyorlar..
  • diğerleri en azından haber olacak kadar hortlamadı Apple gibi...
    ucuz iş gücü ve diğer etkenler mutlaka Çin,Hindistan gibi ülkelere üretimi kaydırıyor çünkü günlük 40 dolara tabiri cayizsse yarma bulgur parasına hiç bir avrupalıyı yada Amerikalıyı bu şartlara kendine köle tutamazssın...

    azın özü şu; en azında Apple ürünü alarak bu günaha ve kapitalist düzene ''kendimce''ortak değilim...destekte olmuyorum...Foxcon'uda ayrıca o düzene hizmet ettiği için kınıyorum...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xxxx1 -- 9 Şubat 2012; 18:50:04 >
  • Türkiyedede durum farksız buna katılıyorum ama bunu yapanlar müdürlük yapan kendi insanımız direk yabancı kuruluş olan fabrikalara bak nasıl şartlarda para veriyorlar insanıda öldürmüyorlar
  • çinde çalışma şartları zaten iyi değil ama iyileştirlmeyeceği anlamına gelmez ama sözde sosyalits bir ülkenin kapitalist çarpık sistemde tüm dünyanın ihtiyaçları 100 doların altında maaşlarla çalışanların sayesinde haksızca gideriliyor . çinde üretim yapan markaların son 20 yılda ne kadar büyüdüklerine kaçyüz milyarlarca dolarları kasasında attıklarına bakın , işte o zaman bu iki sistemin insanları nasıl sömürdüğünü görün . çin sosyalistmiş ...bende inandım ya
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.